518 New Articles

Διονύσης Καλαματιανός: Το «μαξιλάρι» των 37 δις ανήκει στον Ελληνικό λαό!

Διονύσης Καλαματιανός: Το «μαξιλάρι» των 37 δις ανήκει στον Ελληνικό λαό!

Ηλεία
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη δημοσιονομική της πολιτική πέτυχε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τη ρύθμιση του χρέους και την εξασφάλιση ενός αποθεματικού – «μαξιλαριού» ρευστότητας ύψους 37 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά, που προέρχονται από την τεράστια προσπάθεια και τις θυσίες του λαού πετυχαίνουν τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Είναι χρήματα που με εθνική συνείδηση συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το συμφέρον των πολιτών, ιδίως εκείνων που επλήγησαν περισσότερο κατά την πολύχρονη οικονομική κρίση. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση, έχοντας παραλάβει άδεια ταμεία το 2015 και παρ’ ότι κυβέρνησε με το «βραχνά» των μνημονίων, παρέδωσε οικονομική ρευστότητα για να χρησιμοποιηθεί σε δύσκολες στιγμές.

Όλοι θυμόμαστε ότι τα κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ, σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, αρχικά αμφισβήτησαν την ύπαρξη αυτού του «μαξιλαριού» ρευστότητας. Στη συνέχεια, αρμόδιος υφυπουργός το χαρακτήρισε σε ομιλία του στη Βουλή ως οικονομική γκάφα! Τελικά, αναγκάστηκαν ν΄ αναγνωρίσουν την αξία και την ύπαρξή του. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών διαρρέουν ότι, χρήματα αυτού του αποθεματικού αντλούνται ήδη από την 1η Απριλίου για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης.

Το «μαξιλάρι», λοιπόν, είναι υπαρκτό και μάλιστα, είναι ένα από τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία, στα οποία στηρίζεται το πλήρως κοστολογημένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και της επερχόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Ένα μέρος του είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί άμεσα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των παραγωγών και των αδύναμων συνανθρώπων μας. Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί, τόσο η κρίση διογκώνεται και αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις.

Αν πράγματι αντλούνται χρήματα από αυτό το αποθεματικό, όφειλε ο πρωθυπουργός να μιλήσει από την πρώτη στιγμή επίσημα και υπεύθυνα για αυτό, με πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης, ανταποκρινόμενος στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αξιοποιήσει το «μαξιλάρι». Είναι αδιανόητο αυτές τις κρίσιμες στιγμές που βιώνουμε να υπάρχει υποψία αδιαφάνειας, «θολών νερών» και μικροπολιτικών πρακτικών.

Γιατί άραγε η κυβέρνηση αφήνει να καλλιεργηθεί αυτή η ασάφεια και να διαρρέουν πληροφορίες που προκαλούν ερωτηματικά; Για τη στήριξη ποιων αξιοποιεί το πολύτιμο «μαξιλάρι»; Δυστυχώς, ήδη έχουμε φαινόμενα ισχυρής χρηματοδότησης μίντια, ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και κλινικών, εργολαβικών εταιριών κ.α. που έλαβαν γενναιόδωρες παροχές, επ’ ονόματι του κορονοϊού. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες παραμένουν ακάλυπτοι από τα ελλιπέστατα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί.

Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να σκορπίζει σκανδαλωδώς τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών σε ημέτερους, σε φίλους και σε κάθε λογής συμφέροντα, εν μέσω πανδημίας, την καλούμε να αλλάξει ρότα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνύσει ότι θα φέρει στη Βουλή το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα. Θα καταθέσει πρόταση για τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την πορεία της οικονομίας απαιτώντας το αυτονόητο, τη λογοδοσία για κάθε ευρώ που ξοδεύεται. Πρακτικές σαν κι αυτές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστούν ξανά.

Ο Ελληνικός λαός, με τον ιδρώτα και τις στερήσεις του οποίου δημιουργήθηκε αυτό το «μαξιλάρι» ασφαλείας, απαιτεί διαφάνεια και η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί πλήρως. Οφείλει να παρουσιάσει με πλήρη στοιχεία τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας και να μας εξηγήσει πότε, πώς και ποιους στηρίζει. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η ΝΔ έχει δημιουργήσει ένα «γκρίζο» πλαίσιο, θολώνοντας το τοπίο, δημιουργώντας έντονα την αίσθηση της αταξίας και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Δεν ενισχύει έγκαιρα, επαρκώς και ουσιαστικά τις επιχειρήσεις, τους μισθούς, την εργασία και τους αδύναμους συνανθρώπους μας. Η ευθύνη της για την επερχόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση είναι ξεκάθαρη.

Διονύσης- Χαράλαμπος Καλαματιανός

Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.