308 New Articles

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - «Η Κυριακή πλησιάζει και ο Δήμος Ήλιδας μέσω του “Let's do it Greece 2024” αναλαμβάνει δράση για Ένα καθαρότερο περιβάλλον!»

Λιγα 24ωρα απέμειναν για την εθελοντική εκστρατεία «Let's do it Greece 2024» της ερχόμενης Κυριακής, στην οποία για ακόμα μία χρονιά συμμετέχουν πάνω από 600 φορείς, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Όλοι μαζί… σηκώνουμε το γάντι, σε μια ξεχωριστή πρόκληση για τον πλανήτη, όπου όλοι θα πρέπει να επιδείξουν περιβαλλοντική συνείδηση και διάθεση για δράση.

Στο πλαίσιο του συντονισμού των δράσεων, ο Δήμος Ήλιδας καλεί όλους τους ευαισθητοποιημένους δημότες να βάλουν τα γάντια τους και με τις σακούλες ανά χείρας να βγουν σε δάση και κοινόχρηστους χώρους για έναν κοινό σκοπό: Τον καθαρισμό και την προστασία τους!
Το «Let's do it Greece 2024» αποτελεί μια ευκαιρία να ενωθούνε οι πολίτες για ένα κοινό σκοπό. Να φανεί η δύναμη του εθελοντισμού και της συνεργασίας, αλλά και να φροντίσουμε για το σπίτι μας που είναι το φυσικό περιβάλλον.

Η εκστρατεία είναι μια ιδέα νέων παιδιών, ένα κάλεσμα για δράση, ένα μήνυμα ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε τα δάση και τους κοινόχρηστους χώρους πιο καθαρούς, πιο ασφαλείς, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΗΛΙΔΑΣ:

  • Δράση με επίκεντρο το Δάσος της Μαραθιάς: Συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί στην είσοδο του Δάσους, με τη συμμετοχή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου μας.
  • Δράση με επίκεντρο το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αμαλιάδας, την παιδική χαρά και τους περιβάλλοντες χώρους: Συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί στην είσοδο του χώρου εντός του πάρκινγκ, με τη συμμετοχή των Αθλητικών Συλλόγων της Αμαλιάδας.

Ελάτε να δώσουμε όλες και όλοι μαζί το «παρών» σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια,  στις δύο μεγάλες δράσεις του Δήμου μας!!!

Σας περιμένουμε όλες και όλους στα σημεία συνάντησης, για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο και να γίνουμε η μεγάλη ασπίδα προστασίας των δασών μας!!!

Η φύση μας χρειάζεται!!!

Βιβλίο - Άννα Καρακατσούλη: Το βιβλίο ως δίαυλος του ακροδεξιού λόγου

Μια από τις σημαντικότερες μάχες που έχουμε να δώσουμε ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024 είναι αυτή της συμμετοχής. Η μάχη αυτή είναι κυρίως πολιτική, αφού πρέπει να αναδείξουμε τη σημασία της ψήφου τόσο για το συσχετισμό δύναμης στην Ευρώπη, όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.

 

Η μάχη όμως αυτή είναι εξίσου και οργανωτική, για να εξασφαλίσουμε ότι όσοι και όσες επιθυμούν, θα καταφέρουν να ψηφίσουν.

Υπάρχουν δύο σημαντικές δυνατότητες και δύο αντίστοιχες σημαντικές προθεσμίες που πρέπει να έχετε όλοι/όλες υπόψη, αλλά και για να ενημερώσετε εγκαίρως και όποιον άλλον/όποια άλλη πιστεύετε ότι ενδιαφέρεται:

 

1ον. Εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών

 

Ο θεσμός των ετεροδημοτών είναι καθιερωμένος και γνωστός και θα ισχύσει κανονικά και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Όσοι και όσες κατοικούν μόνιμα σε άλλη εκλογική περιφέρεια από αυτή του τόπου κατοικίας τους και δεν θέλουν/δεν μπορούν να μετακινηθούν την ημέρα των εκλογών για να ψηφίσουν, δικαιούνται να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών ως 30 Απριλίου 2024.

Σημειώνεται ότι είναι καλό, προκειμένου να μη χαθεί η σχετική δυνατότητα, να μην περιμένετε την τελευταία μέρα εκπνοής της σχετικής προθεσμίας για την υποβολή της αίτησης.

Αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες για την υποβολή αίτησης προκειμένου κάποιος/α να ψηφίσει ως ετεροδημότης θα βρείτε εδώ: https://www.ypes.gr/ekloges/eterodimotes

Τι πρέπει να προσέξετε:

1)     Όποιος/α είχε εγγραφεί για να ψηφίσει ως ετεροδημότης σε προηγούμενη στιγμή (π.χ. στις εθνικές εκλογές του 2023) θα ψηφίσει και πάλι έτσι. Επομένως, αν επιθυμεί να ψηφίσει ως ετεροδημότης και στις ευρωεκλογές, δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα, αφού ισχύει η προηγούμενη αίτησή του.

2)     Όποιος/α είχε εγγραφεί για να ψηφίσει ως ετεροδημότης σε προηγούμενη στιγμή (π.χ. στις εθνικές εκλογές του 2023), αλλά επιθυμεί στις ευρωεκλογές να μεταβεί στον τόπο βασικής εγγραφής (τόπο καταγωγής) του/της θα πρέπει να κάνει αίτηση διαγραφής από τον κατάλογο των ετεροδημοτών επίσης ως 30 Απριλίου (βλ. περισσότερα στον παραπάνω σύνδεσμο).

3)     Αν δεν είστε σίγουρος/η αν είστε ή όχι γραμμένος/η στους καταλόγους των ετεροδημοτών, μπορείτε να το ελέγξετε στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» στον παρακάτω σύνδεσμο (αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει αιτήσεις εγγραφής/διαγραφής που έχουν γίνει ως 31/12/2023): https://mpp.ypes.gov.gr/#/ 

 

2ον. Η επιστολική ψήφος

 

Η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μαςΌποιος/όποια επιθυμεί είτε ζει στο εξωτερικό είτε εντός της χώρας μπορεί να ζητήσει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο, δηλ. να παραλάβει το εκλογικό υλικό στη διεύθυνση που θα δηλώσει αρκετά πριν την ημέρα των εκλογών και, αφού ψηφίσει, να το ταχυδρομήσει πίσω στο Υπουργείο Εσωτερικών (στην ειδική εκλογική επιτροπή), ώστε να φτάσει εγκαίρως και να καταμετρηθεί μαζί με τις ψήφους όσων θα έχουν προσέλθει αυτοπροσώπως στα εκλογικά τμήματα.

Η ρύθμιση αυτή μπορεί να διευκολύνει σημαντικά όσους/όσες για οποιονδήποτε λόγο την ημέρα των εκλογών θα απουσιάζουν από την περιοχή όπου ψηφίζουν, και ιδιαίτερα ανθρώπους που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους (και ιδιαίτερα τους/τις εποχικά εργαζόμενους/ες στον τουρισμό, σε γεωργικές εργασίες κ.λπ.), για οικογενειακούς λόγους, για λόγους υγείας (π.χ. ασθενείς που μετακινούνται για νοσηλεία/θεραπείες κ.λπ.), καθώς και τους φοιτητές/τις φοιτήτριες.

Ασφαλώς, η ρύθμιση αυτή αφορά επίσης όσους/όσες Έλληνες/Ελληνίδες βρίσκονται μόνιμα ή θα βρεθούν την ημέρα των εκλογών εκτός Ελλάδας.

Η προθεσμία προκειμένου κανείς να κάνει αίτηση για να ψηφίσει με επιστολική ψήφο στις ερχόμενες εκλογές είναι η 29η Απριλίου 2024.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές οδηγίες και να κάνετε τη σχετική αίτηση εδώ: https://www.ypes.gr/ekloges/ekloges-gia-to-europaiko-koinoboulio/epistoliki-psifos/epistol-psf-eisodos-stin-efarmogi

Τι πρέπει να προσέξετε:

Ειδικά για τους Έλληνες/Ελληνίδες του εξωτερικού υπογραμμίζουμε τα εξής:

1)     ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. Οι Έλληνες/ίδες του εξωτερικού που ψήφισαν από τον τόπο κατοικίας τους το 2023, θα πρέπει τώρα ή να κάνουν εκ νέου αίτηση προκειμένου να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο ή να ταξιδέψουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν αυτοπροσώπως στον τόπο βασικής εγγραφής τους.

2)     Για την επιστολική ψήφο δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που υπήρχαν προκειμένου κανείς να ψηφίσει από το εξωτερικό (ελάχιστη διαμονή στη χώρα, φορολογική δήλωση κ.λπ.). Μπορεί να ψηφίσει με επιστολική ψήφο κάθε Έλληνας/ίδα εκλογέας. Άρα και εκλογείς που δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν από το εξωτερικό το 2023, τώρα θα μπορέσουν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις υπάρχουν εδώ: https://www.ypes.gr/ekloges/ekloges-gia-to-europaiko-koinoboulio/epistoliki-psifos/epistol-psf-sychnes-erotiseis

Τέλος, ειδικά για την επιστολική ψήφο μπορείτε να καλείτε καθημερινά και καθ’ όλο το 24ωρο στο Γραφείο Υποστήριξης του Υπουργείου Εσωτερικών: +30 2106266222

Αναδημοσίευση - Βαγγέλης Μουρίκης: Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ

Ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός τιμήθηκε για την ερμηνεία του στην ταινία «Arcadia» του Γιώργου Ζώη.

Προέλευση, περισσότερα στο https://www.in.gr/2024/04/11/life/culture-live/vaggelis-mourikis-vraveio-kalyteris-andrikis-ermineias-sto-festival-kinimatografou-tou-xongk-kongk/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε στις Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ο π. Ευρωπαίος Επίτροπος, Βουλευτής Ηλείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε στις Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα «Δελφοί: Το πρώτο Δίκτυο Πόλεων. Αμφικτυονίες και Αποικίες. Μια ιστορική αναδρομή από τις απαρχές του θεσμού μέχρι την σημερινή εποχή της Παγκοσμιοποίησης».

Αναφερόμενος στην Δημαρχιακή του θητεία, την οκταετία 1995-2002, επεσήμανε ότι η Πόλις των Αθηνών καθιέρωσε την «Διπλωματία των Πόλεων», ένα σύγχρονο αμφικτυονικό δίκτυο που στοχεύει στην οικοδόμηση γεφυρών φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ πολιτισμών και εθνών, έναν θεσμό που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η διπλωματία των πόλεων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, αφορά στο ρόλο που διαδραματίζουν πλέον οι πόλεις στις διεθνείς σχέσεις, την παγκόσμια διακυβέρνηση και την οικονομία μέσω συνεργασιών σε θέματα βιωσιμότητας, αστικής ανάπτυξης, δημόσιας υγείας, κλιματικής κρίσης, πολιτισμικών ανταλλαγών και μετανάστευσης.

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως η διπλωματία των πόλεων επιτρέπει μια πιο τοπική πρακτική και εξειδικευμένη συνεργασία, συμπληρώνοντας συγχρόνως την παραδοσιακή κρατική διπλωματία.

Βιβλίο - Ηλίας Πετρόπουλος - Ψειρολογία, εκδόσεις Νεφέλη 1991

Οι ψείρες κι οι κοριοί έχουνε το δικό τους φολκλόρ. Για την λαογραφία δεν υφίστανται αντικείμενα περιφρονητέα, είτε χυδαία, είτε ανήθικα. Η λαογραφία - άθελά της με τον καιρό - αποβαίνει μια αναιδεστάτη επιστήμη. Ίσως. Αλλ' αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει λόγον ανασχέσεως της έρευνας. Θα ψάξουμε, λοιπόν. Ήρθε η ώρα ν' αποχτήσει και η ψείρα το βιβλίο της. Στην μελετούλα αυτή θα μιλήσω για τις ψείρες, τους ψύλλους, τους κοριούς, τις μύγες, τα κουνούπια, τις σκνίπες, τις κατσαρίδες, τις ψαλίδες, τις σαρανταποδαρούσες, τους σκόρους, τα τσιμπούρια, τα μαμούνια των τροφίμων, τα σαμιαμίθια, τους σκορπιούς, τις αράχνες, τις πεταλούδες, τις πασχαλίτσες, τα μερμήγκια, τις κωλοφωτιές, τα τριζόνια, τους μπάμπουρες, τις μέλισσες, τις σφήκες, τις ακρίδες και άλλα ζωύφια. [...] (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Προέλευση: Site Πολιτείας

Δελτίο τύπου - Τελετή βράβευσης όλων των συντελεστών της Τελετής Αφής

Η βράβευση της Χορογράφου, της Πρωθιέρειας, των Ιερειών και λοιπών συντελεστών της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024, θα γίνει την Πέμπτη στις 20:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας.

 

Είναι μεγάλη η συγκίνηση που νιώθουμε κοντά σε αυτά τα πρόσωπα που αποδίδουν με τον ιερότερο τρόπο το τελετουργικό της Αφής μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Η Ολυμπιακή Φλόγα θα γεννηθεί στα χέρια της Πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά, ενώ τη Χορογραφία έχει εμπνευστεί και σκηνοθετήσει η Καλλιτεχνική διευθύντρια και Χορογράφος των Τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας από το 2008, Άρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

 

Αύριο το βράδυ, λοιπόν, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας θα έχει την τιμή να βραβεύσει τα πρόσωπα αυτά, όλους τους συντελεστές της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες των 2800 ετών Ιστορίας «Παρίσι 2024».

 

Ακολουθεί η λίστα με τα ονόματα των συντελεστών:

 

Άρτεμις Ιγνατίου - Καλλιτεχνική Διευθύντρια & Χορογράφος

 

Δημήτρης Παπαδημητρίου - Συνθέτης

 

Αθανασία Μούγιου - Βοηθός χορογράφου

 

Βοηθοί παραγωγής: Αλεξάνδρα Νικολοπούλου, Δήμητρα Σιδέρη

 

Μαίρη Μηνά - Πρωθιέρεια

 

Ιωάννα Στρατή - Εστιάδα

 

Ιέρειες

Αυγή Παναγιωτοπούλου

Λούλα Δασκάλου

Κατερίνα Παγιατάκη

Αφροδίτη Βερβενιώτη

Ισμήνη Λιαροπούλου

 

Φωτεινή Πασσά

Αίγλη Σαρλάνη

Λίνα Λυκοπούλου

Δώρα Μπηλιώνη

Μελίνα Μπαλλά

 

Ναταλία Φονταίν

Κάλλια Βουϊδάσκη

Μυρτώ Δημητρακοπούλου

Αγγελίνα Δουκίδη

Χρυσαυγή Γιαννακάκου

 

Σοφία Ζερβάκου

Θεοδώρα Καλοφώνου

Ειρήνη Μανωλάκη

Χριστίνα Μαρία Νικολοπούλου

Μελίνα Πάντζαρη

Κατερίνα Πετροπούλου

 

Γωγώ Τασιούλα

Παναγιώτα Τζιλιβάκη

Αναστασία Δίκου

Χριστιάνα Κατσιμπράκη

Μαριεύη Λευκιμμιάτη

Βέρα Σακελλαρίου

 

Κούροι

Πέτρος Ιωάννου

Ερρίκος Τσεζάνας

Μενέλαος Κώτσος

Μάριος Σακκάς

Θέος Λειβαθηνός

Γιώργος Γιαννίμπας

Νικόλας Καραγιαννίδης

 

Αλέξανδρος Μικέλης

Γιάννης Διβάνης

Νίκος Κορμπάκης

Παναγιώτης Ντόβας

Δημήτρης Τράπαλης

Ανδρέας Τυροβολάς

 

Τζώρτζια Σπανουδάκη - Κορασίδα

Μαρία Δούμα - Κορασίδα

 

Φοίβος Χατζηστογιάννης - Αμφιθαλής παις


Δελτίο τύπου - Δημήτρης Νικολακόπουλος: Η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία  

 

Στην Ιταλία για το «Sympossio Greek Gourmet Touring 2024» ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης

 

Στην Ιταλία βρίσκεται αυτή την εβδομάδα ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Νικολακόπουλος, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Π.Δ.Ε.) στις πολύ επιτυχημένες δράσεις του «Sympossio Greek Gourmet Touring 2024» που προωθούν ειδικές μορφές τουρισμού.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο Τορίνο (9 Απριλίου) και στην Πάντοβα (11 Απριλίου).  

Το «Sympossio Greek Gourmet Touring 2024» περιλαμβάνει διαδραστικά cooking events, τα οποία πραγματοποιούνται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη με στόχο την προώθηση και την ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής γαστρονομίας ως βασικό συστατικό του ελληνικού τουρισμού. Εξειδικευμένοι Chef συστήνουν και μαγειρεύουν μαζί με επαγγελματίες του χώρου ελληνικές-μεσογειακές συνταγές βασισμένες σε ντόπια προϊόντα από Έλληνες προμηθευτές.

Μιλώντας για την συμμετοχή της Π.Δ.Ε. στην συγκεκριμένη δράση ο κ. Νικολακόπουλος τόνισε πως: «Με μεγάλη διάθεση εξωστρέφειας συμμετέχουμε σε μια ακόμα δράση που συνδέει τον Τουρισμό με την γαστρονομία. Άλλωστε ο τόπος μας εκτός από αμέτρητες ευκαιρίες για εξερεύνηση και αναψυχή διαθέτει και μοναδικά τοπικά προϊόντα ΠΟΠ όπως και συνταγές που αντικατοπτρίζουν την μακραίωνη και πλούσια γαστρονομική του παράδοση. Είναι αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αναδείξουμε περαιτέρω συνδέοντας τον αγροδιατροφικό τομέα με το τουριστικό προϊόν.

Με αυτό το τρόπο αναβαθμίζουμε την ταξιδιωτική εμπειρία και δημιουργούμε νέες προτάσεις για μια μορφή τουρισμού που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας στην Ιταλία επιβεβαιώθηκε το έντονο ενδιαφέρον των επαγγελματιών της εστίασης και του τουρισμού τόσο για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας όσο και για την γαστρονομική μας παράδοση, ανοίγοντας ένα νέο παράθυρο για μελλοντικές συνεργασίες. Όλα τα παραπάνω μπορούν να αποφέρουν πολλαπλά και αμοιβαία οικονομικά οφέλη στον τόπο μας».  

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.