655 New Articles

Στάθης Δάγλαρης - Από την εκδήλωση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου, το Σάββατο 1η Απριλίου 2017

Στάθης Δάγλαρης - Από την εκδήλωση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου, το Σάββατο 1η Απριλίου 2017

Πολιτισμος
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

του Αυγερινού Αναστασόπουλου*

                Ο καταγόμενος από την Κρέστενα, Στάθης Δάγλαρης, φανέρωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα γράμματα από τη μικρή ηλικία. Γεννημένος το 1933 από αγρότες γονείς, βίωσε ως παιδί πολύ ταραγμένα χρόνια, με πίκρες, χαρές και γεγονότα, που ήταν αδύνατο να αφήσουν ανεπηρέαστη την ψυχοσυναισθηματική του συγκρότηση.  Έτσι ασχολήθηκε από τη μαθητική ηλικία με τα γράμματα, χωρίς να έχει τα απαραίτητα ενδεχομένως ερείσματα για κάτι τέτοιο και μάλιστα ως μαθητής Γυμνασίου στον τόπο του έγραψε το Χρονικό «Η μάχης της Κρέστενας» που έγινε το 1948 και μια συλλογή από ποιήματα, το «Χαρούμενο Ξεκίνημα». Η πνευματική του δημιουργία συνεχίστηκε λίγο αργότερα με τα δοκίμια «Στα νιάτα της Ελλάδας» και «Αγάπη στο Βιβλίο» καθώς και τη μονογραφία «Λουκάς Σταθακόπουλος».

                Ανέκαθεν είχε έφεση στη Λογοτεχνία, γοητεύθηκε από τη Φιλολογία και κατέληξε… νομικός για πάμπολλα χρόνια. Η βαθιά γνώση της ελληνικής γλώσσας τον βοήθησε να προσεγγίσει ερμηνευτικά, να δημιουργήσει ο ίδιος αλλά και να αναλύσει τα έργα της Λογοτεχνίας.

                Ως Έφεδρος Αξιωματικός στο Στρατό Ξηράς, βρέθηκε στην Τρίπολη κι εκεί του ανατέθηκε η επιμέλεια των φιλολογικών εκπομπών του τότε Ραδιοφωνικού Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων και αξιοποιώντας τη μεγάλη δύναμη επιρροής του μέσου εκείνη την εποχή, ανέδειξε κορυφαίους δημιουργούς του γραπτού λόγου.

                Ο Στάθης Δάγλαρης υπήρξε επιπλέον και ενεργός δημοσιογράφος. Για μια εικοσαετία είχε την ιδιοκτησία και τη διεύθυνση της εφημερίδας «Ολυμπιακός Αγών», που εκδιδόταν στην επαρχία Ολυμπίας. Παράλληλα δε, λειτουργούσε και ως συνεργαζόμενος συντάκτης και ανταποκριτής ημερησίων εφημερίδων της Αθήνας αλλά και της Ηλείας.

                Σημαίνοντες άνθρωποι του πνεύματος σε δημοσιεύματα και επιστολές τους έδειξαν το ενδιαφέρον τους για τον Στάθη Δάγλαρη. Νικηφόρος Βρεττάκος, Γιάννης Ρίτσος, Άγγελος Τερζάκης, Γιάννης Αναπλιώτης, Τάκης Δόξας, Τάκης Σινόπουλος, Δημήτρης Σταμέλος, Σαράντος Καργάκος, είναι μόνο κάποιοι απ’ αυτούς. Ο λόγος ήταν πάντα επαινετικός και ενθαρρυντικός για τη συνέχιση του έργου και της προσφοράς του στην προσπάθεια ανάδειξης του πνευματικού πλούτου της Ηλείας.

Κι έτσι ο Στάθης Δάγλαρης συνέχιζε να συμμετέχει, να προσφέρει και να αναδεικνύει κάθε αξιόλογη πνευματική προσπάθεια. Συνέδρια, Λογοτεχνικά Συμπόσια και διαρκείς δημοσιεύσεις γεμίζουν δημιουργικά το χρόνο του. Γράφει πεζά και ποιητικά κείμενα στα «Ολυμπιακά Χρονικά», στην «Ολυμπιακή Εστία» και στην «Ηλειακή Πρωτοχρονιά». Προβάλλει με το δικό του απαράμιλλο λόγο και ύφος την προσωπικότητα και το έργο ανθρώπων από το παρελθόν, όπως του Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, αλλά και συγχρόνων του, όπως της ποιήτριας Έφης Αιλιανού και του Αγησίλαου Τσέλαλη, συγγραφέα και επί σειρά ετών Διευθυντού της Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας.

Ο Στάθης Δάγλαρης σ’ όλο το βίο του υπήρξε συνεπής εργάτης του πνεύματος. Τα δημοσιεύματά του φιλοξενήθηκαν στις εφημερίδες της Ηλείας «Πατρίς», «Αυγή», «Ενημέρωση», «Δημοκρατική», «Πρωινή». Διακατεχόταν πάντα από πάθος δημιουργικό. Προσπάθησε πολύ συγκροτημένα να αναδείξει την Ηλειακή Γραμματολογία. Η προσωπική του επαφή με ανθρώπους του πνεύματος αναζοπυρώνει διαρκώς το ενδιαφέρον του για τη Λογοτεχνία και την πνευματική ζωή.

Μάλιστα, το αποτέλεσμα της επαφής αυτής με δύο γυναικείες μορφές της Τέχνης και της Λογοτεχνίας από τον τόπο μας, τον οδήγησαν στην έκδοση αντίστοιχων αφιερωμένων σ’ αυτές βιβλίων. Ο λόγος για τη Φανή Παπαγεωργίου και την Καλλιόπη Καφετζή.

Στο βιβλίο «Πνευματική Ηλεία», η Φανή Παπαγεωργίου με επιμέλεια του έργου από το Στάθη Δάγλαρη, παρουσιάζει πληθώρα συγγραφέων που άφησαν το έργο τους ως παρακαταθήκη για την Ηλεία και την Ελλάδα.

Η αποτύπωση των σκέψεών του στο γραπτό λόγο χαρακτηρίζεται από αμεσότητα και ζωντάνια. Ο λόγος του είναι καθαρός, εύληπτος, δοκιμιακός και ταυτόχρονα πλούσιος εκφραστικά χωρίς να κουράζει. Ο  εξαίρετος τρόπος προσέγγισης, διείσδυσης, γραφής του αλλά και παρουσίασης προκύπτει και στο βιβλίο «Καλλιόπη Καφετζή – η υψίφωνος και ποιήτρια», στο οποίο προβάλλει την πολυδιάστατη παρουσία της Πυργίας δημιουργού.

Απόψε λοιπόν η Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης του Πύργου τιμά μεταξύ άλλων και αυτόν τον ακούραστο στρατιώτη και υπηρέτη του πνεύματος. Είναι μια ελάχιστη απόδοση τιμής και συνάμα ένα «ευχαριστώ» για το έργο και την προσφορά μιας ολόκληρης ζωής στην υπηρεσία του Πολιτισμού.

*Ο Αυγερινός Αναστασόπουλος είναι Φιλόλογος ΜΑ

 

 

 

 

Join Radio

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.