674 New Articles

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: από την κοροϊδία στην εξαπάτηση

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: από την κοροϊδία στην εξαπάτηση

Απόψεις
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Του Μάκη Μπαλαούρα

Ενώ η κοινωνία αντιμετωπίζει, τελευταία, μεγάλα προβλήματα, όπως ακρίβεια, ανεργία, ύφεση ο κ Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, από την επικοινωνιακή κοροϊδία προχώρησε και στην εξαπάτηση.

Δε πρόκειται για αστήρικτες βαριές κατηγορίες, αλλά τεκμηριωμένες.

Κατά αρχάς τα συνολικά μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι 3,4 δισ., τα 2,5 δισ. αφορούν σε μέτρα που ήδη ισχύουν και τα 460 εκ. σε επεκτάσεις υφιστάμενων μέτρων. Τα αμιγώς νέα μέτρα αθροίζουν μόλις σε 400 εκ. ευρώ. Ας τα δούμε συγκεκριμένα.

  1. Ακρίβεια

Οι τιμές της ενέργειας εκτινάχτηκαν κατά 45%, με συνέπεια οι πολίτες να πληρώνουν το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη την ΕΕ! Επακόλουθο ήταν να ακολουθήσουν ένα πλήθος αγαθών. Ήδη, η ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο κατέγραψε μεγάλα ποσοστά ανόδου μέσα σε ένα έτος, στις τιμές σε φυσικό αέριο 91%, πετρέλαιο θέρμανσης 28,9%, νωπά λαχανικά 21,5%, βρώσιμα έλαια 17,6% και ελαιόλαδο 7,1%...

Χαρακτηριστική είναι η ανοχή, από το 2020, της χειραγώγησης τιμών και αισχροκέρδειας από τους παρόχους (και τη ΔΕΗ) να πωλούν ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από την τιμή χονδρικής και οι διορισμένες από τη κυβέρνηση, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Επιτροπή Ανταγωνισμού, απλώς έβλεπαν τις χειραγωγούμενες τιμές να εκτινάζονται, μη πράττοντας το παραμικρό.. Ο ίδιος ο υπουργός Σκρέκας δήλωσε προχθές ότι δε μπορούν να παρέμβουν!!!.

Ο κ. Μητσοτάκης επιδοτεί με δημόσιο χρήμα τους παραγωγούς ενέργειας για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την ακρίβεια, μοιράζοντας ασπιρίνες μόλις 9 ευρώ το μήνα για επιδότηση του ρεύματος στα νοικοκυριά…

  1. Ανεργία

Σήμερα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι πάνω από 1 εκατομμύριο, οι μακροχρόνια άνεργοι είναι 58%, η ανεργία στις γυναίκες ανέρχεται σε 67% και ο αριθμός των ανέργων που λαμβάνει επίδομα είναι μόλις 8,5%, ενώ χιλιάδες άνεργοι είναι αόρατοι καθώς έχουν οδηγηθεί πλήρως στο περιθώριο.

Στην ανεργία των νέων, όπου είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης τους ενέπαιξε με ξεφτιλιστικό τρόπο. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε την κουτοπονηριά να πει 1200 ευρώ για να νομίζει ο πολίτης ότι τόσος θα είναι μηνιαίως ο μισθός των νέων εργαζόμενων (!!). Στην πραγματικότητα μόλις 23.000 δικαιούχοι θα λάβουν 100 ευρώ φιλοδώρημα το μήνα για ένα εξάμηνο. Να μη ξεχάσουμε και δωρεάν 50 GB data (στους μαθητές 15-17 ,αν εμβολιαστούν)!

Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον όπου οι νέοι σήμερα βιώνουν φθηνή και ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα, την εξευτελιστική αύξηση του βασικού μισθού κατά 2%, δηλαδή 50 λεπτά μικτά το μεροκάματο, τη μερική απασχόληση των 200 ευρώ με σπαστό ωράριο, την κατάλυση 8ώρου, την απλήρωτη εργασία, με αμοιβή σε ρεπό, τις φθηνές υπερωρίες και τις ανεξέλεγκτες απολύσεις, όλα αυτά “έργο” της κυβέρνησης Μητσοτάκη…

  1. Στρεβλή και για τους λίγους ανάπτυξη, πάλι μας τάζουν

Η κυβέρνηση, αφού κατέγραψε το 2020 τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ (8,2%, με την ΕΕ στο 4,6%), πανηγυρίζει για το 2ο τρίμηνο του ρυθμού ανάκαμψης, αποκρύβοντας ότι η Ελλάδα θα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες, που δεν θα έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα στα τέλος 2021.

Η ΝΔ δέσμια του νεοφιλελεύθερου δόγματος της, θεωρεί ότι με φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις σε μια μικρή ελίτ, θα περισσεύουν κάποια ψίχουλα για τους πολλούς. Αυτό είναι και το σχέδιο της για το που θα πάνε τα 70 δισ. που θα πάρει από την ΕΕ.

Πρόσφατο παράδειγμα με την «φοροαπαλλαγή για τη γονική παροχή», όπως την ονόμασε ο κ. Μητσοτάκης. Απαλλάσσει από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων (και χρήματος ή μετοχών) ύψους 800.000 ευρώ και μάλιστα, από ότι σημειώθηκε ανά άτομο…

Ποιοι όμως κατέχουν αυτό το υψηλότατο ύψος; Σύμφωνα με την Καθημερινή (26/5/2019) μέχρι 150.000 € (το σημερινό ύψος αφορολόγητου) κατέχει το 87% των φορολογουμένων, δηλαδή 5.660.000 φορολογούμενοι, εκ των οποίων 530.000 χωρίς ακίνητη περιουσία. Ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 έχει μόλις το 13%. Δηλαδή 750.000 φορολογούμενοι.(Και μάλιστα πάνω από το 1/3 εξ αυτών δεν ξεπερνά τις 200.000 €).

Επομένως όποιος μεταβιβάσει ακίνητο αξίας 150.00 ευρώ θα έχει μηδενικό όφελος, γιατί είναι ήδη αφορολόγητο, για όποιον όμως μεταβιβάσει ακίνητα ή ρευστό 800.000 ευρώ το όφελος θα είναι 36.000. Παράλληλα, το 60% των επιχειρήσεων δεν θα έχει κανένα όφελος από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ το μισό όφελος των μέτρων θα κατευθυνθεί σε 200 μόνο μεγάλες επιχειρήσεις.

Πληβείοι και Πατρίκιοι ή μαζί τα φάγαμε

Για τη ΝΔ το ενδιαφέρον της προσδιορίζεται για το πλουσιότερο 13%, που σημαίνει πολυτελής ζωή. Η ΝΔ μια ελίτ εντός της ελίτ, αδιαφορώντας για τη κοινωνική πλειοψηφία για τους πένητες, φτωχούς και μεσαία εισοδήματα...

Δεν την ενδιαφέρει η μακροχρόνια βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της κοινωνίας απαλλάσσοντας όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Πάλι θα πληρώσουν το λογαριασμό οι μη έχοντες και κατέχοντες και θα μας πουν πάλι «μαζί τα φάγαμε»…

 

 

 

 

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.