392 New Articles

Διονύσης Καλαματιανός: «Το νερό είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο για λίγους»

Διονύσης Καλαματιανός: «Το νερό είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο για λίγους»

Ηλεία
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Σημεία από την ομιλία του Βουλευτή Ηλείας και Αν. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής σε σ/ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Διονύσης Καλαματιανός επισήμανε πως τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία ζητά την αλήθεια και την απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών, η κυβέρνηση εισάγει ένα νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

«Συνεχίζετε στη γραμμή της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών, όπως, επίσης και της τακτοποίησης ημετέρων. Ήταν αποκαλυπτικές οι καταγγελίες του αποπεμφθέντος αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που μιλούσε για κέντρα εξουσίας, για αδιαφάνεια και αναξιοκρατία.

Συνεχίζετε, λοιπόν, τις αναχρονιστικές, αποτυχημένες και ιδεοληπτικές πολιτικές σας. Επιμένετε σε αυτές διότι υπηρετούν τον στόχο της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων. Δεν σας πτοεί τίποτα μπροστά σε αυτή τη μεθόδευση. Ούτε οι αποφάσεις της δικαιοσύνης.»

Ειδικότερα, ο Βουλευτής ανέφερε πως υπάρχει πλήθος αποφάσεων του ΣτΕ, που διατάσσουν την επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στον δημόσιο κρατικό έλεγχο.

«Εσείς τι κάνατε; Συμμορφωθήκατε με τις αποφάσεις αυτές; Όχι.»

Στη συνέχεια τόνισε πως η πανδημική και η ενεργειακή κρίση, αλλά και η τραγωδία των Τεμπών απέδειξαν πως για να μπορεί ένα σύγχρονο κράτος να προστατεύει τους πολίτες του, είναι αναγκαίο να διαθέτει ισχυρές δημόσιες υποδομές και δημόσια δίκτυα.

«Η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών συνδέεται με την ισχύ και την ανθεκτικότητα του δημοσίου τομέα. Συνδέεται με τη διασφάλιση των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών στην υγεία, στην παιδεία, στην ενέργεια, στο νερό.

Εσείς, αντί να υπηρετήσετε την ενίσχυση, την αναβάθμιση, τη βελτίωση της παροχής δημοσίων υπηρεσιών, φορέων και αγαθών, ακολουθείτε τη γνωστή συνταγή της υπονόμευσης και της υποβάθμισης.

Τα κάνετε όλα αυτά όταν το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης, ειδικά του νερού, έχει αποτύχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Όταν, μάλιστα, χώρες που είχαν προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, σπεύδουν να κάνουν δημόσιες τις υπηρεσίες διαχείρισης των υδάτων γιατί απέτυχαν και κατέρρευσαν οι πειραματισμοί τους.

Τα κάνετε όλα αυτά όταν γνωρίζετε ότι οι ιδιώτες έχουν ως στόχο το κέρδος και όχι το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.»

Επιπλέον, πρόσθεσε πως το άνοιγμα του δρόμου στην ιδιωτικοποίηση, δεν οδηγεί, μόνο, στην αύξηση του λογαριασμού του νερού, αλλά και στην αύξηση του κόστους της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής και των τιμών των τροφίμων.

«Αυτό που κάνετε είναι μια μεγάλη αντιμεταρρύθμιση. Χρησιμοποιείτε ως επιχείρημα την ελλιπή διοίκηση των τομέων νερού και απορριμμάτων, όταν εσείς καταργήσατε την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΝ το 2019, μετατρέψατε την ανακύκλωση σε φυτώριο σκανδάλων και καθυστερείτε βασικές υποχρεώσεις στη διαχείριση υδάτων έναντι της Ε.Ε.»

Παράλληλα, υπογράμμισε πως και οι εισαγόμενες ρυθμίσεις για τις ενεργειακές κοινότητες είναι οπισθοδρομικές.

«Η ενεργειακή δημοκρατία διασφαλίζει ότι η ενεργειακή μετάβαση θα γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με την κοινωνία σε ενεργό και όχι παθητικό ρόλο.

Ωστόσο, η κυβέρνησή σας εδώ και τέσσερα χρόνια στρέφεται συνεχώς ενάντια στις ενεργειακές κοινότητες. Αναίρεσε την προτεραιότητα στη χορήγηση όρων σύνδεσης, τις ενέταξε σε ανταγωνιστικές διαδικασίες, πάγωσε τη χρηματοδότηση που είχε προβλεφθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και διευκόλυνε τον εταιρικό μετασχηματισμό αντί για την ενίσχυση του θεσμού.

Στην πραγματικότητα, αφήνετε τις ενεργειακές κοινότητες στον αέρα, δημιουργώντας απόλυτη σύγχυση και ερωτηματικά για το μέλλον τους.»

Κλείνοντας, ο Διονύσης Καλαματιανός ανέφερε πως η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει στις επερχόμενες εκλογές θα ανατρέψει αυτά τα αντικοινωνικά, παρωχημένα και αντιδραστικά νομοθετήματα.

«Θα έλθει για να αποκαταστήσει τις δημόσιες λειτουργίες, με στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, την προστασία του περιβάλλοντος, την προάσπιση των πολιτών, την ενίσχυση των καταναλωτών.

Είναι ξεκάθαρο ότι απαιτούνται προοδευτικές απαντήσεις και λύσεις για να χτίσουμε μια χώρα με ισχυρές δημόσιες πολιτικές, που να μπορεί να προσφέρει ασφάλεια και προστασία στους πολίτες της, να απαντά σε κρίσεις, να φτιάχνει και να λειτουργεί υποδομές για το δημόσιο συμφέρον, με το βλέμμα στραμμένο στον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Η ζωή μας είναι συνυφασμένη με το νερό. Μόνο με την προάσπιση του δημοσίου χαρακτήρα των υπηρεσιών διαχείρισής του μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το νερό είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο.»

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.