434 New Articles

Δελτίο τύπου - Π.Ε. Ηλείας: Καθαρισμός της διώρυγας - διαύλου της Λίμνης Καϊάφα

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ, ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΖΑΧΑΡΩΣ, ΚΩΣΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ

Π.Ε. Ηλείας: Καθαρισμός της διώρυγας - διαύλου της Λίμνης Καϊάφα

* ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ευρύτατος καθαρισμός της διώρυγας - διαύλου της Λίμνης Καϊάφα που ήταν επιχωμένη από άμμο (καθαρισμός και  εκβάθυνση) πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα από την Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον δήμο Ζαχάρως.

Τις εργασίες παρακολούθησαν δια ζώσης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων, Βασίλης Γιαννόπουλος και ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Μητρόπουλος συμφωνώντας ότι η παραπάνω παρέμβαση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι η διώρυγα – δίαυλος ήταν επιχωμένη από άμμο, δεν υπήρχε επικοινωνία της λίμνης του Καϊάφα με την θάλασσα και υπήρχε  άμεσος κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή με αγροτικές εκτάσεις και εν γένει περιοχές με ανεπτυγμένες ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Έτσι, ήταν επιτακτική η διενέργεια επείγουσας παρέμβασης για την αποκατάσταση της ομαλής ροής των υδάτων, την εκτόνωση των συσσωρευμένων υδάτων της λίμνης του Καϊάφα με την θάλασσα, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντος και της περιουσίας των πολιτών από πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης τόνισε: «Η συνεργασία μας με τον δήμο Ζαχάρως έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα αφού ο καθαρισμός του διαύλου της Λίμνης Καΐαφα κρίθηκε ως ένα εξόχως σημαντικό έργο κυρίως για την προστασία των πολιτών από πλημμυρικά φαινόμενα. Πλέον, με τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν, όχι μόνο αναδεικνύεται ξανά ένα σπάνιας ομορφιάς σημείο της Ηλείας μας αλλά πρωτίστως, θωρακίζεται η περιοχή και προστατεύονται οι αγροτικές καλλιέργειες και οι περιουσίες των συμπολιτών μας».

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και έργων, Βασίλης Γιαννόπουλος σημείωσε πως: «Οι εργασίες διάνοιξης του διαύλου, επιλύουν το γνωστό πρόβλημα στην συγκεκριμένη περιοχή, οι παρεμβάσεις στην οποία, από την Π.Δ.Ε με τη συνεργασία του δήμου Ζαχάρως, έχουν πολλαπλά οφέλη. Προστατεύουν έναν από τους δυο σπουδαίους υδροβιότοπους της Ηλείας, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η αντιπλημμυρική θωράκιση της Ζαχάρως και των γύρω οικισμών, και θωρακίζονται από πλημμυρικά φαινόμενα οι αγροτικές καλλιέργειες που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Καϊάφα».

Τέλος, ο Δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Μητρόπουλος ανέφερε πως «Ο Δήμος Ζαχάρως εξασφάλισε τις αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και του φορέα διαχείρισης, ώστε να υλοποιηθούν οι εργασίες καθαρισμού και διάνοιξης του διαύλου της Μπούκας του Καϊάφα. Οι εργασίες εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη διέλευση των υδάτων και θωρακίζουν την αντιπλημμυρική προστασία τής ευρύτερης περιοχής της Ζαχάρως και του Ξηροχωρίου. Διασφαλίζονται οι αγροτικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οι περιουσίες των πολιτών. Ένα διαρκές πρόβλημα βρίσκει λύση μέσα από συντονισμένες προσπάθειες τον αρμόδιων υπηρεσιών, όπως ο Δήμος Ζαχάρως, η Περιφέρεια και ο φορέας διαχείρισης. Επιδιώκουμε τη συνεργασία για το μέγιστο αποτέλεσμα, σεβόμενοι το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία».

Δελτίο τύπου - Μ. Κατρίνης - Σοβαρή η καθυστέρηση στις αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων του ‘’Πάτρα-Πύργος’’

Με αφορμή τη σοβαρή καθυστέρηση στην αποζημίωση των ιδιοκτητών των απαλλοτριωμένων εκτάσεων για την κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ζητώντας εξηγήσεις και άμεσες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος.

Σύμφωνα με την ερώτηση, η απαλλοτρίωση των εκτάσεων ξεκίνησε το 2008 για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου και το 2012 για τους παράπλευρους δρόμους. Ωστόσο, η αποζημίωση των ιδιοκτητών αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις. Η προσωρινή αποζημίωση καθορίστηκε το 2009 και παρακατατέθηκε το 2011, αλλά λόγω λαθών στους κτηματολογικούς πίνακες, περισσότεροι από 100 ιδιοκτήτες δεν έχουν εισπράξει τις αποζημιώσεις τους μέχρι σήμερα. Η τελική αποζημίωση καθορίστηκε το 2022, αλλά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αρνείται να καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά, επικαλούμενο προβλήματα στην εκτέλεση των αποφάσεων.

Το πρόβλημα αφορά αρκετές περιοχές της Αχαΐας, συμπεριλαμβανομένων των Ροΐτικων, Μονοδενδρίου, Βραχνέικων, Τσουκαλέικων και Καμινίων. Στην περιοχή Αλλισός - Κάτω Αχαΐα, οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ενώ στο τμήμα Γομοστό – Καρέικα – Καραμεσενέικα – Σαγέικα, οι αποζημιώσεις έχουν αρχίσει να καταβάλλονται μόλις πρόσφατα. Στον πρώην Δήμο Λαρισσού, εκκρεμούν αποζημιώσεις από τη δικαστική απόφαση του 2020, ενώ στο τμήμα Βουπρασίας και Πηνειού οι καθυστερήσεις είναι έντονες και υπάρχουν ακόμα ιδιοκτήτες που δεν έχουν λάβει ούτε την αρχική αποζημίωση.

Οι καθυστερήσεις αυτές όχι μόνο επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες, αλλά και το ελληνικό δημόσιο, το οποίο είναι υποχρεωμένο να καταβάλλει τόκους υπερημερίας που σήμερα ανέρχονται στο 7%. Επιπλέον, η μη συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις έχει οδηγήσει τους ιδιοκτήτες να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαιοδοτικά όργανα για παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω πρόστιμα για την Ελλάδα.

Ο κ. Κατρίνης καλεί τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να απαντήσει εάν θα υπάρξει πραγματική στελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας με ειδικό προσωπικό για την άμεση σύνταξη των κτηματολογικών πινάκων και αν θα προβλεφθούν άμεσα κονδύλια για την στελέχωση, ώστε να προχωρήσουν τάχιστα οι αποπληρωμές των αποζημιώσεων. Επιπλέον, ζητά να ενημερωθεί για το πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης των ιδιοκτητών.


Αναδημοσίευση - Μάνος Χατζιδάκις: Μέσα στην Τέχνη, έξω απ’ το Κόμμα - Η πολιτική ως πολιτικοποιημένη συνείδηση

Γενική διαπίστωση: ο Χατζιδάκις, ακόμα και όταν διευθύνει περιοδικά ή ραδιοφωνικούς σταθμούς, δεν κάνει συστηματική «δημοσιογραφία». Δεν γράφει και δεν μιλάει παρά μόνον όταν έχει να διοχετεύσει ένα μήνυμα, να κοινοποιήσει την αγωνία του, να διατυπώσει μιαν επιθετική άποψη.

Προέλευση, περισσότερα στο https://www.in.gr/2024/06/15/istoriko-arxeio/manos-xatzidakis-mesa-stin-texni-ekso-ap-komma/

Αναδημοσίευση - Πέθανε η σπουδαία συγγραφέας Μαρίνα Καραγάτση στα 88 της χρόνια

Η Μαρίνα Καραγάτση ήταν κόρη του Μ. Καραγάτση και της ζωγράφου Νίκης Καραγάτση και μητέρα του ηθοποιού και σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου.

Προέλευση, περισσότερα https://www.in.gr/2024/06/14/greece/pethane-spoudaia-syggrafeas-marina-karagatsi-sta-88-tis-xronia/

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.