453 New Articles

Κυριότερες Ειδήσεις για την Εξωτερική Πολιτική

Grid List

Σωτήρης Βαλντέν: 50+ κείμενα για μια περιπετειώδη πενταετία

Εξωτερική Πολιτική

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θεμέλιο και στην καινούργια σειρά Θεμέλιο | Σύγχρονη Πολιτική το νέο βιβλίο του Σωτήρη Βαλντέν*, “Η Αριστερά στην κυβέρνηση”. Πρέσπες, Ευρώπη. 50+ κείμενα για μια περιπετειώδη πενταετία”.
Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει κείμενα παρέμβασης για τις πολιτικές εξελίξεις κατά την πενταετία 2014-2019: καλύπτονται οι εσωτερικές εξελίξεις, το Μακεδονικό και η κρίση της Ευρώπης.
Το πρώτο μέρος του βιβλίου είναι μια κριτική επισκόπηση των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα: το τελευταίο έτος της πορείας της Αριστεράς προς την κυβέρνηση, το δραματικό πρώτο εξάμηνο του 2015, και η τετραετία της δεύτερης κυβέρνησης Τσίπρα. Θίγονται θέματα όπως ο αντιμνημονιακός αγώνας, η στάση των εταίρων και του ΔΝΤ, η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ., το προσφυγικό, οι επιτυχίες και τα λάθη της κυβερνητικής πολιτικής. Ένα κεφάλαιο καλύπτει τις εξελίξεις και τα διλήμματα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Το δεύτερο μέρος ασχολείται με το Μακεδονικό και την εξωτερική πολιτική, καθώς και με τις εξελίξεις και την κρίση στην Ευρώπη. Ο συγγραφέας εξετάζει το μακεδονικό ζήτημα όπως εμφανίζεται τις τελευταίες δεκαετίες, επιχειρηματολογεί υπέρ της επίλυσής του, αντικρούει τα εθνικιστικά επιχειρήματα και αναλύει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία και υποστηρίζει θερμά. Αναφέρεται επίσης σε πτυχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το τελευταίο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στα επίκαιρα ευρωπαϊκά θέματα: Από θέσεις σταθερά φιλοευρωπαϊκές, ο συγγραφέας επικρίνει τον δρόμο που έχει πάρει η Ευρώπη, σχολιάζει τις εξελίξεις σε Ιταλία, Γερμανία και αλλού, συζητά τη στρατηγική για την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς και αναλύει την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το βιβλίο αποτελεί μια συμβολή στη μάχη, σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενάντια στην άνοδο της Ακροδεξιάς και του εθνικισμού, στις πολιτικές που παράγουν λιτότητα, ανεργία, ακραίες ανισότητες και ανασφάλεια. Υποστηρίζεται η στροφή της Ευρώπης προς πολιτικές που θα προάγουν την απασχόληση και την ανάπτυξη και θα στηρίζονται στην αλληλεγγύη. Για την Ελλάδα, υποστηρίζεται πως το διακύβευμα είναι να παραμείνει η Ελλάδα στον δρόμο της Αριστεράς. Το βιβλίο αποτελεί και κάλεσμα για ενότητα όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

* Ο Σωτήρης Βαλντέν είναι τ. στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διδάσκει σήμερα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Από την περίοδο της δικτατορίας υπήρξε στέλεχος της ανανεωτικής και δημοκρατικής Αριστεράς. Είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές.

Πηγή: http://epohi.gr

Στο Αμμάν ο πρωθυπουργός για την τριμερή με Κύπρο και Ιορδανία

Εξωτερική Πολιτική

Η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας ενδυναμώνει τη στρατηγική για την προοπτική της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην έναρξη των εργασιών της 2ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των τριών χωρών που πραγματοποιείται στο Αμμάν.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ιορδανίας στην περιοχή, ενώ για την Ελλάδα και την Κύπρο είπε ότι είναι οι πλησιέστερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μπορούν να βοηθήσουν, σημειώνοντας ότι αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Αμμάν λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και πριν την έναρξη της συνόδου συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄.

Στο τραπέζι των συνομιλιών της 2ης Συνόδου αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεσανατολικό, η κατάσταση στη Συρία και το προσφυγικό, το Κυπριακό και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

 Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η σημερινή Σύνοδος αναδεικνύει την αυξανόμενη δυναμική των τριμερών σχημάτων συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με σημαντικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο.
 
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αστάθειας, η αναβάθμιση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Ιορδανία, που αποτελεί σταθερό και αξιόπιστο εταίρο στην περιοχή, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. 

Και τη στιγμή που στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου ενισχύεται η μισαλλοδοξία και ο φόβος του διαφορετικού, η Ιορδανία αποτελεί πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και ανεκτικότητας.

Στη Σύνοδο θα συζητηθεί η διμερής και τριμερής οικονομική συνεργασία, η οποία αφορά κυρίως έργα ανοικοδόμησης στη Συρία και το Ιράκ, και η συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, των οπτικοακουστικών, του τουρισμού και της ενέργειας.

Επίσης, θα υπογραφούν δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίας, Το ένα αφορά στον τομέα της εκπαίδευσης για τα έτη 2019-2022 και το άλλο θα υπογραφεί μεταξύ των φορέων προώθησης επενδύσεων. Από  την ελληνική πλευρά συμμετέχει το Enterprise Greece.

 Παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, με συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και επιχειρήσεων από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιορδανία. 

Νωρίτερα το πρωί έγινε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών στην οποία από την ελληνική πλευρά συμμετείχε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τον κ. Τσίπρα στο Αμμάν συνοδεύουν και οι υφυπουργοί Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης και Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος.

 

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Η εθνική μειονότητα στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα με Ράμα

Εξωτερική Πολιτική

Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και η άρση των αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια και τα κοιμητήρια της γείτονας χώρας, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αλβανού ομόλογού του Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση κατά τη διάρκεια της  συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του χωρίστηκε σε δύο τομείς: Ο ένας αφορούσε την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξή της και ο δεύτερος αφορούσε τη διμερή συνεργασία κυρίως στον οικονομικό τομέα.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε για ακόμη μία φορά ότι κεντρικό κριτήριο για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, στο πλαίσιο του οποίου συζήτησαν τις σαφείς θέσεις που έχει αναδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα και τον εφαρμοστικό νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό.

Επίσης, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα σε σχέση με την άρση αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια και για τα κοιμητήρια, ενώ στο δεύτερο σκέλος της συζήτησης έθεσαν επί τάπητος την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας με έμφαση στις υποδομές.

 
 

Εκκληση από την ομογένεια να προστατευθούν οι ελληνικές περιουσίες στη Χειμάρρα

Εξωτερική Πολιτική


Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων στη Χειμάρρα απευθύνει με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ η «Ομόνοια».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι με την απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ στα Τίρανα «ολοκληρώνεται το έγκλημα της υφαρπαγής των περιουσιών στη Χειμάρρα».

Αναλυτικά αναφέρεται:

Σήμερα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση με αριθμό 172 και ημερομηνία 27.02.2019 για την προσωρινή απαγόρευση της εγγραφής στο υποθηκοφυλακείο της αγροτικής γης των πρώην συνεταιρισμών και γεωργικών εταιριών στις περιοχές για τις οποίες έχει ορισθεί ως προτεραιότητα η τουριστική ανάπτυξη.

Ο νόμος αναφέρεται στους χάρτες που έχουν δημοσιευθεί από Κρατική Αρχή Γεωπεριφερειακών Πληροφοριών και η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση βασίζεται στην εφαρμογή του άρθρου 34 του νόμου 93/2015. Στους συγκεκριμένους χάρτες έχουν συμπεριλάβει τις κρατικές περιουσίες που έχουν εγκριθεί με την υπουργική απόφαση 707 και 708 στις 21.11.2018. Η απόφαση 708 έχει να κάνει με τις περιουσίες από την Παλάσα μέχρι τα Εξαμίλια.

Το άρθρο 3 της απόφασης ορίζει, αμέσως μετά την δημοσίευση της ότι σταματά οποιαδήποτε διαδικασία εγγραφής της περιουσίας που είχαν πάρει ντόπιοι κάτοικοι μέλη των γεωργικών εταιριών.

Στο άρθρο 4 η απόφαση ορίζει τα κεντρικά γραφεία καταγραφής των πόλεων μεταξύ των οποίων Αυλώνα, Χειμάρρα και Άγιοι Σαράντα να εγγράψουν τις συγκεκριμένες περιουσίες που περιγράφουν οι συγκεκριμένοι χάρτες, και με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία να κάνουν την προσωρινή καταγραφή για διαχείριση στα αρμόδια υπουργεία για τον τουρισμό.

Το άρθρο 5 καταργεί την υπουργική απόφαση 138 που απαγόρευε την εγγραφή από μέρος των πολιτών σε όλη την ακτογραμμή. Η κατάργηση του 138 είναι δώρον άδωρον για όσους πολίτες έχουν περιουσία εντός των δημοσιευμένων χαρτών.

Η συγκεκριμένη απόφαση μπερδεύει σκοπίμως τα πράματα και κανείς νομικός δεν μπορεί να αποφανθεί με ακρίβεια ποιος είναι ο στόχος. Αν θεωρηθεί ως ακριβής η ερμηνεία που λέει ότι πρώτα θα δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να εγγράψουν του τίτλους τους (ΑΜΤΠ) από την Παλάσα έως την Νίβιτσα, θα χαθεί σημαντικό κομμάτι της περιουσίας, για τους εξής λόγους:

1. Δεν αναγνωρίζει περιουσία σε όσους δεν έχουν στα χέρια τους ΑΜΤΠ και είναι αρκετοί.

2. Όσοι έχουνε ΑΜΤΠ δεν έχουν όλα τα μέτρα.

3. Υπάρχουν αρκετοί ιδιοκτήτες που είναι σε διαδικασία διεκδίκησης της περιουσίας τους στα δικαστήρια.

Ακόμα και να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας όλοι αυτοί, από τη στιγμή που το κράτος όρισε τις συγκεκριμένες περιοχές για τουριστικές επενδύσεις, θα αποζημιωθούν με το πόσο του 0.6 έως 1.5 ευρώ το τετραγωνικό.

Η άλλη ερμηνεία κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα, δίνει τη δυνατότητα να εγγράψει κατά προτεραιότητα το κράτος την περιουσία και μετά ότι απομείνει να εγγράψουν τις περιουσίες τους οι έχοντες ΑΜΤΠ ή οποιονδήποτε άλλο τίτλο ιδιοκτησίας.

Πρόκειται για μια απόφαση εμπαιγμό, με την οποία έχουν στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την υφαρπαγή της περιουσίας από σχεδόν το σύνολο τον γηγενών κάτοικων της περιοχής της Χειμάρρας.

Η απόφαση στοχεύει να κρατήσει σε ομηρία μέχρι τις εκλογές το εκλογικό σώμα, να σύρει τους πολίτες στα γραφεία του υποθηκοφυλακείου με το αζημίωτο, ενώ όσους καταφέρουν να τα εγγράψουν θα τους τα πάρουν με τον νόμο του 2015 για τουριστικές επενδύσεις.

Η κλοπή ολοκληρώνεται, τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας απογυμνώνονται από οποιονδήποτε οικονομικό πόρο και εξαναγκάζονται να απομακρυνθούν από τις πατρογονικές τους εστίες.

Όσοι συμπράττουν στην ανομία που συντελείται, είναι υπόλογοι στην Ιστορία και βάζουν ταφόπλακα στη Χειμάρρα όπως την γνωρίζουμε εδώ και αιώνες.

Καλούμε την Αλβανική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα όλα αυτά τα νομοθετήματα, να μιλήσει ξεκάθαρα και να επιστρέψει επιτέλους με όποιον νόμο εκείνη κρίνει τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες, που τις κατέχουν και τις απολαμβάνουν εδώ και αιώνες.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να υπερασπιστεί εμπράκτως τα νόμιμα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και να μετέλθει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή αυτή.

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα

Χθες  από το Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ευθεία προειδοποίηση για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στην Ε.Ε τονίζοντας ότι τα Τίρανα προωθούν αρνητικές ρυθμίσεις για την Ελληνική Μειονότητα στη γειτονική χώρα. «Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «αν ισχύει αυτό, θα είναι μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη».

«Είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας, που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως, αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε:

«Η συμπεριφορά των Τιράνων έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία,  έστελνε, εδώ και καιρό, το μήνυμα ότι ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε στη σημερινή απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Κυβέρνησης Ράμα.

Εμείς επισημαίναμε και προειδοποιούσαμε εγκαίρως. Η Κυβέρνηση είτε δεν άκουγε είτε υποβάθμιζε τις εξελίξεις.

Η δήμευση των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που πλήττει τόσο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. 

Το καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας από την αυθαιρεσία του Αλβανικού Κράτους, επιβάλλει την άρνηση της Ελλάδας να συναινέσει στη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε.».


Πηγή: http://www.kathimerini.gr (30.03.2019)


Εκρηκτικό κλίμα δημιουργεί η Τουρκία ενόψει Ιερουσαλήμ - Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν

Εξωτερική Πολιτική

 

Εκρηκτικό κλίμα προσπαθεί να δημιουργήσει η Άγκυρα ενόψει της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής της Ελλάδας, της Κυπρου και του Ισραήλ

Εκρηκτικό κλίμα επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία ενόψει της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής της Ελλάδας, της Κυπρου και του Ισραήλ την Τετάρτη, στην Ιερουσαλήμ, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.   Μέσω της Συνάντησης Κορυφής η Ουάσινγκτον στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία για τις πολεμικές απειλές που συνεχίζει να εξαπολύει κυρίως εναντίον της Κύπρου και σύμφωνα με πληροφορίες στο Ανακοινωθέν που θα εκδοθεί θα υπάρχει αυστηρή προειδοποίηση για τις απειλές που εκτοξεύονται από τρίτες χώρες.   Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας στην περασμένη Πέμπτη η ΕΕ επανέλαβε την έντονη αποδοκιμασία στις απειλές που εκτοξεύονται εναντίον κρατών-μελών ζητώντας τον σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα η ΕΕ προειδοποίησε ότι σε οποιεσδήποτε ενέργειες (βάσει των τουρκικών δηλώσεων για τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ) θα απαντούσε κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.   Εντωμεταξύ, η Τουρκία, εκτός της μεγάλης περιοχής που έχει δεσμεύσει για άσκηση ανήμερα της 25ης Μαρτίου μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, δεσμεύει δυο ακόμη περιοχές για τις 20 Μαρτίου, την ημέρα δηλαδή που οι κ. Νετανιάχου, Τσίπρας και Αναστασιάδης θα συζητούν στο Ισραήλ τα επόμενα βήματα στην κατασκευή του αγωγού East Med και παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο θα εξετάσουν και τις απειλές ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη συνεργασία με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπισή τους.   Η πρώτη περιοχή που δεσμεύθηκε με NAVTEX 0359/19 στις 13 Μαρτίου βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ νότια της Λεμεσού (η οποία έχει δεσμευθεί και για την 25η Μαρτίου), ενώ το μεσημέρι της Κυριακής οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν νέα NAVTEX 0368/19 με την οποία δεσμεύεται για ασκήσεις μεγάλη περιοχή δυτικά της Πάφου. Στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στη Συρία, το Ιράκ δοκιμάζουν την υπομονή και την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για την 104η επέτειο της μάχης των Δαρδανελίων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι, παρότι πέρασε ένας αιώνας από τη μάχη του Τσανάκαλε (Δαρδανελίων), ακόμη συνεχίζουν να δοκιμάζουν την υπομονή και την αποφασιστικότητά τους. «Παρενοχλώντας τα σύνορά μας με τη Συρία μάς δοκιμάζουν προσπαθώντας να ιδρύσουν εκεί ένα διάδρομο τρομοκρατίας. Το ίδιο και στο Ιράκ.     Στην Κύπρο μας δοκιμάζουν προσπαθώντας να παραβιάσουν τα δικαιώματά μας. Μας δοκιμάζουν στο Αιγαίο προσπαθώντας να το μετατρέψουν σε θάλασσα απροσπέλαστη. Μας δοκιμάζουν προκαλώντας ταραχές στους δρόμους, κάνοντας απόπειρα πραξικοπήματος, κάνοντας συμμαχίες σκότους. Μας δοκιμάζουν με μηνύματα που έστειλαν από τη Νέα Ζηλανδία η οποία βρίσκεται 16 χιλιάδες 500 χλμ μακριά από τη χώρα μας».   Αναφερόμενος στην φονικόη επίθεση στη Νέα Ζηλανδία ο Τούρκος Πρόεδρος απευθύνθηκε στους Αυστραλούς και τους Νεοζηλανδούς που είχαν πολεμήσει στη μάχη των Δαρδανελίων λέγοντας «οι παππούδες σας ήρθαν εδώ και άλλοι γύρισαν με τα πόδια και άλλοι με φέρετρα.   Αν θα έρθετε με τον ίδιο σκοπό, σας περιμένουμε. Θα σας φιλοξενήσουμε και εσάς όπως φιλοξενήσαμε τους παππούδες σας. Την Ισταμπούλ δεν θα μπορέσετε να την κάνετε Κωνσταντινούπολη».   «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων και στη χρήση της Ιστορίας με προσβλητικούς όρους για τους γειτονικούς λαούς».   Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας σημερινές αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε προεκλογική συγκέντρωση στη Σμύρνη.   Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει ότι ανάλογες απαράδεκτες αναφορές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που η Αθήνα φιλοδοξεί να οικοδομηθεί μεταξύ των δύο χωρών και δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική που η τουρκική ηγεσία διακηρύσσει ότι υποστηρίζει.   Ο Ερντογάν βρέθηκε στην παράλια πόλη της Τουρκίας και ξεκίνησε την ομιλία του αναφωνώντας «Σμύρνη που έριξες στη θάλασσα τους γκιαούρηδες».   Συνεχίζοντας είπε: «Δυστυχώς, ό,τι δεν τόλμησαν να κάνουν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της κατοχής, το πραγματοποίησαν αυτοί (η αξιωματική αντιπολίτευση). Με τον ίδιο τρόπο, τόσα χρόνια αυτοί που διοικούν αυτή την πόλη και που δεν μπόρεσαν ούτε ένα πρόβλημα να λύσουν, δεν εκτίμησαν με ειλικρίνεια τις επενδύσεις της Κυβέρνησης».  

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters /Anadolu / Philenews

 

Πηγή: www.lifo.gr

Ερντογάν: Δεν υπάρχει Κωνσταντινούπολη, υπάρχει «Ισλαμπόλ» – Η «Ωραία Ελένη»… μιλάει τουρκικά

Εξωτερική Πολιτική

Ο πρόεδρος της Τουρκίας «βάφτισε» την Πόλη και βρήκε ακόμη μια ευκαιρία για να μιλήσει για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, κάτι που ζητούν επιτακτικά οι Τούρκοι εθνικιστές. Για δεύτερη φορά, ο Ερντογάν θέλησε να ρίξει τους τόνους αλλά όχι και να κλείσει εντελώς την… πόρτα στο ενδεχόμενο

Οι υψηλοί τόνοι και οι προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχουν τέλος, σημάδι μια στρατηγικής που δεν αφορά μόνο τις δημοτικές εκλογές αλλά που έχει ως στόχο να αφήσει παρακαταθήκη.

Μετά τους «γιαούρηδες» που πετάχτηκαν από τη Σμύρνη και ότι θα φύγουν σε φέρετρα όσοι απειλήσουν την Ινσταμπούλ, ο Ερντογάν φρόντισε να δώσει το στίγμα για την Τουρκία που ονειρεύεται. «Βάφτισε» την Κωνσταντινούπολη «Ισλαμπόλ», δηλαδή πόλη του Ισλάμ.
«Αυτές οι δηλώσεις περί Κωνσταντινούπολης δεν είναι τυχαίες. Σημαίνει ότι στην ψυχή τους, στο μυαλό τους ακόμη αυτά σκέφτονται. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι: Εδώ είναι «Ισλαμπόλ» (σ.σ. η πόλη του Ισλάμ). Δεν έχουμε πια ούτε στο μυαλό μας ούτε στα όνειρά μας καμία Κωνσταντινούπολη.Δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο», είπε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας βρήκε ακόμη μια ευκαιρία για να μιλήσει για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, κάτι που ζητούν επιτακτικά οι Τούρκοι εθνικιστές. Για δεύτερη φορά, ο Ερντογάν θέλησε να ρίξει τους τόνους αλλά όχι και να κλείσει εντελώς την… πόρτα στο ενδεχόμενο. Εκλογές έρχονται άλλωστε.

Τεράστιο κόστος

«Δεν πρέπει να μπαίνουμε σε τέτοια παιχνίδια, γιατί το κόστος για την Τουρκία θα είναι τεράστιο. Δεν είναι πρόβλημα για εμάς, μπορούμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, αλλά τί κόστος θα έχει αυτό; Δεν βρίσκω σωστό να τα εξηγήσω εδώ αυτά, αλλά αυτό θα έχει κόστος και το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ για εμάς. Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές χώρες του κόσμου έχουμε χιλιάδες τζαμιά. Άραγε όσοι το ζητούν αυτό, να γίνει τζαμί (σ.σ. η Αγία Σοφία), σκέφτονται τί θα συμβεί σε αυτά τα τζαμιά;», είπε ο Ερντογάν.

Και εξήγησε πως το να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά (Μνημόνιο Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO να σημειωθεί αν και το ξεχνούν πολλοί στην άλλη πλευρά του Αιγαίου), θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και επιθέσειςεκδίκησης σε τζαμιά σε όλο τον κόσμο.

Κλείνοντας το μάτι στους «Γκρίζους Λύκους» είπε ότι στην Αγιά Σοφιά υπάρχει ξεχωριστός χώρος για όποιον θέλει να προσευχηθεί, σημειώνοντας πως πολλές φορές έχει εκεί διαβαστεί και το Κοράνι.

Στο σημείο που μιλούσε για την Αγιά Σοφιά, ο Ερντογάν βρήκε άλλη μια ευκαιρία να απευθυνθεί στον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας, που στο μανιφέστο του είχε γράψει πως ήθελε εξαφανίσει τους μιναρέδες από την Αγιά Σοφιά. «Οι παππούδες σου ήταν τόσο ισχυροί, που το επίπεδό τους δεν μπορείς να το φτάσεις καν. Βρε ανάγωγε, μάθε πρώτα τα όριά σου. Εσύ ακόμη δεν έχεις μάθει αυτό το έθνος. Ήρθε εδώ ο τύπος και περιηγήθηκε επί 43 ημέρες, έκανε βόλτες» είπε ο Ερντογάν.

 

Και για την Τροία

Μιλώντας έξω από το Μουσείο της Τροίας, είπε: «Το μουσείο της Τροίας που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι το τελευταίο παράδειγμα της προσπάθειάς μας να μεταφέρουμε την ιστορία μας στις επόμενες γενιές. Η Τροία, με την ιστορία των 50.000 ετών είναι από τα σημαντικότερά μας αρχαιολογικά μνημεία, το οποίο είναι υπό την προστασία της Ουνέσκο από το 1998».

Το πιο εντυπωσιακό και εκτός κάθε λογικής πλέον είναι ότι μπαίνοντας ο επισκέπτης στο μουσείο συναντά την Ωραία Ελένη αλλά και τον Αχιλλέα και μόλις πλησιάσουν ενεργοποιείται ένας αισθητήρας και τα δυο αυτά πρόσωπα, μιλούν τουρκικά!


Πηγή: https://www.in.gr

 

Η νέα Τουρκία και η Ελλάδα

Εξωτερική Πολιτική

Η Ελλάδα έχει απέναντι της μια νέα Τουρκία: πλούσια, ισχυρή, αυταρχική, φιλόδοξη και με αυτοπεποίθηση. Στη νέα αυτή Τουρκία ο μηχανισμός λήψης των αποφάσεων έχει υπερ-συγκεντρωθεί στα χέρια του ηγέτη, του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για όλα αποφασίζει ο Ερντογάν. Τα επόμενα χρόνια, εμείς οι Έλληνες θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον Ερντογάν. Οι εμμονές και η ψυχολογία του Ερντογάν μας αφορούν: ρεαλιστής, απρόβλεπτος, περήφανος και ότι άλλο.

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την Τουρκία ήταν πάντα μεγάλο. Η Τουρκία είναι η μεγάλη μας πρόκληση. Ο ισχυρός και απειλητικός γείτονας, ο προαιώνιος εχθρός. Όμως, το ενδιαφέρον είναι ασύμμετρο. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης καταναλώνουν πολύ περισσότερο χρόνο και χώρο για την κάλυψη της Τουρκίας από ότι τα τουρκικά για την Ελλάδα. Η Τουρκία είναι η εμμονή μας. Για τους Τούρκους η Ελλάδα είναι ένας χαριτωμένος μικρός γείτονας.

Για πολλούς Τούρκους, τους αντιπάλους του Ερντογάν, η Ελλάδα είναι η χώρα που θα ήθελαν η Τουρκία να είναι: ευρωπαϊκή, δημοκρατική, φιλελεύθερη και, σχετικά, πλούσια. Έρχονται στην Αθήνα και εντυπωσιάζονται από την ευταξία, την καθαριότητα, τον πολιτισμό της! Αυτό μπορεί να φαντάζει εξωπραγματικό αλλά σε σύγκριση με το χάος της Κωνσταντινούπολης, η Αθήνα μοιάζει με ευρωπαϊκή μητρόπολη. Χιλιάδες Τούρκοι θα ήθελαν να μεταναστεύσουν εδώ. Ήδη, αρκετοί αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα και σκέφτονται να μεταφέρουν κεφάλαια και δραστηριότητες εδώ. Αν το οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας ήταν φιλικότερο, η χώρα μας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτή την εισροή πόρων.

 Για τους οπαδούς του Ερντογάν, η Ελλάδα αποτελεί το μακρύ χέρι της Δύσης, το οποίο από παλιά επιβουλεύεται την Τουρκία. Η προσοχή τους, ωστόσο, παραμένει στραμμένη στη Συρία. Η νέα Τουρκία είναι περισσότερο μεσανατολική και ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο από ότι παλαιότερα για τη Μέση Ανατολή. Όταν ο Ερντογάν αναφέρεται στη Λωζάνη, στο μυαλό του έχει την τούρκο-συριακή και την τούρκο-ιρακινή μεθόριο.

Η κρίσιμη απόφαση που έχει μπροστά του ο Ερντογάν και η οποία θα κρίνει πολλά είναι η προμήθεια των αντι-αεροπορικών πυραύλων S-400 από τη Ρωσία. Αν προχωρήσει σε αυτή την αγορά των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση θα παγιωθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν την πώληση αμερικανικού πολεμικού υλικού υψηλής τεχνολογίας, όπως τα F-35 και οι Patriots. Η Τουρκία θα αποσυνδεθεί, σιγά-σιγά, από τον δυτικό στρατιωτικό σχεδιασμό. Αν ο Ερντογάν κάνει πίσω, κάτι όχι ασυνήθιστο, βρίσκοντας μια οποιαδήποτε δικαιολογία, τότε η Τουρκία θα παραμείνει στο πρόγραμμα συμπαραγωγής και προμήθειας των F-35 και η ρήξη θα αναβληθεί.

 Το σημαντικότερο είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοστεί σε μια νέα τουρκική εξωτερική πολιτική που δεν δεσμεύεται από τον δυτικό προσανατολισμό ή την ενταξιακή πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά που αντιλαμβάνεται τις διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ως ένα «δούναι και λαβείν», μια συναλλαγή. Το θέμα είναι τι είναι η Ελλάδα διατιθέμενη να δώσει για την επαναλειτουργία της Χάλκης ή, ευρύτερα, την ηρεμία στο Αιγαίο; Είναι προφανές ότι τα περιθώρια είναι πολύ στενά και πως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί εύκολα να μπει σε ένα ανατολίτικο παζάρι επειδή η Τουρκία έτσι αντιλαμβάνεται πλέον τις σχέσεις με τον κόσμο.

Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα οφείλει να ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα, να σχεδιάζει υπερκομματικά και μακροπρόθεσμα τη στρατηγική της και να επιδιώκει διεθνείς συμμαχίες. Συχνά, ο καλύτερος σύμμαχος εναντίον ενός αντιπάλου είναι ο κακός του εαυτός. Η «νέα Τουρκία» του Ερντογάν μπορεί να αποδειχτεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη και τις ηγεμονικές επιδιώξεις της Τουρκίας στο μέλλον.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ

 

Πηγή: https://www.newsit.gr 

 

Γιατί η Αίγυπτος του Σίσι κερδίζει την Τουρκία του Ερντογάν

Εξωτερική Πολιτική


«Άστραψε και βρόντηξε» ο Τούρκος πρόεδρος για την σύνοδο κορυφής ΕΕ και αραβικών χωρών, που πραγματοποιήθηκε στο Σαρμ ελ Σέϊχ της Αιγύπτου. Σε προεκλογική του συγκέντρωση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους Ευρωπαίους, κατηγορώντας τους για «υποκρισία». Δήλωσε χαρακτηριστικά «πως μπορείτε να μιλάτε για δημοκρατία, όταν συμμετείχατε σε σύνοδο κορυφής με τον αλ-Σίσι που εκτέλεσε την περασμένη βδομάδα εννέα νέους ανθρώπους»;

Ο Ερντογάν αναφέρονταν στις εκτελέσεις εννέα μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου. Η ρητορική αυτή επίθεση δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι κυριολεκτικά «στα μαχαίρια», με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε αντιδράσει με σφοδρότητα στην στρατιωτική επέμβαση του αιγυπτιακού στρατού που έφερε στην εξουσία τον σημερινό ισχυρό άνδρα του Καΐρου.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε εναντίον της (δημοκρατικά εκλεγμένης) κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Είναι γνωστό πως ο Τούρκος πρόεδρος φιλοδοξούσε να ηγεμονεύσει στον αραβικό κόσμο, συμμαχώντας με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, την ιστορική οργάνωση του φονταλενταλιστικού Ισλάμ. Το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013 στην Αίγυπτο, έβαλε τέλος σε αυτές τις νεοθωμανικές φιλοδοξίες.

Πλέον για το στρατιωτικό καθεστώς Σίσι, η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι «τρομοκρατική οργάνωση» και καταδιώκει αμείλικτα τα στελέχη της. Όντως μπορούμε να δώσουμε κάποιο δίκιο στον Τούρκο πρόεδρο. Η σημερινή αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν φημίζεται για τον σεβασμό της στα ανθρώπινα δικαιώματα ή στο κράτος δικαίου. Πρέπει όμως να επισημάνουμε πως η αντίδραση του Ερντογάν ήρθε ετεροχρονισμένα.

Η δημοκρατία είναι μέσο, όχι σκοπός 

Όταν πραγματοποιήθηκαν οι εκτελέσεις των 9 μελών της Αδελφότητας, οι μόνες διεθνείς αντιδράσεις περιορίστηκαν σε μία ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας. Ο λαλίστατος, κατά τα άλλα, Ερντογάν επέλεξε την σιωπή. Αν θυμηθούμε τότε ο Τούρκος πρόεδρος έστρεψε τα πυρά του όχι κατά της Αιγύπτου, αλλά κατά της Κίνας. Επέλεξε να επιτεθεί στο Πεκίνο, για την καταπίεση των τουρκόφωνων Ουιγούρων μουσουλμάνων.

Δεν είχε πει όμως τίποτα για τις εκτελέσεις μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, οι οποίοι υπήρξαν προνομιακοί του σύμμαχοι στο πρόσφατο παρελθόν. Και δεν ήταν απλώς σύμμαχοι. Όταν σχημάτισε την πρώτη εκλεγμένη κυβέρνηση στην Αίγυπτο μετά την Αραβική Άνοιξη η Μουσουλμανική Αδελφότητα, κυριολεκτικά, μιμήθηκε την τακτική που ακολούθησε ο Ερντογάν ως πρωθυπουργός. Εμφανίστηκαν ως εκπρόσωποι ενός «μετριοπαθούς» και «εκσυγχρονιστικού» πολιτικού Ισλάμ.

Η οργάνωση αποπειράθηκε να αποστασιοποιηθεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την ρητορική μίσους του παρελθόντος. Ενός παρελθόντος, όχι ιδιαίτερα μακρινού. Μόλις το 1997, ο τότε επικεφαλής των Αδελφών Μουσουλμάνων Μουσταφά Μανσούρ, προχώρησε σε μία ανατριχιαστική δήλωση. Είχε ζητήσει τον αποκλεισμό των χριστιανών Κοπτών από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, χαρακτηρίζοντας τους «συμμάχους των εχθρών της Αιγύπτου«.

Ήταν η ίδια χρονική περίοδος που ο, τότε, άγνωστος Ερντογάν είχε αποκαλυπτικά δηλώσει πως «η δημοκρατία είναι το μέσον, όχι ο σκοπός«. Και όμως η Δύση, ειδικότερα η κυβέρνηση Ομπάμα, θεωρούσε την Τουρκία του Ερντογάν ως ένα υπόδειγμα «μετριοπαθούς πολιτικού Ισλάμ». Όταν ο Ερντογάν έδειξε το αληθινό του πρόσωπο μετά το 2013, διαλύθηκαν οι σχετικές ψευδαισθήσεις.

Καμμένο χαρτί η Μουσουλμανική Αδελφότητα

Δεν μοιάζει τυχαίο που μεσολάβησε το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο για να δείξει ο Ταγίπ Ερντογάν το πραγματικό του πρόσωπο. Ο Τούρκος πρόεδρος είδε με οργή τις υποτονικές αντιδράσεις της Δύσης στην ανατροπή της πρώτης εκλεγμένης κυβέρνησης στην Αίγυπτο. Όντως ο πρόεδρος Ομπάμα είχε επιδιώξει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων. Προφανώς όμως και δεν θα τολμούσε να συγκρουστεί με το αιγυπτιακό στρατό, την στιγμή που είναι ο «στυλοβάτης» της ειρήνης με το Ισραήλ.

Ήταν τότε που ο Ερντογάν άρχισε να βλέπει όλο και περισσότερο «δυτικές συνωμοσίες» εις βάρος της Τουρκίας. Μην ξεχνάμε πως σχεδόν ταυτόχρονα είχαν εκδηλωθεί οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες η Άγκυρα απέδωσε σε «δυτικό δάχτυλο». Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία. Είναι πεπεισμένος πως η Δύση απεργάζεται την ανατροπή του, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να έχει το τέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Πάντως η οργάνωση μοιάζει να αποτελεί «καμμένο χαρτί» πλέον για τον Ερντογάν. Παρά τις σποραδικές τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώνονται στην Αίγυπτο, δεν μοιάζουν ικανοί να απειλήσουν τον στρατηγό Σίσι. Η Άγκυρα δεν μπορεί να υπολογίζει στο παρακλάδι της Αδελφότητας στην Ιορδανία. Οι Ιορδανοί Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν, εδώ και χρόνια, μετατραπεί σε υποστηρικτές της δυναστείας Χουσεϊν. Όσον αφορά τη Συρία, η Τουρκία είναι, εκ των πραγμάτων, υποχρεωμένη να δεχτεί την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει να περιμένει τίποτα από την συγκεκριμένη οργάνωση. Εξάλλου, ήταν η ίδια η Τουρκία που παρέδωσε στις αιγυπτιακές αρχές στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μόλις στα μέσα Φεβρουαρίου! Η Άγκυρα μοιάζει να στρέφεται όλο και περισσότερο σε μία «κεμαλική» ατζέντα, όπως δείρουν οι πολεμικές απειλές εναντίον των Κούρδων στη Συρία και οι προκλήσεις της στην Κύπρο.

Εμπόδιο η Αίγυπτος

Επομένως, γιατί ο Τούρκος πρόεδρος θυμήθηκε, εκ των υστέρων, τις εκτελέσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο; Διότι ο Ερντογάν προφανώς και δεν κόπτεται για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μία αραβική χώρα. Βλέπει όμως με ανησυχία την γεωπολιτική αναβάθμιση της Αιγύπτου, διότι ανταγωνίζεται τα συμφέροντα της Τουρκίας. Στο Σαρμ ελ Σέϊχ οι Ευρωπαίοι συζήτησαν με τους Άραβες ζητήματα ασφαλείας και μετανάστευσης, με την Τουρκία παντελώς απούσα.

Ακόμα ο Ερντογάν δεν μπορεί να χωνέψει το «στραπάτσο» που υπέστη στην εμπόλεμη Λιβύη από τον στρατηγό Σίσι. Μετά την παρασκηνιακή μεσολάβηση του Αιγυπτίου προέδρου, οι περισσότερες δυτικές κυβέρνησεις υποστηρίζουν τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, έναν σκληρό διώκτη του πολιτικού Ισλάμ. Μόνο η Τουρκία και το Κατάρ έμειναν να στηρίζουν τις «φράξιες» των Αδελφών Μουσουλμάνων στην εμπόλεμη χώρα.

Η Αίγυπτος συμμετέχει στη συμμαχία Ισραήλ, Ελλάδος και Κύπρου, μία συμμαχία την οποία υποστηρίζει η Ουάσιγκτον. Μόνιμη επωδός της Τουρκίας είναι πως αυτή η συμμαχία συνιστά «απειλή» για την ασφάλεια της. Αυτός ο ισχυρισμός είναι παντελώς αβάσιμος. Πόσο μάλλον όταν προέρχεται από την Τουρκία, που αποτελεί δύναμη εισβολής και κατοχής της Κύπρου από το 1974.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» διέξοδος για Ερντογάν

Το μεγάλο όνειρο του Ερντογάν ήταν να επιτύχει μία μοντέρνα αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γνωρίζει πως στην σημερινή εποχή δεν αρκούν τα στρατιωτικά μέσα για αυτό το φιλόδοξο σχέδιο. Ο Ερντογάν χρειάζεται συμμάχους στον αραβικό κόσμο, τους οποίους βρήκε στην Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο. Στη δε Συρία έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει αμιγώς τρομοκρατικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος, τις οποίες απέφυγε να υποστηρίξει ανοιχτά ακόμα και η κυβέρνηση Μόρσι στην Αίγυπτο.

Η στρατηγική της τελικά απέτυχε παταγωδώς. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι στα πρόθυμα διάλυσης στην Αίγυπτο. Ο Άσαντ αναδείχτηκε ο μεγάλος νικητής του συριακού εμφυλίου, με τα απολειφάδια των αντικαθεστωτικών να είναι σε δυσχερέστατη θέση. Με εξαίρεση το Κατάρ, η Τουρκία βρέθηκε παντελώς απομονωμένη στον αραβικό κόσμο. Επομένως αντί να πετύχει την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Τουρκία βρέθηκε αποκλεισμένη από όλες τις ενεργειακές συμφωνίες στην Μεσόγειο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πολύ εγωιστής για να δεχτεί αυτό το τετελεσμένο. Απάντηση του, η θηριώδης στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία μοιάζει με μία «πρόβα πολέμου». Όμως ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αρκετά έξυπνος για ανοίξει πολλαπλά μέτωπα με Αίγυπτο, Ισραήλ και Ιορδανία. Επομένως εάν η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προκαλέσει «θερμό επεισόδιο» δεν θα το κάνει σίγουρα στη Μεσόγειο.

Γιώργος Λυκοκάπης

Πηγή: https://slpress.gr
Colin Crouch: Ο εθνικισμός κρατά τη δημοκρατία παγιδευμένη

Εξωτερική Πολιτική

Την συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης

-Πως βλέπετε τις εξελίξεις στην Ευρώπη;

-Τα προβλήματα της Ευρώπης έχουν δύο τελείως διαφορετικές πηγές, και είναι σημαντικό να τις διαχωρίσουμε. Η πρώτη, είναι τα κύματα των προσφύγων που φτάνουν στις ακτές της Ιταλίας και της Ελλάδας. Αυτό προφανώς δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, αλλά η βασική υπαίτια είναι η Ευρώπη. Πρόκειται για μια τραγωδία και μια καταστροφή που πρέπει επειγόντως να λύσουμε, όπως όταν γίνεται ένας σεισμός. Δυστυχώς οι ακραίοι πολιτικοί σε πολλές χώρες, και ο Τραμπ εκτός Ευρώπης, την χρησιμοποιούν κυνικά για να κερδίσουν υποστήριξη για μια γενική μετατόπιση προς την ακροδεξιά. Στην Ιταλία ο Σαλβίνι και η Λέγκα διαμαρτύρονται ότι η Ευρώπη δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να δώσει βοήθεια ζητώντας από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης να αναλάβουν ορισμένο μέρος των προσφύγων, αλλά αυτό δίνει στον Όρμπαν και στο Φίντες στην Ουγγαρία, και στα ακροδεξιά κινήματα στην Πολωνία και αλλού, την ευκαιρία να ξεσηκώσουν την ισλαμοφοβία και αρνούνται να βοηθήσουν. Παρόλα αυτά ο Σαλβίνι και ο Όρμπαν είναι σύμμαχοι! Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εκστρατεία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε σημαντική χρήση του ισχυρισμού ότι η Τουρκία επρόκειτο να ενταχθεί στην E. Ε. φέρνοντας εκατομμύρια ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν όλα ψέματα, και αυτοί που τα έλεγαν ήξεραν ότι ήταν ψέματα. Αλλά τα ψέματα μερικές φορές μπορεί να είναι επιτυχημένα. Οι αντίπαλοι της ακροδεξιάς πρέπει να αποκαλύψουν την υποκρισία της, τον κυνισμό της, και τα ψέματά της. Το δεύτερο πρόβλημα, είναι η συνεχιζόμενη κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων ιδεών μέσα στο πλαίσιο χάραξης πολιτικής της Ε. Ε. Αυτό έφερε την ακραία λιτότητα στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες του Νότου, και δημιούργησε επίσης προβλήματα στα συστήματα εργασιακών σχέσεων των σκανδιναβικών χωρών. Η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού έχει οδηγήσει την Ε. Ε. να αποτελεί κυρίως ένα μέσο για την επιβολή υπεραπλουστευμένων λύσεων της αγοράς σε περίπλοκα προβλήματα. Με αυτόν τον τρόπο η Ευρώπη παύει να είναι κάτι που οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να δουν ως σημαντικό, ως θετικό κομμάτι της ζωής τους. Για την επιβίωσή της η Ε. Ε. πρέπει να το συνειδητοποιήσει αυτό και να γίνει πιο πλουραλιστική στις πολιτικές της. Θεωρώ ότι είναι δυνατή η αλλαγή της πορείας και υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις αλλαγών. Πρέπει να εργαστούμε για να ενθαρρύνουμε αυτές τις αλλαγές, και να δημιουργήσουμε μια πιο κοινωνική και πιο ανθρώπινη Ευρώπη.

-Πριν από 18 χρόνια, προσπαθώντας να περιγράψετε την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, χρησιμοποιήσατε την έννοια της μεταδημοκρατίας. Σήμερα μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η μακρόχρονη τάση προς την μεταδημοκρατία έχει πλέον οδηγήσει σε μια μεταδημοκρατική κατάσταση; Και αν ναι, ποια ήταν τα κρίσιμα σημεία αυτής της εξέλιξης;

-H κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Πρώτον, η οικονομική κρίση του 2008 έδειξε τις επιπτώσεις της αντιδημοκρατικής άσκησης πιέσεων στις οικονομικές πολιτικές των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασίλειου και αλλού. Οι τραπεζίτες κατάφεραν να ωθήσουν τις κυβερνήσεις στην απορύθμιση, δημιουργώντας ένα ασταθές σύστημα που ήταν βέβαιο ότι θα καταρρεύσει. Δεύτερον, η αντιμετώπιση της Ελλάδας και των άλλων χωρών οφειλετών, σκόπευε στην επιβολή σκληρών πολιτικών με κύρια προτεραιότητα τη διάσωση των τραπεζών, χωρίς την παραμικρή σκέψη για τη ζωή των ανθρώπων. Τρίτον, βλέπουμε την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, περισσότερο στη βόρεια και ανατολική Ευρώπη από ότι στο νότο, εκτός από την Ιταλία. Μιλούν μια λαϊκιστική γλώσσα που ακούγεται δημοκρατική, αλλά στην πραγματικότητα είναι μη ανεκτικά και μιλούν μια γλώσσα μίσους. Η δημοκρατία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει μέσα από την μισαλλοδοξία και το μίσος. Τέλος, έχουμε δει πως τα κοινωνικά μέσα, τα οποία πρόσφεραν τόσες πολλές ευκαιρίες για την απελευθέρωση του πολιτικού διαλόγου και της δράσης, μπορούν να ελέγχονται και να χειραγωγούνται από πολύ πλούσιες ομάδες, κυρίως για να βοηθήσουν την ακροδεξιά. Αλλά υπάρχει ελπίδα. Υπάρχουν επίσης πολλά κινήματα για την ανάπτυξη μεγαλύτερης διαφάνειας, περισσότερης ανοχής, ιδίως μεταξύ των γυναικών και των νέων. Είτε σχηματίζοντας νέα κόμματα, είτε αναζωογονώντας τα παλιά, αυτά θα είναι οι φορείς του μέλλοντος της δημοκρατίας.

-Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό που χαρακτηρίζει την τρέχουσα κατάσταση είναι ένας μετασχηματισμός της μορφής του έθνους-κράτους;

-Ναι και όχι! Ο μετασχηματισμός που χρειαζόμαστε είναι η ανάπτυξη της δημοκρατίας, που σήμερα σε εθνικό επίπεδο είναι σκουπίδι. Παρόλα τα ελαττώματά της, η Ε. Ε. είναι το μοναδικό παράδειγμα αυτού του αναγκαίου μετασχηματισμού στον κόσμο. Υπάρχουν όμως δύο προβλήματα. Πρώτον, η νεοφιλελεύθερη ανάπτυξη της Ε.Ε. την οποία προανέφερα. Δεύτερον, ο στόχος των περισσότερων σημερινών ακροδεξιών κινημάτων είναι να σταματήσουν αυτόν τον μετασχηματισμό, και να διατηρήσουν την παλιά έννοια του έθνους- κράτους στη θέση του. Αυτό καθιστά αδύνατη τη διακρατική οικονομική διακυβέρνηση, αφήνοντας τη ζωή μας στο έλεος του παγκόσμιου καπιταλισμού.

-Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια τάση εθνικοποίησης της πολιτικής στην Ευρώπη. Πόσο προβληματικό είναι αυτό  για τον νεοφιλελευθερισμό;

-Πολλοί άνθρωποι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους από τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, από την πρόκληση του ανταγωνισμού από τους παραγωγούς χαμηλού κόστους στην Άπω Ανατολή, από το χάος των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών, και από το πρόβλημα των προσφύγων. Το τελευταίο βέβαια είναι πολύ διαφορετικό από τα άλλα, αλλά για πολλούς φαίνεται ότι όλα είναι μέρος του ίδιου πράγματος, και αναζητούν την ασφάλεια του έθνους. Για τους νεοφιλελεύθερους αυτό δημιουργεί ένα σημαντικό δίλημμα. Από την μία πλευρά, η οικονομική παγκοσμιοποίηση είναι θεμελιώδους σημασίας για το νεοφιλελεύθερο σχέδιο. Από την άλλη, ο νέος εθνικισμός κρατά τη δημοκρατία παγιδευμένη σε εθνικό επίπεδο αφήνοντας το παγκόσμιο επίπεδο πέρα από την εμβέλειά του, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που θέλουν οι νεοφιλελεύθεροι. Επίσης, αν οι άνθρωποι επικεντρώσουν το μίσος τους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ο παγκόσμιος καπιταλισμός διαφεύγει από την πολιτική συζήτηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσα πολλά από τα νέα ξενοφοβικά κινήματα έχουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, παρότι που φαίνεται να είναι επικριτικά για την παγκοσμιοποίηση. Αυτό ισχύει για τον Τραμπ, το Brexit, και πολλά από τα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κινήματα.

-Θεωρείτε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναστρέψει τη δυσπιστία για την ευρωπαϊκή ιδέα που υπάρχει σήμερα σε μεγάλο μέρος των ευρωπαίων πολιτών;

-Ναι, μπορεί. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι χρειάζονται πολιτικές που να προσελκύουν την πίστη των ευρωπαίων πολιτών, και ότι ο νεοφιλελευθερισμός δεν θα βοηθήσει για να γίνει αυτό.

-Πως μπορεί να αναζωογονηθεί η πολιτική και η δημοκρατία στην Ευρώπη;

-Η πρώτη ευθύνη για την αναδημιουργία μιας ζωντανής δημοκρατίας βρίσκεται στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Τι κάνουν για να ενθαρρύνουν τους ευρωπαίους πολίτες να τα αξιολογήσουν και να τα εκτιμήσουν; Η απλή τιμωρία των Ελλήνων και Ιταλών δεν θα το κάνει αυτό. Πρέπει να δημιουργήσουν δεσμούς με διαφορετικές ομάδες μέσα στην κοινωνία, και να αναπτύξουν πολιτικές που να αγγίζουν τις ζωές των ανθρώπων με θετικούς τρόπους που μπορούν να γίνουν κατανοητοί. Η δεύτερη ευθύνη βαρύνει εκείνους τους πολιτικούς που πιστεύουν ότι είναι καλό οι χώρες τους να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι κάνουν για να ενημερώσουν τους πολίτες για τα οφέλη που αποκομίζουν, για τα έργα που χρηματοδοτεί η Ευρώπη; Το κάνουν αυτό, ή προτιμούν να πάρουν όλα τα εύσημα για τον εαυτό τους και να περάσουν κάθε ευθύνη για τα αντιλαϊκά μέτρα στην Ευρώπη; Αυτό το έχουν κάνει οι Βρετανοί πολιτικοί για 45 χρόνια, και τώρα μπορούμε να δούμε τις συνέπειες. Τέλος, οι πολίτες που θέλουν την Ευρώπη πρέπει να οργανώσουν κινήματα που θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν όσα αρνητικά στοιχεία υπάρχουν σήμερα στην Ε. Ε. και να αναδείξουν τα θετικά.

-Τελειώνοντας, να μιλήσουμε για το νέο σας βιβλίο «Will the gig economy prevail?» (Θα επικρατήσει η gig οικονομία;)* που θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα. Τι διαπραγματεύεστε σε αυτό;

-Το βιβλίο αναφέρεται στο γενικό πρόβλημα της επισφαλούς εργασίας (προσωρινές θέσεις εργασίας, εργασία μερικής απασχόλησης για ανθρώπους που αναζητούν θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, απασχόληση που μοιάζει με αυτοαπασχόληση αλλά δεν είναι), της παραοικονομίας, της επιδείνωσης των συνθηκών της «κανονικής απασχόλησης μέσω της απορρύθμισης, και της παρακμής των συνδικάτων. Αυτά νομίζω ότι είναι σημαντικά προβλήματα που επηρεάζουν τη ζωή πολλών ανθρώπων, ιδίως των νέων. Οι απαντήσεις βρίσκονται στην αναζωογόνηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και στις αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική, έτσι ώστε οι «καλοί» εργοδότες να πληρώνουν χαμηλότερους φόρους από εκείνους που προσφέρουν κακοπληρωμένες και ανασφαλείς θέσεις εργασίας. Σήμερα η φορολογία συχνά δίνει τα αντίθετα κίνητρα.

 

*Με τον όρο «gig οικονομία» περιγράφεται μια κατάσταση της οικονομίας στην οποία κυριαρχούν οι ευέλικτες και προσωρινές μορφές εργασίας.

 

Ο Κόλιν Κράουτς είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Γουόργουικ στην Αγγλία.  Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του «Μεταδημοκρατία» και «Ο περίεργος μη θάνατος του νεοφιλελευθερισμού» (και τα δύο από τις εκδόσεις Εκκρεμές σε μετάφραση του Αλ. Κουπκιολή).

 

Πηγή: Η Εποχή

 

Αναδημοσίευση από το https://commonality.gr

Γεωστρατηγική ανάλυση για το μέλλον της Τουρκίας

Εξωτερική Πολιτική

Ο Πέτρος Μηνάς επιχειρεί μια ανάλυση για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον Ερντογάν και με τη χώρα του.

Το Κυπριακό Ζήτημα Από Το 1878 Έως Σήμερα

Εξωτερική Πολιτική

Είναι δύσκολο να επιχειρήσει κανείς μια ανάλυση για τις εξελίξεις του κυπριακού ζητήματος, χωρίς προηγουμένως να προβεί σε μια -έστω- αδρή ιστορική αναφορά στα κυριότερα γεγονότα-σταθμούς.

Το Βορειοηπειρωτικό στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων του 1946

Εξωτερική Πολιτική

Η αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα (Οκτώβριος 1944) συνέπεσε με την επικράτηση στην Αλβανία του Εμβέρ Χότζα (Enver Hoxha) γεννημένου στο Αργυρόκαστρο το 1908, ο οποίος επεδίωξε και μπήκε κάτω από τη σοβιετική κηδεμονία.