357 New Articles

ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ - Απεργιακή Ανακοίνωση

ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ - Απεργιακή Ανακοίνωση

Ηλεία
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Αιτία πολέμου! Αυτό είναι για τους εργαζόμενους το άθλιο αντεργατικό τερατούργημα που κατατέθηκε στη Βουλή και συζητιέται στις αρμόδιες Επιτροπές.

Η κυβερνητική πρόκληση είναι μεγάλη! Την ώρα που ο λαός μαζεύει τα κομμάτια του στις περιοχές που ισοπεδώθηκαν από την ανυπαρξία πρόληψης και προστασίας, φέρνει προς ψήφιση το έκτρωμα για τη νομιμοποίηση της δουλειάς ήλιο με ήλιο, τη γιγάντωση της «ευελιξίας» κ.ο.κ.

Αλλά και την παραπέρα ποινικοποίηση της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης, βάζοντας στο στόχαστρο όποιον στέκεται απέναντι στην οργανωμένη απεργοσπασία της εργοδοσίας και του κράτους της.

Εκατόν σαράντα χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου, η κυβέρνηση φέρνει σε νομοσχέδιο την εργασία των 13 ωρών μέσα στα χρονικά όρια της 24ωρης μέρας (στις ώρες αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος του διαλείμματος κι ο άγραφος και απλήρωτος χρόνο της μετακίνησης προς και από την εργασία). Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία της ΕΕ 2019/1152, ολοκληρώνει το έγκλημα της κατάργησης βασικών και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων γυρίζοντάς μας έναν αιώνα πίσω.

Η Οδηγία αυτή εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για αντεργατικές ανατροπές που έχουν προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια σε χώρες της ΕΕ και είχε υπερψηφιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο από τη ΝΔ και τους χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές, ενώ όταν είχε συζητηθεί στο Συμβούλιο της ΕΕ την είχε υπογράψει η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Το νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη και να

«ελαστικοποιήσει» ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας, να αυξήσει την εντατικοποίηση και να οδηγήσει σε νέα εργοδοτικά εγκλήματα που τα βαφτίζουν

«ατυχήματα», σε συνέχεια και της νομοθέτησης της δουλειάς μέχρι τα 74 για τους χιλιάδες εργαζόμενους που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη!

Η κυβέρνηση παραδέχεται ως δεδομένη την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφώσει η ίδια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί με τους επιχειρηματικούς ομίλους και με το νομοσχέδιο έρχεται να την «νομιμοποιήσει».

Μας φέρνουν ως δεδομένο και φυσιολογικό ότι είναι «κανονικότητα» για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να μην έχουν συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, να μην γνωρίζουν αν και για πόσες ώρες θα τους καλέσει για δουλειά ο κάθε εργοδότης.

Για όσους πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο αφορά τον ιδιωτικό τομέα και όχι τον δημόσιο πλανώνται πλάνην οικτράν.

Το ίδιο έλεγαν και με το νόμο Χατζηδάκη ότι δηλαδή δεν αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και η πρώτη εφαρμογή του έγινε σε μας τους εκπαιδευτικούς όταν κηρύχθηκε παράνομη η μεγαλειώδης απεργία των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ ενάντια στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας

Οι ανατροπές που επιχειρούνται στα Εργασιακά δεν κάνουν διακρίσεις, γιατί στην ουσία δημόσιος και ιδιωτικός τομέας είναι «συγκοινωνούντα δοχεία».

 

Στον συγκεκριμένο νόμο υπάρχουν άρθρα από τα οποία το Δημόσιο εξαιρείται (1Α, 69Α/69Β/70Α/182Α/189), για το υπόλοιπο νομοσχέδιο όμως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Προβλέπονται συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών (zero hour contract) και κατά παραγγελία (on demand contract). Καταλαβαίνουμε πολύ καλά όλοι ότι θα υπάρχουν αναπληρωτές συνάδελφοι που θα περιμένουν κάθε πρωί μήνυμα στο τηλέφωνό τους για να μάθουν σε ποιο σχολείο θα πάνε εκείνη την ημέρα και για πόσες ώρες όπως συμβαίνει ήδη σε χώρες της Ευρώπης (π.χ Γαλλία).

Σύμφωνα με το άρθρο 31, όσοι υπερασπίζονται την απεργία ή αγωνίζονται με όποια μορφή δράσης αποφασίζουν συλλογικά οι εργαζόμενοι όπως οι καταλήψεις θα τιμωρούνται το ίδιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με 6μηνη φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι νομοθετεί υπέρ των εργαζομένων, παρουσιάζοντας μια αντεστραμμένη πραγματικότητα, παρουσιάζοντας αυτή τη βαρβαρότητα ως “μάνα εξ ουρανού” για τους εργαζόμενους.

Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγεται για την πιο βαθιά εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η εργοδοσία θα έχει τον εργαζόμενο διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο, θα τον ξεζουμίζει για όσο της είναι αναγκαίος και μετά θα τον πετάει ξανά στα αζήτητα.

Είναι δε τόσο «φιλεργατικό» το νομοσχέδιο, που η κυβέρνηση ενώ το είχε όπως φαίνεται έτοιμο, δεν έλεγε κουβέντα πριν τις εκλογές…

Κι όλα αυτά όταν καθημερινά αποδεικνύεται ότι με όποια κυβέρνηση, το κράτος πάντα είναι εχθρικό για το λαό. Από τη μία είναι γρήγορο και αποτελεσματικό για να χτυπάει απεργούς και αγωνιστές, για να περιφρουρεί το ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών για τα κοράκια των funds, κινητοποιώντας ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ακόμα και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από την άλλη είναι «ανήμπορο» και «απροετοίμαστο» να προστατέψει τον λαό από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες

Να σημάνει συναγερμός! Όλοι στον αγώνα!

Είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για να παλέψουμε για τη ζωή τη δικιά μας και των παιδιών

μας.

Μόνο αυτό φοβούνται κράτος και εργοδότες,  για αυτό φέρνουν συνεχώς και νέους κατασταλτικούς νόμους.

Για αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτέμβριου

 

«Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας».

 

  • Για να φέρουμε στο προσκήνιο τις δίκαιες διεκδικήσεις μας για σταθερή και μόνιμη εργασία, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να κατοχυρώνουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με σύγχρονα δικαιώματα.
  • Για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για 7ωρο-5ήμερο-35ωρο.
  • Για την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
  • Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.

 

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΚΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΡΓΟΥ) ΣΤΙΣ 10:00 ΠΜ

 

Πύργος, 19/09/2023

 
   
Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.