357 New Articles

Δελτίο τύπου - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κατέπληξε το κοινό η παιδική - εφηβική Θεατρική Ομάδα του Ελληνικού Ωδείου Πύργου!

-Παρουσίασε την παράσταση «ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΣΚΙΑΧΤΡΟΥ» στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ


Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 το βράδυ, στο κατάμεστο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ η παράσταση ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΣΚΙΑΧΤΡΟΥ του Ευγένιου Τριβυζά, σε διασκευή Σταύρου Ρομποτή, από την Παιδική Θεατρική Ομάδα του Παραρτήματος Πύργου του Ελληνικού Ωδείου.

Οι γονείς, οι σπουδαστές οι καθηγητές και οι φίλοι του Ωδείου είχαν τη χαρά να απολαύσουν μία εξαιρετική παράσταση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων και καταχειροκροτήθηκε. Δικαιώνεται έτσι η επιλογή της Διοίκησης του Ωδείου να εντάξει το θέατρο στο εκπαιδευτικό του έργο, καθώς αποτελεί τέχνη υψηλής πνευματικής αξίας που καλλιεργεί τον άνθρωπο όπως και η μουσική.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου «Ορφεύς» 1932 και Διοικητικός Διευθυντής του Ωδείου Γεώργιος Γεωργόπουλος, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε την παιδική θεατρική ομάδα του Ωδείου για την προσπάθεια όλης της χρονιάς καθώς και όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της παράστασης, ιδίως δε τον Σταύρο Ρομποτή. «Τα παιδιά με μεγάλη ευκολία αλλάζουν την πραγματικότητα και διασκεδάζοντας επινοούν νέες συνθήκες δημιουργώντας νέους κόσμους που χωράνε όλες οι πιθανές και απίθανες εκδοχές του κόσμου που ζούμε» , τόνισε ο κ. Γεωργόπουλος, προσθέτοντας:

«Μέσα από την δημιουργική τέχνη του θεάτρου, τα παιδιά μπορούν να εκφράζουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις και την φαντασία τους. Μπορούν να παίξουν με τις επιθυμίες και τους φόβους τους, τις "καλές" και τις "λιγότερο καλές" πλευρές του εαυτού τους. Μαθαίνουν να κατανοούν καλύτερα τον πολύπλοκο κόσμο των μεγάλων, φέρνοντάς τον στα μέτρα των μικρών».

Πρόκειται για την τέταρτη συνολικά από τις προσπάθειες του θεατρικού εργαστηρίου με υπεύθυνο τον Σταύρο Ρομποτή - ψυχή όχι μόνο της θεατρικής ομάδας του Ωδείου αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής δραστηριότητας της πόλης μας - ο οποίος έκανε την διασκευή - προσαρμογή του κειμένου αλλά και τη σκηνοθεσία του έργου.

Ο Σταύρος Ρομποτής, στο κλείσιμο της παράστασης, ευχαρίστησε τα παιδιά και τους γονείς, όπως επίσης και το Ελληνικό Ωδείο που τον ενισχύει στο έργο του και προσωπικά τον Πρόεδρο που είναι δίπλα στην παιδική θεατρική ομάδα του Σωματείου – Ωδείου με όλες του τις δυνάμεις . «Ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα τεράστιο μπράβο σε αυτά τα μικρά παιδιά που απόψε έμοιαζαν στα μάτια μου τόσο μεγάλα που τρύπησαν το ταβάνι του θεάτρου. Το σκιάχτρο μας κατάφερε και πέταξε ψηλά αφού μας έδωσε μαθήματα ζωής. Ευχαριστώ πολύ τους γονείς για την εμπιστοσύνη», τόνισε. Αναφερόμενος στο έργο, πρόσθεσε ότι με διασκεδαστικό και αυθόρμητο τρόπο προβάλλονται θεμελιώδεις έννοιες όπως η αγάπη, η δύναμη της θέλησης, η φιλία, η ομαδικότητα και η ελευθερία, δείχνοντάς μας ότι ακόμα και το πιο ταπεινό σκιάχτρο μπορεί να ακολουθήσει τα όνειρά του, πέρα από κάθε φόβο και κάθε φόβητρο.

Οι μικροί πρωταγωνιστές συγκίνησαν με την εκφραστικότητά τους, το ταλέντο τους και κατάφεραν να ταξιδέψουν το κοινό με έναν μοναδικό τρόπο, μεταφέροντας ένα μήνυμα ζωής σε όλους μας!

Αλφαβητικά οι μικροί πρωταγωνιστές ήταν:

Αθανασόπουλος Γιώργος, Αθανάτου Αλεξάνδρα, Αθανάτου Ευγενία, Δέλγα Μαρία-Σοφία, Κουζή Βαλέρια, Κουκουριτάκη Γεωργία, Μπενέτση Ηλιάνα, Ραδαίος Χαράλαμπος, Τσαμπουρλής Κωνσταντίνος, Χολή Ευφροσύνη – Νεκταρία.

Το Ελληνικό Ωδείο Πύργου – Μουσικός Σύλλογος «Ορφεύς» ευχαριστεί θερμά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Παναγιώτη Μπράμο για την συνδιοργάνωση της παράστασης και τη διαρκή στήριξή του. Επίσης ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Πύργου, τον Πολιτιστικό του Οργανισμό και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Γιώργο Κάρδαρη για την παραχώρηση του θεάτρου ΑΠΟΛΛΩΝ .

Ευχαριστεί ακόμα όλους τους υποστηριχτές αλλά και όσους συνέβαλαν με την πολύτιμη συνεισφορά τους: τον Πάνο Μοσχόπουλο (ανθοπωλείο ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ) που στολίζει με άνθη τις εκδηλώσεις του Ωδείου, τον Γιάννη Τερζή (σούπερ μάρκετ ΤΕΡΖΗΣ) για την διαρκή συμβολή του, τον Βασίλη Αγγελάκο & την Γεωργία Μπούρου με το Φωτογραφείο τους, τη Διαφημιστική THREEG, τους ανθρώπους του θεάτρου ΑΠΟΛΛΩΝ, όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας & ενημέρωσης της πόλης μας που πρόβαλλαν με τον καλύτερο τρόπο την παράσταση και πάντα υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Ελληνικού Ωδείου Πύργου, καθώς και την Ηχοφωτιστική κάλυψη ADSound.

Σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν εμπράκτως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσικού Συλλόγου «Ορφεύς» 1932/ Ελληνικό Ωδείο Πύργου.

Την παράσταση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας και Παλαιών Προσκόπων Ηλείας Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων κ.α.

Το Παιδικό – Εφηβικό Θεατρικό Εργαστήρι του Ελληνικού Ωδείου Πύργου ξεκινά τις πρόβες του για την νέα σχολική χρονιά 2024-2025, τον Σεπτέμβριο και μπορούν όλα τα παιδιά ηλικίας 8-17 να συμμετέχουν και να γνωρίσουν την μαγεία του θεάτρου!

Δελτίο τύπου - Μάκης Μπαλαούρας: Πανηγυρική αθώωση μου Και για τη Follie Follie

  • Ούτε με χρημάτισαν ούτε έγινε παρέμβαση μου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς!

  • Το κατηγορητήριο στηρίχθηκε σε ένα mail κάποιου ευφάνταστου χαμηλό-υπάλληλου που ήθελε να πείσει τους εργοδότες του ότι είναι ο μόνος έμπιστος για ανέλθει στην ιεραρχία, εμπλέκοντας εμένα και τη μισή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

  • Καθάρισα και τη τελευταία λάσπη που μου έριξαν!

Την Τετάρτη 3 Ιουλίου, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών με έκρινε ομόφωνα αθώο, ενώ και η εισαγγελική πρόταση ήταν απαλλακτική.

Ένας σαθρός έλεγχος

Ο «έλεγχος» της ελληνικής «Price Water House», δυστυχώς υπήρξε πλημμελής και μη τεκμηριωμένος, με την παράθεση «φύρδην μίγδην» στοιχείων, χωρίς διερεύνηση της βασιμότητάς τους. Επίσης παρουσίασαν email με έμφαση στα ονόματα στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που διοχετεύτηκαν άμεσα προς διαπόμπευση και πολιτική εκμετάλλευση στα αιμοδιψή φίλια ΜΜΕ, καθώς και από τη ΝΔ. Δεν πραγματοποιήθηκε έλεγχος και εξέταση κομβικών μαρτύρων, όπως του Ταμία της Follie!! Ο υπεύθυνος του ελέγχου Αντώνης Αντωνιάδης, αναγκάστηκε να παραδεχτεί στο δικαστήριο τις δομικές ανεπάρκειες του ελέγχου, χωρίς όμως να ζητήσει συγνώμη!

Ακόμα και οι πολιτικοί αντίπαλοι μου χλεύασαν το επερχόμενο κατηγορητήριο (Βουλή 14/4/2021):

Κεγκέρογλου: «Βλέπω ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο μόνο ένα στήσιμο μιας ιστορίας από κάποιον για να οικονομήσει λεφτά από την διοίκηση εκμεταλλευόμενος και συκοφαντώντας άλλα άτομα»!

Πλεύρης: «με email δεν το θεωρούμε ικανό να πούμε ότι αυτό από μόνο του είναι στοιχείο για να πάμε σε προκαταρκτική επιτροπή»!

Η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος

Παρά ταύτα, και με μόνο στοιχείο τα emails ενός χαμηλόβαθμου υπαλλήλου και παρά την προηγηθείσα συζήτηση στη Βουλή, η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, ούτε καν με στοιχειώδη έλεγχο, με ευκολία έκρινε ότι «προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις τελέσεως του πλημμελήματος της εμπορίας επιρροής»(!), με ανύπαρκτες ενδείξεις χωρίς στοιχεία και χωρίς περαιτέρω έρευνα.

Βέβαια το σκηνικό το προετοίμασαν Αρχιερείς και Αρχιέρειες της μαυρο-κίτρινης δημοσιογραφίας έξαλλοι/ες, ως στρατοδίκες της Χούντας με φανατισμό ιεροεξεταστών, κραύγαζαν «Άρον Σταύρωσον αυτόν», διαπομπεύοντας με καθημερινά χωρίς καν να ζητήσουν την άποψη μου.

Πολλά «ειδησεογραφικά» σάιτ, κυρίως όμως ο εκδότης «εφημερίδας» «ΜΠΑΜ» Πέτρος Κουσουλός, ένα mononews.gr και η Ιωάννα Μάνδρου στο ΣΚΑΪ και στη «σοβαρή» «Καθημερινή», ως θηλυκός βασιλικός επίτροπος, όπως ο περιβόητος χουντικός στρατοδίκης Λιαπής. Και από πίσω, ως αναπληρώτρια βασιλική επίτροπος η Σία Κοσιώνη, που αλλοίωναν τις απόψεις μου για να στηρίξουν την «ανηθικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω εμού. Χλεύασαν ακόμα και επιστολή μου διαμαρτυρίας που ζητούσα «την τήρηση της στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας, με την ισότιμη παρουσίαση της δικής μου θέσης»!

Στόχος η δολοφονία χαρακτήρα μου

Παράλληλα, η πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης στο βωμό του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου υπήρξε εντυπωσιακή. Η ΝΔ συνεπικουρούμενη από τα γνωστά ΜΜΕ- έστησε ένα κακόγουστο παιχνίδι κανιβαλικών εντυπώσεων πάνω σε μια ανύπαρκτη υπόθεση με στόχο τη δολοφονία χαρακτήρα μου.

Εδώ ταιριάζει η ρήση της Ελένης Βλάχου: «Στην Ελλάδα η ηθική είναι ποινικό αδίκημα»….

Η απολύτως αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου και η δικαίωση για δεύτερη φορά, όπως και στην υπόθεση σπίλωσης μου από «ΤΑ ΝΕΑ» που με είχαν κατηγορήσει- ψευδώς και καταδικάστηκαν για δυσφήμηση, όμως οι ρετσινιές τους έμειναν.

Οι αποφάσεις των δικαστηρίων που με κράτησαν στη κοινωνία «άσπιλο και αμόλυντο» μου θύμισαν τη ρύση «Υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας»…

Ευχαριστώ θερμά τους μάρτυρες υπεράσπισης μου: Αλέκο Φλαμπουράρη, Δημήτρη Παπαχρήστο, Σταύρο Αραχωβίτη, Αλέξη Χαρίτση, τους τότε διοικητές των Νοσοκομείων Ηλείας, Κώστα Διαμαντόπουλο- Γιάννη Λέντζα και τον Κώστα Τζαβάρα, που δε δίστασε να υπερασπιστεί με ζέση έναν πολιτικό του αντίπαλο! Αυτή του η στάση πραγματικά προάγει τη δημοκρατία και το πολιτικό ήθος.

Τέλος, τον δικηγόρο μου Βασίλη Παπαστεργίου που με στήριζε με τη νομική επιχειρηματολογία του και την αισιόδοξη λογική του!


Δελτίο τύπου - Τι ζήτησε ο Υφ. Προστασίας του Πολίτη, Αν. Νικολακόπουλος από τον αρμόδιο Υφ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλο Ανδρέας Νικολακόπουλος: «Ενισχύουμε άμεσα τους πυρόπληκτους Δήμους της Ηλείας»

-Αίτημα για κάλυψη αναγκών σε όλους τους Δήμους της Ηλείας

Οι ανάγκες και τα προβλήματα όλων των Δήμων της Ηλείας, που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τέθηκαν συνολικά από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και Βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλο, προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, σε συνάντηση που δρομολογήθηκε και πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν το νομό.

Η συνεργασία των δύο Υφυπουργών είναι συνεχής, για την προώθηση και επίλυση ζητημάτων του νομού, και η νέα συνάντηση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες, για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προέκυψαν από τις πυρκαγιές.

Δήμοι Πύργου και Ήλιδας

Σε προτεραιότητα τέθηκαν οι πυρόπληκτοι Δήμοι Πύργου και Ήλιδας, με τον κ. Νικολακόπουλο να ζητά να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες από το Υπουργείο, για την καταβολή αποζημιώσεων για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Να σημειωθεί ότι προηγουμένως, ο κ. Νικολακόπουλος είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων για το ζωϊκό κεφάλαιο που επλήγη, ενώ προωθούνται ήδη οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τον ΕΛΓΑ, ώστε να προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η καταβολή αποζημιώσεων και για το φυτικό κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα, ο κ. Νικολακόπουλος ζήτησε από τον κ. Τριαντόπουλο την ενίσχυση των δήμων που επλήγησαν, στο σκέλος που αφορά το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση και βάσει των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί, εξασφαλίζεται ποσό ύψους 300.000 ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση για το Δήμο Ήλιδας, για την αποκατάσταση κύριων και αγροτικών οδών, καθώς και για τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού και ύδρευσης. Σχετικά με τα αιτήματα που αφορούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, ο κ. Νικολακόπουλος σε συνεργασία με τον Δήμο, θα τα θέσει το επόμενο διάστημα στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όσον αφορά το Δήμο Πύργου, ήδη ο κ. Υφυπουργός είναι σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, προκειμένου να διατυπωθούν επ’ ακριβώς τα αιτήματα για ενίσχυση, στη βάση των πραγματικών αναγκών και του ακριβούς μεγέθους των ζημιών, και να τεθούν εκ νέου.


Δήμος Πηνειού

Πέραν των πυρόπληκτων περιοχών, ο κ. Νικολακόπουλος έθεσε και ζητήματα που αφορούν τους υπόλοιπους δήμους της Ηλείας.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησαν με τον Δήμαρχο Πηνειού στο Υπουργείο Εσωτερικών, και την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο για σχετικό αίτημα του Δήμου, προωθείται από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης η έγκριση ποσού ύψους 200.000 ευρώ, ως αποζημίωση για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, που είχαν πλήξει παλαιότερα το Δήμο.

Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Σε ό,τι αφορά το δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και σε συνέχεια της συνεργασίας και της συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί με τον Δήμαρχο, κατά την επίσκεψη των δύο Υφυπουργών στο Δημαρχείο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, για το γνωστό θέμα που αφορά την αποκατάσταση και τη διαμόρφωση της γέφυρας στο Πλουτοχώρι, για το οποίο αμέσως μετά τη συνάντηση είχε εξασφαλιστεί κονδύλι ύψους 900.000 ευρώ, ο κ. Νικολακόπουλος από κοινού με τον Δήμαρχο, έκαναν λόγο για την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης ύψους 300.000 ευρώ (σύνολο 1.200.000 ευρώ), προκειμένου να εκτελεστεί άρτια το έργο. Επιπλέον, τέθηκαν υπόψιν του κ. Τριαντόπουλου και τα υπόλοιπα αναγκαία έργα που αφορούν τον συγκεκριμένο Δήμο, για τα οποία θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση στο μέλλον.

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Στον Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης, προχωρά η διαδικασία χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του δρόμου που έχει υποστεί ζημιά στο Κάστρο (όπως είχε τεθεί το σχετικό αίτημα από την δημοτική αρχή). Ο κ. Νικολακόπουλος πέραν του αρχικού ποσού 1.150.000 ευρώ, που εκτιμήθηκε από τις υπηρεσίες ότι θα χρειαστεί για την πλήρη αποκατάσταση του δρόμου, ζήτησε να υπάρξει επιπλέον ενίσχυση της τάξης των 500.000 ευρώ, για τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα που θα θωρακίσουν ακόμη περισσότερο την περιοχή.

Δήμοι Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως

Αναφορικά με το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, προχωρούν οι παρεμβάσεις μετά τη γενναία έγκριση χρηματοδότησης ύψους 1,2 εκ. ευρώ, ενώ τέθηκαν και οι υπόλοιπες ανάγκες της περιοχής.

Για τον Δήμο Ζαχάρως, συζητήθηκε εκ νέου το θέμα της αποκατάστασης του γηπέδου Ζαχάρως, τα προβλήματα του οποίου είχε δει από κοντά ο κ. Τριαντόπουλος σε επίσκεψή του στην περιοχή, και θα προχωρήσει η διαδικασία σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Εκκρεμείς αποζημιώσεις από το 2021

Να σημειωθεί τέλος, ότι ο κ. Νικολακόπουλος έθεσε εκ νέου το θέμα της τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων καταβολής αποζημιώσεων για τις πυρκαγιές του 2021, όσον αφορά τις περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας και του Πύργου, καθώς και για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Ηλείας, ενημερώθηκε για το στάδιο που βρίσκεται η διαδικασία και ζήτησε επίσπευση των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, προς όφελος τελικά των ίδιων των πολιτών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.


Δελτίο τύπου - 2ο WEST BEER FESTIVAL: Η μεγαλύτερη γιορτή χειροποίητης μπύρας έρχεται στον Πύργο!

Το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουλίου ελάτε να γιορτάσετε μαζί μας στο αγαπημένο event του καλοκαιριού! Το 2ο WEST BEER FESTIVAL έρχεται στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στη μεγαλύτερη γιορτή χειροποίητης μπύρας! 

Ένα διήμερο φεστιβάλ όπου οι λάτρεις της μπύρας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία μοναδική τριήμερη περιήγηση, πλημμυρισμένη από αρώματα βύνης, λυκίσκου, λουλουδιών και εσπεριδοειδών!

Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με φρέσκια χειροποίητη μπύρα, απολαυστικό street food, με μεγάλες συναυλίες κάθε ημέρα και θετική ενέργεια!

Η Dream Team της ελληνικής μικροζυθοποιίας θα βρίσκεται στον Πύργο για μία αξέχαστη εμπειρία! 

Ένα είναι σίγουρο: οι μπίρες του WEST BEER FESTIVAL δεν θα σας αφήσουν αδιάφορους!

Πέρυσι, το WEST BEER FESTIVAL φιλοξένησε πάνω από 2.000 επισκέπτες στον Πύργο. Φέτος, στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή ετοιμαστείτε για ένα πάρτι που όμοιό του δεν θα έχετε ξαναδεί!

Μπύρες

Alea, Ammousa, Carpinus, Kalamata, Magna, Morias, Mustaki, Sourmena, Taos, 608 brewing

Καλλιτέχνες 

6 Ιουλίου

Opening act: Ελεύθερη Πτώση 

Συναυλία: Δημήτρης Καρράς - Ιωάννα Καβρουλάκη - Γρηγόρης Κλιούμης (Υπόγεια ρεύματα) - Θεοδοσία Τσάτσου.

7 Ιουλίου

Opening act: Stereopana

Συναυλία: Μωζάικ (Η αγαπημένη μπάντα του «Μουσικού Κουτιού»)

 

Οι πύλες ανοίγουν για το κοινό στις 18:00 το απόγευμα. Είσοδος Δωρεάν

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικης Ελλαδας & του Δήμου Πύργου

 

(ΦΩΤΟ: από το περσινό event στο Πάρκο ΣΠΚ)

Δελτίο τύπου - Πολιτική απόφαση συνεδρίασης Μεταβατικού Πανελλαδικού Συντονιστικού Νέας Αριστεράς

  1. Απολογισμός εκλογικού αποτελέσματος ευρωεκλογών 9ης Ιουνίου

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου ήταν αρνητικό για τη Νέα Αριστερά, αφού το ποσοστό που έλαβε ήταν πολύ χαμηλότερο των προσδοκιών της και απέτυχε να εκλέξει ευρωβουλευτή/ρια. Προφανώς απαιτείται η Νέα Αριστερά να αναλύσει διεξοδικά το αποτέλεσμα και να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για τα δομικά προβλήματα αλλά και τις υποκειμενικές αδυναμίες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Και αυτό πρέπει να γίνει χωρίς κοινοτυπίες, αλλά με ειλικρινή διάθεση αυτοκριτικής.

Επιπλέον η ανάλυση του ποσοστού που έλαβε η Νέα Αριστερά πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των συνολικών αποτελεσμάτων των πρόσφατων ευρωεκλογών που διαμορφώνουν τις τάσεις και το πολιτικό τοπίο για την επόμενη μέρα, καθώς το πολιτικό τοπίο στη χώρα μας εντάσσεται στις ευρύτερες πολιτικές τάσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε πανευρωπαϊκό κατ' αρχήν επίπεδο, τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την απότομη δεξιά στροφή των συσχετισμών, η οποία είχε ήδη προεξοφληθεί και δρομολογηθεί, όχι μόνο από την αδράνεια και την αδιαφορία των κυρίαρχων δυνάμεων, αλλά και από την αυταρχική στροφή τους, η οποία αποτυπώθηκε στις πολιτικές που χάραξε η ΕΕ το προηγούμενο διάστημα, την στρατιωτικοποίηση της Ένωσης, την "σκληρή" ατζέντα στη μετανάστευση κ.ο.κ. Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται από τη σημαντική πτώση τόσο των Φιλελεύθερων όσο και των Πράσινων, που -σε συνδυασμό με τη στασιμότητα του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών- καθιστά πιο δύσκολο από ό,τι στο παρελθόν τον σχηματισμό μιας σταθερής πλειοψηφίας εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Προς το παρόν, είναι θετικό το γεγονός ότι η συμμαχία με τους Μεταρρυθμιστές του ECR, προς την οποία είχε ανοίξει την πόρτα η απερχόμενη και εκ νέου προτεινόμενη πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απομακρύνεται ως ενδεχόμενο. Ταυτόχρονα όμως, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τη συνολική υποχώρηση της κοινοβουλευτικής δύναμης του "προοδευτικού στρατοπέδου". Τέλος, σε ό,τι αφορά την Αριστερά, είναι θετικό ότι κατάφερε να διατηρήσει την κοινοβουλευτική της δύναμη, ωστόσο και αυτή έχει μπροστά της την πρόκληση της ενότητας στο εσωτερικό της.

 

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι φυσικά χωρίς εξήγηση. Οι μετατοπίσεις την προηγούμενη περίοδο, οι κυρίαρχες απαντήσεις της ΕΕ στην πολυκρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και κυρίως ο μετασχηματισμός της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτικού τοπίου υπό το βάρος της όλο και μεγαλύτερης εμπλοκής της ΕΕ και των κρατών-μελών της σε πολεμικούς σχεδιασμούς, σε συνδυασμό με την ολική επαναφορά του δόγματος της λιτότητας που εγκαταλείφθηκε πρόσκαιρα την περίοδο της πανδημίας, αποξένωσαν μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής κοινωνίας από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, έστρεψαν σημαντικό μέρος της κοινωνικής δυσαρέσκειας προς την ακροδεξιά, ενώ οδήγησαν στην ανάδυση νέων διαιρετικών τομών, όπως π.χ. τα ζητήματα της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που διαπερνούν οριζόντια τις κομματικές οικογένειες. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η ύπαρξη μιας ισχυρής και ενωμένης Αριστεράς, ικανής να συζητά με σεβασμό επί διαφορετικών απόψεων αλλά να διασφαλίζει ενότητα στη δράση, σε μια περίοδο που η ακροδεξιά προβάλλει ως η εναλλακτική για τους λαούς της Ευρώπης είναι περισσότερο από κρίσιμη και η Νέα Αριστερά θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην κατεύθυνση αυτή.

 

Στην Ελλάδα ειδικότερα, οι ευρωεκλογές χαρακτηρίστηκαν από δύο φαινόμενα: 1) Την μεγαλύτερη αποχή που έχει καταγραφεί σε εκλογική διαδικασία στην χώρα μας και 2) την σημαντική άνοδο της ακροδεξιάς.

Η αυξημένη αποχή (58%) χαρακτήρισε σε μεγάλο βαθμό τις ευρωεκλογές. Η αποχή αυτή ενέχει δύο τάσεις: Μία τάση δυσαρέσκειας και απογοήτευσης από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις και μία τάση απαξίωσης της πολιτικής και μη συμμετοχής σε αυτήν. Η μεγάλη αυτή αποχή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κρίση εκπροσώπησης και την κρίση του κομματικού φαινομένου αλλά και την απαξίωσης της πολιτικής και γενικότερα των δημοκρατικών θεσμών.

Οι ευθύνες προφανώς βαραίνουν σε μεγάλο βαθμό τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ που ειδικά την τελευταία βδομάδα πριν τις κάλπες επέλεξαν να στήσουν μία αντιπαράθεση πάνω στο «πόθεν έσχες» περιουσιών πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όμως το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Η αδυναμία κινητοποίησης και έμπνευσης του εκλογικού σώματος σηματοδοτεί την αποτυχία και την ευθύνη της Αριστεράς να μπορέσει να δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της συμμετοχής και της ενασχόλησης με την πολιτική.

Ως προς την άνοδο της ακροδεξιάς, στις ευρωεκλογές του 2024 η Ελληνική Λύση, η Νίκη, η Φωνή Λογικής και το Πατριωτικό Μέτωπο έλαβαν 18,1% αθροιστικά, ενώ στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 οι Σπαρτιάτες, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Φωνή Λογικής έλαβαν 11,62%. Η άνοδος αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι ένα σημαντικό κομμάτι το εκλογικού ακροατηρίου, επιλέγει να ψηφίσει τα κόμματα αυτά επειδή πιστεύει ότι η ψήφος του με αυτό τον τρόπο είναι τιμωρητική, ενώ είναι επιρρεπές σε θεωρίες συνομωσίας, γενικεύσεις και έναν άκρατο λαϊκισμό. Υπό αυτές τις συνθήκες πείθεται από αρχηγικά κόμματα, με ηγεσίες που δεν έχουν αναστολές στα ψέματα, τις γενικεύσεις και τις θεωρίες συνομωσιών ενώ ταυτόχρονα σπέρνουν ρατσισμό, μισαλλοδοξία, ΛΟΑΤΚΙφοβία και έμφυλη καταπίεση.

Όμως υπάρχει και ένα άλλο τμήμα από το εκλογικό σώμα που στηρίζει συνειδητά την ακροδεξιά. Αυτό που έχει πιο στενή ιδεολογική συγγένεια με τα κόμματα αυτά και την ρητορική τους. Η διολίσθηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δυστυχώς και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε ακραία συντηρητικές θέσεις και διατυπώσεις νομίζοντας ότι έτσι θα αντιπαρατεθούν με τη Νέα Δημοκρατία στο γήπεδό της, το μόνο που κάνει είναι να κανονικοποιεί τον ακροδεξιό λόγο και να διευρύνονται τα ακροδεξιά ακροατήρια.

Παρακάτω αναλύονται τα εκλογικά αποτελέσματα της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και προφανώς στο τέλος, εκτενέστερα το εκλογικό αποτέλεσμα της Νέας Αριστεράς.

Η Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κ. Μητσοτάκης γνώρισαν την πιο σημαντική ήττα τους από το 2019 σε εκλογική αναμέτρηση. Ο διακηρυγμένος στόχος της Νέας Δημοκρατίας ήταν η συγκράτηση των ποσοστών στο 33% ή και ακόμα ένα ποσοστό άνω του 30%. Το 28,3% αποτέλεσε αναπάντεχο αποτέλεσμα για μία κυβέρνηση που είδε να τις γυρίζουν την πλάτη 990.000 ψηφοφόροι σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 (που πήρε ποσοστό 40,5%).

Ο κ. Μητσοτάκης και τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να αναλύουν την ήττα αυτή ως αποτέλεσμα της ψήφισης του νόμου «περί ισότητας στον πολιτικό γάμο» και όχι ως απάντηση της κοινωνίας στην αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική σε τομείς που παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών. Θέλουν να δείξουν ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών προέρχεται από μία «νομοθετική επιλογή» και από το «πολιτικό κόστος» που ανέλαβε η κυβέρνηση για να αποφύγουν να παραδεχθούν την πραγματικότητα: Ότι η συσσωρευμένη οργή και δυσαρέσκεια της κοινωνίας για την κυβερνητική πολιτική εκφράστηκε στην κάλπη με την πολύ σημαντική αποδυνάμωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλήθηκε να πληρώσει την αποτυχία της να αντιμετωπίσει την κρίση της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Η συνειδητή κυβερνητική επιλογή προστασίας της κερδοφορίας των επιχειρήσεων μέσα από την απουσία ελέγχων και αργοπορημένων ρυθμίσεων οδήγησε σε επιπλέον μειώσεις της πραγματικής αγοραστικής δύναμη των νοικοκυριών. Παρά τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού στα όρια του πληθωρισμού, οι πραγματικοί μέσοι μισθοί παρέμειναν καθηλωμένοι ή και μειώθηκαν σε πολλές περιπτώσεις εξαιτίας της απουσίας θεσμικού πλαισίου για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ελέγχων στην αγορά εργασίας.Την ίδια στιγμή η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη να πριμοδοτήσει τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, οδήγησε στην πλήρη απαξίωση του ΕΣΥ με σημαντικές επιπτώσεις στις ζωές των ασθενών και των οικογενειών τους, αλλά και του υγειονομικού προσωπικού. Η ίδια επιλογή έγινε και στον τομέα της παιδείας, με αντίστοιχα αποτελέσματα.Η αύξηση του κόστους της στέγασης, είτε με την μορφή των αυξημένων αναγκών εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων, είτε με την αύξηση του ενοικίου είτε μέσω της αύξησης των μηνιαίων παγίων (ρεύμα, θέρμανση κτλ.)εντείνει την αφαίμαξη των νοικοκυριών.

Όλα τα παραπάνω διαμόρφωσαν συνθήκες μεγάλης ανασφάλειας για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδήγησαν στην επιδείνωση αυτού του αισθήματος αβεβαιότητας και ανασφάλειας που έγινε κοινός τόπος για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Σε συνδυασμό με την αλαζονεία, την έλλειψη λογοδοσίας και διαφάνειας και την απόλυτη απουσία κοινωνικής ενσυναίσθησης η κυβέρνηση ακολούθησε ένα μοντέλο διακυβέρνησης προκλητικό απέναντι σε ανθρώπους που δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα. Η συγκάλυψη εγκλημάτων (Τέμπη) και σκανδάλων (υποκλοπές), η υπονόμευση του κράτους δικαίου, ο έλεγχος των ΜΜΕ είναι ψηφίδες μόνο ενός τρόπου διακυβέρνησης αυταρχικού και ανεξέλεγκτου που εξαπλώνεται σε όλες τις σφαίρες της δημόσιας ζωής. Ταυτόχρονα, τα σκάνδαλα, οι απευθείας αναθέσεις και η ευνοιοκρατία απέναντι σε «ημέτερους» παρόξυναν την κοινωνική οργή και δυσαρέσκεια.

Επομένως, οι πολιτικές της κυβέρνησης που οδήγησαν στην οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια, σε συνδυασμό με την αλαζονεία, την αδιαφάνεια και τον αυταρχισμό είναι τα βασικά αίτια της εκλογικής καθίζησης της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τον Ιούνιου του 2023.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των exitpolls από τις 990.000 ψήφους που απώλεσε η Νέα Δημοκρατία από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι τις ευρωεκλογές του 2024, οι 490.000 απείχαν, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκεια ή την αδιαφορία τους.Οι υπόλοιποι/ες 400.000 ψήφισαν άλλο κόμμα. Από αυτούς/ες που ψήφισαν άλλο κόμμα, οριακά περισσότεροι/ες κινήθηκαν πιο αριστερά από τη Νέα Δημοκρατία, σε σχέση με το ποσοστό αυτό που κινήθηκε πιο δεξιά. Από αυτό προκύπτει και το συμπέρασμα ότι όσοι/ες ψήφισαν άλλο κόμμα δεν κινήθηκαν μονοσήμαντα με βάση τονόμο για την «ισότητα του πολιτικού γάμου», αλλά με πολύ πιο σύνθετα κριτήρια.

Παρά την σημαντική ήττα της Νέας Δημοκρατίας προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα: Η δυνατότητα της Νέας Δημοκρατίας να «επαναπατρίσει» χαμένες ψήφους από τις ευρωεκλογές όταν έρθουν οι εθνικές εκλογές και αλλάξει το διακύβευμα. Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να διατηρεί αυτή τη δυνατότητα, της δίνει ένα πλεονέκτημα να δείξει σημαντικότερη ανθεκτικότητα σε εθνικές εκλογές.Αλλά και φυσικά από τη διαμόρφωση των γενικότερων συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Παραπάνω έγινε αναφορά στην ήττα της Νέας Δημοκρατίας. Η ήττα της Νέας Δημοκρατίας σίγουρα μετριάζεται από το γεγονός ότι δεν τη νίκησε κανένα άλλο πολιτικό κόμμα. Παρά τη σημαντική της αποδυνάμωση, κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν κατόρθωσε να την απειλήσει στοιχειωδώς και να εμφανιστεί ως ανταγωνιστική πολιτική δύναμη με κυβερνητική προοπτική.

Ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ του Σ. Κασσελάκη απώλεσε 337.000 ψήφους από τον Ιούνιο του 2023. Με όποια παραλλαγή των διατυπωμένων -από τον Πρόεδρο του- εκλογικών στόχων του, το σίγουρο είναι ότι πέρασε κάτω από τον πήχη. Ο στόχος του 20%+, η «ανατροπή», η συγκράτηση των ποσοστών του Ιουνίου 2023 χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στην προεκλογική εκστρατεία, όμως το 14,9% δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Η περαιτέρω σημαντική μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπάγεται ότι ο Σ. Κασσελάκης όχι μόνο δεν βάζει τέλος στην τάση της μείωσης της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντιθέτως προκαλεί την δική του, αυτόνομη από τον προηγούμενο ιστορικό κύκλο, πτωτική τάση.

Η μεγάλη ήττα του Σ. Κασσελάκη έγκειται στο γεγονός ότι αναδείχθηκε πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ επί τη βάση της υπόσχεσης ότι αυτός «μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη». Από ότι φάνηκε μετά από 9 μήνες ηγεσίας, η υπόσχεση αυτή ματαιώνεται και μαζί όλο το εμπόριο ελπίδας και μεσσιανισμού γύρω από το πρόσωπό του.

Το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παράδοξο. Ήρθε ως συνεπακόλουθο της πλήρους μετάλλαξής του κόμματος και του διαζυγίου που έχει πάρει με την Αριστερά από την μία, αλλά και εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης πολιτικής που ακολουθεί η ηγετική του ομάδα και γίνεται αποδεκτή από την ευρεία πλειοψηφία των στελεχών του.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η πορεία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει πολύ καιρό πριν αναλάβει την ηγεσία ο Σ. Κασσελάκης. Η έλλειψή εσωτερικής λειτουργίας του κόμματος και των οργάνων, η αποπολιτικοποίηση των μελών του και ο «μεσσιανισμός» ήταν στοιχεία της παρακμής του ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων χρόνων, το οποία φυσικά επί σημερινής ηγεσίας βιώνονται στον υπερθετικό βαθμό.

Η στρατηγική αποδοχή του ΝΑΤΟ ως «ιερά αμυντική συμμαχία» και η στάση του Σ. Κασσελάκη απέναντι στην εξελισσόμενη σφαγή των Παλαιστινίων στην Γάζα από τον ισραηλινό στρατό με δημόσιες ανακοινώσεις του κόμματός του, όπου κρατούσε ισορροπίες μεταξύ θύτη και θύματος, δεν ξεχνιούνται με «επικοινωνιακές υπερ-προσπάθειες» όπως η επίσκεψη στη Δυτική Όχθη. Την ίδια στιγμή, ενώ η Ευρωπαϊκή Αριστερά στέκεται απέναντι στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση και την μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία πολεμική οικονομία, ο Σ. Κασσελάκης υπερθεματίζει εκ μέρους του κόμματος του. Και στο πλαίσιο αυτής της κατεύθυνσης φυσικά, υπερψήφισε στη Βουλή για πρώτη φορά τους υπερεξοπλισμούς του κ. Μητσοτάκη που υποθηκεύουν τα δημόσια οικονομικά της Ελλλάδας για τις μελλοντικές γενιές..

Αντίστοιχο παράδειγμα ουσιώδους δεξιάς μετάλλαξης είναι η φορολογική πρόταση που κατέθεσε το κόμμα του Σ. Κασσελάκη. Ένα κόμμα που θέλει να συγκαταλέγεται στην Αριστερά πρέπει στοιχειωδώς να είναι υπέρ της αναδιανομής του εισοδήματος μέσα από την φορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων και την ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων μέσω του κοινωνικού κράτους. Το σχέδιο νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την φορολογία που οδηγεί σε μειώσεις φόρων σε εισοδήματα πλουσίων και υπερπλουσίων ακόμη και με ετήσιο εισόδημα 500.000 ευρώ δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά.

Τα δύο αυτά παραδείγματα είναι ενδεικτικά της πολιτικής μετάλλαξης που απομάκρυναν ένα αριστερό εκλογικό ακροατήριο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως καθοριστικός για το πολιτικό αποτέλεσμα -χωρίς να είναι μικρότερης πολιτικής σημασίας- ήταν ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει ο Σ. Κασσελάκης να πολιτεύεται, μέσω της αυτοαναφορικότητας, της καθυπόταξης του πολιτικού περιεχομένου σε σχέση με την επικοινωνία, και του ασυνάρτητου στυλ πολιτικής. Τελικά, αυτό που θεωρήθηκε πλεονέκτημα του από τους/τις συνοδοιπόρους του, ότι τον έκανε δηλαδή πιο αποδεκτό στα - πιο απομακρυσμένα από την πολιτική- ακροατήρια, αποδείχτηκε δίκοπο μαχαίρι, αφού τον απομόνωσε από άλλα. Με την όλη του παρουσία θεωρούμε πως δικαίως αποκλήθηκε από τη Νέα Αριστερά ως ο καλύτερος χορηγός του Κ. Μητσοτάκη. Καθιστώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ένα ανάδελφο πολιτικά κόμμα, με χαμηλό εκλογικό «ταβάνι» στην ουσία, αφήνει τον Κ. Μητσοτάκη ανενόχλητο να κυβερνά και παρά την εκλογική του ήττα να μην νιώθει ιδιαίτερη πίεση.

Η μετεκλογική συμπεριφορά του Σ. Κασσελάκη και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική από την προεκλογική. Η αποτίμηση του αποτελέσματος με «θετική» απόχρωση, οι απολίτικες επιθέσεις στη Νέα Αριστερά και η κατασκευή εσωτερικών εχθρών και υπονομευτών κατά την προσφιλή τακτική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Η ήττα του Κ. Μητσοτάκη, της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησής της Δεξιάς περνάει μέσα από την ήττα του Σ. Κασσελάκη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να συμβεί το πρώτο.

Το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κατέγραψε μία ισχνή ποσοστιαία άνοδο από 11,8% τον Ιουνίου του 2023 σε 12,8% στις πρόσφατες ευρωεκλογές, όμως στην πραγματικότητά απώλεσε 109.000 ψήφους σε αυτό το χρονικό διάστημα. Με δεδομένη την μεγάλη απώλεια δυνάμεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, η μικρή ποσοστιαία άνοδος του ΠΑΣΟΚ δείχνει τα συγκεκριμένα όρια του κόμματος. Η απουσία προγραμματικών αιχμών αλλά και η αδυναμία συγκρότησης ενός πειστικού οράματος αντιπαραθετικού και διαφορετικού από αυτό της Νέας Δημοκρατίας, κρατούν τα ποσοστά του κόμματος σε πεπερασμένα επίπεδα.

Οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα όπως πχ τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ή ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών καταδεικνύουν τις διαφορετικές απόψεις που συνυπάρχουν μέσα στο κόμμα και την πολιτική ανομοιογένεια.

Το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε τους υπερεξοπλισμούς, απουσιάζει από κάθε κινητοποίηση εναντίον του πολέμου και της σφαγής στη Γάζα και αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει στην εθνικιστική γραμμή που το οδήγησε τότε να καταψηφίσει τη Συμφωνία, συντασσόμενο με τη ΝΔ και την Ακροδεξιά.

Η Νέα Αριστερά

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Νέας Αριστεράς ήταν υποδεέστερο των προσδοκιών και συνιστά αδιαμφισβήτητα αποτυχία. Στόχος της Νέας Αριστεράς ήταν η εκλογή ενός/μιας ευρωβουλευτή και η καταγραφή ενός εκλογικού ποσοστού που θα επέτρεπε στο κόμμα να παίξει ρόλο πολιτικού καταλύτη στην ευρύτερη υπόθεση της ανασύνθεσης της Αριστεράς, μίας διαδικασίας ιστορικά και κοινωνικά επιβεβλημένης. Το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να αναλυθεί και να αξιολογηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για τους λόγους της αποτυχίας αυτής.

Η Νέα Αριστερά έδωσε την μάχη των εκλογών 1) με ταυτοτικούς όρους ως πολιτική δύναμη της Αριστεράς, 2) βάζοντας 5+1 πολιτικές αιχμές που καθόρισαν το περιεχόμενο και το πολιτικό της στίγμα και 3) διεκδικώντας ρόλο πολιτικού καταλύτη την επόμενη μέρα στις διεργασίες για την ανασύνθεση της Αριστεράς και τη δημιουργία κοινωνικών και πολιτικών μετώπων απέναντι στην ηγεμονία της Δεξιάς. Και τα τρία αυτά σημεία αναδείχθηκαν όσο ήταν δυνατόν στις δημόσιες εκφωνήσεις των στελεχών και των υποψηφίων.

Η εκλογική μάχη ως «πολιτική δύναμη της Αριστεράς», ως η δύναμη που μάχεται για την Αριστερά του 21ου αιώνα και τον Σοσιαλισμό με Δημοκρατία και Ελευθερία, είχε νόημα στο πλαίσιο της απαξίωσης του χώρου και της δεξιάς στροφής της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε η Νέα Αριστερά δεν αποτελεί παρθενογένεση, αλλά τα μέλη της έχουν τη δική τους πορεία στην πολιτική ζωή του τόπου. Στο πλαίσιο αυτό αναδείχθηκαν αιχμές όπως η αντίθεση στον πόλεμο, του εξοπλισμούς και την Ε.Ε. ως πολεμική οικονομία, η ανάγκη φορολογίας των πλουσίων και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους, η κοινωνικά δίκαιη πράσινη μετάβαση και η προσιτή στέγη για όλους και όλες. Με αυτό τον τρόπο αποπειράθηκε οι αιχμές αυτές να συμβολίσουν τόσο τα πεδία και τις προτεραιότητες, όσο και την κατεύθυνση της πολιτικής της Νέας Αριστεράς. Επιπλέον, η Νέα Αριστερά αντιλαμβανόμενη τις μικρές τις δυνάμεις και για να αποφύγει τον «μικρομεγαλισμό» έθεσε έμπρακτα ζητήματα συγκρότησης πολιτικών και κοινωνικών μετώπων απέναντι στη Δεξιά και την ακροδεξιά. Επειδή προφανώς αντιλαμβάνεται το κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού χώρου για να «νικηθεί ο Μητσοτάκης», η Νέα Αριστερά προσπάθησε επανειλημμένα να πολιτικοποιήσει το κοινωνικό αυτό αίτημα, να του δώσει πολιτικό περιεχόμενο και να μην μείνει μόνο στην επικοινωνία.

Η Νέα Αριστερά έλαβε ποσοστό 2,45% που αντιστοιχεί σε 97.554 ψήφους. Η βασική δεξαμενή των ψήφων της Νέας Αριστεράς ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 8,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιου του 2023 ψήφισαν Νέα Αριστερά (που μεταφράζεται σε 1,5% στις πρόσφατες ευρωεκλογές). Αντίστοιχα από τους ψηφοφόρους του ΜΕΡΑ25 τον Ιούνιο του 2023, η Νέα Αριστερά πήρε το 4,7%, από την Πλεύση Ελευθερίας το 3,1%, από το ΚΚΕ το 2% και 0,9% από το ΠΑΣΟΚ. Επομένως γίνεται αντιληπτό εύκολα ότι πέραν ένα τμήματος ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το εκλογικό ακροατήριο της Νέας Αριστεράς δεν επεκτάθηκε στα άλλα κόμματα της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου. Ακόμα και το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του Ιουνίου του 2023 είναι μικρό αναλογικά με την οργανωτική υπόσταση της Νέας Αριστεράς. Αυτό σημαίνει ότι πέραν των μελών που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι που πείστηκαν να ψηφίσουν Νέα Αριστερά παρέμειναν περιορισμένοι/ες από αυτή τη δεξαμενή.

Ο βασικός λόγος για την περιορισμένη εκλογική επιρροή στο ακροατήριο που βρίσκεται μεταξύ της Νέας Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το γεγονός ότι πολλοί/ες ψηφοφόροι, ανεξάρτητα αν συμφωνούσαν περισσότερο με τη Νέα Αριστερά ή είχαν αρνητική γνώμη για τον Σ. Κασσελάκη, προτίμησαν εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θεωρούσαν πως με αυτό τον τρόπο στέλνουν ένα πιο ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ότι δηλαδή η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να μείωνε τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, είχε περισσότερο αντίκτυπο από την ψήφο στη Νέα Αριστερά, ακόμα κι αν αυτή η ψήφος της επέτρεπε στην τελευταία να μπει στον ευρωκοινοβούλιο.

Η αποτυχία εξήγησης της χρησιμότητας της ψήφου στη Νέα Αριστερά σε αυτό το ακροατήριο βρίσκεται στην καρδιά της εκλογικής αποτυχίας. Αυτή η αποτυχία μπορεί να εξηγηθεί από διαφορετικούς παράγοντες, αντικειμενικούς και υποκειμενικούς. Ο σημαντικότερος όμως είναι ότι ένα μεγάλο τμήμα της Αριστεράς στην χώρα μας είναι εγκλωβισμένο στην λογική του κυβερνητισμού. Μετά την ιστορική τομή του 2015 και με ευθύνη και της σημερινής Νέας Αριστεράς, η «κοινωνικά χρήσιμη» Αριστερά έγινε συνώνυμο αποκλειστικά της κυβερνητικής Αριστεράς. Κυβερνητισμός δεν είναι να επιδιώκεται η επιρροή ή η συμμετοχή της Αριστεράς σε μία κυβέρνηση. Αυτό είναι θεμιτό. Κυβερνητισμός είναι αυτό να γίνεται χωρίς πρόγραμμα, χωρίς ιδεολογία, χωρίς σχέδιο. Η κυβέρνηση ως αυτοσκοπός δηλαδή. Έτσι χάθηκε η αυτοτέλεια της χρησιμότητας της Αριστεράς μέσα από τις μάχες στο κοινωνικό επίπεδο, στον χώρο των ιδεών και στα κοινωνικά κινήματα. Η εμπέδωση αυτής της αντίληψης από ένα ευρύ ακροατήριο της Αριστεράς οδηγεί σήμερα στη συρρίκνωση του χώρου στον οποίο μπορεί να απευθυνθεί μία αριστερή πολιτική δύναμη.

Και έτσι θεωρήθηκε, από ένα εν δυνάμει εκλογικό ακροατήριο της Νέας Αριστεράς, πιο χρήσιμη μία μικρότερη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, από ότι μία ισχυρότερη Νέα Αριστερά.

Άλλο αίτιο είναι ότι η Νέα Αριστερά, από την αρχή της συγκρότησής της, αντιμετώπιζε ένα δομικό πρόβλημα φυσιογνωμίας. Το γεγονός ότι προέκυψε από μία διάσπαση με χαρακτηριστικά πολιτικής κριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ίδια στιγμή τα κεντρικά της στελέχη ήταν προβεβλημένα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και μετέπειτα στελέχη πρώτης γραμμής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημιούργησε εύλογη σύγχυση στο κόσμο. Η σύγχυση αυτή δεν επιλύθηκε ποτέ αφού η Νέα Αριστερά δεν αποτίμησε κριτικά τη θέση της απέναντι στην κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019, αλλά και δεν βάθυνε την αυτοκριτική της για την περίοδο 2019-2023, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν έκανε ποτέ τις απαραίτητες οριοθετήσεις που θα ξεκαθάριζαν στην κοινή γνώμη την πολιτική της στάση απέναντι στα γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος. Η αντιστοίχιση στην κοινή γνώμη της Νέας Αριστεράς ως μία «καλή εκδοχή» του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ περιόρισε την επιρροή της, αφού σε αυτή την περίπτωση το εκλογικό σώμα θα προτιμήσει την αυθεντική εκδοχή.

Επιπλέον είναι αντικειμενικό γεγονός η έλλειψη αναγνωρισιμότητας της Νέας Αριστεράς. Πολλές φορές στην προεκλογική περίοδο ερχόμασταν αντιμέτωποι/ες με αυτή την έλλειψη αναγνωρισιμότητας. Αυτό προφανώς σχετίζεται με τον μικρό χρόνο ζωής και τους χαμηλούς οικονομικούς πόρους. Τα αντικειμενικά αυτά προβλήματα δεν μπορούν να χρησιμεύσουν όμως ως δικαιολογίες. Αδιαμφισβήτητα, χάθηκε χρόνος στην αρχή του εγχειρήματος. Ακόμη, θα μπορούσε να έχει γίνει περισσότερη δουλειά για την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα του εγχειρήματος.

Ένας άλλο παράγοντας της εκλογικής αποτυχίας είναι η έλλειψη κοινωνικών ερεισμάτων και γείωσης. Η Νέα Αριστερά, όπως και σε μεγάλο βαθμό και ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε κενό στην κοινωνική γείωση σε μαζικούς χώρους και συλλογικούς χώρους. Η παρουσία των δυνάμεών της στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι χαμηλή. Το ίδιο ισχύει για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματικούς/επιστημονικούς φορείς. Η παρέμβαση της Νέας Αριστεράς στη νεολαία είναι οριακά υπαρκτή. Αυτό πιστοποιείται άλλωστε και από τα εκλογικά αποτελέσματα, όπου στις ηλικίες 17-24 η Νέα Αριστερά έλαβε 1,7% ενώ στις ηλικίες 25-34 έλαβε 1,9%.Τα κενά αυτά σε κοινωνικά ερείσματα δεν είναι προφανώς μία καινοφανής κατάσταση αλλά προέρχονται από την αντίστοιχη ελλιπή γείωση από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η κατάσταση λειτούργησε ανασταλτικά προς την οργανωτική ανάπτυξη, την κοινωνική αναγνωρισιμότητα αλλά και την στελέχωση του ψηφοδελτίου με πιο μαζικά στελέχη προερχόμενα από κοινωνικούς χώρους και φορείς. Ειδικά το τελευταίο ήταν μία κρίσιμη παράμετρος που επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα. Παρά το γεγονός ότι η Νέα Αριστερά συγκρότησε ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο, αυτό θα μπορούσε να έχει ενισχυθεί με καλύτερη γεωγραφική αντιπροσωπευτικότητα και με υποψηφίους/ες με πιο μαζική απεύθυνση.

Το αρνητικό αποτέλεσμα της Νέας Αριστεράς σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει υποστολή της σημαίας. Αντιθέτως σημαίνει ότι πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες τόσο για την κατανόηση των αιτιών της αποτυχίας όσο και για να αναλάβουμε δράση για την αλλαγή των συσχετισμών και της ανατροπή της ηγεμονίας της δεξιάς και της ακροδεξιάς.

  1. Πολιτική Συγκυρία

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όπως ήταν αναμενόμενο διαμόρφωσε την πολιτική συγκυρία. Ο Κ. Μητσοτάκης θέλοντας να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα της δυσαρέσκειας των πολιτών προχώρησε άμεσα σε ανασχηματισμό. Ο ανασχηματισμός αυτός όμως ήταν περισσότερο μία κίνηση τυπική -για να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν μένει αδρανής- και στερείται πολιτικής ουσίας ή κάποιας σηματοδότησης για διαφορετική πολιτική στρατηγική στα κρίσιμα ζητήματα. Ενδεχομένως πιο πολύ σημασία έχει η γεωγραφική κατανομή των νέων υπουργών που επικεντρώνεται σε περιοχές της Ελλάδας, που τα εκλογικά αποτελέσματα ήταν προβληματικά για τη Νέα Δημοκρατία.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και κάποια δειλά μέτρα που πήρε το Υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Πιο συγκεκριμένα μονιμοποίησε την μείωση του ΦΠΑ σε καφέ και ταξί ενώ επέβαλε εισφορά αλληλεγγύης ύψους 33% στα υπερκέρδη των εταιριών διύλισης για το 2023 που θα χρηματοδοτήσει επιδόματα για συνταξιούχους στο τέλος του έτους.

 

Τα παραπάνω οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει ήδη αρχίσει να σκέφτεται την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και έχει αρχίσει να απεργάζεται σχέδιο αντιστροφής της αρνητικής εικόνας της κυβέρνησης.

 

Την ίδια στιγμή στον χώρο της αντιπολίτευσης έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για τη δημιουργία ενός μετωπικού σχήματος που θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Πρόκειται για ένα πραγματικό λαϊκό αίτημα που διατυπωνόταν πολύ συχνά και στην επαφή που είχαμε με τους πολίτες εν μέσω της προεκλογικής περιόδου. Δεν πρόκειται για ένα κατασκευασμένο αίτημα από τα μίντια ή εξωθεσμικά συστήματα, αλλά μία λογική απαίτηση των προοδευτικών πολιτών που επιθυμούν αλλαγή στις ζωές τους. Και η λογική έγκειται στο ότι αφού από μόνοι σας δεν μπορείτε να ανταγωνιστείτε εκλογικά τη Νέα Δημοκρατία, «βρείτε τα» για να την κερδίσετε στις επόμενες εκλογές.

 

Ένα τέτοιο αίτημα βάζει στο προσκήνιο την κυβερνητική προοπτική ενός ανταγωνιστικού πόλου. Μέσα από τις δημόσιες εκφωνήσεις διαφόρων πολιτικών στελεχών ακούγονται προτάσεις που περιλαμβάνουν πρόσωπα, ηγεσίες και λειτουργικά μοντέλα. Δυστυχώς όμως, ο τρόπος με τον οποίο ξεκινά αυτή η συζήτηση μέσω δημόσιων παρεμβάσεων φαίνεται ότι ξεχνά τα μείζονα και περιορίζεται σε ζητήματα δευτερεύοντα. Και προφανώς το μείζον σε μία τέτοια συζήτηση είναι το πολιτικό περιεχόμενο, το πολιτικό σχέδιο και η διατύπωση ενός σχεδίου -κυριολεκτικά- εναλλακτικού απέναντι στην διακυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και την ηγεμονία της Δεξιάς. Αν το ζήτημα είναι να αλλάξουν απλώς οι διαχειριστές της διακυβέρνησης και η νομή της εξουσίας, τότε ούτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να πέσει και ενδεχομένως δεν θα υπήρχε και λόγος.

 

Σε μία τέτοια συζήτηση προφανώς οι παγίδες είναι προφανείς. Ήδη ο τρόπος με τον οποίο πλαισιώνεται και τιτλοφορείται αυτή η συζήτηση ως «διάλογος για την Κεντροαριστερά» καταδεικνύει τα προφανή όρια μίας τέτοιας πρωτοβουλίας. Ο όρος «κεντροαριστερά» στην χώρα μας εκτός της φθοράς που έχει υποστεί από τις ιστορικές καταχρήσεις και τα αποτυχημένα εγχειρήματα υποκρύπτει μία τάση για πολιτικές «των μέσων όρων». Στη σημερινή συγκυρία αν κάτι μπορεί να κινητοποιήσει την κοινωνία και να την εμπνεύσει είναι ένα πολιτικό σχέδιο που θα βάζει στο επίκεντρο τα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της οικολογίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης, χωρίς μισόλογα, συνοδεύοντας τα με τις απαιτούμενες ρήξεις και τομές. Όχι πολιτικά σχέδια ξαναζεσταμένα και χιλιοφορεμένα, αλλά ανταγωνιστικά ως προς το περιεχόμενο της πολιτικής και τη στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη.

 

Η μάχη αυτή είναι ιδεολογική και προγραμματική. Για να μπορέσει να υπάρχει νόημα σε οποιαδήποτε συζήτηση το πολιτικό πλαίσιο και το στίγμα είναι αυτό που πρέπει να μπαίνει μπροστά και όχι οργανωτικά και προσωποκεντρικά ζητήματα.

 

Για τη Νέα Αριστερά το ελάχιστο πλαίσιο πολιτικού διαλόγου οριοθετείται από 4 άξονες:

 

  • Τον αγώνα για την ειρήνη και την μάχη ενάντια στην μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία πολεμική οικονομία. Αυτό σημαίνει πλήρη αντίθεση με εξοπλιστικές κούρσες που καθιστούν την χώρα μας δέσμια συμφερόντων και υποθηκεύουν τα δημόσια οικονομικά για τις επόμενες γενιές. Στο μεταίχμιο που βρισκόμαστε είναι σημαντικό να υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις για το αν η Ελλάδα πρέπει να αγοράζει F-35 ή να ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας.

  • Το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή τα ζητήματα που αφορούν την εργασία, το κοινωνικό κράτος αλλά και το φορολογικό σύστημα ως μηχανισμό αναδιανομής του εισοδήματος. Με δεδομένη την κοινωνική κατάσταση εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και της φτωχοποιήσεις στα χρόνια των Μνημονίων, έχει φτάσει η στιγμή για να προωθηθεί επιτέλους ένα μοντέλο κοινωνικής δικαιοσύνης που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, να διασφαλίζει αξιοπρέπεια και ασφάλεια και να βάζει τις βάσεις για την ευημερία και την ανάπτυξη.

  • Την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Τα ζητήματα που αφορούν την παραγωγή και την κατανάλωση της ενέργειας, τον περιορισμό των ρύπων, την άρνηση στις εξορύξεις, την προστασία του νερού ως δημόσιο αγαθό, τον σεβασμό των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, τη θωράκιση από φυσικές καταστροφές πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο σε ένα πρόγραμμα ανταγωνιστικό απέναντι στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη. Και κυρίως να διασφαλίζουν ότι είναι κοινωνικά βιώσιμα, ειδάλλως δεν θα μπορέσει να υπάρξει ουσιαστική πράσινη μετάβαση.

  • Την υπεράσπιση του κράτους δικαίου, των θεσμών και των ανεξάρτητων αρχών, ειδικότερα απέναντι σε μία κυβέρνηση που έχει δημιουργήσει συνθήκες διάβρωσης και περιδίνησης της δημοκρατίας στην χώρα μας. Να αναπτύξουμε τα θεσμικά αλλά και τα κοινωνικά αντίβαρα για να θωρακίσουμε τη δημοκρατία.

 

Και όλα τα παραπάνω προφανώς δεν μπορούν να γίνουν με συμφωνίες κορυφής και από τα πάνω. Η Νέα Αριστερά έγκαιρα είχε μιλήσει για την σημασία σύναψης μετώπων με τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που αντιστέκονται στην πολιτική της Δεξιάς. Η λαϊκή κινητοποίηση, η συμμετοχή σε κοινωνικές διεργασίες και σε μαζικούς χώρους είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών ευόδωσης ενός πολιτικού μετώπου. Στο πλαίσιο αυτό, η Νέα Αριστερά θεωρεί πως είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός «χώρου δράσης και διαλόγου της Αριστεράς», έτσι ώστε αριστερές οργανώσεις και κόμματα, καθώς και ανένταχτοι/ες να μπορούν να συνυπάρχουν, να συζητούν και να δρουν, μέσα -ακόμη- και από τις διαφωνίες τους.

 

Τα παραπάνω δεν αποτελούν για εμάς δικαιολογία για να εξαιρεθούμε από την συζήτηση. Αποτελούν την απόδειξη ότι παίρνουμε την συζήτηση στα σοβαρά και ενδιαφερόμαστε για μία πραγματική εναλλακτική στην σημερινή κατάσταση.Η Νέα Αριστερά έχει στρατηγική συμμαχιών, με όρους και προϋποθέσεις, και αυτό την διαφοροποιεί από κόμματα της Αριστεράς που υψώνουν αυτάρεσκα τείχη ικανοποιώντας την αυτοαναφορικότητά τους, αλλά και από όσους απεργάζονται μία διάχυση σε ευρύτερες «κεντροαριστερές συμμαχίες».

 

Σε αυτή την συζήτηση παίρνουμε πρωτοβουλίες από το έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, μιας ανοιχτόμυαλης Αριστεράς που πιστεύει σε συμμαχίες με κοινωνικές δυνάμεις, με δυνάμεις της διάσπαρτης και κριτικής Αριστεράς, της  Πολιτικής Οικολογίας και της αριστερής Σοσιαλδημοκρατία.

 

Σε αυτή τη συζήτηση προσερχόμαστε με όρους οργανωτικής και πολιτικής αυτονομίας αλλά και διακριτής πολιτικής παρουσίας. Σενάρια ρευστοποίησης και διάχυσης δεν μας αφορούν.


  1. Οργανόγραμμα, προτεραιότητες, παρεμβάσεις για τη συγκρότηση της Νέας Αριστεράς

Όπως είχαμε αποφασίσει στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές τίθεται ως προτεραιότητα η οργάνωση και η συγκρότηση του κόμματος, διαδικασία η οποία, λόγω του εκλογικού αποτελέσματος, είναι ίσως πιο δύσκολη αλλά βεβαίως και πλέον επιτακτική και αναγκαία.

Η απόφασή μας για Συνέδριο στα μέσα Οκτώβρη του2024 ανταποκρίνεται στην ανάγκη για τη συγκρότηση και την ανάπτυξη του κόμματός μας, ανεξάρτητα από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Πλην όμως καθίσταται φανερό ότι θα αλληλοεπιδρά με όλη την πολιτική περίοδο και τις πυκνές πολιτικές διεργασίες διεθνώς και στη χώρα μας.

Η υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, δεν μπορεί παρά να είναι υπόθεση πολλών. Για να επανέλθουν ορμητικά στο προσκήνιο οι ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης. Για να μιλήσουμε ξανά για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα, για το όραμα του σοσιαλισμού με ελευθερία και δημοκρατία, σε πλήρη αντιπαράθεση με τη νεοφιλελεύθερη και καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Η προετοιμασία για το Συνέδριο πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με σχετική απόφαση του Π.Κ. για την Επιτροπή Οργάνωσης και τις επιμέρους Επιτροπές που θα εκπονήσουν τις προτάσεις για τις πολιτικές θέσεις, τις προγραμματικές και τις καταστατικές αρχές του κόμματος. Είναι αυτονόητο ότι θα αξιοποιηθούν όλες οι επεξεργασίες, οι πολιτικές αποφάσεις και οι προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις που μέχρι τώρα έχουν προσδώσει διακριτή ταυτότητα στη Νέα Αριστερά.

Η διαδικασία μέχρι το Συνέδριο με δημόσιο διάλογο, με σχετικές θεματικές εκδηλώσεις, δημοσιεύσεις και εσωτερική συζήτηση στις οργανώσεις πρέπει να αφορούν και στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Ισότιμα με άτομα που στήριξαν δημόσια το εγχείρημά μας ή δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο άλλων οργανώσεων της ευρύτερης Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας.

Το συνέδριο της Νέας Αριστεράς, στην ουσία ιδρυτικό, είναι ικανή και αναγκαία αφορμή για επανεκκίνηση της προσπάθειάς μας. Το 1ο συνέδριο, άλλωστε, δεν αφορά αποκλειστικά τα μέλη της Νέας Αριστεράς. Απευθυνόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνικής, μη ενταγμένης Αριστεράς, σε ανθρώπους των κοινωνικών κινημάτων, του φεμινισμού και της ριζοσπαστικής οικολογίας. Τους καλούμε να συμμετάσχουν ισότιμα και από την ίδια αφετηρία με εμάς, στο δημόσιο διάλογο και στις εσωτερικές διαδικασίες.

Έχει ιδιαίτερη σημασία για τη δημόσια ορατότητα και υποστήριξη της αναγκαιότητας ύπαρξης του κόμματός μας ο πολιτικός σχεδιασμός των πρωτοβουλιών και των παρεμβάσεων της Κ.Ο. Η διακριτή, επεξεργασμένη και ριζοσπαστική θέση μας για μεγάλα θέματα της οικονομίας, του κοινωνικού κράτους και της δημοκρατίας είναι σημαντικό πεδίο για τη διαμόρφωση μέσα κι έξω από τη Βουλή της προγραμματικής ταυτότητας και για την αύξηση της επιρροής του κόμματος.

Η ενθάρρυνση και η μαζική συμμετοχή σε πολύμορφες κοινωνικές δραστηριότητες και κινητοποιήσεις αυτή την περίοδο αποτελούν σαφή προτεραιότητα που ανατροφοδοτείται με τη δράση της Κ.Ο. και τις δημόσιες παρεμβάσεις που εκφράζουν τη συλλογικότητά μας.

Επείγουσα επίσης είναι, μετά από επεξεργασία και απόφαση του Π.Κ., ηδιαμόρφωσηεπικοινωνιακής πολιτικής. Η ανάθεση χρεώσεων που αφορούν στο Γραφείο Τύπου, την επιρροή στα s.m., τη διαμόρφωση «φιλικού» σάιτ, τις σχέσεις με τον τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα και βέβαια ιδιαιτέρως την αξιοποίηση και υποστήριξη της «Εποχής».

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν στις γραμμές μας συντρόφισσες και σύντροφοι με δυνατότητες και εμπειρία για τη διαμόρφωση ενός Κέντρου για θεωρητικές και προγραμματικές επεξεργασίες σε οργανική επαφή μάλιστα με αντίστοιχα Κέντρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αξιοποίηση ιδιαίτερα νέων συντρόφων και φίλων, ιστορικών, συγγραφέων και γενικότερα ανθρώπων του πολιτισμού συνιστά επίσης προτεραιότητα για τη συσπείρωση νέων, μη συστημικών, δυνάμεων της διανόησης για τη θεωρητική εμβάθυνση και τον προγραμματικό εμπλουτισμό, την αναθεμελίωση της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Οι δύο παραπάνω αναφορές στη σημασία διαμόρφωσης επικοινωνιακού επιτελείου και ενός Κέντρου θεωρητικών και πολιτικών επεξεργασιών αναδεικνύουν ως ακόμη πιο σοβαρή και επιτακτική την ανάγκη για τη στήριξη του εγχειρήματός μας με οικονομικούς πόρους. Το σοβαρό αυτό ζήτημα πρέπει άμεσα να εξεταστεί ώστε να συγκροτηθεί μια πολιτική που θα μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά, με διαφάνεια και μέσα από τη συλλογικότητα, τις αναγκαίες και προφανείς ανάγκες που προκύπτουν στο οργανόγραμμα για τη συγκρότηση του κόμματός μας.

Η καθαυτή οργανωτική συγκρότηση της Νέας Αριστεράς προϋποθέτει τη συχνή και καλά προετοιμασμένη λειτουργία των πολιτικών οργάνων σε όλη την κλίμακα. Την ενεργοποίηση των δικτυώσεων και των γραμματειών τους όπως και των ιδιαίτερων τομέων ευθύνης και τμημάτων επεξεργασίας πολιτικής, ιδιαίτερα βέβαια τη λειτουργία των οργανώσεων του κόμματος. Λειτουργία δημοκρατική και αποτελεσματική που να εμπεριέχει τη διάθεση για προσφορά και χρόνο και κυρίως την αξιοποίηση των δυνατοτήτων όλο και περισσότερων στελεχών και μελών μας για δημιουργική, όχι τυπική και στείρα, συμμετοχή με διάθεση συμβολής και σύνθεσης.

Επίσης πρέπει να υπηρετηθεί με συνέπεια και ο στόχος της κοινωνικής γείωσης που υπήρξε αδυναμία, ανεξαρτήτως των εκλογικών αποτελεσμάτων, σε όλες τις προηγούμενες φάσεις. Προς τούτο πρέπει να λειτουργήσουν αυτόνομα τομείς οργανωτικού για την πανελλαδική παρέμβαση σε κρίσιμους χώρους όπως το εργατικό κίνημα, η τοπική αυτοδιοίκηση, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων. Το Οργανωτικό Γραφείο πρέπει, με την εμπειρία μάλιστα που έχει αποκτηθεί μέχρι τώρα, να οργανώνει την πολιτική εξόρμηση, τις εκδηλώσεις, την ενημέρωση των κομματικών οργανώσεων και την πολιτική για την πολύπλευρη ανάπτυξη του κόμματος.

Ενισχυτική για τη διαμόρφωση των δομών του εγχειρήματός μας είναι η άμεση καταγραφή των κομματικών δυνάμεων, των κοινωνικών αναφορών και των αναγκαίων παρεμβάσεων. Επίσης η συστηματική αξιοποίηση και ανάθεση ρόλων σε ένα ευρύτερο νέο δυναμικό συντροφισσών και συντρόφων, ενδεικτικά σημειώνουμε τα σημαντικά από κάθε άποψη στελέχη που περιείχε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Η συγκρότηση των οργανώσεών μας δεν γίνεται εν κενώ και μάλιστα ως μία κατ’ εξοχήν εσωτερική διαδικασία. Το επιμέρους πολιτικό σχέδιο για καθεμία από τις δομές, κεντρικά, περιφερειακά και τοπικά, πρέπει να ενισχύει τον «ανοιχτό» χαρακτήρα του κόμματός μας. Να περιλαμβάνει και να ανατροφοδοτείται με πρωτοβουλίες δημόσιες, με κοινωνική απεύθυνση, ενδεικτικά για την ειρήνη, την ακρίβεια, τη στέγη, το μεταναστευτικό, θεσμικές αιχμές όπως τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας και το κράτος δικαίου. Επίσης με δημόσιες συζητήσεις π.χ. για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς ατζέντας ή για την «υποστολή» της συμμετοχής στην πολιτική δράση και τις εκλογές, ιδιαίτερα των νέων.

Πέραν της αυτονόητης ανάγκης εκτιμούμε ότι είναι και ρεαλιστική η στήριξη και η ανάπτυξη της νεολαίας της Νέας Αριστεράς. Η δεδομένη αντίληψή μας για την αυτονομία στη συγκρότηση και τη διαμόρφωση του πολιτικού προγράμματος της νεολαίας σε αναφορά συνολικά με αυτή την κοινωνική κατηγορία, συνηγορούν στην ανάγκη για άμεση εκπόνηση, από κοινού, ενός πολιτικού σχεδίου ανάπτυξης και πολιτικής παρέμβασης σ’ αυτόν τον χώρο. Ενδεικτικά σημείο αυτού του σχεδίου μπορεί να είναι ο προγραμματισμός για τη διαμόρφωση κάποιων Κέντρων Πολιτισμού της σύγχρονης νεολαίας, η ανάπτυξη επιλεγμένων μετώπων κινηματικής δράσης και επίσης για το προσεχές διάστημα η οργάνωση συζητήσεων και πολιτιστικών, εν είδει φεστιβαλικών εκδηλώσεων.


Δελτίο τύπου - Συνάντηση Βασιλόπουλου με Κατσαρό για βελτίωση λειτουργίας των υπηρεσιών θεσμικά και ψηφιακά

Επίσκεψη στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου, Δρ. Δημήτρη Κατσαρό πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του πολίτη & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

Συζητήθηκαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι δυνατότητες στενότερης συνεργασίας για την υλοποίηση δράσεων με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού χρόνου εξέτασης και διεκπεραίωσης των υποθέσεων ή αιτημάτων που διαχειρίζονται οι υπηρεσίες, καθώς επίσης θέματα σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Επίσης, στην συζήτηση κυριάρχησε το πρόβλημα με την έλλειψη του απαιτούμενου προσωπικού και της απώλειας έμπειρου και ικανού στελεχιακού δυναμικού εξαιτίας της κινητικότητας και των κατά παρέκκλιση αποσπάσεων. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ Βασιλόπουλος δήλωσε: « Έγινε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα , ουσιαστική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα θεσμικά και λειτουργικά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών. Κοινός στόχος είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας των υπηρεσιών θεσμικά και ψηφιακά προκειμένου να μειωθεί πολύτιμος διοικητικός χρόνος για την εξέταση και διεκπεραίωση των υποθέσεων και των αιτημάτων των φυσικών και νομικών προσώπων που απευθύνονται στις υπηρεσίες μας»


Δελτίο τύπου - Με επιτυχία δόθηκε η παιδική παράσταση στο χώρο Γιορτής Σταφίδας Κρεστένων - Η Ραλλού σκόρπισε άφθονο γέλιο σε μικρούς και μεγάλους!

Διοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

 

Αποδέκτες του αγνού γέλιου των μικρών παιδιών αλλά και του θερμού  χειροκροτήματος των γονέων και κηδεμόνων  που τα συνόδευαν, έγιναν  οι συντελεστές της παράστασης «το μεγάλο ταξίδι της Ραλλού» που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης 2 Ιουλίου στο χώρο της  Γιορτής της Σταφίδας Κρεστένων.

Την  παράσταση διοργάνωσαν με επιτυχία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, με παραγωγή από το Επίκεντρο+, στα πλαίσια των  πολιτιστικών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Αρχικά χαιρετισμό απεύθυνε  στους παρευρισκόμενους η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Αθανασία Κουσκουρή, η οποία εκπροσωπώντας το Δήμαρχο κ. Σάκη Μπαλιούκο τόνισε πως «με επίκεντρο πάντα τα παιδιά και τη νεολαία μας προσπαθούμε να προσφέρουμε στιγμές χαράς και  ξεγνοιασιάς και όλη αυτή η συνάντηση κάνει εμάς να νιώθουμε ζεστασιά και  ότι είμαστε όλοι κοντά».

Σε χαιρετισμό εξάλλου προέβη εν συνεχεία και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Παν. Μπράμος, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους να απολαύσουν την παιδική παράσταση και να έχουν ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές,  επισημαίνοντας συγχρόνως  πως στη συνέχεια θα υπάρξουν και άλλες ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι μικροί θεατές (και όχι μόνο) είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις δύο πρωταγωνίστριες της παράστασης που ήταν η Φρατζέσκα Πολλάτου και η Αλίκη Οικονομοπούλου, στο μεγάλο ταξίδι της Ραλλού που αφορά την ιστορία ενός μικρού ψαριού που ζει στον βυθό του ωκεανού και θέλει να κάνει ένα ταξίδι για να εξερευνήσει ένα νησάκι που έχει ονειρευτεί.

Στο τέλος όλοι οι συντελεστές της όμορφης παιδικής παράστασης που  είναι η Δήμητρα Λαρεντζάκη(κείμενο), Κατερίνα Τασσύ (σκηνοθεσία-κίνηση/χορογραφίες), Μαρία Βασιλάκη (σκηνικά /κοστούμια), Φώτης Στεργίου (κατασκευή σκηνικών), Διονύσης Μπάστας (μουσική επιμέλεια), Γιάννης Αναστασόπουλος (φωτισμοί) και Εύα Βλαχάκη(video- graphic design), χειροκροτήθηκαν από όλους για τις πολύ όμορφες στιγμές που προσέφεραν στους θεατές.

 

 

Δελτίο τύπου - «Με μεγάλη επιτυχία και υπό την αιγίδα του Δήμου Ήλιδας, συνεχίζεται στην Αμαλιάδα το 4ο Θερινό Μαθηματικό Σχολείο - Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή»

Με τεράστια επιτυχία και με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων ετών, συνεχίζεται στους χώρους του 1ου Γενικού Λυκείου Αμαλιάδας το 4ο Θερινό Σχολείο Μαθηματικών, που διοργανώνει το παράρτημα Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Κατά την έναρξη των μαθημάτων, τα παιδιά επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος τους τόνισε την χρησιμότητα των μαθηματικών στο σύνολο της καθημερινότητάς μας, ιδιαίτερα με τον τρόπο που διδάσκονται -ως παιχνίδι- μέσω του θερινού σχολείου.

Ο θεσμός ξεκίνησε από το παράρτημα της ΕΜΕ «Ιππίας ο Ηλείος» το 2019 και συνεχίζεται αδιαλείπτως μέχρι σήμερα τις δράσεις του σε Πύργο και Αμαλιάδας κάθε καλοκαίρι, με εξαίρεση τα χρόνια του κορονοϊού.

Στο θερινό μαθηματικό σχολείο, τα παιδιά διδάσκονται μαθηματικά αλλά και μαθήματα ή παιχνίδια που σχετίζονται με αυτά και στόχος του είναι να φέρει ακόμα πιο κοντά τα παιδιά στο μάθημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εφέτος μόνο στην Αμαλιάδα τα παιδιά που συμμετέχουν στο σχολείο ξεπερνούν τα 60, με τους σχολικούς συμβούλους και τους καθηγητές των μαθηματικών να συμβάλλουν στις δράσεις αφιλοκερδώς.

Οι εκδηλώσει του 4ο Θερινό Σχολείο Μαθηματικών Αμαλιάδας ολοκληρώνονται την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024.


Δελτίο τύπου - Κέρδισε τις εντυπώσεις η συναυλία της «Ραφαέλας» στον πεζόδρομο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρετρό μουσικό ταξίδι στην Παλαιά Αγορά Πύργου

Ένα όμορφο μουσικό ταξίδι, που θύμισε παλιές εποχές του Πύργου, απόλαυσαν οι πολίτες που βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης 2 Ιουλίου στον πεζόδρομο της Παλαιάς Αγοράς, δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, καθώς η «Ραφαέλα» χάρισε στο κοινό μια μοναδική συναυλία, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος «Διαδρομές Πολιτισμού στην Ολυμπιακή Γη».

Με ρετρό και swing μελωδίες, η Ραφαέλα μαζί με τον Ανδρέα Σταματόπουλο, τον Δημήτρη Τσαουσάκη σε κιθάρα-μπάσο, τον Διονύση Λίβανο στα πλήκτρα και τον Ηλία Θεοδωρόπουλο σε ντραμς και κρουστά, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο μουσικό πρόγραμμα με άψογη ενορχήστρωση, το οποίο έδωσε ξεχωριστή αύρα στην «καρδιά» της πόλης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Μπράμος, ευχαρίστησε τον κόσμο για την ανταπόκρισή του, καθώς και τους καλλιτέχνες για την εξαιρετική εκδήλωση, τονίζοντας ότι η επιλογή της διεξαγωγής στον πεζόδρομο της Παλαιάς Αγοράς έχει ισχυρό συμβολισμό και προμηνύει ανάλογες πρωτοβουλίες μελλοντικά.

«Είναι αταλάντευτη επιδίωξή μας να αναδείξουμε το ιστορικό φορτίο ενός σημείου υψηλής αρχιτεκτονικής και αισθητικής αξίας, που κάποτε ήταν το οικονομικό κέντρο της πόλης και μέρος της ταυτότητάς μας. Στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι να μετατρέψουμε την παλαιά Αγορά σε σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό στην Ηλεία και η συναυλία είναι μόνο το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση», επισήμανε ο Παναγιώτης Μπράμος.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συνεχίζονται την Πέμπτη 4 Ιουλίου με την παράσταση «Στους δύο τρίτος …χωρεί!» από τη θεατρική σκηνή του Σταύρου Νικολαΐδη στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο.


Δελτίο τύπου - Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ξυστρή η παιδική θεατρική παράσταση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - Μάγεψε «το μεγάλο ταξίδι της Ραλλού» στον Πύργο!

Με επιτυχία συνεχίστηκε στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο την Τετάρτη 3 Ιουλίου «το μεγάλο ταξίδι της Ραλλού» από το «Επίκεντρο+ 2023» υπό την οργάνωση της Ίλιας Ράγκου, μια εκδήλωση που υλοποιείται με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του Προγράμματος Διαδρομών Πολιτισμού στην Ολυμπιακή Γη, με την υποστήριξη της ΔΕΠ-ΟΤΑ Πύργου.

Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν μια παιδική θεατρική παράσταση που συνδύασε πηγαίο χιούμορ, υψηλή αισθητική και κοινωνικά μηνύματα για την παιδική κι εφηβική ηλικία, μέσα από την όμορφη ιστορία του μικρού ψαριού που ζει στον βυθό, την οποία παρουσίασαν μοναδικά οι δύο πρωταγωνίστριες Φρατζέσκα Πολλάτου και Αλίκη Οικονομοπούλου.

Οι μικροί θεατές μαγεύτηκαν και διδάχθηκαν από τη Ραλλού και τοΝ Ντούντου, τον «φύλακα άγγελό της», που ήταν δίπλα της στο μεγάλο ταξίδι προς το νησάκι και τη βοήθησε να ανακαλύψει τις πραγματικές δυνάμεις της και τι έχει τελικά σημασία για αυτήν.

Η Φρατζέσκα Πολλάτου και Αλίκη Οικονομοπούλου μαζί με όλους τους συντελεστές της όμορφης παράστασης, Δήμητρα Λαρεντζάκη (κείμενο), Κατερίνα Τασσύ (σκηνοθεσία-κίνηση/χορογραφίες), Μαρία Βασιλάκη (σκηνικά /κοστούμια), Φώτης Στεργίου (κατασκευή σκηνικών), Διονύσης Μπάστας (μουσική επιμέλεια), Γιάννης Αναστασόπουλος (φωτισμοί) και Εύα Βλαχάκη (video-graphic design), καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό και εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Μπράμος, στον σύντομο χαιρετισμό του, μαζί με την πρόεδρο της ΔΕΠ-ΟΤΑ Πύργου, Έλενα Μπαγιώργου-Κλωνάρη, τόνισε πως οι παιδικές παραστάσεις αποτελούν προτεραιότητα για την περιφέρεια, καθώς συνδυάζουν την ψυχαγωγική με την εκπαιδευτική διάσταση, και επισήμανε πως θα συνεχίσει μελλοντικά με ανάλογες πρωτοβουλίες που θα μυούν τον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό της Ηλείας στην τέχνη.

Δελτίο τύπου - Σινεμά στις πλατείες - Ξεκινούν από τη Δευτέρα 8 Ιουλίου οι καθιερωμένες υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Έφτασε πάλι η εποχή εκείνη του καλοκαιριού που θα συναντηθούμε εκεί που συναντιόμαστε καθημερινά, στις πλατείες των τόπων μας, αυτή τη φορά για να μοιραστούμε την εμπειρία της παρακολούθησης μιας κινηματογραφικής ταινίας. Οι προβολές πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και την καθοριστική συμβολή δραστήριων τοπικών φορέων για 11η συνεχή χρονιά σε πόλεις και χωριά της Ηλείας.

 

Με το πρόγραμμα αυτό, το Φεστιβάλ Ολυμπίας και οι δεκάδες συνεργαζόμενοι φορείς συμβάλλουν στην καλλιέργεια και τη διατήρηση της κινηματογραφικής κουλτούρας στην Ηλεία, ενώ γεννούν μια ευκαιρία κοινωνικής συνεύρεσης στον δημόσιο χώρο, η οποία εδράζεται στην παράδοση των πλανόδιων κινηματογραφιστών των περασμένων δεκαετιών. Όχημα αυτών των συναντήσεων, τόσο αγαπημένες ελληνικές ταινίες, όσο και ξεχωριστές ταινίες για παιδικό και νεανικό κοινό, που αποτελεί, ως γνωστόν, την εξειδίκευση του Φεστιβάλ.

 

Στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται τρεις κλασικές ελληνικές ταινίες που παραχωρεί ευγενικά η FinosFilm («Οι κυρίες της αυλής», «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας» και «Διακοπές στο Βιετνάμ»), μια ξεχωριστή ταινία του Σταύρου Τσιώλη («Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά»), δύο σύγχρονα ντοκιμαντέρ («Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες», της Μαριάννας Οικονόμου και «DolphinMan» του Λευτέρη Χαρίτου), αλλά και η ελληνική υποψηφιότητα για τα βραβεία Όσκαρ της περασμένης χρονιάς «Πίσω από τις θημωνιές», της Ασημίνας Προέδρου.

 

Συνολικά στο πλαίσιο του προγράμματος «Σινεμά στις πλατείες» θα πραγματοποιηθούν44 προβολέςπου εκτείνονται σε όλη την Ηλείααπό την Αρετή και τη Μέλισσα μέχρι τη Φιγαλία (Παύλιτσα) και τον Αστρά, καθώς και τρεις ειδικές προβολές που προγραμματίζονται στον Πύργο με τη νεοσυσταθείσα κινηματογραφική λέσχη “ΣΙΝΕΦΗΛΕΙΑ”, στο Μουσείο Ολυμπίας για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και στην Αμαλιάδα με τον Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων.

 

Το πρόγραμμα «Σινεμά στις Πλατείες» διοργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους τοπικούς φορείς: Πολιτιστικός Σύλλογος “ΣαλμωνέωνΠαράδοσις”, Πολιτιστικός Σύλλογος Καυκωνίας, Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα Λεχαινών, Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος “Η Ωλένη”, Σύλλογος Γυναικών Γρανιτσεΐκων“Οι Φίλοι του Σχολείου”, Σύλλογος Οικιστών Σπιάντζας, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κατσαρού “Η Ειρήνη”, Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Πλατιάνας, Φυσιολατρικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Πίσας, Πολιτιστικός Λαογραφικός ΣύλλογοςΧαβαρίου“Ο Διόνυσος”, Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Ελαιώνα, Σύλλογος Νεολαίας και Άθλησης Νέας Φιγαλίας, Αιμοδοτικός Σύλλογος Αμπελώνα Κουζουλίου“Σταγόνα Ζωής”, Πολιτιστικός Σύλλογος Στρεφίου“Η Πνευματική Εστία”, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Ηλία Γιαννιτσοχωρίου, Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Σχίνων, Φίλοι του Καϊάφα, Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας, Πολιτιστικός Σύλλογος Αρετής, Πολιτιστικός Σύλλογος Δουναιίκων“Ο Άγιος Γεώργιος”, Εξωραϊστικός Σύλλογος Ξυλοκέρας“Η Πρόοδος”, Πολιτιστικός Σύλλογος Κουζουλίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Λασταιίκων“Η Νέα Λάστα”,  Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Σαβαλίων“Η Αναγέννηση”, Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπρασπιτιωτών“Η Πρόοδος”, Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφνιώτισσας, Σύλλογος Διβριωτών Αθήνας, Σύλλογος Νέων Καταρραχίου, Πολιτιστικός Σύλλογος “Ο Σέκουλας”, Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αντρωναίων, Φιλοπρόοδος Σύλλογος των εν Αθήναις και ΠειραιαίΑστραίων, Σύλλογος των απανταχού Φιγαλέων“Ο Φίγαλος”, Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγανού “Κωστής Παλαμάς”, Πολιτιστικός Σύλλογος Επιταλίου “Επί της Αλός”, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αρτέμιδας “Ο Κουμουθέκρας”, Ομάδα Πολιτών Πύργου (αλάνα), Ομάδα Γυναικών Μηλέας, Θεατρική Ομάδα Αμαλιάδας ΕρασιΤΕΧΝΕΣ, τα σχολεία Δημοτικό Μπορσίου και 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας και τις Τοπικές Κοινότητες Διασέλλων, Μέλισσας, Μηλέας, Ξηροχωρίου, Πεύκης, Χειμαδιού και Χρυσοχωρίου.

 

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας και οι συνεργαζόμενοι φορείς καλούν κατοίκους κι επισκέπτες να συναντηθούμε μπροστά στη μεγάλη οθόνη για να ξαναδούμε τους τόπους μας με άλλο μάτι και να μοιραστούμε τη χαρά της κινηματογραφικής εμπειρίας.

 

Το πρόγραμμα των προβολών

 

08/07:  Σαλμώνη, Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας

15/07:  Πύργος (αλάνα οδού Αλφειού), Cocofarm

16/07:  Καυκανιά, Ο γιος του φύλακα

19/07: Λεχαινά, Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας

20/07:Ώλενα, Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες

21/07:Γρανιτσαίικα, Οι κυρίες της αυλής

24/07:Σπιάντζα (πλατεία), Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας

26/07: Κατσαρού, Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας

27/07:Πλατιάνα, DolphinMan

28/07: Αρχαία Πίσα (Μιράκα), Διακοπές στο Βιετνάμ

29/07:Χάβαρι, Ο Ψύλλος

31/07: Ελαιώνας, Οι κυρίες της αυλής

31/07:Ξηροχώρι, Βιτούς

01/08: Αμαλιάδα (3ο Γυμνάσιο), Σούπα Μόντο

02/08: Νέα Φιγαλία, Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας

03/08: Μπόρσι, Οι κυρίες της αυλής

03/08: Αμπελώνας, Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας

04/08: Στρέφι, Οι κυρίες της αυλής

05/08: Άγιος Ηλίας Γιαννιτσοχωρίου, Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας

05/08: Σχίνοι, Οι κυρίες της αυλής

06/08: Διάσελλα, Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας

07/08: Μέλισσα, Οι κυρίες της αυλής

07/08: Ζαχάρω (Πολύκεντρο), Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες

08/08: Αρετή, Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά

08/08: Χειμαδιό, Οι κυρίες της αυλής

09/08: Χρυσοχώρι, Οι κυρίες της αυλής

09/08: Δουναίικα, Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας

10/08:Ξυλοκέρα, Οι κυρίες της αυλής

10/08:Κουζούλι, Οι κυρίες της αυλής

11/08: Λασταίικα, Οι κυρίες της αυλής

12/08: Πεύκη, Διακοπές στο Βιετνάμ

12/08:Σαβάλια, Οι κυρίες της αυλής

13/08: Μηλέα, Διακοπές στο Βιετνάμ

13/08: Άσπρα Σπίτια, Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες

14/08:Δαφνιώτισσα, Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες

16/08:Λαμπεία, Ο Ψύλλος

20/08: Σπιάντζα (Αγ. Παρασκευή), Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες

21/08:Σέκουλας, Οι κυρίες της αυλής

22/08:Αντρώνι, Ο γιος του φύλακα

23/08:Αστράς, Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά

24/08: Φιγαλεία, Οι κυρίες της αυλής

25/08: Τραγανό, Βιτούς

26/08: Επιτάλιο, Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες

26/08: Αρτέμιδα, Έχουμε ένα όνειρο

 

Αναλυτικές πληροφορίες για τις ταινίες, μπορείτε να δείτε στον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ Ολυμπίας (https://olympiafestival.gr/news/sinema-stis-plateies-2024/).

 

 

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.