328 New Articles

Διονύσης Καλαματιανός: «Παίζουμε» με το Τμήμα Μουσειολογίας κ. Υφυπουργέ;

Διονύσης Καλαματιανός: «Παίζουμε» με το Τμήμα Μουσειολογίας κ. Υφυπουργέ;

Ηλεία
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

-Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν ίδρυσε για πρώτη φορά στην Ηλεία τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα, είχε κατανείμει 38 θέσεις μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Πατρών για να καλύψουν τα νεοϊδρυθέντα αυτά Τμήματα.

-Δυστυχώς, το Πανεπιστήμιο Πατρών, επέλεξε να μην κατανείμει καμία από αυτές τις θέσεις, δηλαδή να μην στείλει κανέναν μόνιμο καθηγητή, στην Μουσειολογία.

Ο προβληματισμός και η ανησυχία των σπουδαστών, των γονέων και των καθηγητών, σχετικά με το παρόν και το μέλλον του Τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο, εντάθηκε μετά την τοποθέτηση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Συρίγου.

Ο Υφυπουργός δήλωσε στη Βουλή ότι «καθόμαστε και παίζουμε» με την ίδρυση της Μουσειολογίας το 2019 με δύο μέλη ΔΕΠ και ουσιαστικά ότι ήταν λάθος η ίδρυσή της. Η τοποθέτησή του αυτή δείχνει ποια πραγματικά είναι η άποψή του, αλλά και όλης της Κυβέρνησης, για το τμήμα που έχει 500 ενεργούς φοιτητές, αλλά και 1.100 φοιτητές του πρώην Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων (ΔΟΕΠΤΜ) του πρώην TΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Όλοι αυτοί οι φοιτητές βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας το εξάμηνο να κινδυνεύει να χαθεί, με τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι.

Βέβαια, η στάση του Υφυπουργού συντάσσεται πλήρως με τη γραμμή που ακολουθεί η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, σε ότι αφορά τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του νομού μας. Αναστολή έναρξης λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ, προβλήματα στο Τμήμα Γεωπονίας και η Μουσειολογία ακροβατεί κυριολεκτικά σε «τεντωμένο σχοινί». Η τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ηλείας ναρκοθετείται συνεχώς και αδιαλείπτως.

Η τοποθέτηση του Υφυπουργού δείχνει και κάτι άλλο. Αποκαλύπτει το μέγεθος της απαξίωσης του Υπουργείου Παιδείας, και της κυβέρνησης συνολικά, προς τη Μουσειολογία. Φαίνεται, ότι αδυνατούν να κατανοήσουν ότι το Τμήμα αυτό είναι το μοναδικό με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο στη χώρα και ότι μπορεί να έχει κομβικό και σημαίνοντα ρόλο στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το 2019, ιδρύθηκαν με το νόμο Γαβρόγλου τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα, για πρώτη φορά στην Ηλεία. Η ίδρυσή τους ήταν δίκαιη και η επιλογή σωστή, καθώς, τα τμήματα αυτά είναι απόλυτα συμβατά με τα χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας, δηλαδή τον πολιτισμό, τον αθλητισμό στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και την αγροτική παραγωγή. Όλοι οι Ηλείοι συμφωνούμε σε αυτό, εκτός και αν κάποιος πιστεύει ότι δεν πρέπει να έχει η Ηλεία κανένα Πανεπιστημιακό Τμήμα και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Για να ενισχυθούν τα νεοσύστατα τμήματα, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, κατένειμε στο Πανεπιστήμιο Πατρών για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 38 θέσεις ΔΕΠ. Δυστυχώς, το Πανεπιστήμιο επέλεξε να μην δώσει καμία από αυτές στη Μουσειολογία. Το ίδιο έγινε και τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, όπου καμία από τις κατανεμημένες θέσεις ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Πατρών δεν δόθηκε ξανά στη Μουσειολογία.

Το Τμήμα αυτό θα έπρεπε και θα μπορούσε να έχει ενισχυθεί προ πολλού, δυστυχώς, όμως, αυτό δεν έγινε. Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες. Το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Πατρών οφείλουν να στηρίξουν και να ενισχύσουν έμπρακτα τη Μουσειολογία, που η βιωσιμότητα της απειλείται άμεσα.

Η Κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να δώσει λύση στο φλέγον αυτό θέμα. Μπορεί να βγάλει από το τέλμα το Τμήμα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το ζήτημα είναι αν θέλει. Δυστυχώς, με την πολιτική που ασκεί, ενισχύοντας τα ιδιωτικά κολέγια σε βάρος των δημόσιων Πανεπιστημίων, διαπιστώνουμε ότι δεν επιθυμεί να το πράξει.

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.