206 New Articles

Διονύσης Καλαματιανός: Όχι άλλα πειράματα με τον δρόμο «Πάτρα – Πύργος»

Διονύσης Καλαματιανός: Όχι άλλα πειράματα με τον δρόμο «Πάτρα – Πύργος»

Ηλεία
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Το τελευταίο τραγικό δυστύχημα στον δρόμο Πάτρας – Πύργου, το οποίο κόστισε τη ζωή δύο εκπαιδευτικών, μας συγκλόνισε όλους βαθύτατα. Δύο ακόμη θύματα προστέθηκαν στον ήδη μακρύ κατάλογο των νεκρών στον δρόμο – καρμανιόλα. Είναι σκληρό, είναι άδικο, είναι ανεπίτρεπτο να χάνονται άνθρωποι εξαιτίας κακών και ξεπερασμένων υποδομών του κράτους. Σε καμία περίπτωση οι ειδήσεις αυτές δεν χωρούν πολιτικά παιχνίδια ή αντιπαραθέσεις, είναι ωστόσο λυπηρό το γεγονός ότι τίποτα δεν φαίνεται να πτοεί την κυβέρνηση στην απόφασή της να πειραματίζεται με το ζωτικής σημασίας έργο του αυτοκινητόδρομου.

Δυστυχώς, δεν διαφαίνεται να υπάρχει η βούληση από την κυβέρνηση για την ταχύτατη εξάλειψη των συνθηκών που οδηγούν σε τέτοια τραγικά συμβάντα και εμμένει στη σκληρή της θέση για ακύρωση του ήδη εκτελούμενου έργου, ώστε να προωθήσει τις δικές της ανεδαφικές και μετέωρες επιλογές. Υποστηρίζουν πως κάνουν παρεμβάσεις προς την Κομισιόν, για να δεχθεί την πρότασή τους. Άραγε, τι περιμένουν από την Κομισιόν για ένα έργο που ήδη έχει εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2018 και ήδη κατασκευάζεται από τον Απρίλιο του 2019; Γιατί ανακόπτουν την πορεία υλοποίησης του έργου, όταν είναι απολύτως βέβαιο, σύμφωνα με εισηγήσεις ειδικών, ότι, ακόμη κι αν γίνει με τον δικό τους τρόπο, θα χαθούν άλλα τέσσερα τουλάχιστον χρόνια, με ακόμα πιο βαρύ φόρο αίματος;

Η παράταξη της ΝΔ, που ως κυβέρνηση το 2013 αφαίρεσε το τμήμα «Πάτρα – Πύργος» από την παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού, επειδή έτσι συνέφερε τότε τους εργολάβους, μας λέει τώρα δια του υπουργού Υποδομών ότι θα το…ξανακολλήσει στην παραχώρηση! Φυσικά, ο κ. Καραμανλής δεν μπήκε σε λεπτομέρειες να εξηγήσει στον λαό της Ηλείας ότι, με τη λύση της παραχώρησης, το έργο θα έχει επιπλέον κόστη, οι πολίτες θα πληρώσουν επιπλέον βάρη και πολύ πιθανόν και διόδια. Ο υλοποιούμενος σχεδιασμός του έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ελεύθερη διέλευση και υλοποίηση έως το 2023. Είναι προφανές ότι οι πολίτες της Ηλείας δεν θέλουν να χάσουν άλλα τέσσερα χρόνια και μάλιστα να τα χρυσοπληρώσουν με πρόσθετα κόστη και διόδια.

Πάνω απ’ όλα όμως, ο λαός της Ηλείας δεν θέλει να θρηνήσει κι άλλα θύματα, στον βωμό των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων που καταγγέλλεται ότι βρίσκονται πίσω από τις «αλχημείες» του κ. Καραμανλή. Η οργή πλέον, μετά και το τελευταίο δυστύχημα, ξεχειλίζει. Έξι μήνες καθυστέρησης είναι ήδη πολλοί. Όφειλε ο υπουργός να συνεχίσει το εκτελούμενο έργο, να αναθέσει τις τρεις τελευταίες εργολαβίες στους επόμενους μειοδότες και να φροντίσει για την παράδοσή του μέσα στο χρονοδιάγραμμα του ολοκληρωμένου διαγωνισμού, δηλαδή έως το 2023. Δεν είναι μόνο οι απλοί πολίτες που διαμαρτύρονται για τα πειράματα του κ. Καραμανλή με τον δρόμο, αλλά και πολιτικά πρόσωπα από τον ίδιο το χώρο της Νέας Δημοκρατίας που απαιτούν άμεση λύση και εγγυήσεις για την ολοκλήρωση του έργου.

Εμείς θα είμαστε εδώ και θα επισημαίνουμε διαρκώς το νέο έγκλημα που επιχειρείται από τον υπουργό και την παράταξη που έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την καθυστέρηση του έργου. Ένα έργο, το οποίο καρκινοβατεί από το 2007. Πλέον, όμως, η έγκριση, η χρηματοδότηση και η έναρξη εργασιών του υφίστανται. Η συνέχιση της κατασκευής του θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα. Τώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ, μπαίνει σε νέες περιπέτειες με αβέβαιη έκβαση και δυστυχώς, με νέα θύματα.

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.