642 New Articles

Ανακοίνωση - Δελτίο τύπου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας προς τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων

Ανακοίνωση - Δελτίο τύπου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας προς τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων

Ηλεία
Typography
 • Smaller Small Medium Big Bigger
 • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας ενημερώνει τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων ότι,  σύμφωνα με την υπ.αριθ. Δ12α/Γ.Π.οικ.68856/2202/21-12-2018 (ΦΕΚ Β΄/ 5855 / 28-12-2018) Kοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών και Οικονομικών από 1-1-2019 ανατίθεται στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) η αρμοδιότητα χορήγησης προνοιακών παροχών σε χρήμα σε Άτομα με Αναπηρία που μέχρι 31-12-2018 ασκούνταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και από τις αρμόδιες για την απονομή διατροφικού επιδόματος Διευθύνσεις των Περιφερειών της χώρας.

Συγκεκριμένα, από 1-1-2019 και εφεξής, οι νέες αιτήσεις για τη χορήγηση προνοιακών αναπηρικών παροχών σε χρήμα καθώς και η παράταση χορήγησης των επιδομάτων στους δικαιούχους που λήγει η γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής (ΚΕ.Π.Α) και του διατροφικού επιδόματος σε νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένους,υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ και των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων.

Οι προνοιακές παροχές (επιδόματα-οικονομικές ενισχύσεις) που χορηγούνται από τον ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία είναι οι ακόλουθες:

 1. Επίδομα κίνησης σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς & ακρωτηριασμένους.
 2. Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία.
 3. Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση.
 4. Οικονομική ενίσχυση παραπληγικών-τετραπληγικών

&ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων &ασφαλισμένων του Δημοσίου.

 1. Οικονομική ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή -δρεπανοκυτταρική - μικροδρεπανοκυτταρική κλπ) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κλπ), AIDS κτλ.
 2. Οικονομική ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων.
 3. Οικονομική ενίσχυση ατόμων με αναπηρία όρασης.
 4. Οικονομική ενίσχυση ατόμων με εγκεφαλική παράλυση.
 5. Οικονομικήενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.
 6. Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, στομάχου, σπλήνας, παγκρέατος, νησιδίων παγκρέατος, εντέρου, νεφρού, πνευμόνων και μυελού των οστών.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η ΗΔΙΚΑ είναι διαθέσιμη για:

 • Αιτήσεις που υποβάλλονται για πρώτη φορά και αφορούν σε αρχική χορήγηση προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων. 
 • Αιτήσεις που αφορούν σε παράταση χορήγησης προνοιακών παροχών για όσους έχουν γνωμάτευση ορισμένου χρόνου από υγειονομική Επιτροπή ΚΕ.Π.Α. η οποία έχει λήξει ή λήγει εντός του επόμενου τριμήνου.
 • Αιτήσεις που αφορούν σε δικαιούχους οι οποίοι έχουν γνωμάτευση σε ισχύ από Υγειονομική Επιτροπή ΚΕ.Π.Α. και δεν έχουν υποβάλλει αίτηση είτε για αρχική χορήγηση είτε για παράταση.
 • Αιτήσεις για επιδείνωση υγείας ή νέα πάθηση.

Επισημαίνεται πως δεν τίθεται θέμα απώλειας δικαιωμάτων, ούτε για τις νέες αιτήσεις ούτε και για τις παρατάσεις. Σε περίπτωση λήξης γνωμάτευσης ΚΕ.Π.Α., ο δικαιούχος έχει χρονικό περιθώριο 6 μηνών μετά τη λήξη για να υποβάλλει αίτηση επανάκρισης, ώστε η καταβολή του επιδόματος να ξεκινήσει από την επόμενη ημέρα της λήξης της γνωμάτευσης. Επίσης για όλες τις νέες αιτήσεις, η καταβολή του επιδόματος ξεκινάει από την 1η του επόμενου μήνα της αίτησης.

 

Για την συμπλήρωση της αίτησης απαιτείται:

 

 • Επίδειξη εγγράφου απόδοσης ΑΜΚΑ ή γνώση του ΑΜΚΑ.
 • Φωτοαντίγραφο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής.
 • Σε περίπτωση υποβολής αίτησης από τρίτα πρόσωπα (γονέα, εκπρόσωπο, πληρεξούσιο, δικαστικό συμπαραστάτη, εν διαστάσει γονείς ασκούντες την επιμέλεια των τέκνων, επίτροπο ορφανών ανάπηρων τέκνων), εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών, τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα καθώς πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας σε περίπτωση ανήλικου τέκνου.
 • Φωτοαντίγραφο πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου καταθετικού λογαριασμού τράπεζας ή ΕΛ.ΤΑ., με δικαιούχο ή συνδικαιούχο τον δικαιούχο της προνοιακής παροχής.
 • Γνώση σταθερού, κινητού τηλεφώνου και e-mail.
 • Οι πολίτες άλλων χωρών, τα απαραίτητα ανά περίπτωση έγγραφα, από τα οποία να προκύπτει η νόμιμη διαμονή στη χώρα.
 • Οι ομογενείς, αντίγραφο του Ειδικού Δελτίου Ομογενούς.
 • Στην περίπτωση υποβολής αίτησης λόγω επιδείνωσης της υγείας ή νέας πάθησης, απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού νοσηλείας σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο και γνωμάτευση ιατρού, από την οποία να προκύπτει η νέα πάθηση ή βλάβη ή ουσιώδη επιδείνωση της παλιάς πάθησης που έχει επέλθει ή διαπιστωθεί μετά την απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής.
 • Στην περίπτωση παράτασης χορήγησης προνοιακής αναπηρικής παροχής, λόγω λήξης της προηγούμενης γνωμάτευσης της υγειονομικής επιτροπής, απαιτείται η προσκόμιση της προηγούμενης γνωμάτευσης της επιτροπής.

Ανάλογα με το επίδομα για το οποίο επιθυμεί να αιτηθεί το άτομο, ενδέχεται να χρειαστούν επιπλέον δικαιολογητικά.

Οι ενδιαφερόμενοι που προτίθενται να υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση ή και τη συνέχιση χορήγησης προνοιακής παροχής, καθώς και του διατροφικού επιδόματος, μπορούν να απευθύνονταικάθε Τετάρτη και Παρασκευή από τις 8:30πμ έως τη 13.30μμ στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ώστε να ενημερωθούν για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να κλείσουν ραντεβού για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης. Οι ανωτέρω ημέρες και ώρες ισχύουνγια όλα τα προγράμματα, επιδόματα, παροχές που χορηγούνται από τον ΟΠΕΚΑ και οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας από τιςυπαλλήλους του Κέντρου Κοινότητας. Προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, οι δημότες που επιθυμούν να ενημερωθούν ή να υποβάλλουν αίτηση για το ΚΕΑ μπορούν να προσέρχονται κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη από τις 8:30πμ έως τη 13.30μμ και αντίστοιχαοι αιτήσεις για τη χορήγηση του ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης ρεύματος θα κατατίθενται από Τρίτη έως Πέμπτη τις ίδιες ημέρες και ώρες.

 

                                                                                                                                                                               Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

                                                                                                                                                                            ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

 

 

 

Για πληροφορίες:

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

Τηλέφωνο: 2624022250 και 2624022549

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.