357 New Articles

Δελτίο τύπου - Δήμος Αρχαίας Ολύμπιας: τίμησε την ηρωική θυσία του Καπετάν Γιαννιά - Εκδήλωση μνήμης στην Σπαρτουλιά Αντρωνίου

Δελτίο τύπου - Δήμος Αρχαίας Ολύμπιας: τίμησε την ηρωική θυσία του Καπετάν Γιαννιά - Εκδήλωση μνήμης στην Σπαρτουλιά Αντρωνίου

Ενδιαφέροντα
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Την ηρωική θυσία του αγωνιστή Καπετάν Γιώργου Γιαννιά και των συντρόφων του τίμησε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, την Κυριακή 16 Ιουνίου, στο Μνημείο της Θυσίας στην ΣπαρτουλιάΑντρωνίου. Στις 27 Μαΐου 1821, ο Καπετάν Γιαννιάς έπεσε μαχόμενος κατά των ΤουρκαλβανώνΛαλαίων, στα στενά Κατσαρού, εκεί όπου σήμερα έχει στηθεί το μνημείο και αποδίδεται κάθε χρόνο φόρος τιμής σε όσους αγωνίστηκαν με αξιοπρέπεια και θυσιάστηκαν για την πατρίδα.

 

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, στις 27 Μαΐου 1821 ο Γιαννιάς έφτασε στα Κατσαρέικα Χάνια με άλλους οπλαρχηγούς και με στρατό αποτελούμενο από 500 πολεμιστές, όλοι από τα χωριά της ευρύτερης περιοχής. Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο Γιαννιάς αναγκάστηκε και κλείστηκε μέσα σε ένα εκκλησάκι με λίγους συντρόφους του, στα στενά του Κατσαρού, ανάμεσα στα χωριά Κάψα, Αντρώνι και Πανόπουλο. Η μάχη ήταν άνιση. Ο Γιαννιάς σκότωσε πολλούς Οθωμανούς αλλά τέλειωσαν τα πολεμοφόδια. Τότε, οι Οθωμανοί τους πρότειναν να παραδοθούν, αλλά ο Γιαννιάς αρνήθηκε. Πάλεψαν σώμα με σώμα, έως ότου έπεσαν μαχόμενοι. Κατά το τέλος της μάχης, οι Τούρκοι πιθανότατα του παλούκωσαν το κεφάλι, όπως έκαναν και στον Βιλαέτη και το κουβάλησαν ως «λάφυρο» με τυμπανοκρουσίες και πανηγυρισμούς, αποχωρώντας για το Λάλα.

 

Την Κυριακή το πρωί, πλήθος κόσμου βρέθηκε στο χωριό, όπουτελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου και στη συνέχεια εψάλη επί του μνημείου επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανασίου.

 

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από τον Αντιδήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. ΑντώνηΧρυσανθακόπουλο, τον Βουλευτή Ηλεία, κ. ΔιονύσηΚαλαματιανό, τον Επιστημονικό Συνεργάτη του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, κ. Νίκου Κοροβέση, κ. ΑνδρόνικοΑντωνίου, τον Δήμαρχο Ερυμάνθου, κ. ΘεόδωροΜπαρή, τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Δημοτικής Ενότητας Λασιώνος, κ. ΓεώργιοΜπαντούνα, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αντρωνίου, κ. ΑντώνηΚανελλακόπουλο, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Κυριακής, κ. ΑνέστηΑδαμόπουλο, τον Υπαστυνόμο του Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας, κ. ΙωάννηΠετρόπουλο, την Εκπρόσωπο του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821, κα ΒάλιαΜπερτσάτου, τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης 1821», κ. ΧρυσοβαλάντηΔημητρόπουλο, τον Αντιπρόεδρο του Αναπτυξιακού, Κοινωνικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Η Ανάληψη του Σωτήρος», κ. ΔημήτρηΜπαντούνα, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού & Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δροσιάς Τριταίας «Οι Γιαννιάδες», κ. ΒασίληΔημητρόπουλο και το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Προστασίας της Φύσης & της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Ο Ωλονός», κ. ΗλίαΤουτούνη.

 

Ο Μητροπολίτης κ.κ. Αθανάσιος σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο ηρωικός θάνατος του Γιώργη Γιαννιά αποτέλεσε παράδειγμα τόσο για τους επαναστατημένους, όσο και για τους σύγχρονους Έλληνες. Ακολούθως, ο Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Χρυσανθακόπουλος, υπογράμμισε ότι η θυσία του Καπετάν Γιαννιά, μας θυμίζει ότι ο δρόμος για την Ελευθερία δεν είχε μόνο επιτυχίες και θριάμβους, αλλά στον αγώνα για την απελευθέρωση δεν περίσσεψε κανείς και για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε άξιοι συνεχιστές των ηρώων προγόνων μας. Σύντομους χαιρετισμούς εκφώνησαν,επίσης, οι κ.κ. ΚαλαματιανόςΑντωνίου, Μπαρής, Μπαντούνας, Μπερτσάτου, Δημητρόπουλος.

 

Για την μάχη και τη θυσία του Γεωργίου Γιαννιά, καθώς και όλα τα σημαντικά ιστορικά στοιχεία του αγώνα, μίλησε ο Φιλόλογος-Συγγραφέας, κ. ΓεώργιοςΚουρκούτας.

 

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού-Μορφωτικού Συλλόγου Αντρωναίων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάπελης-Πανόπουλου. Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

Σημειώνεται ότι μεταξύ των παρισταμένων, εκτός των προαναφερόμενων, ήτανο Βουλευτής Ηλείας, κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων της χώρας του Υπουργείου Υποδομών, κ. ΔημήτρηςΑναγνώπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. ΓιώργοςΠαναγούλιας,οι Πρόεδροι Αγίας Τριάδος, Κακοταρίου, Κρυόβρυσης, κ.κ. ΙωάννηςΣταθόπουλος, ΑνδρέαςΘεοδωρόπουλος και ΑντώνηςΠαπαγεωργίου αντίστοιχα, ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. ΧάρηςΣπηλιόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ήλιδας, κ. ΚώσταςΑναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος Ροδιάς και Ακροποταμιάς, κ. ΚανέλλοςΒλασσόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος Λασιώνος, κ. ΚλεάνθηςΠαπαδόπουλος. Ανειλημμένες υποχρεώσεις για ζητήματα του Δήμου ανάγκασαν τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας να απουσιάζει στο εξωτερικό.

 

 

 

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.