Σε παγίδα ενεργειακής φτώχειας κινδυνεύει να εγκλωβιστεί η Δυτική Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), στη δέκατη Ανάλυση Επικαιρότητας για το 2024 με τίτλο «Διερεύνηση των επιδράσεων της ενεργειακής κρίσης 2021-2022 στην ενεργειακή ένδεια των ελληνικών νοικοκυριών σε επίπεδο περιφερειών».
Για το 2022, τελευταίο έτος που έχουμε διαθέσιμα στοιχεία, στο σύνολο των νοικοκυριών, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό νοικοκυριών με οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα (30,3%), που είναι κατά 11,2 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το σύνολο της χώρας. Για τα φτωχά νοικοκυριά το ποσοστό είναι κοντά στο 60% και στα μη φτωχά περίπου στο 20%. Μια ακόμα επιβεβαίωση ότι η ενεργειακή κρίση πλήττει περισσότερο τα φτωχότερα και πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.
Μια πιο προσεκτική επισκόπηση της περιόδου 2018-2022 δείχνει ότι η απειλή της ενεργειακής φτώχειας στην Δυτική Ελλάδα δε συνδέεται μόνο με την κρίση της διετίας 2021-2022. Ισχυροποιείται μεν τη συγκεκριμένη περίοδο, φαίνεται όμως να αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει παγιδευτεί σ' ένα μοντέλο φθηνής ανάπτυξης (χαμηλή παραγωγικότητα, χαμηλές αμοιβές) που αναπαράγει φτώχεια (όχι μόνο ενεργειακή), κοινωνικό αποκλεισμό και ανισότητες.
Ο Κώστας Διαμαντόπουλος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης "Μαζί Αλλάζουμε - Δυτική Ελλάδα"