362 New Articles

Δ.Ι. Τραμπαδώρος, Ο Άγιος Διονύσιος και η ζακυνθινή κοινωνία της εποχής του, Αλώνι - Από τη ζακυνθινή κοινωνία της εποχής εκείνης εκπηγάζει ένας Άγιος

Για έναν κοντινό μας (και δικό μας) άγιο.

Δελτίο τύπου - Ελευθέρια Επτανήσων (Πρόσκληση σε εκδήλωση)

Πρόσκληση

Θα είναι ιδιαίτερη τιμή η παρουσία σας στην τελετή
«Ελευθέρια Επτανήσων»
Επέτειος παράδοσης της Σημαίας
της Ιονίου Πολιτείας στο λιμάνι του Κατακόλου
που θα γίνει την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024
στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο (πλατεία Σάκη Καράγιωργα), ώρα 7.30 μ.μ.

Ομιλητής: Ειρηναίος Σταματόπουλος, ιστορικός του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Συμμετέχει η χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου
με επτανησιακά τραγούδια.

Μετά τιμής

Ο Αντιπεριφερειάρχης
Πολιτισμού
Πάνος Μπράμος
Ο Δήμαρχος
Πύργου

Στάθης Καννής
Ο Πρόεδρος του ΕΣ
της Βιβλιοθήκης
Γιάννης Νικολόπουλος
Ο Πρόεδρος
της ΕΑΑΝ Ν. Ηλείας
Πχος Π.Ν. ε.α.
Ζώης Υφαντής

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής οι περιοχές Natura και οι Απάτητες Παραλίες

Η επικαιροποίηση μελετών και του νομικού καθεστώτος που διέπει τις περιοχές Natura 2000 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς και ο νέος θεσμός των Απάτητων Παραλιών, απασχόλησαν την συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, που συνεδρίασε την Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024, υπό την προεδρία της Προέδρου της, Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου.

Τα Μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν οι κ.κ Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ιωάννης Τρεπεκλής, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Ιωάννου, Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων Χωροταξίας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Στυλιανός Μπλέτσας, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το Περιβάλλον, Γεώργιος Κοτζαγεώργης, Δρ. Βιολόγος, Περιβαλλοντολόγος εταίρος της ENVECO A.E., Συντονιστής Έργου Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), η κα. Δέσποινα Καλλιδρομίτου, Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΨΙΛΟΝ Α.Ε., Εκπρόσωπος της σύμπραξης των εταιρειών ΕΨΙΛΟΝ Α.Ε. και ΗΛΙΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. για την εκπόνηση της Μελέτης 5 «Εκπόνηση ΕΠΜ και ΣΔ για τις περιοχές Natura 2000 των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων» και η κα. Ειρήνη - Σπυριδούλα Στανωτά, Γεωλόγος - Γεωπεριβαλλοντολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Περιβαλλοντικών Μελετών της ΗΛΙΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε., Υπεύθυνη σύνταξης της Μελέτης 5.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, στην εισήγησή της, τόνισε τη σπουδαιότητα την οποία έχει η ευρωπαϊκή πολιτική και η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος στα κράτη μέλη και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην εφαρμογής της νομοθεσίας και της πολιτικής που διέπει τις περιοχές Natura 2000. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Natura 2000 είναι ένα ζωντανό εργαλείο περιβαλλοντικής πολιτικής και σε τακτά χρονικά διαστήματα υπάρχει επαναξιολόγηση της περιβαλλοντικής κατάστασης των περιοχών που έχουν ενταχθεί από τα κράτη μέλη και με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις και διαπιστώσεις, σχεδιάζονται οι τροποποιήσεις του προστατευτικού αυτού καθεστώτος, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για την προστασία της βιοποικιλότητας».

Την συνεδρίαση της Πέμπτης απασχόλησε η επικαιροποίηση των μελετών και του νομικού καθεστώτος που διέπει τις περιοχές στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ενώ σε επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθούν τα αντίστοιχα θέματα για την Περιφέρεια Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για το τμήμα της Νότιας Πελοποννήσου καθώς και τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας, καθώς το 28% του χέρσου της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας, είναι στο «Δίκτυο Natura 2000».

Σε σχέση με τον νέο θεσμό των απάτητων παραλιών, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πέτρος Βαρελίδης, τόνισε ότι βασική πολιτική επιδίωξη είναι να προστατευθούν παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura, παραλίες που αυτή τη στιγμή δεν έχουν παραχωρηθεί και να διασφαλιστεί ότι θα μείνουν στην φυσική τους κατάσταση. Σε αυτή την κατεύθυνση, ήδη έχει προχωρήσει ο χαρακτηρισμός για 198 παραλίες ενώ σύντομα θα γίνουν διορθώσεις και συμπληρώσεις. Όπως υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Δρ. Αυγερινοπούλου, έχουν κατατεθεί αντίστοιχα αιτήματα διορθώσεων και στην Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό βήμα, να αναλάβουν δράση και οι ίδιοι οι πολίτες και να προτείνουν στην κυβέρνηση την συμπερίληψη και άλλων, πολύ σπουδαίων περιβαλλοντικά, περιοχών του παράκτιου μετώπου που πρέπει να το προστατεύσουμε για το μέλλον. «Έτσι, αυτό το νέο εργαλείο των απάτητων παραλιών μπορεί να γίνει πραγματικά μια εργαλειοθήκη που θα προστατεύσει πολύτιμα σημεία της Ελλάδας για τις μέλλουσες γενιές», είπε χαρακτηριστικά.

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Δ. ΗΛΙΔΑΣ 2024 - «Πόσο ακόμα πιο χαμηλά η Ηλεία»

Μετά τη φανερή εμπλοκή της εισόδου της πόλης της Αμαλιάδας στο νέο εθνικό δρόμο Πατρών - Πύργου, που φάνηκε η μεθόδευση με τους αναδόχους να απενταχθούν και οι 8 κόμβοι εισόδου εξόδου από τις περιοχές που περνάει ο δρόμος, το οριστικό κλείσιμο του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης, προστέθηκε και το κόψιμο της υπογειοποίησης του αρδευτικού του ΤΟΕΒ της Αμαλιάδας. 
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως συνέχεια της λογικής του 41% έχει βάλει σκοπό την κοινωνική ερημοποίηση και την απαξία όλης της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας της Ηλείας. Η Αμαλιάδα και ο Δήμος Ήλιδας πρωταγωνιστεί στα βάρη της κυβέρνησης χάνοντας το αστικό της στοιχείο, ειδικά μετά την μεταφορά του ΑΕΙ της Γεωπονικής. Πλέον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Στις ευρωεκλογές πρέπει να μπει φρένο στην αμετροέπεια της κυβέρνησης. Η ήττα τους θα δώσει το σύνθημα της Αλλαγής των συσχετισμών και της νέας ελπίδας «Για μια καλύτερη ζωή». Ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για να γυρίσει το χαμόγελο στους κατοίκους της Ηλείας.
 
Συντονιστικό Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.