721 New Articles

Από το ζενίθ του «Ποτέ άλλοτε τα σώματα τόσο κοντά» στην απομόνωση και τη σταδιακή κυριαρχία του Νου

Από το ζενίθ του «Ποτέ άλλοτε τα σώματα τόσο κοντά» στην απομόνωση και τη σταδιακή κυριαρχία του Νου

Απόψεις
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

της Βάσως Χαριτοπούλου

 

Συλλογικότητα, Κοινωνία των Πολιτών, νέες μορφές και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χώροι αναψυχής και διασκέδασης, μαζικές μορφές τουρισμού, κοινωνικά φροντιστήρια, κοινωνικά παντοπωλεία, φιλανθρωπικές δράσεις, Κοινωνία της Πληροφορίας, Κοινωνική Οικονομία, Κοινωνική Ευθύνη, κοινωνία, άνθρωπος, επικοινωνία…

Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσα μέσα στην υπηρεσία της ανθρώπινης επαφής, της ανθρώπινης αλληλεγγύης, του κοινωνικού καλού και του κοινωνικού αγαθού, όσα ζήσαμε στην εποχή που έχει αρχίσει πλέον να δύει με την εμφάνιση της πανδημίας.

Δυναμικές πρωτοβουλίες καλούσαν σε ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση, σε κοινωνικοποίηση και ένταξη, σε κοινωνική συνοχή, σε εγρήγορση, σε αντίδραση, σε συμμετοχή, σε αποχή, σε κοινωνικό διάλογο, σε αγώνες, σε (δημο)ψηφίσματα και διαμαρτυρίες.

Χώροι διασκέδασης σχεδιασμένοι ώστε τα ανθρώπινα κορμιά να αγγίζουν το ένα το άλλο, αλλά και μέσα μαζικής μεταφοράς που επέτρεπαν όχι μόνο στα βλέμματα αλλά και στις ανθρώπινες ανάσες να συναντιούνται ανεμπόδιστα.

Ασφυκτικά γεμάτες πολυκατοικίες, πολυσύχναστοι δρόμοι και πολύβουες λεωφόροι, πλοία και αεροπλάνα…

Τι γινόταν όμως με τις βαθύτερες ανάγκες μας; Πόσο καταφέρναμε να χορτάσουμε την ψυχή μας; Τι αληθινά γινόταν με τα κενά μέσα μας;

Αντιμέτωποι με αυτά τα ερωτήματα βρεθήκαμε όλοι μας ξαφνικά, με την απομόνωση που επέβαλε ο ερχομός της πανδημίας.

Σε απάντηση, οι περισσότεροι ριχτήκαμε πιο βαθιά στον ωκεανό της τεχνολογίας. Καθώς τα τεχνολογικά μέσα ενώνουν στις μέρες μας με ασύλληπτη ταχύτητα και ποιότητα τις ανθρώπινες φωνές, φέρνουν κοντά τα ανθρώπινα πρόσωπα μέσω της οθόνης, μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο όσα συλλαμβάνει το ανθρώπινο μάτι και αποτυπώνουν όσα συγκινούν την ανθρώπινη ακοή και τις υπόλοιπες αισθήσεις, τα επιλέξαμε για να τα τοποθετήσουμε στη θέση της φυσικής εγγύτητας που χάσαμε τόσο απρόσμενα.

Συνδέσεις μέσω διαδικτύου και δημιουργία/αποθήκευση/μεταφορά/δημοσίευση αρχείων εικόνας-ήχου-κίνησης έγιναν τώρα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ενώ χιλιάδες σκέψεις και προβληματισμοί διατυπώνονται μέσω τηλεφωνημάτων και αναρτήσεων, μέσω emails και σε chat rooms… Μαζί με αυτά, η απόλυτη αποθέωση του νου ως κυρίαρχου εργαλείου της νέας εποχής που αναδύεται.

Γιατί, ίσως οι συσκευές, τα καλώδια, οι οθόνες, οι ίνες και οι μηχανές να καταφέρουν αυτό που -όπως φαίνεται- δεν κατόρθωσαν τόσες δεκαετίες τώρα τα ασανσέρ, τα καφέ, τα events και τα party: να φέρουν κοντά τους εσωτερικούς μας κόσμους.

Ίσως τώρα να βρεθεί κάποιος να καταλάβει τα σκοτάδια της ψυχής μας με όλους αυτούς τους τεχνητούς ήχους που θα εξαπλώνονται όλο και περισσότερο γύρω μας, με όλες αυτές τις εικόνες που θα μας κατακλύζουν και θα υπόσχονται φως, με τα τόσα μηχανήματα που θα μας τάζουν το απόλυτο…

Αισθήσεις και κινήσεις όπως το άγγιγμα του χεριού, μια αγκαλιά ή ένα χαμόγελο, ένα νεύμα κατανόησης και συμπάθειας, θα γίνουν σταδιακά αναμνήσεις μιας άλλης ζωής. 

«Ποτέ άλλοτε οι στέγες των σπιτιών των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά η μία στην άλλη, όσο είναι σήμερα
και ποτέ άλλοτε οι καρδιές των ανθρώπων δεν ήταν τόσο μακριά η μία από την άλλη, όσο είναι σήμερα…» έγραφε πριν αρκετές δεκαετίες ο Αντώνης Σαμαράκης.

Μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας, θα προσθέταμε με βεβαιότητα: «Ποτέ άλλοτε οι στέγες των σπιτιών, τα σώματα και οι ανάσες των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά και ποτέ άλλοτε οι καρδιές των ανθρώπων δεν ήταν τόσο μακριά η μία από την άλλη, όσο είναι σήμερα…».

Σήμερα, θα υποστηρίζαμε: «Ποτέ άλλοτε ο νους των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά ο ένας στον άλλο, όσο είναι σήμερα και ποτέ άλλοτε τα σώματα και οι ανάσες των ανθρώπων δεν ήταν τόσο μακριά η μία από την άλλη, όσο είναι σήμερα…».

Όσο για τις καρδιές των ανθρώπων, το μέλλον θα αποδείξει αν θα καταφέρουν επιτέλους να έρθουν κοντά…

 

 

Βάσω Χαριτοπούλου

Οικονομολόγος

vasso-charitopoulou@hotmail.com

 

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.