469 New Articles

Τη «μικρή Σένγκεν» δρομολογούν κράτη των Δυτικών Βαλκανίων

Ένα σημαντικό εγχείρημα, τόσο από οικονομικής, όσο —κυρίως— από πολιτικής άποψης, ετοιμάζουν χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως διαφάνηκε από τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη δεύτερη τριμερή σύνοδο κορυφής Σερβίας Βόρειας Μακεδονίας - Αλβανίας που λαμβάνει χώρα στην Αχρίδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, οι ηγεσίες των τριών χωρών είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς στη δημιουργία της αποκαλούμενης «μικρής Σένγκεν» και παραμένει ανοιχτή η πρόσκληση για να συμμετάσχουν και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. 

Υπενθυμίζεται ότι οι εξελίξεις αυτές έρχονται λίγο μετά την απόρριψη από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Σημειώνεται επίσης ότι Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο έστειλαν αντιπροσώπους στη σύνοδο αυτή, δηλώνοντας ταυτόχρονα τη πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

 

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι ανέφερε σε ανάρτηση του στο Facebook ότι καμία περιφερειακή συμμαχία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πλήρη ένταξη στους ευρώ-ατλαντικούς θεσμούς.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση του Σαββάτου, μεταξύ του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και των πρωθυπουργών της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας Ζόραν Ζάεφ και Έντι Ράμα συμφωνήθηκε η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών μεταξύ των τριών αυτών χωρών, η επίσπευση των ελέγχων στα σύνορα για τα ευπαθή εμπορεύματα και η δημιουργία ενιαίου συστήματος στην έκδοση αδειών εργασίας.

Όπως εξήγησε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη του στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS), οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στις τρεις αυτές χώρες μόνο με την αστυνομική ταυτότητα και με απλοποιημένες διαδικασίες.

Για τα εμπορεύματα συμφωνήθηκε να λειτουργούν στα σύνορα, σε 24ωρη βάση, οι υπηρεσίες κτηνιατρικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου ώστε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος αναμονής των φορτηγών. Στο τομέα εργασίας συμφωνήθηκε ότι η άδεια εργασίας που θα εκδίδεται σε μία από τις τρεις χώρες θα ισχύει και στις άλλες δύο χωρίς να γίνεται καμία επιπρόσθετη ενέργεια από τον κάτοχο της, εξήγησε ο Αλ. Βούτσιτς.

Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και αναμένεται να υποστηριχθεί και από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει άποψη για το εγχείρημα αυτό.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/218382_ti-mikri-sengken-dromologoyn-krati-ton-dytikon-balkanion

Θάλαμος αερίων το Νέο Δελχί

Φωτογραφία: Δραματική η κατάσταση στο Νέο Δελχί εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και επιτακτική η χρήση μάσκας για τον αστυνομικό που ελέγχει την εφαρμογή συστήματος «μονών - ζυγών».

 

Σε περιορισμό της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων σύμφωνα με το σύστημα «μονών - ζυγών» προχώρησε η ινδική κυβέρνηση, καθώς τοξικό νέφος καλύπτει τις τελευταίες ημέρες το Νέο Δελχί και τα επίπεδα ρύπων στην ατμόσφαιρα άγγιξαν ρεκόρ τριετίας. Η εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε καθυστερημένα, αφού οι Αρχές της ινδικής πρωτεύουσας αποφάσισαν ότι είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα, επιβάλλοντας κλείσιμο των σχολείων, ενώ ζήτησαν από τους κατοίκους να μη βγαίνουν έξω και να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα στην ύπαιθρο.

Ο δείκτης της κρατικής κεντρικής επιτροπής ελέγχου ρύπανσης σκαρφάλωσε στο 436, περίπου εννέα φορές περισσότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

 Αστυνομικοί, φορώντας πάντα προστατευτικές μάσκες στο πρόσωπο,  σταμάτησαν εκατοντάδες αυτοκίνητα που αψήφησαν το μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας. Ο υπουργός του Νέου Δελχί, Αρβίντ Κεϊριγουάλ, απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους της μεγαλούπολης να συμμορφώνονται με το μέτρο, το οποίο όπως είπε πρέπει να γίνει σεβαστό και από τους οδηγούς ταξί και των χαρακτηριστικών τρικύκλων. Σύμφωνα με τις Αρχές, περίπου 1,2 εκατομμύριο οχήματα, που είναι καταγεγραμμένα στο Νέο Δελχί, θα παραμείνει εκτός κυκλοφορίας λόγω των περιοριστικών μέσων τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι ευθύνες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Νέο Δελχί δεν πρέπει να βαρύνουν τα οχήματα, αλλά τους αγρότες, οι οποίοι προσπαθούν με φωτιές να καθαρίσουν τις γαίες τους.

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας τόσο στην ινδική πρωτεύουσα όσο και στις γειτονικές επαρχίες λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις κάθε χρόνο  μετά τους γιορτασμούς του Ντιβαλί, του ινδουιστικού φεστιβάλ του φωτός, καθώς χιλιάδες άνθρωποι ρίχνουν πυροτεχνήματα. Επίσης, η σκόνη από τα εργοτάξια αυξάνεται δραματικά κάθε χειμώνα, καθιστώντας χειρότερη την υγειονομική κρίση.

Οι κάτοικοι

Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι της ινδικής πρωτεύουσας που έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και δηλώνουν ότι θέλουν να εγκαταλείψουν τη μεγαλούπολη των είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων εξαιτίας της.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, το ινδικό Ανώτατο Δικαστήριο κατηγόρησε τις Αρχές των κρατιδίων ότι δεν αναλαμβάνουν δράση για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ότι δεν έκαναν κάτι για αντιμετωπίσουν το τοξικό νέφος του Νέου Δελχί.  Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αρούν Μίσρα, δήλωσε ότι «το Νέο Δελχί ασφυκτιά κάθε χρόνο και στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Οι κρατικοί μηχανισμοί παραμένουν αδρανείς. Μεταθέτουν  τις ευθύνες από τον ένα στον άλλο. Ολοι ενδιαφέρονται για τα διάφορα κόλπα και τις εκλογές».

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1050262/article/epikairothta/kosmos/8alamos-aeriwn-to-neo-delxi (Έντυπη)

Νέα πύρινα μέτωπα στην Καλιφόρνια

Νέα πύρινα μέτωπα εκδηλώθηκαν την Πέμπτη κοντά στο Λος Άντζελες, τα οποία τροφοδοτούν οι θυελλώδεις άνεμοι που σαρώνουν την Καλιφόρνια, οδηγώντας σε ένα νέο κύμα προληπτικών εκκενώσεων στο νότιο τμήμα της αμερικανικής πολιτείας.

Συνολικά, περίπου 12 πυρκαγιές παραμένουν ενεργές στην περιοχή εδώ και πολλές ημέρες, ενώ χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες με τη συνδρομή εναέριων μέσων.

Σε πολλές περιπτώσεις, ολόκληρες συνοικίες εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους, μια στρατηγική που αποδείχθηκε αποδοτική έως σήμερα, καθώς δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος παρά τα χιλιάδες στρέμματα που έχουν μετατραπεί σε στάχτη και τα δεκάδες κτίσματα που έχουν καταστρέψει οι φλόγες.

 

Στο Σαν Μπερναρντίνο, σε απόσταση 100χλμ ανατολικά του Λος Άντζελες, η φωτιά Hillside ξέσπασε τη νύχτα. Νωρίς το πρωί, είχε ήδη καταστρέψει κατοικίες και οι αρχές εξέδωσαν εντολές εκκένωσης για ένα μέρος της πόλης, που αφορούσε περίπου 500 σπίτια και 1.300 ανθρώπους, σύμφωνα με τους πυροσβέστες.

Λίγο αργότερα, μια άλλη φωτιά εκδηλώθηκε στην κοιλάδα Τζουρούπα, σε απόσταση λίγων χλμ νότια του Σαν Μπερναρντίνο, προκαλώντας επίσης καταστροφές και εκκενώσεις περιοχών.

Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Edison ανέφερε ότι ενδέχεται να κόψει το ρεύμα στις γραμμές υψηλής τάσης, για να αποφύγει τα βραχυκυκλώματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιές στην ιδιαίτερα ξηρή βλάστηση.

Περίπου 64.000 χρήστες θα επηρεαστούν από τις προληπτικές διακοπές ρεύματος.

                AP Photo/Noah Berger

Οι «εξαιρετικά κρίσιμες» συνθήκες, δηλαδή οι ισχυροί άνεμοι, το χαμηλό ποσοστό υγρασίας, η ξηρασία, θα διαρκέσουν ολόκληρη την ημέρα. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ριπές ανέμων ταχύτητας μεταξύ 65 και 100 χλμ/ώρα.

Χθες, η προεδρική βιβλιοθήκη Ρόναλντ Ρίγκαν γλύτωσε παρά τρίχα από μια πυρκαγιά κοντά στο Λος Άντζελες.

Με το όνομα Easy Fire, η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα στην κοιλάδα Σίμι, βορειοδυτικά της αμερικανικής μεγαλούπολης, προτού εξαπλωθεί ραγδαία μέσα στην ημέρα. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, έχει ήδη κατακάψει 7000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης.

Η πυρκαγιά έχει περιοριστεί μόλις σε ποσοστό 10% σήμερα το πρωί.

Σε απόσταση 600 χλμ βόρεια, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, οι πυροσβέστες καταγράφουν πρόοδο στη μάχη εναντίον της πυρκαγιάς Kincade, που κατέκαψε σε διάστημα μίας εβδομάδας 310.000 στρέμματα και κατέστρεψε περισσότερα από 260 κτίρια στην κομητεία Σόνομα.

Τη φωτιά κατάφεραν να περιορίσουν σε ποσοστό 60% οι περίπου 5.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναδημοσίευση από την https://www.efsyn.gr

Ζάεφ: Θα εφαρμόσουμε πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών

H συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί πλήρως δήλωσε σήμερα ο  πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, μία ημέρα μετά την τοποθέτησή του ότι το ευρωπαϊκό βέτο μπορεί να «παγώσει» τμήμα της εν λόγω συνθήκης.

Ο κ. Ζάεφ περιέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών ως «τίτλο ιδιοκτησίας», η οποία εγγυάται «την εδαφική μας κυριαρχία και ακεραιότητα».

«Οριστικά πορευόμαστε με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην οποία είναι ενσωματωμένα τα κεφάλαια (της ένταξης). Ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις παρατηρήσεις που προήλθαν από την ελληνική πλευρά και τις οποίες εντοπίσαμε και εμείς. Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να κάνει συγκεκριμένα βήματα, όπως η αλλαγή των πινακίδων, είπε ο Ζάεφ.

Πρόσθεσε ότι η αλλαγή του ονόματος εφαρμόζεται παντού και η αντιπολίτευση που δεν χρησιμοποιεί το νέο όνομα στέλνει το μήνυμα ότι δεν σέβεται το Σύνταγμα.

Ο Ζάεφ στη συνέντευξη Τύπου διέψευσε ότι η κυβέρνηση είχε λάβει πρόσκληση για ένταξη στην Ευρασιατική Ένωση και δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη επιλογή της χώρας.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr (Online)

Στρατηγικές ακροβασίες Ερντογάν

REUTERS, HURRIYET

Φωτογραφία: Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατά την προχθεσινή επίσκεψή τους στη Σανλιούρφα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Αντιφατικά μηνύματα στέλνει σε Ουάσιγκτον και Μόσχα ο Ταγίπ Ερντογάν γύρω από το επίμαχο θέμα της προμήθειας ρωσικών πυραύλων S-400, αλλά και τις ευρύτερες προθέσεις του για τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας του. Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο επικεφαλής της διεύθυνσης αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει πέραν του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος για το 2020 η παραλαβή των S-400. Ως αιτία για την ενδεχόμενη καθυστέρηση επικαλέστηκε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία για συμπαραγωγή των εν λόγω αντιαεροπορικών συστημάτων.

«Σχεδιάζουμε ένα χρονοδιάγραμμα για το ερχόμενο έτος. Σε αντίθεση με την πρώτη παρτίδα (των S-400), υπάρχει εδώ το θέμα της κοινής παραγωγής και της μεταφοράς τεχνογνωσίας... Αυτό μπορεί να πάει πίσω το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Ντεμίρ. Τον περασμένο Ιούλιο, η Τουρκία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα εξαρτημάτων των S-400, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η παραλαβή και η εγκατάσταση του συστήματος θα ολοκληρωνόταν τον Απρίλιο του 2020. Η Ουάσιγκτον αντέδρασε «παγώνοντας» την προγραμματισμένη πώληση στην Τουρκία 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35, πιέζοντας την Αγκυρα να αναθεωρήσει την απόφασή της και να αγοράσει, αντί των S-400, αμερικανικούς αμυντικούς πυραύλους Patriot.

Χθες, ο Ντεμίρ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να αγοράσει η χώρα του πυραύλους Patriot, εφόσον η αμερικανική προσφορά πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Αγκυρα. Παράλληλα, όμως, δήλωσε ότι δεν αποκλείεται η χώρα του να στραφεί στα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 εάν η Ουάσιγκτον ακυρώσει τελικά την αγορά των F-35. «Υπάρχει μια (ρωσική) προσφορά, την οποία αξιολογούμε. Σε αυτά τα θέματα δεν μπορεί κανείς να πει “εντάξει, τα αγοράζω αύριο κιόλας”. Θα εξετάσουμε τόσο την οικονομική όσο και τη στρατηγική πλευρά της υπόθεσης, δεν θα λάβουμε βιαστικές αποφάσεις», δήλωσε ο Ντεμίρ.

Εξάλλου, στον «αέρα» εξακολουθεί να βρίσκεται η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 13 Νοεμβρίου, στον Λευκό Οίκο. Αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε χθες ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, καθώς η Αγκυρα εξοργίστηκε από την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την εισβολή της στη Συρία, εναντίον των Κούρδων.

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επανέλαβε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να πουλήσει όπλα στην Τουρκία τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν στη Συρία.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1050191/article/epikairothta/kosmos/strathgikes-akrovasies-erntogan (Έντυπη)

Το Twitter απαγορεύει τις πολιτικές διαφημίσεις παγκοσμίως

Σε μια κίνηση που ανατρέπει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι πολιτικές καμπάνιες θα προβεί ο τεχνολογικός κολοσσός από τα μέσα Νοέμβρη, καθώς το Twitter ανακοίνωσε πως βάζει τέλος στις πολιτικές διαφημίσεις.

Την απόφαση δημοσιοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής και συνιδρυτής της εταιρείας Τζακ Ντόρσεϊ, με μία σειρά από tweets.

«Λάβαμε την απόφαση να βάλουμε τέλος σε όλες τις πολιτικές διαφημίσεις στο Twitter σε όλον τον κόσμο. Πιστεύουμε ότι η εμβέλεια ενός πολιτικού μηνύματος πρέπει να κερδίζεται, όχι να αγοράζεται» είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

«Παρά το γεγονός ότι η διαδικτυακή διαφήμιση είναι εξαιρετικά ισχυρή και πολύ αποτελεσματική για τους διαφημιστές, αυτή η δύναμη φέρνει σημαντικούς κινδύνους για την πολιτική, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επηρεάσει τις ψήφους και τις ζωές εκατομμυρίων» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η απαγόρευση θα ξεκινήσει από τις 22 Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι το πρώτο μεγάλο πολιτικό γεγονός που θα επηρεαστεί είναι οι εκλογές στη Μ. Βρετανία στις 12 Δεκέμβρη.

Μία εβδομάδα νωρίτερα θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και οι εξαιρέσεις που θα ισχύσουν. Για παράδειγμα ο Τζακ Ντόρσεϊ ανέφερε ότι θα επιτρέπονται οι προτροπές προς τους ψηφοφόρους να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με εκείνη που έχει επιλέξει το Facebook, με τον ιδρυτή του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να υπεραμύνεται της ύπαρξης πολιτικών μηνυμάτων και να υποστηρίζει ότι πρόκειται για ελευθερία της έκφρασης.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

ΗΠΑ: Η Βουλή των αντιπροσώπων αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από παλαιότερη διαμαρτυρία Αρμενίων στο Λος Άντζελες. AP Photo

Σε μια συμβολική, αλλά ιστορική κίνηση προχώρησε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς αναγνώρισε, μέσω ψηφίσματος, τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία πριν από έναν αιώνα.

Η Βουλή, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε με ψήφους 405 υπέρ έναντι 11 κατά το ψήφισμα αυτό που αναφέρει ότι είναι πολιτική των ΗΠΑ να μνημονεύουν ως γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-1923.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας είναι εξαιρετικά τεταμένες και το ψήφισμα αυτό αναμένεται να πυροδοτήσει οργισμένες αντιδράσεις από την Άγκυρα.

Παράλληλα, η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε ψήφισμα με το οποίο ζητά από τον Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και σε Τούρκους αξιωματούχους για την στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων στη Συρία.

Οι βουλευτές ενέκριναν το ψήφισμα με ψήφους 403 υπέρ έναντι 16 κατά, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουν οι Δημοκρατικοί και πολλοί Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο ώστε να πιέσουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τερματίσει και να μην ξαναρχίσει την επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που βοήθησαν τους Αμερικανούς στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

 

Περισσότερα Άρθρα...

Join Radio

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.