Στα «ελληνικά Όσκαρ» τρεις κινηματογραφιστές του Φεστιβάλ Ολυμπίας

Στα «ελληνικά Όσκαρ» τρεις κινηματογραφιστές του Φεστιβάλ Ολυμπίας

Ενδιαφέροντα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η Άρτεμις Αναστασιάδου και το δίδυμο Άρη Καπλανίδη-Ηλία Ρουμελιώτη απέσπασαν δυο από τα φετινά Βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

 

Η 13η απονομή των Βραβείων Ίρις, του ετήσιου θεσμού της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ήρθε να φωτίσει την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή και να βραβεύσει τους συντελεστές των ταινιών που διακρίθηκαν φέτος για την ποιότητα τους. Ανάμεσά τους τρεις συνεργάτες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και του Νεανικού Πλάνου: η Άρτεμις Αναστασιάδου που κέρδισε το Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους για την ταινία της «Το Βανκούβερ» και οι Άρης Καπλανίδης και Ηλίας Ρουμελιώτης που κέρδισαν το Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων & Εμψύχωσης για την ταινία τους «Από το Μπαλκόνι».

 

Στο «Βανκούβερ», η Άρτεμις Αναστασιάδου περιγράφει την ιστορία δύο αδερφών που ζουν την ένταση ενός αποχωρισμού. Χρησιμοποιώντας το μύθο της «Λάμιας του Μπρινιά», του τέρατος που κατάπινε όποιον άνθρωπο έμπαινε στο δάσος του Αλιβερίου, η Αναστασιάδου δίνει το δικό της σχόλιο σχετικά με την αδερφική αγάπη, την απώλεια, την ανεργία και τη μετανάστευση, τη ζωή στην επαρχία και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία είχε συμμετάσχει στο 2οCreativeIdeasPitchingLab του Φεστιβάλ Ολυμπίας το 2019, στο οποίο η δημιουργός είχε παρουσιάσει την ιδέα της ταινίας της, πριν γυριστεί, και είχε αποσπάσει το Βραβείο και το χρηματικό έπαθλο που το ακολουθεί στηρίζοντας την παραγωγή της. Η ταινία γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πλέον ακολουθεί τον δρόμο της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς έχει ήδη τιμηθεί και με άλλα σημαντικά βραβεία. Η Άρτεμις Αναστασιάδου έχει υπάρξει επικεφαλής εκπαιδευτικών εργαστηρίων του Φεστιβάλ Ολυμπίας και του Νεανικού Πλάνου και έχει δουλέψει με ομάδες παιδιών στην Αρχαία Ολυμπία, στα Μακρίσια και αλλού.

 

Στην ταινία του «Από το Μπαλκόνι», το δημιουργικό και αχώριστο δίδυμο των Άρη Καπλανίδη και Ηλία Ρουμελιώτη ρίχνει μια τρυφερή ματιά πάνω στην ελληνική γειτονιά και τους πρωταγωνιστές της. Πυρήνας είναι η κυρία Λίνα που παρακολουθεί τους πάντες από το μπαλκόνι της καπνίζοντας αρειμανίως. Αγώνας επιβίωσης, μεροκάματο, ναρκωτικά, κλοπές, όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Και παρότι όλοι νομίζουν ότι απεχθάνονται αυτή την ανθρώπινη κάμερα ασφαλείας, μια μεγάλη ανατροπή θα μας δείξει πως μια γειτονιά χρειάζεται όλους τους ανθρώπους της. Οι Καπλανίδης και Ρουμελιώτης έχουν σκηνοθετήσει 12 ταινίες, μεταξύ των οποίων τη μεγάλου μήκους «Η ζωή Ενταύθα» (2015). Συνεργάτες του Φεστιβάλ Ολυμπίας, έχουν πραγματοποιήσει εργαστήρια animation στη Ζαχάρω, στον Λάλα, στο Βαρθολομιό κ.α.