319 New Articles

Δράσεις ανάδειξης και προστασίας της λίμνης Μουριάς

Σιδηροκαστρίτης Σ.
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Του Σπύρου Σιδηροκαστρίτη*

Η λίμνη Μουριά ήταν μια ζωντανή λίμνη, ζωογόνος δύναμη για τον τόπο μας η οποία έπεσε θύμα των πολιτικών της Χούντας των Συνταγματαρχών. Τα χρόνια που πέρασαν το αίτημα για την αναδημιουργία της λίμνης επαναδιατυπωνόταν συνεχώς από ενεργούς πολίτες του τόπου μας χωρίς όμως, να έχουν βρει την ανάλογη ανταπόκριση. Σήμερα μια νέα προσπάθεια προσέγγισης των υπευθύνων είναι σε εξέλιξη, μια προσπάθεια που ευελπιστούμε ότι θα ευοδώσει καρπούς. Στη νέα αυτή προσπάθεια για την αναδημιουργία της λίμνης προτάσσονται νέα δυναμικά επιχειρήματα βάση των οποίων η λίμνη θα μπορέσει να αποτελέσει μοχλός ανάπτυξης με νέες καινοτόμες δράσεις που θα συνδυάζουν την περιβαλλοντική αναγέννηση και την κοινωνική ευημερία. Στα πλαίσια αυτά είναι χρήσιμο να διατυπώνονται προτάσεις που μπορεί σήμερα με τις δεδομένες συνθήκες να μοιάζουν μακρινές και μη υλοποιήσιμες οι οποίες ωστόσο, θα μπορούν να λειτουργήσουν ως οδοδείκτες για το μέλλον.

  Η προστασία της λίμνης περνά μέσα από την ύπαρξη υποδομών που θα διαφυλάττουν την περιβαλλοντική ισορροπία και θα αναπτύσσουν παράλληλα ένα πλέγμα ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Η επιμονή στην συνύπαρξη ανθρώπινου παράγοντα και αναγεννώμενου περιβάλλοντος καθίσταται κομβική καθώς η λίμνη γειτνιάζει με την πόλη του Δήμου Πύργου, με αρκετές κοινότητές του όπως επίσης, και με το λιμάνι του Κατάκολου το οποίο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου το επισκέπτεται ένας μεγάλος αριθμός τουριστών.

Πρόσβαση και αναψυχή στην λίμνη

Η νέα λίμνη θα βρίσκεται στα όρια της Πόλης του Πύργου και θα αποτελέσει μέρος της καθημερινής βόλτας για αναψυχή – αθλητισμό. Οπότε είναι χρήσιμο να προβλεφθεί η δημιουργία ενός παραλίμνιου δρόμου για πεζοπορία, ποδηλασία χώρους πρασίνου και κιόσκια. Όπως ακόμη, και η επέκταση του σχεδίου πόλεως προς τη λίμνη.

Κτιριακές υποδομές και κατασκευές

Δημιουργία κτιρίων που θα φιλοξενούν τον φορέα διαχείρισης και ενός  Περιβαλλοντικού Κέντρου- μουσείου  το οποίο θα αναλαμβάνει την ξενάγηση των επισκεπτών στη λίμνη και την παρακολούθηση της άγριας ζωής, την εκπόνηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων με εκπαιδευτικό προσανατολισμό και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών φιλοξενίας μαθητών ή επιστημονικού προσωπικού. Ως θεματικές του Π.Κ. θα μπορούσε να είναι έκτος από την ίδια τη λίμνη, η ανάδειξη του ποταμού Αλφειού κ.ά. Η επίσκεψή στη λίμνη και στην Αρχ. Ολυμπία θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν ιδανικό συνδυασμό για εκπαιδευτικές εκδρομές. Στα πλαίσια των εγκαταστάσεων που θα δημιουργηθούν να προβλεφθούν οικήματα φιλοξενίας αθλητικών σωματείων που θα δραστηριοποιούνται σε θαλάσσια σπορ φιλικά προς το περιβάλλον. Όπως επίσης, κτίρια εστίασης, παροχής υπηρεσιών κ.λπ.

Δημιουργία θέσεων φιλοξενίας για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα

Στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει οργανωμένο κάμπινγκ οπότε θα μπορούσαν να φτιαχτούν σχετικά περιορισμένες θέσεις για τροχόσπιτα που θα παρέχουν υποδομές όπως νερό, ρεύμα κ.λπ. παρέχοντας τη δυνατότητα πολυήμερης διαμονής στην περιοχή. Η γειτνίαση του νομού μας με το λιμάνι της Πάτρας καθιστά το μέρος ιδανικό για την προσέγγιση αυτού του είδους του τουρισμού. Τα πλεονεκτήματα από την πολυήμερη παραμονή τουριστών στην περιοχή θα είναι πολλαπλά διότι έκτος από το οικονομικό όφελος θα υπάρξει και πολιτιστική ανάπτυξη μέσα από την αλληλεπίδραση και τη γνωριμία των εκδρομέων από διάφορα μέρη του κόσμου. Μια άλλη πρόταση θα μπορούσε να υλοποιηθεί θα ήταν η δημιουργία μαρίνας στη λίμνη που θα φιλοξενεί ιστιοπλοϊκά.

Αλιεία

Στη λίμνη πριν από την αποξήρανση δραστηριοποιούνταν συνεταιρισμός αλιέων όπως επίσης, και ελεύθεροι αλιείς. Το διβάρι της περιοχής εκτελούσε εξαγωγές χελιών προς την Ιταλία και εκτός από τις κρατικές εισφορές χρηματοδοτούσε κοινωφελείς δραστηριότητες στην πόλη του Πύργου. Στο νέο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί  θα μπορούσε να αναπτυχθεί η ιχθυοκαλλιέργεια. Επιπλέον, θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα ψαρέματος στη λίμνη στους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή μέσω της κρουαζιέρας και τα αλιεύματα θα μπορούσαν να μαγειρεύονται άμεσα στους χώρους εστίασης.

Γαστριμαργική ταυτότητα

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έφερε μαζί του την ισοπέδωση των τοπικών ταυτοτήτων, της ετερότητας και της μοναδικότητας κάθε περιοχής. Σ’ αυτή την ισοπεδωτική ομοιότητα του σήμερα η ανάδυση των τοπικών ταυτοτήτων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Το χέλι και τα άλλα αλιεύματα θα μπορούσαν να γίνουν το νέο αναγνωρίσιμο γαστριμαργικό τοπόσημο της περιοχής.

Σύνδεση της λίμνης με το βουνό του Κατάκολου, τη Σκαφιδιά και το δέλτα του ποταμού Αλφειού.

Η δημιουργία μονοπατιών που συνδέουν τη λίμνη με το βουνό του Κατακόλου θα δώσει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάσει ένα μοναδικό τοπίο και τη θέα της περιοχής. Το βουνό του Κατακόλου αποτελεί ένα μέρος ιδιαίτερης ομορφιάς καθώς συνδυάζει  έντονες εναλλαγές, απόρροια γεωλογικών φαινομένων όπως, οι βραχώδεις παραλίες στην πίσω πλευρά του, κόλπους και παραλίες μη προσβάσιμες από την στεριά που με τη διάνοιξη μονοπατιών θα μπορούσαν να γίνουν επισκέψιμες. Τα μονοπάτια θα μπορούσαν να συνδέσουν και άλλα αξιοθέατα της περιοχής που επεκτείνονται από το Κατάκολο έως τη Σκαφιδιά. Τέλος, ο καθαρισμός και η αξιοποίηση του δέλτα του Αλφειού θα μπορούσε να μετατρέψει ένα μέρος υποβαθμισμένο σε ένα όμορφο τόπο εξορμήσεων.

Κλείνοντας, πρέπει να τονίσουμε ότι η δημιουργία της λίμνης θα δώσει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή. Νέες τουριστικές μονάδες κα κατοικίες θα δημιουργηθούν όπως επίσης, και επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα σχετίζονται με το αναγεννώμενο περιβάλλον.   Η συνύπαρξη ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας της άγριας ζωής που ενδεχομένως κινδυνεύει από τους λαθροθήρες και θα συμβάλλει στη μη ρύπανση του φυσικού τοπίου καθώς οι κοινωνίες θα αντιληφθούν την αξία του καθαρού οικοσυστήματος.

Ο Σπύρος Σιδηροκαστρίτης είναι  δάσκαλος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Λίμνης Μουριάς και Αλφειού Ποταμού.

 

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.