697 New Articles

Το «σούπερ Σάββατο» του Brexit

Το «σούπερ Σάββατο» του Brexit

Κόσμος
Typography
 • Smaller Small Medium Big Bigger
 • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Η βρετανική βουλή αποφασίζει για τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ●Τρικ της τελευταίας στιγμής από τους Εργατικούς για παράταση ● «Μάχη» ψήφο ψήφο για τον Βρετανό πρωθυπουργό ● Μπόρις Τζόνσον: Θα φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου

Οριακές είναι οι ισορροπίες στη Βρετανία, καθώς ξημερώνει μία από τις πιο κρίσιμες ημέρες στη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι βουλευτές της χώρας καλούνται να επικυρώσουν ή όχι τη συμφωνία που έφερε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, όμως οι διαβουλεύσεις, παρασκηνιακές και μη, συνεχίζονται μέχρι το τελευταίο λεπτό.

«Φεύγουμε στις 31 Οκτωβρίου»

Σε μία από τις τελευταίες του ενέργειες για να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία του ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε συνέντευξη στο BBC υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιό του είναι «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

«Τους καλώ όλους να οραματιστούν πως θα μπορούσε να είναι αύριο το απόγευμα, εάν έχουμε τελειώσει με αυτό, έχουμε σεβαστεί τη βούληση του λαού, επειδή έχουν τη δυνατότητα πάμε μπροστά» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το εάν πιστεύει πως έχει τους απαιτούμενους αριθμούς ο Μπ. Τζόνσον δήλωσε «το Brexit ήταν εξαντλητικό και διχαστικό. Ελπίζω οι άνθρωποι να σκεφτούν σωστά, τι θέλουν οι ψηφοφόροι μας. Θέλουν να συνεχίσουμε με αυτό το θέμα; Θέλουν ακόμη περισσότερο διχασμό και καθυστερήσεις;»

«Θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου» κατέληξε ο Βρετανός πρωθυπουργός

Ποια είναι η διαδικασία για το «σούπερ Σάββατο»

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά για την αυριανή διαδικασία, την οποία διεθνή μέσα ονομάζουν «σούπερ Σάββατο», το Κοινοβούλιο θα συνέλθει το πρωί του Σαββάτου στις 11.30 (ώρα Ελλάδας). Γύρω στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Τζόνσον στους βουλευτές και μετά θα ακολουθήσει συζήτηση για περίπου μιάμιση ώρα. Μετά θα γίνει η ψηφοφορία. Πάντα υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβληθούν τροπολογίες από την αντιπολίτευση και, αν εγκριθούν από τον πρόεδρο της Βουλής, η διαδικασία να διαρκέσει περισσότερο. 

Σύμφωνα με τον Guardian η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει προς συζήτηση δύο προτάσεις. Η πρώτη αφορά στην έγκριση του σχεδίου Τζόνσον για το Brexit και η δεύτερη σε αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.  Με βάση τους κανονισμούς της Βουλής των Κοινοτήτων η δεύτερη ψηφοφορία μπορέι να πραγματοποιηθεί μόνο εάν η συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών καταψηφιστεί.

Βγαίνουν τα νούμερα;

Στην αυριανή ψηφοφορία ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να συγκεντρώσει 318 ψήφους στη βουλή των 650 θέσεων, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει αισιοδοξία ότι θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός.

Παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφραστεί αρνητικά για τη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών ο Τζόνσον φέρεται να στηρίζεται τόσο στην πλειονότητα των βουλευτών των Τόρις όσο και σε αντάρτες Εργατικούς και ανεξάρτητους βουλευτές.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Guardian η Τζόνσον φέρεται να έχει τρεις ψήφους παραπάνω από αυτές που χρειάζεται, 321 έναντι 318 που αναμένεται να ψηφίσουν ενάντια στη συμφωνία.

Στο τραπέζι βάζουν την παράταση οι Εργατικοί

Η βεβαιότητα του Τζόνσον για αποχώρηση, με ή χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτώβρη μπορεί να προσκρούσει σε μία συμμαχία της τελευταίας στιγμής που δημιούργησαν οι Εργατικοί με αντάρτες των Τόρις και ενδέχεται να αναγκάσει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε..

Βουλευτές και των δύο κομμάτων αναμένεται να καταθέσουν αύριο τροπολογία με την οποία θα δίνουν τη δυνατότητα στο Κοινοβούλιο να μην δώσει τη συγκατάθεσή του για αποχώρηση μέχρι να περάσει νομοθεσία για το Brexit.

Οι εμπνευστές της πρότασης επισημαίνουν ότι η τροπολογία δεν στοχεύει στο να μπλοκάρει τη συμφωνία, όμως εάν η τροπολογία περάσει (φέρεται να έχει την ανάλογη υποστήριξη) θα μπορούσε να χαλάσει τα σχέδια του Τζόνσον για αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου, καθώς οι διαδικασίες να περάσει η ανάλογη νομοθεσία είναι αρκετά χρονοβόρες.

Αυτό θα σημάνει ότι ο πρωθυπουργός θα είναι τότε υποχρεωμένος να ζητήσει τρίμηνη παράταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν σκοπεύει να πράξει. 

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Μπόρις Τζόνσον και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσαν, νωρίτερα, ότι υπήρξε συμφωνία επί των νέων προτάσεων για το Brexit. Τα σημεία – κλειδιά, ειδικά για τη Βόρεια Ιρλανδία, είναι:

 1. Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν για τα προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτό σημαίνει ελέγχους στα σύνορα.
   
 2. Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει τελωνειακά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επομένως θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου για την ενιαία αγορά. Έτσι, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιβάλλουν δασμούς σε τρίτες χώρες, εφόσον τα προϊόντα που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία δεν κινδυνεύουν να εισαχθούν στην ενιαία αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται δασμοί της Ε.Ε.
   
 3. Ως προς τον ΦΠΑ το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά.
   
 4. Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας, Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές. Ο Μπαρνιέ, διευκρίνισε ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020, αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Join Radio

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.