219 New Articles

Στις «ράγες» ο σχεδιασμός που προωθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού Ν. Κοροβέσης μαζί με τον Δ/νοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Θ. Κοτταρά - Θερινό σινεμά στα κτίρια ΟΣΕ Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας

Την αξιοποίηση των δύο ιστορικών σιδηροδρομικών κτιρίων του ΟΣΕ, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, με «όχημα» τον Πολιτισμό και στην προκειμένη περίπτωση τον κινηματογράφο, προωθεί για το φετινό καλοκαίρι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  σε συνεργασία με τον ΟΣΕ.

Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτιστικής δράσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Νίκος Κοροβέσης που έχει και την πρωτοβουλία για την λειτουργία θερινού σινεμά στους δυο σιδηροδρομικούς σταθμούς, συναντήθηκε προχθές στην Αθήνα με τον  Ηλείο Δ/νοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Θανάση Κοτταρά, όπου συζήτησαν όλες τις λεπτομέρειες.  

Στόχος- όπως επισημαίνει ο κ. Κοροβέσης- είναι να αποκτήσουν “ζωή” το αρχοντικό νεοκλασικό κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού Πύργου, έργο του Τσίλερ που βρίσκεται στο στάδιο της ανακαίνισής του και το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο, όπως και το όμορφο κτίριο του ΟΣΕ στην Αρχαία Ολυμπία που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και να μην περιορίζονται μόνο στην διεκπεραίωση της μικρής προς το παρόν επιβατικής κίνησης που εξυπηρετεί την γραμμή Κατάκολο- Πύργος- Αρχαία Ολυμπία.Το σχέδιο λοιπόν που δρομολογείται, είναι να αποκτήσουν τα δύο αυτά κτίρια του ΟΣΕ, έναν διαφορετικό ρόλο και οι υπαίθριοι χώροι τους, τους καλοκαιρινούς μήνες να φιλοξενήσουν έναν θερινό σινεμά με openair κινηματογραφικές προβολές. Έτσι οι Ηλείοι αλλά και οι επισκέπτες του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να απολαύσουν στα θερινά σινεμά που θα δημιουργηθούν σε μια περίοδο που οι κλειστές αίθουσες δεν θα λειτουργούν, επιλεγμένες ποιοτικές ταινίες για μικρούς και μεγάλους σε δύο εξαιρετικούς χώρους που ξυπνούν νοσταλγικές μνήμες.

«Με τον τρόπο αυτό- καταλήγει  ο κ. Κοροβέσης-  θα δημιουργηθεί μια ευρεία πρόσβαση στο πολιτιστικό προϊόν που μπορούν να παράξουν δύο χώροι με μεγάλη ιστορία, όπως οι σιδηροδρομικοί σταθμοί. Άλλωστε ο κινηματογράφος αποτελεί ίσως το πιο διαδεδομένο είδος τέχνης, είναι ένα μέσον διασκέδασης και ψυχαγωγίας που κερδίζει διαρκώς έδαφος και έχει αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο,  ενώ διακρίνεται από το πλεονέκτημα ότι απευθύνεται σε ευρύ κοινό. Ας μην ξεχνάμε, ότι τα θερινά σινεμά όλοι τα έχουμε αγαπήσει…»

 

 

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - Αδελφοποίηση Δήμων Πύργου-Ιθάκης

  • Τελικός σταθμός η Αρχαία Ολυμπία

 

Λίγη ώρα πριν αναχωρήσει η αποστολή του Δήμου Ιθάκης για το «νησί του Οδυσσέα», ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος συνόδεψε τον δήμαρχο Ιθάκης Διονύσιο Στανίτσα και όλους τους συνεργάτες του στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο τελευταίος σταθμός της αποστολής ήταν επίσης γεμάτος συμβολισμούς, ιστορία, πολιτισμό…Από το Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι και τις ξεχωριστές γωνιές της περιοχής, η αποστολή ολοκλήρωσε το ταξίδι της στην Ολυμπιακή γη με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η ιστορία, ο πολιτισμός, και τα στοιχεία που ενώνουν τους δήμους Πύργου και Ιθάκης αναβίωσαν μέσα από περιηγήσεις και εκθέματα του μουσείου.

Ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας υποδέχτηκε τους κ.κ. Αντωνακόπουλο και Στανίτσα, καθώς και όλη την αποστολή της Ιθάκης. Τους συνεχάρη με τα πιο θερμά λόγια για την απόφαση και την υλοποίηση της  αδελφοποίησης των δύο Δήμων που σηματοδοτεί μια εξαιρετική εποχή συνεργασιών σε πολιτιστικό, αθλητικό, επιχειρηματικό και τουριστικό επίπεδο.

Τόσο ο κ. Στανίτσας όσο και όλα τα μέλη της αποστολής πήραν το δρόμο της επιστροφής έχοντας στις …βαλίτσες τους αξέχαστες εμπειρίες. Γοητευμένοι από τη φιλοξενία και τα υπέροχα τοπία. Από την πόλη του Πύργου μέχρι το Κατάκολο και την Ολυμπία, την Αρχαία Φειά και το Ποντικόκαστρο, τη μοναδική θέα στον Άγιο Αντρέα, τα εξαιρετικά και μεγάλης ιστορικής αξίας εκθέματα στα Αρχαιολογικά Μουσεία...Ένα ταξίδι με το…βλέμμα του Οδυσσέα!

 

Νίκος Νικολάου: Ένας ξεχωριστός δημοσιογράφος

Ο Νικολάου επέβαλε έναν δικό του τρόπο στο ρεπορτάζ.

Τον Νίκο Νικολάου τον γνώρισα στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τότε που η Ελλάδα άρχισε να συνειδητοποιεί τις μεγάλες προκλήσεις που είχε μπροστά της αν ήθελε να γίνει κάποτε μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και να φύγει από την θέση του ουραγού.

Πηγή, περισσότερα στο https://www.tovima.gr/2022/03/20/finance/nikos-nikolaou-enas-ksexoristos-dimosiografos/

Με Εθνική Περηφάνεια και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε η δεύτερη φάση αδελφοποίησης του Δήμου Ήλιδας με το Tarpon Springs

Με συγκίνηση, υπερηφάνεια, αλλά και έντονο το συναίσθημα διαφύλαξης της ιστορίας και των δεσμών της ελληνικής ομογένειας με την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε η τελετή για τη δεύτερη φάση της αδελφοποίησης του Δήμου Ήλιδας με το TarponSprings. Με έντονη την παρουσία Ελλήνων ομογενών από την πόλη του TarponSprings και από τις γύρω περιοχές,  ξεκίνησε η τελετή με παρουσίαση Δημοτικών Παραδοσιακών χορών  από το Σύλλογο του καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου  Τάπρον Σπρινγκς «Η Λεβεντιά». Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. JohnLulius, ο οποίος είχε και τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης, και καλωσόρισε την ελληνική αντιπροσωπεία από το Δήμο Ήλιδας. Την τελετή ευλόγησε ο Πατήρ Ρουσάκης, ο οποίος επίσης συγκινημένος δήλωσε πως είναι μια σημαντική στιγμή για την ελληνική κοινότητα του Τάρπον Σπρινγκς η αδελφοποίηση με το Δήμο Ήλιδας, μια ελληνική περιοχή με μεγάλη ιστορία. Στη συνέχεια το λόγο πήραν θεσμικοί φορείς του Δήμου του TarponSprings και ο Γενικός Πρόξενος στην Τάμπα της Φλόριντα κ. Λουκάς Τσώκος.  Ο κ. Τσώκος στην ομιλία του επισήμανε το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι συνεργασίες της ομογένειας με τη μητέρα Ελλάδα, αφού κρατούν ζωντανό και ενεργό το ελληνικό στοιχείο σε όλη την υφήλιο.  Μάλιστα  αποκάλυψε πως έχει τη χαρά και τη τιμή να είναι παρών και στις δύο αδελφοποιήσεις του Δήμου Ήλιδας, αφού ήταν παρών και στην αδελφοποίηση με το χωριό Μπελογιάννη ως Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.

Ο αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Ανδρέας Παπαδάκος, εμφανώς συγκινημένος, στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε πως και ο ίδιος ως άνθρωπος της ελληνικής διασποράς νιώθει ιδιαίτερη τιμή για αυτήν την αδελφοποίηση, υπενθυμίζοντας πως αυτό που ενώνει όλους τους Έλληνες είναι η αγωνία της διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας στους δύσκολους καιρούς που βιώνει όλη η ανθρωπότητα. Ήταν ένας στόχος ζωής αυτή η αδελφοποίηση με τη πόλη του Tarpon Springs, σε μια περιοχή με έντονο το ελληνικό στοιχείο, που καθημερινά η όλη δραστηριότητα του αναδεικνύει την μεγάλη αγάπη για την πατρίδα μας και όλα τα ιδανικά περιλαμβάνονται σε αυτή.

 Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Λυμπέρης ξεκίνησε την ομιλία του με ένα όμορφο συμβάν που βίωσε το πρωί της ίδιας μέρας.  Ανάφερε χαρακτηριστικά: «Καθώς περπατούσα στο δρόμο της  όμορφης πόλης του Tarpon Springs, σε κάποιο σημείο υπήρχε μια ομάδα εθελοντών που συγκέντρωνε χρήματα για την ενίσχυση της Παραολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ. Αυτό ήταν ένα δυνατό στοιχείο που αναδεικνύει και τη σημαντικότητα της περιοχής μας, αλλά και των αξιών που γεννήθηκαν στο τόπο μας, ο Ολυμπισμός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η Αρχαία Ήλιδα και η Αρχαία Ολυμπία παρέδωσαν σε όλη την ανθρωπότητα σημαντικούς θεσμούς συναδέλφωσης, αλληλεγγύης και κυρίως της Ειρήνης. Εδώ γεννήθηκε ο θεσμός της Εκεχειρίας από τον Βασιλιά της Ήλιδας Ίφιτο, δηλαδή της διακοπής των πολεμικών συρράξεων  κατά τη τέλεση των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων, κάτι που όλοι μας σήμερα καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι με τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Ρωσία και την Ουκρανία.  Από τον Βασιλιά, επίσης της Ήλιδας Αέθλιο, προστάτη των Ολυμπιακών αγώνων προέρχονται οι λέξεις αθλητισμός, άθλημα, άθλος.  Άρα είναι μεγάλη η συγκίνηση να βλέπεις χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα σου πως όλοι αυτοί οι θεσμοί αγγίζουν τις ψυχές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.  Άλλωστε και όλα τα ιδανικά και οι θεσμοί της Δημοκρατίας που γεννήθηκαν στη χώρα μας, αποτελούν επίσης τα συστατικά στοιχεία δόμησης των σημερινών κοινωνιών σε όλο κόσμο. Αυτή η αδελφοποίηση, η οποία ήταν και το όνειρο του συνεργάτη μου και καλού μου φίλου Ανδρέα Παπαδάκου, είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς αφού το TarponSprings έχει τον πρώτο Δήμαρχο που γεννήθηκε στην Ελλάδα, τον κ. Κρις Αλαχούζο και του μεγαλύτερου, κατά αναλογία πληθυσμού, ελληνικού στοιχείου σε όλη την Αμερική. Είμαστε επίσης υπερήφανοι γιατί η πόλη της Αμαλιάδας αποτελεί τη γενέτειρα πόλη του Πέτρου Τατάνη, του ιδρυτής της εφημερίδας ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΉΡΥΚΑΣ που μέχρι και σήμερα αποτελεί τη φωνή των Ελλήνων της διασποράς στην Αμερική και σε όλο το κόσμο. Αυτή η αδελφοποίηση πέρα από την διασύνδεση της ελληνικής ομογένειας με την Ελλάδα, αποτελεί και την  επισφράγιση της βούλησης και των δύο πόλεων μας  για ανάπτυξη όχι μόνο σε επίπεδο πολιτιστικών ανταλλαγών, αλλά και των συνεργασιών στους τομείς της Οικονομίας και του Τουρισμού, αφού και οι δύο περιοχές αποτελούν τουριστικούς προορισμούς».

Ο  Δήμαρχος του Tarpon Springs κ. Χρυσόστομος (Κρις) Αλαχούζος στην ομιλία του αναφέρθηκε στους δεσμούς που η κοινωνία του Δήμου του κρατά με την Πατρίδα λέγοντας πως «το Ελληνικό στοιχείο είναι έντονο στην καθημερινότητα όλων μας. «Να αναφέρω πως τα Θεοφάνια πραγματοποιείται η μεγαλύτερη γιορτή για όλο το Δυτικό ημισφαίριο και  οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου αποτελούν σημεία αναφοράς για όλη την ελληνική ομογένεια της Αμερικής». Κλείνοντας ο κ. Αλαχούζος επεσήμανε πως είναι τιμή για το Τάρπον Σπρινγκς να αδελφοποιείται με την πόλη που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πολύ σημαντικό να συνεργάζεται με τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη, έναν άνθρωπο  με μεγάλη προσφορά στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς κατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξε την ημέρα της υπογραφής του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης την 18η Μαρτίου, ως ημέρα αφιερωμένη στην Αμαλιάδα και το Δήμο Ήλιδας. 

Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο νέος δήμαρχος, επίσης Ελληνικής καταγωγής, του Τάρπον Σπρινγκς, κ. Κώστας Βατικιώτης που από τις 12 Απριλίου 2022 θα αντικαταστήσει τον κ. Χρυσόστομο (Κρις) Αλαχούζο, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά αλλά και την ικανοποίηση του για αυτή την αδελφοποίηση, την οποία και ο ίδιος στη θητεία του που ξενικά σε λίγες μέρες θα συνεχίσει στο επίπεδο των συνεργασιών που συμφωνήθηκαν ήδη από τους δύο Δημάρχους.

Μετά την υπογραφή των πρωτοκόλλων αδελφοποίησης  και της ολοκλήρωσης των διαδικασιών από τους Δημάρχους Κρις Αλαχούζο, Γιάννη Λυμπάρη και τον Αναπληρωτή Δήμαρχο  Ανδρέας Παπαδάκο,  κ. Αλαχούζος παρέδωσε στον κ. Λυμπέρη το κλειδί της πόλης, ως επίτιμο δημότη,  ένδειξη πως η πόλη είναι ανοικτή για τον ίδιο και για όλους τους δημότες της Ήλιδας για πάντα. Με τη σειρά ο Δήμαρχος Ήλιδας πρόσφερε μια εικαστική δημιουργία με ανάγλυφο από μαγνήσιο το αρχαίο νόμισμα της  Ήλιδας από το οποίο προέρχεται το έμβλημα του Δήμου Ήλιδας και ο κ.Ανδρέας Παπαδάκος σε ειδική κατασκευήτα δυο ψηφιδωτά δάπεδα με τους 12 άθλους του Ηρακλή και τις εννέα Μούσες που κοσμούν το Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας.

Στην αποστολή του Δήμου εκτός από το Δήμαρχο κ. Λυμπέρη και τον αναπληρωτή Δήμαρχο κ. Ανδρέα Παπαδάκο συμμετέχουν ο Δημοτικός Σύμβουλος Χαράλαμπος Ντάνασης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου κ. Νίκη Κοκκαλιάρη, ο άμισθος σύμβουλος κ. Γιάννης Χουζούρης και ο επιστημονικός συνεργάτης Βασίλης Καψής.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.