472 New Articles

Κυριότερες Ειδήσεις

Grid List

Συνάντηση Λέντζα με Βασιλόπουλο - Αναβάθμιση του περιφερειακού αγροτικού κτηνιατρείου Ανδραβίδας

Ηλεία

  • Συμφώνησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας  κ.  Θοδωρής Βασιλόπουλος με τον Δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης  κ. Γιάννη Λέντζα
  • Θα λειτουργήσει και γραφείο αγροτών στον Δήμο 

 

  Στην αναβάθμιση του  περιφερειακού αγροτικού   κτηνιατρείου Ανδραβίδας καθώς και στην λειτουργία γραφείου στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης  που σκοπό θα έχει την άμεση ενημέρωση και αντιμετώπιση αγροτικών θεμάτων της περιοχής συμφώνησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας  Θοδωρής Βασιλόπουλος με τον Δήμαρχο Γιάννη Λέντζα. Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή  στο γραφείο του Δημάρχου παρουσία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γεωργίας  Κακαλέτρη των Αντιδημάρχων  Παναγιώτη Βαγγελάκου, Σάκη Κεκκάτου, Κώστα Βαρβαρέσου  Αλεξάνδρας Γιαννίτση ,  Πέτρου Ανυφαντή και υπηρεσιακών παραγόντων υπήρξε εκτενής αναφορά από τον Αντιπεριφερειάρχη  στα αγροτικά ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Εκείνο το οποίο τονίστηκε ιδιαίτερα τόσο από τον κ. Βασιλόπουλο όσο και από τον κ. Λέντζα ήταν η ανάγκη άμεσης επικοινωνίας αυτόν τον χειμώνα λόγω των καιρικών φαινομένων να υπάρχουν παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία (αγροτικούς δρόμους, αποστραγγιστικούς  τάφρους κλπ) για την  αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων. Ο κ Βασιλόπουλος ενημέρωσε τον δήμαρχο ότι την ερχόμενη εβδομάδα σε συναντήσεις που θα έχει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με την  διοίκηση του ΕΛΓΑ θα προτείνει ξανά η περιοχή να ενταχθεί σε ειδικό καθεστώς ενεργητικής προστασίας παράλληλα με την υποβολή πρότασης για ένταξη σε ευρωπαϊκό αγροτικό πρόγραμμα όπως γίνεται σε άλλες αγροτικές ζώνες της χώρας. Επίσης ζήτησε γι αυτό  να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας των  υπηρεσιών  του δήμου με τις Δ/νσεις στις οποίες είναι υπεύθυνος.   

 

  Σε πολύ καλό κλίμα 

 

Στο τραπέζι της συζήτησης κυριάρχησαν ακόμα ζητήματα όπως η  αξιοποίηση του Κοτυχίου (υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές) για να αποκτήσει μια νέα δυναμική στην περιοχή, ημερίδες για την φράουλα και τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις , ο αλιευτικός τουρισμός να προστεθεί στις προτεραιότητες της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής καθώς και άλλα θέματα για τα οποία τέθηκε χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους.  

 

Συγχαρητήρια από τον πρωθυπουργό στον Κ. Τζαβάρα

Ηλεία

Τα θερμά συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δέχθηκε ο Κώστας Τζαβάρας αμέσως μετά την ομιλία του χθες το πρωί στην ολομέλεια της Βουλής, με την οποία ξεκίνησε ως γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας τη συζήτηση των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στον Ηλείο βουλευτή: «Κώστα, έκανες μια εξαιρετική ομιλία, με τεκμηρίωση, βάθος και ρητορική δεινότητα. Σπάνια έχουν ακουστεί τόσο ωραίες ομιλίες στο Κοινοβούλιο».

Ο κ.Τζαβάρας απάντησε χαμογελαστός «σ’ ευχαριστώ κ. Πρόεδρε» και στη συνέχεια, κατεβαίνοντας από το βήμα της Βουλής, δέχθηκε τα συγχαρητήρια δεκάδων βουλευτών από όλες τις πτέρυγες.

Χαρακτηριστικά ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Τραγάκης, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε όλες τις συνταγματικές αναθεωρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του 1975, είπε: «Κώστα, νομίζω ότι είναι η καλύτερη και η πιο τεκμηριωμένη νομικά και πολιτικά εισήγηση που έχω ακούσει από γενικό εισηγητή της ΝΔ μέχρι σήμερα».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών χρειάζονται ουσιαστική υποστήριξη από την πολιτεία» - Συναντήσεις Μιχάλη Κατρίνη με ομάδες παραγωγών της Ηλείας

Ηλεία

Με τον αγροτικό συνεταιρισμό Σχίνων και τις ομάδες παραγωγών σε Γαστούνη και Τραγανό συναντήθηκε ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, σε ένα πρώτο κύκλο επαφών με παραγωγικούς φορείς της Ηλείας, με αφορμή το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς που θα έρθει σύντομα για συζήτηση στη Βουλή.

 

Ο Μιχάλης Κατρίνης κατά την επίσκεψή του στο ελαιουργικό εργοστάσιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σχίνων, ενημερώθηκε για την πολύ καλή ποιότητα και ικανοποιητική παραγωγή της φετινής ελαιοπαραγωγικής χρονιάς που όμως δεν βρίσκει αντίκρισμα στην αγορά, καθώς η τιμή του παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα τέθηκε το θέμα της αδυναμίας της χώρας να μετατρέψει το ελαιόλαδο σε εξαγώγιμο «χρυσό» με αποτέλεσμα μόλις το 27% του ελληνικού λαδιού να πωλείται με ελληνική ετικέτα.

Για το θέμα των συνεταιρισμών, τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για συνολική αναδιάρθρωση και εξυγίανση και πως οι ομάδες παραγωγών χρειάζονται ενίσχυση των συνεργειών τους για να αυξήσουν τον εξωστρεφή και εξαγωγικό προσανατολισμό τους, αλλά και υποστήριξη μέσα από κατάλληλα ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα και ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

 

Τέλος έθεσε και το πολύ σημαντικό ζήτημα της εκπαίδευσης των ομάδων σε συνεργατικές και επιχειρηματικές πρακτικές, για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική ανάπτυξή τους σε εμπορικά δίκτυα και αλυσίδες αξίας.

 

‘’Η ενίσχυση των ομάδων παραγωγών, με την ουσιαστική ένταξη των αγροτών μας σε αυτές, η συνεργασία και η εξωστρέφεια αποτελούν μονόδρομο για τον πρωτογενή τομέα. Η εμπειρία από τη λειτουργία των ομάδων τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τα νέα δεδομένα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, επιβάλλουν ένα νέο πλαίσιο από την πολιτεία αλλά και μια νέα κουλτούρα από τους παραγωγούς μας. Τα προβλήματα είναι πολλά, οι προοπτικές όμως είναι αισιόδοξες αρκεί να επικρατήσει η κουλτούρα συνεργασίας και η εξωστρέφεια’’ δήλωσε ο κ. Κατρίνης.

To «Grow Greek Tourism Online» της Google στη Δυτική Ελλάδα

Δυτική Ελλάδα

Η δράση «Grow Greek Tourism Online», που αποτελεί πρωτοβουλία της Google και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, επεκτείνεται και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται για πρωτοβουλία ενίσχυσης του τοπικού τουρισμού, η οποία υλοποιείται από το 2015 και έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα έως σήμερα. Το πρόγραμμα Grow Greek Tourism Online, αφορά στη δωρεάν παροχή συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων σχετικά με ψηφιακές δεξιότητες και απευθύνεται σε τοπικές τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες του τουρισμού. Μέσα από ομαδικά σεμινάρια και ατομικές συναντήσεις, οι σημερινοί και οι υποψήφιοι επαγγελματίες του κλάδου έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να καταρτιστούν σε εργαλεία ψηφιακής αξιοποίησης, όχι μόνο της Google, αλλά και άλλων εταιρειών του χώρου.

Η εφαρμογή του προγράμματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τον Φεβρουάριο του 2020. Κεντρικός στόχος του είναι να λάβουν οι επιχειρήσεις τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο πιο αποτελεσματικά, διευρύνοντας την παρουσία τους σε αυτό και προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες στον τόπο τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται με την βοήθεια των Online Advisors, ειδικών συμβούλων της Google, που έχουν λάβει εκτενή εκπαίδευση σε τέτοια, διαδικτυακά εργαλεία. Τέσσερις Online Advisors έχουν εγκατασταθεί ήδη στην Περιφέρεια –και συγκεκριμένα στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηλείας και της Αχαΐας– προκειμένου να πραγματοποιούν δωρεάν εξατομικευμένες συναντήσεις, αλλά και ομαδικά σεμινάρια για τοπικές επιχειρήσεις του ευρύτερου τουριστικού κλάδου.

Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, o Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης δήλωσε σχετικά: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε στην Περιφέρειά μας την πρωτοβουλία της Google, που πιστεύουμε ότι θα ενισχύσει σημαντικά τον τουρισμό μας. Και οι τρεις περιοχές στις οποίες επικεντρώνεται το πρόγραμμα –η Αιτωλοακαρνανία, η Ηλεία και η Αχαΐα– έχουν πολλά να προσφέρουν στους επισκέπτες τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, και όχι μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς να εκπαιδεύσουμε τις τοπικές επιχειρήσεις μας στις ψηφιακές δεξιότητες και εργαλεία του προγράμματος Grow Greek Tourism Online της Google ώστε να ενισχύσουν την παρουσία τους στο Διαδίκτυο και να προβάλλουν αποτελεσματικά τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρουν στους επισκέπτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

H Μαρία Φουντά, Διευθύντρια Marketing της Google για την Ελλάδα, την Ουκρανία και τη Ρουμανία, ανέφερε: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βρισκόμαστε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς θεωρούμε ότι διαθέτει πολύ μεγάλες δυνατότητες για τουριστική ανάπτυξη με όλα όσα έχει να προσφέρει στον επισκέπτη. Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμά μας, Grow Greek Tourism Online, θα στηρίξει σημαντικά τις τοπικές επιχειρήσεις, βοηθώντας στο να γίνουν πιο εξωστρεφείς στο Διαδίκτυο, να προβάλλουν αποτελεσματικά τα προϊόντα τους σε ολόκληρο τον κόσμο και να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή».

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία Grow Greek Tourism Online έχει επισκεφθεί μέσα σε 5 χρόνια περισσότερες από 100 πόλεις και έχει συνεργαστεί με πάνω από 40 πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλη τη χώρα. Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί, δωρεάν, περισσότεροι από 120.000 Έλληνες, τόσο στελέχη μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων όσο και μελλοντικοί επαγγελματίες του τουρισμού. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από το 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παρακολούθησαν την εκπαίδευση δήλωσε ότι η εκπαίδευση τους βοήθησε να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα περαιτέρω. Η πρωτοβουλία της Google είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Παιδείας, ενώ αποτελεί μέλος της «Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση».

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, που επιθυμούν μια δωρεάν συμβουλευτική συνάντηση με τους Online Advisors του προγράμματος, μπορούν να εγγραφούν απευθείας στο https://g.co/greektourism/westerngreece

Καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα - Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του έργου AGROINNOECO - «Innovation Opportunities in the Agri-Food sector»

Δυτική Ελλάδα

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και οι εταίροι του έργου AGROINNOECO θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της συνεργασίας των τεσσάρων χωρών-εταίρων (Ελλάδα-Κύπρος-Αλβανία-Βουλγαρία), σε διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019, στο ξενοδοχείο «Αστήρ» (Αγίου Ανδρέου 16) στην Πάτρα.

Σκοπός της διημερίδας είναι η ενημέρωση για τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου, η εμπειρία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα και η ανάδειξη καλών πρακτικών και κατευθύνσεων για την βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Το ευρωπαϊκό έργο «ΑGROINNOECO» χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Balkan-Mediterranean και στοχεύει στην ωρίμανση και ενσωμάτωση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών στον αγροδιατροφικό τομέα, μέσω της δημιουργίας μιας διαδικασίας και μιας δομής στήριξης για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

Η διημερίδα απευθύνεται σε:

  • υφιστάμενους επιχειρηματίες που εντάσσονται στον αγροδιατροφικό τομέα,
  • δυνητικούς επιχειρηματίες που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στον αγροδιατροφικό τομέα με την ανάπτυξη ενός σχεδίου βάσει της δικής τους επιχειρηματικής ιδέας,
  • ενδιαφερόμενους για καινοτομικές δράσεις στην Αγροδιατροφή,
  • φορείς άσκησης πολιτικής στον τομέα της αγροδιατροφής και της επιχειρηματικότητας γενικότερα.

Προσκεκλημένοι ομιλητές στην διημερίδα θα είναι εκπρόσωποι των φορέων όλων των εταίρων από την Ελλάδα, την Αλβανία, την Βουλγαρία και τη Κύπρο, καθώς επίσης και εκπρόσωποι δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης.

 

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στην εκδήλωση, θα πρέπει να εγγραφούν στη φόρμα: https://forms.gle/krs3FTQDtq6eTCZR7

 

Παρέμβαση Νεκτάριου Φαρμάκη για την κατάργηση επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠE σε εκτάσεις που εμπίπτουν σε διανομές και αναδασμούς

Δυτική Ελλάδα

Την παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ζητά με υπόμνημά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, προκειμένου να αποκατασταθεί το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αγρότες σχετικά με δασικές εκτάσεις που παραχωρήθηκαν οριστικά κατά το παρελθόν και σήμερα είναι καλλιεργήσιμες, αλλά δεν αναγνωρίζονται ως τέτοιες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνδυασμό με τους δασικούς χάρτες.

Εξαιτίας αυτού υπάρχουν παραγωγοί που χάνουν τις αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά και αποζημιώσεις διότι, μετά την κύρωση των δασικών χαρτών, κτήματα που τους είχαν παραχωρηθεί κατά τα έτη 1957-58 για να καταστούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σήμερα αντιμετωπίζονται ως δασικές, παρότι υπάρχουν οριστικά παραχωρητήρια.

Στο υπόμνημά του, μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης επισημαίνει τον κίνδυνο, τονίζοντας: «Σε περίπτωση που οι δασικοί χάρτες μείνουν ως έχουν, και κυρωθούν οριστικά χωρίς διαφοροποιήσεις, ή δεν αλλάξει το νομικό πλαίσιο, έτσι που να λύνει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, θα κοπούν αυτομάτως οι ενισχύσεις από χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι καλλιεργούν τις εκτάσεις τους και τις έχουν δηλωμένες στο ΟΣΔΕ εδώ και χρόνια. Εκτός από αυτό όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τους ζητήσει να επιστρέψουν και τις όποιες ενισχύσεις έχουν ήδη πάρει και σχετίζονται με τις συγκεκριμένες εκτάσεις. Οι κοινοτικές επιδοτήσεις συνδέονται με τη γη και όχι με το παραγόμενο προϊόν, οπότε ο χαρακτηρισμός επί της γης είναι ιδιαίτερα κρίσιμος».

Για την αποκατάσταση του προβλήματος ο κ. Φαρμάκης ζητά από τον υπουργό να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, ενώ συγκεκριμένα προτείνει:

«Να αξιοποιηθούν τα χαρτογραφικά δεδομένα με το ψηφιακό αρχείο των επικοιστικών εκτάσεων (διανομών και αναδασμών) και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και από τις Δ/νσεις Δασών εφόσον ήδη το έχουν και

Α) να εξαιρεθούν οι κληρούχοι από τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων επί του δασικού χάρτη καθώς και

Β) να απεμπλακεί η συσχέτιση των εκτάσεων αυτών με την καταβολή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Αναθεώρηση Συντάγματος: Συναίνεση - έκπληξη για λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία;

Ελλάδα

Μια έκπληξη, με άρωμα ευρύτατης συναίνεσης, που αν οριστικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό εκτός των άλλων καταδεικνύει ότι η εν εξελίξει διαδικασία στη Βουλή μπορεί να αφορά άμεσα τους πολίτες, κυοφορείται στις κοινοβουλευτικές εργασίες για την αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της χώρας: Αφορά το ζήτημα της λεγόμενης «λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας», και εξετάζεται στο πλαίσιο της συζήτησης για το άρθρο 73 του Συντάγματος.

Η πρόταση για τη συγκεκριμένη αλλαγή έγινε στην προηγούμενη, την «προτείνουσα Βουλή», τυπικά από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το ΚΙΝΑΛ ελαφρώς διαφοροποιημένη, και αρχικώς συνάντησε τη θετική στάση και του ΜέΡΑ25.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Αναθεώρηση Συντάγματος: Συναίνεση - έκπληξη για λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία;

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μια έκπληξη, με άρωμα ευρύτατης συναίνεσης, που αν οριστικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό εκτός των άλλων καταδεικνύει ότι η εν εξελίξει διαδικασία στη Βουλή μπορεί να αφορά άμεσα τους πολίτες, κυοφορείται στις κοινοβουλευτικές εργασίες για την αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της χώρας: Αφορά το ζήτημα της λεγόμενης «λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας», και εξετάζεται στο πλαίσιο της συζήτησης για το άρθρο 73 του Συντάγματος.

Η πρόταση για τη συγκεκριμένη αλλαγή έγινε στην προηγούμενη, την «προτείνουσα Βουλή», τυπικά από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το ΚΙΝΑΛ ελαφρώς διαφοροποιημένη, και αρχικώς συνάντησε τη θετική στάση και του ΜέΡΑ25.

 
Remaining Time-0:15
Fullscreen
Mute
 

Στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο, δειλά στην αρχή αλλά περισσότερο τολμηρά στη συνέχεια, φάνηκε να συναντά τη θετική στάση μέρους της σημερινής πλειοψηφίας. Από τις τελευταίες δε συζητήσεις προκύπτει ως ισχυρό το ενδεχόμενο, μετά από διαβουλεύσεις, να ψηφιστεί μια τέτοια αλλαγή. Το ιστορικό της εν λόγω διεργασίας έχει ως εξής:

Τί λέει το υφιστάμενο Σύνταγμα: «Tο δικαίωμα πρότασης νόμων ανήκει στη Bουλή και στην Kυβέρνηση». (Αρθρο 73§1).

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ (να προστεθεί νέα παράγραφος): «Προτάσεις νόμων μπορεί επίσης να υποβληθούν από εκατό χιλιάδες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, με τη διαδικασία και τους όρους που ορίζει ο νόμος. Η πρόταση αυτή εισάγεται υποχρεωτικά προς συζήτηση στην Ολομέλεια».

Η ψηφοφορία στην προτείνουσα Βουλή: Η πρόταση κατ’ αρχήν συγκέντρωσε μεγάλη πλειοψηφία. Επί συνόλου 272 βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 171, «Οχι» 98, ενώ «παρών» δήλωσαν τρεις.

Η θέση ΚΙΝΑΛ (όπως τη συνόψισε ο κ. Α. Λοβέρδος): «Η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία θα αντιμετωπίζεται, κατά τις εισηγήσεις μας, από το Σύνταγμα, όπως ακριβώς και οι προτάσεις νόμου. Δηλαδή θα τίθενται υποχρεωτικά στην ημερήσια διάταξη του νομοθετικού έργου της Βουλής. Προϋπόθεση για την εκδήλωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας πρέπει να είναι η συγκέντρωση ενός συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών, για παράδειγμα οι 500.000 υπογραφές».

Πρώτη αντίδραση ΝΔ (Ο υπουργός Επικρατείας Γ.Γεραπετρίτης, συνεδρίαση Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, Τετάρτη 16/10): «Η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία έχει ένα στοιχείο, το οποίο πράγματι δημιουργεί συνθήκες ευαισθητοποίησης των πολιτών πάνω στα μεγάλα ζητήματα. Και εκεί υπάρχουν, βεβαίως, προβλήματα. Τι θα συμβεί αν η νομοθετική πρωτοβουλία αφορά ένα ζήτημα το οποίο υποβαθμίζει τις επόμενες γενεές ή τι θα γίνει αν είναι ένα θέμα το οποίο είναι παράνομο, αντισυνταγματικό; Θα πρέπει να υπάρξουν εκτεταμένες δικλίδες ασφαλείας εκεί, έτσι ώστε να υπάρχει το φίλτρο να μην δεσμευόμαστε από τη λογική ότι, επειδή υπάρχουν ένα εκατομμύριο υπογραφές, υποχρεωτικά αυτό είναι και το ορθό να συμβεί. Πρέπει να υπάρχει ένα σοβαρό φίλτρο».

Δεύτερη αντίδραση από ΝΔ (Από την κυρία Μαριέττα Γιαννάκου στην ίδια συνεδρίαση): «Εγώ νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει τέτοια διαδικασία, η οποία όμως να μελετηθεί σοβαρά, δηλαδή επί ποίων θεμάτων μπορεί να γίνει, πόσες φορές μπορεί να γίνει, ώστε να μην μπλοκάρει την εκάστοτε κυβέρνηση και να θεωρείται αντιδημοκρατική η κυβέρνηση όταν συγκεντρώνονται πεντακόσιες χιλιάδες προτάσεις από πεντακόσιες χιλιάδες πολίτες για την εισαγωγή, για παράδειγμα, στο Κοινοβούλιο ενός σχεδίου νόμου –προφανώς με μη δημοσιονομικό χαρακτήρα- ή για την αντίθεση σε ένα σχέδιο νόμου. Αυτό πρέπει να καθίσουμε κάτω να το μελετήσουμε –αν συμφωνούν βέβαια όλα τα κόμματα- για να γίνουν όλα προσεκτικά ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Διότι εάν πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι –το μίνιμουμ πρέπει να είναι τόσοι- την εποχή των «social media», που ξέρετε ότι οι υπογραφές μαζεύονται πολύ εύκολα, ζητήσουν κάτι και αρχίσει στα «media» μία διαδικασία ότι δήθεν η κυβέρνηση, η Βουλή είναι αντιδημοκρατική, δεν σέβεται τη βούληση του λαού κ.λπ, τότε δεν θα έχουμε πραγματικά έκφραση της βούλησης του λαού, αλλά θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα».

Τρίτη αντίδραση από ΝΔ (Από την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, χθες στην Ολομέλεια): «Έρχομαι τώρα σε μία πρόταση του ΚΙΝΑΛ,  μία πρόταση την οποία κατέθεσε ο κ Λοβέρδος. Είχα την ευκαιρία και στην Επιτροπή να είμαι θετική. Θέλω να το επαναλάβω και τώρα. Είναι, πράγματι, μια σωστή πρόταση. Εάν πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι βάλουν την υπογραφή τους κάτω από μία πρόταση και επιθυμούν αυτή η πρόταση να συζητηθεί στη Βουλή των Ελλήνων, αυτό πρέπει να είναι εφικτό. Αν μπορούμε και συμφωνεί και η πλειοψηφία των συναδέλφων της ΝΔ να το περιλάβουμε».

Η παρέμβαση του κ. Ευρ. Στυλιανίδη (πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση, χθες στη συζήτηση στην Ολομέλεια): «Τολμώ να πω, κύριε Λοβέρδο, ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και στη συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της Επιτροπής για ένα όγδοο σημείο, που αφορά τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, στο οποίο, εξ όσων γνωρίζω, και οι δύο πολιτικές ομάδες έχετε συμφωνήσει, και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ».

Η τελευταία αυτή τοποθέτηση προκάλεσε και τα ακόλουθα άμεσα σχόλια:

Γ. Κατρούγκαλος: «Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ θετικό».

Κ. Τζαβάρας: «Επιτέλους, ακούσαμε μία καλή λέξη, κύριε Κατρούγκαλε».

Α. Λοβέρδος: «Αυτό είναι πολύ θετικό».

Τυπικώς, η συζήτηση στην εθνική αντιπροσωπεία για το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος προγραμματίζεται για αύριο Τετάρτη. Μένει να καταδειχθεί αν ο διακομματικός διάλογος καρποφορήσει και προκύψει έτσι μια συναίνεση-έκπληξη, της οποίας η επικύρωση θα έχει ευρύτατη στήριξη κατά την ψηφοφορία της προσεχούς Δευτέρας.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1052363/article/epikairothta/politikh/ana8ewrhsh-syntagmatos-synainesh---ekplh3h-gia-laikh-nomo8etikh-prwtovoylia

Μαζική πορεία μνήμης και τιμής στον αντιδικτατορικό αγώνα

Ελλάδα

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χιλιάδες κόσμου τίμησαν την επέτειο της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο ⦁ Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώθηκε ο εορτασμός ⦁ Έντονη η παρουσία της αστυνομίας ⦁ Επιχειρήσεις και συλλήψεις στα Εξάρχεια.

Με παλμό και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, που ξεκίνησε περίπου στις 4.30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 7:30 το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν περίπου 18.000 άνθρωποι. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο κόσμος ξεπέρασε τις 25.000, τιμώντας έτσι την αιματηρή εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου του 1973.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
Η πορεία πραγματοποιήθηκε με αυξημένη αστυνομική παρουσία σε όλους τους δρόμους από τους οποίους περνούσαν τα μπλοκ των διαδηλωτών. Σύμφωνα με την αστυνομία, στους δρόμους βρίσκονταν 5.000 αστυνομικοί, ενώ από αέρος πετούσαν drones και ελικόπτερο της αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της πορείας, έλαβαν χώρα αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια.

Υπενθυμίζεται ότι στην πορεία καλούσαν φοιτητικοί σύλλογοι, κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, σωματεία εργαζομένων και δομές αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και καταφέρονταν ενάντια στην κυβέρνηση μετά την έντονη την αστυνομοκρατία και τις επεμβάσεις της αστυνομίας σε πανεπιστήμια και καταλήψεις.

 
 
           ΕΦ.ΣΥΝ. / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ
Η ξεχωριστή πορεία που πραγματοποίησαν τα μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, άρχισε λίγο μετά τις 15.00 και ολοκληρώθηκε γύρω στις 5 μ.μ.. 
 

         Τα μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στη μία το μεσημέρι, ενώ από τον χώρο πέρασαν άνθρωποι όλων των ηλικιών.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η προσέλευση ήταν αυξημένη όπως και τις προηγούμενες δύο μέρες κατά τις οποίες εκπρόσωποι των κομμάτων και φορείς κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων. 

 

 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην πορεία συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του κόμματος, παρουσία στελεχών του κόμματος και με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

 
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Έκλεισε προσωρινά το κέντρο

Λόγω της πορείας το κέντρο της Αθήνας έκλεισε προσωρινά, ενώ ανάλογα με τις συνθήκες, υπήρξαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους οδικούς άξονες Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. 

Επίσης, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. κλειστοί ήταν οι σταθμοί του μετρό «Μέγαρο Μουσικής» από στις 15.00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» από τις 16.30. Μετά το τέλος της πορείας, άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό. 

Πηγή: https://www.efsyn.gr/ellada/219307_maziki-poreia-mnimis-kai-timis-ston-antidiktatoriko-agona

 

 

Το «σήκωσε» ο Τσιτσιπάς στο Λονδίνο - Κέρδισε τον Ντομινίκ Τιμ στον τελικό του ATP Finals

Ελλάδα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στην κορυφή του κόσμου!

Ο Έλληνας πρωταθλητής κέρδισε 2-1 στο tie break του 3ου σετ  (6-7,6-2, 7-6) τον Ντομινίκ Τιμ στον τελικό των τελικών, Nitto ATP Finals, στην Ο2 arena του Λονδίνου, στην πρώτη του κιόλας συμμετοχή στην διοργάνωση των οκτώ κορυφαίων στη σεζόν.

Αυτός ήταν ο ένατος  τελικός καριέρας για τον 21χρονο Έλληνα πρωταθλητή , έχοντας κερδίσει έως τώρα τους τέσσερις.

Με τη νίκη του αυτή ο Τσιτσιπάς, έγινε ο νεότερος πρωταθλητής στο φινάλε της σεζόν, μετά από τον 20χρονο Λέιτον Χιούτι το 2001 και ο έκτος νεότερος πρωταθλητής στην 50ετή ιστορία του τουρνουά.

O Τσιτσπάς, θα φύγει απ’το Λονδίνο με 1300 βαθμούς ATP  και θα πλησιάσει σε απόσταση 400 βαθμών τον 5ο της κατάταξης Ντανίλ Μεντβέντεφ και θα προσθέσει στο λογαριασμό του το ποσό των 2.6εκ. δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αναδημοσίευση από την  https://www.kathimerini.gr/1052250/gallery/epikairothta/a8lhtismos/to-shkwse-o-tsitsipas-sto-londino---kerdise-ton-ntominik-tim-ston-teliko-toy-atp-finals

Ο ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΤΑ 134 ΕΚΑΤΟΣΤΑ - Βούλιαξε η Βενετία -Πλημμύρισε όλη η πόλη, σε ιστορικά υψηλά το νερό [εικόνες]

Κόσμος

Πλημμύρες στη Βενετία/Φωτογραφία αρχείου: AP


Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/news/489905/voyliaxe-i-venetia-plimmyrise-oli-i-poli-se-istorika-ypsila-nero-eikones

Η πόλη της Βενετίας, χτισμένη πάνω στα νερά της λιμνοθάλασσας που την περιβάλλει, είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπει το χειμώνα τους δρόμους της να πλημμυρίζουν από τα νερά των καναλιών, που διατρέχουν όλο το μήκος και πλάτος της. 

Μολαταύτα, έως χθες βράδυ η στάθμη των νερών έφθασε σε ύψη πρωτόγνωρα, τουλάχιστον για όσο μπορούν να θυμούνται οι σημερινοί της κάτοικοι.

Το μέγιστο ύψος των υδάτων της πλημμύρας έφθασαν στη Βενετία τα 134 εκατοστά, λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Ένας αριθμός που είναι σπανιότατος τουλάχιστον για τον Απρίλιο. Στην ιστορία της πόλης, μόνο μία φορά το ύψος των υδάτων ξεπέρασε αυτόν τον αριθμό, όταν τον Απρίλιο του 1936 έφθασε τα 147 εκατοστά.


Η υψηλότερη στάθμη υδάτων καταγράφηκε γύρω στις 23.40, τοπική ώρα (00.40 στην Ελλάδα) και κατόπιν άρχισε να υποχωρεί. Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες είχε φθάσει στα 129 εκατοστά.

Με βάση το ύψος της στάθμης των υδάτων, υπολογίζεται πως είχε πλημμυρίσει σχεδόν το 50% της έκτασης της πόλης.


Η υψηλότερη στάθμη υδάτων καταγράφηκε γύρω στις 23.40, τοπική ώρα (00.40 στην Ελλάδα) και κατόπιν άρχισε να υποχωρεί. Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες είχε φθάσει στα 129 εκατοστά.

Με βάση το ύψος της στάθμης των υδάτων, υπολογίζεται πως είχε πλημμυρίσει σχεδόν το 50% της έκτασης της πόλης.

 
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/news/489905/voyliaxe-i-venetia-plimmyrise-oli-i-poli-se-istorika-ypsila-nero-eikones

 

Τι είναι το ΚΚ Κίνας σήμερα;

Κόσμος

Του Δημήτρη Καλτσώνη*

Το ΚΚ Κίνας είναι η ραχοκοκαλιά και ο εγκέφαλος του κινεζικού κράτους. Διαφυλάσσει με ζήλο τη θέση του αυτήν. Παράλληλα, όμως, δείχνει ικανό να αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές πιέσεις και διακυμάνσεις, προσαρμόζει την πολιτική του σε αυτές. Έχει επιδείξει εκπληκτική προσαρμοστικότητα και ζωτικότητα στην ιστορία του. Το ΚΚ Κίνας ελέγχει, θέτει τα όρια, κατασκευάζει υπομονετικά κοινωνικές συναινέσεις. Προσφεύγει, όμως, και στην καταστολή, ως ύστατο καταφύγιο, προκειμένου ακριβώς να υπογραμμίσει τα όρια.
Διαθέτει ενενήντα εκατομμύρια μέλη. Από αυτά μόνο το 37% είναι εργάτες και αγρότες. Τα υπόλοιπα προέρχονται κυρίως από τα στελέχη του κρατικού τομέα, μηχανικοί, τεχνικοί, διανοούμενοι. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η πλειονότητα αυτών εντάσσονται στα μεσαία στρώματα. Μια μειοψηφία εντάσσεται ή προσεγγίζει την αστική τάξη. Αυτή η μειοψηφία βρίσκεται στις πλέον υψηλές θέσεις στην ιεραρχία.
Στο κόμμα ανήκει ο ένας στους τρεις ιδιοκτήτες ιδιωτικής επιχείρησης (34%), όπου περιλαμβάνονται τόσο οι μεγάλου, όσο και μικρού μεγέθους επιχειρήσεις. Μέλος του ΚΚ Κίνας είναι επίσης ο ένας στους τρεις κινέζους δισεκατομμυριούχους. Πολύ περισσότεροι κεφαλαιοκράτες (σε σχέση με το συνολικό αριθμό τους στην κοινωνία) είναι μέλη του κόμματος σε σύγκριση με τους εργάτες ή τους αγρότες. Το στοιχείο αυτό δείχνει πολλά και για τη φυσιογνωμία του κόμματος, αλλά και για τη φυσιογνωμία των καπιταλιστικών σχέσεων στην Κίνα, όπου η σύμπλεξη κράτους και οικονομίας είναι πολύ στενή, όπως αντίστοιχα ήταν στις αρχές του 20ού αιώνα, στην πρώτη περίοδο ανάπτυξης του καπιταλισμού στη χώρα.
Η ένταξη στο κόμμα είναι παράγοντας κοινωνικής, πολιτικής και επαγγελματικής ανέλιξης. Αυτό ισχύει ειδικά για τις θέσεις υψηλής ευθύνης στο κράτος, στις ένοπλες δυνάμεις, στις κρατικές επιχειρήσεις. Η κομματική ιδιότητα, όμως, δεν είναι επαρκές στοιχείο, αφού υπάρχουν παράλληλα και απαιτήσεις τεχνοκρατικής επάρκειας. Το ΚΚ Κίνας διαθέτει την ευλυγισία να προωθεί ικανούς τεχνοκράτες σε διάφορες θέσεις και να τους προσελκύει στις τάξεις του.
Από άποψη ιδεολογικο-πολιτική, το ΚΚ Κίνας έχει διανύσει μεγάλη απόσταση σε σχέση με την περίοδο πριν από τη δεκαετία του 1990 και ακόμη περισσότερο σε σχέση με την επαναστατική και την αμέσως μετεπαναστατική περίοδο. Τα βασικά εξωτερικά χαρακτηριστικά μπορεί να μένουν τα ίδια για τον μη προσεκτικό παρατηρητή. Ωστόσο, πίσω από τις λεπτές, βαθμιαίες, λεκτικές διαφοροποιήσεις μπορεί να γίνει φανερή η αργή μετατόπιση και απομάκρυνση από τις ιδεολογικές αρχές του μαρξισμού. Άλλωστε, το αποφασιστικό κριτήριο είναι πάντοτε η πράξη. Από αυτήν μπορεί να συναχθούν τα πιο ασφαλή συμπεράσματα για τον ιδεολογικο-πολιτικό χαρακτήρα οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος.
Η κομβική στιγμή σε αυτήν τη μετατόπιση ήταν η στροφή του 14ου συνεδρίου το 1992 με την υιοθέτηση της «σοσιαλιστικής οικονομίας της αγοράς». Μετά το συνέδριο ακολούθησε πλατιά, ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος, που τροποποίησε τα άρθρα τα σχετικά με την οικονομία εισάγοντας την οικονομία της αγοράς. Στο συνέδριο αυτό απαλλάχτηκαν από τα καθήκοντά τους τα 2 από τα 5 μέλη της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Τα δύο στελέχη ήταν αντίθετα στην οικονομία της αγοράς και ήταν προσκείμενα στον ιστορικό ηγέτη Τσεν Γιουν. Ο τελευταίος -που είχε αντιταχθεί στην καταστολή των διαδηλωτών της Τιεν Αν Μεν- υποστήριζε την περιορισμένη μόνο χρήση των εμπορευματικών σχέσεων στο σοσιαλισμό. Υποστήριζε ότι τα εργαλεία της οικονομίας της αγοράς στο σοσιαλισμό πρέπει να είναι όπως το κλουβί ενός πουλιού: όχι πολύ στενό για να μπορεί να πετάει, αλλά με την πόρτα κλειστή για να μη φύγει.
Σήμερα, είναι ενδεικτικό ότι το μακροπρόθεσμο σχέδιο κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης του κόμματος δεν αναφέρεται στην ανάγκη επανεθνικοποίησης των ιδιωτικοποιημένων βασικών μέσων παραγωγής. Ούτε στην πρώτη φάση 2020-2035, ούτε στη δεύτερη φάση 2035-2050 προβλέπεται κάτι τέτοιο, τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι ισχυροί κινέζοι επιχειρηματίες διαβεβαιώνουν δημόσια ότι τα μέσα παραγωγής είναι ώριμα για εθνικοποίηση. Παράλληλα, ηγετικά στελέχη ιδιοποιήθηκαν δημόσιες επιχειρήσεις μετά το 1990 συνήθως μέσω συγγενικών προσώπων. Πολλά από τα πρόσωπα αυτά φέρονται ως ιδιοκτήτες off shore. Ακόμη και η τράπεζα της Κίνας δίνει κατά καιρούς στη δημοσιότητα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν.
Πολλοί αναλυτές δεν αποκλείουν τη μελλοντική μετονομασία του ΚΚ Κίνας σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ή κάτι παρόμοιο. Αλλά αυτό δεν είναι πολύ πιθανό. Η κινεζική παράδοση να διατηρείται η μορφή ενώ μεταβάλλεται το περιεχόμενο, είναι πολύ ισχυρή. Όπως έλεγε ο Λάο Τσε, «όταν ενεργείς, μείνε σιωπηλός και διατήρησε τον έλεγχο».

Το κράτος στην Κίνα (1949-2019), Δημήτρης Καλτσώνης, εκδ. Τόπος, 2019

Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο στην ελληνική βιβλιογραφία που μελετά το πολιτικό σύστημα της Κίνας, τη σχέση του με την οικονομία της χώρας και την κοινωνία. Επιχειρεί μια ψύχραιμη, διεισδυτική ματιά μακριά από λογικές ωραιοποίησης ή δαιμονοποίησης. Εξετάζει τη διαμόρφωση και το μετασχηματισμό του σημερινού κινεζικού κράτους από την ίδρυσή του το 1949 μέχρι σήμερα. Αναλύει τα βασικά χαρακτηριστικά του, τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε, τα στάδια και τις συνθήκες υπό τις οποίες μετασχηματίστηκε, τις κατευθύνσεις προς τις οποίες αναπτύχθηκε, τους θεμελιώδεις πολιτειακούς θεσμούς. Μελετά ιδίως τη σχέση του με την οικονομία, τις διάφορες κοινωνικές τάξεις, το ρόλο του ΚΚ Κίνας σήμερα. Το βιβλίο ανιχνεύει τις πιθανές τάσεις εξέλιξης του κινεζικού κράτους. Θα αγγίξει η παγκόσμια κρίση την Κίνα; Θα διατηρηθεί το πολιτικό σύστημά της ως έχει; Στα ερωτήματα αυτά επιχειρεί να δώσει απαντήσεις.

* Αν. καθηγητή Θεωρίας Κράτους και Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Πηγή: http://epohi.gr/ti-einai-to-k-k-kinas-shmera/

 

Τραμπ: «Πολύ σοβαρή πρόκληση» η αγορά των S-400 από την Τουρκία - «ειλικρινείς» οι συνομιλίες με τον Ερντογάν

Κόσμος

ASSOCIATED PRESS

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε απόψε ότι είχε μια «θαυμάσια, παραγωγική συνάντηση» με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας «μεγάλος οπαδός» του και χαρακτηρίζοντας «ειλικρινείς» τις συνομιλίες που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ικανοποιημένος για τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα είναι ένας «μεγάλος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ και εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί βρίσκεται κοντά στο στόχο να αυξήσει τη συμβολή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στο 2% του ΑΕΠ της.

Εντούτοις, σχολιάζοντας την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, πρόσθεσε ότι αυτή δημουργεί μια «πολύ σοβαρή πρόκληση» για τις ΗΠΑ. Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι δύο χώρες θα καταφέρουν να επιλύσουν την κατάσταση.

Όσον αφορά την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο συμμάχων έχουν «τεράστιες δυνατότητες».

Στη συνέχεια, αναφορικά με το θέμα της Συρίας, ο Τραμπ σχολίασε ότι η εκεχειρία, αν και «περίπλοκη», κρατάει, ευχαριστώντας την Τουρκία για τις προσπάθειές που έχει καταβάλει.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν χαρακτήρισε «πολύ ειλικρινείς» τις συζητήσεις που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό ομόλογό του. Όπως δήλωσε, είπε στον Αμερικανό ομόλογο του, ότι η Τουρκία μπορεί να αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους Patriot, στη σωστή τιμή.

Η Τουρκία, σημείωσε ο Ερντογάν, κρατά αυτή τη στιγμή σε φυλακές περισσότερους από 200 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι χώρες από τις οποίες προέρχονται να πάρουν πίσω τους πολίτες τους.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία, είπε ότι επέφεραν πλήγμα στην «αποσχιστική ατζέντα του PKK».

«Εναλλακτικές» λύσεις για το πρόγραμμα των F-35

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι συζητά με τον Τούρκο ομόλογό του και με Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς F-35, από το οποίο η Ουάσιγκτον απομάκρυνε την Τουρκία με αφορμή την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο πρόεδροι, στην οποία έδωσαν το «παρών» επίσης πέντε Ρεπουμπλιανοί γερουσιαστές και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και Γουίλμπουρ Ρος, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Τραμπ για το πρόγραμμα των F-35.

«Για αυτό είμαστε εδώ, το συζητάμε με τους θαυμάσιους γερουσιαστές μας. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Κάτι θα βρούμε. Προβλέπω ότι κάτι θα βρούμε», είπε ο Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν επέκρινε τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα για το ΝΑΤΟ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία είναι «πολύ απογοητευμένη» ενώ ο Ερντογάν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δήλωση του Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ είναι «κλινικά νεκρό», επικαλούμενος την έλλειψη συντονισμού και την απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ.

Ο Μακρόν διερωτήθηκε ανοιχτά αν έχει μέλλον το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ που αναφέρεται στη στρατιωτική αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, αν κάποιο από αυτά δεχτεί επίθεση. «Αν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ αποφασίσει να ανταπαντήσει στην Τουρκία, εμείς θα εμπλακούμε; Είναι ένα εύλογο ερώτημα», είχε δηλώσει σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Economist.

Λίγο νωρίτερα, έξω από τον Λευκό Οίκο είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν. Οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν τον Τραμπ να προστατεύσει τους Κούρδους που απειλούνται από τις τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία. Κάποιοι κρατούσαν κουρδικές σημαίες ενώ σε ένα πλακάτ είχαν γράψει: «Η Αμερική στέκεται στο πλευρό σας, Κούρδοι σύμμαχοι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Αναδημοσίευση από την https://www.kathimerini.gr/1051586/article/epikairothta/kosmos/tramp-poly-sovarh-proklhsh-h-agora-twn-s-400-apo-thn-toyrkia---eilikrineis-oi-synomilies-me-ton-erntogan (Online)