650 New Articles

Κυριότερες Ειδήσεις

Grid List

Διονύσης Καλαματιανός: Προσλήψεις ΤΩΡΑ για τις Νοσηλευτικές Μονάδες και το ΕΚΑΒ της Ηλείας

Ηλεία

Στη Βουλή έφερε το μείζον θέμα της ενίσχυσης των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ ο αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Διονύσης Καλαματιανός, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Υγείας.

Στην αρχή της πρωτολογίας του, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των στιγμών για τη δημόσια υγεία, τονίζοντας πως: «Η χώρα βρίσκεται σε δραματική κατάσταση με χιλιάδες θανάτους, διασωληνομένους και κρούσματα».

Απευθυνόμενος στον Yφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ, ενώ του περιέγραψε χαρακτηριστικά τις επικρατούσες συνθήκες στις Νοσηλευτικές Μονάδες. Χαρακτηριστικά, επεσήμανε ότι: «Θα πρέπει να μας εξηγήσετε κ. Υφυπουργέ, πως γίνεται με 609 διασωληνωμένους να υπάρχουν συνάνθρωποί μας με COVID, που είναι στις λίστες του ΕΚΑΒ και ψάχνουν για κρεβάτι ΜΕΘ. Εσείς λέτε ότι έχετε 1.200 κρεβάτια ΜΕΘ. Δεν βγαίνουν τα νούμερα. Ή αυτά τα κρεβάτια δεν υπάρχουν ή δεν έχετε το προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές για να τα λειτουργήσετε. Αυτό συμβαίνει και στην Ηλεία. Η διοίκηση των νοσηλευτικών μονάδων ανοίγει πτέρυγες για νοσηλεία του κορονοϊού,  όμως, δεν τους έχετε εξασφαλίσει το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν. Μεταφέρονται γιατροί και νοσηλευτές από άλλα τμήματα και άλλες μονάδες».

Στη συνέχεια, ο κ. Καλαματιανός εξήρε το υγειονομικό προσωπικό για τη συγκινητική προσπάθεια που κάνει, τονίζοντας τα εξής: «Με μπαλώματα προσπαθούν οι υγειονομικοί να αντιμετωπίσουν την τραγική κατάσταση. Οι ίδιοι το καταγγέλλουν. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν προσλάβατε με επάρκεια γιατρούς και νοσηλευτές για να δώσουν τη μάχη κατά του ιού. Στην Ηλεία δεν ήλθε εξειδικευμένος γιατρός, παρά το γεγονός ότι ήμασταν από τους πρώτους νομούς που χτύπησε ο ιός. Τώρα που έπρεπε να λειτουργούν όλες οι Νοσηλευτικές Μονάδες μας οι ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών είναι τραγικές.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια το υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται στις δημόσιες δομές υγείας της Ηλείας για τις συγκινητικές, υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά για να σώσουν ζωές.

Πολύ δικός μου άνθρωπος νοσηλεύθηκε τις προηγούμενες μέρες, όχι με κορονοϊό, με άλλο νόσημα και επιβεβαίωσα από πολύ κοντά με πόση αυταπάρνηση και επαγγελματισμό, αλλά και υπό αντίξοες συνθήκες προσφέρουν οι υγειονομικοί μας τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους».

Σε ότι αφορά το ΕΚΑΒ της Ηλείας, ο βουλευτής επεσήμανε: «Ο τομέας του ΕΚΑΒ στην Ηλεία από τον Σεπτέμβριο του 2019, εξυπηρετείται από την Πάτρα και το κέντρο του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας. Καταγγέλλεται, ότι οι επικοινωνίες γίνονται μέσω κινητού τηλεφώνου, καθώς δεν είναι δυνατή η επικοινωνία μέσω ασυρμάτου στην Ηλεία. Επιπλέον, διασώστες από την Ηλεία εκτελούν, συμπληρωματικά, χρέη τηλεφωνητή στο τηλεφωνικό κέντρο της Πάτρας. Υπάρχει έλλειψη πληρωμάτων με αποτέλεσμα να μην μπορεί το ΕΚΑΒ να επιτελέσει το έργο του με την απαραίτητη επάρκεια. Σε αυτές τις ελλείψεις προστίθενται υποχρεωτικές απουσίες λόγω εμφάνισης  κρουσμάτων κορονοϊού σε εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ. Και η κατάσταση των ασθενοφόρων είναι απελπιστική. Τα 6 ασθενοφόρα της Ηλείας δεν λειτουργούν και είναι για επισκευές. Λειτουργούν μόνο 3 ασθενοφόρα που δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ηλείας».

Ολοκληρώνοντας την πρώτη τοποθέτησή του, απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον Υφυπουργό, ζητώντας του να απαντήσει για ποιο λόγο ο στόλος των ασθενοφόρων του τομέα του νομού Ηλείας βρίσκεται παροπλισμένος, και αν γίνεται η αναγκαία συντήρηση στα ασθενοφόρα που επιχειρούν. Επίσης, τον ρώτησε για ποιους λόγους εκτελείται υπηρεσία τηλεφωνητή σε καθημερινή βάση από το προσωπικό της Ηλείας στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ της Πάτρας, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί αν υφίσταται προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού για τις μονάδες υγείας της Ηλείας και το ΕΚΑΒ. Τέλος, τον ρώτησε αν υπάρχει πλήρης κάλυψη προστατευτικού και υγειονομικού υλικού σε όλους τους εργαζομένους.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Κοντοζαμάνης, δεν μπόρεσε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα του Βουλευτή. Τη στιγμή που καταγγέλλονται σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και ασθενοφόρα, ο Υφυπουργός «είδε» ενίσχυση στο ΕΚΑΒ της Ηλείας. Μάλιστα, σε ότι αφορά τη μεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου Ηλείας στην Πάτρα, υπεραμύνθηκε της απόφασης αυτής, με το επιχείρημα ότι οι διασώστες από την Ηλεία είναι καλύτεροι γνώστες της περιοχής και αυτό βοηθάει στους επιχειρησιακούς σκοπούς!

Οι αοριστολογίες και οι γενικολογίες του Υφυπουργού, προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Καλαματιανού, ο οποίος ανέφερε ότι: «Αντί η κυβέρνηση να προσλάβει μόνιμο ιατρικό προσωπικό, αρκείται στις μετακινήσεις του ήδη υπάρχοντος». Εστιάζοντας στο ΕΚΑΒ της Ηλείας, υπενθύμισε τον διαγωνισμό που ξεκίνησε το 2018 για την προμήθεια δέκα ασθενοφόρων, τριών κινητών μονάδων και ενός ασθενοφόρου επειγόντων, ο οποίος αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια, μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί. Παράλληλα, επανέλαβε το ερώτημά του προς τον Υφυπουργό, για την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού στις νοσηλευτικές μονάδες και στο ΕΚΑΒ της Ηλείας, καλώντας τον παράλληλα να απαντήσει ευθέως γιατί μέχρι στιγμής αυτές δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Δυστυχώς, και στην δευτερολογία του, ο κ. Κοντοζαμάνης μίλησε με γενικούς όρους μέλλοντος, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σε ότι αφορά την ενίσχυση των νοσηλευτικών μονάδων και του ΕΚΑΒ του νομού. Γεγονός που, σε καιρό πανδημίας, είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθεί το δυνατόν συντομότερα, δεδομένης της, μέχρι στιγμής, κυβερνητικής ολιγωρίας.

 

 

Μ. Κατρίνης: Κίνδυνος για τις επενδύσεις αλλά και τη μικροϊδιοκτησία στην Ηλεία από τον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης

Ηλεία

Τα σοβαρά προβλήματα που θα προκληθούν σε υφιστάμενες επιχειρήσεις αλλά και σε 40, τουλάχιστον, επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν εγκριθεί στο νομό Ηλείας ανέδειξε ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Περιβάλλοντος στην αρμόδια επιτροπή.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 138 που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, θα απαγορεύεται πλέον η δόμηση σε ακίνητα εντός αγροτικών εκτάσεων που θεωρούνται υψηλής παραγωγικότητας, όπως θα απαγορεύεται και ο εκσυγχρονισμός, η επέκταση, ακόμα και η διατήρηση υφιστάμενων επιχειρήσεων (τουριστικά καταλύματα, συνεργεία, βιοτεχνίες, επαγγελματικά εργαστήρια κ.α.)

Με δεδομένο ότι στην Ηλεία το 80% σχεδόν των αξιοποιήσιμων εκτάσεων εκτός σχεδίου θεωρούνται ή μπορούν να θεωρηθούν ‘’γη υψηλής παραγωγικότητας’’, είναι προφανές ότι από εδώ και πέρα η μόνη επιτρεπόμενη χρήση δόμησης θα αφορά αμιγώς αγροτική χρήση, αφού η όποια χωροθέτηση βιοτεχνικού πάρκου ή τουριστικού οικισμού θα απαιτήσει αρκετά χρόνια.

Ο Ηλείος βουλευτής ζήτησε να προβλεφθεί ικανό μεταβατικό διάστημα για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης (όπως προβλέπεται και σε άλλες διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου) χωρίς να αιφνιδιαστούν οι ιδιοκτήτες και όλοι όσοι έχουν προγραμματίσει επενδύσεις με βάση τα ως τώρα δεδομένα

Επίσης, ο κ. Κατρίνης ζήτησε να αναφερθεί ρητά  ότι δεν τροποποιούνται οι διοικητικές πράξεις που έχουν ήδη εκδοθεί για τα συγκεκριμένα ακίνητα και αφορούν στην άδεια δόμησης για επέκταση, τροποποίηση και εκσυγχρονισμό κτιρίων και εγκαταστάσεων, τη μεταβίβαση επιχειρήσεων αλλά και την ανανέωση περιβαλλοντικών όρων.

Ο κ. Κατρίνης ζήτησε να κατοχυρωθούν, για εύλογο χρονικό διάστημα, τα ίδια δικαιώματα με αυτά των ιδιοκτητών που μπορούν να δομήσουν με παρεκκλίσεις σήμερα, ώστε να αποφευχθεί κίνδυνος εμπλοκής στην πορεία έκδοσης αυτών των αδειών το επόμενο διάστημα, τονίζοντας ότι συμφωνεί να μπει τάξη στην εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά όχι αυτό να γίνει εις βάρος της μικροϊδιοκτησίας.

 

 

 

ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΔΥΤ. ΗΛΕΙΑΣ - Μαρίνος: «Στηρίζουμε τον πυλώνα Τουρισμού του Δήμου Πηνειού»

Ηλεία

Εποικοδομητική συνάντηση με τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας είχε ο δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος. Στη συνάντηση, που διεξήχθη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή σε άριστο κλίμα και φυσικά τηρουμένων όλων των μέτρων προφύλαξης, τα μέλη της Ένωσης έθεσαν σειρά αιτημάτων ενόψει της νέας θερινής περιόδου, αιτήματα που δεσμεύτηκε να εξετάσει άμεσα ο δήμαρχος ο οποίος στηρίζει έμπρακτα και μέσω των ξενοδόχων την Τουριστική ανάπτυξη του Δήμου.

Μετά την συνάντηση ο κ. Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά συνάντησα σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων, του κλάδου ο οποίος επλήγη όσο κανένας άλλος από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υφήλιος. Με κατανόηση θα κοιτάξω τα προβλήματα και τα αιτήματα τα οποία διατυπώθηκαν και για μία ακόμη φορά λέω στους ξενοδόχους μας, ότι ο Δήμος Πηνειού θα είναι πάντα δίπλα τους.

Τους ευχαριστούμε που διατυπώνουν τις ανησυχίες τους νωρίς έτσι ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να ανταποκριθούμε στα ζητήματα εκείνα που μας έθεσαν και που έχουν απόλυτο δίκιο.

Όπως γνωρίζετε, ο δήμος Πηνειού έχει τρεις Γαλάζιες σημαίες αλλά υπέροχα καταλύματα. Πιστεύω, με τη βοήθεια του Θεού, όταν ανταπεξέλθουμε αυτή τη δοκιμασία, από τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού του 2021, θα πετύχουμε να φιλοξενήσουμε επισκέπτες, τουρίστες πολλοί περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά. Αυτό προσδοκούμε και αυτό ευχόμαστε. Άλλωστε αυτός θα είναι και ο στόχος του γραφείου που ιδρύουμε. Και πάλι ευχαριστώ τους ξενοδόχους για την διατύπωση των αιτημάτων τους. Η σημερινή συνάντηση θα είναι η συνέχεια πάρα πολλών συναντήσεων και βεβαίως γόνιμη ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων για την πρόοδο του τόπου».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας κ. Αντώνης Μαυρόπουλος δήλωσε:

«Το αντικείμενο της συνάντησης με τον δήμαρχο Ανδρέα Μαρίνο ήταν η αντιμετώπιση των προβλημάτων που επηρεάζουν το τουριστικό προϊόν στην περιοχή της Γλύφας και του Αρκουδίου. Ο Δήμαρχος μας υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει  κάποιες ενέργειες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην επίλυση προβλημάτων».

Παρόντες στη συνάντηση οι αντιδήμαρχοι κ.Σοφία Μαρινοπούλου και κ. Σπύρος Βασιλείου.

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Δυτική Ελλάδα

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (27/2020) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και δημοσιοποιήθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει μεταβολή του καιρού από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (29-11-2020) από τα δυτικά, με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από πολύ ισχυρούς ανέμους.

 

Α) Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν:

 

1) Την Κυριακή (29-11-2020)

Από τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου και σταδιακά την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, από το απόγευμα τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη και πρόσκαιρα την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Κυκλάδες. Εξασθένηση αναμένεται από αργά τη νύχτα στα βορειοδυτικά.

 

2) Τη Δευτέρα (30-11-2020)

Τη Θράκη, τη Χαλκιδική, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλαδες και την Κρήτη. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

 

Β) Από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας θα επικρατήσουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι 7 με 8 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο.

 

Γ) Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στα βόρεια, η οποία θα γίνει αισθητή τη Δευτέρα και στην κεντρική και νότια χώρα.

 

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Έντονα καιρικά φαινόμενα – Γενικές Οδηγίες

 • Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
 • Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
 • Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.
 • Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
 • Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
 • Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.
 • Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

 

Μόλις περάσει η κακοκαιρία

 • Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.
 • Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε

 • Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
 • Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).
 • Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
 • Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
 • Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
 • Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.
 • Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.
 • Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).
 • Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.
 • Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.
 • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.
 • Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.
 • Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

► ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων

 • Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
 • Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.
 • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
 • Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
 • Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

► ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Πώς να εκτιμήσετε την απόσταση από μια καταιγίδα

 • Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα. Διαιρέστε το χρόνο που μετρήσατε με το 3 ώστε να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.
 • Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Η απόσταση είναι ενδεικτική καθώς η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

 • Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Ελέγξτε τον τρόπο στερέωσης διαφημιστικών πινακίδων που τυχόν έχετε αναρτήσει.
 • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
 • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

 • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
 • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
 • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
 • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

 • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
 • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
 • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
 • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
 • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
 • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
 • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
 • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
 • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης

 • Προφυλαχθείτε αμέσως. Μην εγκαταλείψετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

 

Επίσκεψη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Πάτρα - Γιορτάζουμε τον Άγιο Ανδρέα ο καθένας σπίτι του χωρίς επισκέψεις, χωρίς συναναστροφές

Δυτική Ελλάδα

κάθε Αχαιός έχει ένα καθήκον αυτοπροστασίας και μια ευθύνη προστασίας. Να μην αρρωστήσει ο ίδιος και να μην αρρωστήσει άλλους. Δηλαδή να φοράει μάσκα και να μείνει σπίτι

 

 

«Γιορτάζουμε τον Άγιο Ανδρέα ο καθένας σπίτι του χωρίς επισκέψεις, χωρίς συναναστροφές. Ο κάθε Αχαιός έχει ένα καθήκον αυτοπροστασίας και μια ευθύνη προστασίας. Να μην αρρωστήσει ο ίδιος και να μην αρρωστήσει άλλους. Δηλαδή να φοράει μάσκα και να μείνει σπίτι», τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αμέσως μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης στην Πάτρα, όπου βρίσκεται από το πρωί.

 

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προήδρευσε σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, οι Δήμαρχοι του Νομού, ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, οι Διοικητές των δύο μεγάλων νοσοκομείων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ

 

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, για τον περιορισμό της πανδημίας και υπογραμμίστηκε η ανάγκη συστράτευσης όλων των φορέων στη μάχη κατά του κορονοϊού.

 

Αμέσως μετά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε:

 

«Όπως είπε και ο Σεβασμιότατος, τον οποίο θα συναντήσω αμέσως μετά, φέτος θα έρθει ο Άγιος Αντρέας σε όλα τα σπίτια. Η Πάτρα θα τιμήσει τον Πολιούχο της με την ίδια ευλάβεια, αλλά ο καθένας στο δικό του σπίτι. Χωρίς επισκέψεις χωρίς συναναστροφές.

 

 

Χρειαζόμαστε 100% συμμόρφωση, σύμπνοια, αλληλεγγύη. Όχι 99.9 αλλά 100. Γιατί και ένας και δύο και οι λίγοι μπορούν να μολύνουν πολλούς, να στείλουν στις ΜΕΘ αριθμό που δεν αντέχουν.

 

Είμαι εδώ γιατί πρέπει να είμαστε εδώ. Η Αχαΐα έχει, όπως και όμοροι νομοί ανησυχητική αύξηση, που δεν μπορεί, δεν πρέπει να συνεχιστεί.

 

Την κατάσταση την αντιμετωπίζουμε: από το ΕΣΥ, γιατρούς και νοσηλευτές, μέχρι την Πολιτική Προστασία και την Αστυνομία. Όμως, οι δυνάμεις δεν είναι αστείρευτες και κυρίως τα κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ είναι ελάχιστα.

 

Στη σύσκεψη είδα αποφασισμένους ανθρώπους. Να τα δώσουν όλα για τη ζωή των συμπολιτών τους. Οι γιατροί στα νοσοκομεία, η Αστυνομία σε στοχευμένους ελέγχους για την απόλυτη τήρηση των μέτρων.

 

Ζητώ λοιπόν κι από σας, από τον καθένα και την καθεμιά, να έρθετε στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης.

 

Ο κάθε Αχαιός έχει ένα καθήκον αυτοπροστασίας και μια ευθύνη προστασίας. Να μην αρρωστήσει ο ίδιος και να μην αρρωστήσει άλλους. Δηλαδή να φοράει μάσκα και να μείνει σπίτι».

 

«Όποιος ακούσει τη φράση ολόκληρη καταλαβαίνει. Πάμε παρακάτω. Η μάχη είναι αλλού»

 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση περί μετάδοσης του κορονοϊού σε εξωτερικούς χώρους, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε: «Κοιτάξτε εδώ δίνουμε μάχη και νομίζω πως είναι κοινή μάχη , είμαστε στα χαρακώματα χωρίς παντιέρες και χρώματα. Όποιος ακούσει ολόκληρη τη φράση καταλαβαίνει τι είπα. Τα υπόλοιπα δεν αφορούν τον κορονοϊό αλλά τις μικρές ανθρώπινες αδυναμίες μας. Πάμε παρακάτω».

 

 Αιτωλοακαρνανία - Θανατηφόρο τροχαίο Δυστύχημα

Δυτική Ελλάδα

Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ακτίου Βόνιτσας
σχηματίστηκε δικογραφία για θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα το οποίο έλαβε
χώρα σήμερα το πρωί, στην Επαρχιακή Οδό Παλαίρου – Βόνιτσας.
 
Ειδικότερα, 70χρονος ημεδαπός άνδρας οδηγώντας μοτοσικλέτα συγκρούστηκε
μετωπικά με αυτοκίνητο, οδηγούμενο από ημεδαπό άνδρα, με αποτέλεσμα να
τραυματιστεί θανάσιμα ο οδηγός της μοτοσικλέτας.
 
Ο οδηγός του αυτοκινήτου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό
Νοσοκομείο Πρέβεζας για παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ συνελήφθη για
ανθρωποκτονία από αμέλεια.
 
Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ακτίου Βόνιτσας
ενεργείται προανάκριση για την διακρίβωση των αιτιών και συνθηκών
πρόκλησης του τροχαίου δυστυχήματος.
 

«Κλειδώνει» και νέα παράταση του lockdown – Μη μιλάμε για ημερομηνίες είπε ο πρωθυπουργός

Ελλάδα

Αν και όπως είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες εντός της εβδομάδας αναμένονταν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την σταδιακή άρση των μέτρων, όπως όλα δείχνουν οι αποφάσεις μετατίθενται για τις επόμενες ημέρες με τα σενάρια για νέα παράταση του lockdown τουλάχιστον κατά μια εβδομάδα όχι μόνο να κερδίζουν έδαφος αλλά και να θεωρούνται πλέον σίγουρα.

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος - "Φάρμακο" (;) με σοβαρές παρενέργειες η διατίμηση

Ελλάδα

Η διατίμηση των ιατρικών πράξεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα έχει σοβαρές υγειονομικές παρενέργειες απολύτως ανεπιθύμητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μετά από αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τους επαγγελματικούς φορείς και εμπεριστατωμένη ανάλυση του υγειονομικού διαγνωστικού πρωτοκόλλου και του σχετικού κοστολογίου, θεωρούμε ότι οι τιμές της διατίμησης δεν καλύπτουν το κόστος της διενέργειας των σχετικών εξετάσεων βάσει των διαγνωστικών πρωτοκόλλων. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στο άρθρο 3 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης  υπ’ αριθμόν 848 Β’ 13/03/2020, η αποζημίωση της διενέργειας ελέγχου και ανάλυσης δείγματος από πιστοποιημένα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια είχε οριστεί σε πολύ υψηλότερη τιμή. 

Φοβούμαστε λοιπόν ότι η διατίμηση μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας, σε αύξηση των αστοχιών διάγνωσης κρουσμάτων SARS-CoV-19 και σε μείωση του δικτύου δειγματοληψιών που εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα, με δυνητική αύξηση της διασποράς της νόσου και υπερφόρτωση των νοσοκομείων. Επίσης, είναι πιθανό η συμπίεση των τιμών σε αυτά τα επίπεδα να οδηγήσει σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις, με προφανή δυσμενή αποτελέσματα στα μικρά και μεσαία εργαστήρια, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης από κοινού με τους κλινικούς γιατρούς και το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, για τον έλεγχο της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

 

 

Θεωρούμε ότι η πλήρης κάλυψη των εξετάσεων πρέπει να διενεργηθεί μέσω της Πολιτείας είτε με την απευθείας αποζημίωση των τεστ χωρίς rebate και clawback μέσω ειδικού προϋπολογισμού ώστε να εξαλειφθεί η επιβάρυνση των πολιτών, είτε με την χορήγηση των υλικών στα εργαστήρια ώστε να αποζημιώνεται μόνο η διενέργεια της εξέτασης. Αναρωτιόμαστε για ποιό λόγο το υπουργείο Ανάπτυξης δεν προχώρησε σε διατίμηση για τις μάσκες και τα μέσα ατομικής προστασίας όπως ζητούσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος την άνοιξη και προέβη σε αυτή την αιφνίδια απόφαση χωρίς συνεννόηση, επιστημονική και οικονομική τεκμηρίωση.

Ο ΠΙΣ ζητεί την αναστολή της απόφασης και άμεση διαβούλευση για την αποφυγή των παρενεργειών και ανεπιθύμητων επιδράσεων αυτής της διατίμησης.

 

 

                                          Για το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.

 

                     Ο Πρόεδρος                               Ο Γενικός Γραμματέας

                                                       

Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος                      Δρ  Γεώργιος  Ι. Ελευθερίου

     Πλαστικός Χειρουργός                                      Αγγειοχειρουργός

 

 

     

 

Κορωνοϊός : Το κοκτέιλ που οδήγησε σε αύξηση των θανάτων

Ελλάδα

ΟΝοέμβριος δεν έχει κλείσει τον κύκλο του ακόμη, ο απολογισμός όμως είναι βαρύς: Οι μεταδόσεις, οι νοσηλείες και κυρίως η εκθετική αύξηση των θανάτων στη χώρα μας οδηγούν την κυβέρνηση και τους επιστήμονες σε έναν εσωτερικό απολογισμό για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν αλλά και για εκείνα που δεν προνοήθηκαν.

Black Friday : Γιατί ονομάζεται «μαύρη» η ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων - Θεσμός στις ΗΠΑ από το 1952.

Κόσμος

Ο θεσμός της αποκαλούμενης «Μαύρης Παρασκευής» ή αλλιώς «Black Friday» έχει γίνει ανάρπαστος στο εξωτερικό αλλά πλέον και στην Ελλάδα.

 Πρόκειται επί της ουσίας για την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου που κάθε χρόνο οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις αγορές προϊόντων σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές.

Εφυγε από κοντά μας ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Κόσμος

Για πολλούς ήταν ο κορυφαίος και αγαπήθηκε όσο λίγοι, σε κάθε γωνιά του κόσμου. Ο τεράστιος Ντέγκο Μαραντόνα, το θρυλικό 10άρι της Εθνικής ομάδας της Αργεντινής και της Νάπολι «έφυγε» τόσο νωρίς, σε ηλικία μόλις εξήντα ετών.

Πηγή, περισσότερα στα https://www.tanea.gr/2020/11/25/sports/pethane-o-marantona/ 

Πόσο θα κοστίσουν τα εμβόλια για τον κοροναϊό - Ποιοι θα τα πάρουν πρώτοι

Κόσμος

Η πλούσια Δύση έχει πάρει τη μερίδα του λέοντος - οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν προς το παρόν παρά τις 1,6 δισ. δόσεις που εξασφάλισε για αυτές το πρόγραμμα «Covax» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πηγή, περισσότερα στα https://www.tanea.gr/2020/11/23/health/poso-tha-kostisoun-ta-emvolia-gia-ton-koronaio-poioi-tha-ta-paroun-protoi/