516 New Articles

O Διονύσης Καλαματιανός για τον δρόμο Πάτρας - Πύργου: Παίζοντας με την φωτιά.

O Διονύσης Καλαματιανός για τον δρόμο Πάτρας - Πύργου: Παίζοντας με την φωτιά.

Ηλεία
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Δυστυχώς, τα κακά μαντάτα για την υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρας– Πύργου συνεχίζονται.
Αρχικά ήταν διαρροές στον τύπο από «κύκλους» του νέου υπουργείου υποδομών. Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες μας με τις προγραμματικές δηλώσεις του αρμοδίου Υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην ολομέλεια της Βουλής.
Ο ίδιος με νέες δηλώσεις, επαναλαμβάνει όσα είπε στη Βουλή και εμφανίζεται αποφασισμένος να βρει «άλλη λύση» για τον αυτοκινητόδρομο. Δηλώνει ότι έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εξασφαλιστεί νέα χρηματοδότηση για μετά το 2023 !!!
Πρόκειται προφανώς για εμπαιγμό. Η αναζήτηση «άλλης», «νέας» «λύσης», εκτός της άμεσης υλοποίησης του δρόμου, είναι μια αρνητικότατη εξέλιξη, η οποία έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην Ηλειακή κοινωνία και την ίδια τη ζωή των Ηλείων πολιτών.
Θυμίζουμε ότι με μεγάλες προσπάθειες εξασφαλίστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο του 2018 πόροι ύψους 300 εκ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ και ο αυτοκινητόδρομος, με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα, έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2022. Το έργο βρίσκεται στην τελική ευθεία, με πέντε συμβάσεις ήδη υπογεγραμμένες και τις υπόλοιπες τρείς σε αναμονή υπογραφής.
Με τους πειραματισμούς του υπουργού, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την εξασφάλιση μιας νέας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Σε περίπτωση, λοιπόν, που δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τότε είναι μονόδρομος η κυβέρνηση να στραφεί σε άλλη μορφή άντλησης κεφαλαίων. Πρέπει, δε, να ληφθεί υπόψη ότι εθνικοί πόροι δεν υφίστανται με τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια που ακολουθούνται, ενώ και να βρεθούν, θα είναι προκλητικό να χαθούν ευρωπαϊκοί πόροι και να αντικατασταθούν με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Επίσης, το ποσοστό έκπτωσης στην εκτέλεση του έργου που έχει εξασφαλίσει το Ελληνικό Δημόσιο με την ισχύοντα διαγωνισμό είναι πολύ μεγάλο και δεν υπάρχουν περιθώρια να αυξηθεί.
Σημαντικό είναι και το θέμα των αποζημιώσεων που θα τεθεί από τους σημερινούς αναδόχους των εργολαβιών. Παράλληλα με αυτό, νέος διαγωνισμός είναι πολύ πιθανό να ανοίξει νέο κύκλο προσφυγών, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τις δικαστικές διαμάχες που θα ακολουθήσουν και θα οδηγήσουν σε μεγάλες καθυστερήσεις.
Σε ότι αφορά, λοιπόν, τα χρονοδιαγράμματα που θα προκύψουν από μια επαναπροκήρυξη του έργου, είναι δεδομένο ότι θα πάνε πολύ πίσω. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν και πότε θα είναι σε θέση να υλοποιηθεί.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και όχι άλλες πειραματικές σκέψεις ως προς την υλοποίηση του, ζωτικής σημασίας για τους Ηλείους, έργου.
Σε έναν δρόμο που συνεχώς μαθαίνουμε για μια νέα τραγωδία, με απώλεια ζωών συμπολιτών μας, δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό για χάσιμο.
Επαναλαμβάνουμε ότι οι τραγικές συνέπειες της καθυστέρησης υλοποίησης του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου, βαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση.

Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός
Βουλευτής Ν. Ηλείας
ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.