644 New Articles
Μένουμε Σπίτι
Vasilopoulos 1180X300 NewsHome

Κυριότερες Ειδήσεις

Grid List

Έκκληση για αίμα από τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης - «Μένουμε σπίτι - Βγαίνουμε για να δώσουμε αίμα, δίνουμε ζωή!»

Ηλεία

O Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Βουπρασίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας, το Νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας» ,το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, και τον Σύλλογο Αιμοδοτών «Ο ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ», συνδιοργανώνουν Εθελοντική Αιμοδοσία για τους συνανθρώπους μας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 04 Απριλίου  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Βάρδας από τις 09:00 π.μ έως 14:00 μ.μ.,

και στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λεχαινών τη Κυριακή 5 Απριλίου 2020, από τις 09:00 π.μ. έως τις 14:00μ.μ.

Παρακαλούμε όλους τους συνδημότες μας, που είναι υγιείς να συμμετέχουν στην αιμοδοσία, και να αγκαλιάσουν αυτή τη προσπάθεια δίνοντας ζωή!

Στους χώρους της αιμοδοσίας  θα υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, που θα  τηρεί τις προβλεπόμενες οδηγίες, ώστε να αποφθεχθεί ο συνωστισμός και να τηρηθούν όλοι οι κανόνες πρόληψης, ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού.  

 

Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, ας δώσουμε όλοι μας, ότι πολυτιμότερο έχουμε,  δίνοντας δυναμικό παρών δίνοντας ζωή!

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - Η καταστροφή της φράουλας πλήγμα για όλη την οικονομία

Ηλεία

Ζητά άμεσα την

ένταξη του κλάδου στα

έκτακτα μέτρα στήριξης

αλλά και τρόπους ενίσχυσης

για τη συνέχιση της καλλιέργειας

 

 

«Κρίσιμο το θέμα της

αναστολής προθεσμίας για τις

επιταγές και τα πιστωτικά

τιμολόγια, όπως και των φορολογικών και

ασφαλιστικών υποχρεώσεων...»

 

 

 

 

 

Με δεδομένη την τεράστια οικονομική καταστροφή που έχει επέλθει λόγω της κρίσης του κορωνοϊού στους παραγωγούς της φράουλας, ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, με αναλυτικό και ιδιαίτερα ενημερωτικό υπόμνημά του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη  Βορίδη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητά την ένταξη της επιχειρηματικής και παραγωγικής δραστηριότητας για το συγκεκριμένο προϊόν στα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

 

Ο Ηλείος Βουλευτής, θέτει ακόμη ζήτημα για αναζήτηση οικονομικών πόρων μέσω της Ε.Ε. προκειμένου να υπάρξει αποζημίωση των παραγωγών ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια αλλά και την εξαγωγή της φράουλας στο μέλλον διατυπώνοντας περαιτέρω την πρότασή του για την εξασφάλιση της ρευστότητας, την εφαρμογή ευέλικτων χρηματοδοτικών προγραμμάτων ή και ακόμα την παροχή άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων.

 

Ειδικότερα ο κ. Νικολακόπουλος στο υπόμνημά του τονίζει τα εξής:

«Σας γνωρίζω ότι εξαιτίας της εξάπλωσης του Covid -19 στην χώρα μας, και δη στον νομό Ηλείας ο οποίος ήταν ο πρώτος νομός στη χώρα που παρουσίασε μαζικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα οι επιχειρήσεις παραγωγής και τυποποίησης φράουλας και κρίνεται αναγκαίο να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης τα οποία έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση.

Η φράουλα καλλιεργείται σε ποσοστό τουλάχιστον 95% στην Ηλεία και σε περιοχή της Αχαΐας, με συνολική κάλυψη που ξεπερνά τα 12.000 στρέμματα η οποία διατίθεται τόσο στην εγχώρια όσο και- κυρίως- στην Ευρωπαϊκή αγορά.

 

Η καλλιέργεια της φράουλας προσφέρει ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 95 εκατομ. ευρώ, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο εξαγωγών της αγγίζει περίπου το 90% της συνολικής παραγωγής.

 

Οι παραγωγοί έχουν αναπτύξει διευρυμένη εξαγωγική δραστηριότητα, ως απόρροια και της εξαιρετικής ποιότητας του προϊόντος, ιδιαίτερα σε χώρες όπως Ρωσία, Ιταλία, Γερμανία, Ουκρανία, και τα χρήματα που εισρέουν επενδύονται στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της.

 

«ΧΑΘΗΚΑΝ» ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

 

Το προϊόν, θεωρείται από τις αγορές του εξωτερικού ανώτερο ποιοτικά έναντι των "ανταγωνιστών" χωρών, ωστόσο το πλήγμα που δέχονται αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι τεράστιο.

Τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε όλες τις χώρες είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης, καθώς λαχαναγορές, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ, ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Επίσης, σημαντικά είναι τα εμπόδια ακόμα και για τις μεταφορές προς τις αγορές του εξωτερικού.

 

Ήδη, αυτές τις ημέρες, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής συγκομίζεται και καταστρέφεται, ενώ για όσες ποσότητες καταφέρνουν να προωθηθούν στις αγορές, η τιμή είναι εξαιρετικά μειωμένη (έως 0,50 ευρώ το κιλό), κάτι που δεν ανταποκρίνεται επ’ ουδενί στο κόστος συγκομιδής και συσκευασίας.

 

Για τους λόγους αυτούς και δεδομένου ότι η παραγωγή φράουλας είναι υψηλού κόστους - περίπου 4.000- 5.000 ευρώ ανά στρέμμα – ζητώ την ένταξη των μονάδων παραγωγής και τυποποίησης φράουλας στους κλάδους επιχειρήσεων που θα λάβουν τα μέτρα στήριξης τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, κατ’ αναλογία με τον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας που εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά ισχυρής εξαγωγικής δραστηριότητας και σημαντικές απώλειες λόγω του κορωνοϊού.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ

ΟΙΚΟΝ. ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

 

Επιπλέον, με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και επειδή η καλλιέργεια φράουλας κινδυνεύει και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να συντηρηθεί και να υπάρξουν εκ νέου καλλιέργειες, θα πρέπει να αναζητήσουμε και άλλους τρόπους οικονομικής ενίσχυσης με πόρους  που θα προέλθουν και από ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να εξευρεθούν οι ενδεδειγμένοι τρόποι, προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για την ζημία την οποία υπέστησαν, προκειμένου να στηριχθεί η συγκεκριμένη καλλιέργεια και να μην χαθεί από την περιοχή η σημαντική αυτή εξαγωγική δραστηριότητα.

 

Επίσης θα πρέπει να βρεθεί μια λύση και για τους συγκεκριμένους καλλιεργητές, όπως και για άλλους αγρότες ή ελεύθερους επαγγελματίες σε σχέση με της πληρωμή των οικονομικών τους υποχρεώσεων από μια καλλιέργεια η οποία λόγω της πανδημίας δεν απέφερε εισοδήματα.

 

Κρίσιμο λοιπόν είναι το θέμα της αναστολής προθεσμίας πληρωμής των μεταχρονολογημένων επιταγών και των πιστωτικών τιμολογίων καθώς και των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

 

Πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίσουμε ρευστότητα για αυτή την ακριβή καλλιέργεια που όμως αποφέρει πολλά ως εξαγωγική δραστηριότητα και συμβάλλει ουσιαστικά στο εμπορικό ισοζύγιο, είτε με την μορφή άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είτε με άλλα ευέλικτα χρηματοδοτικά προγράμματα.

 

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

 

Να σας ενημερώσω συμπληρωματικά ότι πρέπει να εξευρεθεί άμεσα λύση και για το θέμα που έχει ανακύψει με τους αλλοδαπούς εργάτες γης, οι οποίοι εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού, δεν μπορούν να μεταβούν και να εργαστούν στις καλλιέργειες για την συγκομιδή του προϊόντος. Χωρίς την δική τους συμμετοχή, είναι αδύνατο να προχωρήσει η έστω και μικρή συγκομιδή.

 

Εξακολουθεί και υφίσταται άλυτο μέχρι τώρα το πάγιο αίτημα τους προς την Πολιτεία  για τη βέλτιστη εφαρμογή του ν.4546/2018 και συγκεκριμένα του άρθρου 13α αυτού ώστε να υπάρχει γρήγορη έκδοση άδειας εργασίας και ΑΜΚΑ στους αλλοδαπούς εργαζόμενους.

Με όσα σας ανέφερα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι πέραν του οικονομικού πλήγματος των παραγωγών, το μέλλον της καλλιέργειας φράουλας στην περιοχή καθίσταται ιδιαιτέρως επισφαλές.

 

      Παρακαλώ όπως ενσκήψετε στα ανωτέρω  προβλήματα, ώστε να γίνουν από μέρους σας οι κατάλληλες ενέργειες για τη στήριξη του δυναμικού αυτού κλάδου του πρωτογενούς τομέα του νομού μας».

 

Ο Κομαντάντε Μανώλης Γλέζος*

Ηλεία

Έχουν γραφτεί τόμοι βιβλίων στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη για τον, εν δράσει, μέχρι τον θάνατο του, επαναστάτη Μανώλη. Για τη Κατοχή, τημεταεμφυλιοπολεμική  περίοδο, τη δικτατορία, τη μεταπολίτευση…Προφανώς, θα γραφτούν πολλά και για το θάνατο του.

 Πριν μιλήσω για τη προσωπικές μου εμπειρίες μαζί του, θα αναφερθώ στη πρώτη αντιστασιακή πράξη που καταγράφηκε στη κατεχόμενη Ευρώπη, αυτή, όπου μαζί με τον Λάκη Σάντα, κατέβασαν τη  σημαία, των Ναζί από την Ακρόπολη στις 31 Μάη1941, πράξη που έστειλε μηνύματα ανάτασης, αντιστασιακής δράσης και ελπίδας στους λαούς που στέναζαν κάτω από τη μπότα των Ναζί.

Λέω τον Γλέζο,Κομαντάντε, γιατί μου θύμιζε τον Τσε, που το 1956, μια χούφτα επαναστάτες μετον Κάστρο, έφτασαν παράνομα σε παραλία της Κούβας, και αυτής κατεχόμενης από τις ΗΠΑ, μέσω δικτάτορα Μπατίστα.«Αποκοτιές», έκαναν αυτοί, όπως κάνουν, άλλωστε, όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι.

Στο ΕθνικόΣυμβούλιο

Το 1985ο Μανώλης Γλέζος, θέλοντας να «αιμοδοτήσει», με νέους αντιστασιακούς,το, λίγο καιρό πριν, «ΕθνικόΣυμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», που ήταν πρόεδρος, μας επιστράτευσε, μαζί με τον Δημήτρη Παπαχρήστο. Μπήκαμε, εγώ μάλιστα έγινα και εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου στη Γενεύη για τις γερμανικές οφειλές.

Απαιτητικός και επίμονος, είμαστε πάντα παρόντες και εν κινήσει. Ευτυχώς γιατί εκεί σπουδάσαμε με δασκάλους της συγκροτημένης και στρατηγικής δράσης,Μπάμπης Ρούπας, ΣτέλιοςΖαμάνος, Βασίλης Πριόβολος (Καπετάν Ερμής), Πέτρος Ανταίος, Κώστας Παπαγιαννάκης, Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, Ευάγγελος Μαχαίρας, Γιάννης Σταμούλης κ.α.

Με πρόταση του προέδρου Γλέζου, έγινα εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου στο Βερολίνο (συζήτηση και διαδήλωση με την «Ομάδα Δίστομο» από το Αμβούργο), στη Χάγη (Διεθνές Δικαστήριο για τις γερμανικές αποζημιώσεις, μετά από προσφυγή Γερμανίας εναντίοντου ΑνώτατουΑκυρωτικούΔικαστηρίου της Ρώμης, που δικαίωνε το Εθνικό Συμβούλιο και Σταμούλη). Κυρίως, όμως στις συνεδριάσεις στη Γενεύη, έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ), που συντόνιζε την αξιολόγηση των αιτήσεων αποζημίωσης ανθρώπων που είχαν χρησιμοποιηθεί ως «σκλάβοι εργάτες» στις γερμανικές επιχειρήσεις (Krupp, BMW, Volkswagen, Bayer, Siemens κ.λπ.) ή ως «άνθρωποι πειραματόζωα» για τις ιατρικές αναζητήσεις των Ναζί, καθώς επίσης,Ρομά, ομοφυλόφιλοι! 

Είναι μια μεγάλη ιστορία, που θα τη παρουσιάσω άλλη φορά. Μια φράση μόνο, ότι σε αντίθεση με τους εκπροσώπους άλλων κρατικών ή συλλογικών σχημάτων, εμείς είμαστε απελπιστικά μόνοι μας, χωρίς καμιά στήριξη από τις τότε ελληνικές κυβερνήσεις! Το μόνο ντοκουμέντο ήταν η “Μαύρη Βίβλος της Κατοχής”, βιβλίο του Εθνικού Συμβουλίου που εκδόθηκε με πρωτοβουλία Γλέζου.

Στο ΝΙΜΙΤΣ

Με έμεινε, ως τελευταία εικόνα, η αγέρωχη και αποφασιστική ματιά του στο Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ ανήμερα Χριστούγεννα, που τον είχα δει τελευταία φορά, όπου με όση ένταση του απόμενε, να λέει ότι, μετά το πόρισμα που έφερε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να εντείνουμε τη δράση μας για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Εκεί, μου εκμυστηρεύθηκε ότι  έχει ορίσει διαχειριστές κηδείας του, Μπαλαούρα, Μειμαράκη (γιατί ενίσχυε το Εθνικό Συμβούλιο) και ένανΑπειρανθίτη).

Μάλλον δε θα γίνει κηδεία όμως λόγω κοροναϊού. Τότε εκατοντάδες αθηναίοι θα σε αποχαιρετούσαν Μανώλη, για τη λεβεντιά σου και της λιονταρίσιας γενιάς σου.

Μας, μου, άφησε παρακαταθήκη την αγωνιστική του δράση, αφήνοντας μας μια βαριά ιστορική ευθύνη..

Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες, την ίδια μέρα,με τονδολοφονημένοΝ. Μπελογιάννη…

*Από Συνέντευξη στο ρ/σ «Στο Κόκκινο»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» - Ν. Φαρμάκης: «Είμαστε μια φάλαγγα, τίποτα δεν θα μας νικήσει»

Δυτική Ελλάδα

«Δίνουμε το καλό παράδειγμα. Δεν κρυβόμαστε πίσω από τις αρμοδιότητες. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι παρούσα και στις έκτακτες ανάγκες. Με ενότητα και ομοψυχία δίνουμε τη μάχη απέναντι στον αόρατο εχθρό. Είμαστε μια φάλαγγα που ο ένας δίνει δύναμη στον άλλο, ώστε να μην μπορέσει τίποτα να μας νικήσει». Με αυτά τις φράσεις ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης  συνόψισε την συζήτηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας που εισήχθη προ ημερησίας διάταξης και κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  που συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ήταν η πρώτη συνεδρίαση που γίνεται με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Μανώλη Αγιομυργιαννάκη που αποτέλεσε το ένατο κρούσμα του κορωνοϊου στη χώρα και το πρώτο θύμα. Άπαντες εξήραν το ήθος και την αγωνιστικότητα ενός αυτοδιοικητικού με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς για τον τόπο του,    

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε για  τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια, τονίζοντας ότι  «η Δυτική Ελλάδα είναι από τις πρώτες της χώρας που υπέστη τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης». Αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενημερωτικές δράσεις που έχουν γίνει, στην εκστρατεία για ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο ανοικτό κάλεσμα για εθελοντική δράση φορέων, στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και φυσικά στην πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να εγκρίνει ομόφωνα τη διάθεση 554.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ενίσχυση σε κλίνες και εξοπλισμό ΜΕΘ των νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας.

«Και δεν σταματάμε εδώ. Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τις διοικήσεις των νοσοκομείων μας και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Έχουμε ζητήσει την πλήρη καταγραφή αναγκών σε ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό, αντιδραστήρια και μέσα ατομικής προστασίας με στόχο να αναζητήσουμε και να εξασφαλίσουμε τρόπους και πόρους, ώστε να καλύψουμε αυτές τις επείγουσες ανάγκες» τόνισε ο κ. Φαρμάκης.

Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει σημαντικές προμήθειες σε υγειονομικό υλικό, ενώ η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας προχώρησε και σε νέα παραγγελία ύψους 55.000 ευρώ όχι μόνο για να καλυφθούν οι ανάγκες προστασίας των εργαζομένων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και για να ενισχυθούν δομές με αυξημένες απαιτήσεις.

«Κινούμαστε συνέχεια στην κατεύθυνση αναζήτησης λύσεων για να ανακουφίσουμε την καθημερινότητα»  πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης και προανήγγειλε πρωτοβουλίες με στόχο την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πολιτών.

«Περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη την αλληλεγγύη για το σήμερα και το αύριο» τόνισε, επισημαίνοντας ότι κάθε σχεδιασμός αναπροσαρμόζεται υπό τις νέες, δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται. «Τα σχέδια που κάναμε μέχρι και πριν από ένα μήνα, θα χρειαστεί να τα ξαναδούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις ανάγκες των νοσηλευτικών δομών αναφέρθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, αρμόδιος θεμάτων δημόσιας υγείας, ο οποίος επεσήμανε την συγκινητική ανταπόκριση των πολιτών στην έκκληση της Περιφέρειας για εθελοντική αιμοδοσία και παρατήρησε: «Ενώνουμε δυνάμεις για να ξεπεράσουμε τον μεγάλο κίνδυνο, προστατεύοντας τις 700.000 ψυχές της Δυτικής Ελλάδας».

Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα σύμπνοιας. Εκφράστηκαν θερμές ευχαριστίες προς το υγειονομικό προσωπικό για τον καθημερινό και δύσκολο αγώνα που δίνει, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω στελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Σημειώνεται ότι η πρώτη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη υπήρξε απόλυτα επιτυχημένη με τη συμμετοχή μελών από διαφορετικά σημεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.  Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εξασφάλισε τον απαραίτητο εξοπλισμό και το αναγκαίο λογισμικό, ενώ έθεσε στη διάθεσή των περιφερειακών συμβούλων τα αναγκαία μέσα για την υλοποίηση της συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη από τον  χώρο τους.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης ευχαρίστησε τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας και ιδιαίτερα τα στελέχη της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των υπηρεσιών δίνεται πλέον η δυνατότητα στο Περιφερειακό συμβούλιο να συνεδριάζει και με τηλεδιάσκεψη.

 

Η αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και εμπέδωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων

Δυτική Ελλάδα

 

 

Δελτίο Τύπου

«Η αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και εμπέδωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων». Με αυτήν τη δήλωση ο π. Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας κήρυξε την έναρξη της πλατιάς, συμμετοχικής, διαδικτυακής ολομέλειαςτης παράταξης Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή 29.03.2020. Τα μέλη της παράταξης συζήτησαν διεξοδικά τις πολιτικές αντιμετώπισης της τρέχουσας κατάστασης καθώς και τη στελέχωση των επιτροπών λειτουργίας της, σε μια συνεδρίαση πρωτόγνωρη για μαζικές πολιτικές διαδικασίεςκαι μάλιστα, υπό τις συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης που βιώνει το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας.

 

Ακολουθούν οι αποφάσεις της Ολομέλειας

 

  1. Ψήφισμα Ολομέλειας

 

Ο κορωνοϊός αποτελεί την νέα, ασύμμετρη απειλή για όλη την ανθρωπότητα. Οι κοινωνίες, με εμπεδωμένες Δημοκρατίες και με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, βιώνουν σήμερα μαζικά στο σύνολο τους, για πρώτη φορά σε ορίζοντα τουλάχιστον εκατό ετών μια τέτοιου μεγέθους πρόκληση – έναν υβριδικό πόλεμο με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες.

Σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψιν τις παγκόσμιες συνθήκες, η Ελλάδα εξερχόμενη ασθμαίνοντας από μια δεκαετία βαθιάς κρίσης – με αποσαρθρωμένο τον κοινωνικό ιστό, τις εργασιακές σχέσεις και παραγωγικές σχέσεις – θα πρέπει σήμερα να λειτουργήσει αποφασιστικά και στοχευμένα ώστε να αμβλύνει κατά το δυνατόν τις συνέπειες αυτής της παγκόσμιας κρίσης.

Γι’αυτό και πρωτίστως θα πρέπει να προστατεύσει τον κόσμο της εργασίας. Όλους εκείνους που στο κατώφλι της δεκαετούς κρίσης, εργάζονταν και συνεχίζουν να εργάζονται κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, με εξοντωτικά εργασιακά ωράρια και πενιχρές αμοιβές που δεν ανταποκρίνονται στα βιογραφικά τους, τις δυνατότητέςτους και τις ανάγκες τους.

Σε αυτήν την μάχη που η χώρα οφείλει να δώσει δεν περισσεύει κανείς: μισθωτοί, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες ή μη. Σε αυτές τις συνθήκες της απόλυτης εργασιακής αβεβαιότητας, η χώρα οφείλει βασικά να τους εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να ζουν αξιοπρεπώς, θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις στεγαστικές, επαγγελματικές και βιοτικές τους ανάγκες, θα συνεχίζουν να προσφέρουν την εργασία τους με όρους αξιοπρέπειας.

Δεν πρέπει βέβαια σε καμία περίπτωση να παραγνωριστεί η συνεισφορά του επιχειρείν στη εθνική οικονομία και οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που αυτήν την στιγμή οι επιχειρηματίες – ανεξαρτήτως μεγέθους - αντιμετωπίζουν. Η συρρίκνωση της αγοράς εξαιτίας των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς και η φοβικότητα, η αβεβαιότητα και το σοκ που έχει δημιουργήσει στους πολίτες η πανδημία δεν μας επιτρέπουν να κλείσουμε τα μάτια στις θηριώδεις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το επιχειρείν. Η χώρα οφείλει να βρει τρόπους, παρέχοντας δυνατότητες στους επιχειρηματίες που πλήττονται σήμερα από τις συνέπειες του lockdown να ξαναβρούν τον βηματισμό τους – απεμπολώντας για αυτούς την δαμόκλειο σπάθη των οφειλών προς τράπεζες και Δημόσιους Φορείς, στο διάστημα κατά τα οποίο οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν ή δε λειτουργούν καθόλου εξαιτίας της πανδημίας, διασφαλίζοντας τους την απαιτούμενη ρευστότητα, ώστε να αποφύγουμε ως χώρα τον κίνδυνο μετά την κρίση πανδημίας να αντιμετωπίσουμε μια κρίση κοινωνικής και οικονομικής ερημοποίησης.

Τίποτα βέβαια από τα προαναφερθέντα δεν θα είχε την σημασία που του προσδίδουμε αυτήν την στιγμή, εάν το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν ανταποκρινόταν στις τεράστιες δυσκολίες με τις οποίες από την έναρξη της πανδημίας καθημερινά έρχεται αντιμέτωπο. Είναι προφανές ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δίνουν καθημερινό αγώνα για την προάσπιση της υγείας μας δεν χρειάζονται μόνο την ηθική – αλλά κυρίως την υλικοτεχνική, εργασιακήκαι θεσμική υποστήριξη. Η χώρα οφείλει να θωρακίσει το Ε.Σ.Υ. με ακόμα περισσότερες Μ.Ε.Θ, με γιατρούς και νοσηλευτές καθώς και με όλο τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό που σήμερα στερείται και τον οποίο πολλές φορές προμηθευόμαστε μόνο μέσα από δωρεές άλλων κρατών.Η αναγνώριση της συνεισφοράς των εργαζομένων στο Ε.Σ.Υ και στις υποστηρικτικές του δομές (ΕΚΑΒ κλπ) στα σταΒαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο. Τέλος, είναι χαρακτηριστικό ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη γίνεται για άλλη μια φορά μάρτυρας της διάψευσης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που στοχεύουν στην αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους και των δομών του.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη από σχέδιο και στοχευμένες δράσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Έχουμε ανάγκη από γενναίες αποφάσεις, παγκόσμια αλληλεγγύη και μέριμνα για όλους εκείνους που την επαύριο της κρίσης θα πρέπει να ξαναβρούν τον βηματισμό τους και τις ζωές τους με όρους αξιοπρέπειας και ελπίδας. Να αποτρέψουμε τη διεύρυνση των ανισοτήτων και να προστατέψουμε τα δημοκρατικά και κοινωνικά κεκτημένα.

Με δεδομένη την ανάγκη υλοποίησης ενός αποτελεσματικού και δίκαιου συστήματος τηλεκπαίδευσης για τα παιδιά και τη νεολαία μας, θεωρούμε ότι άμεσα το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες οποίες θα διασφαλίζουν ότι οι μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Λυκείουκαθώς και τα παιδιά που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές θα έχουν ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση τους στις υποδομές εκπαίδευσης (Η/Υ, ευρυζωνικότητα κλπ),αλλά και ότι η πλατφόρμα θα αναβαθμιστεί με τη χρήση των απαιτούμενων πόρων, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει τεχνικά στην ταυτόχρονη χρήση από χιλιάδεςοικογένειες. Να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνει κανένα παιδί χωρίς τα αναγκαία εφόδια εκπαίδευσης.

Με αυτό το σκεπτικό, η παράταξη μας τοποθετείται υπεύθυνα στηρίζοντας τα επιστημονικής τεκμηρίωσης μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού και καλεί τους συμπολίτες μας να συνεχίσουν να δείχνουν την ίδια υπευθυνότητα.

Καλεί όμως και τους φορείς της συντεταγμένης πολιτείας να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν οι οποίες, προφανώς, είναι οι μεγαλύτερες και οι σοβαρότερες. Η διαχείριση μιας τόσο σοβαρής κρίσης απαιτεί από όλους μας υπευθυνότητα και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε λογική που με πρόσχημα την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, οδηγεί στον άδικο και άνισο επιμερισμό εις βάρος των αδυνάτων, όπως με την περίπτωση της οριζόντιας και χωρίς περιορισμούς δυνατότητα μείωσης του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων κατά 50% αλλά ούτε και με τα «αντίδωρα» επιταγών κατάρτισης προς τους επιστήμονες και τους αυτοαπασχολούμενους. Η ενίσχυση και αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,του ΕΣΠΑ και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείωνπρέπει να γίνει με απόλυτη διαφάνεια και κανόνες δικαίου και προτεραιοτήτων.Με όρους σοβαρούς και όχι επικοινωνιακής διαχείρισης ή υλοποίησης νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Για αυτό, τώρα και με εντατική προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πρέπει να γίνει σοβαρός βραχυπρόθεσμος και μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η παράταξη μας προχωρά στη συγκρότηση θεματικών επιτροπών οι οποίες θα εργαστούν για την καταγραφή των αναγκών, την ανάδειξη προβλημάτων και προτεραιοτήτων αλλά και την προώθηση πολιτικών που θα στοχεύουν στο να παραμείνει η κοινωνία και ο κόσμος της εργασίας στη θέση που τους αξίζει και τους αντιστοιχεί. Να έχουν το Δικαίωμα στην Πρόοδο. Σε όλα αυτά τα παραπάνω ευθύνη σημαντική θα έχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και με αυτούς τους όρους θα αξιολογηθεί η Περιφερειακή Αρχή από την παράταξη μας.

Μπροστά μας είναι ο δρόμος….

  1. Συγκρότησης Τομέων Παράταξης

 

Επικεφαλής: Απόστολος Κατσιφάρας

Πενταμελής Γραμματεία

Επώνυμο

Όνομα

Νομός

Αγγελόπουλος

Γιώργος

Αχαΐα

Γιανναδάκης

Θανάσης

Αχαΐα

Καρπέτας

Κώστας

Αχαΐα

Κατσαρή

Κωνσταντούλα (Ντίνα)

Αιτωλοακαρνανία

Μπράμος

Παναγιώτης

Ηλεία

 

1.    Αχαΐας

Επώνυμο

Όνομα

Θέση

Δριβήλας

Δημήτρης

Συντονιστής

Πετρόπουλος

Κώστας

Αν. Συντονιστής

Γεωργόπουλος

Γιώργος

Μέλος

Καλλιβωκά

Λίτσα

Μέλος

Καρέλης

Βασίλης

Μέλος

Μητρογιάννη

Γεωργία

Μέλος

                  

2.    Αιτωλοακαρνανίας

Επώνυμο

Όνομα

Θέση

Λύτρας

Γιάννης

Συντονιστής

Κατσούλης

Παναγιώτης

Αν. Συντονιστής

Κωταντούλας

Κώστας

Μέλος

Μανδέλλος

Παναγιώτης

Μέλος

Υφαντής

Νίκος

Μέλος

                            

3.    Ηλείας

Επώνυμο

Όνομα

Θέση

Μητρόπουλος

Κώστας

Συντονιστής

Φωτόπουλος

Χρήστος

Αν. Συντονιστής

Λώλος

Θεόδωρος

Μέλος

Φλεβοτόμος

Παναγιώτης

Μέλος

Χατζηγιάννης

Νικόλαος

Μέλος

 

4.    Οικονομίας-Διοίκησης και Θεσμών

Επώνυμο

Όνομα

Θέση

Αγγελόπουλος

Γιώργος

Συντονιστής

Αυδή

Καλλιρόη

Αν. Συντονιστής

Κόλλια

Μάρθα

Μέλος

Καλαβρουζιώτης

Θανάσης

Μέλος

Μακρασίμου

Ζωή

Μέλος

 

 

5.    Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Φυσικών Πόρων

Επώνυμο

Όνομα

Θέση

Μπαλαμπάνης

Νικόλαος

Συντονιστής

Μαρτζάκλης

Ανδρέας

Αν. Συντονιστής

Μιχαλάτος

Παναγιώτης

Μέλος

Πανταζή

Ελεάνα

Μέλος

 

 

 

 

6.    Υποδομών και Δικτύων

Επώνυμο

Όνομα

Θέση

Μπάστα

Δήμητρα

Συντονιστής

Καραχάλιος

Βαγγέλης

Αν. Συντονιστής

Γκατζόγιας

Αριστείδης

Μέλος

Καρδάρα

Έφη

Μέλος

Φλεβοτόμος

Παναγιώτης

Μέλος

 

7.    Πολιτισμού-Αθλητισμού και αστικών πολιτικών

Επώνυμο

Όνομα

Θέση

Κατσαρή

Κωνσταντούλα

Συντονιστής

Αγγελακοπούλου

Θεοδώρα

Αν. Συντονιστής

Μητρογιάννη

Γεωργία

Μέλος

Μπελερή

Θεοδώρα

Μέλος

Παπαζαφειρόπουλος

Ορφέας

Μέλος

Σαράντης

Χρήστος

Μέλος

 

8.    Ανάπτυξης-Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας

Επώνυμο

Όνομα

Θέση

Μπράμος

Παναγιώτης

Συντονιστής

Γκατζόγιας

Αριστείδης

Αν. Συντονιστής

Μαρτζάκλη

Γεωργία

Μέλος

Φράγκος

Αντώνης

Μέλος

Φωτόπουλος

Τρύφωνας

Μέλος

 

9.    Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Επώνυμο

Όνομα

Θέση

Χαροκόπος

Αντώνης

Συντονιστής

Καπράλος

Σπύρος

Αν. Συντονιστής

Λουκοπούλου

Παρασκευή

Μέλος

Μπράτη

Θεώνη

Μέλος

Λυμπέρη

Βασιλική

Μέλος

Πετρόπουλος

Κώστας

Μέλος

Σταμούλη

Αθηνά

Μέλος

 

10. Αγροτικής ανάπτυξης-Τροφίμων και Υπαίθρου

Επώνυμο

Όνομα

Θέση

Βλάχος

Σάββας

Συντονιστής

Αποστολόπουλος

Γιώργος

Αν. Συντονιστής

Ευθυμίου

Απόστολος

Μέλος

Καρέλης

Βασίλης

Μέλος

Λόντος

Τάσος

Μέλος

Πλατανιάς

Παναγιώτης

Μέλος

 

11. Πολιτικής προστασίας και Φυσικών καταστροφών

Επώνυμο

Όνομα

Θέση

Κόντης

Κώστας

Συντονιστής

Αυγέρης

Σάββας

Αν. Συντονιστής

Ζαφειρόπουλος

Δημήτρης

Μέλος

Κοκκινοβασίλης

Τάκης

Μέλος

Γιάκος

Κωνσταντίνος

Μέλος

 

12. Παιδείας και Νεολαίας

Επώνυμο

Όνομα

Θέση

Σκιαδαρέσης

Σπύρος

Συντονιστής

Ζαφειροπούλου

Φιλαρέτη

Αν. Συντονιστής

Χριστόπουλος

Γιώργος

Μέλος

Καζάκου

Διονυσία

Μέλος

Σκανδάμη

Αθηνά

Μέλος

 

13. Τουρισμού

Επώνυμο

Όνομα

Θέση

Σώζος

Βασίλης

Συντονιστής

Παπαζαφειρόπουλος

Ορφέας

Αν. Συντονιστής

Μαρλαφέκα

Έφη

Μέλος

Παπανίκου

Άννα

Μέλος

Τσαρούχας

Γιώργος

Μέλος

 

14. Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Εργασίας

Επώνυμο

Όνομα

Θέση

Κουσκουρή

Αθανασία

Συντονιστής

Τηλιγάδας

Κώστας

Αν. Συντονιστής

Πολυγένη

Μαρία

Μέλος

Παπανίκου

Γωγώ

Μέλος

Παπαντωνοπούλου

Μαρία

Μέλος

Σκαρτσιάρης

Πάνος

Μέλος

 

15. Ετεροδημοτών και εθνοτοπικών συλλόγων

Επώνυμο

Όνομα

Θέση

Καπλάνης

Διονύσης

Συντονιστής

Μαράτου

Διονυσία

Αν. Συντονιστής

Καρατσώλης

Παντελής

Μέλος

Λεχουρίτη

Ειρήνη

Μέλος

Βεργοπούλου

Εύη

Μέλος

 

16. Επικοινωνίας και Οργανωτικής Πολιτικής

Επώνυμο

Όνομα

Θέση

Καρπέτας

Κώστας

Συντονιστής

Γιανναδάκης

Θανάσης

Αν. Συντονιστής

Βεργοπούλου

Εύη

Μέλος

Γούβη

Νίκη

Μέλος

Κατσούλης

Παναγιώτης

Μέλος

 

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - Την απορρόφηση της τοπικής αγροτικής παραγωγής προς όφελος των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων προτείνει ο Νεκτάριος Φαρμάκης

Δυτική Ελλάδα

Πρωτοβουλία για την απορρόφηση της τοπικής αγροτικής παραγωγής που παραμένει αδιάθετη, ενώ θα μπορούσε να διατεθεί για τις ανάγκες των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων (δικαιούχοι ΤΕΒΑ) της Δυτικής Ελλάδας, ανέλαβε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.  

Με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Βρούτση, προτείνει κατ’ εξαίρεση, το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους να προμηθευτεί τα αδιάθετα αγροτικά προϊόντα, προκειμένου στη συνέχεια να αποδοθούν στους δικαιούχους ΤΕΒΑ.

«Όπως γνωρίζετε, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι από τις πρώτες της χώρας που υπέστη τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης από την εξάπλωση της νόσου COVID-19. Τα αποτελέσματα της κρίσης δημόσιας υγείας έχουν διαμορφώσει αυξημένες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες στους κατοίκους της Περιφέρειας μετά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού (COVID-19) και την ανάγκη περιορισμού της διάδοσής του. Ειδικότερα, οι ευάλωτες και ειδικές ομάδες του πληθυσμού της Περιφέρειας πλήττονται δυσανάλογα καθώς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν άμεση σχέση με τις συνθήκες διαβίωσής τους», περιγράφει ο κ. Φαρμάκης στην επιστολή που απέστειλε σήμερα Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020.

Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής υπάρχουν σε εκκρεμότητα δύο διαγωνισμοί συνολικού προϋπολογισμού 23,5 εκατ. ευρώ, με Δικαιούχο την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ την ίδια στιγμή «οι τοπικοί παραγωγοί, οι αλιείς, οι πτηνοτρόφοι αλλά και οι κτηνοτρόφοι των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειάς μας, πλήττονται από τη συνεχή και διαρκώς μειούμενη διακίνηση των προϊόντων τους».

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ζητά από τον υπουργό Εργασίας να διερευνηθεί η δυνατότητα υπαγωγής μέρους των ενταγμένων πράξεων του Ε.Π. «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής», στις περιπτώσεις εξαίρεσης, λόγω ανωτέρας βίας, της διαδικασίας προμηθειών , ώστε να γίνουν άμεσα οι προμήθειες από τοπικούς παραγωγούς και να αποδοθούν στους δικαιούχους ΤΕΒΑ, για όσο διάστημα είναι σε ισχύ τα μέτρα αντιμετώπισης της νόσου COVID-19.

«Κύριε Υπουργέ, η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα επιβάλλει τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση των διαθέσιμων πόρων για την προστασία των ευάλωτων και ευπαθών συμπολιτών μας και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, γι’ αυτό και προσβλέπουμε από εσάς στην κατανόηση του προβλήματος και στην πραγματοποίηση όλων των κατάλληλων ενεργειών για την οικονομική στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειάς μας» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Φαρμάκης.

Σταϊκούρας-Κορωνοϊός: Τα 8 νέα οικονομικά μέτρα -Αναλυτικά για εργαζόμενους, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες

Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας /Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Στο πεδίο της οικονομίας, κινούμαστε ψύχραιμα, μεθοδικά και αποτελεσματικά», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αναπτύσσοντας τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.


Πηγή, περισσότερα: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politiki/staikoyras-koronoios-ta-8-nea-oikonomika-metra 

Κορονοϊός: 43 νεκροί και 56 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Ελλάδα

Αύξηση θυμάτων και κρουσμάτων κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας, το υπουργείο Υγείας. Έχουν χάσει τη ζωή τους 43 άνθρωποι στην Ελλάδα, ενώ συνολικά έχουν διαπιστωθεί 1212 κρούσματα.

Έρχεται νέα δέσμη μέτρων – Ποιες είναι οι τελευταίες αλλαγές

Ελλάδα

Την επέκταση της κατηγορίας των δικαιούχων της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ σε νέες κατηγορίες επαγγελμάτων αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα (30 Μαρτίου) στις 10.30 πμ. η διυπουργική Επιτροπή (Σταϊκούρας, Βρούτσης και Γεωργιάδης) κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων της τέταρτης δέσμης μέτρων σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του COVID-19.

Το nein της Μέρκελ και οι επόμενες κινήσεις του Μακρόν

Κόσμος

Τις διαφωνίες που υπάρχουν στο μπλοκ της Ε.Ε. αποτύπωσαν οι χθεσινές μαραθώνιες συνομιλίες των ηγετών, που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης, για τη δημιουργία μιας ενιαίας γραμμής απάντησης στις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις της πανδημίας του Covid-19.

Σε απομόνωση 2,5 δισ. άνθρωποι, ενώ η πανδημία επελαύνει

Κόσμος

Χώρες σε καραντίνα, πολίτες σε απόγνωση και οικονομίες σε ελεύθερη πτώση, ενώ ο κορονοϊός δοκιμάζει την ευρωπαϊκή ήπειρο και προκαλεί κλυδωνισμούς στις ΗΠΑ.
Πηγή, περισσότερα στην https://www.efsyn.gr/kosmos/236547_se-apomonosi-25-dis-anthropoi-eno-i-pandimia-epelaynei

Καλπάζει ο Covid-19, βαρύ το τίμημα στην Ευρώπη

Κόσμος

Akesin | Dreamstime.com

Μια παγκόσμια τραγωδία με την Ιταλία να πληρώνει πια το βαρύτερο τίμημα, αφού ξεπέρασε σε νεκρούς και την Κίνα, ξεδιπλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο Covid-19 εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία.