334 New Articles

Διονύσης Καλαματιανός στη Βουλή για τη δημόσια υγεία της Ηλείας: «Τα Νοσοκομεία καταρρέουν και η κυβέρνηση αδιαφορεί»

Διονύσης Καλαματιανός στη Βουλή για τη δημόσια υγεία της Ηλείας: «Τα Νοσοκομεία καταρρέουν και η κυβέρνηση αδιαφορεί»

Ηλεία
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Απογοητευτικές ήταν οι απαντήσεις της Αν. Υπουργού Υγείας κας Γκάγκα, στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Ηλείας και Αν. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού για το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης των Νοσοκομείων της Ηλείας σε ιατρούς.

Η Αν. Υπουργός Υγείας δεν ανακοίνωσε καμία άμεση λύση για την ομαλή λειτουργία των Νοσηλευτικών Μονάδων της Ηλείας. Αντίθετα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να μετατραπεί ο νομός σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α΄, όπως συνέβη με την Π.Ε. Κέρκυρας, παραπέμποντας την επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης των Νοσοκομείων της Ηλείας σε μελλοντικό σχέδιο νόμου της κυβέρνησης. Μάλιστα, ανέφερε πως η Ηλεία δεν είναι αποκομμένη από στεριά όπως το νησί της Κέρκυρας, επομένως μπορεί εύκολα κάποιος να μετακινηθεί προς μια άλλη περιοχή! 

Κατά την πρωτολογία του ο κ. Καλαματιανός, απευθυνόμενος προς την Αν. Υπουργό, υπογράμμισε την τραγική κατάσταση που βιώνει εδώ και καιρό η δημόσια υγεία στην Ηλεία.

«Έχουμε ακούσει υποσχέσεις στο παρελθόν και από εσάς, αλλά και από τον προηγούμενο υπουργό Υγείας, τον κ. Κικίλια. Τραγική η κατάσταση τότε, ακόμη χειρότερη σήμερα. 

Αυτή τη στιγμή τα Νοσοκομεία της Ηλείας λειτουργούν με έναν παθολόγο. Έχουν αποχωρήσει τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από είκοσι ιατροί σε κρίσιμες ειδικότητες. Αυτή τη στιγμή ο Διοικητής έχει παυθεί και σχεδόν για δύο μήνες δεν έχει έρθει αντικαταστάτης. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να μείνει και η ΜΕΘ χωρίς κρίσιμες ειδικότητες. Αυτή τη στιγμή οι συμβάσεις εργαζομένων λήγουν και ακόμα δεν έχετε ανακοινώσει τίποτα για το τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή στην Ηλεία όλοι αγωνιούμε γιατί οι προκηρύξεις για τις θέσεις των ιατρών δεν έχουν αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι απελπιστική.

Πρόσφατα που είχατε έρθει στο νομό μας, είχατε αναφέρει, όταν σας έθεσαν οι επιστημονικοί φορείς το αίτημα να ενταχθεί η Ηλεία στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α΄ Ζώνης, ότι η Ηλεία δεν είναι Καστελόριζο. Όμως, είναι Καστελόριζο η Κέρκυρα που πριν από λίγο καιρό εντάχθηκε σε αυτό το καθεστώς;  Είναι Καστελόριζο η Κυπαρισσία που ακούγεται ότι έχει γίνει διαδικασία για να ενταχθεί; Είναι Καστελόριζο η Ρόδος; Ζητούμε λοιπόν και εμείς, όλοι οι Ηλείοι, να ενταχθούν οι Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας σε αυτό το καθεστώς  της άγονης και προβληματικής περιοχής Α΄ Ζώνης.»

Στη δευτερολογία του, ο κ. Καλαματιανός σημείωσε πως η Ηλεία βιώνει μια υγειονομική ερημοποίηση, με την κυβέρνηση να συνεχίζει να ανακυκλώνει την υγειονομική φτώχεια. 

«Δηλαδή, τι κάνετε; Φέρνετε με μετακινήσεις ιατρούς από γειτονικούς νομούς, π.χ. παθολόγους, κάνουν μια εφημερία και αποχωρούν. Και μεταφέρετε νοσηλευτικό προσωπικό από τη μια Νοσηλευτική Μονάδα στην άλλη. Αυτό προφανώς δεν είναι η αξιοπρεπής υγειονομική διαχείριση που έχουν ανάγκη και απαιτούν οι πολίτες της Ηλείας. 

Μας λέτε για νησιωτικότητα. Και ερωτώ: Το Νοσοκομείο της Κέρκυρας βιώνει τόση μεγάλη ερημοποίηση όσο του Πύργου και οι υπόλοιπες Νοσηλευτικές Μονάδες του Νομού;  

Δύο χρόνια τώρα, παρά την πανδημία δεν ενισχύσατε το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν ενδιαφερθήκατε να αυξήσετε τις αποδοχές των ιατρών, δεν τους δώσατε επιπλέον επιστημονικά κίνητρα. Και αυτό που κάνετε τι είναι;  Να τους δίνετε τη δυνατότητα να κάνουν αιτήσεις για να πηγαίνουν σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας ή της Αθήνας, χωρίς προηγουμένως να έχουν παραιτηθεί από την προηγούμενή τους θέση. Πρέπει να μας απαντήσετε πως θα επιβιώσουμε οι πολίτες της Ηλείας μέχρι να υλοποιηθούν αυτά μου μας λέτε. 

Ζητάμε την ένταξη στο καθεστώς της άγονης περιοχής κατηγορίας Α΄, γιατί τουλάχιστον για πέντε χρόνια θα δοθούν κίνητρα για να έρθουν ιατροί. Το καθεστώς της άγονης περιοχής δεν είναι η βέλτιστη λύση. Είναι, όμως μια λύση στο αδιέξοδο που έχετε δημιουργήσει. Η βέλτιστη λύση θα ήταν να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις και να έρθουν ιατροί με αυξημένες αποδοχές και επιστημονικά κίνητρα. Να επιλέξουν την Ηλεία και να μείνουν σε αυτή. Αν δε γίνει αυτό, πείτε μας άμεσα τι θα γίνει και μη μας λέτε για μελλοντικό σχέδιο νόμου. Είμαστε στο και πέντε, όχι στο παρά πέντε.»

 

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.