462 New Articles

Κυριότερες Ειδήσεις

Grid List

Πύργος και Τρίκαλα σε στενή επαφή

Ηλεία

  Επίσκεψη στον Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, της λεγόμενης και "Εξυπνης " πόλης της Ελλάδας, τα Τρίκαλα.

 

Ο κ. Παπαστεργίου που βρέθηκε στην Πάτρα ως ομιλητής στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την εφημερίδα "Πελοπόννησος", δεν έχασε την ευκαιρία να "πεταχτεί" μέχρι τον Πύργο για μια φιλική επίσκεψη στον Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, ανταποδίδοντας και την επίσκεψη του κου Αντωνακόπουλου με συνεργάτες του προ καιρού στον Δήμο Τρικκαίων όπου και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να δουν από κοντά τους τρόπους και την εφαρμογή  πολιτικών με τους οποίους ο Δήμαρχος Τρικκαίων και οι συνεργάτες του έχουν επιτύχει το "θαύμα" των Τρικάλων.

  Ο Δήμος που έχει καταφέρει να είναι άκρως ψηφιακός, καθώς εφαρμόζονται  έξι εφαρμογές, μέσω της τεχνολογίας, που αποτελούν τμήμα του Smart Trikala και που κάνουν ευκολότερη τη ζωή των πολιτών σε ζητήματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα.

  Επίσης τα Τρίκαλα είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που εφάρμοσε την κυκλοφορία στους δρόμους λεωφορείων χωρίς οδηγό καθώς και το e-kep (αυτοματοποιημένο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη) που πρόκειται για μηχανήματα ΑΤΜ όπου παρέχουν τη δυνατότητα νυχθημερόν στον πολίτη τη δυνατότητα να εκτυπώσει δημοτική ενημερότητα, πιστοποιητικά δημοτολογίου και άλλα έγγραφα εύκολα και γρήγορα...

  Ακόμη εφαρμόζεται και το mobile check App όπου οι πολίτες αποστέλλουν τα αιτήματά τους προς το Δήμο μέσω της εφαρμογής check App για κινητά τηλέφωνα.

  Τον κο Παπαστεργίου υποδέχθηκε στο Λάστειο Δημοτικό Μέγαρο ο Δήμαρχος Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και οι δύο δήμαρχοι συζήτησαν σε καλό και φιλικό κλίμα διάφορα θέματα που αφορούν τους δύο Δήμους , αντάλλαξαν δώρα ενώ παρέστησαν μαζί και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας στην Αμαλιάδα που συζητούσε το φλέγον ζήτημα του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος για την έκδοση ψηφίσματος σχετικά με την αναγκαιότητα της άμεσης υλοποίησης των έργων στις εργολαβίες ώστε να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις.

 

Ο κος Παπαστεργίου συμφώνησε  με τον κ. Τάκη Αντωνακόπουλο πως στην Ελλάδα ισχύει ότι διοικούμαστε και από το παράδειγμα. Και ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό βοήθησε η προσπάθεια του δήμου να μεταφέρει κάποια μηνύματα στην κοινωνία. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να βοηθάει την κοινωνία και να την οδηγεί εκεί που πρέπει.  Βγάλαμε από μέσα μας -και το πιστεύω αυτό- την τοξικότητα της μικροπολιτικής. Δεν τσακωνόμαστε άνευ λόγου, υπάρχει σεβασμός και αυτό περνάει στην κοινωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά για τον Δήμο του ο Δήμαρχος Τρικκαίων.

Για την αλλαγή της νοοτροπίας, ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, έθεσε όμως το παράδειγμα και ο δήμος όπως με τον αντικαπνιστικό νόμο, ή την προσπάθεια,να μειωθεί το παράνομο παρκάρισμα σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους  όπου εκτός από τα αυστηρά πρόστιμα που επέβαλε ο Δήμος, προσπάθησε να επιστρατευτεί και το… φιλότιμο.

Μοίρασε λοιπόν προειδοποιητικές «κλήσεις», με το εξής μήνυμα: «Τη φορά αυτή δεν θα σου κόψουμε κλήση. Την επόμενη φορά όμως που θα παρκάρεις στον πεζόδρομο, θα σου επιβληθεί το πρόστιμο. Βοήθησε και εσύ να ζήσουμε όλοι καλύτερα. Δήμος Τρικκαίων».

 

Συνεργασία Δήμου Πύργου με Ν.Ε ΤΕΕ Ηλείας

Ηλεία

Συνάντηση εργασίας με το Δ.Σ της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνκόπουλος πλαισιωμένος από τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Αργυρόπουλο και τον Εντεταλμένο σύμβουλο Γιάννη Αργυρόπουλο του Παναγιώτη. Ο κ. Αντωνακόπουλος εξέφρασε τη βούληση της νέας Δημοτικής Αρχής να συνεργαστεί με το Τεχνικό Επιμελητήριο για την ανάπτυξη του Δήμου Πύργου ενώ ζήτησε τη συνδρομή του στην κατάρτιση ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης γνώμης για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Κατακόλου. Παράλληλα αναφέρθηκε στο μεγάλο θέμα του αυτοκινητόδρομου «Πάτρα – Πύργος» επισημαίνοντας ότι οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς του νομού θα πρέπει να είναι αρωγοί στην πρωτοβουλία των δήμων του νομού για συνέχιση των εργασιών  και έγκαιρη υλοποίηση του έργου. 

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος κ. Αργυρόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

«Θα  δώσουμε προτεραιότητα στην καθημερινότητα του πολίτη και βέβαια στα έργα τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Δήμου Πύργου. Το ΤΕΕ έχει ιδιαίτερο ρόλο αφού ουσιαστικά είναι σύμβουλος των Δήμων και γι’ αυτό επιθυμούμε τη συνεργασία, το πλαίσιο της οποίας θα εξειδικεύσουμε σε επόμενες συναντήσεις μας»

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ξεκινά μια νέα περίοδος στις σχέσεις του Επιμελητηρίου με το δήμο Πύργου και παρέδωσε υπόμνημα με μια σειρά αιτημάτων αλλά και προτάσεων για τη συνεργασία των δύο θεσμών με σκοπό τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στους πολίτες αλλά και την αναπτυξιακή πορεία της ευρύτερης περιοχής

Έναρξη εργασιών της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων: Βασικές Προτεραιότητες και Άνοιγμα προς τους Πολίτες για Υποβολή Αναφορών

Ηλεία

Εργασίες ξεκίνησε η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων ορίζοντας την θεματολογία της. Η Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, παρουσίασε τους θεματικούς κύκλους εργασίας με βασικές προτεραιότητες τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και των μικροπλαστικών για τη προστασία του θαλάσσιου ύδατος και της δημόσιας υγείας, τη διαχείριση των πλημμυρών και των υγρών αποβλήτων, την ορθή χρήση του νερού σε σχέση με την αγροτική παραγωγή, τη διασύνδεση του νερού με τη διατροφική αλυσίδα και τη παραγωγή ενέργειας, καθώς και τις λίμνες, ώστε να εξετασθεί η οικολογική τους κατάστασης. Ακολούθως, κατατέθηκαν σειρά προτάσεων από τους Βουλευτές αναφορικά με τη θεματολογία, θέτοντας σε προτεραιότητα τη διαχείριση των λιμνών και των ποταμιών.

Η Πρόεδρος σημείωσε, περαιτέρω, ότι η θεματολογία παραμένει ανοιχτή και θα διαμορφωθεί αντίστοιχα με θέματα επικαιρότητας, ενώ θα δεχθεί και καταγγελίες, τόσο από τα μέλη της Επιτροπής όσο και από  πολίτες σε σχέση με περιπτώσεις ρύπανσης υδάτων. Το «άνοιγμα» προς τους πολίτες μέσω καταγγελιών και αναφορών είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς έτσι δίνεται η δυνατότητα στα Μέλη της Επιτροπής να γίνονται άμεσα κοινωνοί των περιπτώσεων ρύπανσης των υδάτων. Το Προεδρείο της Επιτροπής θα δέχεται αναφορές στο  ακόλουθο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων θα εξετάσει, ακόμη, το ενδεχόμενο αξιοποίησης των μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως μέσω της από κοινού κατάθεσης κοινοβουλευτικών ερωτήσεων, για ορισμένες θεματικές που έχουν ήδη εξεταστεί σε προηγούμενες Συνεδριάσεις.

Συνάντηση Νεκτάριου Φαρμάκη με τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ

Δυτική Ελλάδα

Με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, στο πλαίσιο των επαφών του, κατά την επίσκεψη του στην Πάτρα.

Η συνάντηση, ήταν η πρώτη των δύο ανδρών και πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα και παρουσία συνεργατών και των δύο πλευρών. Χαρακτηριστικός ο ακόλουθος διάλογος:

  • «Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση;»
  • «Να κάνω τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας να χαμογελάσουν. Είναι υπέροχοι άνθρωποι…»

Αναφερόμενος στα μεγάλα προβλήματα της περιοχής, ο Περιφερειάρχης, έθεσε ως σημαντικότερο την ανεργία, ενώ μίλησε και για άλλα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με κυρίαρχα την έλλειψη υποδομών και επενδύσεων.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης των ΗΠΑ επεσήμανε, πως η Πάτρα διαθέτει μεγάλες και ιδιαίτερες αναπτυξιακές δυνατότητες, σε διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων ο Τουρισμός. Μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή τονίστηκε η αναγκαιότητα προβολής και εξωστρέφειας της περιοχής.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, την οποία ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε ως το ισχυρότερο brand name, αλλά και στην περιοχή των Καλαβρύτων, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση του 1821 και τις εκδηλώσεις που θα προγραμματιστούν.

Ο κ. Πάιατ εξέφρασε στον κ. Φαρμάκη την πρόθεση να συμβάλλει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της επενδυτικής «ικανότητας» της περιοχής, ενώ στο τέλος της συνάντησης, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν εθιμοτυπικά δώρα.

 

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη: https://www.youtube.com/watch?v=-4nikELkaeA

Παράταση κατάστασης έκτακτης ανάγκης στους Δήμους Δυτικής Αχαΐας και Θέρμου

Δυτική Ελλάδα

Την παράταση κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχών της Δυτικής Αχαΐας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας που επλήγησαν από πυρκαγιές και του Δήμου Θέρμου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, υπέγραψε σήμερα Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ειδικότερα, κατόπιν απόφασης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, δίδεται παράταση διάρκειας τριών μηνών, έως και τις 16 Δεκεμβρίου 2019.

Για τη Δυτική Αχαΐα της Π.Ε Αχαΐας, η απόφαση αφορά στις Τοπικές Κοινότητες Χαραυγής, Άρλας και Φωσταίνης της Δ.Ε Ωλενίας και των Τοπικών Κοινοτήτων Πετροχωρίου και Ελαιοχωρίου της Δ.Ε Δύμης.

O Νεκτάριος Φαρμάκης στα γραφεία του ΣΕΒ Π&ΔΕ: «Ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας»

Δυτική Ελλάδα

Επίσκεψη στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης.

Οι κ.κ. Φαρμάκης και Ζαΐμης είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ Π&ΔΕ, Κλεομένη Μπάρλο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και να ανταλλάξουν απόψεις για τα ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της Βιομηχανίας στην περιοχή.

«Η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας αποτελεί έναν πολύ κρίσιμο παράγοντα στην προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας: «Η νέα Περιφερειακή Αρχή θέτει σε άμεση προτεραιότητα την ενίσχυση του τοπικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, κυρίως όμως την αύξηση των θέσεων εργασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε στενά με όλους τους επιχειρηματικούς φορείς της Δυτικής Ελλάδας, ιεραρχώντας τις δυνατότητες και τα προβλήματα, προκειμένου να χτίσουμε από κοινού ένα νέο και καλύτερο μέλλον για όλους».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Ελλάδα

Συνέντευξη στον Γαβριήλ Χ. Σερέτη

Την πεποίθηση ότι η Βουλή δεν μπορεί να αναπέμψει την υπόθεση Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη, χωρίς να παραλείψει να εκπληρώσει την εξαιρετική δικαστική αρμοδιότητα που έχει για τα υπουργικά εγκλήματα, εκφράζει ο πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας. Σημειώνοντας με νόημα τη θέση της πλειοψηφίας, σύμφωνα με την οποία η διερεύνηση για όλα τα αδικήματα που συντελέστηκαν και για όλα τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν σ’ αυτή τη σκοτεινή υπόθεση, θα φτάσει μέχρι τέλους. Ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. και μέλος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος με τη συνέντευξη του στον «Φ» υπογραμμίζει ότι η διερεύνηση της υπόθεσης δεν πρέπει να συσχετιστεί με τη πρώτιστη ανάγκη εξεύρεσης συναινέσεων στα μείζονα ζητήματα της αναθεώρησης του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου.

 

Γνωρίζουμε την θέση σας ότι προέχουν τα στοιχεία και οι αποδείξεις. Είναι, όμως, δυνατόν, ρωτά ο απλός πολίτης, ο κ. Παπαγγελόπουλος να ενεργούσε μόνος του; Για ένα θέμα που η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε αναδείξει ως κορυφαίο “σκάνδαλο”; Το ρωτώ διότι, μεταξύ άλλων, όλοι θυμόμαστε πως οι γνωστές δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού, έγιναν κάτω από τις νεραντζιές του Μαξίμου, μετά από σύσκεψη- ενημέρωση του πρώην Πρωθυπουργού για τη δικογραφία.

 

Το ερώτημα είναι εύλογο και ως εκ τούτου δικαιούται οποιοσδήποτενα απορεί πως είναι δυνατόν ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας να αγνοούσετουςποινικά επιλήψιμουςχειρισμούςστο χώρο της Δικαιοσύνης, που αποδίδονται στον υπουργό του. Όμωςμόνο λογικές απορίες και εύλογα συμπεράσματα δεν αρκούν για να εμπλέξουν κάποιον σε μια ποινική υπόθεση.Η αρχή της νομιμότητας, υπό τη μορφή της θετικότητας και της ασφάλειας του δικαίου που επικρατεί στο χώρο του ποινικού δικαίου, αποτελεί θεσμική εγγύηση για το ότι κανένας στη χώρα μας δεν επιτρέπεται να εμπλακεί σε ποινική διαδικασία μόνο με βάση λογικές υπόνοιες. Χρειάζονται στοιχεία, έστω με τη μορφή των απλών ενδείξεων που κατά κάποιο τρόπο αποτελούν ατελείς αποδείξεις. Σε αντίθετη εκδοχή θα επιστρέφαμε στο καθεστώς των «ποινών υπονοίας», που ίσχυσε στη Πρωσία το 1754 επί Φρειδερίκου του Μεγάλου, όταν και χωρίς αποδείξεις κάποιος καταδικαζόταν, γιατί στο πρόσωπο του συγκέντρωνε απλές και μόνο υποψίες εμπλοκής στη διάπραξη ενός εγκλήματος. Επομένως, είμαστε υποχρεωμένοι σε κάθε ποινική περίπτωση να αναζητούμε την αλήθεια των γεγονότων, δηλαδή του τι πραγματικά έχει γίνει σε μια υπό έρευνα περίπτωση και όχι του τι θα ήταν λογικά δυνατό να έχει συμβεί. Ανεξαρτήτως, όμως, τούτων η ποινική εμπλοκή του κ. Τσίπρα στη συγκεκριμένη υπόθεση, ακόμη και με λογικές υπόνοιες, είναι αδιανόητη γιατί προσκρούει στον προβληματικό χαρακτηρισμό του τρόπου της πιθανής συμμετοχής του στη διάπραξη των εγκλημάτων που αποδίδονται στον υπουργό του. Θα μπορούσε δηλαδή να χαρακτηριστεί ως ηθικός αυτουργός ηθικού αυτουργού (αλυσιδωτή ηθική αυτουργία), σε έγκλημα που διαπράχθηκε από μη πολιτικά πρόσωπα. Για τη σχέση όμως αυτή δεν έχει αναφερθεί οποιοδήποτε στοιχείο.

 

Έχει η Βουλή την αρμοδιότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση ή αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης, στην οποία, με τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου, πρέπει να επιστρέψει ο φάκελος;

 

Ως γνωστόν, η Βουλή επιλαμβάνεται της υποθέσεως αυτής ύστερα από σχετική απόφαση της δικαιοσύνης. Η απόφαση της δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ενσωματωμένη στο διαβιβαστικό έγγραφο, με το οποίο ο αντιεισαγγελέας κ. Ζαχαρής διαβιβάζει στη Βουλή τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση, μαζί με τα υπάρχοντα στοιχεία, για να ασκήσει η Βουλή τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα, το Νόμο και το Κανονισμό της Βουλής αρμοδιότητές της. Δηλαδή, να ερευνήσει με τη σύσταση και τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης του άρθρου 86 του Συντάγματος εάν στη συγκεκριμένη περίπτωση συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου ή όποιου άλλου έχει συμμετάσχει στις πράξεις που του αποδίδονται. Η δικαιοσύνη επομένως ήδη έχει αποφασίσει ότι οποιαδήποτε προηγούμενη έρευνα χρειαστείγια την άσκηση της ποινικής δίωξης, σε όλο το βάθος και το εύρος που επιβάλλεται, ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Βουλής. Επιστροφή της υπόθεση στη δικαιοσύνημπορεί να γίνει μόνο υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει το άρθρο 86 του Συντάγματος, τα άρθρα 1 έως 4 του Ν. 3126/2003 περί ΠοινικήςΕυθύνης Υπουργών και τα άρθρα 153 και επόμενα του Κανονισμού της Βουλής.Υπό ταδεδομένα αυτά δυσκολεύομαι να κατανοήσω με ποιο νόμιμο τρόπο μπορεί η Βουλή να αναπέμψει την υπόθεση στηδικαιοσύνη, χωρίς να παραλείψει να εκπληρώσει την εξαιρετική δικαστική αρμοδιότητα που έχει για τα υπουργικά εγκλήματα, όταν μάλιστα ο Γ.Γ. της Κ.Ο. της Ν.Δ. σε χτεσινή του δήλωση διαβεβαίωσε ότι η διερεύνηση για όλα τα αδικήματα που συντελέστηκαν και για όλα τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν σ’ αυτή τη σκοτεινή υπόθεση, θα φτάσει μέχρι τέλους.

 

Πως θα μπορούσε να διαχωριστεί η διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να λάμψει η αλήθεια, από την επίσης πρώτιστη ανάγκη εξεύρεσης συναινέσεων στα μείζονα ζητήματα της αναθεώρησης του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου;

 

Δεν χρειάζεται καμία προσπάθεια για ένα τέτοιο διαχωρισμό, αφού αφ’ εαυτών τα δύο ζητήματα κινούνται και εξελίσσονται σε διαφορετικές «πίστες». Το μεν πρώτο αναφέρεται στην εξαιρετική λειτουργία της Βουλής ως αποκλειστικού κρατικού φορέα άσκησης της ποινικής δίωξης κατά των υπουργών και υφυπουργών, για εγκλήματα που έχουν διαπράξει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (άρθρο 86 του Συντάγματος), το δε δεύτερο αναφέρεται στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος (άρθρο 110 του Συντάγματος).

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ – Παρασκευή-Κυριακή 20-22 Σεπτεμβρίου 2019

Η συνταγματική αναθεώρηση στην τελική ευθεία

Ελλάδα

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Φωτογραφία: Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη τυπική συνεδρίαση για τον προγραμματισμό των εργασιών της επιτροπής.

Με την εκλογή διακομματικού προεδρείου άνοιξαν χθες και τυπικά οι εργασίες της επιτροπής για την αναθεώρηση του συντάγματος, η πρώτη επί της ουσίας συνεδρίαση της οποίας προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη. Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Ευριπίδης Συλιανίδης, αντιπρόεδρος η κ. Εφη Αχτσιόγλου και γραμματέας ο κ. Γ. Καμίνης, μέσα σε κλίμα ευρύτερης συνεννόησης – όπως συνέβη αντιστοίχως και στο παρελθόν, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι η συγκεκριμένη ειδικού πολιτικού βάρους επιτροπή λειτουργεί εν μέσω γενικότερης διάθεσης για συναίνεση.

Μόνο στην περίπτωση της προταθείσας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατεγράφησαν ορισμένες «σκιές»: αν και οι κ. Στυλιανίδης και Καμίνης έλαβαν 40 θετικές ψήφους και μόνο δύο λευκά, στην κάλπη της κυρίας Αχτσιόγλου βρέθηκαν μόνο 34 θετικές ψήφοι, επίσης δύο λευκά, αλλά και έξι άκυρα. Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να πει την προέλευση των έξι «ακύρων», που καταδεικνύουν την ύπαρξη δυσφορίας ή αποδοκιμασίας για την τέως υπουργό Εργασίας, δεδομένου ότι η ψηφοφορία ήταν μυστική.

Αμέσως μετά την εκλογή του, ο κ. Στυλιανίδης πρότεινε τη διεξαγωγή συνεδριάσεων κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, με κατ’ αρχήν στόχο να συζητηθεί σε κάθε συνεδρίαση μία από τις δέκα θεματικές ενότητες στις οποίες «χώρισε» τις 49 προς αναθεώρηση διατάξεις. Υπενθυμίζεται ότι εξ αυτών οι δέκα αφορούν καταργήσεις υφισταμένων διατάξεων, ενώ, ως προς τις υπόλοιπες, το ειδικότερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται αφενός στα έξι άρθρα για την τροποποίηση των οποίων απαιτούνται στην αναθεωρητική Βουλή 151 ψήφοι (είναι εκείνα για τα οποία η προτείνουσα, προηγούμενη Βουλή είχε υπερψηφίσει με τουλάχιστον 180 ψήφους), και εκ των υπολοίπων ορισμένα όπως το άρθρο 54, το οποίο σχετίζεται με τη δυνατότητα άμεσης κατάργησης της απλής αναλογικής. Στα πρώτα εκ των προαναφερομένων είναι τα σχετικά με την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τη βουλευτική ασυλία, το δικαίωμα της μειοψηφίας να συγκροτεί έως δύο εξεταστικές επιτροπές, την εξομοίωση των στρατιωτικών με τους τακτικούς δικαστές, καθώς και την εκλογή μελών των ανεξαρτήτων αρχών.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση επί του προγραμματισμού εργασιών, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γ. Κατρούγκαλος, αφού επαναδιατύπωσε τις ενστάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τον χρόνο του ενός μηνός που δόθηκε για την ολοκλήρωση του έργου της (έκανε λόγο για «ασφυκτικό πλαίσιο») ζητώντας να μείνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την Ολομέλεια χρονική παράταση, υπέβαλε το αίτημα να αποτελέσει ξεχωριστή, αυτόνομη ενότητα η συζήτηση επί της διατάξεως που αφορά τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας. Με την πρόταση συμφώνησε εκ μέρους του ΚΚΕ και ο κ. Ι. Γκιόκας, εγείροντας επίσης ενστάσεις επί του «ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος», όπως έκανε στη συνέχεια και η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως κάνει αποδεκτό το αίτημα του κ. Κατρούγκαλου να «αφιερωθεί» μία συνεδρίαση για το θέμα των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας, ενώ άφησε και ανοικτό το ενδεχόμενο η επιτροπή να ζητήσει μικρή παράταση για την ολοκλήρωση των εργασιών της, που, όπως προβλέπεται κατ’ αρχήν από τη σχετική κατά πλειοψηφία απόφαση της Ολομέλειας, έχει προσδιοριστεί για τις 22 Οκτωβρίου.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1043623/article/epikairothta/politikh/h-syntagmatikh-ana8ewrhsh-sthn-telikh-ey8eia (Έντυπη έκδοση)

 

Βουλή: Συνεδριάζει την Παρασκευή η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

Ελλάδα

Ένας μήνας προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου της

Την ερχόμενη Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση, η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να εκλέξει το προεδρείο της.

Η προθεσμία που θα έχει η Επιτροπή για να ολοκληρώσει το έργο της θα είναι ένας μήνας, δηλαδή από τις 20 Σεπτεμβρίου έως 22 Οκτωβρίου 2019, διάστημα στο οποίο πρέπει να υποβάλει τη σχετική έκθεση ώστε να κινηθούν οι περαιτέρω διαδικασίες αναθεώρησης στην Ολομέλεια.

Την ερχόμενη Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση, η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να εκλέξει το προεδρείο της.

Η προθεσμία που θα έχει η Επιτροπή για να ολοκληρώσει το έργο της θα είναι ένας μήνας, δηλαδή από τις 20 Σεπτεμβρίου έως 22 Οκτωβρίου 2019, διάστημα στο οποίο πρέπει να υποβάλει τη σχετική έκθεση ώστε να κινηθούν οι περαιτέρω διαδικασίες αναθεώρησης στην Ολομέλεια.

 

Το προεδρείο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος θα είναι διακομματικό, πρακτική που έχει τηρηθεί σε όλες τις αναθεωρήσεις του Συντάγματος. Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος θα προέρχεται από το κόμμα της πλειοψηφίας, ο αντιπρόεδρος από την αξιωματική αντιπολίτευση και ο γραμματέας της Επιτροπής από το Κίνημα Αλλαγής.

Η απόφαση για προθεσμία ενός μήνα ελήφθη νωρίτερα σήμερα κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια, αλλά - όπως προϊδέασε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας - ενδεχομένως, στην πορεία, να δοθεί ένα περιθώριο, με νέα απόφαση, στην περίπτωση που η Επιτροπή δεν περατώσει το έργο της μέσα σε συτό το χρονικό διάστημα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 
Αναδημοσίευση από την https://www.naftemporiki.gr

Συγκρούσεων συνέχεια για τον «Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»

Κόσμος

Κώστας Μοσχονάς

Συνεχίζεται η πολεμική γύρω από τον τίτλο «Προστασία Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» για το χαρτοφυλάκιο του  Μαργαρίτη  Σχοινά  επί του οποίου επιμένει η μελλοντική πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η μόνη πολιτική ομάδα που στηρίζει τη φαεινή  «ιδέα» της Γερμανίδας αντικαταστάτριας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στο οποίο έχει ενταχθεί η Νέα Δημοκρατία…

Ολες οι άλλες Ομάδες (Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) ασκούν έντονη κριτική, ενώ στα τέλη του μηνός αρχίζει η  ακροαματικής διαδικασία των μελών της νέας Επιτροπής…

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, ο Βαυαρός, Μάνφρεντ Βέμπερ, η προεκλογική εκστρατεία του οποίου βασίστηκε στην «ιουδαϊκή-χριστιανική κληρονομιά» της Ευρώπης,   ερωτηθείς χθες σε συνέντευξη τύπου δήλωσε :«Είμαι περήφανος που είμαι Ευρωπαίος. Σε πολιτικό επίπεδο, είναι σημαντικό να μην επιτρέψουμε στην άκρα Δεξιά να σφετεριστεί τη συζήτηση »… και πρόσθεσε : Πρέπει να υπερασπιστούμε την ανεκτικότητα, την αλληλεγγύη, και απέναντι στους μετανάστες. Αυτός είναι ο τρόπος ζωής στην ΕΕ...Η Μαρίν Λε Πέν ( επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός») δεν είναι  ευρωπαϊκός τρόπος ζωής»…

Μέχρι εδώ δεν τα πήγε και άσχημα ο αποτυχών υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν...Στη συνέχεια, όμως, θέλησε να πάει ακόμη παραπέρα και εμφανίστηκε επικριτικός έναντι του τρόπου ζωής δισεκατομυρίων Κινέζων, Αφρικανών  και Αμερικανών...”Είναι  κάποιος στην αίθουσα  που θέλει να ζήσει με τον κινεζικό τρόπο ζωής; Υπάρχει κάποιος στην αίθουσα που θέλει να ζήσει με τον αφρικανικό τρόπο ζωής ή με τον αμερικανικό;», διερωτήθηκε ο Βαυαρός, διευκρινίζοντας ότι  ο ίδιος επιθυμεί να ζήσει με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής...

Τα σχόλια του Μ. Βέμπερ  προκάλεσαν φυσικά έντονες αντιδράσεις και κατηγορήθηκε για φανατισμό και πως αδυνατεί να αναγνωρίσει την αφρικανική πολυμορφία, ενώ η άκρα δεξιά επιδοκίμασε  την επικριτική αναφορά του στον κινέζικο ,αμερικάνικο και αφρικανικό τρόπο ζωής… 

Τα βέλη, όμως, των πολιτικών Ομάδων, εκτός βέβαια του ΕΛΚ, επικεντρώθηκαν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν. Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Φιλίπ Λαμπέρ κατηγόρησε την Γερμανίδα μελλοντική πρόεδρο ότι υιοθετεί τη γλώσσα της ακροδεξιάς... 

«Το χαρτοφυλάκιο του Μ. Σχοινά αναμειγνύει εσωτερική ασφάλεια και μετανάστευση. Πρόκειται για το αφήγημα της πιο ακραίας Δεξιάς ότι δηλαδή η μετανάστευση αποτελεί πρόβλημα τόσο για τον τρόπο ζωής μας όσο και για την ασφάλειά μας», είπε, εκφράζοντας την άποψη ότι με την επιμονή της φον ντερ Λάιεν για τον τίτλο «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» θέλει να κατευνάσει τη δεξιά πτέρυγα…

Την αντίθεσή της για τον επίμαχο τίτλο εξέφρασε για μία ακόμη φορά και η Ομάδα των σοσιαλδημοκρατών, με πρώτη την Ισπανίδα Ιράτχε Γκάρντα Περέζ, η οποία δήλωσε ότι αυτό που την ενοχλεί είναι « η παράμετρος της μετανάστευσης, που συνδέεται με τον τίτλο»... ».  «Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής πρέπει να στηρίζεται στις αξίες του μη αποκλεισμού και της αλληλεγγύης » είπε.

Από την πλευρά των Φιλελευθέρων, ο ευρωβουλευτής Στεφάν Σεζουμέ δήλωσε:  «Γνωρίζω ότι τις κοινές αξίες τις ασπάζονται οι φιλοευρωπαϊκές ομάδες. Κανένα πρόβλημα. Αλλά δεν γνωρίζω τι σημαίνει ο τρόπος ζωής», για να προσθέσει: «Η άκρα Δεξιά υποστηρίζει τον τίτλο. Είναι περίεργο μία ομάδα που είναι κατά της ΕΕ να καλωσορίζει την ιδέα μίας ΕΕ που καθορίζει τον τρόπο ζωής. Αισθανόμαστε ότι για την άκρα Δεξιά υπάρχει πίσω από αυτή την ονομασία η ρητορική του ιουδαϊκού-χριστιανικού πολιτισμού».

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Τουρκία: Παραδόθηκε η δεύτερη συστοιχία ρωσικών πυραύλων S-400

Κόσμος

Φωτογραφία: AP Photo

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκληρώθηκε η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας ρωσικών πυραύλων S-400 και πρόσθεσε ότι το σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο του 2020.

Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον βρίσκονται σε αντιπαράθεση με αφορμή την αγορά από την Τουρκία του συστήματος των S-400 με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν ότι το ρωσικό σύστημα θα ήταν ασύμβατο με αυτά του NATO και ότι συνιστά κίνδυνο για τα υπερηχητικά και χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 της Lockheed Martin.

Η πρώτη συστοιχία πυραύλων παραδόθηκε στην Άγκυρα τον Ιούλιο παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για πιθανή επιβολή κυρώσεων εξαιτίας της αγοράς. Οι ΗΠΑ απέβαλαν επίσης την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, αλλά μέχρι στιγμής η Άγκυρα έχει αγνοήσει τις προειδοποιήσεις. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας S-400.

Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, οι προσπάθειες να τοποθετηθεί το σύστημα και να εκπαιδευτεί το προσωπικό που θα το χειρίζεται συνεχίζονται.

Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσολγου, σε συνέντευξή του στο CNN Turk ξεκαθάρισε ότι οι S-400 θα ενεργοποιηθούν παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του την Παρασκευή είπε στο Reuters, ότι θα συζητήσει την αγορά αμερικανικών πυραύλων Patriot με τον πρόεδρο Τραμπ αυτόν τον μήνα τονίζοντας ότι ο προσωπικός δεσμός του με τον Αμερικανό ομόλογό του μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση με αφορμή τους S-400.

Παρότι η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν θα επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα, ο πρόεδρος Τραμπ έχει επιδείξει συμπάθεια προς την Τουρκία, δεν έχει όμως αποκλείσει πλήρως τις κυρώσεις.

Πηγή: https://www.cnn.gr

Πέντε ενδιαφέροντα στοιχεία για την οικονομία της Ινδίας

Κόσμος

Το RT παρουσιάζει πέντε ενδιαφέροντα στοιχεία για την οικονομία της Ινδίας που αναπτύσσεται ραγδαία.

Η Ινδία με πληθυσμό περίπου 1,37 δισ. κατοίκων, αποτελεί μία από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου.  Φιλόδοξος στόχος της είναι το ΑΕΠ της να φτάσει τα 5 τρισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το RT παρουσιάζει πέντε ενδιαφέροντα στοιχεία για την Ινδία.

Η οικονομία της χώρας έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί μέσα σε 20 χρόνια

Στην αλλαγή της χιλιετίας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας ήταν περίπου 459 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Πέρυσι, ισοδυναμούσε με 2.726 τρισ. δολάρια.

Η Ινδία έχει την ταχύτερη αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο

Η οικονομία της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,4% το 2019, σε σύγκριση με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 6,3% στην Κίνα και μόλις 2,5% στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εντυπωσιακή αυτή ανάπτυξη είναι λίγο μικρότερη από εκείνη που είχε η οικονομία της Ινδίας από το 2003 έως το 2008, πριν δηλαδή από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Το ετήσιο ΑΕΠ της ξεπέρασε εκείνο της Γαλλίας και αναμένεται να ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ινδίας, ύψους 2.726 τρισ. δολαρίων, ήταν λίγο χαμηλότερο από το ΑΕΠ της Γαλλίας ύψους 2.778 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

 Η χώρα με το έβδομο μεγαλύτερο ΑΕΠ, η Ινδία, αναμένεται τώρα να φθάσει τα 5,9 τρισ. δολάρια μέχρι το 2025, σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων IHS Markit.  Έχει προβλέψει ότι η Ινδία θα ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το τέλος του έτους για να γίνει μία από τις πέντε κορυφαίες οικονομίες του κόσμου. 

Η γεωργία αντιπροσωπεύει το 50% των θέσεων εργασίας

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φρούτων και λαχανικών στον κόσμο. Επίσης έχει ένα ακμάζον εμπόριο θαλασσινών. Συνολικά, η γεωργική παραγωγή αντιπροσωπεύει περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας στη χώρα.

Τα καύσιμα αποτελούν το 15% των συνολικών εξαγωγών της χώρας

Οι συνολικές εξαγωγές πετρελαιοειδών της Ινδίας αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα δέκατο της ακαθάριστης αξίας του συνόλου των εξαγωγών.

Η χώρα έχει τα περισσότερα έσοδα από τις εξαγωγές των ορυκτών καυσίμων της, κυρίως βενζίνη, ντίζελ, νάφθα, πετρέλαιο και λιπαντικά. Το 2018, εξήγαγε προϊόντα πετρελαίου αξίας περίπου 48,3 δισ. δολαρίων.

Πηγή: https://www.insider.gr/eidiseis/kosmos/118527/pente-entyposiaka-stoiheia-gia-tin-tahytata-anaptyssomeni-oikonomia-tis