523 New Articles

Ο Μάκης Μπαλαούρας σε ημερίδα Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά μπροστά στις νέες προκλήσεις»

Ο Μάκης Μπαλαούρας σε ημερίδα Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά μπροστά στις νέες προκλήσεις»

Ηλεία
Typography
 • Smaller Small Medium Big Bigger
 • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Μεγάλη εκδήλωσηστις Βρυξέλλες, με θέμα το σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκονται τα κόμματα της Αριστεράς στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 22/06/2022 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων, οι επερχόμενες μάχες που έχουν δημιουργήσει νέες συνθήκες, που φέρνουν την Αριστερά σε κρίσιμες αποφάσεις που ξεπερνούν τις παραδοσιακές επεξεργασίες και εργαλεία. Ακόμη, ο τρόπος με τον οποίο τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης ανταποκρίνονται στις προκλήσεις, ο τρόπος που διαχειρίζονται τις κυβερνητικές ευθύνες, η στρατηγική των συμμαχιών, η αλληλεπίδραση με κοινωνίες και κινήματα, αλλά και οι ευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι συσχετισμοί, φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη της Αριστεράς να προσαρμοστούν στις τρέχουσες συνθήκες.Μίλησαν οι παρακάτω:

 • LilythVerstrynge, Γραμματέας Οργανωτικού των Podemos, Ισπανία
 • MartinaAnderson, πρώηνευρωβουλευτής, SinnFein, Ιρλανδία
 • FabienPerrier, δημοσιογράφος της γαλλικής Liberation και συγγραφέας
 • GabiZimmer, πρώην ευρωβουλευτής, πρώην πρόεδρος της GUE/NGL (TheLeft), Γερμανία
 • ManonAubry, ευρωβουλευτής της LaFranceInsoumise, συμπρόεδρος της LEFT, Γαλλία
 • MariaEugeniaRodriguezPalop, ευρωβουλευτής, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίουUnidosPodemos, Ισπανία
 • LucianaCastellina, Ηγερία και σύμβολο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, πρώην ευρωβουλευτής, Ιταλία

[Ο ΤζέρεμιΚόρμπιν, πρώην επικεφαλής των Εργατικών, Μ. Βρετανία, δε μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω απεργίας μεταφορών Βρετανίας.]

Από την Ελλάδα:

 • Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών,
 • Κώστας Δουζίνας, πρώην βουλευτής, καθηγητής στο BirkbeckUniversityofLondon
 • Μάκης Μπαλαούρας, πρώην βουλευτής, οικονομολόγος.
 • Σπύρος Σακέτας, παλαίμαχος αγωνιστής της Αριστεράς σημαντική προσωπικότητα των Λαμπράκηδων Θεσσαλονίκης.

Τη συζήτηση συντόνισαν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς Ματίας (Bloco), Μαρτίνα Μίχελς (DieLinke), και Στέλιος Κούλογλου.

Παρέμβαση Μάκη Μπαλαούρα:

 1. Πάλι περιορισμένοι «βαθμοί ελευθερίας»:Σχολιάζοντας την τοποθέτηση Τσακαλώτου, που αναφέρθηκε στην περίοδο που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τη κυβέρνηση, ως «μη κανονικότητα», ο Μπαλαούρας σημείωσε πως φοβάται ότι και τώρα, όταν αναλάβουμε τη κυβέρνηση, με την πολιτική κατασπατάλησης πόρων σε φίλιες δυνάμεις προς τη ΝΔ θα έχουμε περιορισμένους «βαθμούς ελευθερίας» άσκησης οικονομικής πολιτικής.
 2. Κυβερνητικό και ΜεσοπρόθεσμοΠρόγραμμα:Οφείλουμε άμεσα να καταρτίσουμε κοστολογημένο Κυβερνητικό Πρόγραμμα, αλλά και Μεσοπρόθεσμο, επειδή η κυβερνητική θητεία είναι περιορισμένη, με τις δομικές αλλαγές που θέλουμε, δίνοντας στους πολίτες ταυτόχρονα, όραμα!
 3. Συνεργασία με συλλογικότητες:Το Κυβερνητικό και ΜεσοπρόθεσμοΠρόγραμμα πρέπει να καταρτιστούνμε ιεραρχήσεις σε συνεργασία με συλλογικότητες(κοινωνικές, επαγγελματικές κ.α.) και κινήματα.
 4. Δομικές Μεταρρυθμίσεις:Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμαθα αποτυπώνει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που θέλει να πραγματώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κομβικά θέματα Οικονομίας (π.χ. πως θέλουμε να υπάρξει ο Πρωτογενής Τομέας, Τράπεζες, αναπτυξιακά εργαλεία κτλ), και θέματα Κοινωνίας (αποτελεσματικό μοντέλο Υγείας, Παιδείας, Δημόσιας Διοίκησης, τη σημασία των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, τηνΑλληλεγγύηκ.τ.λ).
 5. Όραμα και ιδεολογική ηγεμονία: Αυτά θα συντελέσουν στο να δώσουμε όραμα, καθώς και να ανακτήσουμε τη κοινωνική και ιδεολογική ηγεμονία.
 6. Οργανική επανασύνδεση με τα κινήματα, για ενίσχυση και πυροδότηση τους.
 7. Αλληλεγγύη και συνεργασία με τα κόμματα της πληθυντικής Αριστεράς, κυρίως της Ευρώπης.

 

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.