614 New Articles
Vasilopoulos 1180X300 NewsHome

Αποχωρεί από την προανακριτική επιτροπή το ΚΚΕ

EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Την πάγια θέση του ότι: «δεν νομιμοποιεί τις κουκούλες» επανέλαβε το ΚΚΕ ανακοινώνοντας πως αποχωρεί από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Όπως ανέφερε ο εισηγητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, το ΚΚΕ θα επανεξετάσει τη στάση του αν αλλάξουν τα δεδομένα, δηλαδή αν αρθεί το καθεστώς προστασίας.

Περισσότερα στην https://www.efsyn.gr/politiki/boyli/232550_apohorei-apo-tin-proanakritiki-epitropi-kke

Εισηγητής σε νομοσχέδιο ρύθμισης της απόκτησης και κατοχής όπλων ο Διονύσης Καλαματιανός

Εισηγητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Διονύσης Καλαματιανός στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για το  Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο: "Τροποποίηση διατάξεων του Ν. 2168/1993 (Α΄147) «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις», εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2017/853 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Μαΐου 2017 για την τροποποίηση της Οδηγίας 91/477/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων και θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2403 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής."

Ο κ. Καλαματιανός στην τοποθέτηση του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

 «…Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, η χώρα μας υιοθετεί ένα αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο που είναι αναγκαίο να διέπει την οπλοκατοχή και οπλοφορία.

Πάγια θέση μας είναι ο έλεγχος της εμπορίας, χρήσης και κατοχής όπλων.

Η εγγύηση της ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου δεν επιτυγχάνεται με τη γενίκευση της οπλοκατοχής, αλλά αντίθετα, με τον δραστικό περιορισμό της.

Άλλωστε το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου είχε ετοιμαστεί και είχε βγει στην διαβούλευση από την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Η χρήση πυροβόλων όπλων από το «οργανωμένο έγκλημα» προκαλεί τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία. Μπορεί ν΄ αποτελέσει πολυδιάστατη απειλή που καταδεικνύει την αναγκαιότητα να ενταθεί ο αγώνας κατά της παράνομης διακίνησης τους.

Είναι κοινή παραδοχή ότι η παράνομη διακίνηση, εμπορία και χρήση πυροβόλων όπλων, καθώς και των συναφών ειδών εν όψει της επικίνδυνης φύσης τους, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και τα ατυχήματα, αλλά και τα «εγκλήματα τιμής» που οδήγησαν σε τραγωδίες διαλύοντας οικογένειες και αφήνοντας ανθρώπους με σοβαρές αναπηρίες εφ’ όρου ζωής. Είναι σαφές και συμβατό με το Σύνταγμά μας και το ενωσιακό δίκαιο ότι το δικαίωμα στην οπλοκατοχή δεν αποτελεί ατομικό δικαίωμα που μπορούν να ασκήσουν οι ιδιώτες χωρίς περιορισμό από την πολιτεία.

Ειδικά στην εποχή που διανύουμε, ο έλεγχος της οπλοκατοχής οφείλει να είναι πιο στοχευμένος. Με ελεύθερη την πρόσβαση στην πληροφορία, η μετατροπή όπλων π.χ. συναγερμού σε πυροβόλα όπλα ή ημιαυτόματων σε αυτόματα ή η επανενεργοποίηση απενεργοποιημένων πυροβόλων όπλων είναι ιδιαίτερα εύκολη, καθιστώντας τα πιο επικίνδυνα σε σχέση με την αρχική μορφή τους. Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες, όπως το διαδίκτυο, οι ταχυδρομικές παραγγελίες, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, διευκολύνουν τη διοχέτευση τους στην παράνομη αγορά.

Αντιθέτως, οι σύγχρονες τεχνολογίες πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να καταρτιστούν συστήματα αρχειοθέτησης και βάσεις δεδομένων, ώστε τα Κράτη να έχουν όσο το δυνατόν πιο πλήρη έλεγχο των όπλων που διακινούνται, αλλά και των κατόχων τους…»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής στην αναγκαιότητα ειδικής και επαρκούς εκπαίδευσης δημοσίων λειτουργών, την οποία οφείλει να εξασφαλίζει η Πολιτεία, σε όσους κατέχουν οπλισμό. Αυτό, δυστυχώς, φαίνεται να μην επιτεύχθηκε, με ευθύνη της κυβέρνησης, στην περίπτωση των 1.500 Ειδικών Φρουρών που προσελήφθησαν πρόσφατα εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ και Πανελληνίων. Η δίμηνη εκπαίδευσή τους φαίνεται να μην είναι επαρκής, όπως απέδειξε η εμπλοκή δύο εκ των ανωτέρω Ειδικών Φρουρών σε περιστατικό σε νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι, όπου το υπηρεσιακό όπλο του ενός εκπυρσοκρότησε.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Καλαματιανός πρότεινε να προβεί το Υπουργείο σε συλλογή και αποτίμηση στατιστικών στοιχείων, ώστε μετά το πέρας της διετίας εφαρμογής του νόμου να υπάρξει διαβούλευση για την περαιτέρω διαχείριση των θεμάτων, που σχετίζονται με τα όπλα.

 

«Χρυσός» ο Πετρούνιας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Μελβούρνης

Θριάμβευσε καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση

INTIME SPORTS

Την πρώτη θέση στον τελικό των κρίκων στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Μελβούρνης κατέκτησε ο Λευτέρης Πετρούνιας, κάνοντας ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στο εισιτήριο πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Περισσότερα στην https://www.efsyn.gr/athlitismos/alla-athlimata/232308_hrysos-o-petroynias-sto-pagkosmio-kypello-tis-melboyrnis

Αντίστροφη μέτρηση για τους οφειλέτες των Ταμείων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στο τέλος του 2019 το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών διαμορφώθηκε στα 35,383 δισ. ευρώ.

Περισσότερα στην https://www.kathimerini.gr/1065773/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/antistrofh-metrhsh-gia-toys-ofeiletes-twn-tameiwn

Κική Δημουλά: Πέθανε η μεγάλη ποιήτρια αλλά οι στίχοι της είναι αθάνατοι

Η Κική Δημουλά στην ομιλία της κατά την τελετή αναγόρευσής της σε επίτιμο διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αθήνα, Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)

Πακέτο αλλαγών στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης

Νέο πακέτο αλλαγών φέρνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες, με ένα νομοσχέδιο που θα αποτελεί υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Ν.Δ.

Περισσότερα στην https://www.kathimerini.gr/1065942/article/epikairothta/ellada/paketo-allagwn-stis-treis-va8mides-ths-ekpaideyshs

Μιχάλης Κατρίνης: Συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειοληπτών στη Βουλή

Με αντιπροσωπεία της εθνικής ομοσπονδίας ενώσεων προστασίας πολιτών – καταναλωτών – δανειοληπτών, που είχε ως επικεφαλής τον πρόεδρό της κ. Ευάγγελο Κρητικό, συναντήθηκαν ο Μιχάλης Κατρίνης και ο Ηλείος Γραμματέας Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής κ. Απόστολος Πόντας, στα γραφεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στη Βουλή.

 

Κατά η συνάντηση, η οποία έγινε με αφορμή τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Κίνημα Αλλαγής τους τελευταίους μήνες για την προστασία της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών, ο Μιχάλης Κατρίνης παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειοληπτών τις προτάσεις που έχει καταθέσει μέχρι σήμερα το Κίνημα Αλλαγής στη Βουλή, τόσο με τη μορφή τροπολογιών σε νομοσχέδια, όσο και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

 

Αναφέρθηκε, επίσης, αναλυτικά στην πρόσφατη πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής, μέσω της Προέδρου του κ. Φώφης Γεννηματά, η οποία με επιστολή της προς τον Πρόεδρο και τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, ζητά τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα μελετήσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών στην Ελλάδα και θα καταλήξει σε προτάσεις για την δημιουργία ενός νέου προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία και ενός νέου πτωχευτικού κώδικα για τα φυσικά πρόσωπα πριν από την 1η Μαΐου που λήγει το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο προστασίας.

 

Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει να φέρει προ των ευθυνών τους τόσο την κυβέρνηση, όσο και όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να αποδείξουν και στην πράξη, εάν εννοούν όσα λένε για την προστασία των αδύναμων δανειοληπτών και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους ώστε να βρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη, σταθερή και αποτελεσματική λύση.

 

Οι εκπρόσωποι των δανειοληπτών ενημέρωσαν με τη σειρά τους τον Μιχάλη Κατρίνη σχετικά με την τεράστια έκταση που έχει λάβει το πρόβλημα, καθώς και τις ιδιαίτερες νομικές διαστάσεις των θεμάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα χιλιάδες αδύναμοι δανειολήπτες, ενώ τόνισαν την ανάγκη να υπάρξουν ρυθμίσεις που δεν θα οδηγούν σε τεράστια κοινωνικά και προσωπικά δράματα στη χώρα μας μετά την 1η Μαΐου.

 

Περισσότερα Άρθρα...

Join Radio

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.