306 New Articles

Μάκης Μπαλαιούρας: «Ο Θάνατος του Εμποράκου» ή το κραχ της μεσαίας τάξης...*

Μάκης Μπαλαιούρας: «Ο Θάνατος του Εμποράκου» ή το κραχ της μεσαίας τάξης...*

Ηλεία
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Του Μάκη Μπαλαούρα**

Όλοι αυτοί που ονομάζονται μεσαία τάξη,ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες (και αγρότες), και μισθωτοί που εργάζονται με μπλοκάκι, είχαν καταβαραθρωθεί την περίοδο της κρίσης.Μέχρι το 2014, με τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ,έχαναν κάθε χρόνο 5.200 € έως 13.860 € ! Αντίθετα, επί ΣΥΡΙΖΑ η θέση τους βελτιώθηκε έχοντας αύξηση του ετήσιου εισοδήματός τους 520 έως 1500 €.

Με την υγειονομική κρίση, η  μεσαία τάξη θα πληγεί μέχρι ασφυξίας.

 Με τη μέχρι τώρα πολιτική της η κυβέρνηση δρομολογεί μέτρα μόνο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ Γερμανία άνω του 50%, Γαλλία άνω του 25 %, Ιταλία 40% του ΑΕΠ! Και μάλιστα ενώ προβλέπεται ύφεση,τουλάχιστον,10%, αρνείται να τους ενισχύσει παρά τις δυνατότητες που υπάρχουν χάρις στο ταμειακό μαξιλάρι των 37 δισ. που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, και με επιπλέον Ευρωπαϊκούς πόρους.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το σχέδιο«ανοσία της αγέλης»στην οικονομία, υλοποιώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του ΣΕΒ, που προκρίνει να γίνει Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ύφεση, για να εξοβελίσει μικρομεσαίους προχωρώντας σε αναδιανομή πλούτου, με εξαγορές και συγχωνεύσεις,υπέρ μιας επιχειρηματικής ελίτ,φυλάσσοντας το δημόσιο χρήμα για όσους επιβιώσουν. Και όλα πάνω στα ερείπια της εργασίας.

Όπως έλεγε ο Μαρξ (Κεφάλαιο)«επιδίωξη του κεφαλαίου «είναι η συγκέντρωση και…ο μετασχηματισμός πολλών μικρών κεφαλαίων σε λίγα μεγάλα».

Λεφτά υπάρχουν! Που όμως τα δίνουν;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που παρέλαβε ταμεία-σκελετούς, για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία, παρέδωσε ταμειακό μαξιλάρι 37 δισ. που η ΝΔ χαρακτήριζε «ανύπαρκτο, αχρείαστο», «άστοχο».Το Υπουργείο Οικονομικών αποκάλυψε ότι έχει δαπανήσει ήδη 12-14 από τα 37 δισ. με τρόπο αδιαφανή και είναι άγνωστο που κατευθύνθηκε αυτό το κολοσσιαίο ποσό.

Οι μέχρι τώρα αποφάσεις της κυβέρνησης αφορούν δωράκια προς φίλια Μέσα Ενημέρωσης (11+18+9+23)=61 εκατομμύρια για να λιβανίζουν την κυβέρνηση και να αποκρύπτουν τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, σκανδαλώδεις διαμεσολαβήσεις (ΚΕΚ), αδιαφανείς αναθέσεις σε κατά παραγγελία ιδρυθείσες επιχειρήσεις, καθώς και ενίσχυση των πολύ υψηλών εισοδημάτων.

Αέρας κοπανιστός στους μικρομεσαίους

Ακριβώς πριν ένα χρόνο, (9/4/2019) ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι «θα επιστρέψω στην μεσαία τάξη όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Όμως, δόθηκαν ελάχιστα προς τα μεσαία στρώματα, που αφορούν κυρίως «δάνεια-ρυθμίσεις» με επιστροφή 6 μηνών, όπου όμως τότε θα έχει συντελεστεί η καταστροφή τους, πνιγμένοι στα χρέη (εργαζόμενους- προμηθευτές-πάγια) και μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις, ούτε και στον διεθνή ανταγωνισμό, όταν οι ανταγωνιστές τους ενισχύονται από κράτη τους, ενώ εδώ όχι.Επιπλέον εξακολουθεί η αβεβαιότητα της προκαταβολής φόρου και της εξυπηρέτησης των χρεών προς τις τράπεζες!

Πυροδάνεια: Σύμφωνα με τον Άδωνη Γεωργιάδη οι επιχειρήσεις θα πάρουν (έστω) δάνειο, έως 25% του τζίρου.Οι ελάχιστες,όμως επιχειρήσεις που πήραν  «πυρόπληκτα» δάνεια, εξαιρούνται γιατί  δε μπορούν να προσκομίσουν ενημερότητα,παρά το γεγονός ότι είναι καλυμμένα από εγγύηση Δημοσίου! Χρειάζεται, αποφασιστικό μέτωπο των 5 συσχετιζόμενων Νομών, διεκδικώντας εφαρμογή της «απόφασης Χουλιαράκη».

Να “Μείνουμε Όρθιοι”

Η κυβέρνηση της ΝΔ ενεργώντας υπέρ των μεγάλων φίλιωνσυμφερόντων και σκεπτόμενη μικροπολιτικά, όπως έγραψα, αντιγράφει τη πολιτική Χούβερ που βύθισε ΗΠΑ στην ύφεση και ανεργία. Έπρεπε ήδη να είχε λάβει μέτρα εμπροσθοβαρή, αντίθετα, μας πηγαίνει στη καταστροφή με βάρκα την ελπίδα.

Δε μπορεί να στηθεί ανάκαμψη πάνω στα ερείπια χρέους!  Το 65% των τουριστικών και εμπορικών επιχειρήσεων φοβάται χρεοκοπία. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας δήλωσε ότι «για να επιβιώσουν θα χρειαστούν ένα πραγματικό σοκ ρευστότητας από Κράτος ή Τράπεζες ή συνδυαστικά».

Μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή,εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα,“Μένουμε Όρθιοι”με οριζόντια μέτρα ενίσχυσης της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάσχεση της μεγάλης οικονομικής ύφεσης και ενός 4ου μνημονίου, ζητώντας:

  1. Εργαζόμενοι

Μη αναστολή συμβάσεων, μη εκ περιτροπής εργασία, προστασία από απολύσεις.Καταβολή πλήρους μισθού για όσο καιρό δεν έχουν εργασία και όχι τα ψίχουλα των 533 € τον μήνα. Η κυβέρνηση θα έπρεπε, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να στηρίξει την εργασία προχωρώντας στην επιδότηση του μισθολογικού-ασφαλιστικού κόστους των εργαζομένων. Στη Γαλλία καλύπτει το 100%, Βρετανία,Ισπανία,Ιταλία 80%. Αντίθετα, η κυβέρνηση προκαλεί και με νέα ΠΝΠ, μεσάνυχτα Πρωτομαγιάς(!), ματαιώνει την εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού για το …2021.

  1. Επαγγελματίες

α) Καταβολή μηνιαίου επιδόματος, ίσου με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα και όχι τα (και προσβλητικά)600 ευρώ για 1,5 μήνα.

β) Παροχή ζεστού χρήματος 3 δισ. στις επιχειρήσεις,χωρίς δανεισμό.

γ) Ρευστότητα ύψους 12 δισ. με εγγύηση του δημοσίου.

Το γοργόν και σωτηρίαν φέρει…

 

*Έργο του Άρθουρ Μίλερ,που έργο θίγει τις συνέπειες του οικονομικού κραχ του 1929, τις διαψεύσεις και καταρρεύσεις προσδοκιών, κάνοντας σμπαράλια το «Αμερικάνικο όνειρο»..

**Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.