434 New Articles

Διονύσης Καλαματιανός για το νόμο για τις συναθροίσεις: Η ελευθερία πάντα βρίσκει τρόπο να αναπνεύσει!

Διονύσης Καλαματιανός για το νόμο για τις συναθροίσεις: Η ελευθερία πάντα βρίσκει τρόπο να αναπνεύσει!

Ηλεία
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Στην ομιλία του στη Βουλή για το νόμο που φέρνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των συναθροίσεων, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός τόνισε:

«Το νομοσχέδιο που φέρνετε προς ψήφιση βάζει στην μέγγενη το ιστορικότερο, ατομικό, συνταγματικό δικαίωμα, που ασκείται συλλογικά. Το δικαίωμα της συνάθροισης. Ένα συνταγματικό δικαίωμα που θέλετε να περιορίσετε υπέρμετρα.

Λέτε ότι δήθεν θέλετε να σταματήσετε την ταλαιπωρία των πολιτών από μικρές ομάδες διαδηλωτών. Επαναλαμβάνετε το επιχείρημα αυτό ενώ ήδη με το ΠΔ 120/2013 το ζήτημα αυτό ρυθμίζεται. Όταν η συγκέντρωση είναι μικρή η αστυνομία μπορεί να μεταφέρει τους διαδηλωτές στο πεζοδρόμιο και δεν παρακωλύεται η συγκοινωνία. Το γνωρίζετε αυτό. Ήδη εφαρμόζεται. Προσπαθείτε, όμως, να δικαιολογήσετε τον περιορισμό του συνταγματικού δικαιώματος προκαλώντας κοινωνικό αυτοματισμό.

Λέτε ότι πρέπει να προστατευθούν οι επαγγελματίες του κέντρου της Αθήνας. Όμως, τα μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα δεν τα κλείνουν οι πορείες, αλλά, η δικιά σας οικονομική πολιτική, που φέρνει ύφεση, φτώχεια και λουκέτα.

Το νομοσχέδιο σας, παρά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κάνατε, εξακολουθεί να είναι ένα απολίθωμα του πιο σκοτεινού παρελθόντος της πρόσφατης ιστορίας του τόπου. Προβήκατε σε ελάχιστες αλλαγές προκειμένου να εξασφαλίσετε την ψήφο του ΚΙΝΑΛ, ώστε να αποκτήσετε δήθεν προοδευτική νομιμοποίηση για το έκτρωμα που νομοθετείτε.

Ξεχνάτε, όμως, ότι η νομιμοποίηση εδράζεται στην ίδια την κοινωνία. Κανένας νόμος, καμία αστυνομική διάταξη δεν μπορεί να εμποδίσει τις μεγάλες κοινωνικές κινητοποιήσεις.

Η αντισυνταγματικότητα των διατάξεων είναι προφανής και επισημαίνεται από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, από φορείς και επιστήμονες.

Το άρθρο 3 του νομοσχεδίου σας επιβάλλει την υποχρέωση προηγούμενης γνωστοποίησης της συνάθροισης, ως προϋπόθεση πραγματοποίησής της. Η θέση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής είναι συντριπτική για το νομοθέτημά σας:

"..μόνη η μη γνωστοποίηση συνάθροισης δεν μπορεί ν΄ αποτελεί νόμιμο έρεισμα για τη διάλυσή της."

Περαιτέρω, τα άρθρα 7, 8 και 9 προβλέπουν περιορισμούς, δηλαδή αστυνομικές διατάξεις, με τις οποίες επιβάλλονται υποχρεώσεις στον τρόπο διεξαγωγής της συνάθροισης. Προβλέπονται κριτήρια, τα οποία όμως συνάπτονται με απλή πιθανολόγηση εκ μέρους των αρχών.

Έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 11 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορευτεί μόνο όταν επίκειται σοβαρός λόγος για την δημόσια ασφάλεια ή όταν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής.

Έτσι, με το νομοσχέδιο θεσπίζονται αντισυνταγματικά δύο νέοι λόγοι διάλυσης εν εξελίξει συνάθροισης: η παράλειψη γνωστοποίησης και η μη συμμόρφωση σε αστυνομικούς περιορισμούς.

Είναι προφανές ότι προσπαθείτε να ποδηγετήσετε το συνδικαλιστικό κίνημα και να φιμώσετε τις φωνές διαμαρτυρόμενων κοινωνικών ομάδων. Θέλετε να επιβάλλετε το δόγμα "νόμος και τάξη", προκειμένου να εγκαθιδρύσετε μια νέα καθεστηκυία τάξη.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η απραξία της Κυβέρνησης σας και η επιλεκτική χρηματοδότηση των λίγων και εκλεκτών, θα εκτοξεύσει την ύφεση, την ανεργία, τη φτώχεια. Η όξυνση των προβλημάτων στην οικονομία και την αγορά, η αύξηση της ανεργίας και η δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των πολιτών θα προκαλέσουν κοινωνικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.

Αυτές θέλετε να προλάβετε, να αποτρέψετε και να καταστείλετε. Ξέρετε ότι έρχεται ένα δύσκολο φθινόπωρο για την κοινωνική πλειοψηφία και σπεύδετε να λάβετε μέτρα περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών.

Οι συνθήκες που δημιουργείτε θα πυροδοτήσουν ένα κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας. Και τότε τι θα γίνει; Πιστεύετε πράγματι ότι με τέτοιους αντισυνταγματικούς νόμους θα καταστείλετε τη λαϊκή αντίδραση; Καταφανέστατα όχι! Στο τέλος η ελευθερία βρίσκει τρόπο να αναπνεύσει. Έτσι γίνεται πάντα!

Αυτό το αναχρονιστικό νομοθέτημα παραπέμπει σε απαγορεύσεις και καταστολή. Είχατε ευκαιρία να εκκινήσετε ένα σοβαρό και ειλικρινή διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για το θέμα αυτό. Δεν θα το κάνετε, όμως. Και δεν το κάνετε γιατί φλερτάρετε με το ακροδεξιό ακροατήριο. Αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και από όσους κινούνται στη λογική "τι Πλαστήρας-τι Παπάγος".

Οι στιγμές απαιτούν συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων για να απαντήσουμε στον αναχρονισμό, στο συντηρητισμό, στην καταστολή. Για να υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά, τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα. Για να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς μισθούς και συνολική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.»

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.