319 New Articles

Sea Watch, η ντροπή στο μόλο τής Λαμπεντούζα

Sea Watch, η ντροπή στο μόλο τής Λαμπεντούζα

Κόσμος
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Του Ρομπέρτο Σαβιάνο*

Οι βρισιές που ούρλιαζαν κάποιοι στην αποβάθρα στη Λαμπεντούζα ενάντια στην Κάρολα Ράκετε συνάντησαν το ήρεμο πρόσωπό της, δεν τσαλάκωσαν την αγέρωχη στάση της που οφειλόταν στην επίγνωση ότι έβαζε μπροστά το σώμα της για να επιβεβαιώσει την υπευθυνότητά της, πράγμα που δεν ήταν δεδομένο.  Δεν ήταν δεδομένο, σε μια χώρα στην οποία ο υπουργός Εσωτερικών, τρομαγμένος από μια πιθανή καταδίκη, αποφεύγει τη δίκη με κατηγορία την απαγωγή στην περίπτωση του πλοίου Diciotti και διασώζεται από την πλειοψηφία του.

Οι απειλές της Λέγκας

Ας επιστρέψουμε όμως στις βρισιές. Είναι αρκετά προβλέψιμες. Στο μη λογοκριμένο τμήμα του βίντεο που έχει ανέβει, οι ντόπιοι οπαδοί της Λέγκας και του Κινήματος 5 Αστέρων  ουρλιάζουν ενάντια στην Κάρολα: «Ελπίζω να σε βιάσουν αυτοί οι νέγροι, να σου τον χώνουν τέσσερις τη φορά». Επίσης: «Σου αρέσει ο νέγρικος π…». Η δυναμική είναι χαρακτηριστική: από τη μια πλευρά το σεξ υπό την οπτική της ανωμαλίας, της προσβολής, της χυδαιότητας, του βίτσιου, και από την άλλη το αίσθημα κατωτερότητας που έχουν κάποιοι σε αυτόν τον τομέα έναντι των αφρικανών.
Όσο και να μας συγκλονίζει, ένας από τους λόγους του ρατσισμού απέναντι στους αφρικανούς μετανάστες είναι ακριβώς η σεξουαλική απειλή: έτσι ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι το ίδιο στην Ευρώπη. Όλη η ρατσιστική ρητορική του Σαλβίνι για τους πονηρούς εισβολείς μετανάστες που έρχονται με αθλητικά σώματα και δεν είναι πεινασμένοι σκελετοί, κρύβει ένα προφανές σύμπλεγμα κατωτερότητας. Αυτό το «πρέπει να σε βιάσουν» βγαίνει από το στόμα των ίδιων ανθρώπων που φλυαρούν για βιασμούς κάθε φορά που συζητάνε για το μεταναστευτικό, αραδιάζοντας βλακείες με τεράστια άγνοια για τη νιγηριανή μαφία, για την οποία δεν ξέρουν τίποτα.
Στο βίντεο ακούγεται σε κάποια στιγμή μια σιγανή φωνή που λέει: «Παιδιά, μη μιλάτε έτσι». Είναι μια γυναίκα, ντρέπεται. Είναι ενδιαφέρον να καταλάβουμε πώς ο ηγέτης αυτών των αποβρασμάτων έχει την πρόθεση να σχολιάσει το γεγονός και ποια μέτρα θα πάρει εναντίον τους. Ποιος ξέρει αν αυτοί οι άθλιοι έχουν επίγνωση ότι τα μέλη της Λέγκας του Βορρά χρησιμοποιούσαν τις ίδιες βρισιές ενάντια στα άτομα που προσπαθούσαν να υπερασπιστούν τους νότιους Ιταλούς. Το ρεφρέν τότε ήταν: «Τους υπερασπίζεσαι γιατί σου αρέσει να πηδιέσαι με τους βρωμο-νότιους». Τι θυμό θα πρέπει να προκαλεί σε έναν οπαδό της Λέγκας μια νέα γυναίκα που είναι σε θέση να κάνει μια τόσο δυνατή επιλογή, που είναι σε θέση να διαχειριστεί μια παρόμοια υπόθεση με γερά νεύρα και με δηλώσεις γεμάτες υπευθυνότητα, μια γυναίκα που είναι σε θέση να ζήσει αυτόνομα τη ζωή της, που δεν την αναφέρουν μόνο ως αρραβωνιαστικιά, σύζυγο, ερωμένη κάποιου. Αυτό πρέπει να είναι αφόρητο για τους οπαδούς της Λέγκας ακόμη και να το φανταστούν. Είναι λοιπόν φυσικό ότι το να βρίσουν μια γυναίκα μέσω του σεξ είναι ό, τι ευκολότερο και δεδομένο για να ξεράσουν τη μιζέρια τους.

Επέλεξε να αγωνιστεί

Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο μέρος των προσβολών που αφηγείται πολύ καλά την κατάσταση της χώρας μας. Αυτούς που ουρλιάζουν «χειροπέδες» και «πουλημένη» τους ξέρω καλά. Αν η δικαιοσύνη που χρειάζεται χρόνο, ηρεμία και ευθύνη είναι ανέφικτη, τότε καλύτερα να χειροκροτούμε τις δυστυχίες του άλλου, πράγμα που δεν θα μειώσει τις δικές μας, αλλά τουλάχιστον θα εκτονωθούμε.
Μεγάλωσα σε μια νότια Ιταλία στην οποία, όταν γινόταν σύλληψη ενός αρχηγού της μαφίας, ο κόσμος χειροκροτούσε τον εγκληματία και έβριζε τους καραμπινιέρους. Έτσι είναι, αυτό είναι το αντίτιμο της επιβίωσης: να υποκύψουμε στον ισχυρό, να φοβόμαστε την εκδίκησή του, να κερδίσουμε την εύνοιά του, να ελπίζουμε σε ένα λόγο του για να αλλάξουμε τη ζωή μας. Αντίθετα, είναι εύκολο να χτυπήσουμε την Κάρολα, δεν παθαίνεις τίποτε αν το κάνεις, φτύνεις μια γυναίκα που έχει μόνο το σώμα της και την αξιοπρέπειά της ως σύμβολο και άμυνα. Δεν θα σου πάρει τη δουλειά, δεν θα έρθει να σε απειλήσει, δεν μπορείς να της ζητήσεις καμία χάρη.
Η Κάρολα δεν μπορούσε παρά να ενεργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο: η αποβίβαση στη Μάλτα, στην Ελλάδα ή στην Ισπανία σήμαινε μια παράνομη ενέργεια, γιατί η Λαμπεντούζα ήταν πολύ πιο κοντά και αυτό ανταποκρινόταν στην ανάγκη να εγγυηθεί την ασφάλεια του πληρώματος. Αν είχε αποφασίσει να πάει προς άλλα λιμάνια, θα έθετε σε κίνδυνο τα άτομα που είχε διασώσει, παραβαίνοντας  έτσι τον νόμο της θάλασσας. Ουρλιάζουν «πουλημένη», αλλά η Κάρολα επέλεξε να αγωνιστεί θέτοντας τις γνώσεις της στην υπηρεσία ενός «θαλάσσιου ασθενοφόρου» και είναι μια γυναίκα που λαμβάνει τίμια το μισθό της, που πλησιάζει περισσότερο μια επιστροφή εξόδων παρά ένα παχυλό κέρδος.
Είναι απίστευτο ότι όλα αυτά λέγονται από ένα κόμμα σαν τη Λέγκα, που δεν εξήγησε ποτέ γιατί πήγε να διαπραγματευθεί με μια ρώσικη κρατική επιχείρηση για να χρηματοδοτήσει τον προεκλογικό της αγώνα, σε μια χώρα στην οποία ο υπουργός Εσωτερικών χρηματοδοτούσε ρατσιστικές αναρτήσεις στο Facebook με 5000 ευρώ (500 είναι εκείνες στις οποίες ανακοινώνει τις ομιλίες του). Σε μια τέτοια χώρα, γίνονται επιθέσεις εναντίον ενός ατόμου που διασώζει απελπισμένους ανθρώπους από την αγωνία του θανάτου και κάποιοι υπερασπίζουν, αντίθετα, αυτούς που έχουν ελάχιστη διαφάνεια και αυτούς που έχουν βρώμικες συμμαχίες και εγκληματίες πολιτικούς εταίρους.
Ο μηχανισμός είναι πάντα ο ίδιος: αν είσαι ληστής δεν μπορείς να πείσεις τους άλλους πως δεν είσαι, μπορείς όμως να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις την εντύπωση ότι όλοι οι άλλοι είναι χειρότεροι από σένα. Να το βρώμικο παιχνίδι του Ματέο Σαλβίνι και των οπαδών της Λέγκας με την Κάρολα. Ακούστε αυτές τις βρισιές γιατί εκεί υπάρχει όλη η σάπια καρδιά της χώρας μας. Πρέπει να καταλάβουμε με ποιανού το μέρος είμαστε. Με ποιον θέλετε να είστε; Μ’ αυτούς που ζητάνε χειροπέδες για όποιον σώζει ζωές; Μ’ αυτούς που εύχονται έναν βιασμό σε μια γυναίκα; Με ποιανού το μέρος θέλετε να είστε; Με αυτούς τους υβριστές ή με όποιον θεωρεί την ελευθερία και την αλληλεγγύη ως τη μοναδική διάσταση μέσα στην οποία αξίζει τον κόπο να ζει;

*Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο είναι ναπολιτάνος συγγραφέας και ακτιβιστής. Έγραψε το περίφημο βιβλίο «Γόμορρα». Ο Ματέο Σαλβίνι, δυσαρεστημένος με τη δράση του και τα άρθρα του υπέρ των μεταναστών και της αλληλεγγύης, διακηρύσσει ότι θα του αφαιρέσει την αστυνομική προστασία, υπονοώντας ότι θα αφήσει την εγκληματική οργάνωση να τον δολοφονήσει.

Μετάφραση από τη Repubblica:
Τόνια Τσίτσοβιτς

 

Ελεύθερη η Κάρολα

Οι δικαστές στρέφονται κατά του Σαλβίνι

Η ανακοίνωση της Εθνικής Ένωσης Δικαστών μετά τις απειλές κατά της δικαστού προκαταρκτικών ερευνών που δεν επικύρωσε τη σύλληψη της Κάρολα Ράκετε: «Περιφρονητικά σχόλια χωρίς σύνδεση με τα νομικά περιεχόμενα»
Η Εθνική Ένωση Δικαστών καταγράφει «για άλλη μια φορά, περιφρονητικά σχόλια έναντι μιας δικαστικής απόφασης, χωρίς σύνδεση με οποιαδήποτε στα τεχνικά-νομικά  της περιεχόμενα, που κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν ένα κλίμα μίσους και απέχθειας, όπως αποδεικνύουν τα πολυάριθμα post που περιέχουν προσβολές και απειλές έναντι της δικαστού του Αγκριτζέντο που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ώρες».
«Όταν μια απόφαση δυσαρεστεί τον υπουργό Εσωτερικών», συνεχίζει η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών, «αμέσως διατυπώνεται η κατηγορία προς το δικαστή ότι κάνει πολιτική. Επίσης, φαίνεται εξαιρετικά σοβαρός ο σχεδιασμός μιας μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης με στόχο την επιλογή των δικαστών ούτως ώστε να λαμβάνουν αποκλειστικά αποφάσεις που να ευχαριστούν την πολιτική πλειοψηφία της στιγμής. Οι δικαστές εφαρμόζουν τους νόμους ερμηνεύοντάς τους σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους υπερεθνικούς κανόνες. Αυτό είναι το καθήκον τους σε ένα κράτος δικαίου και σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία και αποτελεί αναμφισβήτητη εγγύηση για την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών».

Πηγή: La Stampa

 
Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.