357 New Articles

Δελτίο τύπου - «Αλάνα» στην οδό Αλφειού: Προβολή ταινίας ερέθισμα για την παιδική δημιουργικότητα

Προβλήθηκε η ταινία «Coco farm» μέσω της δράσης «Σινεμά στις πλατείες» 

 

 

Για 8η χρονιά τα παιδιά της «Αλάνας» (ένα «στεγνό» οικόπεδο σε πάροδο της οδού Αλφειού 39 στον Πύργο που χρησιμεύει ως χώρος παιχνιδιού όπως παλιότερα), συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιουλίου 2024 μαζί με φίλους τους για να παρακολουθήσουν μια ταινία. Μια υπαίθρια προβολή ταινίας του προγράμματος «Σινεμά στις πλατείες» (που υλοποιεί και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους Ολυμπίας με 45 συνολικά προβολές), ένα γεγονός που τα τελευταία χρόνια προσφέρει την ευκαιρία στον «πυρήνα» των παιδιών της «Αλάνας», εκτός από το να είναι θεατές, να χρησιμοποιήσουν την δημιουργικότητα τους και να στέλνουν και τα δικά τους μηνύματα.  

 

«Όχι στο bulling ναι στη φιλία»… 

 

«Όχι στο bulling ναι στη φιλία»… αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν φέτος τα παιδιά μέσω του σκετς που ετοίμασαν που κέρδισε το χειροκρότημα όλων! Ένα σκετς, με επίκαιρο -δυστυχώς- θέμα (παιδικός εκφοβισμός), η δημιουργία του οποίου αποτέλεσε ιδέα των παιδιών που έγραψαν το σενάριο, το σκηνοθέτησαν και «μοίρασαν» τους ρόλους καταφέρνοντας να συγκινήσουν με την παρουσία τους…   

Στην «Αλάνα» βρέθηκε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας  για Παιδιά και Νέους, Παντελής Παντελόγλου, ο οποίος χαιρετίζοντας την εκδήλωση ανέφερε πως «φέτος το καλοκαίρι το Σινεμά στις πλατείες πραγματοποίει 45 συνολικά προβολές. Σε όλες προσπαθούμε να δημιουργούμε ένα πλαίσιο, μια συνθήκη, πως κάτι κοινωνικό θα συμβεί, όπως συμβαίνει εδώ στην Αλάνα». Το παρόν στην «Αλάνα» έδωσε και ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Φεστιβάλ Χρήστος Κωνσταντόπουλος.  

Λίγες στιγμές νωρίτερα ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας απευθυνόμενος στα παιδιά τόνιζε πως «σας έφερα ένα πλατάνι για να το φροντίζετε εσείς και να απολαμβάνετε στο μέλλον τη πολύτιμη σκιά του. Ελπίζουμε σε εσάς τους μικρότερους για μια καλύτερη αντιμετώπιση του Περιβάλλοντος». 

Στη συνέχεια οι παρόντες (που το βράδυ της Δευτέρας ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά στην «Αλάνα»), παρακολούθησαν την προβολή της ταινίας «Coco Farm» (Σεμπαστιάν Γκανιέ, Καναδάς, 2023), όπου μια παρέα παιδιών ξεκινούν μια φιλική προς τα ζώα φάρμα που γίνεται γρήγορα μεγάλη επιτυχία… την ταινία είδαν με μεγάλο (και ζωηρό ενίοτε) ενδιαφέρον μικροί και μεγάλοι!  

 

Και αστροπαρατήρηση… 

Το φινάλε της σύναξης στην «Αλάνα» δεν ήρθε με τα «γράμματα τέλους» της ταινίας αλλά με… αστροπαρατήρηση!  

Το μέλος του ΔΣ της αστρονομικής Εταιρείας Ηλείας «Βέγας», Νίκος Πατρίκιος, εφοδιασμένος με ένα τηλεσκόπιο βρέθηκε στο χώρο, προκαλώντας ενθουσιασμό σε μικρούς (και μεγάλους)! Ενθουσιασμό γιατί όλα όσα ανέφερε για τα άστρα προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον ενώ -ως άλλος μάγος- έφερε τα άστρα και τη σελήνη σε απόσταση αναπνοής μέσω του τηλεσκοπίου, προσφέροντας το πιο όμορφο φινάλε στη βραδιά!  

Σημειώνεται πως παράλληλα με τις προβολές, στην «Αλάνα» διοργανώνονται δράσεις με κοινωνικό πρόσημο (τις οποίες στηρίζουν και οι οικογένειες των παιδιών της γειτονιάς και όχι μόνο), όπως συγκέντρωση τροφίμων, ρούχων κ.α.  

Φέτος συγκεντρώθηκαν βιβλία για τη στήριξη του Βιβλιοπωλείου των Αστέγων Αθήνας.  

 

 

 

Δελτίο τύπου - Διονύσης Καλαματιανός: «Απαραίτητη η δημιουργία Κέντρου Υγείας στην περιοχή της Λαμπείας»

«Απαραίτητη η δημιουργία Κέντρου Υγείας στην περιοχή της Λαμπείας»

Την κρίσιμη ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Υγείας στη Λαμπεία (Δίβρη) υπογραμμίζει ο Διονύσης Καλαματιανός, σε σχετική ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι αποτελεί αρνητική κοινή διαπίστωση το έλλειμμα έστω στοιχειώδους υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας στην εκεί περιοχή. Όπως αναφέρουν οι κάτοικοί της, το Περιφερειακό Ιατρείο Λαμπείας υπολειτουργεί, ενώ τους περισσότερους μήνες του χρόνου δεν υπάρχει καν γιατρός. Παράλληλα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ κατά καιρούς διορίζονταν γιατροί στο Περιφερειακό Ιατρείο Λαμπείας, δεν εμφανιζόταν κανείς εκεί, ακόμα και για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο τοπικός πληθυσμός, οι επισκέπτες και οι διερχόμενοι να αναγκάζονται να μεταβούν στον Πύργο ή στην Πάτρα, σε περίπτωση που χρειαστούν παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να διανύσουν αποστάσεις τουλάχιστον μιας ώρας, σε πεπαλαιωμένο οδικό δίκτυο, για να τους παρασχεθεί ιατρική φροντίδα, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο, ειδικά σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και με προβλήματα υγείας.

Περαιτέρω, η υγειονομική απίσχνανση στην περιοχή δεν αποτελεί μόνο μια εξαιρετικά επικίνδυνη συνθήκη για τους άμεσα επηρεαζόμενους πολίτες, αλλά και αιτία εγκατάλειψής της καθώς η έλλειψη αξιοπρεπούς υγειονομικής περίθαλψης απομακρύνει όλο και περισσότερους κατοίκους, οδηγώντας σε κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό.

Σε δήλωσή του, ο Διονύσης Καλαματιανός τονίζει:

«Η δημόσια υγεία είναι κοινωνικό αγαθό στο οποίο όλοι και όλες πρέπει να έχουν ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση. Ασφαλώς, βασικός πυλώνας του ΕΣΥ είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που είναι κομβικής σημασίας, ιδίως για τις μικρές τοπικές κοινωνίες. Η Λαμπεία είναι  μια γεωγραφικά δυσπρόσιτη περιοχή, όπου δυστυχώς  το υφιστάμενο Περιφερειακό Ιατρείο υπολειτουργεί. Προκύπτει, λοιπόν, ότι υπάρχουν ιδιαίτερης σημασίας συγκεκριμένοι γεωγραφικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι, που επιβάλλουν τη δημιουργία ενός Κέντρου Υγείας, που θα λειτουργεί με επάρκεια, καλύπτοντας τις ανάγκες παροχής ιατρικών υπηρεσιών στην ευρύτερη εκεί ορεινή περιοχή και τα γειτονικά χωριά. Αυτό αποτελεί διαχρονικό αίτημα των κατοίκων, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις και υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν την αναγκαία αυτή υγειονομική δομή, όπως αναφέρουν και σε κοινό υπόμνημά τους Συλλογικοί Φορείς της περιοχής. Επομένως, οφείλει η Πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα για αυτή τη σημαντική κοινωνική ανάγκη.»

Δελτίο τύπου - Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας - Προβολή της ταινίας “Πίσω από τις Θημωνιές” της Ασημίνας Προέδρου, παρουσία της σκηνοθέτριας

Πύργος, πάρκο ΣΠΚ, Σάββατο 20 Ιουλίου, 21:00

 

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, δίνει για ακόμη μια χρονιά πρόσβαση στο κοινό της Ηλείας σε πολυβραβευμένες ταινίες, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τη νεοσυσταθείσα κινηματογραφική λέσχη “ΣΙΝΕΦΗΛΕΙΑ”

Το Σάββατο 20 Ιουλίου στο Πάρκο ΣΠΚ του Πύργου, θα πραγματοποιηθεί η προβολή της ταινίας “Πίσω από τις Θημωνιές” της Ασημίνας Προέδρου, με την ίδια παρούσα και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. 

Η ελληνική υποψηφιότητα για τα βραβεία Όσκαρ της περασμένης χρονιάς, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το σαρωτικό πέρασμα από τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ GOA στην Ινδία, οι φεστιβαλικές προβολές σε Ελλάδα και εξωτερικό με θετικές κριτικές, οδήγησαν σε μια εντυπωσιακή πορεία στις αίθουσες και έκαναν το κοινό να αγκαλιάσει την αριστουργηματική παραγωγή. 

Η ίδια η ταινία είναι ένα βαθιά ανθρώπινο δείγμα του ελληνικού κινηματογράφου με υπαρξιακή ματιάΈνα τραγικό γεγονός στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας φέρνει µια τριµελή ελληνική οικογένεια µπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα, µε τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεών του.

Οι καταπληκτικές ερμηνείες της Λένας Ουζουνίδου, της Ευγενίας Λάβδα και του Στάθη Σταμουλακάτου αναδεικνύουν τις αντιφάσεις των ανθρώπων, τα όρια και τα ξεπεράσματά τους, ενώ πλαισιώνουν την καθηλωτική πολλές φορές φωτογραφία της ταινίας, η οποία, όντας γυρισμένη στη λίμνη Δοϊράνη, καθιστά τον τόπο έναν ξεχωριστό πρωταγωνιστή, ένα πεδίο στο οποίο ξεδιπλώνεται, αφήνοντας τα σημάδια της, η σκληρή κοινωνική πραγματικότητα.

Όπως κάθε ταινία που ξεχωρίζει, έτσι και η ταινία της Ασημίνας Προέδρου, έχει προκύψει από πολλά διαφορετικά υλικά. Με τα λόγια της ίδιας “ενθουσιασμός, συγκίνηση, αγωνία και μαγεία” είναι τα συστατικά για ένα τέτοιο αποτέλεσμα, από κοινού με την υποστήριξη όπως αναφέρει “των ίδιων των κατοίκων της Δοϊράνης, όπως βέβαια και του συνόλου της ομάδας που μέσα από μια εξαιρετική συνεργασία, μπόρεσε να υπηρετήσει την ταινία ως συνολικό εγχείρημα”

*Η προβολή-εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και την Κινηματογραφική Λέσχη “ΣΙΝΕΦΗΛΕΙΑ” στο πλαίσιο των προβολών “Σινεμά στις Πλατείες”, με την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας/Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

** H Κινηματογραφική Λέσχη “ΣΙΝΕΦΗΛΕΙΑ” δημιουργήθηκε από ανθρώπους που αγαπούν τον κινηματογράφο, όπως και το ίδιο το Φεστιβάλ Ολυμπίας μέσα από την συνύπαρξη χρόνων στον Πύργο. Ήδη από τα πρώτα της βήματα, η Λέσχη θέτει γερές βάσεις για την προώθηση της κινηματογραφικής κουλτούρας στην περιοχή, εκκινώντας με τις κοινές προβολές και στοχεύοντας να συνεχίσει με προβολές από όλα τα κινηματογραφικά είδη, αλλά και παράλληλες δημιουργικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Ο κινηματογράφος, ο πολιτισμός, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά ζητήματα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο για την ομάδα της Λέσχης. Αρχές της “ΣΙΝΕΦΗΛΕΙΑ” είναι οι προσβάσιμες προβολές στο κοινό, ο σεβασμός στον κινηματογράφο ως τέχνη, εμπειρία, όπως και στην αίθουσα. Η Κινηματογραφική Λέσχη “ΣΙΝΕΦΗΛΕΙΑ” είναι ανοιχτή σε νέα μέλη. 

 

 

Πληροφορίες για την προβολή όπως και το πρόγραμμα του «Σινεμά στις Πλατείες», μπορείτε να δείτε στον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ Ολυμπίας: https://olympiafestival.gr

 

 

 

 

 

Δελτίο τύπου - Τεχνική συνάντηση και Συνεδρία της Διοικούσας Επιτροπής του έργου HERIT ADAPT του Προγράμματος Interreg Euro-Med στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης (Ιταλία)

Το έργο HERIT ADAPT, του Προγράμματος Interreg Euro–MED, στα πλαίσια της επιχειρησιακής αποστολής που αφορά τον Αειφόρο Τουρισμό, πραγματοποίησε την 2η Tεχνική Συνάντηση και την 2η Συνεδρία της Διοικούσας Επιτροπής, στις 11 & 12 Ιουλίου 2024, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης (Ιταλίας).

Το έργο απαντάει σε ερωτήματα όπως «πως ο τουρισμός μπορεί να γίνει πιο βιώσιμος;» και «πως τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να αποκτήσουν περισσότερη ανθεκτικότητα;»,

Κατά τη διάρκεια της τεχνικής συνάντησης, παρουσιάστηκε αναλυτικά η πρόοδος υλοποίησης των πακέτων εργασίας, ενώ επισημάνθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν για την ορθή και ομαλή υλοποίηση του έργου. Οι εταίροι του έργου παρουσίασαν τα οκτώ πιλοτικά σημεία που θα εφαρμοστεί το Μοντέλο Αειφόρου Τουρισμού, όπως επίσης ενημέρωσαν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Επικεφαλής Εταίρος, για την πρόοδο, αναφορικά με τη δημιουργία Εδαφικών Ομάδων Εργασίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, που ήταν παρών στη συνάντηση, επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα υψηλής αξίας έργο για την απόκτηση γνώσης γύρω από την προστασία των σημαντικών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την κλιματική αλλαγή αλλά και τον υπερτουρισμό. Το έργο HERIT ADART προβλέπει τη δημιουργία ενός πιο Βιώσιμου Τουρισμού για τις συμμετέχουσες περιοχές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανθεκτικότητα των μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς κατά της κλιματικής αλλαγής. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας /Region of Western Greece έχει επιλεγεί ως πιλοτικός τόπος το μνημείο-ορόσημο του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στην Π.Ε. Ηλείας, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τα συμπεράσματα της τεχνικής συνάντησης αφού το έργο εξελίσσεται χωρίς καθυστερήσεις, ενώ αποφασίστηκε η επόμενη Τεχνική Συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Πάτρα τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους».


Το Εταιρικό Σχήμα αποτελείται από 11 εταίρους από 8 ευρωπαϊκές χώρες:

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Ελλάδα),

• ATHENA, Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στις Τεχνολογίες Πληροφορίας, Επικοινωνίας και Γνώσης (Ελλάδα),

• Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (Ελλάδα),

• Πανεπιστήμιο Sapienza στη Ρώμης (Ιταλία),

• Δήμος Γένοβας (Ιταλία),

• Αρχή Ανάπτυξης Ντουμπρόβνικ DURA (Κροατία),

• Εταιρεία Ανάπτυξης και Προώθησης Τουρισμού Λεμεσού Λτδ (Κύπρος),

• Παλιά Βασιλική Πρωτεύουσα Κετίντζε (Μαυροβούνιο),

• Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (Ισπανία),

• Περιφερειακός Οργανισμός Τουρισμού Οξιτανία (Γαλλία),

• Υπουργείο Τουρισμού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.


Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εκτός του Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου, παρόντες ήταν ο Υπεύθυνος του Έργου και Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού και Απασχόλησης, Δρ. Λαυρέντιος Βασιλειάδης, η Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Βίκυ Καραπάνου και η Οικονομική Υπεύθυνη, Γεωργία Παπασπύρου.

Το έργο HERIT ADAPT συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή ¨Ένωση, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός αυτού ανέρχεται σε €2.998.740,00.

Δελτίο τύπου - Επαφές στην Αθήνα του Β. Φάμελου για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης στο Δήμο Πύργου

Οι δυνατότητες αξιοποίησης τρόπων για τη διεύρυνση της ανακύκλωσης σε όλα τα είδη και την αύξηση των υλικών που φθάνουν στο Κ.Δ.Α.Υ., εξετάστηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου κ. Βασίλης Φάμελος με τον υπεύθυνο του Τμήματος ΟΤΑ της Ε.Ε.Α.Α κ. Δημήτρη Παπασωτηρίου στην Αθήνα.

Από την πλευρά του ο κ. Φάμελος τον ενημέρωσε για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει για την επανέναρξη των δρομολογίων προς τον Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Πάτρας, όπου ο Δήμος εκτός του ότι δεν χρεώνεται για τον όγκο των υλικών που μεταφέρει στο Κ.Δ.Α.Υ., απολαμβάνει και για κάθε έτος την οικονομική ενίσχυση που απορρέει από την διανομαρχιακή συνεργασία.

Επίσης στα ταμείο του Δήμου μπαίνουν και τα χρήματα από τα ανακυκλώσιμα Υλικά που παραδίδονται στο Κ.Δ.Α.Υ. Πατρών.

Στην συζήτηση τέθηκε το θέμα του εξοπλισμού και της ανανέωσης του που έχει να κάνει με το στόλο των οχημάτων για την ανακύκλωση και τους κάδους που θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό.

Κατατέθηκε αίτημα από τον Δήμο προς την Ε.Ε.Α.Α. προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα συστοιχιών τεσσάρων ρευμάτων (κάδοι) που θα τοποθετηθούν στις σχολικές μονάδες και στις γωνίες ανακύκλωσης.

Συζητήθηκε μεταξύ άλλων η γενικότερη κατάσταση και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η ανακύκλωση σε όλη την επικράτεια και τι πρόκειται να αλλάξει με το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να περάσει από την βουλή το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επαφές για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης στις συσκευές, οικιακά τηγανελαια και στρώματα.

Δελτίο τύπου - Την Πέμπτη 18 Ιουλίου και ώρα 21:15 - Συναυλία με τους Dueto 3A στην πλατεία Ραχών με διοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων


Ξεχωριστή συναυλία με τους Dueto 3A θα δοθεί την Πέμπτη 18 Ιουλίου και ώρα 21:15, στην πλατεία Ραχών του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με συνδιοργάνωση από το Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και υποστήριξη από τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Ραχών «Η στροφυλιά».

Η είσοδος για τους θεατές θα είναι ελεύθερη.Δελτίο τύπου - Άκρως εποικοδομητική συνάντηση του Δημάρχου Ανδραβίδας - Κυλλήνης με τον Υφυπουργό Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη

Άκρως εποικοδομητική ήταν η συνάντηση του Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα με τον Υφυπουργό Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη. Τα θέματα στην ατζέντα της συζήτησης ήταν αρκετά, με τον κ. Σπανάκη να ανταποκρίνεται θετικά σε όλα.

Αρχικά, ο Υφυπουργός ενημέρωσε πως θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την τακτοποίηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Ακολούθως, ο κ. Σπανάκης δεσμεύτηκε προς τον Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης πως από τον Οκτώβριο θα γίνει αναπλήρωση των δύο θέσεων μηχανικών του Δήμου της προκήρυξης του ΑΣΕΠ Κ13.

Σε ότι αφορά το μεγάλο έργο αγροτικής οδοποιίας ύψους 1.900.000 ευρώ για τον Δήμο που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», σύντομα θα έχουμε την απόφαση έγκρισης και θα ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στην συνάντηση θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον νέες εντάξεις για χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης για αντιπλημμυρικά και άλλα έργα.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Γιάννης Λέντζας προσκάλεσε τον Βασίλη Σπανάκη να επισκεφθεί τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών ο φίλος Βασίλης Σπανάκης έδειξε το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τον Δήμο μας. Είναι φίλος του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης και τον ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματά μας», τόνισε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας.


Μικρά ιστορικά - Ο τότε Μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος ως πρόεδρος του σχολείου της Αλλιάνζ Φρανσαίζ

Πλήθος δημοσιευμάτων στην εφημερίδα "Πατρίς" Πύργου της δεκαετίας του 1930 σχετικά με τη δράση της Αλλιάνζ Φρανσαίζ Ηλείας της οποίας Πρόεδρος ήταν ο Αντώνιος.

Το σχολείο της Αλλιάνζ Φρανσαίζ στον Πύργο, όπως και σε άλλες περιοχές του ελληνικού χώρου δεχόταν μαθητές με έναρξη της χρονιάς κάθε Οκτώβριο.

Κάθε χρονιά έβγαινε ανακοίνωση την οποία υπέγραφε ο ποτέ Ηλείας Αντώνιος και καλούσε τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους, με ετήσιο κόστος 200 δρχ.

Η Αλλιάνζ χρησιμοποιούσε τις εγκαταστάσεις του Πρακτικού Λυκείου.

Επίσης διαφημίζονταν και οι ικανότητες του τότε καθηγητή γαλλικών Ανταλίδη.

Κάθε χρόνο γινόταν η σχολική εορτή της Αλλιάνζ και τουλάχιστον το 1936 έγινε στο Γυμνάσιο Αρρένων.

Πολλοί παλαιοί Πυργιώτες έμαθαν γαλλικά στην Αλλιάνζ Φρανσαίζ, όπως τα μέλη της οικογένειας της συζύγου μου Πόπης, που είχαν να το λένε.

Ανοικτή επιστολή - Τάκης Αντωνακόπουλος - Τι συμβαίνει στον τομέα της ύδρευσης του Δήμου Πύργου;

ΠΡΟΣ: κ.ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΥΡΓΟΥ
ΚΟΙΝ.: ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΕΥΑΠ
            Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΠΔΕ
            κ.ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
            ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
            ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
 
ΘΕΜΑ:ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ?
             ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ?
 
Κύριε δήμαρχε,
 
Παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε εγγράφως, σχετικά με τα  με τα συμβαίνοντα στον τομέα της ύδρευσης του δήμου.
 
1.Χρησιμοποιείται νερό προς ύδρευση από παλιές γεωτρήσεις σε μεγάλο αριθμό κοινοτήτων? Υπάρχει γραπτή έγκριση ή εντολή από εσάς ή την ΔΕΥΑΠ για αυτή την χρήση?Γιατί είχε καταργηθεί η χρήση συγκεκριμένων γεωτρήσεων μέχρι σήμερα? Τι άλλαξε τώρα? Υπάρχουν εργαστηριακές αναλύσεις καταλληλότητας του πόσιμου ύδατος που προέρχεται από τις γεωτρήσεις? Τα εργαστήρια είναι πιστοποιημένα? 
 
2.Χρησιμοποιούνται υδροφόρα βυτία για μεταφορά πόσιμου ύδατος προς συγκεκριμένες κοινότητες? Τα βυτία αυτά είναι ανοξείδωτα πιστοποιημένα ? Το νερό που μεταφέρουν έχει ελεγχθεί, υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα? Υπάρχουν αποφάσεις ανάθεσης της εργασίας μεταφοράς στους επαγγελματίες ιδιοκτήτες των βυτίων? Από ποιο κωδικό του προυπολογισμού θα γίνει η πληρωμή? 
 
3,Σχετικά με τις υδατοδεξαμενές στο ΒΟΥΝΑΡΓΟ και την ΒΡΟΧΙΤΣΑ η ανάθεση κατασκευής είχε γίνει το 2023 (προ των εκλογών). Στο ΒΟΥΝΑΡΓΟ ήδη λειτουργεί η δεξαμενή.Στην ΒΡΟΧΙΤΣΑ γιατί καθυστέρησε αδικαιολόγητα η κατασκευή της δεξαμενής και ακόμα δεν έχει λειτουργήσει?
 
4.Η διαχείριση του συστήματος παροχής και διανομής νερού στο δίκτυο ύδρευσης χαρακτηρίζεται από ορθολογισμό και ενέργειες προτεραιότητας? Δηλαδή προηγούνται οι ανάγκες των κατοίκων του δήμου έναντι άλλων χρήσεων (εμπορικών) ? Επιτρέπεται ο δήμος να εμπορεύεται το νερό?
 
Γνωρίζουμε από τους κατοίκους αλλά και αιρετούς τι ακριβώς συμβαίνει. Επίσης πολλές δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο αποδεικνύουν επικίνδυνες επιλογές σχετικά με την δημόσια υγεία.
 
Τα ερωτήματα μας είναι ερωτήματα χιλιάδων συμπολιτών, είναι ερωτήματα της κοινής λογικής.
 
ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 
ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ 
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 
ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Ενημερωτική Εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ηλείας  για τη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Εκδήλωση με θέμα «Παρουσίαση του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ» και «Παρουσίαση όλων των δράσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB, για τη στήριξη και την ευνοϊκή χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας» διοργανώνουν το Επιμελητήριο Ηλείας και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB την Τετάρτη, 17 Ιουλίου, στις 7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας (4ος όροφος).

Η παρουσίαση των ανωτέρω δράσεων καθώς και στοχευμένων εργαλείων στήριξης και ευνοϊκής χρηματοδότησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας θα γίνει από τη διευθύνουσα σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ισμήνη Παπακυρίλλου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι επιχειρήσεις της Ηλείας θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν όχι μόνο με τα καινούρια και χαμηλού κόστους χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και με τις οικονομικές και τεχνικές παραμέτρους του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας – ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, με απώτερο στόχο τη διεύρυνση του κύκλου εργασιών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Με το πέρας της παρουσίασης, θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, όπου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να διατυπώσουν τα ερωτήματά τους.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Συνάντηση Δρ. Δ. Αυγερινοπούλου με κα. Ν. Κόλλια, Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Οικονομικών  για θέματα  τακτοποίησης παράκτιας ζώνης

Συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών είχε το απόγευμα της Πέμπτης, 10 Ιουλίου, η Δρ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Νομού Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής με την κα Νάγια Κόλλια, Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου. Η Πρόεδρος έθεσε το θέμα τακτοποίησης των οικισμών της παράκτιας ζώνης του Ν. Ηλείας, έτσι όπως αυτή έχει αναπτυχθεί με το νέο σχεδιασμό και τη νομοθεσία, αλλά και με τα νέα δεδομένα χάραξης Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΕΣΠΚΑ). Ζήτησε δε την οριστική διευθέτηση θεμάτων τα οποία εκκρεμούν επί μακρόν ως προς την τακτοποίηση των παράκτιων οικισμών, ώστε να τεθεί σε στέρεες βάσεις η βιώσιμη "γαλάζια ανάπτυξη", στην οποία πρέπει να στηρίζονται οι εν λόγω περιοχές. 

Ας σημειωθεί ότι ολόκληρο το μέτωπο της παράκτιας ζώνης του Ν. Ηλείας, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο της χώρας, προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης της γαλάζιας οικονομίας, μιας έξυπνης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης με πολλά οφέλη τόσο για το ίδιο το περιβάλλον όσο και για την τοπική κοινωνία.

Η κα Κόλλια δεσμεύτηκε όπως εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, ενώ θα ακολουθήσουν σχετικές συναντήσεις με φορείς. 


Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.