442 New Articles

Κυριότερες Ειδήσεις για την Εξωτερική Πολιτική

Grid List

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν ιδρύθηκε εναντίον της μικρής Ελλάδας

Εξωτερική Πολιτική

«Η Τουρκική Δημοκρατία δεν ιδρύθηκε εναντίον ενός μικρού κράτους όπως η Ελλάδα, αλλά με τη νίκη μας κατά των μεγάλων δυνάμεων που την έστειλαν εναντίον μας» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας αναφορά στο Μικρασιατικό.

Η Ελλάδα, και αργότερα η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» στη συνέχεια, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, βρέθηκαν πάνω από το κεφάλι μας ως «Δαμόκλειος σπάθη».

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στους τουρκικούς πυραύλους Bora, λέγοντας ότι δίνουν μεγάλο πλεονέκτημα στην Τουρκία.

«Αυτή τη στιγμή εκτοξεύουμε στα 280 χιλιόμετρα...Μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 300 χιλιόμετρα, όμως δεν το κάνουμε λόγω διεθνών συμβάσεων. Με την εκτόξευση τους έχουμε μεγάλο πλεονέκτημα καθώς μειώνουμε τις ώρες πτήσεων και φθοράς για τα αεροσκάφη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία περιμένει να δει τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, δήλωσε εξάλλου ο πρόεδρος της Τουρκίας, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει εύκολα από τις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε πως το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και το σεισμογραφικό πλοίο «Μπάρμπαρος» ήδη επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Online)

Ε.Ε.: Διαφωνίες Κύπρου για τις κυρώσεις κατά Τουρκίας - χωρίς συμφωνία σε διπλωματικό επίπεδο

Εξωτερική Πολιτική

Χωρίς συμφωνία για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας ολοκληρώθηκε η συζήτηση σε επίπεδο μόνιμων εθνικών αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, καθώς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Κύπρος διαφώνησε με την παράγραφο που αναφέρεται σε περαιτέρω μέτρα, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, το κείμενο που συζητήθηκε σήμερα από τους εκπροσώπους των κρατών-μελών, αναφερόταν στα μέτρα που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνέχεια της νέας επιχείρησης γεώτρησης της Τουρκίας στην Κύπρο.

Στόχος της σημερινής συνάντησης ήταν να «κλείσει» η συμφωνία για τα μέτρα πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας και εκεί να επικυρωθεί τυπικά από τους υπουργούς.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης, οι εν λόγω κυρώσεις περιλαμβάνουν την αναβολή του διαλόγου υψηλού επιπέδου με την Τουρκία, την αναστολή των συζητήσεων για τη συμφωνία αερομεταφορών καθώς και την περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων και την αναθεώρηση των δανειοδοτικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τουρκία.

Επιπρόσθετα, στην τελευταία παράγραφο του προσχεδίου της δήλωσης, αναγραφόταν πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον «περιοριστικά» μέτρα στην Τουρκία, αν η Άγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις. Ωστόσο, η Κύπρος επιθυμούσε να αντικατασταθεί με «στοχευμένα» μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φινλανδική προεδρία κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία σιωπηρής συμφωνίας, μέχρι αύριο. Εάν η Κύπρος «σπάσει» την εν λόγω διαδικασία, το ζήτημα θα επανέλθει στους μόνιμους αντιπροσώπους τη Δευτέρα το πρωί και πιθανότατα θα συζητηθεί κανονικά στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ίδιας ημέρας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αναδημοσίευση από την https://www.kathimerini.gr (Online)

Η θερμοκρασία στο κόκκινο

Εξωτερική Πολιτική

Οι καλοκαιρινοί μήνες παραδοσιακά είναι περίοδος έντονων διεργασιών και εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά όσο αφορά το κυπριακό ζήτημα. Είναι ίσως υπερβολικό, καταδεικνύει όμως την κρισιμότητα των στιγμών, το γεγονός, ότι πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι με αφορμή την είσοδο τουρκικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ και τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων, μίλησαν για μία “τρίτη εισβολή” της Τουρκίας στην Κύπρο. Δεν είμαστε βέβαιοι για την εγκυρότητα της συγκεκριμένης διαπίστωσης, ούτε κατά πόσο ο “Πορθητής” έχει τη δυνατότητα να διενεργεί αξιόπιστες γεωτρήσεις, καθώς πολλοί ειδικοί την αμφισβητούν, το μόνο σίγουρο είναι ότι το κυπριακό αποτελεί μία απολύτως σύνθετη εξίσωση, την οποία συναποτελούν πολλές παράμετροι, συχνά αντιφατικές μεταξύ τους.

Πολλές παράμετροι, συχνά αντιφατικές

Ας προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε αυτές τις παραμέτρους: Πολλοί αναλυτές σε Ελλάδα, Κύπρο και όχι μόνο, θεωρούσαν ότι η διαδικασία των γεωτρήσεων από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι απολύτως νόμιμη, έχει όμως έντονα τα στοιχεία του πολιτικού ρίσκου, καθώς η επίλυση του κυπριακού παραμένει σε εκκρεμότητα, με συνέπεια να προκαλέσει τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς η Αγκυρα θεωρεί ότι δεν μπορεί να μείνει έξω από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που έχουν εντοπισθεί στην περιοχή.
Η συνέχεια μάς είναι γνωστή, παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, προκλήσεις στο Αιγαίο, ένταση της ρητορικής της Τουρκίας διαρροή της πρόθεσής της να προχωρήσει σε πιθανή γεώτρηση πλησίον του Καστελορίζου, απάντηση σε υψηλούς τόνους από τον έλληνα πρωθυπουργό με τελική υπόμνηση της δυνατότητας επίλυσης όλων των διαφορών στο πλαίσιο της διπλωματίας. Ισχυρή καταδίκη της Τουρκίας από την Ε. Ε. και έκφραση της συμπαράστασης στην Κυπριακή Δημοκρατία, πιθανή επιβολή μέτρων για πρώτη φορά εναντίον της Τουρκίας, σχετικά χαλαρή αντίδραση από τη Ουάσινγκτον ή οποία μίλησε για προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της διεκδικούμενης από την Κυπριακή Δημοκρατία Α.Ο.Ζ και όχι της ΑΟΖ που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Εκκωφαντική σιωπή από το Ισραήλ, γεγονός που προφανώς καταδεικνύει τα όρια της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος –Κύπρου- Ισραήλ, προφανώς καλύτερα έτσι, καθώς η εμπλοκή του Ισραήλ προβλήματα και εντάσεις μπορεί να δημιουργήσει
Ένταση στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου, τόσο στον νότο όσο και στον βορρά, εξαιτίας της αποκάλυψης ότι υπήρξε ένα δείπνο μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του ΥΠ.ΕΞ των κατεχομένων κυρίου Οζερσάι, εκλεκτού της Άγκυρας, Οι διαβεβαιώσεις για το κοινωνικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου δείπνου, το οποίο κρατήθηκε μυστικό για δύο περίπου εβδομάδες δεν μπόρεσαν να καθησυχάσουν όσους ισχυρίζονται ότι επί της ουσίας ήταν μία συνάντηση δύο πολιτικών παραγόντων που μοιάζει να συμμερίζονται την πιθανότητα ενός βελούδινου διαζυγίου και μίας οριστικής διχοτόμησης σε δύο ξεχωριστά κράτη.
Γεγονός που αντιμετωπίζεται απολύτως εχθρικά τόσο από την ε/κ αξιωματική αντιπολίτευση του ΑΚΕΛ, που μεταξύ των άλλων απορρίπτει τις ιδέες του κυρίου Αναστασιάδη για επανεξέταση πτυχών που επαναβεβαιώθηκαν στις τελευταίες συνομιλίες στο Κραντ Μοντανά (πολιτική ισότητα της τ/κ πλευράς, αρμοδιότητες της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης) όσο και από τον τ/κ ηγέτη Ακιντζί που επιμένει στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών και στην επίλυση του κυπριακού.
Και σε όλα αυτά να προσθέσουμε την απειλή της κυβέρνησης των κατεχομένων, τη οποία δεν συμμερίζεται ο Ακιντζί για άνοιγμα και εκμετάλλευση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, γεγονός που θα τορπίλιζε οποιαδήποτε προσπάθεια σύγκλισης, τη υιοθέτηση από την γερουσία των ΗΠΑ, του νόμου East Med, όπου γίνεται λόγος για πιθανή άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο, υπό την προυπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διευκολύνσεις προς τον ρωσικό στόλο, γεγονός το οποίο υπονομεύει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις Κυπρου- Ρωσικής Ομοσπονδίας

Επιστολή Αναστασιάδη στον ΟΗΕ

Και αν δεν φθάνουν όλα αυτά για να καταγραφούν όλες οι παράμετροι της εξίσωσης, κρατάμε ως «κερασάκι στη τούρτα» την χθεσινή αποκάλυψη ότι ο κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είχε αποστείλει στις 14 Ιούνη επιστολή στο Γ. Γ του ΟΗΕ, στην οποία αφενός ζητούσε τη συμπαράσταση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αφετέρου έκφραζε την ετοιμότητά του για επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών.
Είτε με συνάντηση με τον τ/κ ηγέτη, είτε με την μορφή μιας νέας πενταμερούς συνάντησης υπό τη αιγίδα του Γενικού Γραμματέα. Στην πρώτη ανάγνωση η εξίσωση μοιάζει σύνθετη και αντιφατική, όμως επί της ουσίας δεν είναι παρά ένας «γόρδιος δεσμός», που δεν θα λυθεί με την διαμεσολάβηση του σπαθιού του Μ. Αλεξάνδρου, αλλά με την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο κοινότητες και τις εγγυήτριες δυνάμεις, υπό την υψηλή εποπτεία του Ο. Η. Ε.
Σε αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται η αποδοχή του πλαισίου των 6 σημείων που έχει καταθέσει ο Γενικός Γραμματέας και στα οποία έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε προηγούμενα σημειώματα. Σημεία που σε μεγάλο βαθμό βασίζονται στις συγκλίσεις του αείμνηστου προέδρου σ. Χριστόφια που χάσαμε πρόσφατα με τον τ/κ ηγέτη Ταλάτ.
Αρκεί η υπέρβαση των εθνικιστικών αγκυλώσεων και η επίλυση του κυπριακού στο πλαίσιο μίας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπου τα οφέλη από τους υδρογονάθρακες θα διαχειρίζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού.
Σε αυτήν τη κατεύθυνση θα συνεχίζουν να πιέζουν οι αριστερές και διεθνιστικές δυνάμεις στην ε/κ και τ/κ κοινότητα. Ο συμβολισμός της εκλογής του τ/κ ευρωβουλευτή Κ. Νιαζί από την λίστα του ΑΚΕΛ, στις πρόσφατες ευρωπαικές εκλογές είναι ενδεικτικός των προθέσεων και των δυνατοτήτων για την οριστική επανένωση του νησιού.

Μιχάλης Υδραίος, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Η Τουρκία εγγυήτρια δύναμη του ψευδοκράτους δηλώνει ο Ερντογάν

Εξωτερική Πολιτική

Στην ανάγκη διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά αναφέρθηκε ο Ερντογάν λίγο πριν από την συμμετοχή του στην Σύνοδο G20, ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία εγγυήτρια της «Βόρειας Κύπρου». 

Λίγο πριν την αναχώρηση του για την Ιαπωνία όπου θα συμμετάσχει στην Σύνοδο G20 και θα έχει συναντήσεις με τους Προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ο Πρόεδρος της Τουρκίας παραχώρησε συνέντευξη τύπου. Στα πλαίσια των δηλώσεων του, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Ερντογάν πραγματοποίησε αναφορά και στην νέα απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ για την περιοχή και τόνισε ότι το ζήτημα ενδέχεται να συζητηθεί στην επικείμενη συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Στην περιοχή έχουν δικαιώματα η Τουρκία και η βόρεια Κύπρος». Αυτό υπενθύμισε ο κ. Ερντογάν, στην αρχή της σύντομης τοποθέτησης του.

Στην συνέχεια, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα ως εγγυήτρια δύναμη. «Η Τουρκία έχει καθήκοντα ως εγγυήτρια δύναμη της βόρειας Κύπρου, σε περίπτωση που αυτή δεχθεί επίθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά .

Ο κ. Ερντογάν χαρακτηρίζει ως ακατανόητη την σχετική απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ. Επίσης, υπενθυμίζει την πάγια θέση της χώρας του για την ΑΟΖ. Προτείνει την διαπραγμάτευση ανάμεσα στην τ/κ και την ε/κ πλευρά

«Και φυσικά θα πραγματοποιήσουμε σοβαρές κινήσεις», τόνισε ο κ. Ερντογάν σε σχέση με τις κινήσεις της χώρας του. Ο ίδιος ζήτησε δίκαιη μεταχείριση από τους γείτονες της Τουρκίας.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου (https://www.kathimerini.gr)

Νίκος Ξυδάκης: Η διπλωματία μας πρέπει να κινηθεί σε νέα πίστα

Εξωτερική Πολιτική

** Πέραν του δόγματος της «εξημέρωσης του θηρίου», αλλά και πέραν της άσκοπης εναλλαγής μεταξύ αδράνειας και περιστασιακού ακτιβισμού, φοβικών συνδρόμων και μισαλλοδοξίας

Τη συνέντευξη πήραν
ο Κωστής Γιούργος και η Ιωάννα Δρόσου

Η Τουρκία βρίσκεται εσχάτως υπό αυξανόμενη διεθνή πίεση (προμήθεια ρωσικών S-400 και γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ). Θεωρείς πιθανό να μεταφερθεί η ένταση στον αιγαιακό χώρο;
Η Τουρκία έχει πάρει τα μηνύματα από όλες τις δυνατές πλευρές. Δεδομένων των πιέσεων που δέχεται, με τελευταία την απειλή για κυρώσεις από την ΕΕ, ακόμα και αν θεωρεί ότι αυτές θα μείνουν στο πεδίο της ρητορικής, φαίνεται ακραίο να προκαλέσει θερμό επεισόδιο.

Την Τουρκία ενδιαφέρει να εδραιωθεί γεωπολιτικά

Την Τρίτη, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τοποθετήθηκε χωρίς περιστροφές απέναντι στην Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας παράνομες τις κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ. Τι προοιωνίζεται αυτή η «ευρωπαϊκή στροφή»;
Την ανακοίνωση της Τρίτης διαδέχθηκε μια αυστηρή ανακοίνωση της Κομισιόν την Πέμπτη για επαπειλούμενες κυρώσεις. Και η απειλή αυτή έρχεται δεύτερη μετά από εκείνη των ΗΠΑ για την αγορά των πυραύλων S-400. Φαίνεται ότι η ΕΕ εγκαταλείπει, τουλάχιστον σε επίπεδο δεδηλωμένων προθέσεων, τη μέχρι στιγμής χαλαρή στάση. Η αγορά των S-400 διαμορφώνει μια σχέση Τουρκίας – Ρωσίας που δεν είναι ανεκτή από τις ΗΠΑ. Η διένεξη στην κυπριακή ΑΟΖ επιπλέον είναι και αυτή, πέρα από τα καθεαυτά ενεργειακά συμφέροντα, πεδίο στρατηγικών αντιπαραθέσεων. Νομίζω ότι η ΕΕ θέλει αυτή τη φορά να δώσει ένα σαφές μήνυμα ελπίζοντας ότι το θα το πάρει σοβαρά η Τουρκία. Το πώς και αν θα εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, και κυρίως από το αν οι ΗΠΑ κλιμακώσουν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Από τη μία πλευρά λοιπόν, υπάρχει αυτή η αντικανονική συμπεριφορά στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Από την άλλη πλευρά όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και εφόσον γίνουν όλες οι μελέτες, θα απαιτηθούν χρόνια για να γίνει η εξόρυξη. Φαίνεται δηλαδή ότι ακόμα και αυτό που θεωρείται ως βαρυσήμαντο συμβάν έχει πολλά στοιχεία επικοινωνιακού-πολιτικού γεγονότος. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο την Τουρκία στην παρούσα πολιτική συγκυρία είναι να εδραιωθεί γεωπολιτικά στην περιοχή. Και παράλληλα ενδιαφέρει τον Ερντογάν να ενισχύσει την εθνικιστική ρητορική του για εσωτερική κατανάλωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί την ΕΕ ότι ευθυγραμμίζεται «με μια εντελώς ελληνική γραμμή», με την Τουρκία να εμμένει, μολαταύτα στην ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά και να υπενθυμίζει –εκβιαστικά άραγε;- τις «παγκόσμιες προκλήσεις όπως η τρομοκρατία και η παράνομη μετανάστευση». Τι μήνυμα «διαβάζει» η Τουρκία στην ευρωπαϊκή τοποθέτηση;
Διαβάζει αρκετά καλά μάλλον ότι η ΕΕ δείχνει αλληλεγγύη στο μέλος της. Αλλά εξυπονοεί συγχρόνως και αυτό που ενδεχομένως θα χάσει η ΕΕ αν οξυνθεί και άλλο η κατάσταση. Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή της προοπτική, σε γενικές γραμμές αυτοπαρουσιάζεται ταυτόχρονα ως ευρισκόμενη αντιμέτωπη με το δίλημμα που επισήμανε ο Τσαβούσογλου λέγοντας ότι «ή θα εξαρτόμαστε από άλλους ή θα υποστούμε τις δυσκολίες για να γίνουμε μια εντελώς ανεξάρτητη χώρα» και ως διαρκής υποψήφια για ένταξη, παρά το γεγονός ότι αυτή είναι ουσιαστικά παγωμένη εδώ και καιρό. Είναι μία αμφίσημη τακτική με την οποία ο Ερντογάν προσπαθεί ίσως να ισορροπεί τις αντίθετες τάσεις μέσα στην τουρκική κοινωνία. Το τι θα κάνει η Τουρκία αν αποφασίσει η ΕΕ να επιβάλει τις κυρώσεις και το αν θα αρχίσει να εκβιάζει, εξαρτάται και αυτό από το πώς θα σταθμίσει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ. Εκεί είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, διότι οι ΗΠΑ δεν θα χάσουν κάτι, ενώ στην Τουρκία θα θιγεί αναμφίβολα όχι μόνο η κρατική οικονομία, αλλά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και επενδύσεις. Δεν ξέρω αν θα πάρει τέτοιο ρίσκο ο Ερντογάν. Μέχρι στιγμής, και παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιεί πολύ το συναίσθημα στη σχέση του με τον τουρκικό λαό και κυρίως στις προεκλογικές του μάχες, στις κρίσιμες στιγμές ζυγίζει μάλλον τα πραγματικά δεδομένα. Συνεχίζει όμως πάντα να είναι μην είναι προβλέψιμη η εκδίπλωση της στρατηγικής του.

Ποια θεωρείς ενδεδειγμένη στάση της Ε.Ε., ώστε να υπάρξει εξομάλυνση των ευρω-τουρκικών σχέσεων, αλλά και των ελληνο-τουρκικών.
Καλό είναι να βρεθεί πάλι ισορροπία και να μην απομονωθεί η Τουρκία. Είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να πει κανείς τι θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ δεδομένων των συνεχών προκλήσεων, είναι δύσκολη η ανάγνωση των κινήσεων γενικώς. Τώρα έχουμε την εξαγγελία να ανοίξει η Αμμόχωστος και να παραχωρηθούν οι ελληνικές περιουσίες ― σαφώς επιθετική κίνηση. Είναι πολλά που πρέπει να έχει κανείς κατά νου. Ο ορθός δρόμος για την Ελλάδα είναι να εκπέμπονται σαφή μηνύματα, να ασκείται ισχυρή διπλωματία και να αξιοποιούνται τα διεθνή όργανα και οι συμμαχίες.

Με νηφαλιότητα και στο μακρύ χρόνο

Σε άρθρο του στην «Εποχή ο Σωτήρης Βαλντέν, σχολιάζοντας και την παρέμβαση του Κ. Σημίτη, σημείωνε τη «ανάγκη να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με τη γείτονα χώρα». Ποια, κατά τη γνώμη σου, είναι η ενδεδειγμένη «εθνική γραμμή»;
Ο Κ. Σημίτης επισημαίνει ότι αφ’ ης στιγμής υπάρχουν κενά στο διεθνές δίκαιο για την υφαλοκρηπίδα μικρών νησιών, θα πρέπει να βρούμε λύσεις που μπορεί να μην είναι πάντα ευχάριστες. Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται εμμέσως στα πολιτικά παραγόμενα από το «Ελληνοτουρκικό Ανακοινωθέν της Μαδρίτης», του 1997, που προσυπέγραψε ο ίδιος μετά την κρίση των Ιμίων, με το οποίο αναγνωρίζονται «θεμιτά, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους» και αμοιβαία «δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών», και «δέσμευση διευθέτησης των διαφορών τους με ειρηνικά μέσα». Σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, αυτή είναι η κομψή διπλωματική διατύπωση του γκριζαρίσματος των Ιμίων, την οποία είχαν διατυπώσει τότε οι Αμερικανοί με το «no troops, no flags, no ships», αλλά και μια κάπως έμμεση αποδοχή του τουρκικού casus belli. Θα έλεγα ότι από ελληνικής πλευράς ορθώς υπάρχει διαρκής αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο των θαλασσών, εντούτοις η Τουρκία δεν έχει προσυπογράψει κρίσιμες συνθήκες και επιζητεί παγίως διμερείς διευθετήσεις. Αυτό πρέπει να δούμε με νηφαλιότητα και στον μακρύ χρόνο. Η εθνική γραμμή πρέπει να κινείται προς πολιτικά βιώσιμες λύσεις και να μην συγκροτείται από κραυγές και συγκαλύψεις. Η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η αδιαλλαξία. Η διπλωματία μας πρέπει να κινηθεί σε νέα πίστα, πέραν του δόγματος της «εξημέρωσης του θηρίου», αλλά και πέραν της άσκοπης εναλλαγής μεταξύ αδράνειας και περιστασιακού ακτιβισμού, φοβικών συνδρόμων και μισαλλοδοξίας.

Οι τριγμοί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ παρουσιάζονται από την αντιπολίτευση και τα κυρίαρχα ΜΜΕ ως ψηφοθηρικό παιχνίδι της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ανεύθυνη δραματοποίηση της κατάστασης». Πώς το σχολιάζεις;
Θεωρεί επίσης ο κ. Μητσοτάκης δραματοποιημένη και την αντίδραση της Κομισιόν ή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μία μέρα μετά; Είναι αστείο να λέγεται ότι δεν έπρεπε να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ επειδή ήταν αργία, όταν η συγκεκριμένη δράση της Τουρκίας συνεχιζόταν οξυνόμενη και η επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση ήταν διαρκής. Δηλαδή φαίνεται εύλογο, ορθό και δέον στον κ. Μητσοτάκη η Κομισιόν να εκφράζει ταχύτατα τη θέση της απέναντι σε αυτό το ζήτημα και η Ελλάδα να μην είχε συγκαλέσει το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο; Είναι επικίνδυνο εκτός από άηθες να υποστηρίζεται ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το σοβαρότερο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής για να εξυπηρετήσει προεκλογικούς σκοπούς.

Υπόδειγμα για την επίλυση διενέξεων

Τα μαθήματα από τον τρόπο χειρισμού και τελικά επίλυσης του Μακεδονικού μπορούν να έχουν εφαρμογή στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας;
Για την επίλυση του Μακεδονικού, δεν θα αρκούσε μόνο η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς, για να κλείσει αυτό το μέτωπο. Βρέθηκε και ο κατάλληλος συνομιλητής και έγιναν οι αμοιβαίοι ελιγμοί προς όφελος και των δύο χωρών. Αν θέλουμε να μιλήσουμε ρεαλιστικά εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν είναι δυσκολότατος συνομιλητής για όλους τους λόγους που έχουν αναλυθεί όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, είμαστε γείτονες και πάντα θα βρισκόμαστε στο τραπέζι με την Τουρκία. Πρέπει με πολύ μεγάλη σύνεση, σοβαρότητα και σθένος να δουλεύουμε διαρκώς πολιτικά και διπλωματικά ώστε να υπάρχει ισορροπία σε αυτή την ταραχώδη σχέση. Υπ’ αυτή την έννοια, η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα υπόδειγμα του πώς μπορούμε να κινούμαστε για την επίλυση διενέξεων. Είναι ένα διεθνούς επιπέδου δείγμα μιας εξαιρετικά προσεγμένης διπλωματικής κίνησης, που κατέστησε την Ελλάδα στρατηγικά στην πλέον αναβαθμισμένη χώρα στη Μεσόγειο.

Πηγή: http://epohi.gr

Νέα NAVTEX από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ

Εξωτερική Πολιτική

Σε δέσμευση οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ με νέα NAVTEX προχώρησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για άσκηση με πραγματικά πυρά, αγνοώντας, όπως φαίνεται, τις προειδοποιήσεις Αθήνας και Ευρώπης. 

H Άγκυρα εξέδωσε νέα «εξαγγελία προς ναυτιλλομένους» (NAVTEX) για να «κλείσει» περιοχές που βρίσκονται σε κυπριακά χωρικά ύδατα για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε επτά διαφορετικές ημερομηνίες από 2 έως 17 Ιουλίου.

«Οποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει τίμημα σοβαρό», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ενώ υπογρτάμμισε την απόφαση της Αθήνας να στηρίξει την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για το Καστελόριζο και στο ότι δεν θα επιτρέψει καμία γεώτρηση στην περιοχή, ο Ερντογάν εμφανίστηκε σήμερα ανυποχώρητος, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως ό,τι και να λέει ο Ελληνας πρωθυπουργός, θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Πηγή: http://www.kathimerini.gr (Online)

Σύνοδος Κορυφής: Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία - Στοχευμένα μέτρα για την παραβίαση στην ΑΟΖ Πηγή: www.lifo.gr

Εξωτερική Πολιτική

Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία δίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο έκανε ένα βήμα μπροστά από την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ

 

Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία δίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, αφού το ευρωπαϊκό συμβούλιο κάνει λόγο για «στοχευμένα μέτρα» για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.   Στο κείμενο που εγκρίθηκε και υιοθετήθηκε σε επίπεδο ηγετών, γίνεται λόγος και για «στοχευμένα μέτρα», πέρα από την απλή καταδίκη για την πρακτική της Τουρκίας. Παράλληλα υποστηρίζεται το σενάριο της πρόσκλησης για την επιβολή «κατάλληλων μέτρων» και κατά προσώπων, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.   Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση της Αγκυρας στις προειδοποιήσεις να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Παράλληλα επισημαίνει τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις ευρωτουρκικές, καλώντας την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.   Νωρίτερα, στο προσχέδιο των 28 κρατών μελών τονιζόταν πως η ΕΕ «θα συνεχίσει να παρακολουθεί» τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, ενώ γινόταν δεκτή η πρόσκληση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το σχέδιο συμπερασμάτων, οι «28» της ΕΕ ανέφεραν: «Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ε.Ε. θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα».

Πηγή: www.lifo.gr

Κινδυνολόγοι και υπνοβάτες

Εξωτερική Πολιτική

Του Σωτήρη Βαλντέν

Αποτελεί κινδυνολογία η διατύπωση ανησυχίας για την τροπή που έχουν πάρει οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου με την Τουρκία; Αυτό υποστηρίχθηκε με αφορμή άρθρο του Κώστα Σημίτη στην «Καθημερινή» την περασμένη Κυριακή.
Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά πως η Τουρκία θα μπορούσε να επιχειρήσει να επιβάλει δυναμικά τις απόψεις της όσον αφορά τις ΑΟΖ, εκμεταλλευόμενη τη ρευστή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα την περίοδο των εκλογών, όπως, κατά τη γνώμη του, συνέβη το 1996 με την κρίση των Ιμίων. Επίσης υπενθυμίζει πως, για τρίτους, αλλά και με βάση το διεθνές δίκαιο, το δίκιο των ελληνικών θέσεων δεν είναι όσο αυτονόητο το θέλουμε εμείς, υπάρχει «ελληνική και τουρκική άποψη». Επισημαίνει πως ούτε ο διεθνής παράγων υποστηρίζει π.χ. την επέκταση των χωρικών μας υδάτων, ούτε το Διεθνές Δικαστήριο αναγνωρίζει πάντα υφαλοκρηπίδα σε μικρά νησιά που βρίσκονται κοντά σε έναν «κύριο όγκο ξηράς». Υπενθυμίζει πως και εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε καταθέσει τις συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας μας στον ΟΗΕ, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ εγκατέλειψε ήδη το 2004 τη θέση περί προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης. Και καταλήγει πως «η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων (με την Τουρκία) μετά τις εκλογές είναι αναγκαία» και οι λύσεις που θα πρέπει να ευρεθούν δεν θα είναι «πάντα ευχάριστες». Με άλλα λόγια, εισηγείται την αναζήτηση συμβιβασμών.
Κυβερνητικά στελέχη χαρακτήρισαν το άρθρο ατυχές και κινδυνολογικό και διερωτήθηκαν γιατί δημοσιεύθηκε τώρα, σε προεκλογική περίοδο. Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο (αν και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκληθεί από λάθος). Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διασκέδασε τους φόβους για θερμό επεισόδιο. Ενώ βέβαια οι υπερπατριώτες, δεξιάς ή «αριστερής» κοπής, γέμισαν για μια ακόμη φορά το διαδίκτυο με χυδαιότητες, ονομάζοντας τον Σημίτη «λαγό» και μειοδότη.
Είναι βέβαια εύλογο κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να θέλουν να λειτουργούν καθησυχαστικά (όπως περίπου οι σεισμολόγοι). Ορθό είναι και πως οι Τούρκοι δεν επιθυμούν θερμό επεισόδιο. Όμως τα πράγματα είναι, κατά τη γνώμη μου, πιο περίπλοκα:

Chicken game

«Λάθος» μπορεί να υπάρξει όχι μόνο από κακούς υπολογισμούς ενός πιλότου, αλλά και από κακούς υπολογισμούς κυβερνήσεων. Ελλάδα, Κύπρος και Τουρκία έχουν τελευταία επιδοθεί σε ένα «παιγνίδι του κοτόπουλου», όπου η κάθε πλευρά κάνει κινήσεις που η άλλη πλευρά θεωρεί προκλητικές, εκτιμώντας πως ο «αντίπαλος» δεν θα αντιδράσει ένοπλα. Αυτό έγινε με το τουρκικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ και βέβαια κανείς δεν το εμπόδισε, παρά τις μεγαλοστομίες περί παρέμβασης τρίτων στόλων. Ο Σημίτης γράφει πως η Τουρκία θα μπορούσε «να στείλει πλοίο σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας που η Ελλάδα θεωρεί ελληνική, αλλά η Τουρκία τουρκική». Αυτό δεν θα σήμαινε ότι επιθυμεί πόλεμο, αλλά ότι εκτιμά πως η Ελλάδα δεν θα αντιδράσει δυναμικά.
Είναι πιθανή μια τέτοια κίνηση; Δυστυχώς, αυτή ή μια άλλη ανάλογη, δεν μπορούν να αποκλειστούν. Όχι επειδή οι Τούρκοι τις έχουν προαναγγείλει επανειλημμένα, αλλά και επειδή η ηγεσία στην Άγκυρα είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη και συχνά τυχοδιωκτική. Τα έντονα εσωτερικά και εξωτερικά της προβλήματα δεν την οδηγούν υποχρεωτικά στην παράλυση, όπως αφρόνως υποστηρίζουν οι δικοί μας εθνικιστές, αλλά ενδεχομένως και σε σπασμωδικές κινήσεις για εσωτερική ή άλλη κατανάλωση. Επίσης, μπορεί μεν στη σημερινή συγκυρία Τραμπ και Ερντογάν να συγκρούονται και ο πρώτος να παίζει και το ελληνικό και κυπριακό «χαρτί», η αναξιοπιστία όμως του αμερικανού προέδρου είναι απαράμιλλη και τα μονιμότερα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή κάθε άλλο παρά κλίνουν μονοσήμαντα υπέρ της Ελλάδας.
Ποια μπορεί να είναι η ελληνική στάση για να μη φθάσουμε εκεί; Προφανώς και η μέριμνα για την ικανότητα αποτροπής, πολλώ μάλλον που ορισμένες από τις τουρκικές απαιτήσεις, που επαναλαμβάνονται συχνότερα τον τελευταίο καιρό, αφορούν ζωτικά μας συμφέροντα και μόνο ως επεκτατικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Όμως, εφ’ όσον δεν αποσκοπούμε σε μια πολεμική σύγκρουση, η αναζήτηση λύσεων δεν μπορεί παρά να είναι πρώτιστα πολιτική. Εννοείται πως δεν μπορούν να υπάρξουν παραχωρήσεις σε ζωτικά ζητήματα, ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να είμαστε όμηροι της εθνικιστικής αντίληψης πως τα πάντα είναι ζωτικά και άρα καμία διαπραγμάτευση και κανένας συμβιβασμός δεν χωρούν για τίποτε. Γιατί, βέβαια, ζωτικό συμφέρον μας είναι και η ειρήνη και η καλή γειτονία, ενώ μια έστω και σύντομη πολεμική σύρραξη θα ήταν καταστροφική και για μας, ανεξαρτήτως έκβασης. Και εδώ έρχεται το δίδαγμα από τη συμφωνία των Πρεσπών: να κατανοούμε την οπτική και της άλλης πλευράς και να επιδιώκουμε αμοιβαία συμφέροντες συμβιβασμούς.

Αδιέξοδες συγκρούσεις

Η ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα μάλιστα με τη σημερινή ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, δείχνει να ενστερνίζεται την παραπάνω λογική. Η δήλωση Κατρούγκαλου πως η Τουρκία έχει δικαιώματα στη Μεσόγειο είναι σημαντική. Και η αντίδραση της ΝΔ θλιβερή. Όμως οι δηλώσεις και οι διπλωματικές κινήσεις κινδυνεύουν να εξουδετερώνονται από άλλες πλευρές της πολιτικής μας, καθώς και από το γενικότερο κλίμα που τείνει να επικρατεί.
Στην Κύπρο έχουμε παγιδευτεί σε μια αδιέξοδη πορεία σύγκρουσης. Χωρίς επίλυση του κυπριακού, η αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ μάς φέρνει αναπόφευκτα σε οξεία αντιπαράθεση με την Άγκυρα, ενώ και η όλη επιχείρηση είναι δύσκολα βιώσιμη οικονομικά. Δυστυχώς δε στην Κύπρο, αλλά εν πολλοίς και στην Ελλάδα, φαίνεται να επικρατεί η αντίληψη πως τα ενεργειακά κοιτάσματα μάς απαλλάσσουν από την ανάγκη λύσης στο Κυπριακό, ενώ στην πραγματικότητα την επιβάλλουν. Το ναυάγιο στο Κρανς-Μοντάνα προ διετίας δεν οφείλεται μόνο στην τουρκική αδιαλλαξία. Επί πλέον δε υπερβάλλουμε την αποτελεσματικότητα της διεθνούς στήριξης προς την Κύπρο στην περίπτωση τουρκικών τυχοδιωκτισμών.
Οι εξελίξεις στην Κύπρο έχουν οδηγήσει στην οικοδόμηση σειράς περιφερειακών συμμαχιών με κύριο χαρακτηριστικό την αντιτουρκική αιχμή. Όμως η στρατηγική «περικύκλωσης» της Τουρκίας παραπέμπει σε σύγκρουση, όχι σε επίλυση των προβλημάτων. Εν προκειμένω δε, μας έχει καταστήσει στενούς εταίρους των ηγεσιών Νεντανιάχου και Τραμπ που αποτελούν σήμερα επικίνδυνο αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην Μέση Ανατολή. Σε μια –καθόλου απίθανη- ευρύτερη πολεμική σύγκρουση, κινδυνεύουμε να βρεθούμε εγκλωβισμένοι στη λάθος πλευρά.
Αλλά και πέρα από την Κύπρο, στη χώρα μας, για πολλοστή φορά καλλιεργείται ένα εθνικιστικό κλίμα που, όπως και με το Μακεδονικό, ωθεί την κοινή γνώμη στην απόρριψη κάθε συμβιβασμού. Εύλογα, βέβαια, τονίζουμε την αποφασιστικότητά μας για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Όμως συχνά διολισθαίνουμε σε πλειοδοσία κηρυγμάτων αδιαλλαξίας, ενώ στα ΜΜΕ κυριαρχεί ένα πολεμικό κλίμα, με εικόνες αερομαχιών και στρατιωτικών ασκήσεων και παρέλαση τουρκοφάγων διεθνολόγων.

Η διπλωματία δεν είναι ανατολίτικο παζάρι

Η διακήρυξη αποφασιστικότητας στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας θα έπρεπε, πιστεύω, να συνοδεύεται όχι μόνο από γενικόλογες δηλώσεις καλής πρόθεσης προς τη γείτονα, αλλά από μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με αυτήν. Από ρητή αναγνώριση πως και η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, πως το Αιγαίο δεν είναι λίμνη ελληνική και πως η επίλυση του Κυπριακού είναι το επιδιωκόμενο πλαίσιο για την αξιοποίηση των υποθαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων της Κύπρου. Θα έπρεπε δε να εγκαταλείψουμε μια νοοτροπία ανατολίτικου παζαριού, όπου υιοθετούμε μαξιμαλιστικές θέσεις, δήθεν ως διαπραγματευτικό ατού. Στην πραγματικότητα η τακτική αυτή δεν μας ενισχύει, αλλά δηλητηριάζει την κοινή γνώμη και μας στερεί από κάθε ευελιξία, καθιστώντας αδύνατη την όποια λύση.
Ο Σημίτης θέτει με το άρθρο του σημαντικά ζητήματα. Διαφοροποιείται από το κυρίαρχο αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει «ελληνική και τουρκική άποψη», αλλά μόνο ελληνικά δίκαια και τουρκικές προκλήσεις. Και έχει δίκιο, σε αντίθεση με όταν ατυχέστατα επέκρινε τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ήταν μήπως άκαιρη η παρέμβαση αυτή; Όσοι το υποστηρίζουν υπονοούν πως, σε προεκλογική περίοδο, κάθε ψύχραιμη προσέγγιση κινδυνεύει να γίνει αντικείμενο ανεύθυνης δημαγωγίας. Όμως, δυστυχώς, η πορεία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων δεν ακολουθεί το ελληνικό εκλογικό ημερολόγιο. Είναι δε φανερό πως τα σύννεφα πυκνώνουν στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Το να επισημαίνεται αυτό δεν είναι κινδυνολογία, αλλά επισήμανση του πραγματικού κινδύνου της υπνοβασίας. Και μάλιστα με αποδέκτες όλους όσοι διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία, ιδιαίτερα δε αυτούς που χρησιμοποίησαν τον εθνικισμό για να την πλησιάσουν.

* Διδάσκων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών

Πηγή: http://epohi.gr

Πήρε θέση η Ε.Ε. για τις γεωτρήσεις – Πως αντέδρασε η Άγκυρα

Εξωτερική Πολιτική

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του στο Λουξεμβούργο καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Κομισιόν να υποδείξουν «χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα» για την Τουρκία, ώστε να «είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

Αναλυτικά, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι 28 της ΕΕ:

«Tο Συμβούλιο σημειώνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και ότι δεν μπορούν να εξεταστούν άλλα κεφάλαια για το άνοιγμα ή το κλείσιμό τους και ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Επιπλέον «το Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, προσφεύγοντας, ενδεχομένως, στο Διεθνές Δικαστήριο».

Το Συμβούλιο «υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος».

«Το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τέτοιες δραστηριότητες», τονίζουν οι 28, ενώ υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες στο σύνολο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Παράλληλα, καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από τέτοιες ενέργειες. «Η ΕΕ θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα».

Επιπλέον, το Συμβούλιο, όπως δηλώνεται στα συμπεράσματά του της 11ης Δεκεμβρίου 2006 και της 26ης Ιουνίου 2018, το οποίο ακολούθησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και στη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, καλεί την Τουρκία «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους και άνευ διακρίσεων εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης προς όλα τα κράτη μέλη. Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα η Τουρκία «πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, εξομαλύνουν τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και σέβονται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά τους ύδατα και τον εναέριο χώρο, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μεταξύ άλλων, και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS».

Σημειώνεται ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».

Εν προκειμένω, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι «εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμεύεται και να συμβάλλει σε μια τέτοια διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών της, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και του κεκτημένου».

Η αντίδραση της Τουρκίας

«Aπορρίπτουμε τα σημεία που αναφέρονται στην χώρα μας στις αποφάσεις που λήφθηκαν στην συνάντηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και συνεχίζει:

«Οι αποφάσεις δεικνύουν πόσο απέχει η ΕΕ από το να αντιληφθεί τα βήματα που έκανε η χώρα μας, παρά τις δοκιμασίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη. Η ΕΕ είχε πράξει μεγάλο σφάλμα εντάσσοντας ως μέλος της την Ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου το 2004. Τώρα για χάρη της διατήρησης αυτού του σφάλματος υποβιβάζει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο Κυπριακό μετατρέποντάς τις σε όμηρο αυτού του προβλήματος. Φαίνεται ότι η ΕΕ και πάλι συνέγραψε τις αποφάσεις της με τρόπο μεροληπτικό από την σκοπιά εξ ολοκλήρου της Ελληνοκυπριακής πλευράς».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «λαμβάνοντας η ΕΕ αυτές τις αποφάσεις κινήθηκε όχι ως μια κοινότητα αρχών και αξιών αλλά σαν μια ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ανακοίνωση.

Διπλωματικές πηγές: Πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου

«Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ» επισημαίνουν διπλωματικές πηγές μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. «Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δόθηκε μια σκληρή μάχη της Ελλάδας» προσθέτουν.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας» και «καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες». Επίσης, σημειώνεται ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απολυτή αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως υπογραμμίζουν οι διπλωματικές πηγές, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μετρά χωρίς καθυστέρηση.

Σε σχέση με την Αλβανία, οι διπλωματικές πηγές παρατηρούν πως για πρώτη φορά το Συμβούλιο θέτει επίσημα την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ως κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία σημειώνουν πως για πρώτη φορά το Συμβούλιο δεν καλωσορίζει μόνο ως ιστορική τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας τη σημασία της για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, άλλα υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής της. Με αυτόν τον τρόπο, διαμηνύουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η ΕΕ αποκτά ρόλο στην παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: http://www.kathimerini.gr (Online)

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα σε Τουρκία: Όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας - Κύπρου θα έχει συνέπειες

Εξωτερική Πολιτική

Με τον Νίκο Αναστασιάδη "συμφωνήσαμε να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων στην Τουρκία" δήλωσε ο πρωθυπουργός. Αναλυτικά οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας πως «όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή, να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες».

Ο πρωθυπουργός, στη δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ θέλησε επίσης, να στείλει «το μήνυμα της απόλυτης αίσθησης ασφάλειας» τονίζοντας ότι «όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είναι και πρέπει να το γνωρίζουν και πρέπει και να το αισθάνονται, απόλυτα ασφαλείς» αλλά «κυρίως να μην δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών».

Όπως σημείωσε, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, εξετάστηκαν ενδελεχώς οι εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από μέρους της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας».

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και έχει το τελευταίο διάστημα καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο, τόσο ισχυρά, όσο ποτέ άλλοτε» είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι κατά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και συμφώνησαν να κινηθούν το επόμενο διάστημα, «ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος την επόμενη εβδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις» και «να συνδιαμορφώσουμε από κοινού, τα βήματα της Ελλάδας και της Κύπρου σε διπλωματικό επίπεδο, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και οι δύο συμμετέχουμε».

Όπως είπε, «συμφωνήσαμε να κινηθούμε το επόμενο διάστημα, ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος την επόμενη εβδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας αν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομική Ζώνης».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα, ότι «η ισχυρή αυτή θέση της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου τα τελευταία χρόνια, που εδράζεται σε ισχυρές συμμαχίες και διεθνή ερείσματα, έχει επιβεβαιωθεί από διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καταδικάζουν με σαφήνεια τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα».

Τόνισε ότι έχει επίσης επιβεβαιωθεί «από την αναβάθμιση του κύρους και του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, που έγινε δυνατή μέσα από πολυμερείς συνεργασίες», στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και «από το μεγάλο και τολμηρό ιστορικό βήμα, από πλευράς μας: της επίλυσης δηλαδή της χρόνιας διαφοράς μας με του βόρειους γείτονές μας, που αναβάθμισε αφάνταστα το ρόλο και την αξιοπιστία της Ελλάδας, στο διεθνές στερέωμα».

«Γι΄ αυτό το λόγο» συνέχισε, «μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι ο ρόλος της χώρας έχει αναβαθμιστεί, οι συμμαχίες και τα ερείσματά της είναι σημαντικότερα από ποτέ, γι'αυτό και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι απόλυτα ασφαλείς και πρέπει έτσι να αισθάνονται, και κυρίως να μην δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών».

Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα σε διπλωματικό επίπεδο σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία:

- Θα υπάρξει προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής και σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.

- Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών.

- Αφότου επιστρέψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος  θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Κατρούγκαλος: Υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια

«Ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται ασφαλής» ανέφερε σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος «Με ομοψυχία, εγρήγορση και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια, με όπλο την διεθνή νομιμότητα και το ενισχυμένο διπλωματικό μας κύρος. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν τόσο ευρεία υποστήριξη από την διεθνή κοινότητα οι θέσεις μας».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη

Τον στενό συντονισμό Λευκωσίας και Αθήνας συμφώνησαν Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο αντρών σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, με την ευκαιρία της αποψινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη: «Στη διάρκεια της μακράς συνομιλίας τους συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και αποφασίστηκε στενός συντονισμός για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, καθώς και ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Ιουνίου, συνεχίζει ο κ. Προδρόμου. Λέει τέλος ότι οι δυο ηγέτες από κοινού παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα και με ψυχραιμία και προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη αντίδραση στις μεθοδεύσεις και την παράνομη επέμβαση της Τουρκίας.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας εξέτασε και αξιολόγησει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι το ερευνητικό σκάφος Φατίχ κάνει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, προκειμένου να συντονιστούν για τις επόμενες κινήσεις τους.»

Θολό το τοπίο στην Κύπρο για την τουρκική γεώτρηση

Η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με την γεωτρητική δραστηριότητα, δεν είναι όμως σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, ανέφερε νωρίτερα ο κ. Προδρόμου, απαντώντας σε ερώτηση αν το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας / ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» γράφει σήμερα στο πρωτοσέλιδο θέμα της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σοβαρές ενδείξεις πως η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά του νησιού. Οι ενδείξεις αφορούν στη μεταφορά τσιμέντου και λάσπης, υλικά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης, προσθέτει.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «παρακολουθούμε εδώ και αρκετές ημέρες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες. Αυτές τις ημέρες υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού σχετικού με γεώτρηση. Δεν είμαστε όμως σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες».

«Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι μόλις προχθές στη Βαλέτα, επτά Μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ καταδίκασαν απόλυτα την τουρκική παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «έχει εξασφαλίσει την απόλυτη στήριξη από τους εταίρους μας στην Μεσόγειο και έτσι απομονώνεται η Τουρκία, ενώ υπάρχει και προδιάθεση ενόψει του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 και 21 Ιουνίου, προκειμένου να εξεταστούν και ενδεχόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας».

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε τέλος και στην δήλωση στην οποία προέβη ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ, στη Μάλτα, εκφράζοντας αλληλεγγύη στην Κύπρο για τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ και σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν θα δείξει αδυναμία στο ζήτημα αυτό.

Μιλώντας την Παρασκευή στο πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι το τουρκικό γεωτρύπανό «Πορθητής» ξεκίνησε γεώτρηση στα δυτικά της Κύπρου, ενώ το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο που θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, κατευθύνεται επίσης προς την περιοχή.

Πηγή: https://www.news247.gr

Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές προκλήσεις - Παραλήρημα Ερντογάν: "Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας"

Εξωτερική Πολιτική

Το ΚΥΣΕΑ αξιολόγησε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι το γεωτρύπανο "Πορθητής" φαίνεται να κάνει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. "Ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας" δηλώνει ο Ερντογάν σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης από τις κυπριακές Αρχές των Τούρκων που συμμετέχουν στις γεωτρήσεις.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19.30.

Η συνεδρίαση, την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε στις 17.30, στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε ως θέμα την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και της τουρκικής προκλητικότητας.

Η ανακοίνωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ προκαλεί όπως είναι λογικό ανησυχία. Σε συνδυασμό με τη σχεδόν επιβεβαιωμένη γεώτρηση που κάνουν οι Τούρκοι με το γεωτρύπανο «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ, "μυρίζει" κλιμάκωση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Militaire.gr, ωστόσο, στη συνεδρίαση τού το Συμβούλιο ΚΥΣΕΑ δεν θα λάμβανε οποιαδήποτε απόφαση στην οποία θα μπορεί να δοθεί τέτοια ερμηνεία.

Με λίγα λόγια: αν ο Ερντογάν επιθυμεί να κλιμακώσει, η Αθήνα δηλώνει έτοιμη αλλά θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί το λάθος του 1996 και να δοθεί η ευκαιρία πρόκλησης κρίσης.

Ερντογάν: Ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας

Στις εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εξαγωγείς.

Όπως τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, «όσοι βλέπουν ως κάτι απλό τις εργασίες που κάνουμε για έρευνες πετρελαίου και αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, τότε σημαίνει πως δεν έχουν καταλάβει τίποτα για το θέμα αυτό. Εμείς κάνουμε έρευνες στα σημεία που έχουν παραχωρηθεί».

Παράλληλα, σημείωσε, σύμφωνα με το CNN Turk, πως η χώρα του διαθέτει «4 πλοία, από αυτά τα δυο είναι ερευνών και τα άλλα δυο γεωτρήσεων. Αν κάποιος κάνει κάτι τότε κι εμείς μαζί με όλες τις φρεγάτες και όλα τα αεροσκάφη στεκόμαστε δίπλα τους και συνεχίσουμε τις εργασίες. Δώσανε λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση εκτίμησε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και δεν επρόκειτο να λάβει καμία απόφαση για λήψη οποιουδήποτε στρατιωτικού μέτρου, πλην όσων έχουν ήδη ληφθεί. Η Αθήνα εκτιμά ότι η Τουρκία επιθυμεί την κλιμάκωση και ψάχνει αφορμή για να την επιτύχει. Δεν θέλει να τη "χρεωθεί' και για αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει "διαφημίσει" τη γεώτρηση που φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να έχει κάνει.

Δεν έχει περάσει απαρατήρητη η δήλωση αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία από τη μία καλεί την Τουρκία να αλλάξει την επιθετική της στάση αλλά από την άλλη μιλά για "ΑΟΖ, την οποία αξιώνει η κυπριακή δημοκρατία".

Πηγή:https://www.news247.gr

Επιμένει στην ένταση η Άγκυρα

Εξωτερική Πολιτική

Αμετακίνητη στις θέσεις της, που παγιώνουν το σκηνικό έντασης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, παραμένει η Τουρκία, παρά τις πολυμέτωπες εκφράσεις καταδίκης και προειδοποιήσεις κατά των γεωτρήσεων στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κύπρου.

Με σημερινή του σκληρή ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στη δήλωση που διατυπώθηκε κατά τη χθεσινή Σύνοδο των Χωρών του Νότου της Ε.Ε. και στην οποία τα κράτη που συμμετείχαν σε αυτή, εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου όσον αφορά την ΑΟΖ, αλλά και την καταδίκη τους για «τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας».

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει τη δήλωση των επτά κρατών (μεταξύ των οποίων φυσικά η Ελλάδα και η Κύπρος) «προκατειλημμένη, εκτός πραγματικότητας και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο», τονίζοντας, παράλληλα, πως «τέτοιες δηλώσεις αντανακλούν τις εθνικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων που δεν είναι συμβατές με τις αρχές του ΟΗΕ, όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου». «Η δήλωση δεν έχει καμία αξία, καμία επίπτωση και δεν μας επηρεάζει», προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε πως το γεωτρύπανο «Πορθητής», ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Πάφου, συμπληρώνοντας πως και το δεύτερο αντίστοιχο πλοίο της Τουρκίας που αρχικά θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, οδεύει προς την ίδια περιοχή.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο κ. Τσααβούσογλου είπε ακόμη ότι καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία δεν ισχύει. «Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα χωρικά μας ύδατα», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές που οι Τουρκοκύππριοι έχουν «αδειοδοτήσει» την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός της χθεσινής τοποθέτησης των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα απευθύνει προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα για τις γεωτρήσεις, απειλώντας με μέτρα εις βάρος της σε περίπτωση που προχωρήσει στην υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος. 

Πηγή: http://www.kathimerini.gr