721 New Articles

Κυριότερες Ειδήσεις

Grid List

Μ. Κατρίνης - Παρεμβάσεις για ερασιτεχνική αλιεία και αποζημιώσεις ελιάς Καλαμών

Ηλεία

Ερωτήσεις κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης αναφορικά με τους περιορισμούς στην ερασιτεχνική αλιεία που εισάγει το νέο Προεδρικό Διάταγμα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και για την αδικία εις βάρος μερίδας παραγωγών ελιάς Καλαμών, οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμα την αποζημίωση covid που δικαιούνται από τον Νοέμβριο του 2020.

Αφενός, οι ερασιτέχνες αλιείς ισχυρίζονται ότι η Κυβέρνηση με το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος που έθεσε σε άτυπη διαβούλευση αντιμετωπίζει τα θέματα του κλάδου τους με πρόχειρο τρόπο, χωρίς να λάβει υπόψη τις απόψεις των επιστημόνων και των αρμόδιων φορέων όπως οι Υπηρεσίες Αλιείας της χώρας. Για το λόγο αυτό και τα σχόλια των εκπροσώπων των ερασιτεχνών αλιέων που συμμετείχαν στη διαβούλευση ήταν άκρως καταγγελτικά απέναντι στις προτεινόμενες διατάξεις, οι οποίες θέτουν υπερβολικούς τεχνικούς και χρονικούς περιορισμούς στην ερασιτεχνική αλιευτική δραστηριότητα.

Αφετέρου, περίπου 10.000 ελαιοπαραγωγοί έχουν μείνει εκτός της ενίσχυσης covid από τον Νοέμβριο του 2020, λόγω ενός γραφειοκρατικού λάθους του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε επανειλημμένως ότι το λάθος θα διορθώνονταν άμεσα, αλλά τελικά έπρεπε να φτάσει ο Μάιος του 2021, για να διαπιστώσουν οι παραγωγοί ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν με τον όρο ότι από το δικαιούμενο ποσό θα αφαιρεθεί το μη επιστρεπτέο κομμάτι τυχόν επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν λάβει ενδιαμέσως όσοι τις δικαιούνταν. Τελικά οι παραγωγοί αυτοί που εξαρχής αδικήθηκαν θα πάρουν πολύ καθυστερημένα μια ‘’κουτσουρεμένη’’ ενίσχυση, ενώ στους υπόλοιπους δικαιούχους έχει κανονικά δοθεί ολόκληρη από τα τέλη του 2020

Ο κ. Κατρίνης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αφενός να διευκρινίσει εάν τελικά σκοπεύει να φέρει το προτεινόμενο προεδρικό διάταγμα για την ερασιτεχνική αλιεία προς συζήτηση στη Βουλή και εάν αντ’ αυτού προτίθεται να διαμορφώσει ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο πλαίσιο ρύθμισης της ερασιτεχνικής αλιείας και αφετέρου να ανακαλέσει από κοινού με τον Υπουργό Οικονομικών την απόφαση για συμψηφισμό των ενισχύσεων για τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών ώστε να δοθούν στο  ακέραιο οι αποζημιώσεις αυτές.

 

 

Τιμήθηκε η ηρωική θυσία του Καπετάν Γιώργη Γιαννιά -Η πρώτη εκδήλωση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για τα 200 χρόνια Παλιγγενεσίας

Ηλεία

Με μια σεμνή τελετή ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας τίμησε την επέτειο της μάχης στα στενά Κατσαρού και την ηρωική θυσία του Καπετάν Γιώργη Γιαννιά, ο οποίος έπεσε μαχόμενος κατά των Τουρκαλβανών Λαλαίων, στις 27 Μαΐου 1821.

Η τελετή, η πρώτη κατά σειρά από τις εκδηλώσεις του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για τα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία, έγινε την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021, στο μνημείο που έχει δημιουργηθεί στη θέση της μάχης, στον οικισμό Σπαρτουλιά της Κοινότητας Αντρωνίου. Αρχικά τελέστηκε δοξολογία στον παρακείμενο ιερό ναό Αγίου Ιωάννου, χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού, με τη συμμετοχή και του Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου.

Ακολούθως έγινε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια  κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Γιαννόπουλο, τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύση Καλαματιανό τον εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Λασιώνος κ. Λύσανδρο Παναγόπουλο, τον πρόεδρο Κοινότητας Αντρωνίου κ. Γιώργο Μπαντούνα, τον Δασάρχη Ηλείας κ. Παναγιώτη Λάττα, τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» κ. Φώτη Βερβίτα και τον εκπρόσωπο του Λαογραφικού συλλόγου «Μωραΐτες εν χορώ» κ. Σπύρο Τσοκανά.

Ο Δήμαρχος κ. Γεωργιόπουλος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία της Επανάστασης του 1821 και στις συνθήκες που οδήγησαν στον ξεσηκωμό των Ελλήνων, τονίζοντας ότι οι σύγχρονες γενιές έχουν να διδαχθούν πολλά από την ιστορία του Αγώνα.

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο συγγραφέας – ιστοριοδίφης κ. Ηλίας Τουτούνης, αναφερόμενος με λεπτομέρειες στο ιστορικό της μάχης και τον ηρωικό θάνατο του Καπετάν Γιώργη Γιαννιά. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η μάχη στα στενά του Κατσαρού επέφερε σημαντικό πλήγμα στους Τούρκους συμβάλλοντας στην αποδυνάμωση της στρατιωτικής τους δύναμης, κάτι που οδήγησε στην μετέπειτα ήττα τους στη μάχη στο Πούσι για την άλωση του Λάλα.

Η εκδήλωση, τον συντονισμό της οποίας είχε η κα Βάσω Χαριτοπούλου, έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Μεταξύ των παρισταμένων στην εκδήλωση ήταν, εκτός των προαναφερθέντων, οι Αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ. Χάρης Σπηλιόπουλος (είχε την οργανωτική ευθύνη), Παναγιώτης Φλέσσας, Βασίλης Αρβανίτης και Ρόη Αντωνοπούλου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Νίκος Μαρούντας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ κ. Δημήτρης Κωσταριάς, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θύμιος Κοτζάς, ο εκπρόσωπος της Α΄ ελάσσονος μειοψηφίας κ. Ανδρέας Μπενέτσης, οι πρώην Δήμαρχοι Λασιώνος κ.κ. Κλεάνθης Παπαδόπουλος και Βασίλης Παπαντώνης, που επί θητείας τους καθιερώθηκε η εκδήλωση, πρόεδροι Κοινοτήτων, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

(Φωτογραφίες: Δ. Παπαϊωάννου)

 

ΦΩΤΟ: giannias-1,2,3,4

«Νησίδα» υγειονομικής ασφάλειας για την κρουαζιέρα η Αρχαία Ολυμπία -Επιστολή Γεωργιόπουλου προς τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη

Ηλεία

Ως ένας υγειονομικά ασφαλής προορισμός για την κρουαζιέρα προβάλλει η Αρχαία Ολυμπία, όπως τονίζει ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος σε επιστολή του προς τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη.

Στην επιστολή του ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρει πως, με την έναρξη της τουριστικής περιόδου και την επανάληψη των δρομολογίων της κρουαζιέρας, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να τηρούνται στην περιοχή, ώστε το μήνυμα ασφάλειας στους επισκέπτες της Αρχαίας Ολυμπίας να είναι ιδιαίτερα ισχυρό:

«Η περιοχή μας παρέμεινε όλο το διάστημα της πανδημίας ασφαλής "νησίδα" , με μηδενικά κρούσματα και μεγάλη συμμετοχή εμβολιασμών μεταξύ κατοίκων και επαγγελματιών. Επειδή αυτό δεν μπορεί να είναι γνωστό στους φορείς διακίνησης των τουριστών, ζητούμε την παρέμβασή σας προκειμένου να απαλειφθούν φαινόμενα φοβίας και επιλεκτικών επισκέψεων σε καταστήματα και επιχειρήσεις, δεδομένου ότι, όπως είναι γνωστό, τόσο οι μονάδες φιλοξενίας όσο και εκείνες της εστίασης, της αναψυχής και του λιανεμπορίου είναι στο σύνολό τους απόλυτα εναρμονισμένες με τα πρωτόκολλα που έχουν προβλεφθεί για την περίσταση.

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, βρίσκεται σε συνεννόηση και με άλλους Δήμους που αποτελούν προορισμούς κρουαζιέρας, όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος κλπ, έχουμε συναποφασίσει να σας προτείνουμε την οργάνωση διαδικτυακής συνάντησης ώστε με τη δική σας αποφασιστική συνδρομή να διορθώσουμε τις όποιες αρρυθμίες παρατηρούνται ώστε να κερδίσουμε έγκαιρα και τη σημαντική αγορά της κρουαζιέρας προς όφελος των τοπικών μας οικονομιών που, όπως γνωρίζετε, έχουν δεχτεί σοβαρά πλήγματα, 18 μήνες τώρα, λόγω των περιοριστικών μέτρων».

ΦΩΤΟ: georgio_theocharis

Επιστολή Α. Φίλια στον Υπουργό Εργασίας για να δοθεί νέα παράταση στους ωφελούμενους του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα

Δυτική Ελλάδα

Την περαιτέρω παράταση των συμβάσεων εργασίας των συμβασιούχων του προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα, ζητάει με επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανδρέας Φίλιας.

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στον Διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπ. Πρωτοψάλτη, ο κ. Φίλιας, σημειώνει ότι αυτή την περίοδο, στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας απασχολούνται 248 ωφελούμενοι που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες και καλύπτουν σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες που υπάρχουν, δεδομένης της πολυετούς έλλειψης προσωπικού, συμβάλλοντας στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των τμημάτων στα οποία απασχολούνται.

«Με δεδομένο ότι όλοι οι παραπάνω λόγοι για την παράταση της σύμβασης εργασίας των συμβασιούχων μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς χαρακτήρα εξακολουθούν να ισχύουν, καθώς ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα και η απώλεια αυτών των εργαζομένων από το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των τμημάτων στα οποία απασχολούνται, παρακαλούμε μέχρι την προκήρυξη νέου προγράμματος και μέχρι αυτό να προσφέρει νέους ωφελούμενους να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να παραταθεί περαιτέρω η παραμονή των ωφελουμένων που ήδη υπηρετούν στη συγκεκριμένη δράση για το μέγιστο δυνατό διάστημα» καταλήγει στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης.

 

 

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Ν. Φαρμάκη, στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Δυτική Ελλάδα

Στο μήνυμά του, με την ευκαιρία έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2021, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:

«Χιλιάδες νέες και νέοι μπαίνουν από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 στον αγώνα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Τα εμπόδια που συνάντησαν και αυτή τη χρονιά ήσαν πολλά. Τα όνειρά τους όμως είναι ακόμα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά, ικανά να υπερνικήσουν κάθε αντιξοότητα.

Στεκόμαστε στο πλευρό τους με σεβασμό και αγάπη, γνωρίζοντας πως οι εξετάσεις αποτελούν μία «λεωφόρο» προς την εκπλήρωση των στόχων τους, αν και όχι τη μόνη.

Δικό μας χρέος να βοηθήσουμε να μετατρέψουν τα όνειρά τους σε πράξη και να τους επιτρέψουμε να πετάξουν ψηλά, προς την κατεύθυνση που ο καθένας και η καθεμία τους επιθυμεί.

Καλή επιτυχία!»

Μήνυμα Χ. Μπονάνου για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: «Οι ανάγκες, ιδιαίτερα τώρα, είναι ακόμα μεγαλύτερες»

Δυτική Ελλάδα

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εορτάζεται στις 14 Ιουνίου, με σκοπό να τιμήσει τον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη για την προσφορά του και ταυτόχρονα να προτρέψει και ενθαρρύνει όλους μας να συνεισφέρουμε στον ιερό σκοπό της αιμοδοσίας.

Στην κατεύθυνση αυτή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιεί δράσεις με τις κινητές μονάδες αιμοδοσίας που η ίδια διαθέτει, ενώ σε συνεργασία με τοπικούς και περιφερειακούς φορείς στηρίζει κάθε δράση εθελοντικής αιμοδοσίας , ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει και ευαισθητοποιεί  τους πολίτες για θέματα αιμοδοσίας με στόχο την εξασφάλιση εθνικής επάρκειας αίματος.

 «Η παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη μας υπενθυμίζει ότι οι ανάγκες για εθελοντική προσφορά αίματος δε σταματούν ποτέ προκειμένου να καλυφθούν οι συμπολίτες μας που μεταγγίζονται τακτικά, αλλά και οι ασθενείς που χρειάζεται να χειρουργηθούν .Με αφορμή την ημέρα αυτή αξίζει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και να τιμήσουμε όλους τους εθελοντές αιμοδότες που αποδεικνύουν στην πράξη την ανθρώπινη αλληλεγγύη. Ιδιαίτερα, αυτήν την εποχή, λόγω της πανδημίας, οι ανάγκες για προσφορά αίματος είναι ακόμη μεγαλύτερες. Το αίμα είναι το υπέρτατο αγαθό και καθένας από εμάς μπορεί να χαρίσει ζωή σε ένα συνάνθρωπό του μέσω της εθελοντικής του προσφοράς. Για το λόγο αυτό ζητάμε απ΄ τον καθένα ξεχωριστά να ενημερωθεί και να ενταχθεί στο δίκτυο των εθελοντών αιμοδοτών» δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και υπεύθυνος για θέματα δημόσιας υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος.

 

 

 

Σημαντική ανατροπή - Στοπ στον εμβολιασμό με AstraZeneca για τους κάτω των 60 ετών από την Επιτροπή Εμβολιασμού

Ελλάδα

Ανατροπή με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca καθώς η επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται στην κυβέρνηση να σταματήσει ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο σε ηλικίες κάτω των 60 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της ΑstraΖeneca χορηγείται στη χώρα μας από την ηλικία των 30 ετών και πάνω.

Πηγή, περισσότερα στα https://www.tanea.gr/2021/06/14/greece/anatropi-me-astrazeneca-stop-stous-emvoliasmous-gia-tous-kato-ton-60-systinei-i-epitropi-emvoliasmou/ 

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού

Ελλάδα

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

 

Χθες, Κυριακή 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 78.676 έλεγχοι, από τους οποίους οι 39.995 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

 

Βεβαιώθηκαν συνολικά 148 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

 

 • 90 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

 

 • 18 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
 • 17 στο Βόρειο Αιγαίο,
 • 11 στη Θεσσαλονίκη,
 • 10 στη Στερεά Ελλάδα,
 • 10 στα Ιόνια Νησιά,
 • 6 στην Κρήτη,
 • 5 στην Ήπειρο,
 • 4 στην Κεντρική Μακεδονία,
 •  3 στο Νότιο Αιγαίο, 
 • 3 στην Πελοπόννησο,
 • 2 στη Δυτική Μακεδονία και
 • 1 στην Αττική.

 

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 58.496 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 56.393 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.103 των 150 ευρώ.

 

 • 38 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

 

 • 14 στη Θεσσαλονίκη,
 • 13 στην Κρήτη,
 •  6 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 
 • 3 στα Ιόνια Νησιά και
 • 2 στη Κεντρική Μακεδονία.

 

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.272 ομοειδείς παραβάσεις.

 

 • 17 παραβάσεις και 2 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

 

 

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

 

Στην Αττική, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερη αναστολή λειτουργίας, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

   

Στη Θεσσαλία, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου, με επιβολή 15ήμερη αναστολή λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 4 καθήμενων πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος, στους οποίους επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο.

 

Στην Ήπειρο, 3.000  ευρώ πρόστιμο σε ψησταριά, με επιβολή 15ήμερη αναστολή λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 6 καθήμενων πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος, στους οποίους επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο.

 

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη και 8.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ μπαρ, με επιβολή 15ήμερη αναστολή λειτουργίας,  για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας και εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος.

 

Στα Ιόνια Νησιά, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε καφετέρια, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

 

Στη Κρήτη, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

 

 

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.745 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.064 άτομα.

 

Τέλος, βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194 ομοειδείς παραβάσεις.

 

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Φροντιστήριο Μ.Ε. "Θεμέλιο" Πύργου - Πανελλαδικές Εξετάσεις - Τα θέματα στο εξεταζόμενο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Ελλάδα