309 New Articles

Επαφές με κατοίκους και φορείς είχε στην Ανδρίτσαινα ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος - «Επί τάπητος» ζητήματα που απασχολούν τους δημότες

Στα πλαίσια και της προεκλογικής του δέσμευσης για συχνή  παρουσία σε όλες τις Δ.Ε. του δήμου

 

Ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Ανδρίτσαινας εξέτασε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος, κατά την παρουσία του την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στην  ιστορική έδρα του δήμου.

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων είχε συναντήσεις  με κατοίκους  και φορείς της περιοχής, όπου  ενημερώθηκε  για θέματα και προβλήματα της καθημερινότητας,  με σκοπό  τη δρομολόγηση άμεσων λύσεων για την επίλυσή τους.

Παράλληλα  στον κ. Μπαλιούκο από αρμόδιους εκπαιδευτικούς τέθηκαν  ζητήματα που αφορούν το  δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο  της Ανδρίτσαινας, προκειμένου να συνεχιστεί η  απρόσκοπτη  λειτουργία τους.

Η παρουσία του κ. Μπαλιούκου καθώς και άλλων στελεχών  του δήμου θα είναι συχνή στις Δημοτικές Ενότητες, κατά  την ερχόμενη δημοτική περίοδο, κάτι που αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση  του επί επτά φορές επανεκλεγέντα  δημάρχου, εγκαινιάζοντας μια καινούργια  εποχή  όσον αφορά και την παρακολούθηση εκδηλώσεων καθώς και άλλων δραστηριοτήτων,  στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

 

 

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΡΟΒΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ - Επί τάπητος τα ζητήματα των Ηλείων αγροτών

Εθιμοτυπική αλλά και ουσιαστική συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, με τον κ. Κοροβέση να θέτει υπόψιν του ΥΠΑΑΤ τα αιτήματα αλλά τους προβληματισμούς των αγροτών της Ηλείας, όπως του τα μετέφεραν σε συναντήσεις που είχε πραγματοποιήσει με τους ίδιους ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού το προηγούμενο διάστημα.

Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Αυγενάκης, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τον κ. Κοροβέση για την ίδρυση των Αγροτικών Τμημάτων εντός των Επιμελητηρίων, τα οποία θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα και την στήριξη των αγροτών ενώ  αποκάλυψε πως πολύσύντομα αναμένεται η παρουσίαση του σύγχρονου κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος θα τεθεί σε διαβούλευση το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τέλος, σε ό, τι αφορά την οικονομική ενίσχυση λόγω της ακαρπίας στις ελιές, ο κ. Αυγενάκης τόνισε προς τον κ. Κοροβέση  πως η Ελλάδα έχει ετοιμάσει φάκελο τόσο για την ακαρπία στην ελιά όσο και για τον περονόσπορο στα αμπέλι ενώ για το ενδεχόμενο μείωσης ποσότητας παράδοσης στη σταφίδα λόγω μειωμένης παράγωγης, ο υπουργός ανέφερε πως  το αίτημα εξετάζεται  και εφόσον τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις αιτιάσεις περί μειωμένης παραγωγής για λόγους που υπερβαίνουν τον παραγωγό, θα υπάρξει ανάλογη εξέλιξη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Νίκος Κοροβέσης τόνισε: «Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είχαμε  μια ουσιαστική συζήτηση για θέματα που απασχολούν τους αγρότες της Ηλείας αλλά και το σύνολο του αγροτικού κόσμου της χώρας.  Με ικανοποίηση είδα ότι ο κ. Αυγενάκης είναι ήδη γνώστης  των περισσότερων προβλημάτων και εργάζεται συστηματικά για την επίλυσή τους. Από την πλευρά μου, του υπενθύμισα πως ο πρωτογενής τομέας στον νομό είναι μια από τις κύριες πηγές εσόδων αλλά και απασχόλησης για τους Ηλείους πολίτεςγι΄ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη στήριξη».

Προσκεκλημένος στην 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο DUBAI ο Νεκτάριος Φαρμάκης

Στο Dubai, για την 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος προσκλήθηκε ως ομιλητής σε εκδήλωση με τίτλο «Outlook oftheGreekEnergySectortowards 2030» («Προοπτικές του Ελληνικού Ενεργειακού Τομέα προς το 2030» που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE) σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ημερίδα  θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5/12 και ώρα 13.30 στο Ελληνικό Περίπτερο

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, συμμετέχει στη διεθνή σύνοδο ως ένας εκ των ομιλητών, ως αποτέλεσμα της διεθνούς αναγνώρισης των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τον ενεργειακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση.

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι η  πρωτοβουλία της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίηση ενός μεγάλου συνεργατικού φωτοβολταϊκού πάρκου που θα συμβάλλει στην οικονομική ανακούφιση του αγροτικού πληθυσμού και των δήμων της περιοχής, ξεχώρισε και συμπεριλήφθηκε στην παγκόσμια έκδοση Multistakeholders GLOBAL GOALS,  ως μία από τις καλύτερες πρακτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν λίγο καιρό στη Ν. Υόρκη.

Μάλιστα, μία δράση που συνάδει απόλυτα με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, είναι η πρωτοβουλία που ανέλαβε το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το σχέδιο «Απόλλων» και το οποίο αφορά σε εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με μπαταρίες με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της τοπικής αυτοδιοίκησης και στη στήριξη των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προχωρήσει σε πολλές ακόμα δράσεις ενίσχυσης της «πράσινης» ενέργειας, όπως είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο ηλεκτροκίνησης, το σύστημα ενεργειακής διαχείρισης και  αξιολόγηση της ενεργειακής κατάστασης των κτιριακών υποδομών της Περιφέρειας, η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλά κτίρια με στόχο την στενή παρακολούθηση της κατανάλωσης και τον εντοπισμό προσαρμοσμένων λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, η αντικατάσταση 12.455 παραδοσιακών φωτιστικών σωμάτων με εναλλακτικές λύσεις προηγμένης τεχνολογίας, με αποτέλεσμα σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη  και βέβαια, η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, που για πρώτη φορά προσφέρει μία εναλλακτική και μεταβατική ενεργειακή λύση, προς όφελος των πολιτών και επαγγελματιών της περιοχής.

«Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια έχουμε εργαστεί με συνέπεια, όχι μόνο για να καλύψουμε το ενεργειακό κενό των προηγούμενων ετών, αλλά για να καταστήσουμε την περιοχή μας πρωτοπόρα στη νέα ενεργειακή εποχή, προς όφελος της κοινωνίας και του ίδιου του περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση, καταβάλλαμε μεγάλες προσπάθειες ώστε τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου να γίνουν πραγματικότητα, αλλά κάναμε και πολλά ακόμα βήματα προς τα εμπρός, για να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που θα  μετατρέψουν τη Δυτική Ελλάδα σε εθνικό πρωταγωνιστή της πράσινης ενέργειας. Εμβληματική δράση, η σύσταση των επτά ενεργειακών κοινοτήτων για τη δημιουργία ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, μία δράση που έτυχε εθνικής και διεθνούς αναγνώρισης. Ωστόσο, δεν σταματάμε εδώ. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Dubai θα καταθέσουμε μία νέα πρόταση που αφορά τη συμβολή των δενδρωδών καλλιεργειών στη μείωση των ρύπων και η οποία μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην πράσινη μετάβαση, αλλά και στο εισόδημα των αγροτών. Η ίδια η φύση μας δείχνει τον δρόμο και εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τον ακολουθήσουμε…» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης με την αφορμή της επίσκεψής του στο Dubai και στην COP28.

 

 

  • Ο ιστότοπος της Ελλάδας στην COP28:

https://greeceincop.gr/

  • Το link της ελληνικής αποστολής στην COP28Q:

https://www.youtube.com/watch?v=wwV3OEC9OOM

Ο Ιστορικός – Συγγραφέας Θεόδωρος Λάμπρος στην ΕΡΑ Πύργου για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα και τις τρέχουσες εξελίξεις: «Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι οι Βρετανοί θα μας επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα»

Για το μείζον θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα και το επεισόδιο που έλαβε χώρα μεταξύ του Βρετανού και του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Λονδίνο μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Πύργου και στην εκπομπή «Στο Επίκεντρο της Ενημέρωσης» που παρουσιάζει ο Θάνος Χουλιάρας ο Ιστορικός – Συγγραφέας Θεόδωρος Λάμπρος.

  Ο Θεόδωρος Λάμπρος μίλησε στην ραδιοφωνική εκπομπή για το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα τονίζοντας τα εξής:

«Αν εξετάσουμε  από ιστορικής σκοπιάς το όλο θέμα, θα δούμε ότι η Βρετανία είχε ανέκαθεν μια ανθελληνική στάση απέναντι στη χώρα μας, στάση που κυρίως ξεκινά από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 όπου βρίθουν τα ιστορικά γεγονότα και περιστατικά της ανθελληνικής στάσης των Βρετανών απέναντι στους Επαναστατημένους Έλληνες.

  Το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα δίκαιο αίτημα της Ελλάδας που ξεκίνησε με τις μεγάλες προσπάθειες της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη. Αναφορικά με τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Λονδίνο κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του κ. Σούνακ πιστεύω ότι ήταν αφελές από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης να περίμενε ότι οι Βρετανοί θα δήλωναν έτσι απλόχερα την επιθυμία τους για επιστροφή των γλυπτών στη φυσική τους θέση που είναι η Ελλάδα».

 

 

 

«Το 50% του Βρετανικού Μουσείου

 θα έπρεπε να μείνει άδειο

με την επιστροφή των γλυπτών

 

Συνεχίζοντας ο Θεόδωρος Λάμπρος τόνισε ότι το Βρετανικό Μουσείο βρίθει από κλεμμένες αρχαιότητες τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες του κόσμου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν οι Βρετανοί αποφάσιζαν να μας επιστρέψουν τα κλεμμένα γλυπτά μας πίσω, θα έπρεπε το 50% από τον χώρο που καλύπτει το Μουσείο τους να μείνει άδειο – πράγμα που δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται. Σκεφτείτε το λογικά.

   Οι Βρετανοί με πρωταγωνιστή τον εντιμότατο Λόρδο Έλγιν έστησαν μια ολόκληρη επιχείρηση αποψίλωσης των γλυπτών. Αφού τα σύλησαν με τις ευλογίες της Οθωμανικής κυβέρνησης, τα έκλεψαν και τα μετέφεραν στη Μεγάλη Βρετανία. Το ίδιο έγινε και με την ζωοφόρο του Επικούριου Απόλλωνα με μια άλλη επίλεκτη ομάδα Αρχαιοκαπήλων. Αυτά είναι ιστορικά ντοκουμέντα που έχουν καταγραφεί και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει».

   Ολοκληρώνοντας ο Ηλείος Ιστορικός – Συγγραφέας αναφέρθηκε και στις τέσσερις συγγραφικές εκδόσεις του Δήμου Πύργου όπου είχε την επιμέλεια και την συγγραφή τονίζοντας ότι στόχος αυτών των εκδόσεων από την πλευρά του Δήμου Πύργου ήταν η ανάδειξη και προβολή της Τοπικής Ιστορίας και η μεταλαμπάδευση της ιστορικής γνώσης στα νέα παιδιά.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θεόδωρος Λάμπρος έδωσε και δυο αντίτυπα της τελευταίας έκδοσης του Δήμου Πύργου «Φράγκοι και Βυζαντινοί στην Ηλεία» στον Θάνο Χουλιάρα – το ένα εκ των οποίων αφορούσε τον Σύλλογο Νεολαίας και Άθλησης Νέας Φιγαλείας «Παναγία η Βόγαλη» στον οποίο ο δεύτερος είναι ενεργό μέλος.

ΛΕΖΑΝΤΑ

ΦΩΤΟ – Lambros – Xouliaras –Από την επίσκεψη του Θεόδωρου Λάμπρου στην ΕΡΑ Πύργου. Στην φωτογραφία με τον οικοδεσπότη της εκπομπής «Στο Επίκεντρο της Ενημέρωσης» Θάνο

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.