306 New Articles

Απεβίωσε από κορωνοϊό, στη Νέα Υόρκη, στις 9 Μαΐου 2020, ο Πύργιος Διονύσης Κοτσώνης

Απεβίωσε από κορωνοϊό, στη Νέα Υόρκη, στις 9 Μαΐου 2020, ο Πύργιος Διονύσης Κοτσώνης

Ηλεία
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ο Διονύσης Κοτσώνης γεννήθηκε το 1930 στον Πύργο. Αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική - Bowdoin College BA, Columbia University PhD. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή καριέρα του στην πολιτεία της Νέας Υόρκης διδάσκοντας Οικονομικά στο Hobart and William Smith Colleges (1957-1961), συνέχισε μέχρι το τέλος της καριέρας του να διδάσκει στην Αμερική - Brooklyn College and Hunter College, αλλά και σε ελληνικά πανεπιστήμια όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά, το ALBA και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε ως ερευνητής οικονομολόγος στη Federal Reserve Bank of New York και επί προεδρίας Κένεντι διετέλεσε σύμβουλος της Επιτροπής Bernstein για το ισοζύγιο πληρωμών της Αμερικής στην Ουάσινγκτον. Στη συνέχεια μεταπήδησε στη Γουόλ Στριτ ως διεθνής τραπεζίτης και το 1968 επέστρεψε στην Ελλάδα, επικεφαλής της Τράπεζας Επενδύσεων του Ανδρεάδη, για να συνεχίσει ως οικονομικός διευθυντής στον Όμιλο Επιχειρήσεων "Σκαλιστήρης", και του Ομίλου "Τιτάν". Στα τέλη της δεκαετίας του '80 συμμετείχε στην ίδρυση της Ευρωεπενδυτικής Τράπεζας, η οποία μετονομάστηκε Eurobank, του Ομίλου Λάτση. Τερμάτισε την καριέρα του με κάτι πρωτόγνωρο γι' αυτόν - μάνατζερ στη Ναυτιλία.

 

Είναι συγγραφέας ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος βιβλίου, που αποτελεί παρακαταθήκη για τις παρούσες και τις μελλοντικές γενιές. Έχει εκδοθεί και στα ελληνικά και στα αγγλικά. Στην ελληνική του έκδοση έχει ως τίτλο "Το ταξίδι - Από τον Πύργο στη Fed και από τη Wall Street στην ίδρυση της Eurobank" και είναι από τις εκδόσεις "Καλέντη" (2013).

Η αναφορά, σε σχέση με το βιβλίο, που υπάρχει στην biblionet.gr έχει ως εξής: "Με σημείο εκκίνησης τον Πύργο της προπολεμικής Ελλάδας και τελικό σταθμό τη Ναυτιλία, ο Διονύσης Κοτσώνης διαγράφει μία διαδρομή ζωής μεστής από εμπειρίες, που του χάρισε την καταξίωση μιας επίζηλης επαγγελματικής πορείας.

Τα ξέγνοιαστα καλοκαίρια των παιδικών του χρόνων στο κτήμα του Πύργου, το Κολέγιο Αθηνών, η Νέα Υόρκη των σπουδών αλλά και αφετηρία της σταδιοδρομίας του ως καθηγητή και ερευνητή οικονομολόγου στην Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής, η μετάβαση στην Ουάσινγκτον ως ειδικού εμπειρογνώμονα σε οικονομική επιτροπή επί προεδρίας Κένεντι, η ανελέητη Γουόλ Στριτ, η επιστροφή στην Ελλάδα ως επικεφαλής της Τράπεζας Επενδύσεων του Ανδρεάδη και στη συνέχεια η ίδρυση της Ευρωεπενδυτικής Τράπεζας, νυν Eurobank, αποτελούν σταθμούς μιας προσωπικής, άκρως ενδιαφέρουσας κατάθεσης οκτώ δεκαετιών αλλά και μιας γλαφυρής καταγραφής του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού πλαισίου που τις συνοδεύουν.

Δραματικά στιγμιότυπα της ελληνικής ιστορίας, Κατοχή, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος, χούντα και μεταπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της αμερικανικής, Μακαρθισμός, Κόλπος των Χοίρων, Βιετνάμ, περνούν σαν κρόουλ σε μια ταινία έντονα αυτοβιογραφική.

Με συνοδοιπόρους το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό, ο Διονύσης Κοτσώνης ταξιδεύει τους αναγνώστες σε μια ολόκληρη εποχή που έγραψε Ιστορία. Τα προσωπικά "αρχεία" της ζωής του διαθέτουν "μέγεθος μνήμης", η πρόθεσή του έχει ειλικρίνεια και η διάθεσή του αποπνέει αισιοδοξία για το μέλλον".  

 

Προέλευση φωτογραφίας: https://kalendis.gr/author-book/dionushs-kotswnhs/

Πηγή κειμένου: http://www.biblionet.gr

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.