686 New Articles

Το Μουσείο Ευγένιου Ντελακρουά στο Παρίσι

Το Μουσείο Ευγένιου Ντελακρουά στο Παρίσι

Πολιτισμος
Typography
 • Smaller Small Medium Big Bigger
 • Default Helvetica Segoe Georgia Times

της Καλλιόπης Λουμιώτη - Γουρλομάτη

 

Ο Ευγένιος Ντελακρουά (Γαλλικά: Ferdinal Victor Eugéne Delacroix) υπήρξε μεγάλος Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος του 19ου αιώνα (1798 – 1863). Eμπνεύστηκε από ιστορικά γεγονότα, όπως η Γαλλική και η Ελληνική Επανάσταση και συνέβαλλε στην ανάπτυξη του ιμπρεσιονισμού, καλλιεργώντας μια ατμόσφαιρα αγωνίας και φρίκης, η οποία όμως παρουσιάζεται με πολλή τρυφερότητα, με έντονα χρώματα και δυνατές αντιθέσεις σκιάς και φωτός. Την εποχή αυτή τα απελευθερωτικά κινήματα ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο.

Σημαντικά του έργα:

Το 1824 κερδίζει το Μετάλλιο Δευτέρας Τάξεως παρουσιάζοντας στο Επίσημο Σαλόνι του Παρισιού τον πίνακα με τίτλο: «Η Σφαγή της Χίου» που βρίσκεται σήμερα στο μουσείο του Λούβρου, όπου παρουσιάζεται η τουρκική θηριωδία στο επαναστατημένο νησί της Χίου το 1822, κατά το δεύτερο έτος της ελληνικής επανάστασης, όπου σφαγιάστηκαν πάνω από 20.000 άνθρωποι, καταστράφηκαν η πόλη και πολλά χωριά και αφανίστηκε όλος σχεδόν ο πληθυσμός του νησιού. Αυτό το μνημειώδες έργο, που αποτελεί την αρχή μιας σειράς έργων εμπνευσμένων από την Ελληνική Επανάσταση, τον τοποθέτησε πρώτο ανάμεσα στους Ρομαντικούς ζωγράφους της εποχής του και ανάμεσα στους μεγάλους φιλέλληνες. Ο πίνακας αγοράστηκε από την Γαλλική Κυβέρνηση για 6000 φράγκα. Στο έργο αυτό προβάλλεται έντονη η συγκίνηση που θέλει να μεταφέρει ο καλλιτέχνης εμπνεόμενος από τον φιλελληνισμό και την Ελληνική Επανάσταση. Αυτός ο πίνακας αποτέλεσε μοχλό ανατροπής της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης προς την αξία του αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία.

Η ηρωϊκή έξοδος των Μεσολογγιτών το 1826 και ο θάνατος του αγαπημένου του Λόρδου Μπάιρον στο Μεσολόγγι συγκλονίζουν τον Ντελακρουά. Ζωγραφίζει τον εντυπωσιακό πίνακα με τίτλο: «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» και τον εκθέτει στη γκαλερί Λεμπρέν «προς όφελος των Ελλήνων». Η Ελλάδα παρουσιάζεται απελπισμένη να στέκεται πάνω στα πτώματα των αγωνιστών και πίσω της να στέκεται ο εχθρός που υψώνει τη σημαία. Πρόκειται για ελαιογραφία σε καμβά, που βρίσκεται στο Μουσείο καλών Τεχνών στο Μπορντώ.

Τα έργα αυτά έκαναν τους Ευρωπαίους να ταχθούν μαζικά στο φιλελληνικό κίνημα και να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους προκειμένου να στηρίξουν τον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα.

Η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε βασικό θέμα των έργων που ζωγράφισε ο Ντελακρουά καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του. Άλλα έργα του εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση είναι: «Έφιππος Έλληνας αγωνιστής» (Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου), «Η μάχη του Γκιαούρη και του Χασάν» (Art Institute of Chicago), «Ο Μπότσαρης αιφνιδιάζει τους Τούρκους στο στρατόπεδό τους», «Ο Έλληνας πολεμιστής», «Έλληνας ιππέας», «Σουλιώτης», «Σπουδή για σουλιώτικες φορεσιές», «Χορός δύο Ελλήνων πολεμιστών», «Έλληνας στρατιώτης με καραμπίνα» κ.ά. Η συμβολή του στην ελληνική προσπάθεια είναι ανεκτίμητη καθώς συγκίνησε και κινητοποίησε για πολλές δεκαετίες τους Ευρωπαίους πολίτες, αφού η Ελλάδα συνέχισε για πολλά χρόνια μετά την ανεξαρτησία της, τους απελευθερωτικούς πολέμους.

Το σημαντικότερο ίσως έργο του, «Η Ελευθερία καθοδηγεί το λαό» βασίζεται στη Γαλλική Επανάσταση του Ιουλίου (1830). Εντυπωσιάζει και πουλιέται αμέσως έναντι 3000 φράγκων στον Λουδοβίκο – Φίλιππο Α’ της Γαλλίας, θέλοντας να τον συμπεριλάβει στην έκθεση πινάκων στο βασιλικό μουσείο. Ωστόσο δέχτηκε έντονη αρνητική κριτική από τον κύκλο των Κλασσικών, αλλά και από κάποιους αξιωματούχους που θεώρησαν την προώθηση της ιδέας της ελευθερίας ανατρεπτική. Ο πίνακας αποσύρθηκε από την κοινή θέα. Αργότερα όμως απονεμήθηκε στον Ντελακρουά μετάλλιο από τη Λεγεώνα της Τιμής και ο ζωγράφος πήρε αρκετές εργολαβίες για τοιχογραφίες σε δημόσια κτίρια.

Το 1832 ταξίδεψε για έξι μήνες στο Μαρόκο όπου ο αρχαίος και εξωτικός πολιτισμός των αράβων τον ενέπνευσε στη δημιουργία έργων με στοιχεία από τον Ρομαντισμό και Οριενταλισμό όπως «Οι φανατικοί της Τανγκέρης», «Ο Σουλτάνος του Μαρόκου και η Ακολουθία του», «Γυναίκες του Αλγερίου» κ.ά.

Η πρώτη παραγγελία για την διακόσμηση κρατικού κτηρίου του ανατέθηκε το 1833. Επρόκειτο για μια σειρά τοιχογραφιών για την Αίθουσα του Βασιλιά στο Παλαί –Μπουρμπόν. Αξιοσημείωτες οι παραγγελίες που πήρε για το μουσείο Ιστορίας των Βερσαλιών. Ζωγράφισε επίσης για την βιβλιοθήκη του ανακτόρου του Λουξεμβούργου, στο Λούβρο την κεντρική οροφή της αίθουσας του Απόλλωνα, στο Δημαρχείο του Παρισιού, στο παρεκκλήσιο των Αγίων Αγγέλων στην εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου.

Μουσείο

 

Παρουσίαση

Το Μουσείο Ευγένιου Ντελακρουά βρίσκεται στην πλατεία Φύρστενμπεργκ (6, rue de Furstenberg) στο Παρίσι, μια από τις πιο όμορφες μικρές πλατείες του Παρισιού, πολύ κοντά στη μεσαιωνική εκκλησία Σαιν – Ζερμαίν – ντε – Πρε. Στεγάζεται στην τελευταία κατοικία, όπου ο Ντελακρουά έζησε και εργάστηκε από το 1857, οπότε έφυγε από το στούντιο της οδού Νότρ – Νταμ – Ντε – Λορέτ, μέχρι το θάνατό του το 1863. Η νέα του κατοικία βρισκόταν πολύ κοντά στην Εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου, όπου είχε αναλάβει να ζωγραφίσει τις τοιχογραφίες στο Παρεκκλήσιο των Αγγέλων και δεν μπορούσε να πηγαινοέρχεται καθημερινά από την προηγούμενη κατοικία του λόγω της κλονισμένης υγείας του.

Η καινούργια κατοικία αποτελούνταν από το διαμέρισμά του στον πρώτο όροφο κτηρίου με αυλή όπου κανείς εισέρχεται από ένα πλατύ προστώο με διπλά φύλλα και αψίδα και το συνδεόμενο με μια σιδερένια εξωτερική σκάλα εργαστήριό του, που έβλεπε σ΄ ένα κήπο με σπάνια σκιερά δέντρα. Τα κτίρια χρονολογούνται στο τέλος του 17ου αιώνα.

Ο χώρος της πλατείας Φύρστενμπεργκ αποτελούσε στο τέλος του 17ου αιώνα το προαύλιο μοναστηριού που ακόμα και σήμερα μπορούμε να δούμε στην αρχή της οδού. Στο ισόγειο βρίσκονταν οι θέσεις για τις άμαξες και τα άλογα και στους ορόφους τα νοικοκυριά, κάτι που δικαιολογεί την χαμηλή ποιότητα κατασκευής.

Στο κήπο ο οποίος δεν είναι ορατός από τον δρόμο κατασκεύασε ο ζωγράφος το εργαστήρι του το 1857 (σχέδια και επίβλεψη δική του). Ο Ντελακρουά αγαπούσε τη φύση, κάτι που είναι φανερό στα έργα του. Μπορούμε επίσης να παρακολουθήσουμε τα πολυάριθμα διαστήματα διαμονής του στην εξοχή και στη θάλασσα από την αλληλογραφία του. Ο κήπος αποτελεί βασικό τμήμα του μουσείου όπως το διαμέρισμα και το εργαστήρι.

Μετά το θάνατό του στις 13 Αυγούστου 1863, διέμεναν διάφοροι ενοικιαστές μέχρι που τέθηκε το ζήτημα να κατεδαφιστεί το εργαστήριο. Τότε ορισμένοι ζωγράφοι όπως οι Maurice Denis και Paul Signac, μαθητές του Ντελακρουά, δύο ιστορικοί οι Andre Joubin και Raymond Escollier και ο λάτρης της τέχνης Docteur Viau ίδρυσαν την Εταιρεία Φίλων του Ευγένιου Ντελακρουά, η οποία μίσθωσε το εργαστήριο και το διαμέρισμά του. Από το 1932 οργάνωνε εκθέσεις, κονσέρτα και διαλέξεις. Το 1952 ανακοινώθηκε ότι η κατοικία – στούντιο επρόκειτο να πουληθεί. Η Εταιρεία Φίλων του Ντελακρουά παραχώρησε τις συλλογές του ζωγράφου στα Κρατικά Μουσεία της Γαλλίας, με τον όρο να δημιουργηθεί ένα μουσείο προς τιμήν του. Το 1971 ιδρύθηκε το «Εθνικό Μουσείο Ευγένιου Ντελακρουά», το οποίο από το 2004 έχει ενσωματωθεί στο Μουσείο του Λούβρου.

 

Πρακτικές πληροφορίες

Είσοδος – εισιτήριο: 7€. Μαζί με την επίσκεψη στο Λούβρο: 15€ (ισχύς 1 ημέρα).

Με την αγορά του εισιτηρίου του Μουσείου του Λούβρου στα εκδοτήρια του μουσείου Ντελακρουά αποφεύγεται η αναμονή στα εκδοτήρια του μουσείου του Λούβρου και προσφέρεται δωρεάν η επίσκεψη στο μουσείο Ντελακρουά.

Κάθε Σάββατο στις 10.30π.μ ξενάγηση.

Πρόσβαση: Με το metro: Saint – Germain – des – Pres/ Mabillon

Με λεωφορείο: 39, 63,70,86, 95, 96.

Ταξί: Διασταύρωση Saint – Germain – des – Pres/rue de Rennes

Ωράριο: Κάθε μέρα, εκτός Τρίτης, 9.30π.μ. -17.30μ.μ. (κλείσιμο εκδοτηρίων: 17.00μ.μ.)

Βράδυ: κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα μέχρι 21.00μ.μ.

Κλειστό τις αργίες: 1η Ιανουαρίου, 1η Μαΐου και 25 Δεκεμβρίου.

Ενοικίαση των χώρων για εκδηλώσεις μέχρι 80 ατόμων στο κήπο, στο μουσείο – διαμέρισμα και στο εργαστήρι.

Συλλογές

 • Συλλογή πινάκων που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του Ντελακρουά ποικίλης θεματολογίας.
 • Συλλογή σχεδίων που περιλαμβάνει κυρίως σπουδές πινάκων του μουσείου και του παρεκκλησίου των Αγγέλων του Αγίου Σουλπικίου, σχέδια ορισμένων συνεργατών και φίλων του Ντελακρουά.

Το μουσείο επιδιώκει ν΄ αποκτήσει το σύνολο των χαρακτικών του Ντελακρουά.

 • Συλλογή αντικειμένων από την Βόρεια Αφρική που προέρχονται από το ταξίδι του στο Μαρόκο (σημειώσεις, σκίτσα, αγορές αντικειμένων).
 • Συλλογή ενθυμίων του Ντελακρουά (εργαλεία του εργαστηρίου, ένα ποτήρι, ένα μικρό σύνολο φαγεντιανής, κηροπήγια, φωτογραφίες του, το πορτραίτο του) που διατήρησε το μουσείο παρά το γεγονός ότι ο ζωγράφος στη διαθήκη του άφησε σχεδόν το σύνολο των καθημερινών αντικειμένων του σε συγγενείς και φίλους του.
 • Συλλογή επιστολών.
 • Συλλογή έργων δασκάλων, μαθητών και φίλων του.


Στο παράθυρο της ιστοσελίδας του μουσείου «ο καλλιτέχνης και το έργο του» παρέχονται πληροφορίες για την βιογραφία του, για τις περιοχές όπου έζησε στο Παρίσι (χάρτης), για το που αλλού μπορούμε να δούμε έργα του στο Παρίσι, στη Γαλλία, στο εξωτερικό, για την επίδραση που άσκησε παρά το ότι το έργο του δέχτηκε πολλές φορές βίαιες πολεμικές και αποτέλεσε ακόμα και σκάνδαλο και για το ότι δεν προσπάθησε να δημιουργήσει σχολή και δεν είχε στην πραγματικότητα ούτε εργαστήρι, αποτέλεσε ωστόσο δάσκαλο πολλών μεταγενεστέρων. Προς το τέλος της ζωής του, πολλοί νεώτεροι ζωγράφοι ανακάλυψαν την τέχνη του και εκτίμησαν τον καινοτόμο χαρακτήρα του.

Οι Cezane, Dégas, Van Gogh επηρεάστηκαν από τον Delacroix, οι ιμπρεσιονιστές και νέο-ιμπρεσιονιστές, οι φωβιστές ακόμα και οι ζωγράφοι του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα όπως οι Giorgio de Chirico και Picasso.

Στην ιστοσελίδα του μουσείου υπάρχει βιβλιογραφία (οδηγός, κατάλογοι εκθέσεων και βιβλία για τον Delacroix) για όσους ενδιαφέρονται, καθώς και κείμενο για τους συλλέκτες, τους αγοραστές και το δίκτυο των γνωριμιών και φίλων του ζωγράφου που γινόταν αφορμή για επίσημες αλλά και ιδιωτικές παραγγελίες.

Ηλεκτρονική έκδοση της αλληλογραφίας του ζωγράφου που αριθμεί πάνω από 1000 επιστολές, πηγή γνώσης για τον καλλιτέχνη σε όλη την πορεία του, για την εποχή του και τα πολυάριθμα ενδιαφέροντά του.

Το μουσείο διαθέτει κατάλογο των δημόσιων πωλήσεων των ζωγραφικών έργων και σχεδίων του ζωγράφου, κάτι που επιτρέπει στους ερευνητές να ανασυνθέσουν το ιστορικό των έργων και να καθορίσουν τους επιτυχημένους κατόχους.

 

Η συλλογή του μουσείου εμπλουτίζεται με καινούργια αποκτήματα κάθε χρόνο.

Οργανώνονται περιοδικές εκθέσεις όπως αυτή για τον Maurice Denis πρόεδρο της Εταιρείας Φίλων του Ευγένιου Ντελακρουά.

Το μουσείο κάθε χρόνο προτείνει έναν κατάλογο της ετήσιας έκθεσης σε συνεργασία των εκδόσεων του Λούβρου και ένα τεύχος της Εταιρείας Φίλων του Μουσείου του Ευγένιου Ντελακρουά με άρθρα γύρω από τον Ντελακρουά και την εποχή του και κείμενα γύρω από τις συλλογές του μουσείου.

Προτείνει επίσης στους επισκέπτες του μια σειρά συναντήσεων, όπως επισκέψεις- αποκαλύψεις από το προσωπικό του μουσείου Δευτέρες, Τετάρτες και Κυριακές στις 15:00μ.μ, δωρεάν με το εισιτήριο του μουσείου, διάρκειας: 30 λεπτών.

Εκπαιδευτικά προγράμματα:

 • Για τα νηπιαγωγεία: «Ο χώρος του Ντελακρουά: ένα διαμέρισμα, ένα εργαστήρι, ένας κήπος»
 • Δημοτικό και Γυμνάσιο: «Το μουσείο – εργαστήρι»
 • Γυμνάσιο: «Ευγένιος Ντελακρουά: ένας ρομαντικός ζωγράφος»

Με κρατήσεις υποχρεωτικές.

Το μουσείο δέχεται επίσης αυτόνομες επισκέψεις σχολείων, αναπήρων και άλλων κοινωνικών επισκέψεων από Δευτέρα – Παρασκευή, 9:30π.μ.- 11:30π.μ.

Επίσης οργανώνονται επισκέψεις –διαλέξεις για όλο το κοινό από την Ένωση Εθνικών Μουσείων, χωρίς κράτηση κάθε Σάββατο στις 10:30π.μ. με ειδικά εισιτήρια για κάθε είδος επίσκεψης.

Επίσης οργανώνονται Παρισινοί περίπατοι με οδηγό τον Ντελακρουά στις περιοχές που σημάδεψαν τη ζωή του: Λούβρο, Μουσείο Orsay, Κήπος του Λουξεμβούργου, εκκλησία του Saint- Denys –du Saint Sacrement.

Οργανώνονται δραστηριότητες όπως:

 • Νυχτερινή επίσκεψη του μουσείου με ειδικό εισιτήριο.
 • Δωρεάν επίσκεψη τη Κυριακή - αρχή της άνοιξης στον ηλιόλουστο κήπο και στο εργαστήρι όπου τα αριστουργήματα του ζωγράφου.
 • Κονσέρτα
 • Διαγωνισμοί ποίησης και φωτογραφίας
 • Διαλέξεις
 • Φιλολογικές βραδιές κ.ά.


Υπάρχει επίσης βιβλιοθήκη με πάνω από 2000 τόμους και αρχείο για κάθε ένα από τα έργα του μουσείου, που λειτουργεί ως κέντρο έρευνας γύρω από τη ζωή και το έργο του Ντελακρουά. Επίσης ιστορικά αρχεία σχετικά με την Εταιρεία Φίλων του Ντελακρουά και το μουσείο και εργασίες Ιστορικών Τέχνης για τον Ντελακρουά. Ανοιχτό μετά από ραντεβού από Δευτέρα – Παρασκευή 9:30π.μ. – 17:30μ.μ.

Πηγή εικόνας: https://el.wikipedia.org/ 

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.