239 New Articles

Η κυβέρνηση ΝΔ εξοβελίζει απασχόληση, στραγγαλίζει τις μικρές επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση ΝΔ εξοβελίζει απασχόληση, στραγγαλίζει τις μικρές επιχειρήσεις

Ηλεία
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Του Μάκη Μπαλαούρα*

Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε τη συνεχιζόμενη εκτίναξη και) για τον μήνα Μάιο 2020, του ποσοστού ανεργίας κατά 25,13% (ένα από τα μεγαλύτερα στη μεταπολιτευτική περίοδο)!!Ο αριθμός των ανέργων εκτινάχθηκε στους 1.162.955, δηλαδή 233.559 περισσότερους άνεργους από τον Μάιο 2019!

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ που κατέγραψε τους τζίρους όλων των κλάδων επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως την παρουσίασε η Εφ. Συντακτών, στις 45 μέρες της καραντίνας χάθηκαν 9 δισ. ευρώ από την αγορά και τις επιχειρήσεις, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ της χώρας. Και σε αυτές περιλαμβάνονται μόνο οι μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, όχι οι μικρότερες και ατομικές, για τις οποίες τα στοιχεία θα γίνουν γνωστά μετά τον Σεπτέμβρη. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι απώλειες θα αποδειχθούν διπλάσιες.

Τραγική κατάσταση, αν υπολογίσουμε και τις απώλειες από τον τουρισμό, που σύμφωνα με (μετριοπαθείς) εκτιμήσεις, θα φτάσουν τα 10 δισ.

Καλπάζει η οικονομική ύφεση

Η βαθιά οικονομική ύφεση πλήττει αλληλένδετα μισθωτούς (απολύσεις, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων), αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους επαγγελματίες-επιχειρηματίες.

Έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕ έδειξε ότι ο τζίρος έπεσεστο 50% του περσυνού και επειδή η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα απασχολεί το 89% του εργατικού δυναμικού, οι επιπτώσεις στην εργασία είναι τεράστιες.Παράλληλα η μείωση μισθών κατά 20%-23%,οδηγεί σε ένα σπιράλ επιδείνωσης με μείωση ζήτησης>> απολύσεις >> χρεοκοπία!

Και σήμερα είμαστε ακόμα στην αρχή. Το τρίτο τρίμηνο του έτουςθα καταπέσει το μιντιακό πέπλο των κυβερνητικών εξωραϊσμώνκαι θα αποκαλυφθεί η καταστροφή…

Η κυβέρνηση ή δεν έχει συνειδητοποιήσει την υφιστάμενη (και επερχόμενη) καταστροφή ή κρατάει τις γενναίες ενέσεις ρευστότητας για αργότερα, όταν θα ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας από την παρουσία των μικρών-μεσαίων επιχειρήσεων υπέρ των μεγάλων διεθνών-εγχώριων μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων. Γιατί, πως να εξηγηθεί η ανεπάρκεια και η προβληματική σύνθεση των μέτρων που μέχρι σήμερα έχει πάρει;

Κυβερνητικές ασπιρίνες σε οικονομία στην εντατική

  • Επιστρεπτέα προκαταβολή:Ενώ η αγορά στενάζει από έλλειψη ρευστότητας,οι μηχανισμοί ρευστότητας εξοβελίζουν το 90% των πληττόμενων. Στη Α΄ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής εγκρίθηκαν μόνο 52.500, δηλαδή το 7%-8%!!
  • Λίγα λεφτά, τοκογλυφικά πανωτόκια: Η ΕΚΤ χορηγεί τεράστια ρευστότητα στις τράπεζες με αρνητικόεπιτόκιο(έως -1%),αυτές δανειοδοτούν με απίστευτα πανωτόκια, έως 8%(μέσω ΤΕΠΙΧΙΙ, Ταμείο Εγγυοδοσίας κλπ)για κεφαλαία κίνησης.Από τα 54 δισ. που μπορούν να πάρουναπό ΕΚΤ, έδωσαν μόνο 4 δισ. και ζητούν ενχρήματεςεγγυήσεις που φτάνουν το 40% του δανείου και με επιτόκια μέχρι 8%. Τις πήραν χαμπάρι και έτσι εμφανίστηκαν χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί π.χ. από Γαλλία που δίνουν,(και στην Ελλάδα),δάνεια με επιτόκιο 2%!!
  • Καταβολή πολλών μαζεμένων δόσεων:Μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν από υποχρεώσεις από 31 Ιουλίου μέχρι 30 Σεπτέμβριου,αν δε δοθεί περίοδοςχάριτος και νέες ρυθμίσεις δόσεων.Όσοι έχουν ρυθμισμένες οφειλές, πρέπει να καταβάλλουνμαζεμένα τις(τουλάχιστον 5)δόσεις που, που θα εξοντώσουν τους πάντες.
  • Πετάγονται εκτός όσες ατομικές επιχειρήσειςδεν απασχολούν προσωπικό και απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων μέσω φορολογικών ταμειακών μηχανών.Δηλαδή, εξαιρούνται από το πολυδιαφημισμένο μέτρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη της επιστρεπτέας προκαταβολής 250.000αυτοαπασχολούμενοι!Αυτοί περισσεύουν! 

Να αγωνιστούμε για Μείνουμε Όρθιοι.Όλοι μαζί!

*Μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.