650 New Articles

Κυριότερες Ειδήσεις

Grid List

Ερώτηση Διονύση Καλαματιανού για το ΤΕΦΑΑ: Αδιαπραγμάτευτη η λειτουργία του στη γη της Ολυμπίας

Ηλεία

Ο βουλευτής Ηλείας με τον ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το κρίσιμο ζήτημα της λειτουργίας του θεσμοθετημένου Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) στην Ηλεία.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Όλοι οι θεσμικοί φορείς της Ηλείας, βουλευτές, περιφέρεια, δήμοι, επιμελητήρια, εκπαιδευτική κοινότητα, αθλητικά σωματεία κ.α. οφείλουμε να απαιτήσουμε με δυναμισμό τη λειτουργία του θεσμοθετημένου ΤΕΦΑΑ στην Ηλεία. Να δηλώσουμε απερίφραστα ότι δεν ανεχόμαστε άλλη υποβάθμιση και ακύρωση κρίσιμων δομών για τον τόπο μας, με αβάσιμα επιχειρήματα και έωλες τεκμηριώσεις από την κυβέρνηση. Να καταστήσουμε σαφές ότι για όλους μας είναι αδιαπραγμάτευτη η λειτουργία του τμήματος στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φτάνει πια ο εμπαιγμός και η κατάφορη αδικία προς τους πολίτες του νομού μας. Η υπουργός οφείλει να αφήσει τις αστήρικτες δικαιολογίες και να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία, ώστε, να λειτουργήσει ταχύτατα το θεσμοθετημένο ΤΕΦΑΑ στη γη της Ολυμπίας.

            Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το Ν. 4610/2019, ίδρυσε το πανεπιστημιακό ΤΕΦΑΑ, με έδρα τον Πύργο, όπως επίσης και τα τμήματα Μουσειολογίας και Γεωπονίας σε Πύργο και Αμαλιάδα αντίστοιχα, κατόπιν διαβούλευσης και συνεννόησης με τις πρυτανικές αρχές και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Για πρώτη φορά, λοιπόν, ιδρύθηκαν 3 πανεπιστημιακά τμήματα στο νομό Ηλείας, απολύτως συμβατά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του.

        Επιπλέον, για το ΤΕΦΑΑ Πύργου συστάθηκαν οκτώ (8) θέσεις μελών Δ.Ε.Π. (άρθρο 36, παρ.5 Ν. 4610/2019), ενώ το τμήμα αυτό οριζόταν στο νόμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 (άρθρο 36, παρ.3 Ν. 4610/2019).

Την έγκριση για την έναρξη της λειτουργίας του τμήματος, σύμφωνα με το νόμο, είχε δώσει και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς στην υπ. αριθ. 151/6.6.2019 Έκτακτη Συνεδρίασή της αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, να έχει έναρξη ακαδημαϊκής λειτουργίας το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, με την ανωτέρω απόφασή να γνωστοποιείται στη Γενική Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, αλλά και στο Γραφείο Υπουργού.

        Το πανεπιστημιακό αυτό τμήμα αποτελούσε δίκαιο και πάγιο αίτημα της Ηλείας. Η ίδρυσή του στη γη της Ολυμπίας διόρθωσε λάθη και παραλείψεις δεκαετιών, όχι μόνο για την Ηλεία, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Λόγω του Ολυμπισμού θα έχει παγκόσμια προβολή και ανταπόκριση, καθώς συνδέεται με τον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εύλογα, λοιπόν, η ίδρυση και λειτουργία γυμναστικής ακαδημίας στην Ηλεία, στην Ολυμπία, οφείλει ν΄ αποτελεί προτεραιότητα.

Δυστυχώς, η κυβέρνησή της ΝΔ, πιστή στο δόγμα της υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου, με τη ψήφιση του Ν. 4653/2020, ανέστειλε τη λειτουργία 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, μεταξύ των οποίων και το ΤΕΦΑΑ στον Πύργο.

Πρόσφατα, δε, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, που αναφέρουν ότι θεσμικοί φορείς της Λακωνίας, της Σπάρτης, είχαν συνάντηση με την κ. Υπουργό Παιδείας, στην οποία της ανέπτυξαν το σκεπτικό τους περί της ίδρυσης νέου τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην περιοχή αυτή.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια είδηση που προκαλεί ανησυχία και αγανάκτηση στους πολίτες της Ηλείας, καθώς οποιαδήποτε ίδρυση και λειτουργία τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε άλλη περιοχή, ενώ ανεστάλη η λειτουργία του ιδρυθέντος τμήματος στον Πύργο, θα αποτελέσει άλλη μια κατάφωρη αδικία προς την Ολυμπία και την Ηλεία.

Στην ερώτησή μου, ζητώ από την κ. Υπουργό ν΄ απαντήσει στα εξής:

 • Σκοπεύει να μεριμνήσει για τη λειτουργία του ήδη ιδρυθέντος τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα τον Πύργο, του οποίου η λειτουργία έχει ανασταλεί με τον Ν. 4653/2020; Πότε σχεδιάζει την έναρξη λειτουργίας του τμήματος;
 • Θα λάβει υπόψη της τον ισχυρό συμβολισμό που διακατέχει το συγκεκριμένο τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με δεδομένο την σύνδεσή του με την Αρχαία Ολυμπία και την παγκόσμια προβολή του, λόγω του Ολυμπισμού;
 • Θα αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία, η οποία αναμένει για δεκαετίες τη λειτουργία του τμήματος αυτού;
 • Εξετάζει την ίδρυση νέου τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε άλλο νομό ενώ εκκρεμεί η λειτουργία του ήδη ιδρυθέντος στη γη της Ολυμπίας;»

 

 

 

Αυγερινοπούλου: Δήλωση για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας

Ηλεία

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συμπολίτες μου για τη στήριξή τους και συνεχίζουμε.

Ένας χρόνος κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία είναι ένας χρόνος αξιόπιστης διακυβέρνησης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις και τα μεγάλα καλέσματα της χώρας μας με υπευθυνότητα, εργατικότητα και ειλικρίνεια. Κοιτάμε στα μάτια τον πολίτη που γνωρίζει ότι τιμούμε το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που υπογράψαμε μαζί του στις 7 Ιουλίου του 2019.  Υλοποιούμε στην πράξη την βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στην υγεία μας, το περιβάλλον, τη βιώσιμη αγροτική παραγωγή. Ο πρόεδρος μας, Κυριάκος Μητσοτάκης καθοδήγησε με ασφάλεια τη χώρα στη νέα κανονικότητα.

Η τωρινή μας πρόκληση είναι να δημιουργήσουμε για όλους, και ειδικά για τους νέους μας,  περισσότερες θέσεις εργασίας και συνθήκες μιας ποιοτικά ανώτερης καθημερινότητας. Ειδικά για εμάς, τους βουλευτές της Περιφέρειας, όπως η Ηλεία, η μεγάλη μας πρόκληση είναι η επίτευξη της περιφερειακής ανάπτυξης. Με καθημερινή και συστηματική προσπάθεια οδηγούμε τους νομούς μας σε νέα ανάπτυξη. Το δεύτερο έτος της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ακόμα καλύτερο!

Πύργος - Η λαϊκή αγορά στην Δεξαμενή αυτήν την Τετάρτη, 8 Ιουλίου

Ηλεία

Η Δημοτική Επιχείρηση Πύργου Α.Ε. ΟΤΑ, ως αρμόδιος φορέας διαχείρισης λαϊκών αγορών Δήμου Πύργου, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τους εμπόρους των λαϊκών αγορών, πως η λαϊκή αγορά της Τετάρτης 8  Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για αγροτοδιατροφικά και βιομηχανικά προϊόντα στον καθιερωμένο χώρο τέλεσης των λαϊκών, στην περιοχή της Δεξαμενής Πύργου.

 

Οι επαγγελματίες πωλητές και το καταναλωτικό κοινό, θα πρέπει να τηρούν τους αυστηρούς κανόνες προστασίας από την διάδοση του κορωνοϊού στην κοινότητα με διασφάλιση αποστάσεων ασφαλείας και λήψη μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, τοποθέτηση αντισηπτικών σε κάθε πάγκο κλπ).

 

Η μόνη αρμόδια Υπηρεσία για την πραγματοποίηση και την διαχείριση των λαϊκών αγορών στον Πύργο, υπενθυμίζει, ότι οι συμμετέχοντες στις λαϊκές αγορές θα πρέπει να  εναρμονίζονται με το κανονιστικό πλαίσιο που θεσπίζεται από τον φορέα λειτουργίας για την αποφυγή αποκλεισμού τους από τις λαϊκές αγορές.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - Στήριξη του αγροτικού εισοδήματος αλλά και κάλυψη των αναγκών της χώρας σε οινόπνευμα από την ενεργοποίηση της διαδικασίας της απόσταξης κρίσης

Δυτική Ελλάδα

Την πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για δικαίωμα στην απόσταξη κρίσης υιοθέτησε η Ελληνική Κυβέρνηση και ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να δίνεται πλέον η δυνατότητα για οινοπνευματοποίηση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Απρίλιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, από κοινού με τον Αντιπεριφερειάρχη  Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρο Βασιλόπουλο, ανέπτυξαν την πρόταση τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας την ανάγκη αφενός στήριξης της παραγωγής και του εισοδήματος των οινοπαραγωγών και αφετέρου, την ωφελιμότητα της παραγωγής αποθεμάτων οινοπνεύματος προς όφελος της χώρας εν μέσω της υγειονομικής κρίσης του COVID-19

Στο πλαίσιο αυτό, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις 3 Ιουλίου 2020, καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την υλοποίηση του μέτρου στήριξης που αφορά στην απόσταξη οίνου σε περίπτωση κρίσης. Δικαιούχοι της στήριξης, που χορηγείται για την απόσταξη οίνου, είναι οι οινοποιητικές επιχειρήσεις.

 

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, οι κ.κ. Ζαίμης και Βασιλόπουλος, με κοινή τους δήλωση εκφράζουν την ικανοποίησή τους. «Η ενεργοποίηση της διαδικασίας απόσταξης κρίσης συμβάλλει σημαντικά στην στήριξη του εισοδήματος των οινοπαραγωγών της Δυτικής Ελλάδας, στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, αλλά και στη συνεχιζόμενη προσπάθεια αυτάρκειας της χώρας σε οινόπνευμα. Πρόκειται για ένα μέτρο πολλαπλώς ωφέλιμο που έγκαιρα προβλέψαμε και στο οποίο με αποφασιστικότητα αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση» αναφέρουν.

 

Σημειώνεται πως οι ενδιαφερόμενοι, για ένταξη στο πρόγραμμα παραγωγοί, υποβάλλουν υποχρεωτικά στην ψηφιακή υπηρεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. και τη δήλωση αποθεμάτων, επιλέγοντας στις ενέργειες την «απόσταξη». Δηλώνουν τα αποθέματα μόνο της παραγωγής τους, τα οποία κατείχαν έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, στις αποθήκες τους.

Στη συνέχεια υποβάλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, για ένταξη στο πρόγραμμα, ηλεκτρονικά, μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ., από την 6η Ιουλίου έως και την 12η Ιουλίου 2020.

 

Η επιλεξιμότητα των αιτήσεων εξετάζεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που είναι:

α) ο προς απόσταξη οίνος να έχει παραχθεί νόμιμα

β) ο ενδιαφερόμενος οινοπαραγωγός να έχει υποβάλλει:

 1. i) οι δηλώσεις συγκομιδής, παραγωγής και αποθεμάτων κατά τις δύο τελευταίες αμπελοοινικές περιόδους και αυτές να είναι πλήρεις και ακριβείς,
 2. ii) να τηρεί βιβλία εισερχομένων εξερχομένων και αποθεμάτων.

iii)να υπάρχει  συμφωνητικό απόσταξης οίνων με οινοπνευματοποιείο Β΄ κατηγορίας

 1. iv) έντυπο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον υπολογισμό της χιλιομετρικής απόστασης από τον χώρο αποθήκευσης του οίνου μέχρι τον χώρο των εγκαταστάσεων του οινοπνευματοποιείου Β΄ κατηγορίας σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο συμφωνητικό απόσταξης.

 

Όλες οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία, στον σύνδεσμο:  https://www.pde.gov.gr/gr/enimerosi/deltia-tupou/item/13854-proupotheseis-kai-diadikasies-gia-tin-ylopoiisi-toy-metroy-stirixis-poy-afora-stin-apostaxi-oinoy-se-periptosi-krisis.html

Συνελήφθη άνδρας στο Αγρίνιο για παράνομη κατοχή πολεμικών και άλλων όπλων και πληθώρας φυσιγγίων

Δυτική Ελλάδα

Κατασχέθηκαν ,μεταξύ άλλων, δύο πολεμικά όπλα ( καλάζνικοφ και τυφέκιο enfield), περίστροφο, δύο κυνηγετικά όπλα, βαλλίστρα και περισσότερα από (1.000) φυσίγγια

 

Συνελήφθη, σήμερα το πρωί, σε περιοχή του Αγρινίου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου για τα όπλα.

 

Ειδικότερα, σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του συλληφθέντα οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής:

 

 • Δύο πολεμικά τυφέκια (καλάζνικοφ και enfield),
 • Δύο κυνηγετικά όπλα,
 • Ένα περίστροφο,
 • Μια βαλλίστρα,
 • Ένα αεροβόλο όπλο,
 • (460) φυσίγγια και (18) κάλυκες πολεμικών τυφεκίων,
 • (150) φυσίγγια πιστολιού 9mm,
 • (245) φυσίγγια κυνηγετικών
 • (84) φυσίγγια 32mm,
 • (50) φυσίγγια κρότου
 • (1000) σφαιρίδια αεροβόλου όπλου και
 • (25) βέλη.

 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου.

Πάτρα - Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος αγνώστων δραστών για εμπρησμό και απόπειρα διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς

Δυτική Ελλάδα

Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος άγνωστων δραστών, οι οποίοι χθες το βράδυ έριξαν σε χώρο σχολικού συγκροτήματος τρείς αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (μολότοφ)  χωρίς να προκληθεί φθορά.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών βρήκαν στο τόπο του περιστατικού και κατέσχεσαν δυο αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (μολότοφ), υπολείμματα αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού (μολότοφ) ένα στόμιο γυάλινης φιάλης και ένα  αναπτήρα.

Ενεργούνται αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. 

Κοροναϊός: 9 νέα κρούσματα – Τα 7 εισαγόμενα [Γραφήματα]

Ελλάδα

Σήμερα ανακοινώνουμε 9 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3519, εκ των οποίων το 54.8% άνδρες αφορά άνδρες.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2020/07/05/greece/koronaios-9-nea-krousmata-ta-7-eisagomena/

Τουρισμός για όλους: Πότε εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης

Ελλάδα

Η διάρκεια του προγράμματος είναι εξάμηνη, από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, με δυνατότητα παράτασης. Ο Χάρης Θεοχάρης επισήμανε ότι το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ομαλή επανεκκίνηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Πηγή, περισσότερα στα https://www.tanea.gr/2020/07/04/economy/tourismos-gia-olous-pote-ekpneei-i-prothesmia-gia-tin-ypovoli-aitisis/

 

Κοροναϊός: 25 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο – Πόσα είναι «εισαγόμενα»

Ελλάδα

Σταθερός παραμένει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 25, εκ των οποίων τα οκτώ κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Παράλληλα, δεν σημειώθηκε κάποιος θάνατος.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2020/07/04/greece/koronaios-25-nea-krousmata-kai-kanenas-thanatos-teleytaio-24oro/

Κοροναϊός: Η αρρώστια είναι εδώ και δοκιμάζει την υπομονή των ανθρώπων παγκοσμίως

Κόσμος

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πανδημία παραμένει ενεργή. Η τάση υποχώρησης που εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα στις ευρωπαϊκές χώρες, έρχεται να συναντήσει την εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, την αύξηση στη Ρωσία, τα κρούσματα στην Αφρική και το γεγονός ότι η πανδημία είναι πλήρως ενεργή στο Νότιο Ημισφαίριο.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.in.gr/2020/07/07/world/koronaios-6/

Αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη Νότια Σινική Θάλλασα εν μέσω κινεζικών ασκήσεων

Κόσμος

Στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου η Κίνα πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν επικριθεί από το Πεντάγωνο και γειτονικά της κράτη, αποστέλλονται δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα, όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. 

Πηγή, περισσότερα στην https://www.kathimerini.gr/1085914/article/epikairothta/kosmos/amerikanika-aeroplanofora-sth-notia-sinikh-8allasa-en-mesw-kinezikwn-askhsewn

COVID-19: Πάνω από 11 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως - Bραζιλία και Ινδία το νέο επίκεντρο

Κόσμος

Τα κρούσματα Covid-19 ξεπέρασαν τα 11 εκατομμύρια την Παρασκευή, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ένα ακόμη ορόσημο στην εξέλιξη της πανδημίας, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 500.000 ανθρώπους σε διάστημα 7 μηνών.

Πηγή, περισσότερα στην https://www.kathimerini.gr/1085878/article/epikairothta/kosmos/covid-19-panw-apo-11-ekat-ta-kroysmata-pagkosmiws---brazilia-kai-india-to-neo-epikentro