Φωτογραφία: Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Καστέλι λίγο μετά τις 11:30 και έτυχε θερμής υποδοχής από κατοίκους, πολιτικούς και θεσμικούς φορείς
Μάριος Διονέλλης / ΕΦ.ΣΥΝ.
Μήνυμα ενότητας και οράματος για μια καλύτερη Ελλάδα, που συμβολίζει η 28η Οκτωβρίου, έστειλε ο πρωθυπουργός μετά τη μαθητική παρέλαση στην Κίσσαμο των Χανίων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να εκφράσει τη χαρά του για την επαναφορά του προνομίου του σημαιοφόρου στο Δημοτικό στους άριστους μαθητές, καθώς και για την επίλυση του θέματος της χορήγησης του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες που κατοικούν μόνιμα εκτός των ελληνικών συνόρων.
«Χαίρομαι, ιδιαίτερα που γιορτάζω την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην περιφέρεια, εδώ στην Κίσαμο στην Κρήτη, που τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας και αντλούμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον», είπε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι η 28η Οκτωβρίου δεν είναι άλλη μία ευκαιρία να τιμήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας, είναι μία ευκαιρία να αποδείξουμε το πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα την ενότητα του Ελληνισμού: Για αυτό και αποδίδω εξαιρετικά μεγάλη σημασία για τη δουλειά που έχουμε αναλάβει ώστε να μπορέσουμε να χορηγήσουμε το δικαίωμα στους Έλληνες που κατοικούν μόνιμα εκτός των ελληνικών συνόρων, το δικαίωμα ψήφου.
»Είναι μία έμπρακτη απόδειξη το πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα την ενότητα του Ελληνισμού και γνωρίζω καλά ότι η λύση η οποία έχει συμφωνηθεί μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή, αποτελεί όμως μία πρώτη έμπρακτη απόδειξη της συναίνεσης της οποίας αποδεικνύει το πολιτικό σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα το οποίο χρονίζει πολλές δεκαετίες. Και επιτέλους πιστεύω ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορέσουμε να το λύσουμε».
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι μετά από μία δεκαετία κρίσης, η πατρίδα μας και όλοι εμείς οι Έλληνες ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία με περισσότερη αυτοπεποίθηση.
Για τον συμβολισμό της 28η Οκτωβρίου, είπε ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ενότητα του έθνους και το όραμα, για μία καλύτερη Ελλάδα αλλά και το πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας: «Είμαι σίγουρος ότι σε αυτή την προσπάθεια όλες οι Ελληνίδες και Έλληνες θα συμβάλουν ώστε να ξημερώσει επιτέλους μία καλύτερη μέρα».
Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να εορτάσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Κίσσαμο Χανίων διότι, όπως ανέφερε, «θέλω να βρίσκομαι όσο γίνεται πιο συχνά στην Ελληνική περιφέρεια».
«Η Κίσσαμος είναι ένας τόπος που προσωπικά με συνδέουν πολλά πράγματα και τον αγαπώ ιδιαίτερα. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση που παίρνω όταν σε αυτές τις γιορτές, βρίσκομαι έξω από την πρωτεύουσα, στην ελληνική περιφέρεια και χαίρομαι διότι όπως διαπιστώσαμε, η Κίσσαμος είχε και πολύ κόσμο σήμερα. Από την Κίσσαμο εκπέμπεται αυτό το νέο μήνυμα της ενότητας και αισιοδοξίας που τόσο έχουμε ανάγκη» ανέφερε.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Κισσάμου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιου και στη συνέχεια βρέθηκε στο μνημείο πεσόντων Κισσάμου και κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο.
Τις εκδηλώσεις παρακολουθούν μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναούτογλου, βουλευτές των Χανίων, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας καθώς και πλήθος κόσμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια περπάτησε το κέντρο του Καστελίου ενώ παρακολούθησε την καθιερωμένη παρέλαση τμημάτων μαθητών, συλλόγων και σωματείων.
Οι εκδηλώσεις στα Χανιά
Την ιστορική επέτειο του «ΟΧΙ» τίμησαν σήμερα τα Χανιά, με τις εκδηλώσεις μνήμης στο Ηρώο των Πεσόντων στην οδό Πλουμιδάκη, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.
Εκπρόσωποι των φορέων και των αρχών του τόπου, πολιτικών, θρησκευτικών, στρατιωτικών, θεσμικών κ.α. βρέθηκαν στο σημείο και κατέθεσαν στεφάνι στην μνήμη όσων θυσίασαν την ζωή τους για την πατρίδα, πολεμώντας τις ισχυρές δυνάμεις του άξονα, του φασισμού.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο βουλευτής Χανίων Βασίλης Διγαλάκης ο οποίος παρέστη στη δοξολογία η οποία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός.
Ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στο θέμα της σημαίας:
«Πρόκειται για μια ιστορική μέρα, μία από τις μεγαλύτερες επετείους και οφείλουμε να την τιμάμε και να την γιορτάζουμε κάθε χρόνο, ώστε να θυμόμαστε την ιστορική μας μνήμη και ταυτότητα, στις δύσκολες μέρες που περνάμε αυτό τον καιρό. Η επέτειος συνοδεύεται από την επιστροφή της σημαίας στους άριστους μαθητές, αφού εμείς αυτό που θέλουμε είναι να επιβραβεύουμε την προσπάθεια, να δίνουμε κίνητρα στους μαθητές να κάνει ο καθένας το καλύτερο που μπορεί. Αυτό γίνεται με την απονομή της σημαίας στον καλύτερο και όχι με κλήρωση, η οποία σηματοδοτεί μια ισοπέδωση προς τα κάτω».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης δήλωσε:
«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης για τους αγώνες και τις θυσίες που έγιναν, αλλά και γιορτής για την ελευθερία που όλοι εμείς έχουμε, την οποία οφείλουμε να διαφυλλάτουμε, καθώς και να μαθαίνουμε μέσα από την ιστορία τι μπορούμε να καταφέρουμε αν είμαστε ενωμένοι. Επειδή η περίοδος που ζούμε έχει εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή μας, είναι σημαντικό όλοι να έχουμε συνείδηση της ιστορίας και της ευθύνης που έχουμε απέναντι».
Οι εκδηλώσεις στο Ηράκλειο
Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Ελευθερίας, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις στο Ηράκλειο για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ "το παρών" έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, εκπρόσωποι θεσμικών και πολιτειακών αρχών, ένοπλες δυνάμεις - σώματα ασφαλείας, μαθητές - εκπαιδευτικοί, αντιστασιακές οργανώσεις, σύλλογοι και πλήθος κόσμου.
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στην οποία χοροστάτησε ο σεβασμιότατος αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση στο κέντρο του Ηρακλείου.
Στο μήνυμά του ο δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε:
«Η Γενιά του 1940 στάθηκε αντάξια των ιστορικών απαιτήσεων, απέναντι στην βαρβαρότητα του φασισμού, που βεβήλωνε την μακραίωνη πορεία της Ευρώπης και τα επιτεύγματα του πολιτισμού της.
Ο Ελληνικός λαός, μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, υπερασπίστηκε με σθένος και αυταπάρνηση την ελευθερία, την τιμή, και την ανεξαρτησία της χώρας μας, όπως και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της δημοκρατίας και της ειρήνης, δίδοντας ελπίδα στα ευρωπαϊκά έθνη που βρισκόταν αντιμέτωπα με την απειλή του ναζισμού.
Η εφετινή, εβδομηκοστή ένατη Επέτειος του ιστορικού «Όχι», βρίσκει την πατρίδα μας σε μια κρίσιμη συγκυρία:προερχόμενη από μια πολυετή οικονομική κρίση, ενώ στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή υπάρχει επικίνδυνη αστάθεια.
Έχουμε χρέος να προχωρήσουμε ενωμένοι, με θέληση, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη για να υπερβούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και να διαφυλάξουμε τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας, για τα οποία θυσιάστηκαν οι αγωνιστές του 1940».
Πηγή: https://www.efsyn.gr
«Η ψήφος στους απόδημους απόδειξη της ενότητας του ελληνισμού»
Typography
- Smaller Small Medium Big Bigger
- Default Helvetica Segoe Georgia Times
- Reading Mode