315 New Articles

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - «”Το μυστικό των επτά θαλασσών” παρουσιάστηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας, υπό την αιγίδα του Δήμου Ήλιδας»

Το νέο βιβλίο παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας της συγγραφέως με καταγωγή από τα Λεχαινά Ηλείας κας Μαρίας Συλαϊδή, υπό τον τίτλο: «Το μυστικό των Επτά Θαλασσών» από τις εκδόσεις Διάνοια, παρουσιάστηκε σε μια όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας, παρουσία του Δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλου, μελών της δημοτικής αρχής και πλήθους πολίτων.

Για το βιβλίο μίλησαν -εκτός την ίδια τη συγγραφέα του βιβλίου- και η επίσης συγγραφέας κα Έλενα Κακολύρη, όπως και ο εκπαιδευτικός – ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Ήλιδας πάνω σε θέματα Παιδείας κ. Ιωάννης Ντακούλιας.

Το βιβλίο αποτελεί το ομορφότερο ταξίδι της συγγραφέως, όπως η ίδια αποκάλυψε και μπήκε στη ζωή της με έναν απρόσμενο τρόπο, τη στιγμή που χρειαζόταν τη μαγεία των παραμυθιών περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Η κυρία Συλαϊδή επεσήμανε -μεταξύ άλλων- ότι γράφει για να μπορεί να δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα στον κόσμο της πραγματικότητας και τον κόσμο της φαντασίας, καθώς πιστεύει ότι αυτές οι γέφυρες συνδέονται μεταξύ τους με μια χρυσή κλωστή, που αν μπορέσεις να την ακολουθήσεις τότε η μαγεία δεν θα σε εγκαταλείψει ποτέ.

 

Δελτίο τύπου - 1η Ημέρα δράσεων: οι μαθητές μαθαίνουν & δημιουργούν πάνω στις ολυμπιακές αξίες

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2800 χρόνια από την τέλεση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων το 776 π.Χ. και του εορτασμού της Τελετής Αφής για τους ΧΧΧΙΙΙ Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

Τα τρία πρώτα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετείχαν στην μεγάλη γιορτή του Ολυμπισμού, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Βουνάργου και το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κούμανη, συγκεντρώθηκαν στον αύλειο χώρο του Παλιού Δημαρχείου, όπου έγινε η ανάκρουση του Ολυμπιακού ύμνου από την χορωδία του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας.

 

Κατόπιν, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, κήρυξε την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων και η Αρχαιολόγος κα Ρούλα Λεβεντούρη μίλησε για τα 2800 χρόνια από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες και ταυτόχρονα έθεσε ιστορικές ερωτήσεις στα παιδιά κάνοντας την συζήτηση πιο διαδραστική.

 

Τον λόγο πήραν η Ιωάννα Σταματοπούλου, εν ενεργεία διεθνής Ελληνίδα υδατοσφαιρίστρια που αγωνίζεται ως τερματοφύλακας στην Εθνική Ελλάδας και στον Ολυμπιακό Πειραιώς και έχει κατακτήσει 3 Ευρωπαϊκά Μετάλλια με την Εθνική Ελλάδας και η Ελευθερία Φτούλη, αθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης που αγωνίστηκε στο διπλό γυναικών στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2004. Και οι δύο μίλησαν για την αξία του πρωταθλητισμού, τις εμπειρίες τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και την ανάγκη θεσμικής και υλικής θωράκισης της Ολυμπίας, καθώς η πόλη που γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες χρειάζεται υποδομές άξιες του ονόματος και του ρόλου της στην παγκόσμια ιστορία.

 

Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος συνεχάρη τις πρωταθλήτριες για την παρουσία τους σήμεραεδώ, στην γενέτειρα του Ολυμπισμού, και για την επιθυμία τους να διδάξουν στα παιδιά τα μυστικά του αθλήματός τους, ενώ αργότερα αντάλλαξαν δώρα και ευχές στο γραφείο του.

 

Οι μαθητές των σχολείων είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στην Έκθεση Ολυμπιακών Δαδών και Ολυμπιακών Αναθημάτων από την προσωπική συλλογή του κ. Στράτου Κλήμου, να ξεδιπλώσουν την δημιουργικότητά τους στα εικαστικά, βιωματικά και θεατρικά εργαστήρια με θέμα «Τα Αρχαία Ολυμπιακά Αγωνίσματα μέσα από την Αγγειογραφία» και, τέλος, να εκπαιδευτούν στα Αρχαία και σύγχρονα Ολυμπιακά Αθλήματα με την συμμετοχή των Ολυμπιονικών.

 

Πριν την λήξη των εκδηλώσεων έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και η απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στους συμμετέχοντες από την Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Δράσεων, κα Αθηνά Ηλιοπούλου και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητισμού και Τουρισμού, κ. Αντώνη Χρυσανθακόπουλο.

 

Επισημαίνεται ότι οι βιωματικές δράσεις συνεχίζονται έως και την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Δελτίο τύπου Μιχάλη Κατρίνη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: ''Υποβαθμίζει και δικαστικά την Ηλεία η κυβέρνηση.''

Σε σχέση με το νέο δικαστικό χάρτη που προωθεί η κυβέρνηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε:

‘’Ο νέος δικαστικός χάρτης που έχει θέσει σε διαβούλευση η κυβέρνηση, τείνει να αποτελέσει για την Ηλεία ένα ακόμα επεισόδιο σε μια σειρά από πλήγματα που έχει δεχθεί μέχρι σήμερα, με την κατάργηση, υποβάθμιση ή υποστελέχωση μιας σειράς υπηρεσιών.

Η κατάργηση των Ειρηνοδικείων και η απώλεια της αυτοτέλειας του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, που μπορεί να είναι ένα προστάδιο ακόμα και για την πλήρη κατάργησή του, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στους πολίτες της Ηλείας, ενώ δεν υπάρχει κανένα πειστικό επιχείρημα ότι θα συντομεύσουν το χρόνο στην απονομή της δικαιοσύνης, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Παράλληλα παρατηρεί κανείς, ότι η εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης για τη χωροταξική αναδιάταξη του δικαστικού συστήματος, γίνεται με αλλοπρόσαλλο τρόπο, με διαφορετικά μέτρα και σταθμά στις διάφορες περιοχές της χώρας, χωρίς να υπάρχει μια συνέπεια κριτηρίων και αρχών.

Το μόνο που φαίνεται να ενδιαφέρει τελικά την κυβέρνηση, είναι η εφαρμογή των υποδείξεων της Παγκόσμιας Τράπεζας από μια οικονομική και μόνο οπτική, χωρίς να ενδιαφέρεται ούτε για τις ιδιαίτερες ανάγκες στήριξης που έχει η ελληνική περιφέρεια, ούτε για το δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης του πολίτη στο φυσικό του δικαστή.

Καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει τις ασκήσεις επί χάρτου, να αντιληφθεί τα μηνύματα που της στέλνουν οι τοπικές κοινωνίες και να προχωρήσει σε ουσιαστικές και σοβαρές μεταρρυθμίσεις, που όχι μόνο θα επιταχύνουν την απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας, αλλά και θα θωρακίζουν το κράτος δικαίου, που η ίδια η κυβέρνηση έχει κατάφωρα τραυματίσει’’

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία στη Δυτική Ελλάδα

Συνελήφθησαν σε τρεις περιπτώσεις τέσσερα άτομα σε Αχαία και Ηλεία για ενδοοικογενειακή βία

 

Συνελήφθησαν, σε τέσσερις περιπτώσεις, χθες 7-4-2024, στη Δυτική Αχαία και στην Αμαλιάδα, από αστυνομικούς υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαϊας και Ηλείας, τέσσερα άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες, για ενδοοικογενειακή βία.

 

Στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη χθες το απόγευμα στη Δυτική Αχαία, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι απείλησε λεκτικά την μητέρα του για την ζωή της, ενώ στη συνέχεια οδηγήθηκε στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα Πατρών, διότι η εν διαστάσει συζυγός του, υπέβαλλε καταγγελία σε βάρος του για απειλές που δέχτηκε τηλεφωνικά από τον κατηγορούμενο.

 

Στη δεύτερη περίπτωση, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, συνελήφθη ένας ημεδαπός άνδρας, διότι ο σύνοικος αδερφός του, υπέβαλλε καταγγελία σε βάρος του για λεκτικές απειλές.

 

Στην τρίτη περίπτωση, συνελήφθησαν χθες το απόγευμα στην Αμαλιάδα, δυο ημεδαποί (άνδρας και γυναίκα - σύζυγοι), διότι η αδερφή του άνδρα υπέβαλε καταγγελία σε βάρος τους για απειλή και εξύβριση που δέχτηκε από τον αδερφό της και εξύβριση αντίστοιχα από την σύζυγό του.

 

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπο αρμόδιους Εισαγγελείς.

Δελτίο Τύπου - Με δυνατές συγκινήσεις και εξαιρετικές επιδόσεις ολοκληρώθηκε το 2ο L’ Etape Greece by Tourde France 2024 presented by SKODA

2.800 χρόνια μετά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες (776 π.Χ.), η Αρχαία Ολυμπία βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού, φιλοξενώντας το Σάββατο 6 Απριλίου 2024, για 2η συνεχή χρονιά, σε ένα μοναδικό ποδηλατικό σκηνικό, τον κορυφαίο αγώναLEtapeGreecebyTourdeFrance 2024 presentedbySKODAσε συνδιοργάνωση τηςΕΥ ΖΗΝ Greeceκαι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με πάνω από 3.000 αθλητές, θεατές και επισκέπτες να βιώνουν την εμπειρία του θρυλικού Γύρου της Γαλλίας.

Περισσότεροι από 1.000 αθλητές συμμετείχαν στη μεγάλη αυτή γιορτή του αθλητισμού αποδεικνύοντας πως η ποδηλασία στην Ελλάδα παρουσιάζει μια σημαντική δυναμική, κερδίζοντας νέο κοινό κάθε χρόνο. Μέσα από τις 3 διαδρομές του αγώνα, τη μεγάλη πρόκληση των 128χλμ “TheRace”, την πιο γρήγορη αλλά εξίσου εντυπωσιακή διαδρομή των 76χλμ “TheRide” και την πιο ήπια ποδηλατική βόλτα των 17 χλμ. “TheFunRide”, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στα υπέροχα ανοιξιάτικα τοπία και τα γραφικά χωριά της Ολυμπίας πάνω σε ένα ποδήλατο, σε κλειστούς δρόμους, με απόλυτη ασφάλεια και με τη διαρκή εμψύχωση των 100 εθελοντών από την γύρω περιοχή.

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, δήλωσε σχετικά με τη διοργάνωση: «ΤoL'Etape Greece byTour de France, επέστρεψε και φέτος στην Ολυμπιακή Γη. Χιλιάδες λάτρεις του ποδηλάτου βρέθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία και συμμετείχαν σε μία διοργάνωση που τράβηξε τα βλέμματα εκατομμυρίων ανθρώπων απ’ όλον τον κόσμο. TοL'Etape Greece συνδέεται με τον τόπο που μετέτρεψε τον αθλητισμό σε ιδεώδες, σε αυτόν τον τόπο γιορτάσαμε την 6η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, στέλνοντας το μήνυμα της θετικής επιρροής που μπορεί να έχει ο αθλητισμός στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Στηρίζουμε τις καλές πρακτικές κάθε αθλήματος που κινητοποιεί τους πολίτες, αλλά και διαφημίζει σε όλον τον κόσμο τις ομορφιές της Περιφέρειάς μας. Αυτή είναι η Δυτική Ελλάδα: Τόπος ζωής, τόπος ομορφιάς, τόπος μεγάλων διοργανώσεων.».

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Άρης Παπαναγιωτόπουλος, δίνοντας την εκκίνηση της μεσαίας διαδρομής “TheRide”, ανέφερε «Για εμάς στην Αρχαία Ολυμπία είναι μεγάλη τιμή να φιλοξενούμε τη συγκεκριμένη διοργάνωση, καθώς σε λίγες ημέρες είμαστε έτοιμοι να ανάψουμε τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων που θα φωτίσει όλον τον κόσμο. Μάλιστα, η φετινή χρόνια είναι εμβληματική, καθώς συμπληρώνουμε 2.800 χρόνια από την πρώτη τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων κι αυτό κάνει την εκδήλωση ακόμη πιο σπουδαία. Σας ευχαριστούμε πολύ όλους που είστε εδώ, που ήρθατε να γνωρίσετε και να τιμήσετε τις ομορφιές και τα μέρη μας. Πολλά συγχαρητήρια στην ΕΥ ΖΗΝ Greece και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη διοργάνωση, στους εθελοντές και φυσικά στους αθλητές που συμμετέχουν.».

Στην αγωνιστική διαδρομή των 128χλμ, στην κατηγορία ανδρών, 1οςτερμάτισε ο Περικλής Ηλίας με χρόνο 03:30:04, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο βάθρο, φορώντας το πολυπόθητο κίτρινο Jersey. Ακολούθησαν ο Χαράλαμπος Καστραντάς (03:31:10)στη 2η θέσηκαι στην 3η θέση ο Μαρτίνος Μούτσιος (03:31:16). Στην κατηγορία των γυναικών του “The Race”,το κίτρινο Jersey κατέκτησε η Ηρώ Μηλάκη με χρόνο 03:42:35, ενώ στο βάθρο ανέβηκαν με σειρά κατάταξης η Βαρβάρα Φασόη (03:53:48) και η Άννα-Όλγα Μήτσου (03:59:48).

Στη διαδρομή των 76χλμ, στην κατηγορία ανδρών, 1οςνικητής αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Ρακιντζής (02:11:30), 2ος ο Γιάννης Μπελιμπασάκης (02:12:34) και 3οςοΜηνάς Μαλάτος (02:13:28). Στην αντίστοιχη διαδρομή, στην κατηγορία των γυναικών, 1ηπέρασε τη Γραμμή του Τερματισμού η Ελισάβετ Δήμου (02:32:34), 2η η Ράνια Νομικού (02:37:59) και 3η η Κατερίνα Παναγιωτακοπούλου (02:39:28).

Ο νικητής του “TheRace και μέλος της SKODACyclingTeam, Περικλής Ηλίας,δήλωσε κατά τον τερματισμό του «Η εκκίνηση του αγώνα δόθηκε σε ένα άκρως εορταστικό κλίμα! Στη συνέχεια ο καθένας έκανε τη δική του μεγάλη προσπάθεια και ακολούθησε τον δικό του ρυθμό. Η διαδρομή ήταν τόσο όμορφη και η φύση μαγευτική  που σταματήσαμε κιόλας να χαζέψουμε τα τοπία της περιοχής. Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα για την άρτια διοργάνωση και το εξαιρετικό supportteam που μας έκανε να νιώθουμε ασφαλείς καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής.».

«Ήταν πολύ έντονη η ανάβασή μας στην αρχή, άλλα γενικά ήταν ένας απίστευτος αγώνας. Η τροφοδοσία ήταν εξαιρετική, μας βοήθησε πολύ και μας κράτησε ενυδατωμένους. Ευχαριστούμε πολύ τη διοργάνωση – ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και ελπίζω του χρόνου να είμαστε και πάλι εδώ.»ανέφερε στη Γραμμή του Τερματισμού ο 1οςποδηλάτης της μεσαίας διαδρομής “TheRide”, Κωνσταντίνος Ρακιντζής.

Ο Κωνσταντίνος Ρακιντζής, μάλιστα, θα έχει την τιμή να συμμετέχει στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία για το Παρίσι 2024,που θα ξεκινήσει στις 16 Απριλίου 2024 - θέση την οποία εξασφάλισε η διοργάνωση του L’ EtapeGreece, ύστερα από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους πρώτους νικητές του αγώνα από κάθε διαδρομή και κατηγορία.

Η κα ΒάσιαΜπιρλιράκη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΥ ΖΗΝ Greece ανέφερε λίγο πριν τη λήξη του αγώνα: «Είμαστε τρομερά χαρούμενοι που φιλοξενούμε για 2η φορά το LEtapeGreecebyTourdeFrancepresentedby SKODA στην Αρχαία Ολυμπία. Μπορώ να πω ότι πλέον ο αγώνας έχει γίνει θεσμός, αφού όλη η πόλη βγήκε στους δρόμους για να υποδεχτεί και να χειροκροτήσει τους αθλητές μας! Ήταν υπέροχο να βλέπεις τα χωριά της περιοχής να γεμίζουν ζωή, ποδήλατα, κράνη και φυσικά άπειρα χαμόγελα! Φέτος, ξεπεράσαμε κάθε προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχών, γεγονός που δείχνει πόσο το ποδηλατικό κοινό έχει αγαπήσει τον συγκεκριμένο αγώνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια  για να γίνει πραγματικότητα αυτό το αντικειμενικά δύσκολο εγχείρημα. Στόχος μας στην ΕΥ ΖΗΝ Greece δεν είναι απλά να κάνουμε διοργανώσεις, αλλά να δημιουργούμε συναισθήματα στους συμμετέχοντες. Και θεωρώ ότι σήμερα όλοι θα φύγουν από την Αρχαία Ολυμπία γεμάτοι αξέχαστες αναμνήσεις και εικόνες.».

Ονομαστικός χορηγός και της φετινής διοργάνωσης ήταν η ιστορική τσέχικη αυτοκινητοβιομηχανία Kosmocar-SKODA, που εδώ και 20 χρόνια υποστηρίζει τον θεσμό του Tour de France παγκοσμίως. HAVRA 3E με το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ κράτησε ενυδατωμένους τους αθλητές. Ο κορυφαίος αντιπρόσωπος ποδηλατικού εξοπλισμού στην Ελλάδα, η Κυκλοποδηλατική,προσέφερε σε κάθε συμμετέχοντα του αγώνα το Offlicial L’ Étape Greece byTour de France 2024 SANTINI Jersey, της ιταλικής εταιρείας ποδηλατικής ένδυσης Santini. Η Ολυμπία Οδόςσυνέδεσε όλους τους αθλητές με την Πρωτεύουσα του Αθλητισμού και η CoffeeIsland τους τροφοδότησε με αρωματικό καφέ και special νοστιμιές. Τη φετινή διοργάνωση υποστήριξαν επίσης ηHeineken, ηMarathonBikes ως επίσημος συνεργάτης για το service των ποδηλάτων, η GU Energy Greece και η BellaFruta, ως οι απόλυτοι διατροφικοί σύμμαχοι, και η Physioathens, υπεύθυνη για την αποκατάσταση των αθλητών μετά τον τερματισμό.

 

Νέα και ενημερώσεις για τη διοργάνωση:

Website:https://greece.letapebytourdefrance.com/

Facebook: https://www.facebook.com/letapegreece

Instagram:https://instagram.com/letapegreece?igshid=NTc4MTIwNjQ2YQ==

 

 

Σχετικά με την EYZHNGreece

Από το 1991, η EYZHNGreece σχεδιάζει και διοργανώνει Συναντήσεις, Συνέδρια και Events τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με στόχο να τιμήσει την Ελλάδα και να συστήσει στην παγκόσμια κοινότητα τις ομορφιές, τις υποδομές και την πλούσια ποικιλομορφία αυτής της ιστορικής χώρας. Από το 2018, στην εταιρεία λειτουργεί και Αθλητικό Τμήμα, το οποίο διοργανώνει υψηλής ποιότητας αθλητικές παγκόσμιες εκδηλώσεις, όπως το IRONMAN® 70.3® Greece, το L'EtapeGreecebyTourdeFrance και το B2RunAθens, που προωθούν την Ελλάδα, το αθλητικό ιδεώδες, την ελληνική φιλοξενία και τη φιλοσοφία του "νους υγιής εν σώματι υγιεί". Ο αθλητικός τουρισμός είναι σήμερα ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και αντιπροσωπεύει το 10% των παγκόσμιων δαπανών για τον τουρισμό. Από το 2020, στην εταιρεία λειτουργεί, επίσης, και Τμήμα Αναψυχής (Leisure), το οποίο προσφέρει υπηρεσίες σε απαιτητικούς και εναλλακτικούς ταξιδιώτες που θέλουν να εξερευνήσουν την Ελλάδα από μία διαφορετική σκοπιά.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - «Εικαστική έκθεση 31 Ελλήνων καλλιτεχνών στη Βιέννη από την Κωνσταντίνα Φαρμάκη, υπό την αιγίδα του Δήμου Ήλιδας»

Υπό την αιγίδα του Δήμου Ήλιδας θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 30 Μαΐου η μεγάλη έκθεση ζωγραφικής που διοργανώνεται στη Βιέννη η εικαστικός και ιστορικός τέχνης κας Κωνσταντίνα Φαρμάκη, η οποία έλκει την καταγωγή της από τον Καρδαμά Αμαλιάδας.

Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος με μεγάλη χαρά αποδέχτηκε το αίτημα της κυρίας Φαρμάκη, μέσω του οποίου ο Δήμος Ήλιδας ταξιδεύει νοητά στο κέντρο της Ευρώπης.

Όπως τόνισε ο κύριος Χριστοδουλόπουλος στην Ελληνίδα εικαστικό, που έχει μοιράσει τη ζωή της ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστρία, εξάγοντας το Ελληνική πολιτισμό στην κεντρική Ευρώπη:

«Αγαπητή κυρία Φαρμάκη,

Μέσω του εικαστικού ταξιδιού που επιμελείστε και διοργανώνετε στο κέντρο της Ευρώπης, την Βιέννη, ο Δήμος Ήλιδας «ταξιδεύει» μαζί σας, διανύοντας μια νοητή πολιτιστική διαδρομή που συμβάλει στην εξωστρέφειά του, αλλά και στην ανάγκη για ανάδειξη του  ιστορικού ονόματος της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων που πρεσβεύει, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Στη μεγάλη έκθεση ζωγραφικής που αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί επί Αυστριακού εδάφους, 31 Έλληνες και 7 Ευρωπαίοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν το έργο τους από τις 21 έως τις 30 Μαΐου, υπό την αιγίδα -μεταξύ άλλων- και του Δήμου μας.

 Του Δήμου Ήλιδας που θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας, αφού κι εσείς δεν ξεχνάτε τη γενέτειρά σας και βρίσκεστε πάντα δίπλα της, όποτε κι αν σας ζητήθηκε.

Είμαι πεπεισμένος ότι η μεγάλη έκθεση της Βιέννης θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία, όπως συμβαίνει σε όλα τα εικαστικά γεγονότα που διοργανώνετε όλα αυτά τα χρόνια.

Και πάλι σας εύχομαι κάθε επιτυχία από καρδιάς.»  

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ:

Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος, πτυχιούχος ιστορικός και κριτικός τέχνης του Τμήματος Ιστορίας – Θεωρίας της Τέχνης, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας.

Γεννήθηκε στον Καρδαμά Αμαλιάδας και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Τα Χριστούγεννα του 2016 παρουσίασε την πρώτη ατομική της έκθεση με τίτλο: «Με το μπλε τ’ ουρανού και της θάλασσας» στο Παλάτι του Οττενστάιν (schloss Ottenstein) στην Κάτω Αυστρία.

Από 21 Οκτωβρίου του 2017 έως 25 Φεβρουαρίου του 2018 παρουσίασε την δεύτερη ατομική της έκθεση με τίτλο «το άνθος της ψυχής μου» στο Public στην Βιέννη Αυστρίας, με έργα εμπνευσμένα από τα γραπτά της Αλκυόνης Παπαδάκη, η οποία συμμετείχε ως τιμώμενο πρόσωπο στην έκθεση, παρουσιάζοντας μαζί με την θεατρολόγο δημοσιογράφο της ΕΡΤ Βίκυ Τσιανίκα τα έργα της ζωγράφου μέσα από την δική τους λογοτεχνική ματιά.

Από 20 Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι 20 Νοεμβρίου 2018 παρουσίασε την τρίτη ατομική της έκθεση στο Kinder Paradies Teichaueser στην Κάτω Αυστρία, ενώ παράλληλα συμμετείχε μ’ένα έργο της στην Α΄ Διεθνή Έκθεση με τίτλο “Mare Magnum” που διοργάνωσε ο Όμιλος για την Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδας από 08 έως 12 Οκτωβρίου 2018.

«Ταξιδεύοντας τον ανθό της ψυχής της» στην Ελλάδα μας φέρνει σε επαφή με τα έργα της, αρχής γενομένης από την γενέτειρά της Αμαλιάδα, όπου παρουσίασε την τέταρτη ατομική της έκθεση στον Πολυχώρο Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας από 22 Δεκεμβρίου 2018 έως 6 Ιανουαρίου 2019, ενώ από 23 Ιανουαρίου μέχρι 6 Φεβρουαρίου συμμετείχε με τον «Φάρο» της στην Ομαδική Έκθεση που διοργάνωσε η Meg Art Gallery στην Αθήνα με τίτλο: «Ελλάδα χώρα του φωτός».

Συνεχίζοντας το ταξίδι της η Έκθεση παρουσιάζεται στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης Ν. Λακωνίας από 23 Φεβρουαρίου 2019 έως 10 Μαρτίου 2019. Καθοδηγητής της αλλά και ο άνθρωπος που την ενθάρρυνε προκειμένου να εκθέσει τα έργα της ήταν ο αείμνηστος καθηγητής Μάκης Βαρλάμης, ο μεγάλος Έλληνας εικαστικός, αρχιτέκτονας και διακοσμητής, Πρόεδρος της Kunst Museum Schrems.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στην ζωγραφική με λάδια, με τον καθηγητή της Kunst Akademie Zwettl, SR, Bluemel Karl. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Αυστρία και Ελλάδα. Ζει και εργάζεται στην Αυστρία. Είναι μέλος του Ομίλου για την Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και του “Literatour House” Salzburg.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Σε διεθνή διάσκεψη στην Πράγα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Προσκεκλημένος των Πρεσβειών της Ελλάδος, Ιρλανδίας και Λιθουανίας στην Τσεχική Δημοκρατία, ο π. Ευρωπαίος Επίτροπος, Βουλευτής Ηλείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε σήμερα σε διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως 20 ετών από την ένταξη της Τσεχίας στην Ε.Ε., με θέμα «Η διεύρυνση της ΕΕ ως ιστορία επιτυχίας - Οι περιπτώσεις της Ιρλανδίας, Ελλάδας και Λιθουανίας».

Στην διάσκεψη, εκτός από τον κ. Αβραμόπουλο συμμετείχαν ο Τσέχος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Martín Dvořak, o Υφυπουργός Αθλητισμού και πρώην Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας κ. Thomas Byrne και ο ευρωβουλευτής και πρώην Πρωθυπουργός της Λιθουανίας κ. Andrius Kubilius.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσίασε το “success story” της ελληνικής συμμετοχής στην Ε. Ε. από το 1981 έως σήμερα και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας μεταμορφώθηκε, με όλες τις μεταρρυθμίσεις που ακολούθησε για να εναρμονισθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τόνισε πως η πατρίδα μας συνέβαλε στη δημιουργία ενός νέου κόσμου αρχών, μεταρρυθμίσεων, πράξεων και ιδεών που βοηθούν τους Ευρωπαίους να προσανατολιστούν με ασφάλεια σε μια εποχή ακραίας οικονομικής και γεωστρατηγικής αβεβαιότητας.

Πρόσθεσε, δε, πως είναι πηγή υπερηφάνειας για την Ελλάδα η αμείωτη και πρωτοποριακή υποστήριξή της στη διεύρυνση της Ένωσης, καταλήγοντας πως όσο πιο ανοιχτές και δημοκρατικά οργανωμένες είναι οι κοινωνίες, τόσο περισσότερο ανθεκτική θα είναι η Ένωση και τα οφέλη της στους Ευρωπαίους πολίτες.

Σε μία περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής, μεταναστευτικής, υγειονομικής και ενεργειακής, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πράγματι προέβαλε ως υποστηρικτής και σταθεροποιητής των ευρωπαϊκών κρατών.   

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε πως στην ερώτηση αν άξιζε η ευρωπαϊκή μας περιπέτεια που οδήγησε όλους μας στο σημείο που βρισκόμαστε στο νέο και απαιτητικό περιβάλλον του σήμερα, η απάντηση είναι αναμφίβολα ένα τεράστιο ΝΑΙ.

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.