373 New Articles

Αίγυπτος: «Τρομοκρατική ενέργεια» η πολύνεκρη έκρηξη αυτοκινήτων

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 47 τραυματίστηκαν όταν ένα αυτοκίνητο, γεμάτο εκρηκτικά ανατινάχθηκε μπροστά στο αιγυπτιακό Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, στο κέντρο του Καΐρου

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι χαρακτήρισε «τρομοκρατική» ενέργεια την πολύνεκρη σύγκρουση οχημάτων στο κέντρο του Καΐρου, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά του να έρθει αντιμέτωπος με την βάρβαρη τρομοκρατία και την εκριζώσει.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 47 τραυματίστηκαν όταν ένα αυτοκίνητο, γεμάτο εκρηκτικά ανατινάχθηκε μπροστά στο αιγυπτιακό Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, στο κέντρο του Καΐρου.

Οι αξιωματούχοι αρχικά έκαναν λόγο για έκρηξη που προκλήθηκε όταν ένα όχημα μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και συγκρούστηκε με άλλα τρία αυτοκίνητα.

Ο πρόεδρος Σίσι εξέφρασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συλλυπητήρια του στους «Αιγύπτιους και τις οικογένειες των θυμάτων που σκοτώθηκαν σε αυτό το δειλό περιστατικό τρομοκρατικής προέλευσης», το οποίο η αστυνομία απέδωσε στην μαχητική οργάνωση Χασμ, που θεωρείται από τις αρχές ως παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Νωρίτερα, το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως το αυτοκίνητο, που ενεπλάκη σε τροχαίο από το οποίο προκλήθηκε μεγάλη έκρηξη στο κέντρο του Καΐρου, περιείχε εκρηκτικά και επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική επιχείρηση.

 

 

Πηγή: https://www.in.gr

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 στην Τουρκία - Ψύχραιμη ματιά στην "ήττα" Ερντογάν

του Γιώργου Β. Μιχαλακόπουλου, Αναπληρωτή Καθηγητή Τουρκολογίας στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (Ιόνιο Παν/μιο)

 

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το περιοδικό  "Ελληνική Άμυνα και Τεχνολογία" (τεύχος Μαΐου 2019) 

 

 

Η Νοτιοανατολική Ασία και η Ινδία είναι "οι πιο ελπιδοφόρες αγορές στον κόσμο"

Του Russell Flannery

Ο Klaus Wang είχε μια αξιόλογη δουλειά στη GGV Capital στη Σαγκάη από το 2015, αλλά φέτος έκανε ένα μεγάλο βήμα στη σταδιοδρομία του, για να βοηθήσει στη σύνδεση της Κίνας και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Σήμερα εργάζεται στη Σιγκαπούρη ως ανώτερος συνεργάτης της Sequoia Capital (Ινδίας) της Σιγκαπούρης.

"Οι πιο ελπιδοφόρες αγορές στον κόσμο" βρίσκονται στην Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και στην Ινδία, ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του. "Θέλω να συνδέσω κινέζους επιχειρηματίες που θέλουν να πάνε στο εξωτερικό", ειδικά σε εκείνο το τμήμα της Ασίας.

Το σχετικά χαμηλό κόστος εργασίας στη Νοτιοανατολική Ασία προσελκύει ήδη πολλούς επενδυτές από το εξωτερικό. "Πολλοί κατασκευαστές μετακινούν την έδρα τους στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία. Είναι σίγουρα μια τάση”.

Η οικονομική γοητεία της Ινδίας επιβεβαιώθηκε από τα πρόσφατα στοιχεία. Το ΑΕΠ της χώρας κατά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου αναπτύχθηκε κατά 8,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υπογραμμίζοντας την κατάταξη της χώρας ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο. Η συνεργασία μεταξύ της ASEAN και της Κίνας αποτέλεσε επίσης το επίκεντρο της συνομιλίας στο Παγκόσμιο Φόρουμ FutureChina και το Περιφερειακό Επιχειρηματικό Φόρουμ της Σιγκαπούρης που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη στις 27-28 Αυγούστου.

Οι μακροπρόθεσμες δημογραφικές τάσεις επηρέασαν την πεποίθηση του Wang. "Η μέση ηλικία σε αυτή την περιοχή είναι πολύ μικρή," συχνά στα 20 έτη, είπε. "Η Κίνα εισέρχεται ήδη σε μια περίοδο κατά την οποία θα έχει έναν πιο ηλικιωμένο γηράσκοντα πληθυσμό".

Ο Wang εμπνέεται επίσης από την ιστορία. "Αν διαβάσετε ιστορία, θα δείτε ότι όποτε η Κίνα είναι πολύ ισχυρή στην Ασία, τότε η Νοτιοανατολική Ασία επηρεάζεται από την Κίνα. Πολλοί κινέζοι επιχειρηματίες και κεφάλαια θα πλημμυρίσουν την αγορά και θα την επηρεάσουν", πιστεύει. "Υπάρχουν πολιτιστικές πτυχές παρόμοιες με τις κινέζικες. Παρόλο που μιλούν διαφορετικές γλώσσες, μπορούμε να επικοινωνούμε πολύ καλά".

"Η Ινδία είναι μια ξεχωριστή αγορά", δήλωσε ο Wang. Ωστόσο, οι Κινέζοι μπορούν μερικές φορές να βρουν το δρόμο τους στην Ινδία με βάση μοντέλα στα οποία εργάζονται στη χώρα τους, πιστεύει.

Πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ινδία, για παράδειγμα, έχουν αντιγράψει τα πρότυπα του Internet της Κίνας, όπως του Douyin και του Toutiao. "Έτσι, όταν εξετάζουμε ένα επιχειρηματικό σχέδιο, οι περισσότεροι από αυτούς θα θεωρήσουν περισσότερο την Κίνα, παρά τις Η.Π.Α. ως σημείο αναφοράς τους. Είναι πολύ, πολύ ενδιαφέρον "ότι πολλοί στην Ινδία" μελετούν το μοντέλο της Κίνας. Καταλαβαίνουν ότι και οι δύο χώρες έχουν τόσους πολλούς ανθρώπους - έχουμε μια διαφορετική κουλτούρα αλλά και οι δύο έχουμε πολύ μεγάλη ιστορία", δήλωσε ο Wang.

"Η Ινδία είναι πολύ ιδιαίτερη επειδή είναι έθνος", συνέχισε ο Wang, "αλλά δεν είναι έθνος όσον αφορά στον αριθμό διαφορετικών γλωσσών που ομιλούνται εκεί. Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές γλώσσες στην Ινδία. Υπάρχουν 1,.2 δισ. άνθρωποι που ζουν στην Ινδία, αλλά μόνο περίπου 100-150 εκατ. μιλούν άπταιστα Αγγλικά και οι υπόλοιποι μιλούν διάφορες γλώσσες. Έτσι, η αξιοποίηση αυτής της αγοράς παρουσιάζει μια διαφορετική στρατηγική από την αξιοποίηση της κινεζικής αγοράς".

Ο Wang λέει ότι μπορεί να βοηθήσει τόσο τις κινεζικές όσο και τις τοπικές επιχειρήσεις. "Ορισμένοι Κινέζοι επιχειρηματίες θέλουν να αξιοποιήσουν την αγορά αλλά δεν έχουν κοινωνικά δίκτυα ή έχουν τοπικές γνώσεις", είπε. "Μπορώ να δώσω κάποιες πληροφορίες σε αυτούς και μπορώ να γίνω μια γέφυρα για επιχειρηματίες που αναζητούν τοπικούς πόρους και ομάδες. Μπορώ επίσης να είμαι μια γέφυρα για τους τοπικούς επιχειρηματίες που θέλουν να αξιοποιήσουν τη γνώση και την τεχνολογία της Κίνας".

Πηγή: https://www.capital.gr

Κομισιόν «χαμηλών πτήσεων»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρώτη Γερμανίδα σε αυτό το πόστο, και η πρώτη που έλαβε το χρίσμα της διαδοχής του Γιούνκερ με τόσο μικρή πλειοψηφία.
Το μικρό περιθώριο εννέα μόλις ψήφων αφήνει μια παράξενη γεύση, κυρίως στα προοδευτικότερα τμήματα του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς ο διορισμός της εξασφαλίστηκε με την στήριξη του ακραίου και εθνικιστικού πολωνικού κόμματος PiS. Αυτή η εξέλιξη γεννά και τις μεγαλύτερες ανησυχίες, ότι η νέα πρόεδρος της Κομισιόν ενδέχεται να υιοθετήσει χαλαρή στάση απέναντι σε όσους θέτουν σε αμφισβήτηση το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και δεν μιλάμε μόνο για τις κυβερνήσεις των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ, αλλά και για άλλες ακραίες φωνές εντός του Ευρωκοινοβουλίου, όπως η Λέγκα του Βορρά και το κόμμα της Λεπέν.
Η διαμόρφωση νέων πλειοψηφιών στη νέα σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου είναι ένα ακόμη μεγάλο ερωτηματικό και μια μεγάλη πρόκληση για τη νέα Κομισιόν, για το πώς δηλαδή, μέσα από ποιες συμμαχίες θα προχωρά η υιοθέτηση των νομοθετικών προτάσεων. Μέχρι και την προηγούμενη θητεία, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έκαναν εφικτή την υιοθέτηση των περισσότερων από τις προτάσεις της Κομισιόν. Σήμερα δεν υπάρχει πλέον αυτή η εξασφάλιση, καθώς και οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει, και καμία πολιτική ομάδα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις χωρίς ισχυρά ανταλλάγματα.

Πόσο «κοστίζει» τελικά η πολιτική στήριξη στην ψηφοφορία;

Από την πρώτη μέρα των επαφών με πολιτικές ομάδες και ευρωβουλευτές ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στην ολομέλεια του Στρασβούργου, η κ. Λέγιεν εξασφάλισε δεσμεύσεις υποστήριξης από ηγέτες πολλών πολιτικών ομάδων – πλην της Αριστεράς και των Πράσινων – που θεωρητικά αντιστοιχούσαν σε περισσότερες από 500 ψήφους. Το γεγονός ωστόσο ότι η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν εκλέχθηκε με μόλις 383 θετικές ψήφους δείχνει ότι τα πράγματα δεν ξεκινούν καλά για την ίδια και πως οι νέες ισορροπίες είναι περισσότερο σύνθετες από όσο φαίνονται.
Από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την πολιτική ομάδα που την πρότεινε ως υποψήφια, έχουν ήδη εκφραστεί ανησυχίες για την πίεση που θα ασκηθεί στη νέα Κομισιόν από τις ευρωσκεπτικιστικές, ακραίες και ακροδεξιές δυνάμεις, ως αντάλλαγμα της στήριξης προς το πρόσωπο της νέας προέδρου.
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ήταν μεγάλη η ανησυχία πολλών ηγετών της συντηρητικής πτέρυγας για το εάν τελικά θα εκλεγεί η κ. Λέγιεν, με την Άνγκελα Μέρκελ να σπεύδει πρώτη να συγχαρεί τον Πολωνό ομόλογό της για τη στήριξη από το PiS. Από την πλευρά της, η πολωνική κυβέρνηση περιμένει ανταλλάγματα από την Κομισιόν, και κυρίως μια πιο «χαλαρή» στάση στο θέμα των πιέσεων για την καταστρατήγηση του κράτους δικαίου και τη φίμωση του Τύπου στη χώρα. Το ίδιο ισχύει και για την Ουγγαρία του Όρμπαν, το κόμμα του οποίου στήριξε επίσης την υποψηφιότητα της νέας προέδρου της Κομισιόν.

Πολυδιάσπαση και κατακερματισμός

Η μεγαλύτερη ανησυχία της κ. Λέγιεν είναι η «αριθμητική της εξουσίας». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πιο κατακερματισμένο από ποτέ, από το 1979 που ξεκίνησαν οι ευρωεκλογές, και δεν υπάρχουν ενδείξεις σταθερού συνασπισμού μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών ομάδων που χρειάζονται για την πλειοψηφία. Χωρίς την αναζήτηση βιώσιμων συνεργασιών και συμμαχιών, οι πολιτικές φιλοδοξίες και στόχοι της νέας Κομισιόν θα περιοριστούν. Η ψηφοφορία στο Στρασβούργο κατέδειξε ότι η νέα πρόεδρος θα έχει μεγάλη δυσκολία στο «χτίσιμο» δικτύων επιρροής στο Ευρωκοινοβούλιο.
Για να κερδίσει τους ευρωβουλευτές από την αριστερά, τα σοσιαλιστικά, τα πράσινα και φιλελεύθερα «στρατόπεδα», η κ. Λέγιεν παρουσίασε ένα πολιτικό πλαίσιο 24 σελίδων, το οποίο αφορά στα περιβαλλοντικά θέματα, στην κοινωνική πολιτική και στην ισότητα των φύλων.
Η νέα πρόεδρος δήλωσε, για παράδειγμα, ότι σκοπεύει να εξαναγκάσει τις εταιρείες της ΕΕ να εισάγουν δεσμευτικά μέτρα διαφάνειας των αμοιβών, να δεσμευτούν για μια «πράσινη νέα συμφωνία» εντός των πρώτων 100 ημερών της θητείας της, υιοθετώντας τις προτάσεις του Πορτογάλου Πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα για την φιλο-περιβαλλοντολογική ενίσχυση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ωστόσο, δεν κατάφερε να πείσει καθόλου την ευρωομάδα των πράσινων και την αριστερά.
Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από ζητήματα που αφέθηκαν αδιευκρίνιστα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η κ. Λέγιεν απέφυγε να λάβει θέση σχετικά με ορισμένα από τα μεγαλύτερα και πιο ευαίσθητα ζητήματα που θα αντιμετωπίζει και θα συνεχίσει να αντιμεπίζει η ΕΕ τα επόμενα χρόνια.
Ποια θέση θα υιοθετήσει η ΕΕ για τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας; Πως θα προχωρήσει η πολιτική του ανταγωνισμού και ποιες εξελίξεις θα υπάρξουν στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων της Ευρωζώνης, με την τραπεζική ενοποίηση και την φορολογική εναρμόνιση για παράδειγμα; Επίσης, πως θα προχωρήσει η πολιτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων; Σε ποιους τομείς θα δοθεί προτεραιότητα στην κατανομή και το ύψος των πόρων του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού;
Σε όλα τα παραπάνω μείζονα ζητήματα υπάρχει ασάφεια, γεγονός που ήδη σηματοδοτεί μια κακή εκκίνηση για τη νέα πρόεδρο και τη νέα Κομισιόν.

Δημήτρης Ραπίδης

Πηγή: http://epohi.gr

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.