453 New Articles

Κυριότερες Ειδήσεις

Grid List

Του Μάκη Μπαλαούρα

Την ερχόμενη Κυριακή, οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να στείλουν τους εκπροσώπους τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους Δήμους και τις Περιφέρειες,με συνεργασίες, συγκροτημένες στη βάση αυτοδιοικητικών προγραμματικών συγκλίσεων.

Παράλληλα, όμως έχουμε τις Ευρωεκλογές, όπου οι πολίτες ψηφίζουν πολιτικές αντιλήψεις για το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας. Η επιλογή εδώ είναι είτε υπέρ των πολιτικών του Βέμπερ- Μητσοτάκη, που ευνοούν τις ελίτ και έχουν οδηγήσει σε υπονόμευση των ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους. Είτε υπέρ των προοδευτικών πολιτικών, που επιδιώκουν τη μείωση των ανισοτήτων, τη ριζική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στις επενδύσεις, τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με όφελος για τους πολλούς.

Προοδευτικές πλειοψηφίες για την Ευρώπη

Με δεδομένο το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ευρώπη, επείγει η στήριξη προοδευτικών πλειοψηφιών που θα δώσει τη μάχη υπέρ της μείωσης των ανισοτήτων με συγκεκριμένους στόχους. Από την Ελλάδα η δύναμη αυτή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με την Προοδευτική Συμμαχία και αυτό ο ελληνικός λαός, πιστεύουμε το γνωρίζει γιατί ως κυβέρνηση δώσαμε ξεκάθαρο στίγμα της πολιτικής μας βούλησης υπέρ της μείωσης της φτώχειας, της ενίσχυσης των εργαζομένων, της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη.

Ως κόμμα της Αριστεράς, παρ΄ότι αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε και να εφαρμόσουμε μνημόνιο, νιώθουμε ανακούφιση που καταφέραμε πέρσι, να βγάλουμε την Ελλάδα από αυτό και να αποκτήσουμε δυνατότητες για να  πάρουμε μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ήταν δίκαια έγιναν πράξη

Σήμερα πια, κάνοντας τον απολογισμό, μπορούμε να λέμε ότι αμέσως μετά την έξοδο από το μνημόνιο, τον Σεπτέμβριο 2018, επαναφέραμε σε ισχύ τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που οδήγησαν σε αυξήσεις μισθών για εργαζόμενους σε πολλούς κλάδους. Ότι τα τρία τελευταία χρόνια αποδώσαμε ξανά το ποσό της υπεραπόδοσης ως κοινωνικό μέρισμα στους πολλούς. Ότι από τον  Ιανουάριο 2019 εφαρμόζουμε τον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό εδώ και 10 χρόνια, που μας επέτρεψε να περάσουμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, με προτεραιότητα στη λαϊκή κατοικία, την ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών ειδικά για τους νέους, τις 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ότι τον Φεβρουάριο 2019, κάναμε μια ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% στα 650 ευρώ, με παράλληλα αύξηση του υποκατώτατου για τους νέους,επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Θυμίζουμε τα ανατρεπτικά για την Ελλάδα, όπως Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, επίδομα παιδιού-βρεφονηπιακοί σταθμοί-σχολικά γεύματα.Πριν λίγες μέρες περάσαμε τη ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς τα ταμεία, εφορίες και ΟΤΑ, με πρόσθετο όφελος για τους πολίτες την απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις. Και ότι την περασμένη εβδομάδα ψηφίσαμε τη μείωση του ΦΠΑ στη εστίαση, τα τρόφιμα από το 24% στο 13%, στο ρεύμα και το φυσικό αέριο από το 13% στο 6% καθώς και την απόδοση 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους.

Μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολλούς

Μιλάμε για μέτρα ελάφρυνσης, που αφορούν το κόστος της καθημερινής ζωής, το «καλάθι» των πολιτών, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τους συνταξιούχους. Μιλάμε για μόνιμα μέτρα δικαιοσύνης για τους πολλούς, που ήρθε η ώρα να αισθανθούν τις θετικές συνέπειες της εξόδου από τα μνημόνια.

Ο  στενός φίλος του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Βέμπερ, βγήκε και καταφέρθηκε εναντίον αυτών των μέτρων. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πως αν εκλεγεί Πρόεδρος της Κομισιόν, το πρώτο πράγμα που θα προσπαθήσει να κάνει είναι να σαμποτάρει αυτά τα μέτρα.

Μιλάμε για μέτρα που αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού, τον οποίο υλοποιήσαμε με πολλή δουλειά και τα οποία θα επιφέρουν πρόσθετη ανάπτυξη, δίνοντας δυνατότητες για επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου: για αυτά τα μέτρα ζητάμε, στις 26 του Μάη, την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και φυσικά, την οριστική έγκρισή του να τα υλοποιήσουμε στις εθνικές εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει με τα fakenews, τη λάσπη, τη μαύρη προπαγάνδα και τα σχέδια για την κατάργηση του 8ωρου, την επταήμερη εργασία, το κόψιμο των επιδομάτων και την ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους.

Αυτό είναι και το δίλημμα αυτών των ευρωεκλογών.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΛΟΓΩ ΣΕΙΣΜΩΝ

Ηλεία

Αξιότιμε , κ. Υπουργέ

1) Εδώ και δύο  μήνες περίπου η περιοχή μας ταλαιπωρείται από δεκάδες σεισμικές δονήσεις , και δεν ξέρουμε για πόσο διάστημα ακόμα θα διαρκέσει ,γεγονός που αναστατώνει τους μαθητές , τους  φοβίζει    και δεν τους  αφήνει να ξεκουραστούν κατά τις νυχτερινές ώρες ή τους διακόπτει στη διάρκεια  της  μέρας από την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις. Επίσης σας είναι ήδη γνωστό ότι τα σχολεία έχουν παραμείνει κλειστά από τις 15 Μαΐου 2019 μέχρι και σήμερα λόγω  της ιδιαίτερης  έντονης σεισμικής δραστηριότητας  και της πιθανής επικινδυνότητας  και επιπλέον δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει από τις 28 Μαΐου που κανονικά θα ανοίξουν εφ όσον συνεχίζονται τα σεισμικά φαινόμενα .Ήδη τρία σχολικά συγκροτήματα έχουν κριθεί ακατάλληλα από τους μηχανικούς(Δημοτικό Σχολείο Ανδραβίδας ,Γυμνάσιο Ανδραβίδας και Γυμνάσιο Νεοχωρίου)και αρκετά άλλα έχουν ζημιές.

  Ήδη έχω υποβάλλει αίτημα για την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κυρίως για την αποκατάσταση των καταστροφών οι οποίες υπερβαίνουν τις οικονομικές και υλικοτεχνικές δυνατότητες του Δήμου αλλά και για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων δημοτών μας με την αποστολή σκηνών.

Υπό αυτές τις συνθήκες και γνωρίζοντας πολύ καλά την ευαισθησία σας σε ότι  αφορά την βιολογική και   ψυχολογική ισορροπία των μαθητών , το ενδιαφέρον σας για την πρόοδο τους καθώς επίσης και την ανάλογη αντιμετώπιση σε Λευκάδα και  Μύτικα , Κω, Χίο, Λέσβο, Κεφαλονιά και πιο πρόσφατα στη Ζάκυνθο σύμφωνα με το άρθρο 51 του νόμου    4264/2014 ζητάμε την μοριοδότηση των μαθητών της Γ΄ Τάξης  ΓΕΛ ,  που κατοικούν στον  Δήμο μας.

 2)Επίσης λόγω όλων των παραπάνω λόγων σας ζητάμε την ματαίωση των γραπτών εξετάσεων των μαθητών Α,Β,Γ Γυμνασίου και Α, Β Λυκείου , προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι μαθητές και οι οικογένειες τους ,μέχρι να επανέλθει η ζωή μας στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

Ως Δημαρχος  εκφράζω την ελπίδα και συγχρόνως τη βεβαιότητα , ότι θα ληφθούν υπόψη οι προβληματισμοί και τα αιτήματα  μας , δεδομένης της ιδιότητας του πανεπιστημιακού δασκάλου, του υπουργού Παιδείας και της εκπεφρασμένης ευαισθησίας σας σχετικά με τη νεολαία

     

 Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας –Κυλλήνης

 

Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ

 

 

Ντιουκ Έλινγκτον 1899 – 1974

Ηλεία

Ο Ντιουκ Έλινγκτον υπήρξε κορυφαίος συνθέτης της τζαζ κι ένας από τους σημαντικότερους του 20ου αιώνα. Για μισό αιώνα υπήρξε επικεφαλής μιας ορχήστρας, που παραμένει ενεργή και μετά το θάνατό του. Χρησιμοποίησε την ορχήστρα του ως μουσικό εργαστήριο για τις συνθέσεις του, ενώ προσάρμοσε το γράψιμό του για να αναδείξει το ταλέντο πολλών μελών της ορχήστρας, που έμειναν μαζί του για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο Έλινγκτον συνέθεσε μουσική για τον κινηματογράφο και το μιούζικαλ. Το έργο του μεγάλο σε όγκο αξιολογείται ακόμη και σήμερα, αν κι έχουν περάσει πολλά χρόνια από το θάνατό του.

Γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1899 στην Ουάσιγκτον, ως Έντουαρντ Κένεντι Έλινγκτον (Edward Kennedy Ellington). Ο πατέρας του Τζέιμς Έντουαρντ Έλινγκτον ήταν οικονόμος στον Λευκό Οίκο και ο μικρός Ντιουκ (Δούκας), όπως τον φώναζαν χαϊδευτικά, μεγάλωσε σε άνετο περιβάλλον. Άρχισε νωρίς μαθήματα πιάνου και στην εφηβική του ηλικία έγραψε τις πρώτες του συνθέσεις. Στα 17 του εγκατέλειψε το σχολείο και αφιερώθηκε στη μουσική. Αρχικά έπαιξε σε τοπικά κλαμπ της Ουάσιγκτον με το πενταμελές σχήμα «Washingtonians» και στη συνέχεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Ο Έλινγκτον ανέλαβε τα ηνία του σχήματος, το οποίο άρχισε να μεγαλώνει, για να καταλήξει να γίνει η περίφημη Duke Ellington Band.

Στις 4 Δεκεμβρίου 1927, μετά από μακροχρόνια παραμονή στο «Club Kentucky», η μπάντα του Ντιουκ Έλινγκτον μετακομίζει στο περίφημο Cotton Club, ένα από τα λίγα κέντρα του Χάρλεμ με πελατεία αποτελούμενη αποκλειστικά από λευκούς. Ήταν το διαβατήριο για την επιτυχία και την ευρύτερη καταξίωση. Το ύφος του κλαμπ, που προοριζόταν για τουρίστες, θύμιζε εξωτική ζούγκλα. Ο Ντιουκ ανταποκρίθηκε, ενορχηστρώνοντας κομμάτια με τρομπέτες να τσιρίζουν, τρομπόνια να βρυχώνται και σαξόφωνα να ουρλιάζουν. Όλα αυτά τα εφέ παρουσιάζονταν με καταπληκτική μαστοριά και συνδυάζονταν με αυτοσχεδιαζόμενα σόλο των μουσικών του. Χαρακτηριστικό δείγμα, η σύνθεση «East St. Louis Toodle-oo», που αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ντιουκ Έλινγκτον. Το στυλ αυτό ονομάστηκε jungle.

Στις αρχές της δεκαετίας του '30 ο Έλινγκτον ήταν ένας φτασμένος τζαζίστας με ένα γαλαξία μουσικών αστεριών στην ορχήστρα του, όπως τους τρομπετίστες Μπάμπερ Μίλεϊ, Ρεξ Στιούαρτ και Κούτι Γουίλιαμς, τους τρομπονίστες Τρίκι Σαμ Νάντον, Χουάν Τιζόλ και Λόρενς Μπράουντον, τον κλαρινετίστα Μπάρνεϊ Μπίγκαρντ, τον κοντραμπασίστα Γουέλμαν Μπροντ και τους σπουδαίους σαξοφωνίστες Τζόνι Χότζες και Μπεν Γουέμπστερ. Με τις ενορχηστρώσεις του κατάφερνε να παρουσιάζει καταπληκτικά πρωτότυπους μουσικούς στο κοινό, με έναν τρόπο που ανέπτυσσε και αξιοποιούσε την προσωπικότητά τους.

Το 1931 αφήνει το Cotton Club και πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη. Από τότε, η ορχήστρα του θα βρίσκεται συνεχώς «στο δρόμο». Αυτή την εποχή κυκλοφορεί μία ακόμη επιτυχία, το κλασσικό «Mood Indigo» και αργότερα το εξωτικό «Caravan» (1937). Το 1939 ο Έλιγκτον προσλαμβάνει ένα νεαρό μουσικό, τον Μπίλι Στρέιχορν, που δεν εμφανίζεται συχνά με την ορχήστρα του, αλλά γίνεται ο άμεσος συνεργάτης στον συνθετικό και ενορχηστρωτικό τομέα. Η κορύφωση της συνεργασίας τους έρχεται το 1941 με τη μεγάλη επιτυχία «Take the A Τrain», που αποτελεί ένα κλασσικό κομμάτι της εποχής του σουίνγκ.

Μετά τον πόλεμο, το σουίνγκ έφυγε από τη μόδα και οι μεγάλες ορχήστρες άρχισαν να διαλύονται. Η τζαζ βρισκόταν στον αστερισμό του μπι-μποπ κι έπαψε να απασχολεί το μεγάλο κοινό. Ήταν η εποχή των τραγουδιστών, όπως ο Φρανκ Σινάτρα. Ο Ντιουκ Έλινγκτον, κόντρα στο συρμό, διατήρησε την ορχήστρα του χάρις στα πνευματικά δικαιώματα που εισέπραττε από τα τραγούδια του, ενώ έγραφε μουσική για μιούζικαλ και τον κινηματογράφο («Η ζούγκλα της ασφάλτου»).

Το πρώτο μισό της δεκαετίας του '50 ήταν μία δύσκολη περίοδος για τον Έλινγκτον, καθώς η ορχήστρα του υπέστη αφαίμαξη από τις πολλές αποχωρήσεις σημαντικών στελεχών της. Ο Ντιουκ αποζημιώθηκε με τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ του Νιούπορτ το 1956 και την ηχογράφηση ενός «ζωντανού» άλμπουμ («Ellington at Newport»), που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία για τον ίδιο. Στις αρχές της δεκαετίας του '60 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με μουσικούς της νέας γενιάς, όπως οι Τσαρλς Μίνγκους και Μαξ Ρόουτς («Money Jungle», 1962) και Τζον Κολτρέιν (Duke Ellington & John Coltrane, 1962).

Ο Ντιουκ Έλινγκτον συνέχισε να συνθέτει και να περιοδεύει με την ορχήστρα του, μέχρις ότου καταβλήθηκε από καρκίνο των πνευμόνων και πέθανε στις 24 Μαΐου του 1974. Η Ορχήστρα του συνεχίζει να παίζει και να διαδίδει τη μουσική του, πρώτα υπό την καθοδήγηση του γιου του Μέρσερ Έλινγκτον και μετά το θάνατό του το 1996 από τον εγγονό του Πολ Έλινγκτον.

Πηγή: https://www.sansimera.gr

 

Στο Καλέντζι θα ψηφίσει ο Απόστολος Κατσιφάρας

Δυτική Ελλάδα

Ο Περιφερειάρχης και επικεφαλής του συνδυασμού «Δυτική Ελλάδα - Δικαίωμα στην Πρόοδο» Απόστολος Κατσιφάρας, την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο Καλέντζι Αχαΐας.

Συγκεκριμένα, θα ψηφίσει στις 12.30 το μεσημέρι στο 215 Εκλογικό Τμήμα, στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου.

 

Απόστολος Κατσιφάρας: Δεν θα επιτρέψουμε στον εφιάλτη της διαθεσιμότητας να επιστρέψει

Δυτική Ελλάδα

«Δεν θα επιτρέψουμε ο εφιάλτης της διαθεσιμότητας του 2013 ή της κατάργησης θέσεων να επιστρέψει. Όπως το κάναμε μια φορά, θα το κάνουμε και πάλι σε περίπτωση που αμφισβητηθούν ιερά και αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα του προσωπικού της Περιφέρειας». Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και επικεφαλής του συνδυασμού «Δυτική Ελλάδα - Δικαίωμα στην Πρόοδο» Απόστολος Κατσιφάρας, στις επισκέψεις του το πρωί της Παρασκευής σε Υπηρεσίες της Περιφέρειας στην Πάτρα.

Ο κ. Κατσιφάρας, συνοδευόμενος από ομάδα υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων, συζήτησε με τα στελέχη και τους υπαλλήλους της Περιφέρειας, επισημαίνοντας ότι «εσείς είστε οι άμεσοι και οι πολύτιμοι συνεργάτες μας. Εσείς κρατήσατε την Δημόσια Διοίκηση όρθια και λειτουργική σε πολύ δύσκολες περιόδους, ακόμα κι όταν πολιτικές δυνάμεις έβαζαν μπροστά για απολύσεις και περιορισμούς στα δικαιώματα σας, δημιουργώντας σ’ όλο τον δημόσιο τομέα κλίμα ασάφειας και μεγάλης ανασφάλειας».  

 

Ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε, ακόμα, ότι πρόσφατα η Περιφέρεια μέσω του μέτρου της κινητικότητας ενισχύθηκε με 48 νέους υπαλλήλους και έπεται η μετακίνηση πολλών περισσότερων ώστε να καλυφθούν σημαντικά κενά στη στελέχωση των Υπηρεσιών της.

    «Για πρώτη φορά η Περιφέρεια υποδέχεται μαζικά μόνιμο προσωπικό. Είχαμε το 2013 την δυσάρεστη εξέλιξη με τις καταργήσεις θέσεων και τη διαθεσιμότητα, επιλογή στην οποία θέλω να θυμίσω ότι η Περιφέρεια είχε αντιταχθεί απ’ την πρώτη στιγμή, ζητώντας τη μη υλοποίησή της. Είπαμε όχι σε μια νεοφιλελεύθερη λογική, η οποία έχει ως βασικό στόχο την απαξίωση της έννοιας των δημοσίων υπηρεσιών και της δημόσιας διοίκησης. Υπήρξε η χειρότερη στιγμή της θητείας μου, όταν ήρθαν οι διαπιστωτικές πράξεις και έπρεπε να βάλω την υπογραφή μου για να μειωθεί το προσωπικό. Αρνήθηκα και το πήρα πάνω μου. Σήκωσα προσωπικά την ευθύνη και το βάρος της απόφασης. Πληρώσαμε βαρύ τίμημα. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί» τόνισε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε:

«Η ενδυνάμωση των υπηρεσιών μας είναι ένα σημαντικό βήμα. Η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό έχει στόχο την ενδυνάμωση του ρόλου της δημόσιας διοίκησης. Γιατί η δημόσια διοίκηση είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατικής θεσμικής λειτουργίας, της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας και της διατήρησης του κοινωνικού κράτους».

 

Απόστολος Κατσιφάρας: Την Κυριακή ψηφίζουμε προοδευτικά, ψηφίζουμε “ναι” στο δικαίωμα στην πρόοδο και την ευημερία

Δυτική Ελλάδα

Σε μήνυμα του ενόψει των εκλογών της Κυριακής ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και επικεφαλής του συνδυασμού «Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο» Απόστολος Κατσιφάρας αναφέρει τα εξής:
«Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της προεκλογικής περιόδου, θέλω με το χέρι στην καρδιά να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες με τους οποίους, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού μας και εγώ, ξαναβρεθήκαμε, συζητήσαμε, ανταλλάξαμε απόψεις για το σήμερα και το αύριο της Δυτικής Ελλάδας.
Θα ήθελα, επίσης, ν’ απευθυνθώ στις νέες και στους νέους μας. Στη νέα γενιά που έχει λόγο, έχει ρόλο, έχει άποψη για τα πράγματα. Μην χαρίζετε σε άλλους τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον σας. Με την δημοκρατική σας συμμετοχή, με την ψήφο σας, δώστε το παρών την Κυριακή και επιλέξτε εκείνους που θεωρείτε καλύτερους, ικανότερους και πιο αξιόπιστους.
Εμείς, πηγαίνουμε στις εκλογές με όπλα το καθαρό μας έργο, το καθαρό μας πρόσωπο, το καθαρό μας βλέμμα στο μέλλον. Και με απόλυτη ετοιμότητα για την επόμενη μέρα. Μ’ έναν πλήρη και ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με εξασφαλισμένους πόρους, με έργα και όχι με λόγια.
Και γι’ αυτά ζητάμε να κριθούμε.
Ζητάμε να κριθούμε για την ικανότητα, για την αποτελεσματικότητα, για τις αξίες και τις αρχές, για την κρυστάλλινη διαχείριση μιας Περιφερειακής Αρχής που δοκιμάστηκε στα δύσκολα και πέτυχε στα δύσκολα. Που κράτησε όρθια την Δυτική Ελλάδα και δεν συντάχθηκε με κανένα άλλο συμφέρον παρά μόνο με το συμφέρον των πολιτών.
Δώστε μας την δύναμη να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα.
Την Κυριακή, ψηφίστε προοδευτικά, ψηφίστε ναι στην αξιοπρέπεια, ναι στο μέλλον, ναι στο δικαίωμα στην πρόοδο».

 

Εκλογές 2019: Πώς θα ψηφίσετε την Κυριακή - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ελλάδα

Μέγαλη κινητοποίηση καταγράφεται σε όλες τις κρατικές δομές και τα κομματικά επιτελεία για τις τριπλές εκλογές της Κυριακής. Πόσες κάλπες θα στηθούν, πού ψηφίζω, πόσους σταυρούς προτίμησης μπορώ να βάλω σε ευρωεκλογέςδημοτικές και περιφερειακές εκλογές; Το υπουργείο Εσωτερικών απαντά σε όλες τις απορίες των ψηφοφόρων σχετικά με τις επικείμενες εκλογές, με τη μορφή ερωταποκρίσεων.

Παρακάτω ακολουθούν όλες οι πληροφορίες:

 1. Πότε και για ποιες εκλογές ψηφίζουμε;

Οι Ευρωεκλογές στην Ελλάδα διεξάγονται ταυτόχρονα με τον  πρώτο γύρο των Περιφερειακών, Δημοτικών και Κοινοτικών Εκλογών την Κυριακή 26 Μαΐου 2019. Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα.

Ειδικά για τις Ευρωεκλογές, στα λοιπά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έδαφος των οποίων θα ψηφίσουν οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν μόνιμα ή βρίσκονται σε αυτά κατά την ημέρα των εκλογών, η ημέρα της ψηφοφορίας είναι  το Σάββατο 25 Μαΐου 2019, από τις 7:00 το πρωί έως τις 7:00 το απόγευμα τοπική ώρα.

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 ψηφίζουμε για:

➜ Ευρωεκλογές

➜ Περιφερειακές Εκλογές

➜ Δημοτικές Εκλογές

➜ Κοινοτικές Εκλογές

 1. Η ψήφος είναι υποχρεωτική;

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική.

 1. Ποιοι εξαιρούνται από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος;

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

 1. Πού μπορώ να ψηφίσω;

Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β)

ekloges

Έτσι,

➜ Αποφεύγεται ο συνωστισμός σε ένα μεγάλο εκλογικό τμήμα

➜ Οι πολίτες εξυπηρετούνται από 2 δικαστικούς αντιπροσώπους

➜ Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι καταμετρούν μόνο 2 κάλπες

 1. Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν:

➜ Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις»

➜ Καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.

Προσοχή: Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο www.ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

 1. Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους;

Αν δεν βρείτε το όνομά σας, στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

 1. Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν στον οποίο είμαι δημότης. Τι κάνω;

Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Μαΐου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές.

Ενδεχομένως το αίτημά σας για μεταδημότευση υποβλήθηκε μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Για τις μελλοντικές εκλογές, απευθυνθείτε στο Δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας.

 1. Ανακάλυψα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος. Τι κάνω;

Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις εκλογές του 2019, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

 1. Είμαι Έλληνας πολίτης και στις εκλογές του Μαΐου 2019 θα βρίσκομαι εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί;

Για τις Ευρωεκλογές μπορείτε να ψηφίσετε στην Περιφέρεια της οικείας ελληνικής Προξενικής Αρχής σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον είχατε υποβάλει τη σχετική αίτηση μέχρι τις 5 Απριλίου 2019, ώστε να περιληφθείτε σε ειδικό εκλογικό κατάλογο Ελλήνων κατοίκων Ε.Ε. Ειδικά για τους Έλληνες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο η αντίστοιχη ημερομηνία για τη υποβολή αίτησης ήταν η  10η Απριλίου 2019.

Οι  Έλληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας και επιθυμούν να ψηφίσουν στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στην Ελλάδα.

 1. Υπάρχουν διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑμεΑ;

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν.

 1. Σε ποια ηλικία αποκτάται το δικαίωμα της ψήφου;

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν, για πρώτη φορά, όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.

➜ Φέτος ψηφίζουν για πρώτη φορά 536.920 νέοι ψηφοφόροι εκ των οποίων 106.760 πολίτες ηλικίας 17 ετών.

 1. Με τι έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα;

Μπορείτε να ψηφίσετε  με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας,  την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

 1. Τι να κάνω αν τα στοιχεία μου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς μου;

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί να προμηθευτείτε, από το δήμο σας, πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

 1. Είμαι ετεροδημότης. Ψηφίζω;

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην Περιφέρεια του Δήμου που είναι δημότες.

Για τις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες ψηφίζουν αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους του Δήμου του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.

➜ Φέτος θα ψηφίσουν σε όλη την Επικράτεια 112.504 ετεροδημότες.

 1. Πόσες ημέρες εκλογική άδεια δικαιούμαι, με βάση την χιλιομετρική απόσταση της περιοχής που ψηφίζω;

Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:

➜ Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα

➜ Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 2 εργάσιμες  ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους

Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:

➜ Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα

➜ Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες

➜ Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω,  3 εργάσιμες ημέρες

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

 1. Μπορώ να ψηφίσω ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου;

Είναι απαραίτητο να παραστείτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα.

Β. Πληροφορίες σχετικά με τις Ευρωεκλογές

 1. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

 1. Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχει η Ελλάδα για τις Ευρωεκλογές και πόσους Ευρωβουλευτές εκλέγει η Ελλάδα;

Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Συνεπώς τα πολιτικά κόμματα έχουν καταρτίσει ενιαία ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια.

➜ Φέτος συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές 40 πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων.

➜ Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέχει δηλαδή 21 έδρες.

 1. Βάζω σταυρούς στις Ευρωεκλογές κι αν ναι πόσους;

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει.

 1. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές του 2019 στην Ελλάδα;

α. Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή των Ελλήνων – μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν οι Έλληνες πολίτες που:

➜ Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019). Σε αυτές τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1.1.2002 μέχρι και 31.12.2002

➜ Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.

β. Το εκλογικό δικαίωμα έχουν επίσης και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που:

➜ Διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 17 έτος της ηλικίας κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019). Στις εκλογές του 2019 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1.1.2002 μέχρι και 31.12.2002.

➜ Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα και στο κράτος μέλος καταγωγής τους.

➜ Έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019.

Φέτος έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους 22.812 πολίτες των λοιπών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 1. Ποιο είναι το κατώτερο όριο για την είσοδο των πολιτικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

 1. Πώς θα εκλεγούν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών από κάθε κόμμα εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα.

 1. Πώς θα μάθω ποιοι είναι υποψήφιοι;

Ο Άρειος Πάγος, ως αρμόδιο  Δικαστήριο της Ελλάδας, ανακοίνωσε τους υποψήφιους κατά συνδυασμούς στις 12 Μαΐου 2019, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές. Περισσότερες πληροφορίες www.areiospagos.gr.

 1. Πού θα δω τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών;

Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται ζωντανά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr), για κάθε τμήμα μετά την αποστολή τους, στο Υπουργείο, από τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο την Κυριακή 26 Μαΐου 2019.

 1. Ποια είναι τα επόμενα βήματα αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές;

Τις ημέρες αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα νέα μέλη του νέου Κοινοβουλίου εργάζονται για να σχηματίσουν πολιτικές ομάδες. Η πολιτική σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου θα καταστήσει ενδεχομένως αναγκαία τη δημιουργία νέων συμμαχιών και την ανάδειξη νέων ομάδων. Στην πρώτη σύνοδο της ολομέλειας, το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει στη συνέχεια τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αργότερα θα εξετάσει και θα εγκρίνει ολόκληρη την Επιτροπή.

Γ. Πληροφορίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 ψηφίζουμε:

➜ για την ανάδειξη των περιφερειακών και δημοτικών αρχών

➜ για την ανάδειξη περιφερειάρχη και μελών περιφερειακού συμβουλίου

➜ για την ανάδειξη δημάρχου και μελών δημοτικού συμβουλίου

➜ για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων (συμβούλους κοινότητας για τις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ή προέδρων κοινοτήτων για τις κοινότητες έως 300 κατοίκων)

 1. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019, και αν χρειαστεί, και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 (σε όσους Δήμους και Περιφέρειες δεν υπήρξε συνδυασμός που συγκέντρωσε το 50% συν 1 ψήφο), από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

 1. Πόσους σταυρούς προτίμησης σημειώνω;

Περιφερειακές Εκλογές:

Με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

➜ Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.

➜ Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.

➜ Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

➜ Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Δημοτικές Εκλογές:

➜ Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης

➜ Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

α. Όταν  η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες: έναν (1) σταυρό προτίμησης

β. Όταν  η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης και έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου

➜ Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης

➜ Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης

Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών ➜ https://ekloges-info.ypes.gr/ Επιλέξτε μια περιοχή πάνω στο χάρτη για να δείτε τις σχετικές εκλογικές πληροφορίες.

Επίσης, μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά από το Δήμο σας καθώς και από τις εφορευτικές επιτροπές κατά την ημέρα ψηφοφορίας μέσα στο εκλογικό τμήμα πριν την ψήφο σας.

 1. Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχουμε για τις περιφερειακές εκλογές και ποιες; Πόσοι σύμβουλοι εκλέγονται ανά περιφέρεια;

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, και ειδικότερα στην διαδρομή «Εκλογές ➜ Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές ➜ Εγκύκλιοι ➜ Εγκύκλιος 13/ Παραρτήματα Εγκυκλίου 13», στο Παράρτημα 1 αποτυπώνονται οι περιφερειακές ενότητες – εκλογικές περιφέρειες ανά περιφέρεια (σημειώνουμε ότι οι περιφερειακές ενότητες ταυτίζονται με τις εκλογικές περιφέρειες) και στο Παράρτημα 3 – Χάρτες αποτυπώνονται οι έδρες – αριθμός περιφερειακών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.

 1. Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχουμε για τις δημοτικές εκλογές και ποιες; Πόσοι σύμβουλοι εκλέγονται ανά δήμο;

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, και ειδικότερα στη διαδρομή  «Εκλογές ➜ Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές ➜ Εγκύκλιοι», έχει αναρτηθεί αρχείο excel με την ονομασία «Βάση δεδομένων δημοτικών εκλογών 2019», στο οποίο αποτυπώνονται οι δημοτικές ενότητες (εκλογικές περιφέρειες) ανά δήμο, οι κοινότητες και οι έδρες-αριθμός συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.

 1. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2019 στην Ελλάδα;

Δικαίωμα ψήφου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν:

α. Οι Έλληνες πολίτες που:

➜ συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου2002

➜ είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.

β. Οι πολίτες των λοιπών 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που:

➜ διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 17οέτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002. * δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν * έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019.

 1. Ποιοι είναι οι υποψήφιοι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι στην περιφέρεια και τον δήμο μου; Που μπορώ να τους πληροφορηθώ;

Οι ψηφοφόροι δύνανται να ενημερωθούν σχετικά από τον οικείο Δήμο, ο οποίος εκδίδει, δημοσιεύει και αναρτά το πρόγραμμα εκλογής.

 1. Πού θα μπορώ να δω τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr/).

Υπενθυμίζεται ότι:

➜ Δεν επιτρέπεται στα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου,  να χορηγούν εισιτήρια για τη μετακίνηση των ετεροδημοτών ή να ναυλώνουν μεταφορικά μέσα.

➜ Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δικαστικοί, θρησκευτικοί και δημόσιοι λειτουργοί, όταν ασκούν τα καθήκοντά τους, οφείλουν  να τηρούν τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας της Διοίκησης. Ως εκ τούτου, πρόσωπα που κατέχουν δημόσιο αξίωμα ή υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης οφείλουν, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο,  να απέχουν από δηλώσεις υποστήριξης υπέρ συγκεκριμένου κόμματος ή αποδοκιμασίας κόμματος, επικαλούμενοι τη δημόσια ιδιότητά τους.

Πηγή: https://www.cnn.gr

Μ. Μπαλαούρας: Ενημερωτικό σημείωμα για τα Προγράμματα Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα

Ελλάδα

Τα Προγράμματα Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μακροχρόνιας ανεργίας, και στην επανασύνδεσή των ανέργων με την αγορά εργασίας, μέσω της απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας και νέων δεξιοτήτων.

Από το 2016 στα προγράμματα αυτά δόθηκαν αναβαθμισμένα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα ενώ ταυτόχρονα προχωρήσαμε και σε επέκταση της απασχόλησης των ωφελουμένων από 5 σε 8 μήνες, στην εισαγωγή δράσεων συμβουλευτικής υποστήριξης αλλά και προαιρετική εκπαίδευση σε εξειδικευμένα κέντρα κατάρτισης με δυνατότητα πιστοποίησης.

Από το 2015, έχουν ολοκληρωθεί 8 Προγράμματα Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα, με τους ωφελούμενους να φτάνουν τους 70.000.  Σήμερα λειτουργούν 4 προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 331 εκατ. Ευρώ, στα οποία απασχολούνται  46.414 ωφελούμενοι. Σε αυτά ανήκει και το πρόγραμμα απασχόλησης 30.333 ανέργων σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας» (Δημόσια Πρόσκληση ΟΑΕΔ 08/2018).

Μέχρι σήμερα, τα δύο προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, των οποίων η παράταση κατέστη δυνατή σε προηγούμενο χρόνο κατόπιν νομοθετικής ρύθμισης, συγκεκριμένα το πρόγραμμα απασχόλησης σε προσφυγικές δομές και εκείνο για την αντιπυρική προστασία, αποτελούν εξαίρεση, καθώς άπτονταν συγκεκριμένων άμεσων και ανειλημμένων αναγκών, όπως η συνέχιση της όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερης διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης αλλά και η έγκαιρη προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση η παράταση δόθηκε μετά τη λήξη των προγραμμάτων, με την όποια συζήτηση για παράταση του προγράμματος των ΟΤΑ να είναι αυτή τη στιγμή πρόωρη.

Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ώστε να συλλέξει τις ανάγκες αυτών, στοχεύοντας στην υλοποίηση, χωρίς χρονικά κενά, ενός β’ κύκλου του εν λόγω προγράμματος, με στόχο την αποτελεσματικότερη και έγκαιρη κάλυψη των αναγκών αυτών.

Εκδήλωση για τα Κίτρινα Γιλέκα της Γαλλίας στο Σπούτνικ στην Αθήνα στις 8 Μάη 2019, από την εφημερίδα Η Εποχή και την Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα (Παρίσι) με συμμετοχή του Μάκη Μπαλαούρα

Ελλάδα

Εκδήλωση - συζήτηση με το κοινό για τα Κίτρινα Γιλέκα της Γαλλίας και για τα κινήματα διεκδίκησης της αξιοπρέπειας παρουσιάζουν από κοινού η Εφημερίδα Η Εποχή και η Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα - Compagnie Erinna με έδρα το Παρίσι, σε συνεργασία με το Σπούτνικ, Πολυχώρο Κοινωνικών, Πολιτικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, στην Αθήνα, στο Μεταξουργείο, την Τετάρτη, 8 Mάη 2019 από τις 7.30 μμ μέχρι αργά το βράδυ (Οδός Κεραμεικού 46 και Μυλέρου).

Η εκδήλωση, τόσο πολιτική όσο και πολιτιστική, θα διεξαχθεί σε δύο μέρη και θα είναι δίγλωσση, με διερμηνεία από τα ελληνικά στα γαλλικά και αντίστροφα.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνειπαρουσίαση του προγράμματος από το Μάκη Μπαλαούρα,  οικονομολόγο, βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας Η Εποχή, που παρακολουθεί το γαλλικό κίνημα με ιδιαίτερη προσοχή από τη γένεσή του στις 17 Νοέμβρη 2018.

 

Χαιρετισμό θα απευθύνει με γραπτό μήνυμα σταλμένο από το Παρίσι ο Μarc Moreigne, συγγραφέας, στέλεχος του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος - PCF και Πρόεδρος του νεοσυσταθέντος γαλλικού συλλόγου Agora, pour une initiative citoyenne en Grèce et en Europe / Aρχαία Αγορά, για μια εναλλακτική πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που σκοπό έχει τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του.

 

Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου θα παρέμβει σχετικά με την έρευνά της για τα Κίτρινα Γιλέκα της Γαλλίας, παρουσιάζοντας ένα απόσπασμα της εκπομπής της Check Point που προβλήθηκε στον Αlpha TV στις 30 Μάρτη 2019.

 

Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στην περίπτωση του διωκόμενου ιδρυτή των Wikileaks, Julian Assange.

Kατόπιν θα τοποθετηθεί ο Γάλλος προσκεκλημένος, εκπαιδευτικός δημόσιου γαλλικού σχολείου, πενήντα ετών και πατέρας δύο παιδιών, που συμμετέχει στο κίνημα των Kίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι καθώς και στο κίνημα των Κόκκινων Στυλό, τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών που αντιτίθενται στη διάλυση της δημόσιας παιδείας στη Γαλλία. Ο δάσκαλος και εισηγητής ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του σε ότι αφορά στα μέσα, λόγω της προληπτικής καταστολής που υφίσταται ένα μέρος πολιτών αν και δεν διαπράττουν βιαιοπραγίες, με μόνο δικαιολογητικό ότι συμμετέχουν στα κινήματα που διατρέχουν αυτή την εποχή τη γαλλική κοινωνία. Θα αναφερθεί στο πρόσφατο βιβλίο του Juan Branco με τίτλο Crépuscule, εκδόσεις Αυ Diable Vauvert, 2019, στο οποίο γίνεται αυστηρή κριτική της διακυβέρνησης του Γάλλου Προέδρου Μακρόν και των ελίτ που τον στηρίζουν. Ο τριαντάχρονος Juan Branco είναι Γαλλο-ισπανός πολιτικός επιστήμονας, συγγραφέας και δικηγόρος του Julian Assange καθώς και δικηγόρος και ακτιβιστής των Κίτρινων Γιλέκων της Γαλλίας. Στο βιβλίο του ισχυρίζεται ότι παραθέτει "αποδεικτικά στοιχεία της σύλληψης της δημοκρατίας από ισχυρούς ολιγάρχες υπέρ των συμφερόντων των καστών", πράγμα που θέτει ως πρωταρχική αιτία των σημερινών εξεγέρσεων στη Γαλλία.

 

Η Αναστασία Πολίτη θα παρέμβει στη συνέχεια σχετικά με το πώς βιώνεται από τη νεολαία, καθώς και από γυναίκες και καλλιτέχνες, η παρούσα κοινωνική και κινηματική κατάσταση στη Γαλλία. Ιδρύτρια από το 1996, σκηνοθέτρια και ηθοποιός της Καλλιτεχνικής ομάδας Ήριννα - Compagnie Erinna με έδρα το Παρίσι, καθώς και οικονομολόγος, διέμεινε τα τελευταία 27 χρόνια στη γαλλική πρωτεύουσα όπου εξακολουθεί να βρίσκεται συχνότατα. Είναι μέλος συλλογικότητας Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι, μέλος του γαλλικού σωματείου καλλιτεχνών του θεάματος SFA- CGT καθώς και γαλλικού συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

 

Θα ακολουθήσει εισήγηση του Νικόλα Κουντούρη, πολιτικού επιστήμονα, επιστημονικού συνεργάτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της συντακτικής επιτροπής των Ενθεμάτων της εφημερίδας Η Αυγή. Θα αναφερθεί στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων μέσα από ιστορικό πρίσμα και στο πλαίσιο των κινημάτων στη Γαλλία τις τελευταίες δεκαετίες.

​​

Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί ο Μάριος Θεοφιλάτος, μουσικός, μέλος της Γραμματείας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής. Θα αναφερθεί στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων της Γαλλίας για να περάσει σε μια σύγκριση με κινήματα στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα με εκείνα όπου πρωτοστάτησαν νέοι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, που θα συντονίσει ο Μάκης Μπαλαούρας, ολοκληρώνοντας έτσι το πρώτο μέρος της εκδήλωσης.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, που θα αρχίσει γύρω στις 10μμ, θα παρουσιαστεί ένα μουσικο-ποιητικό και φιλοσοφικό καμπαρέ με τίτλο : Κίτρινος ο ορίζοντας στο βάθος...

Το καμπαρέ αυτό προτείνεται από την Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα για την περίσταση και είναι αφιερωμένο στα Κίτρινα Γιλέκα της Γαλλίας και τα κοινωνικά κινήματα στην Ευρώπη. Βασίζεται στο συλλογικό έργο Le fond de l'air est jaune, εκδόσεις Seuil, 2019 και συγκεκριμένα  σε κείμενα του γάλλου φιλόσοφου Etienne Balibar και του οικονομολόγου Thomas Picketty καθώς και σε συνθήματα που ακούγονται ή γράφονται από την έναρξη του γαλλικού κινήματος.

 

Σε αυτό το μουσικά και οπτικά επεξεργασμένο υλικό έχει προστεθεί ποίηση του Τάσου Κουράκη από τη συλλογή 67%, εκδόσεις Ιανός, 2012, ενότητα : Τα δακρυγόνα δάκρυά μας.

 

Στο πρόγραμμα θα υπάρχει επίσης προβολή βίντεο και φωτογραφίας, τραγούδια, γαλλικά και ελληνικά, ορισμένα μάλιστα παραφρασμένα ώστε να ταιριάζουν με την περίσταση.

 

Τη σύλληψη και το συντονισμό του καλλιτεχνικού προγράμματος υπογράφει η Aναστασία Πολίτη. Συμμετέχει ομάδα Γάλλων και Ελλήνων καλλιτεχνών : o μουσικός Χρήστος Αδαμόπουλος, η ηθοποιός και δημοσιογράφος Μαύρα Σαραντοπούλου, η ηθοποιός και δασκάλα θεατρικής αγωγής Αγγελική Τόμπρου, η σκηνοθέτρια και συνθέτρια ακουσματικής μουσικής Νατάσα Χυντζόγλου, από το Παρίσι, με πρωτότυπη σύνθεση ​εμπνευσμένη από το κίνημα Nuits Débout - Όρθιες Νύχτες, ο Christian L., επίσης από το Παρίσι, με φωτογραφίες από τα κινήματα των Κίτρινων Γιλέκων, των εκπαιδευτικών και οικολόγων. Ο Cecil Mévadat, μουσικός και τραγουδοποιός, θα είναι στην οθόνη, με τραγούδια του από το άλμπουμ Les Temps difficiles - Οι δύσκολοι καιροί, Παρίσι, 2019. Άλλοι καλλιτέχνες ενδέχεται να εμπλουτίσουν τη λίστα αυτή.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Πληροφορίες στα τηλ 210379705, -06 και 6944993105 ή στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Ευρωεκλογές: Πώς Θα Επηρεάσουν Την Εσωτερική Πολιτική Σε Κράτη-Μέλη

Κόσμος

Εκτός από τον καθορισμό της ισορροπίας δυνάμεων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωεκλογές μπορεί να έχουν έμμεσα αποτελέσματα στην εσωτερική πολιτική των κρατών – μελών της Ευρώπης.

Οι πιθανές συνέπειες των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το Reuters.

ΓΑΛΛΙΑ:

Οι εκλογές θα αποτελέσουν δημοψήφισμα για τα δύο πρώτα χρόνια στην εξουσία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Έχοντας θέσει την Ευρώπη στην καρδιά της προεδρικής εκστρατείας του και έχοντας βάλει στοίχημα να ηγηθεί η Γαλλία της μεταρρύθμισης της ευρωζώνης, αν το κόμμα του έρθει δεύτερο μετά τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα στις φιλοδοξίες του. Μπορεί επίσης να τον εξασθενήσει σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τα πιο υψηλόβαθμα αξιώματα στην Ε.Ε., περιλαμβανομένου εκείνου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το οποίο το Παρίσι φιλοδοξεί να είναι Γάλλος.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ:

Μια φτωχή επίδοση για τους συντηρητικούς της Άγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να προσδώσει βαρύτητα στις εκκλήσεις προς την καγκελάριο να εξηγήσει με λεπτομέρειες πώς οραματίζεται την προαναγγελθείσα αποχώρησή της από την εξουσία. Εν τω μεταξύ, οι Σοσιαλδημοκράτες εταίροι της στο συνασπισμό, που παραπαίουν στις δημοσκοπήσεις, είναι διχασμένοι ανάμεσα στο αν θα έπρεπε να κάνουν μια ξεκάθαρα αριστερή στροφή στην οικονομική πολιτική ή να εμμείνουν στην κεντρώα πορεία τους με την ελπίδα μιας δημοσκοπικής μεταστροφής. Σε αυτό το υπόβαθρο, ακτιβιστές από τα περισσότερα κόμματα εκτιμούν πως η ακροδεξιά AfD θα επαναλάβει την ισχυρή επίδοση που είχε στις εθνικές εκλογές του 2017.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ:

Τόσο οι υποστηρικτές του Brexit (Leavers) όσο και οι υποστηρικτές της παραμονής (Remainers) θα εκμεταλλευθούν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο θα είναι άλλο ένα καρφί στο φέρετρο της Τερέζα Μέι ως πρωθυπουργού. Στις έρευνες της κοινής γνώμης για τις προθέσεις των ψηφοφόρων, το Κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ προηγείται έναντι των Συντηρητικών της Μέι και των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, που είναι βαθιά διαιρεμένοι για το Brexit ενώ οι Remainers πρέπει να αποφασίσουν πού θα ρίξουν την ψήφο τους μεταξύ τριών ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκών κομμάτων.

ΙΤΑΛΙΑ:

Η εκστρατεία για τις ευρωεκλογές έχει δημιουργήσει μια σφήνα ανάμεσα στους εταίρους του κυβερνώντος συνασπισμού -την ακροδεξιά Λέγκα και το αντικαθεστωτικό Κίνημα 5 Αστέρων- θέτοντας το μέλλον του σε κίνδυνο. Η Λέγκα ελπίζει πως στην κάλπη θα αυξηθεί το εκλογικό της μερίδιο, ενισχύοντας τη θέση της. Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα υπό νέα ηγεσία ελπίζει ότι θα ξεπεράσει τα Πέντε Αστέρια, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι φοβάται πως μια επίδοση κάτω του 10% μπορεί να επιταχύνει την πτώση της.

ΔΑΝΙΑ:

Η υποστήριξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στη Δανία κυρίως εξαιτίας ενός χαοτικού Brexit. Η εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, που διεξάγονται μόλις 10 ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, έχει επικεντρωθεί σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και ο έλεγχος των συνόρων. Ο πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν έχει ζητήσει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για εξαίρεση της Δανίας από τα αμυντικά προγράμματα της Ε.Ε, ενώ η ηγέτιδα της Σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης Μέτε Φρέντρικσεν των Σοσιαλδημοκρατών έχει ταχθεί εναντίον της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων εντός της Ε.Ε.

ΠΟΛΩΝΙΑ:

Η ψηφοφορία θα αποτελέσει ένα τεστ για τη δημοτικότητα του εθνικιστικού κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το PiS θα προηγηθεί πιθανόν στις ευρωεκλογές, όμως ένας συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Αν το αποτέλεσμα αυτό επαναληφθεί το φθινόπωρο, η αντιπολίτευση θα μπορούσε να λάβει αρκετές ψήφους ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτός ο χρόνος θα είναι καθοριστικός για τη διαμόρφωση της θέσης της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Πολωνία, άλλοτε ένα μέλος με επιρροή, έχει περιθωριοποιηθεί υπό τη διακυβέρνηση του PiS με τους επικριτές της να κατηγορούν τη Βαρσοβία ότι υπονομεύει τον δημοκρατικό έλεγχο.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ:

Κάπως απομακρυσμένη από την έντονη εκλογική αντιπαράθεση, η Ιρλανδία δεν διαθέτει λαϊκιστικές ή ακροδεξιές δυνάμεις ενώ πολύ λίγοι αληθινά ευρωσκεπτικιστές υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο των πολιτών. Το κύριο σημείο εστίασης των ψηφοφόρων τείνει να είναι τα εσωτερικά θέματα.

ΙΣΠΑΝΙΑ:

Οι ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα με τις τοπικές και τις περιφερειακές εκλογές, θεωρούνται ένα πιθανό ορόσημο για τα πολιτικά κόμματα ώστε να βάλουν στην άκρη τα προεκλογικά τεχνάσματα και να ξεκινήσουν συνομιλίες για μια νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 28ης Απριλίου. Οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ κέρδισαν τις εκλογές χωρίς να εξασφαλίζουν απόλυτη πλειοψηφία και θα χρειαστούν την υποστήριξη άλλων κομμάτων προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία. Ένα πειστικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές για τους Σοσιαλιστές είναι πιθανό να ενισχύσει περαιτέρω τη διαπραγματευτική τους θέση. Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές ελπίζουν ότι θα διεκδικήσουν ένα από τα πιο υψηλόβαθμα αξιώματα στην Ε.Ε.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ:

Οι ευρωεκλογές θεωρούνται πρόβα για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, όπου οι Σοσιαλιστές του προέδρου Αντόνιο Κόστα αναμένεται να αναδειχθούν νικητές, αν και μπορεί να μην εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ:

Το δεξιό κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν αναμένεται να εξασφαλίσει μια ισχυρή νίκη στις ευρωεκλογές, αφού κέρδισε μια τρίτη σαρωτική νίκη σε εθνικές εκλογές πέρυσι στη βάση μιας σκληρής αντιμεταναστευτικής πλατφόρμας. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα έχει σημαντική επίδραση στην Ουγγαρία, όπου η εξουσία του Όρμπαν θεωρείται στέρεη μέχρι τις επόμενες εκλογές, το 2022. Ωστόσο ανοικτό παραμένει κατά πόσον το Fidesz θα εγκαταλείψει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προκειμένου να συμπαραταχθεί με τους ακροδεξιούς εθνικιστές στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: http://athina984.gr 

Κύπρος: Διάβημα ΥΠΕΞ και επιστολή Προέδρου στη Μέι για την κυπριακή ΑΟΖ

Κόσμος

Σε δηλώσεις προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου για τον τρόπο που θα αντιδράσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου προβαίνει σήμερα επίσημα σε διάβημα προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω του Υπάτου Αρμοστή της χώρας στην Κύπρο Στίβεν Λίλι, για τη βρετανική στάση σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει για το ζήτημα αυτό επιστολή στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο ο κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε πως "ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς τη χώρα του για τις ατυχείς δηλώσεις του Υφυπουργού Ευρώπης Σερ ‘Αλαν Ντάνκαν, ενώ ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει επιστολή στην κ. Μέι".

Σημειώνεται ότι ο Σερ Άλαν Ντάνκαν, είπε πως η Κυπριακή ΑΟΖ είναι μια περιοχή "υπό αμφισβήτηση" προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Φωτό αρχείου: Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης  EUROKINISSI
Πηγή: https://www.news247.gr
 

Το βιογραφικό του νέου αρχιεπισκόπου Αμερικής

Κόσμος

Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου και καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδας της Χάλκης, εξελέγη, από την Αγία και Μεγάλη Ιερά Σύνόδο στο Φανάρι νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Μόλις στα 52 του χρόνια ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος είναι από τους πιο δραστήριους Μητροπολίτες του Φαναρίου και στενός συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό, ενώ όσοι τον γνωρίζουν επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα σπάνιο ιεράρχη που διακρίνεται για την καλοσύνη του και την αγάπη του προς το συνάνθρωπο.

Ο κ. Ελπιδόφορος γεννήθηκε στο Μακρυχώρι Κωνσταντινουπόλεως στις 28 Νοεμβρίου 1967, αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1991.

Το 1993 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Βόννης. Το έτος 1994 χειροτονήθηκε Διάκονος στον Πάνσεπετο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Εν συνεχεία, διορίσθηκε Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου. Το επόμενο έτος 1995 διορίστηκε Υπογραμματέας Ιεράς Συνόδου.

Μεταξύ των ετών 1996-1997 φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου, όπου βελτίωσε τη γνώση της αραβικής γλώσσας. Το έτος 2001 υπέβαλε διδακτορική διατριβή στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τον τίτλο: «Η έναντι της Συνόδου της Χαλκηδόνος στάσις του Σεβήρου Αντιοχείας» και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Θεολογίας με βαθμό άριστα.

Το έτος 2004 προσκλήθηκε ως επισκέπτης καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, όπου δίδαξε επί ένα εξάμηνο. Τον Μάρτιο του έτους 2005, κατόπιν προτάσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου προήχθη σε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Το 2009 η Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης τον εξέλεξε ομόφωνα ως Αναπληρωτή Καθηγητή της Συμβολικής και των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ενώ υπέβαλλε, μεταξύ άλλων, δύο υφηγεσίες υπό τους τίτλους: «Ο θεσμός της Συνάξεως Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου (1951-2004)» και «Οι ενενήντα πέντε Θέσεις του Λουθήρου. Ιστορικοθεολογική θεώρηση - Κείμενο - Μετάφραση - Σχόλια». Από το 2011 υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως αναπληρωτής καθηγητής, όπου διδάσκει Συμβολική, Διορθόδοξες και Διαχριστιανικές Σχέσεις.

Τον Μάρτιο του έτους 2011 εξελέγη εν ενεργεία Μητροπολίτης Προύσης, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου έτους διορίσθηκε Ηγούμενος της εν Χάλκη Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος.

Το 2018 στις εγκαταστάσεις της οποίας στεγάζεται η ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης, εκλέχτηκε ομόφωνα τακτικός καθηγητής από τους καθηγητές του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για την ακαδημαϊκή εξέλιξη στην ανώτατη ακαδημαϊκή βαθμίδα του τακτικού καθηγητή, ο Μητροπολίτης κ. Ελπιδοφόρος μεταξύ άλλων, υπέβαλε προς κρίση και το γνωστό του πόνημα με τίτλο «Πρώτος άνευ ίσων (Primus sine paribus)», όπου υποστηρίζει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι ίσος στην πράξη με τους άλλους προκαθημένους, αφού έχει έκτακτες διοικητικές ευθύνες που προέρχονται από την ιδιότητά του ως προέδρου των Πανορθόδοξων Σωμάτων.

Ο Ελπιδοφόρος συνέγραψε και ένα άλλο επίκαιρο βιβλίο με θέμα την Εκκλησία της Ουκρανίας σε τρεις γλώσσες: την Ελληνική, την Αγγλική και την Ουκρανική.

Η Αρχιγραμματεία της Αγίας και ιεράς Συνόδου εξέδωσε την επίσημη ανακοίνωση της πλήρωσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Το ανακοινωθέν έχει ως εξής:

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Σήμερον, Σάββατον, 11ην Μαΐου 2019, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνεχίζουσα τάς ἐργασίας αὐτῆς, προέβη εἰς πλήρωσιν τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, χηρευσάσης μετά τήν οἰκειοθελῆ παραίτησιν τοῦ μέχρι τοῦδε ποιμενάρχου αὐτῆς Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Γέροντος Ἀμερικῆς κ. Δημητρίου.

Οὕτω, εἰσηγήσει, ἀδείᾳ καί προτροπῇ τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, οἱ ἅγιοι συνοδικοί πάρεδροι κατελθόντες εἰς τόν Πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν, μετά τήν ἐπίκλησιν τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, ψήφους κανονικάς προβαλόμενοι ἐξελέξαντο παμφψηφεί Ἀρχιεπίσκοπον Ἀμερικῆς τόν Σεβ. Μητροπολίτην Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρον, Ἡγούμενον τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Χάλκης καί Καθηγητήν τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναδημοσίευση από την http://www.kathimerini.gr

Advertisement