371 New Articles

Βιβλίο - Άννα Καρακατσούλη: Το βιβλίο ως δίαυλος του ακροδεξιού λόγου

Βιβλίο - Άννα Καρακατσούλη: Το βιβλίο ως δίαυλος του ακροδεξιού λόγου

Ενδιαφέροντα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Μια από τις σημαντικότερες μάχες που έχουμε να δώσουμε ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024 είναι αυτή της συμμετοχής. Η μάχη αυτή είναι κυρίως πολιτική, αφού πρέπει να αναδείξουμε τη σημασία της ψήφου τόσο για το συσχετισμό δύναμης στην Ευρώπη, όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.

 

Η μάχη όμως αυτή είναι εξίσου και οργανωτική, για να εξασφαλίσουμε ότι όσοι και όσες επιθυμούν, θα καταφέρουν να ψηφίσουν.

Υπάρχουν δύο σημαντικές δυνατότητες και δύο αντίστοιχες σημαντικές προθεσμίες που πρέπει να έχετε όλοι/όλες υπόψη, αλλά και για να ενημερώσετε εγκαίρως και όποιον άλλον/όποια άλλη πιστεύετε ότι ενδιαφέρεται:

 

1ον. Εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών

 

Ο θεσμός των ετεροδημοτών είναι καθιερωμένος και γνωστός και θα ισχύσει κανονικά και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Όσοι και όσες κατοικούν μόνιμα σε άλλη εκλογική περιφέρεια από αυτή του τόπου κατοικίας τους και δεν θέλουν/δεν μπορούν να μετακινηθούν την ημέρα των εκλογών για να ψηφίσουν, δικαιούνται να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών ως 30 Απριλίου 2024.

Σημειώνεται ότι είναι καλό, προκειμένου να μη χαθεί η σχετική δυνατότητα, να μην περιμένετε την τελευταία μέρα εκπνοής της σχετικής προθεσμίας για την υποβολή της αίτησης.

Αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες για την υποβολή αίτησης προκειμένου κάποιος/α να ψηφίσει ως ετεροδημότης θα βρείτε εδώ: https://www.ypes.gr/ekloges/eterodimotes

Τι πρέπει να προσέξετε:

1)     Όποιος/α είχε εγγραφεί για να ψηφίσει ως ετεροδημότης σε προηγούμενη στιγμή (π.χ. στις εθνικές εκλογές του 2023) θα ψηφίσει και πάλι έτσι. Επομένως, αν επιθυμεί να ψηφίσει ως ετεροδημότης και στις ευρωεκλογές, δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα, αφού ισχύει η προηγούμενη αίτησή του.

2)     Όποιος/α είχε εγγραφεί για να ψηφίσει ως ετεροδημότης σε προηγούμενη στιγμή (π.χ. στις εθνικές εκλογές του 2023), αλλά επιθυμεί στις ευρωεκλογές να μεταβεί στον τόπο βασικής εγγραφής (τόπο καταγωγής) του/της θα πρέπει να κάνει αίτηση διαγραφής από τον κατάλογο των ετεροδημοτών επίσης ως 30 Απριλίου (βλ. περισσότερα στον παραπάνω σύνδεσμο).

3)     Αν δεν είστε σίγουρος/η αν είστε ή όχι γραμμένος/η στους καταλόγους των ετεροδημοτών, μπορείτε να το ελέγξετε στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» στον παρακάτω σύνδεσμο (αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει αιτήσεις εγγραφής/διαγραφής που έχουν γίνει ως 31/12/2023): https://mpp.ypes.gov.gr/#/ 

 

2ον. Η επιστολική ψήφος

 

Η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μαςΌποιος/όποια επιθυμεί είτε ζει στο εξωτερικό είτε εντός της χώρας μπορεί να ζητήσει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο, δηλ. να παραλάβει το εκλογικό υλικό στη διεύθυνση που θα δηλώσει αρκετά πριν την ημέρα των εκλογών και, αφού ψηφίσει, να το ταχυδρομήσει πίσω στο Υπουργείο Εσωτερικών (στην ειδική εκλογική επιτροπή), ώστε να φτάσει εγκαίρως και να καταμετρηθεί μαζί με τις ψήφους όσων θα έχουν προσέλθει αυτοπροσώπως στα εκλογικά τμήματα.

Η ρύθμιση αυτή μπορεί να διευκολύνει σημαντικά όσους/όσες για οποιονδήποτε λόγο την ημέρα των εκλογών θα απουσιάζουν από την περιοχή όπου ψηφίζουν, και ιδιαίτερα ανθρώπους που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους (και ιδιαίτερα τους/τις εποχικά εργαζόμενους/ες στον τουρισμό, σε γεωργικές εργασίες κ.λπ.), για οικογενειακούς λόγους, για λόγους υγείας (π.χ. ασθενείς που μετακινούνται για νοσηλεία/θεραπείες κ.λπ.), καθώς και τους φοιτητές/τις φοιτήτριες.

Ασφαλώς, η ρύθμιση αυτή αφορά επίσης όσους/όσες Έλληνες/Ελληνίδες βρίσκονται μόνιμα ή θα βρεθούν την ημέρα των εκλογών εκτός Ελλάδας.

Η προθεσμία προκειμένου κανείς να κάνει αίτηση για να ψηφίσει με επιστολική ψήφο στις ερχόμενες εκλογές είναι η 29η Απριλίου 2024.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές οδηγίες και να κάνετε τη σχετική αίτηση εδώ: https://www.ypes.gr/ekloges/ekloges-gia-to-europaiko-koinoboulio/epistoliki-psifos/epistol-psf-eisodos-stin-efarmogi

Τι πρέπει να προσέξετε:

Ειδικά για τους Έλληνες/Ελληνίδες του εξωτερικού υπογραμμίζουμε τα εξής:

1)     ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. Οι Έλληνες/ίδες του εξωτερικού που ψήφισαν από τον τόπο κατοικίας τους το 2023, θα πρέπει τώρα ή να κάνουν εκ νέου αίτηση προκειμένου να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο ή να ταξιδέψουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν αυτοπροσώπως στον τόπο βασικής εγγραφής τους.

2)     Για την επιστολική ψήφο δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που υπήρχαν προκειμένου κανείς να ψηφίσει από το εξωτερικό (ελάχιστη διαμονή στη χώρα, φορολογική δήλωση κ.λπ.). Μπορεί να ψηφίσει με επιστολική ψήφο κάθε Έλληνας/ίδα εκλογέας. Άρα και εκλογείς που δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν από το εξωτερικό το 2023, τώρα θα μπορέσουν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις υπάρχουν εδώ: https://www.ypes.gr/ekloges/ekloges-gia-to-europaiko-koinoboulio/epistoliki-psifos/epistol-psf-sychnes-erotiseis

Τέλος, ειδικά για την επιστολική ψήφο μπορείτε να καλείτε καθημερινά και καθ’ όλο το 24ωρο στο Γραφείο Υποστήριξης του Υπουργείου Εσωτερικών: +30 2106266222

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.