686 New Articles

Διονύσης Καλαματιανός: Η κυβέρνηση απέρριψε τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στήριξη των μεσαίων εισοδημάτων, των αναπήρων και των πληττόμενων

Διονύσης Καλαματιανός: Η κυβέρνηση απέρριψε τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στήριξη των μεσαίων εισοδημάτων, των αναπήρων και των πληττόμενων

Ηλεία
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η κυβέρνηση αποτυγχάνει στη διαχείριση της υγειονομικής, αλλά και της οικονομικής κρίσης. Δεν μπορεί ν΄ ανακουφίσει τους πολίτες που βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Με την κοινωνία να υποφέρει και την οικονομία της χώρας να βυθίζεται συνεχώς, θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να επιδείξει στο ελάχιστο ορισμένα αντανακλαστικά και να στηρίξει ουσιαστικά τους πληττόμενους. Μάταια όμως.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εδώ και καιρό, προτείνει την στήριξη της επιχειρηματικότητας, που αφορά άμεση χορήγηση μη επιστρεπτέας προκαταβολής, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, πρόγραμμα διατήρησης των θέσεων εργασίας, επιδότηση ενοικίων, ρύθμιση όλων των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μέρος του μαξιλαριού των 37 δις, το ΕΣΠΑ και άλλους πόρους, τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει άρει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και προτρέπει για παροχή ρευστότητας και στήριξης της κοινωνίας και της αγοράς.

Πρόσφατα καταθέσαμε μια σειρά τροπολογιών, με στόχο τη στήριξη και την ενίσχυση των πληττόμενων συμπολιτών μας, που αφορούσαν:

  • Την πλήρη κάλυψη του δώρου των Χριστουγέννων από το κράτος, στους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων, με βάση τον ονομαστικό τους μισθό και όχι με βάση το επίδομα των 534 ευρώ.
  • Την καταβολή Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης, εντός του Δεκέμβρη, σε νοικοκυριά που περιλαμβάνουν έστω και έναν άνεργο, επισφαλώς εργαζόμενο με μπλοκάκι, εργόσημο, εποχικό, αγρότη, άτομο με ειδικές ανάγκες, εργαζόμενο στον πολιτισμό, ελεύθερο επαγγελματία και αυτοαπασχολούμενο που έχει δει τα εισοδήματά του να πλήττονται ραγδαία τον καιρό της πανδημίας.
  • Τη δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και την απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, ύδατος, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο, για να μην στερείται κανείς τα βασικά αυτά αγαθά μέσα στην κρίση.
  • Τη λήψη μέτρων ενίσχυσης των συμπολιτών μας με αναπηρία, με παράταση του αναπηρικού επιδόματος για έξι ακόμα μήνες, χορήγηση του επιδόματος σε όσους κατέθεσαν για πρώτη φορά πλήρεις φακέλους στον ΟΠΕΚΑ, χορήγηση ειδικά για τον Δεκέμβρη διπλού επιδόματος αναπηρίας.

Δυστυχώς, οι παραπάνω τροπολογίες απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, από την κυβέρνηση. Προφανώς, τίποτα απ’ όλα τα παραπάνω δε βρίσκεται στις προτεραιότητές της. Άλλωστε, οι προθέσεις της έχουν διαφανεί από τον προϋπολογισμό για το 2021 που κατατέθηκε, και στον οποίον προβλέπονται μηδενικές δαπάνες για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας και για τη στήριξη εργαζόμενων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται σε τεράστιο βαθμό από την κρίση.

Η κυβέρνηση, δυστυχώς, θεωρεί ως επαρκή στήριξη της κοινωνίας:

  • Τα 54 εκατ. ευρώ για τα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους το Δεκέμβρη, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τον Δεκέμβρη του 2018 ως κοινωνικό μέρισμα 780 εκατ. ευρώ σε 3.700.000 δικαιούχους. Αντίστοιχα ποσά είχε μοιράσει και το 2016 και το 2017 σε σκληρές συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης.
  • Την μείωση ενίσχυσης των ευάλωτων και των αδύναμων χορηγώντας οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ μόνο σε 130.000 μακροχρόνια ανέργους, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο 740.000 μακροχρόνια, καθώς και μη επιδοτούμενους ανέργους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ.
  • Τα δάνεια σε όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα, αυξάνοντας το χρέος τους. Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να χορηγήσει απευθείας άμεση ρευστότητα στην αγορά με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, τη στιγμή που 1 στις 3 μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκπέμπουν κυριολεκτικά σήμα κινδύνου, δηλώνοντας ανήμπορες να καταφέρουν να ξανανοίξουν, με χιλιάδες λουκέτα να είναι προ των πυλών.
  • Την επιδότηση της αναστολής εργασίας μειώνοντας τις αποδοχές των εργαζομένων, ακόμα και το δώρο Χριστουγέννων, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες καλύπτουν τους μισθούς των εργαζομένων ακόμη και έως 100% κατά την περίοδο του lockdown.

Αντιθέτως, βρίσκει και δίνει 120 εκ. ευρώ στην εταιρία αερομεταφορών AEGEAN, χωρίς να πάρει το δημόσιο μετοχές και θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο, χωρίς, δηλαδή, να διασφαλίσει τα χρήματα των φορολογουμένων.

Σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει και με τις τράπεζες, οι οποίες, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, αρνούνται να εφαρμόσουν στην πράξη την αναστολή των προθεσμιών πληρωμής.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης δείχνουν ότι στα δικά της μάτια χιλιάδες συμπολίτες μας είναι αόρατοι. Δεν συμμερίζεται την ανέχεια, τις αγωνίες, τους προβληματισμούς τους, την ιδιαίτερα δύσκολη θέση που έχουν βρεθεί. Τους εγκαταλείπει, αφήνοντάς τους να τα βγάλουν πέρα μόνοι και απροστάτευτοι. Ο λαός, όμως, βγάζει τα συμπεράσματά του.

 

 

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.