Φψτογραφία: AP PHOTO
Ξεκάθαρα μηνύματα προς τον Ταγίπ Ερντογάν, να μην προχωρήσει σε στρατιωτική παρέμβαση στην αφρικανική χώρα, καθώς η ένταση μπορεί να κορυφωθεί.Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, επεξεργάζεται τις τελικές κινήσεις του για στρατιωτική συνδρομή της κυβέρνησης της Τρίπολης του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ, πληθαίνουν οι φωνές που καλούν την Άγκυρα να μείνει αμέτοχη.
Το μήνυμα που απηύθυνε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του, λίγο πριν το τέλος του χρόνου, ήταν κάτι παραπάνω από σαφές:
«Κάλεσα τον πρόεδρο Ερντογάν να μην προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, επειδή αυτό δεν θα εξισορροπούσε τις εμπλεκόμενες δυνάμεις, αλλά θα οδηγούσε σε τεράστια κορύφωση της έντασης», είπε ο Κόντε, για να προσθέσει ότι θα ξαναζητήσει από τον πρόεδρο Ερντογάν «να μην προχωρήσει» σε μια τέτοια ενέργεια.
Ο Κόντε αναφέρθηκε στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι «αναπτύσσεται συνεχής διάλογος με στόχο την επίτευξη πολιτικής λύσης, η οποία περνά, ασφαλώς, από την κατάπαυση του πυρός».
Τα δύο μηνύματα προς την Ε.Ε.
Από τη Λευκωσία, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, έκανε τη δική του παρέμβαση, σε ανάλογο ύφος και περιεχόμενο. Ο Αγκίλα Σάλεχ Ίσα ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, να μεταφέρει δύο μηνύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την κατάσταση στη χώρα του: πως οι Λίβυοι πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για το μέλλον τους και πως τυχόν στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας θα σημαίνει την πλήρη αποσταθεροποίηση, όχι μόνο της χώρας, αλλά και όλης της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, έγινε γνωστό το Σάββατο πως ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, πρόκειται να μεταβεί στη λιβυκή πρωτεύουσα στις 7 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας.
Πλησιάζει ο Χάφταρ, «τρέχει» ο Ερντογάν
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως επισπεύδει την αποστολή στρατευμάτων, καθώς οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ δηλώνουν πως βρίσκονται κοντά στο κέντρο της Τρίπολης.
Αυτό σημαίνει πως η νομοθετική πρόταση που θα εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη ίσως φτάσει στο κοινοβούλιο την προσεχή Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου κι όχι στις 8-9 Ιανουαρίου του 2020, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.
Τέλος, ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε το Σάββατο, κατά τη συνάντηση των πρόεδροι των κοινοβουλίων Κύπρου - Λιβύης, με τον Δημήτρη Συλλούρη και τον Αγκίλα Σάλεχ Ίσα να τονίζουν πως η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης «Εθνικής Συμφωνίας» της Λιβύης αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και στερείται νομικής βάσης», καθώς παραβλέπει τις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν έχει τύχει της απαιτούμενης επικύρωσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.
«Τυχόν εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή»
Typography
- Smaller Small Medium Big Bigger
- Default Helvetica Segoe Georgia Times
- Reading Mode