469 New Articles

Κυριότερες Ειδήσεις για την Εξωτερική Πολιτική

Grid List

«Ανάρμοστη η επιμονή της Τουρκίας να διαστρεβλώνει την Ιστορία»

Εξωτερική Πολιτική

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στην επιθετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που έκανε λόγο για «θηριωδίες» Ελλήνων σε Τούρκους, λίγο πριν την συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Γενεύη, απάντησε σήμερα ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ.

Ο Αλέξανδρος Γεννηματάς τόνισε ότι «η επιμονή της Τουρκίας να διαστρεβλώνει την Ιστορία δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος» και την κάλεσε «να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, ιδιαίτερα αναφορικά με τη συμπεριφορά της έναντι της ελληνικής μειονότητας. Ας ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και ας εργαστεί επιτέλους για την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή μας και, βέβαια, της ευρωπαϊκής της προοπτικής».

Προηγήθηκε χθες βράδυ η προκλητική ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου, Χαμί Ακσόι, που σχολίασε δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου από την Αρμενία, που μίλησε για μαρτυρικές στιγμές των δύο λαών, «της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την μια πλευρά και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, από την άλλη».

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως η χώρα μας υπήρξε πρωτοπόρος, όταν το 1996 αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων και καθιέρωσε την 24η Απριλίου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων».

Από την πλευρά του ο Ακσόι υποστήριξε πως «η Ελλάδα συνεχίζει να παίρνει θέση δίπλα σε εχθρικούς κύκλους προς την Τουρκία και να υποστηρίζει τις εις βάρος της χώρας μας αβάσιμες απόψεις και ισχυρισμούς τους».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. ισχυρίστηκε πως η Άγκυρα «δεν έχει ξεχάσει ποτέ τις θηριωδίες της Ελλάδας προς τους Τούρκους και τους άλλους Οθωμανούς πολίτες κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εξολόθρευε συστηματικά Τούρκους και Μουσουλμάνους σε αυτή την περιοχή κατά τη διάρκεια της ανεξαρτησίας της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και έπειτα».

Και συνέχισε υποστηρίζοντας πως «ακόμη και σήμερα η Ελλάδα εξακολουθεί να υιοθετεί απάνθρωπες πρακτικές απέναντι στην τουρκική μειονότητα στη χώρα της και να φυλακίζει ακόμη και μουφτήδες επειδή προσεύχονται τις Παρασκευές.

«Η Τουρκία πιστεύει ότι τα διδάγματα που πρέπει να λαμβάνονται από την ιστορία πρέπει να είναι διδάγματα ειρήνης και αδελφοσύνης κι όχι έχθρας, και οπωσδήποτε να υπάρχει επίγνωση της ιστορικής πραγματικότητας» γράφει η ανακοίνωση.

«Η Τουρκία, που πιστεύει ότι τα διδάγματα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται από την ιστορία πρέπει να είναι διδάγματα ειρήνης και αδελφοσύνης κι όχι έχθρας, έχει επίσης επίγνωση των προαναφερθέντων ιστορικών πραγματικοτήτων» γράφει το υπουργείο της γείτονος για να «υπενθυμίσει» στην Αθήνα «πως δεν μπορεί να επωφεληθεί από τη στήριξη πράξεων και πολιτικών κατά της χώρας μας». 

Ανδρέας Λοβέρδος

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Εξωτερικών σε δήλωσή του σημειώνει:

«Η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι βαθύτατα ανιστόρητη και προσχηματική. Υπέφεραν όλοι οι λαοί, άλλωστε, που γειτονεύουν με την Τουρκία, από την Τουρκία. Απόδειξη της εγκυρότητας του ισχυρισμού μας αυτού είναι πέραν της Ελλάδος και της γενοκτονίας των Ποντίων ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και η γενοκτονία των Αρμενίων».

Πηγή: https://www.efsyn.gr/politiki/exoteriki-politiki/218091_anarmosti-i-epimoni-tis-toyrkias-na-diastreblonei-tin-istoria

 

Διπλωματική και στρατιωτική συνεργασία

Εξωτερική Πολιτική

Φωτογραφία: Η 3η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου,στην Αθήνα. Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος εξέφρασαν την βούληση και αποφασιστικότητά τους για περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της ήδη εδραιωθείσας συνεργασίας στον αμυντικό και αμυντικο-τεχνικό τομέα και καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο καθώς και την εισβολή της στην Συρία.

Στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εθνικής 'Αμυνας Ελλάδας- Αιγύπτου και Κύπρου υπήρξε ταύτιση ενώ οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος, Ζακί και Αγγελίδης θα μεταβούν την Τετάρτη (06/11) στην Κρήτη, προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελική φάση της διακλαδικής πολυεθνικής άσκησης Μέδουσα .

«Κοινό όραμά μας και επιδίωξη, αποτελεί η δημιουργία περιβάλλοντος και εδραίωση συνθηκών ειρήνης σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή προς όφελος της ειρήνης και των λαών μας», επισήμανε σχετικά ο Έλληνας υπουργός Άμυνας. «Συμφωνήσαμε σήμερα να εντατικοποιήσουμε την συνεργασία μας που έχει προσλάβει ιδιαίτερη δυναμική και να την εμπλουτίσουμε με νέες πτυχές όπως η κυβερνοασφάλεια, η διαχείριση κρίσεων και η συνεργασία στον αμυντικό τεχνικό τομέα» πρόσθεσε.

 

Ο Αιγύπτιος ομόλογός του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τις πολιτικές ηγεσίες των τριών χωρών, για τις προσπάθειες για ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Η τριμερής συνεργασία, πρόσθεσε, αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας για την ειρήνη τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, επισήμανε την αναγκαιότητα συνέχισης αυτής της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας και την εξυπηρέτηση των κοινών συμφερόντων.

Τέλος, ο Κύπριος υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στη διαχρονική και σταθερή σχέση των τριών χωρών που δίνουν αγώνα επιβίωσης, αγώνα για ένα καλύτερο και ασφαλές μέλλον.

Παράλληλα σχολίασε ότι οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και στη θαλάσσια περιοχή της Μεγαλονήσου, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Αίγυπτο «για τη σθεναρή και σταθερή υποστήριξή τους στο δίκαιο αγώνα μας».

Πριν από τη σύνοδο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και της Αιγύπτου, κατά την οποία συζητήθηκαν οι προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας και η ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση τους.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/node/217708 

 

 

 

Εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα επιδιώκει ο πρωθυπουργός

Εξωτερική Πολιτική

Φωτογραφία από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping και κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Σαγκάη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε στην Κίνα και αναμένεται να παρακολουθήσει τις εργασίες της διεθνούς έκθεσης China International Import Expo 2019, στην οποία η Ελλάδα είναι μία από τις τιμώμενες χώρες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα σημειώνοντας πως έχουν εισέλθει σε μία νέα εποχή, που χαρακτηρίζεται από ακόμα πιο δυναμική πολιτιστική και οικονομική συνεργασία.

 

«Ο ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης των δύο χωρών συνοψίζεται σε δύο λέξεις: αμοιβαίος σεβασμός, ο οποίος πηγάζει από τη μεγάλη ιστορική κληρονομιά τους και την ισχυρή εμπορική συνεργασία», σημειώνει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως οι δύο πλευρές έχουν σφυρηλατήσει αρμονική και φιλική σχέση από τότε που συνήψαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως η 2η έκθεση China International Import Expo συνιστά μία εξαιρετική ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί η ισχυρή σινο-ελληνική συνεργασία. Επισημαίνει πως το ανοιχτό Ελληνικό πνεύμα αποτυπώνει τη βούληση της χώρας μας να λειτουργήσει ως «γέφυρα» ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, ειδικά τη στιγμή που η Ελλάδα «ανακτά τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη ως μία εξωστρεφής οικονομία, που είναι ανοιχτή στο εμπόριο και στις επενδύσεις».

Ο πρωθυπουργός σημειώνει πως Ελλάδα και Κίνα ήδη αποτελούν κόμβους μέσω των οποίων διέρχονται παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού κι ότι οι σχέσεις τους βρίσκονται στο ζενίθ, συμπληρώνοντας όμως πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και τόνωσης των επενδυτικών ροών.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

   EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την Κυριακή, στις 06:00 ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γραμματέα της Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σαγκάη, κ. Li Qiang και θα ακολουθήσει γεύμα.

Τη Δευτέρα, στις 03:40 ώρα Ελλάδος, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Κινεζικού Συμβουλίου Προώθησης του Διεθνούς Εμπορίου, κ. Yang Jianrong.

Αμέσως μετά, στις 04:00 ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στα εγκαίνια του ελληνο-κινεζικού Επιχειρηματικού Φόρουμ. Η Ελληνική επιχειρηματική αποστολή θα έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει ευκαιρίες συνεργασίας με στελέχη δεκάδων Κινεζικών εταιρειών σε κατ’ ιδίαν επαφές.

Στις 05:30 ώρα Ελλάδος, ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει δεκτός στο Μέγαρο της COSCO από τον Πρόεδρο της εταιρείας, κ. Xu Lirong. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Στις 09:00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τράπεζας της Κίνας.

Στις 10:30 ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Xi Jinping στον προεδρικό ξενώνα της Σαγκάης, όπου θα γίνουν επίσημες διμερείς επαφές.

Στις 13:00, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει στο δείπνο - γκαλά που θα παραθέσει ο κ. Xi προς τιμήν των ηγετών των τιμώμενων χωρών.

Την Τρίτη, στις 03:30 ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στην τελετή έναρξης της έκθεσης China International Import Expo 2019, στο Εθνικό Κέντρο Εκθέσεων και Συνεδρίων.

Στις 05:00 ώρα Ελλάδος, ο κ. Μητσοτάκης θα ξεναγηθεί από κοινού με τον Πρόεδρο κ. Xi στους χώρους της έκθεσης και στο Ελληνικό περίπτερο.

Στις 10:30 ώρα Ελλάδος, ο κ. πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE, κ. Li Zixue.

Στη συνέχεια, στις 11:00 ώρα Ελλάδος, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας, κ. Chen Siqing.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει επιχειρηματική αποστολή που αριθμεί εκπροσώπους 60 και πλέον εταιρειών και φορέων, ενώ από πλευράς Κυβέρνησης συμμετέχουν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού επί Στρατηγικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δημήτρης Μητρόπουλος και άλλοι αξιωματούχοι. Στάλθηκε από το Ταχυδρομείο Yahoo για iPhone

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Εντι Ράμα: Για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας

Εξωτερική Πολιτική

Ολα τα διμερή θέματα συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα.

Ο Εντι Ράμα τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι παρά την απογοήτευση της χώρας του από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μη-εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αλβανία θα συνεχίσει στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με την ίδια αποφασιστικότητα. Και αυτό γιατί είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Αλβανίας η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, με την αντιμετώπιση όλων των διμερών ζητημάτων και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον οι χώρες αυτές πληρούν τις ενταξιακές προϋποθέσεις. Επίσης χαιρέτησε τη δέσμευση της αλβανικής πλευράς να προχωρήσει με τα ζητήματα που άπτονται των περιουσιών και του αυτοπροσδιορισμού-απογραφής, τα οποία αποτελούν θέματα κεφαλαιώδους σημασίας για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία.

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διμερής συμφωνία για τις άδειες οδήγησης θα έρθει σύντομα προς κύρωση στην ελληνική Βουλή και αποδέχθηκε πρόσκληση του Αλβανού πρωθυπουργού να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Αλβανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναδημοσίευση από την: https://www.kathimerini.gr (Online)

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου των Δυτικών Βαλκανίων

Εξωτερική Πολιτική

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια αρνητική συμφωνία για τη χώρα μας, όμως δεν θα προσβάλω το εθνόσημο, ούτε και θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο επίσημο δείπνο της Πολιτιστικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, και αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

«Η Ελλάδα είναι υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, όχι μόνο γιατί αυτό μετατρέπει την προοπτική σε παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και γιατί είναι δημοκρατικός μοχλός πίεσης για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των γειτόνων μας και για την επίλυση των διμερών μας θεμάτων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια αρνητική συμφωνία για τη χώρα μας. Την καταψήφισα προειδοποιώντας, όμως, τίμια τους Ελληνες τι συνεπαγόταν η υπογραφή της. Όμως, δεν θα προσβάλω το εθνόσημο μας, έστω κι αν κάτω από αυτό άλλοι έβαλαν την υπογραφή τους. Ούτε και θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες. Χωρίς να ρισκάρουμε την παραμικρή αποσταθεροποίηση, θα παρακολουθούμε στενά τις υποχρεώσεις των γειτόνων μας, την ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους. Και προφανώς, την επίλυση των εκκρεμοτήτων με πρώτη αυτή της προστασίας των μακεδονικών προϊόντων. Αυτό επιτάσσει σήμερα ο ρεαλιστικός, ο αληθινός πατριωτισμός».

Σχετικά με την Αλβανία έθεσε το ζήτημα του σεβασμού της ελληνικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της, λέγοντας: «Όπως με όλους, έτσι και με την Αλβανία, επιζητούμε καλές σχέσεις γειτονίας. Προϋπόθεση, όμως, για την κοινή πρόοδο, για να ανοίξει κάποια στιγμή ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας είναι ο σεβασμός της ελληνικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της».

Εξι προϋποθέσεις για την κυβερνησιμότητα στην εποχή της αβεβαιότητας

Ο πρωθυπουργός έθεσε έξι προϋποθέσεις για την κυβερνησιμότητα στη σημερινή εποχή της αβεβαιότητας:

1. Πολιτική σταθερότητα. Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε το ακροατήριο να φανταστεί τι θα ζούσε η χώρα σήμερα αν με τα ίδια ποσοστά των κομμάτων ίσχυε το σύστημα της απλής αναλογικής. "Ισχυρή λαϊκή εντολή σημαίνει ισχυρή κυβέρνηση και ισχυρή πατρίδα", είπε.

2. Ικανό επιτελείο.

3. Το σύστημα δουλειάς, ο τρόπος οργάνωσης. Ο πρωθυπουργός απάντησε στις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση του λειτουργεί σαν "κυβέρνηση Α.Ε." και σημείωσε πως έτσι λειτουργούν οι κυβερνήσεις σε όλα τα προηγμένα κράτη.

4. Συνεργασίες, συνθέσεις και διαρκής διάλογος, εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητος. Εδώ ανέφερε ως παράδειγμα τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εκλογές και σημείωσε πως επιδίωξε τη σύγκλιση και τη σύνθεση, επέλεξε τη συνεννόηση από την κομματική ακαμψία.

5. Ρεαλισμός.

6. Αίσθηση ευθύνης

Η υπόθεση «Joker» εξελίχθηκε σε παρωδία

Γύρω από το περιστατικό με την κινηματογραφική ταινία «Joker», ζήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα μάχη εντυπώσεων και διαμορφώθηκε μια «παρωδία» που εμποδίζει ακόμα και σήμερα τη νηφάλια προσέγγιση του ζητήματος, σχολίασε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πράγματι δουλειά της Αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει όταν γίνεται μια καταγγελία. Αν παρενέβη με τρόπο υπερβολικό εδώ πέρα είμαστε να το συζητήσουμε αυτό. Αν θεωρούμε ότι ο νόμος ο οποίος ορίζει το πλαίσιο προστασίας των ανηλίκων για τις τηλεοπτικές ταινίες είναι ένας νόμος που πρέπει να αλλάξει, να το συζητήσουμε κι αυτό με νηφαλιότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο επιχείρημα ότι οι ανήλικοι που έχουν δεδομένα στο κινητό τους μπορούν να βλέπουν διάφορα, απάντησε ότι η δημόσια σφαίρα διακατέχεται από διαφορετικούς κανόνες από την ιδιωτική σφαίρα.

«Ολα αυτά θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε ήρεμα απλά, να πάρουμε από ένα πραγματικό περιστατικό να καταλήξουμε σε μια λύση η οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτή», σημείωσε ο πρωθυπουργός και παρατήρησε πως όλα όσα συνέβησαν σε σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό «ίσως είναι και μια ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα το γεγονός ότι αφιερώνουμε τόσο ενέργεια για να συζητήσουμε ένα θέμα ήσσονος σημασίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναδημοσίευση από την https://www.kathimerini.gr (Online)

Οι ανησυχίες της Ελλάδας με το βλέμμα στη Συρία

Εξωτερική Πολιτική

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Φωτογραφία: Η Τουρκία εισέβαλε σε περιοχή ελεγχόμενη από τους Κούρδους, αλλά δεν προχωράει στις μεγάλες πόλεις που βρίσκονται νοτιότερα. Ταυτόχρονα, υποδηλώνει τη μεταφορά Σύρων προσφύγων εκεί, δηλαδή εμμέσως υπόσχεται ότι αυτοί δεν θα καταλήξουν στην Ευρώπη. EPA/SEDAT SUNA

Η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», όπως έχει ονομαστεί από την Αγκυρα η εισβολή στη βόρεια Συρία, αποτελεί πηγή ανησυχίας για την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και τους περιφερειακούς παίκτες, κυρίως, όμως, αντανακλά την αυτοπεποίθηση που αισθάνεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε να προχωρήσει σε μια κίνηση που ουσιαστικά εμπλέκει την Τουρκία σε ένα ενεργό μέτωπο. Αυτή η γεωπολιτική «επιστροφή» της Αγκυρας στη Μέση Ανατολή αποτελεί ακόμη ένα βήμα «χειραφέτησής» της από τη Δύση και, τουλάχιστον έτσι, γίνεται αντιληπτό από τη συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης στην Τουρκία. Η οπτική γωνία από την Αθήνα, ευρισκόμενη όχι τόσο κοντά, αλλά όχι και τόσο μακριά, από τη συριακή κρίση, είναι παρόμοια.

Το μήνυμα

Η Τουρκία, πρακτικά, ανοίγει το σύνολο της στρατηγικής ατζέντας της για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή ταυτόχρονα και δίχως καμία αναβολή, προωθώντας όλους τους περιφερειακούς στόχους της. Το σήμα που δίνει η έναρξη των τουρκικών επιχειρήσεων στη βόρεια Σύρια, λίγο αφότου ελήφθη το πράσινο φως από τον Ντόναλντ Τραμπ, αποθαρρύνει όλους όσοι εκτιμούσαν ότι ο αμερικανικός παράγοντας είναι ικανός να αποτρέψει μια πολεμική αναμέτρηση ή ένα θερμό επεισόδιο στην περιοχή. Οι ΗΠΑ, βέβαια, ενισχύουν παράλληλα την παρουσία τους στη Σαουδική Αραβία, με περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη, αντιαεροπορικούς πυραύλους, με προσωπικό σχεδόν 2.000 ατόμων, διατηρώντας την πίεση έναντι του Ιράν. Η στροφή των ΗΠΑ προς τον Περσικό αποτελεί, αν μη τι άλλο, μία ακόμη ένδειξη της ουσιαστικής απόσυρσής τους από τη Συρία, όπου τον πρωτεύοντα λόγο έχουν πια η Μόσχα και σταδιακά αυξανόμενα η Αγκυρα.

Η εισβολή των Τούρκων, καλά σχεδιασμένη και κοινοποιημένη στους εταίρους στο ΝΑΤΟ τις προηγούμενες ημέρες, προσφέρει λογικοφανή επιχειρήματα σε όλους τους εμπλεκομένους. Εισβάλλει μεν σε περιοχή ελεγχόμενη από τους Κούρδους, αλλά δεν προχωράει στις μεγάλες πόλεις που βρίσκονται νοτιότερα. Υποδηλώνει τη μεταφορά Σύρων προσφύγων εκεί, δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, υπόσχεται ότι αυτοί δεν θα καταλήξουν στην Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή εκμεταλλεύεται και την κόπωση της τουρκικής κοινής γνώμης από την παρουσία των Αράβων στην Τουρκία. Παράλληλα, μένει μακριά από τις περιοχές που ελέγχει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, το οποίο στηρίζεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση η μάλλον υποτονική αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο, ωστόσο, υπόσχεται ανθρωπιστική βοήθεια στους κουρδικούς πληθυσμούς που πλήττονται από την τουρκική επιχείρηση. Η υποτονική αντίδραση του Τελ Αβίβ οφείλεται, αφενός, στην πολιτική κρίση που διανύει η χώρα, αφετέρου στον παραδοσιακό φόβο ότι η αποσταθεροποίηση της Συρίας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ.

Ο προβληματισμός

Ευλόγως η τρίτη και πιο εκτεταμένη τουρκική εισβολή στη Συρία προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, καθώς αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στο απαραβίαστο των συνόρων, όπως αυτό γινόταν αντιληπτό και από τη συνθήκη της Λωζάννης. Για την Αθήνα, η οποία μόλις προ μιας εβδομάδας αποφάσισε να ενισχύσει σημαντικά την αμυντική συνεργασία της με τις ΗΠΑ, η νέα κρίση στη Συρία, σε συνδυασμό και με τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, επιτείνει τον προβληματισμό σχετικά με τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα σε αυτήν τη συγκυρία. Παρά τις δημόσιες, σαφείς δηλώσεις καταδίκης της νέας τουρκικής εισβολής στη Συρία, η Αθήνα προτιμά τους χαμηλούς τόνους, ιδιαίτερα ενόψει των συνεδριάσεων των ευρωπαϊκών οργάνων αυτή την εβδομάδα, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Κορυφής.

Στην Αθήνα και στη Λευκωσία γνωρίζουν καλά ότι στο μυαλό των επιτελών της Αγκυρας παραμένει αποτυπωμένο το δόγμα των «δυόμισι πολέμων», βάσει του οποίου η Τουρκία πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κρατήσει ανοιχτά μέτωπα στα ανατολικά και τα δυτικά της. Αυτό σημαίνει ότι ο σχεδιασμός γεωτρήσεων στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ δεν πρόκειται να καθυστερήσει, ενώ στην Αθήνα παραμένουν σε επιφυλακή για τις διαρκείς και έντονες πιέσεις της Αγκυρας με την ευρισκόμενη υπό καθεστώς πολιορκίας κυβέρνηση της Λιβύης για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, εις βάρος της Ελλάδας. 

Παρίσι καλεί Αθήνα στον Περσικό Κόλπο

Η γεωπολιτική κρίση έχει εκ των πραγμάτων ενεργοποιήσει τους πλέον ισχυρούς ευρωπαϊκούς δρώντες στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η Αθήνα και το Παρίσι έρχονται κοντά με διάφορους τρόπους, κυρίως μέσω της συμφωνίας για απόκτηση δύο φρεγατών Belh@rra, αλλά και της υποστήριξης των μαχητικών Μιράζ και των ελικοπτέρων NH-90.

Ωστόσο, το Παρίσι ζητεί τη συνδρομή της Ελλάδας και για ευρωπαϊκές περιπολίες στα Στενά του Ορμούζ. Η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί με επιστολή στις 3 Οκτωβρίου ζήτησε συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ναυτικής ασφαλείας στον Περσικό, η οποία λειτουργεί συμπληρωματικά της αμερικανικής. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί σε στρατιωτικό επίπεδο την ερχόμενη εβδομάδα, στις 17 Οκτωβρίου, ωστόσο η απάντηση της Ελλάδας αναμένεται να είναι αρνητική σε αυτή τη φάση, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων του Π.Ν. στο Αιγαίο για το προσφυγικό. Αντιθέτως, η Αθήνα συζητεί να στείλει στη γαλλική ναυτική βάση Ερον στο Τζιμπουτί μία πυραυλάκατο για περιπολίες στο Κέρας της Αφρικής.

Η Λευκωσία

Είναι σαφές ότι η Λευκωσία θα ήθελε περισσότερα από τη Γαλλία στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου βρίσκεται το «Γιαβούζ». Η Γαλλία και η Ιταλία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε κοινή άσκηση με την Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της, ωστόσο μία γαλλική φρεγάτα πλέει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Προς το παρόν, δεν αναμένεται κάποιο άλλο δραστικότερο μέτρο, ιδιαίτερα όσο βρίσκεται σε εξέλιξη και το μέτωπο στη βόρεια Συρία. 

Πηγγή: https://www.kathimerini.gr (Έντυπη έκδοση)

 

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες Αθήνα, Λευκωσία

Εξωτερική Πολιτική

Εβδομάδα με ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος σε μια σειρά από πεδία θα είναι αυτή που ξεκινάει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Πρακτικά, διπλωμάτες, υπουργοί Εξωτερικών και, στο τέλος, οι ηγέτες καλούνται να λάβουν ορισμένες αποφάσεις που αφορούν την εξωτερική πτυχή της Ε.Ε. και, συγκεκριμένα, τη στάση των 28 κρατών έναντι της τουρκικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, αλλά και των παράνομων δράσεων της Τουρκίας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ). Η Αθήνα ελίσσεται σε αυτό το πεδίο με πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς ήδη υπάρχουν αρκετές διαφωνίες ανάμεσα σε μεγάλους παίκτες στην Ε.Ε., ενώ υπάρχει και η ειδικής βαρύτητας για την Ελλάδα πτυχή του προσφυγικού. Η γενικότερη αναταραχή φαίνεται ότι θα έχει ως παράπλευρες απώλειες τις υποψηφιότητες Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας για την εξασφάλιση ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ηδη η Κομισιόν κάνει προσπάθειες για τον διαχωρισμό των υποψηφιοτήτων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας.

Η Αθήνα αναμένει εναγωνίως και τη στάση που τελικά θα διαμορφωθεί έναντι της Τουρκίας γενικότερα, καθώς είναι προφανές ότι υπάρχει διαφωνία ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία. Διπλωματική πηγή ανέφερε στο «Ρόιτερς» ότι θα ήταν «παράλογο» να μη βρεθεί στο τραπέζι του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, το ενδεχόμενο κυρώσεων για την τουρκική επιθετικότητα. Επί της ουσίας, το ζήτημα είναι ότι οι συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο ανάμεσα στους «28» έχουν να κάνουν με κυρώσεις έναντι προσώπων και εταιρειών που αφορούν τις γεωτρήσεις της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Τις τελικές αποφάσεις θα κληθούν να λάβουν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης· ωστόσο, αν οι υπουργοί Εξωτερικών οδηγηθούν σε αδιέξοδο, δεν είναι καθόλου απίθανο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταλήξει σε κείμενο καταδίκης ή στην απόφαση για αναστολή πωλήσεων όπλων προς την Τουρκία, κάτι που, βέβαια, θα συνδέεται με τη Συρία και όχι με την Κύπρο. Ο βαθμός μόχλευσης του προσφυγικού και μεταναστευτικού κινδύνου από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι επηρεάζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η συγκεκριμένη πραγματικότητα καθιστά και την Αθήνα εξαιρετικά φειδωλή στις δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων, καθώς οι ισορροπίες είναι μάλλον εύθραυστες.

Στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία συντηρεί παρουσία, παρά το γεγονός ότι ολόκληρη η στρατιωτική μηχανή της βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στα νοτιοανατολικά σύνορά της. Χθες, καταγράφηκαν νωρίς το μεσημέρι συνολικά τέσσερις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών F-16 στα νησιά Οινούσσες και Παναγιά. Συνολικά καταγράφηκαν 13 παραβιάσεις. Παράλληλα, γύρω από την Κύπρο εξακολουθεί να υπάρχει εμφανής παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων. 

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Έντυπη έκδοση)

Έθεσε ζήτημα Τουρκίας, ζήτησε συνδρομή για προσφυγικό

Εξωτερική Πολιτική

Την ευκαιρία να αναφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και να ζητήσει τη συνδρομή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Με αφορμή την τουρκική επίθεση κατά της Συρίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπενθύμισε τους κανόνες διεθνούς δικαίου και αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση στο Αιγαίο, προτρέποντας τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ να αναλάβει η Συμμαχία ενεργητικότερη συμμετοχή. 

Καταρχάς ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών, υπογραμμίζοντας ότι χρέος της διεθνούς κοινότητας αλλά και του ΝΑΤΟ είναι να ασκηθεί κάθε επιρροή ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός, για να μην κλιμακωθεί η αστάθεια και να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπων και νέα ρεύματα προσφύγων.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, δημιουργούν ένταση και υπονομεύουν τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό. 

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι παρουσίασε στον Στόλτενμπεργκ και την κατάσταση στο Αιγαίο, «επισημαίνοντας για άλλη μια φορά πως κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου και διεθνών συνθηκών είναι άγονη και εν δυνάμει επικίνδυνη», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα τάσσεται ιστορικά κατά της χρήσης απειλών ή βίας και υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των διαφορών.

Τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε την ενεργότερη συμμετοχή της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας. 

            EUROKINISSI

Από την πλευρά του, ο Στόλτεντμεπεργκ υποσχέθηκε πως το ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει και θα βοηθήσουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των ρευμάτων παράτυπης μετανάστευσης.

Στο θέμα της τουρκικής εισβολής στη Συρία, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ συνέστησε αυτοσυγκράτηση στην Άγκυρα, τονίζοντας πως το μείζον είναι πώς θα είναι ο ένας στο πλευρό του άλλου στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και στον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό του.

Όσο για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αρκέστηκε σε μια γενικόλογη αναφορά: «Περιμένουμε όλα τα κράτη να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο . Δεν είναι ρόλος του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση για διεθνή ζητήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

 

Τριμερής στη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας

Εξωτερική Πολιτική

Μπαράζ επαφών θα έχει ο πρωθυπουργός από την Τρίτη στο Κάιρο, όπου θα παραβρεθεί για να συμμετέχει στην 7η Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου – Ελλάδας -Κύπρου. Στόχος η προώθηση της ασφάλειας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όμως οι τουρκικές ενέργειες ενδέχεται να καθορίσουν την ατζέντα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει το πρωί της Τρίτης. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης θα υπογραφεί τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα για την επενδυτική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και αντίστοιχα διμερή προγράμματα Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου-Αιγύπτου.

Οι επαφές αυτές έρχονται μετά τις συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει συζητήσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων από πλευράς Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας.

Εκτός από τις εξελίξεις για τους υδρογονάνθρακες, η συζήτηση θα περιστραφεί και γύρω από το Κυπριακό με στόχο τη συντομότερη δυνατή επανέναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων. .

Επίσης αναμένεται να τονιστεί ότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο η ασφάλεια εδραιώνεται επί τη βάσει της συνεργασίας και όχι της απομόνωσης ή των μονομερών ενεργειών και συγκεκριμένα ότι η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται -και σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτό αντιληπτό- από την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτόνων της.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι οι συνομιλίες του πρωθυπουργού θα περιστραφούν και γύρω από τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως, την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, αλλά και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Μεγάλο μέρος, των συνομιλιών του πρωθυπουργού σε τριμερές και διμερές πλαίσιο, θα αφιερωθεί στο διάλογο για τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως, ανάμεσα σε άλλα, την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, αλλά και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και επί διεθνών ζητημάτων, όπως η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, στον αναγκαίο συντονισμό σε θέματα ασφάλειας, αλλά και στη συνεργασία των τριών χωρών για την αλληλοπροώθηση θέσεων σε διεθνείς οργανισμούς.

Πέρα από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με μέλη της ελληνικής κοινότητας στο Κάιρο.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο επικεφαλής του Entreprise Greece Γεώργιος Φιλιόπουλος.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Aνάλυση: Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Αθήνα

Εξωτερική Πολιτική

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Η εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ και η επωφελής και για τις δυο χώρες σύμπλευση στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκονται στο επίκεντρο της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα που αρχίζει σήμερα.

Με δεδομένο το συγκεχυμένο σκηνικό εξουσίας στην Ουάσιγκτον το τελευταίο διάστημα, ο Μάικ Πομπέο αποτελεί τον κύριο, αν όχι τον μόνο, σταθερό πυλώνα άσκησης εξωτερικής πολιτικής, αν και το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να διεκδικήσει την εκλογή του στη Γερουσία, στην πολιτεία του Κάνσας, αναπόφευκτα γεννά μια αβεβαιότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πραγματοποιείται σε ένα πολύ θετικό περιβάλλον με εξαιρετικές προοπτικές.

Η ολοκλήρωση της διμερούς αμυντικής συμφωνίας επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια ξεκάθαρη επιλογή και μάλιστα σε διακομματικό επίπεδο - η συμφωνία προετοιμάστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - κάτι που διευκολύνει σημαντικά τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν δικαιολογούνται υπεραισιοδοξία ή αυταπάτες.

Η Ουάσιγκτον δεν θα παρέμβει ποτέ στον βαθμό που θα επιθυμούσε η Αθήνα, σε μια απευκταία ελληνοτουρκική σύρραξη. Ούτε μια δημόσια δήλωση ή επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της υπερδύναμης μπορεί να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Είναι ευπρόσδεκτη και προφανώς θα ληφθεί υπόψη από τρίτους, αλλά μέχρις εκεί.

Θα μπορούσε μάλιστα να υποστηριχθεί ότι το περιβάλλον έχει επιδεινωθεί, υπό την έννοια ότι η ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχει περιορίσει τη δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα.

Χρήσιμη η ρητορική, ή ακόμη και οι συμβολισμοί, αλλά σημασία έχει η ουσία. Και εδώ η αυξημένη παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην ελληνική επικράτεια, η παροχή αμερικανικής τεχνογνωσίας, και η πιθανή παραχώρηση μεταχειρισμένων αμερικανικών οπλικών συστημάτων στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, είναι κινήσεις που ενισχύουν την ελληνική πλευρά και συμβάλλουν στην αποκατάσταση ανισορροπιών.

Η εξίσωση δεν περιλαμβάνει μόνο το Αιγαίο και την Κύπρο. Οι ΗΠΑ αποδίδουν τεράστια σημασία στον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει πλέον η Ελλάδα στα Βαλκάνια μετά και τη συμφωνία των Πρεσπών. Η αυξημένη κινητικότητα και διείσδυση της Ρωσίας στην περιοχή έχει φέρει και πάλι τη νοτιοανατολική Ευρώπη στο προσκήνιο των αμερικανικών σχεδιασμών, μια διάσταση που, καλείται να αξιοποιήσει η Αθήνα.

Τέλος, Ελλάδα και ΗΠΑ «συνδέονται» και μέσα από την αμερικανική στήριξη στο τριμερές σχήμα συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο, έστω και αν αυτό βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε φάση στασιμότητας λόγω του παρατεταμένου κενού εξουσίας στο Ισραήλ. Ο Μάικ Πομπέο συμμετείχε στην τριμερή συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη - Νετανιάχου, τον περασμένο Μάρτιο στην Ιερουσαλήμ, έστω και αν το έκανε πρωτίστως για να στηρίξει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό λίγο πριν τις εκλογές που ακολουθούσαν λίγες εβδομάδες αργότερα.

Η εμβάθυνση της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας, που έχει την ενθάρρυνση της Ουάσιγκτον, εξελίσσεται και σε επίπεδο διασποράς, καθώς η ελληνοαμερικανική κοινότητα συνεργάζεται πολύ στενά με την αμερικανοεβραϊκή, μια διάσταση που δεν μπορεί να αγνοήσει κανένας πολιτικός και των δυο κομμάτων στις ΗΠΑ.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Online)

Ασφάλεια και άμυνα στις βαλίτσες τού Πομπέο για Αθήνα

Εξωτερική Πολιτική

Φωτογραφία: «Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για τον θάνατο της συνθήκης», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. ΕΡΑ

Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ, εκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα συναντήσει επίσης τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, καθώς και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Με την ατζέντα του να περιλαμβάνει θέματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα βρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. 

Η επίσκεψη του στην Αθήνα θα ακολουθήσει μια μίνι περιοδεία με επαφές σε Ιταλία και Βαλκάνια. Ειδικότερα, ο Πομπέο θα ξεκινήσει από τη Ρώμη, όπου θα έχει ιδιωτική συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο και με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα, τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τον υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Στη συνέχεια θα έχει επαφές στο Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία (η οποία ετοιμάζεται να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ), για να ακολουθήσει η επίσκεψη στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πομπέο θα συναντήσει επίσης τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, καθώς και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Σκοπός του Πομπέο είναι να προετοιμάσει τον διάλογο Αθήνας-Ουάσινγκτον που θα διεξαχθεί επισήμως τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου κι αφού στο μεταξύ θα έχει αναχωρήσει ο ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ από τη χώρα μας. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πομπέο κατά την επίσκεψή του θα έχει συνομιλίες για θέματα που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οικονομικά καθώς και διμερή ζητήματα «με τον σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ, την Ελλάδα», όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Προσφυγικό: Απειλεί με άνοιγμα των συνόρων ο Ερντογάν

Εξωτερική Πολιτική

Φωτογραφία: Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Presidential Press Service via AP

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, εργαλειοποιεί το προσφυγικό και απειλεί ανοικτά πως θα ανοίξει τις πύλες σε πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να μετακινηθούν προς την Ευρώπη, εάν η Άγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη, στοχεύοντας επί της ουσίας στη δημιουργία «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας στραμμένο το βλέμμα του στη Δύση, επανέλαβε τη σημασία της δημιουργίας ασφαλής ζώνης στη βορειοανατολική Συρία και εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμα και αν δεν υπάρξει συμφωνία με τις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του μήνα.

Μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Τουρκία σκοπεύει να εγκαταστήσει περίπου ένα εκατομμύριο σύρους πρόσφυγες στη «ζώνη ασφαλείας» που θα δημιουργηθεί.

«Θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες. Δεν μπορούμε να το χειριστούμε μόνοι μας το βάρος», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφερόμενος στο προσφυγικό με τη Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή εάν συμβεί κάτι τέτοιο.

Πηγή: https://www.efsyn.gr