834 New Articles

Δύο σαββατοκύριακα πολιτισµού, χορού, µουσικής, παράδοσης και λαογραφίας από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Βόχας - Ιδιαίτερες αναφορές στη σταφίδα - Μεταξύ των ομιλητών και ο Σάκης Τραμπαδώρος

Δύο σαββατοκύριακα πολιτισµού, χορού, µουσικής, παράδοσης και λαογραφίας από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Βόχας - Ιδιαίτερες αναφορές στη σταφίδα - Μεταξύ των ομιλητών και ο Σάκης Τραμπαδώρος

Πολιτισμος
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ένα μοναδικό 10ημερο γεμάτο μουσική, χορό, τραγούδι, λαογραφία, παράδοση, συναυλίες, ημερίδες, έκθεση προϊόντων, υπαίθριο μουσείο και άλλα πολλά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Βόχας, όσοι βρέθηκαν σε Ζευγολατιό και Βραχάτι το διάστημα από 28 Αυγούστου έως και 5 Σεπτεμβρίου.

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Βόχας, πιστός στο ραντεβού του όπως κάθε χρόνο, παρουσίασε και φέτος τις πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις του σε δύο Σαββατοκύριακα γεμάτα από κάθε άποψη.

Μεταξύ των άλλων υπήρχε και αφιέρωμα στην κορινθιακή σταφίδα.

Αφιέρωμα στη Σταφίδα

Παράλληλα το πρωί της Κυριακής 29 Αυγούστου ξεκίνησε το μεγάλο αφιέρωμα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Βόχας στη σταφίδα. Όπως σημειώνεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου του Συλλόγου, η Βόχα η κεντρική πεδιάδα της Κορινθίας, θεωρούταν από την αρχαιότητα ένας πλούσιος, γόνιμος τόπος, ευλογημένος και αξιοζήλευτος, ο οποίος στήριξε και στηρίζει οικονομικά, για αιώνες τώρα, την ελληνική οικονομία χάρη στο σημαντικότερο προϊόν της: Την Σταφίδα.

Οι σταφιδαμπελώνες της Βόχας μετά την Επανάσταση του 1821 στήριξαν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος αφού αφενός μπήκαν υποθήκη για να αποκτηθεί ο απαραίτητος χρυσός για την κοπή του πρώτου εθνικού νομίσματος, του «Φοίνικα», και για τη σύσταση της πρώτης Εθνικής Τράπεζας, αφετέρου εξασφάλιζαν στη χώρα συναλλαγματικό απόθεμα. Στο Κοκκώνι μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’60 λειτουργούσε Ινστιτούτο Σταφίδας, ενώ σε όλη την περιοχή είχε αναπτυχθεί ένα μεγάλο δίκτυο μεταποιητικών επιχειρήσεων, ενώ κατά τη δεκαετία του ’20 στην περιοχή κόπηκε τοπικό νόμισμα (μάρκα), ένα από τα ελάχιστα τοπικά νομίσματα που χρησιμοποιήθηκαν στη χώρα μας.

O Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Βόχας τονίζει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει θέσει ως στόχο και εργάζεται συστηματικά προς τη δημιουργία ενός µοναδικού στο είδος του Μουσείου Σταφίδας που θα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε αρχειακό και λαογραφικό υλικό, για οικονομικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς, µουσειακούς, τουριστικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, φέτος και το διάστημα από 29 Αυγούστου έως και 5 Σεπτεμβρίου οργανώθηκε σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που περιελάμβαναν: Ημερίδες, Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων και προϊόντων μεταποίησης αμπελοειδών, Εικαστική Εγκατάσταση, Υπαίθριο Μουσείο λαογραφικού Υλικού, αναπαράσταση ίσκιου – αλωνιού, χορευτικές και μουσικές εκδηλώσεις, δημοτική και λαϊκή βραδιά, κ.ά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι δράσεις που υλοποιήθηκαν ήταν οι εξής:

Κυριακή 29 Αυγούστου: Ημερίδα. Αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» Ξενοδοχείο Αλκυών, ΒΡΑΧΑΤΙ.

Ομιλητές:

Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, πρ. βουλευτής Κορινθίας, αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Παιδείας Περιφέρειας Πελοποννήσου: «Βοχαΐτικες ιστορίες σταφίδας.»

Ελένη Παπαλέκα, εκπαιδευτικός, μεταπτυχ. Λαογραφίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών: «Η παραδοσιακή καλλιέργεια της σταφίδας στο Ζευγολατιό Κορινθίας»

Αριστείδης Δουλαβέρας, αναπλ. καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου: «Η άμπελος στον παροιμιακό λόγο του λαού μας»

Χαράλαμπος Κασίμης, πρ. ΓΓ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθ. Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών «Η γεωργία του 'παρελθόντος', εφαλτήριο για την γεωργία του μέλλοντος»

Κωνσταντίνα (Νάντια) Δημητρίου, Γενική Γραμματέας δήμου Βέλου-Βόχας: «Το ψηφιακό Μουσείο Σταφίδας του δήμου Βέλου-Βόχας»

 

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου: Προαύλιο 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζευγολατιού. ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ.

Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων και προϊόντων μεταποίησης αμπελοειδών από παραγωγούς και μεταποιητές της ευρύτερης περιοχής της Βόχας.

Μικρά κεράσματα από εδέσματα φτιαγμένα με σταφίδα

Εικαστική εγκατάσταση με έργα φιλοτεχνημένα από το Τμήμα Εικαστικών του Συλλόγου μας

Έκθεση Φωτογραφίας, κυρίως παλιών φωτογραφιών που απεικονίζουν την καλλιέργεια και επεξεργασία της σταφίδας στη Βόχας, αλλά και φωτογραφίες που απεικονίζουν τη σύγχρονη καλλιέργεια

Υπαίθριο Μουσείο Λαογραφικού και αρχειακού υλικού. Χρηστικά αντικείμενα και αγροτικά εργαλεία που έχουν διασωθεί από την καλλιέργεια της σταφίδας σε περασμένες εποχές.

Παραδοσιακοί χοροί από τα Χορευτικά Τμήματα του Συλλόγου μας

Η βραδιά έκλεισε με ζωντανή Δημοτική Παραδοσιακή Μουσική από την ορχήστρα του Παναγιώτη Τσόγκα, η οποία αποτελούταν από τους εξής μουσικούς: Νίκος Πολυζωγόπουλος τραγούδι, Τάσος Γουσέτης βιολί, Παναγιώτης Τσόγκας κλαρίνο, Δημήτρης Ράπτης λαούτο, Βασίλης Οικονόμου κρουστά και ο μικρός Κωνσταντίνος Τσαμαδός που μάγεψε τους πάντες με τη φωνή του!

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου: Ημερίδα. Αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» Ξενοδοχείο Αλκυών, ΒΡΑΧΑΤΙ.

Ομιλητές:

Διονύσιος Ι. Τραμπαδώρος, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας: «Μια Ιστορία της Κορινθιακής Σταφίδας»

Νίκος Πουλόπουλος, επίκ. Καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Παν/μιο Saint Louis Missouri: «Η σταφιδική κρίση και η έκρηξη της μετανάστευσης προς την Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα»

Γεωργία Ματσούκα, Γεωπόνος, αναπληρώτρια υπεύθυνη Κέντρου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Σικυωνίων: «Η κορινθιακή σταφίδα: Ζήτημα εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την Αειφορία»

Φάνης Κουρεμπές, Γεωπόνος, πρ. πρόεδρος ΕΛΓΑ: «Η επόμενη μέρα της αμπελοκαλλιέργειας στο νομό Κορινθίας. Προβλήματα και προοπτικές»

Αλέξης Παπαδόπουλος, Τεχνικός Σύμβουλος Evonik Industries AG Ελλάδας: «Διαχείριση και εξοικονόμηση υδάτινων πόρων στην καλλιέργεια αμπελοειδών».