239 New Articles

Τα Ανάλεκτα του Μάκη Μπαλαούρα - Εβδομάδα 21-27 Νοέμβριου

Τα Ανάλεκτα του Μάκη Μπαλαούρα - Εβδομάδα 21-27 Νοέμβριου

Ηλεία
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Καλά νέα για το Φράγμα Πηνειού

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε αρνητικά για τηνεγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα παραλίμνια εδάφη τουΦράγματος Πηνειού

Νίκη των πολιτών και της (σχηματισμένης) πλειοψηφίας του Δήμου Ήλιδας!!

Θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω οι «μέτοχοι» που «τσίμπησαν» σε όσους ως «κονκισταδόροι» μοίραζαν καθρεφτάκια και χάντρες για να δελεάσουν τουςιθαγενείς για να αρπάξουν την γη τους…

 

Επανέρχονται ανεμογεννήτριες σε Ηλεία, Μεσσηνία, Αρκαδία

 

Δηλώνω, εξ αρχής ότι είμαι υπέρ της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ιδιαίτερα στην πορεία απανθρακοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής. Σημειώνω, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει πετύχει και με το παραπάνω τους στόχους της για τις ΑΠΕ.

 Όμως η ανάπτυξη των ΑΠΕ δε μπορεί από τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον να μετατρέπονται σε λαίλαπα.

Ξανά, με αφορμή ενημέρωση μου από τον ενεργό πολίτη Ζαχάρως Φώτη Δημήτρουλα,μετά από ένα έτος, επανέρχεταιο κίνδυνος από ανεμογεννήτριες στον μεγαλύτερο κύκλο αρχαιολογικών τόπων της Ευρώπης στις πρώην επαρχίες Ολυμπίας, Τριφυλίας, Μεσσήνης, Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, με τριάντα,τουλάχιστον, αρχαιολογικές περιοχές,που καλύπτουν όλο το χρονικό φάσμα της ιστορίας του ανθρώπου, καθώςκαι σε καταστροφή σημαντικών ειδών άγριας πανίδας και τοπίων ιδιαίτερου κάλλους! Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Δίας γεννήθηκε στο Λύκαιο όρος. Έχει βρεθεί ο βωμός του Δία, το στάδιο, ο ιππόδρομος και το ιερό του Πάνα, εκεί που σε ένα σπήλαιο ερωτοτροπούσε με την Σελήνη… 

  • 72 τερατόμορφες ανεμογεννήτριες, ύψους 185μ. και ανοίγματος άνω των 90μ (!) θέλουν να εγκαταστήσουν στη περιοχή δάσους επιχειρηματικά συμφέροντα. Χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων θα εκχερσωθούν-αποψιλωθούν. Δρόμοι πρόσβασης, θα ισοπεδώσουν το όρος, θα κατατμήσουν τους οικοτόπους, ενώ θα εκθέτουν γειτονικούς οικισμούς σε ηλεκτρομαγνητική επίδραση. Όλα αυτά με μη αναστρέψιμες συνέπειες σε κτηνοτρόφους-μελισσοκόμους.
  • Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, υπάρχει στηπεριοχή,ένα παγκόσμιου φήμης ιστορικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό μνημείο που προστατεύεται από την UNESCO, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών.
  • Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ ) έδωσε βεβαίωση παραγωγής, χωρίςνα κοινοποιήσει, μέσα σε συνολικά 2 μήνες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 § 7 του ν. 4685/2020, σε κανέναν από τους φορείς που υπέβαλαν αντιρρήσεις προ 1,5 έτους. Και παρά το γεγονός ότι η απόφασή της γράφει: «Η παρούσα κοινοποιείται στους προβάλλοντες αντίρρηση», ούτε και κατόπιν εορτής, ακόμα δεν έχει κοινοποιήσει!!!Πιθανόν, η εταιρία (σε συνεννόηση με ΡΑΕ;) να άλλαξε το όνομα της προκειμένου να ξεπεράσει αντιδράσεις και τις τυπικές υποχρεώσεις το Νόμου..

Όπως με ενημέρωσε η Εφορία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, δεν έχει λάβει ακόμα έγγραφο της ΡΑΕ. Θυμίζω επίσης ότι η Εφορία είχε υποβάλλει πριν 18 μήνες εισήγηση προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να κηρυχθεί το Λύκαιο Όρος αρχαιολογικός χώρος!

 

Εμείς οι θνητοί θα αντιδράσουμε ήθα περιμένουμε όλα από τους θεούς ή τη τύχη; Οι κάτοικοι Ζαχάρως - Φιγαλείας, Ανδρίτσαινας - Κρέστένων,  Μεγαλόπολης και Οιχαλίας μαζί με τα τοπικά και δημοτικά συμβούλια θα αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα απειλή με κάθε νόμιμο μέσο.

 

Θεοί και φορείς μας καλούν σε αγώνα δύσκολο, αλλά ελπιδοφόρο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.