421 New Articles

Δελτίο τύπου - Διονύσης Καλαματιανός: «Ολοκληρωμένη πρόταση στήριξης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικό κόσμο»

Δελτίο τύπου - Διονύσης Καλαματιανός: «Ολοκληρωμένη πρόταση στήριξης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικό κόσμο»

Ηλεία
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες αποκαλύπτει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι και στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας, η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς. Η αδυναμία της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων και η ανοχή της σε ολιγοπωλιακές πρακτικές που τροφοδοτούν την αισχροκέρδεια, φτωχοποιούν συστηματικά την κοινωνική πλειοψηφία. Νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικός κόσμος βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξαϋλώνονται και την αγοραστική τους δύναμη να καταβαραθρώνεται. Δυστυχώς, αποτελεί θλιβερή διαπίστωση πως αρκετοί συμπολίτες μας αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμα και τις βασικές τους ανάγκες.

Εμείς, αφουγκραζόμενοι το σήμα κινδύνου της ελληνικής κοινωνίας, αναδεικνύουμε συνεχώς το πρόβλημα, πιέζοντας για αποτελεσματικές λύσεις. Μάλιστα, καταθέσαμε και σχετική πρόταση νόμου. Πρόκειται για ένα ολιστικό πλαίσιο αντιμετώπισης της ακρίβειας και καταπολέμησης της αισχροκέρδειας, πλήρως κοστολογημένο, ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμόσιμο.

Μεταξύ άλλων, η πρόταση νόμου περιλαμβάνει:

  • Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους σε τρόφιμα, βιομηχανικά αγαθά και αγροεφόδια,
  • επιβολή ανώτατου περιθωρίου κέρδους στη διύλιση πετρελαίου και θέσπιση έκτακτης εισφοράς για τα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων το 2023, ύψους 90%,
  • θέσπιση μηχανισμού παρακολούθησης και αποτροπής υπερκερδών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας,
  • επιβολή έκτακτης εισφοράς στα πλεονάζοντα κέρδη των τραπεζών,
  • μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στο χαμηλότερο επιτρεπόμενο συντελεστή της ΕΕ,
  • μείωση του ΦΠΑ στον μέσο όρο της ΕΕ και μηδενισμό του σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης,
  • ισχυροποίηση του μηχανισμού επιβολής προστίμων αισχροκέρδειας.

Επιπλέον, η πρότασή μας ενσωματώνει ειδικά μέτρα στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Δίχως αμφιβολία, ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση καθώς δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις επιπτώσεις της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, αλλά και σειρά άλλων ζητημάτων όπως μειωμένες ενισχύσεις και αποζημιώσεις, ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδιαφορίας και εγκατάλειψης. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη πληρωμή των αγροτικών ενισχύσεων, με τους Ηλείους παραγωγούς να λαμβάνουν πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που ανέμεναν. Το βέβαιο είναι πως ο πρωτογενής τομέας αποτελεί πεδίο ενασχόλησης δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας και συνδέεται άμεσα με την διατροφική επάρκεια της χώρας. Επομένως, η στήριξη των ανθρώπων του είναι κοινωνική αναγκαιότητα. Προτάσσουμε, λοιπόν, τη μείωση του κόστους φυτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, τη χορήγηση ειδικής κάρτας «ΑΓΡΟΚΙΝΗΣΗΣ» για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών και τη μείωση του κόστους αγροτικού ρεύματος.

Νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες και κτηνοτρόφοι, υποφέρουν από τον εφιάλτη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Η αγοραστική δύναμη καταρρέει, με τους μισθούς, τις συντάξεις και τα εισοδήματα να μη φτάνουν για βγει ούτε το 15ημερο. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να θελήσει η κυβέρνηση να τις υιοθετήσει. Δυστυχώς, έστω και τώρα, δεν είναι διατεθειμένη να το κάνει.

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.