442 New Articles

Ε.Ε.: Ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις κατά της Τουρκίας - Πέτυχε αλλαγή του κειμένου η Κύπρος

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συμφώνησαν όλα τα κράτη - μέλη ως προς τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλει η Ε.Ε. στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις που συνεχίζει να κάνει η Αγκυρα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Μετά από διαβουλεύσεις με την Υπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε, Φεντερίκα Μογκερίνι, και την Προεδρία του Συμβουλίου, η κυπριακή αντιπροσωπεία πέτυχε την αλλαγή του κειμένου, ενισχύοντας τη διατύπωση με μία προσθήκη όσον αφορά τα στοχευμένα μέτρα.

Ενώ μέχρι χθες το προσχέδιο συμπερασμάτων έλεγε πως «το Συμβούλιο καλεί την Υπατη Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσουν την εργασία τους σε πιθανά στοχευμένα μέτρα αν η Τουρκία συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», αφήνοντας ανοιχτό το αν και κατά πόσο θα υπάρξουν τέτοια μέτρα, η τελική διατύπωση τροποποίησε το κείμενο μιλώντας πλέον για την «διερεύνηση επιλογών».

Αυτή η φράση αφαιρεί την αβεβαιότητα για το αν θα επιβληθούν οι κυρώσεις που δημιουργούσε η χθεσινή διατύπωση.

Συγχρόνως τα 28 κράτη - μέλη αποφάσισαν και σε πιο συγκεκριμένα μέτρα, όπως την αναστολή των διαπραγματεύσεων για την συνολική συμφωνία αερομεταφορών, τον περιορισμό της προενταξιακής βοήθεια που δίνεται στην Τουρκία για το 2020 αλλά και ο τερματισμός της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι παραπάνω κυρώσεις θα πάρουν και το τελικό «πράσινο φως» στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων τη Δευτέρα.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr

Sea Watch, η ντροπή στο μόλο τής Λαμπεντούζα

Του Ρομπέρτο Σαβιάνο*

Οι βρισιές που ούρλιαζαν κάποιοι στην αποβάθρα στη Λαμπεντούζα ενάντια στην Κάρολα Ράκετε συνάντησαν το ήρεμο πρόσωπό της, δεν τσαλάκωσαν την αγέρωχη στάση της που οφειλόταν στην επίγνωση ότι έβαζε μπροστά το σώμα της για να επιβεβαιώσει την υπευθυνότητά της, πράγμα που δεν ήταν δεδομένο.  Δεν ήταν δεδομένο, σε μια χώρα στην οποία ο υπουργός Εσωτερικών, τρομαγμένος από μια πιθανή καταδίκη, αποφεύγει τη δίκη με κατηγορία την απαγωγή στην περίπτωση του πλοίου Diciotti και διασώζεται από την πλειοψηφία του.

Οι απειλές της Λέγκας

Ας επιστρέψουμε όμως στις βρισιές. Είναι αρκετά προβλέψιμες. Στο μη λογοκριμένο τμήμα του βίντεο που έχει ανέβει, οι ντόπιοι οπαδοί της Λέγκας και του Κινήματος 5 Αστέρων  ουρλιάζουν ενάντια στην Κάρολα: «Ελπίζω να σε βιάσουν αυτοί οι νέγροι, να σου τον χώνουν τέσσερις τη φορά». Επίσης: «Σου αρέσει ο νέγρικος π…». Η δυναμική είναι χαρακτηριστική: από τη μια πλευρά το σεξ υπό την οπτική της ανωμαλίας, της προσβολής, της χυδαιότητας, του βίτσιου, και από την άλλη το αίσθημα κατωτερότητας που έχουν κάποιοι σε αυτόν τον τομέα έναντι των αφρικανών.
Όσο και να μας συγκλονίζει, ένας από τους λόγους του ρατσισμού απέναντι στους αφρικανούς μετανάστες είναι ακριβώς η σεξουαλική απειλή: έτσι ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι το ίδιο στην Ευρώπη. Όλη η ρατσιστική ρητορική του Σαλβίνι για τους πονηρούς εισβολείς μετανάστες που έρχονται με αθλητικά σώματα και δεν είναι πεινασμένοι σκελετοί, κρύβει ένα προφανές σύμπλεγμα κατωτερότητας. Αυτό το «πρέπει να σε βιάσουν» βγαίνει από το στόμα των ίδιων ανθρώπων που φλυαρούν για βιασμούς κάθε φορά που συζητάνε για το μεταναστευτικό, αραδιάζοντας βλακείες με τεράστια άγνοια για τη νιγηριανή μαφία, για την οποία δεν ξέρουν τίποτα.
Στο βίντεο ακούγεται σε κάποια στιγμή μια σιγανή φωνή που λέει: «Παιδιά, μη μιλάτε έτσι». Είναι μια γυναίκα, ντρέπεται. Είναι ενδιαφέρον να καταλάβουμε πώς ο ηγέτης αυτών των αποβρασμάτων έχει την πρόθεση να σχολιάσει το γεγονός και ποια μέτρα θα πάρει εναντίον τους. Ποιος ξέρει αν αυτοί οι άθλιοι έχουν επίγνωση ότι τα μέλη της Λέγκας του Βορρά χρησιμοποιούσαν τις ίδιες βρισιές ενάντια στα άτομα που προσπαθούσαν να υπερασπιστούν τους νότιους Ιταλούς. Το ρεφρέν τότε ήταν: «Τους υπερασπίζεσαι γιατί σου αρέσει να πηδιέσαι με τους βρωμο-νότιους». Τι θυμό θα πρέπει να προκαλεί σε έναν οπαδό της Λέγκας μια νέα γυναίκα που είναι σε θέση να κάνει μια τόσο δυνατή επιλογή, που είναι σε θέση να διαχειριστεί μια παρόμοια υπόθεση με γερά νεύρα και με δηλώσεις γεμάτες υπευθυνότητα, μια γυναίκα που είναι σε θέση να ζήσει αυτόνομα τη ζωή της, που δεν την αναφέρουν μόνο ως αρραβωνιαστικιά, σύζυγο, ερωμένη κάποιου. Αυτό πρέπει να είναι αφόρητο για τους οπαδούς της Λέγκας ακόμη και να το φανταστούν. Είναι λοιπόν φυσικό ότι το να βρίσουν μια γυναίκα μέσω του σεξ είναι ό, τι ευκολότερο και δεδομένο για να ξεράσουν τη μιζέρια τους.

Επέλεξε να αγωνιστεί

Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο μέρος των προσβολών που αφηγείται πολύ καλά την κατάσταση της χώρας μας. Αυτούς που ουρλιάζουν «χειροπέδες» και «πουλημένη» τους ξέρω καλά. Αν η δικαιοσύνη που χρειάζεται χρόνο, ηρεμία και ευθύνη είναι ανέφικτη, τότε καλύτερα να χειροκροτούμε τις δυστυχίες του άλλου, πράγμα που δεν θα μειώσει τις δικές μας, αλλά τουλάχιστον θα εκτονωθούμε.
Μεγάλωσα σε μια νότια Ιταλία στην οποία, όταν γινόταν σύλληψη ενός αρχηγού της μαφίας, ο κόσμος χειροκροτούσε τον εγκληματία και έβριζε τους καραμπινιέρους. Έτσι είναι, αυτό είναι το αντίτιμο της επιβίωσης: να υποκύψουμε στον ισχυρό, να φοβόμαστε την εκδίκησή του, να κερδίσουμε την εύνοιά του, να ελπίζουμε σε ένα λόγο του για να αλλάξουμε τη ζωή μας. Αντίθετα, είναι εύκολο να χτυπήσουμε την Κάρολα, δεν παθαίνεις τίποτε αν το κάνεις, φτύνεις μια γυναίκα που έχει μόνο το σώμα της και την αξιοπρέπειά της ως σύμβολο και άμυνα. Δεν θα σου πάρει τη δουλειά, δεν θα έρθει να σε απειλήσει, δεν μπορείς να της ζητήσεις καμία χάρη.
Η Κάρολα δεν μπορούσε παρά να ενεργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο: η αποβίβαση στη Μάλτα, στην Ελλάδα ή στην Ισπανία σήμαινε μια παράνομη ενέργεια, γιατί η Λαμπεντούζα ήταν πολύ πιο κοντά και αυτό ανταποκρινόταν στην ανάγκη να εγγυηθεί την ασφάλεια του πληρώματος. Αν είχε αποφασίσει να πάει προς άλλα λιμάνια, θα έθετε σε κίνδυνο τα άτομα που είχε διασώσει, παραβαίνοντας  έτσι τον νόμο της θάλασσας. Ουρλιάζουν «πουλημένη», αλλά η Κάρολα επέλεξε να αγωνιστεί θέτοντας τις γνώσεις της στην υπηρεσία ενός «θαλάσσιου ασθενοφόρου» και είναι μια γυναίκα που λαμβάνει τίμια το μισθό της, που πλησιάζει περισσότερο μια επιστροφή εξόδων παρά ένα παχυλό κέρδος.
Είναι απίστευτο ότι όλα αυτά λέγονται από ένα κόμμα σαν τη Λέγκα, που δεν εξήγησε ποτέ γιατί πήγε να διαπραγματευθεί με μια ρώσικη κρατική επιχείρηση για να χρηματοδοτήσει τον προεκλογικό της αγώνα, σε μια χώρα στην οποία ο υπουργός Εσωτερικών χρηματοδοτούσε ρατσιστικές αναρτήσεις στο Facebook με 5000 ευρώ (500 είναι εκείνες στις οποίες ανακοινώνει τις ομιλίες του). Σε μια τέτοια χώρα, γίνονται επιθέσεις εναντίον ενός ατόμου που διασώζει απελπισμένους ανθρώπους από την αγωνία του θανάτου και κάποιοι υπερασπίζουν, αντίθετα, αυτούς που έχουν ελάχιστη διαφάνεια και αυτούς που έχουν βρώμικες συμμαχίες και εγκληματίες πολιτικούς εταίρους.
Ο μηχανισμός είναι πάντα ο ίδιος: αν είσαι ληστής δεν μπορείς να πείσεις τους άλλους πως δεν είσαι, μπορείς όμως να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις την εντύπωση ότι όλοι οι άλλοι είναι χειρότεροι από σένα. Να το βρώμικο παιχνίδι του Ματέο Σαλβίνι και των οπαδών της Λέγκας με την Κάρολα. Ακούστε αυτές τις βρισιές γιατί εκεί υπάρχει όλη η σάπια καρδιά της χώρας μας. Πρέπει να καταλάβουμε με ποιανού το μέρος είμαστε. Με ποιον θέλετε να είστε; Μ’ αυτούς που ζητάνε χειροπέδες για όποιον σώζει ζωές; Μ’ αυτούς που εύχονται έναν βιασμό σε μια γυναίκα; Με ποιανού το μέρος θέλετε να είστε; Με αυτούς τους υβριστές ή με όποιον θεωρεί την ελευθερία και την αλληλεγγύη ως τη μοναδική διάσταση μέσα στην οποία αξίζει τον κόπο να ζει;

*Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο είναι ναπολιτάνος συγγραφέας και ακτιβιστής. Έγραψε το περίφημο βιβλίο «Γόμορρα». Ο Ματέο Σαλβίνι, δυσαρεστημένος με τη δράση του και τα άρθρα του υπέρ των μεταναστών και της αλληλεγγύης, διακηρύσσει ότι θα του αφαιρέσει την αστυνομική προστασία, υπονοώντας ότι θα αφήσει την εγκληματική οργάνωση να τον δολοφονήσει.

Μετάφραση από τη Repubblica:
Τόνια Τσίτσοβιτς

 

Ελεύθερη η Κάρολα

Οι δικαστές στρέφονται κατά του Σαλβίνι

Η ανακοίνωση της Εθνικής Ένωσης Δικαστών μετά τις απειλές κατά της δικαστού προκαταρκτικών ερευνών που δεν επικύρωσε τη σύλληψη της Κάρολα Ράκετε: «Περιφρονητικά σχόλια χωρίς σύνδεση με τα νομικά περιεχόμενα»
Η Εθνική Ένωση Δικαστών καταγράφει «για άλλη μια φορά, περιφρονητικά σχόλια έναντι μιας δικαστικής απόφασης, χωρίς σύνδεση με οποιαδήποτε στα τεχνικά-νομικά  της περιεχόμενα, που κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν ένα κλίμα μίσους και απέχθειας, όπως αποδεικνύουν τα πολυάριθμα post που περιέχουν προσβολές και απειλές έναντι της δικαστού του Αγκριτζέντο που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ώρες».
«Όταν μια απόφαση δυσαρεστεί τον υπουργό Εσωτερικών», συνεχίζει η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών, «αμέσως διατυπώνεται η κατηγορία προς το δικαστή ότι κάνει πολιτική. Επίσης, φαίνεται εξαιρετικά σοβαρός ο σχεδιασμός μιας μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης με στόχο την επιλογή των δικαστών ούτως ώστε να λαμβάνουν αποκλειστικά αποφάσεις που να ευχαριστούν την πολιτική πλειοψηφία της στιγμής. Οι δικαστές εφαρμόζουν τους νόμους ερμηνεύοντάς τους σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους υπερεθνικούς κανόνες. Αυτό είναι το καθήκον τους σε ένα κράτος δικαίου και σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία και αποτελεί αναμφισβήτητη εγγύηση για την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών».

Πηγή: La Stampa

 

Για πρώτη φορά η Κίνα παίρνει την πρωτοκαθεδρία σε παγκόσμιο οργανισμό

Τα ηνία του FAO αναλαμβάνει για πρώτη φορά η Κίνα μετά την ανάδειξη του νυν υφυπουργού Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων της Λ.Δ. Κίνας, κ. Qu Dongyu, μετά τις εκλογές που διεξήχθηκαν την Κυριακή 23 Ιουνίου.

O κ. Qu Dongyu, θα είναι ο 9ος κατά σειρά Γενικός Διευθυντής του FAO από την ίδρυση του Οργανισμού το 1945 και θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Αυγούστου 2019, οπότε και λήγει η θητεία του απερχόμενου Βραζιλιάνου Γενικού Διευθυντή κ. José Graziano da Silva. Η θητεία είναι τετραετής με δυνατότητα επανεκλογής για μια ακόμη τετραετία.

Τη χώρα μας στην 41η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων (FAO), που έλαβε χώρα στη Ρώμη στις 22-23 Ιουνίου 2019 εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Ρώμη, κ. Θεόδωρο Πασσά και τη Γραμματέα ΟΕΥ Α’ της Πρεσβείας μας, κ. Χριστίνα Αργυροπούλου.

 

Την προηγούμενη ημέρα, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, συμμετείχε στην 3η Υπουργική Διάσκεψη Αφρικανικής Ένωσης – ΕΕ για την Γεωργία.

Στο περιθώριο των εργασιών των δύο Συνόδων, ο κ. Κασίμης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις τόσο με Υπουργούς Γεωργίας όσο και με άλλους Υψηλούς Αξιωματούχους χωρών μελών του Οργανισμού.

Πηγή: https://www.ypaithros.gr

Eκτη ημέρα καύσωνα στην Ευρώπη: Εννέα νεκροί, πυρκαγιές και θερμοκρασίες-ρεκόρ

Μετά τις θερμοκρασίες ρεκόρ όπου καταγράφηκαν χθες, Παρασκευή, στη νότια Γαλλία, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 46 βαθμούς Κελσίου, το πρωτοφανές κύμα καύσωνα κατευθύνεται βόρεια πριν αρχίσει να υποχωρεί από αύριο Κυριακή.

Τρία ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία, αυξάνοντας τον απολογισμό των νεκρών στους τέσσερις. Ενα άτομο πέθανε χθες στον νομό Βοκλίζ, όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ πέντε άτομα νοσηλεύονται με υπερθερμία -το ένα εξ' αυτών «κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του», ανακοίνωσε η νομαρχία.

Την Πέμπτη, ένας 80χρονος και ένας 30χρονος εργάτης -οι οποίοι είχαν αισθανθεί έντονη δυσφορία από τον καύσωνα- απεβίωσαν στην πόλη Κερνέ της ανατολικής Γαλλίας, ενώ ένας 33χρονος πέθανε στη δυτική Γαλλία την ώρα που πραγματοποιούσε εργασίες σε στέγη.

Εννέα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά (τέσσερα στη Γαλλία, τρία στην Ιταλία και δύο στην Ισπανία) από το κύμα καύσωνα που «σαρώνει» την Ευρώπη.


                                Οι Ευρωπαίοι δροσίζονται από τον καύσωνα στα σιντριβάνια των πόλεων. (EPA/WALTER BIERI)

Την Παρασκευή -για πρώτη φορά από τον 19ο αιώνα- η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία κατέγραψε 45,9 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή Γκαρντ, παρομοιάζοντας τις θερμοκρασίες με την «Κοιλάδα του Θανάτου» στην Καλιφόρνια.

Το κύμα καύσωνα που έρχεται από τη Σαχάρα προκάλεσε περίπου 40 πυρκαγιές, οι οποίες κατέστρεψαν περισσότερα από 6.000 στρέμματα και περίπου δέκα σπίτια στη Γκαρντ, για την κατάσβεση των οποίων κινητοποιούνται 750 πυροσβέστες.

Σήμερα, ο «κόκκινος» συναγερμός σε τέσσερις περιοχές της νότιας Γαλλίας υποχώρησε και η περιοχή επανήλθε στον «πορτοκαλί» συναγερμό που βρίσκεται σε ισχύ στα τέσσερα πέμπτα της χώρας


Εννέα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά από το κύμα καύσωνα που «σαρώνει» την Ευρώπη. (Reuters)

Καθοριστικές οι επόμενες ημέρες

Στην Ισπανία, όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 36 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας –σε κάποια και τους 40, οι φλόγες ήταν οι πιο καταστροφικές.

Φωτιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής κοντά στην πόλη Αλμορόξ, στην κεντρική Ισπανία, κατέστρεψε τουλάχιστον 16.000 στρέμματα. Η πυρκαγιά έφτασε στην περιοχή της Μαδρίτης και σε αυτή του Τολέδο σε απόσταση 60 χλμ., όπου ζητήθηκε η βοήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών Καναντέρ.

Στην Καταλονία η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το πρωί τέθηκε τελικά υπό έλεγχο και σήμερα «δείχνει να σταθεροποιείται», σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να παρακολουθεί με αγωνία τις τελευταίες πυρκαγιές. «Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ακραίες σήμερα και οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές», προσθέτει σε ανακοίνωση.


«Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ακραίες σήμερα και οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές», αναφέρει η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες. (EPA/JAUME SERRAT)

Στη Βρετανία σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες της χρονιάς, καθώς ξεπέρασαν τους 34 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο και τη νότια Αγγλία, ενώ φόβο για θερμοκρασία-ρεκόρ 39 βαθμών Κελσίου, εκφράζει η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα αρχίσουν να υποχωρούν από τη Δευτέρα, αλλά η ζέστη θα συνεχιστεί.

Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται επίσης στην κεντρική και τη βόρεια Ιταλία, με 35 βαθμούς Κελσίου στην Τοσκάνη και στο Λάτσιο στην κεντροδυτική Ιταλία. Τα νοσοκομεία στο Μιλάνο κατέγραψαν αύξηση 35% στα επείγοντα περιστατικά λόγω του καύσωνα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στην πόλη έχει αυξηθεί καθώς οι πολίτες καταφεύγουν στον κλιματισμό με αποτέλεσμα να προκαλούνται διακοπές ρεύματος σε καταστήματα και εστιατόρια.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Online)

23 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν ετησίως λόγω μολυσμένων τροφίμων

Τουλάχιστον 23 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη αρρωσταίνουν κάθε χρόνο από μολυσμένα τρόφιμα και σε περίπου 4.700 περιπτώσεις η ασθένειά τους είναι θανατηφόρα, αναφέρεται σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τους κινδύνους λοιμώξεων από τα τρόφιμα.

Παρά τα αυστηρά δίκτυα ελέγχου, τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί από παθογόνους οργανισμούς εξακολουθούν να κυκλοφορούν κανονικά στην ΕΕ και τα αποτελέσματά τους στην υγεία μπορεί να είναι θανατηφόρα. Οι οργανισμοί προστασίας των καταναλωτών απαιτούν μεγαλύτερη διαφάνεια και επανεξέταση σε ό,τι θεωρείται «υγιές».

«Τα τρόφιμα αποτελούν παγκόσμια υπόθεση επειδή οι αλυσίδες τροφίμων είναι παγκόσμιες. Ένα απλό πιάτο μπορεί να περιέχει συστατικά από διάφορες ηπείρους. Επομένως, η ασφάλειά του εξαρτάται από τη διεθνή συνεργασία», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Σουζάνα Τζακάμπ.

Συγκεκριμένα, το παθογόνο που προκαλεί τις περισσότερες λοιμώξεις, με 15 εκατομμύρια καταγεγραμμένες περιπτώσεις το 2017, είναι ο νοροϊός. Όσον αφορά τη σαλμονέλα, ενώ έχει καταπολεμηθεί με ιδιαίτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, οι περιπτώσεις των επικίνδυνων καμπυλοβακτηρίων εμφανίζονται όλο και συχνότερα.

Αυτός ο παθογόνος παράγοντας, ο οποίος απαντά κυρίως στα πουλερικά και καταλήγει σε κρέας ως αποτέλεσμα της ακάθαρτης σφαγής, είναι υπεύθυνος για σχεδόν 5 εκατομμύρια ασθένειες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Πηγή: https://www.ypaithros.gr

Εκδήλωση από ΕΛΙΑΜΕΠ για τα Δυτικά Βαλκάνια

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Διήμερο εκδηλώσεων για τη γεωπολιτική κατάσταση και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων συνδιοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και σε συνεργασία με το BiEPAG (Balkans in Europe Policy Advisory Group), το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τα Βαλκάνια (ΕΤΒ) και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Χθες το πρωί, για τις σχέσεις των Δυτικών Βαλκανίων με τον υπόλοιπο, πέρα από τη Δύση, κόσμο μίλησαν η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΤΒ Αλεξάντρα Τόμανιτς, οι καθηγητές Φλόριαν Μπίμπερ και Νίκος Τζιφάκης. Για τον ρόλο των εξωτερικών παραγόντων στην περιοχή συζήτησαν πανεπιστημιακοί και ερευνητές, όπως ο διευθυντής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιάννης Αρμακόλας, εκ των προσώπων με βαθύτατη γνώση για την περιοχή, καθώς επίσης οι Πλάμεν Τόντσεφ, Αντώνης Κλάψης, Ντούσαν Ρέλιτς κ.ά. Η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών έχει μεταθέσει το ελληνικό ενδιαφέρον από την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όπου το διπλωματικό παιχνίδι εξακολουθεί να είναι αρκετά έντονο.

Βασικό ερώτημα για την περιοχή είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της, όπως αυτή συζητήθηκε μία ημέρα νωρίτερα, σε ακόμα μια εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ με το Balkans in BiEPAG και το Open Society European Policy Institute (OSEPI). «Eίναι σημαντικό για τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια η ημερομηνία τελικής ένταξης στην Ε.Ε. να μην παραταθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς σε αυτή την περίπτωση το σενάριο της ένταξης δεν θα είναι πλέον ρεαλιστικό», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αρμακόλας. «Η Ε.Ε. είναι απολύτως ικανή να επιλύσει τα προβλήματά της παράλληλα με τη διαδικασία της διεύρυνσης. Εξάλλου, περίοδοι εμβάθυνσης συνοδεύθηκαν και στο παρελθόν από διεύρυνση και τούμπαλιν», είπε ο κ. Μπίμπερ. Ο Αντι Ντομπρούσι, εκτελεστικός διευθυντής του Open Society Foundation Albania (OSFA), αναφέρθηκε στο σενάριο της «Μεγάλης Αλβανίας», περιγράφοντάς το ως υπερεκτιμημένο. Οπως είπε, «η χώρα έχει μοναδική προτεραιότητα την ένταξη στην Ε.Ε. και η περαιτέρω καθυστέρηση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε. θα ήταν εντελώς λανθασμένη, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη και σε γενικές γραμμές επιτυχημένη προσπάθεια που έγινε για τη δικαστική μεταρρύθμιση στη χώρα», ενώ προσέθεσε ότι «το κόστος της απομόνωσης των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος της ενσωμάτωσής τους για την Ε.Ε.».

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Έντυπη)

Οι κινεζικές εταιρείες κρατούν τα ηνία των νέων έργων υδροηλεκτρικής ενέργειας - Ελέγχουν πάνω από το 70% των νέων έργων

Καθώς η Κίνα στρέφεται στην ανανεώσιμη ενέργεια για να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να καταπολεμήσει τη ρύπανση, η υδροηλεκτρική ενέργεια εξακολουθεί να ηγείται της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Ενέργειας, στα τέλη του 2018, η εγκατεστημένη υδροηλεκτρική ισχύς της Κίνας ήταν περίπου 350 εκατομμύρια κιλοβάτ και η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια κιλοβατώρες. Οι δύο αυτές επιδόσεις είναι οι κορυφαίες παγκοσμίως.

Η ανάπτυξη της υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι απαραίτητη για την Κίνα. Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί αποτελούν μία καθαρή, ασφαλή, αποδοτική πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η αξιοποίηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας δεν απαιτεί μεγάλη κατανάλωση νερού και προκαλεί ελάχιστα αέρια θερμοκηπίου. Καθώς η υδροηλεκτρική ενέργεια αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο, παρέχει μεγαλύτερη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αξία.

Οι υδροηλεκτρικές επιχειρήσεις της Κίνας συμμετέχουν επίσης σε προγράμματα και κοινοπραξίες σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά, η πρωτοβουλία Belt and Road υπό την κινεζική κυβέρνηση, περιλαμβάνει επενδύσεις και ανάπτυξη υποδομών σε 152 χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία, Αφρική και Νότια Αμερική. Κάποια από αυτά τα έργα έχουν σκοπό να βοηθήσουν άλλες χώρες να οικοδομήσουν τις τοπικές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις τους.

Το κύριο πλεονέκτημα των υδροηλεκτρικών επιχειρήσεων της Κίνας είναι η ικανότητά τους να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες που καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας - από την έρευνα και το σχεδιασμό έως την επένδυση, την κατασκευή, τη λειτουργική συντήρηση και την κατάρτιση δεξιοτήτων.

Σύμφωνα με το China Power News Network, οι υδροηλεκτρικές επιχειρήσεις της χώρας λειτουργούν ήδη σε περισσότερες από 140 χώρες και περιοχές, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 70% της παγκόσμιας κατασκευής έργων υδροηλεκτρικής παραγωγής.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.