506 New Articles

Σημαντικές τροποποιήσεις και βελτιώσεις της μελέτης του έργου αναβάθμισης οδικής ασφάλειας της Ν. Ε.Ο Πατρών – Πύργου

Επτά νέους κόμβους, δεκαεπτά νέες εσοχές έκτακτης ανάγκης, μείωση πλάτους νησίδων αποκλεισμού εντός οικισμών, και άλλες τροποποιήσεις που θα βελτιώσουν σημαντικά την λειτουργικότητα της Ε.Ο Πατρών-Πύργου, περιλαμβάνονται στην εφαρμογή της μελέτης του έργου αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας στη Ν.Ε.Ο Πατρών Πύργου. Οι τροποποιήσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των επισημάνσεων του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου και του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαϊας Χαράλαμπου Μπονάνου, στις συσκέψεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε Πύργο και Πάτρα - και των αυτοψιών - τον περασμένο Ιούνιο.

   Η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο μικρό Συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας, ήρθε σε συνέχεια των δυο συσκέψεων και αυτοψιών, κατά τις οποίες οι κ.κ Γιαννόπουλος και Μπονάνος είχαν μεταφέρει τους προβληματισμούς, τις απορίες και τις ανησυχίες κατοίκων, επαγγελματιών-επιχειρηματιών αλλά και ειδημόνων (ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας) οι οποίες αφορούσαν τις μεταβολές στην κυκλοφορία στη Ν.Ε.Ο Πατρών - Πύργου, μετά την εκτέλεση των εργασιών-επεμβάσεων για τη βελτίωση και αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας.

   Παρουσιάστηκε με λεπτομέρεια το σύνολο των επεμβάσεων που υλοποιούνται υπέρ της οδικής ασφάλειας και αποσαφηνίστηκαν αναλυτικά οι προσθήκες των αλλαγών που επιφέρουν στη λειτουργικότητα της οδού Πατρών – Πύργου. Είναι σημαντικό να αναφερθεί, και προς διευκρίνιση, ότι στην εγκεκριμένη μελέτη του έργου προβλέπονται, 19 οδικά τμήματα προσπέρασης (2 λωρίδες) στην κατεύθυνση προς Πύργο και 18 οδικά τμήματα προσπέρασης (2 λωρίδες), στην κατεύθυνση προς Πάτρα, με δυνατότητα ασφαλούς προσπέρασης οχημάτων. 

 

 

Οι αλλαγές

   Οι απορίες, οι προβληματισμοί και οι επισημάνσεις τόσο των δυο Αντιπεριφερειαρχών όσο και των εκπροσώπων των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων της έδρας και των δυο Περιφερειακών Ενοτήτων, καταγράφηκαν από τους εκπροσώπους του Υπουργείου, το οποίο και προχώρησε σε επικαιροποίηση της μελέτης εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω.

  Τις τροποποιήσεις-βελτιώσεις, παρουσίασε ο Διευθυντής της ΕΥΔΕ Κατασκευής και  Συντήρησης Συγκοινωνιακών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Δημήτριος Αναγνώπουλος. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι της Μελετητικής Εταιρείας και συνεργάτες του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

   Οι νέες παρεμβάσεις αφορούν τα παρακάτω:

  • Διατήρηση λειτουργίας επτά (7) νέων κόμβων, με αντίστοιχη τροποποίηση των διαμορφώσεων διατομής
  • Γομοστό – 2 (Αχαΐα)
  • Μποντέικα (Αχαΐα)
  • Νέο Βουπράσιο (Ηλεία)
  • Θανασουλέικα - 2 (Ηλεία)
  • Χανάκια (Ηλεία)
  • Δημιουργία δεκαεπτά (17) νέων εσοχών έκτακτης ανάγκης στα υπεραστικά τμήματα μονής λωρίδας στις δύο κατευθύνσεις.
  • Εντός των οικισμών, μείωση της επιφάνειας αποκλεισμού στην κεντρική νησίδα (από 4 μ. σε 0,5 μ.) και δημιουργία επιφάνειας αποκλεισμού πλευρικά της οδού με πλάτος 1,75 μ. εκατέρωθεν.

   Αξίζει να σημειωθεί πως, πέραν των προαναφερθέντων, το Υπουργείο εξετάζει την διαχείριση περαιτέρω αιτημάτων για τυχόν συμπληρώσεις, οι οποίες – όπως σημείωσαν οι κ.κ Γιαννόπουλος και Μπονάνος - θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητα, αλλά δε θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα της παρέμβασης και κυρίως, δε θα επηρεάσουν αρνητικά την οδική ασφάλεια, το οποίο είναι και το ζητούμενο του εν λόγω έργου.

 

 

25ο Φεστιβάλ Ολυμπίας - Προσεγγίσεις μέσα από τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο - Οκτώ ταινίες για ενηλίκους που αφορούν την παιδική ηλικία και τη νεότητα

Οκτώ ταινίες, σπουδαστικές και  πρώτες σκηνοθετικές απόπειρες αλλά και ταινίες πιο έμπειρων κινηματογραφιστών, περιλαμβάνει το φετινό αφιέρωμα «Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο», που για πέμπτη χρονιά εντάσσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας στο πρόγραμμά του. Ένα αφιέρωμα που απευθύνεται σε ενήλικες και περιλαμβάνει νεανικές και ιδιαίτερης ματιάς, τολμηρές ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, που αγγίζουν ζητήματα της νιότης. Οι ταινίες του αφιερώματος θα προβληθούν στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ, αύριο Πέμπτη 8  και την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, από τις 22:30 ως τις 23:30.

Πολλοί Έλληνες κινηματογραφιστές και κινηματογραφίστριες ενδιαφέρονται έντονα για την παιδική και εφηβική ηλικία, που συχνά αποτελεί αφορμή και παίζει κυρίαρχο ρόλο στα σενάριά τους. Και για ένα Φεστιβάλ για παιδιά και νέους, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, αυτό το ενδιαφέρον των δημιουργών αξίζει να το αναγνωρίσει και να το παρακολουθήσει κανείς, γι' αυτό και θεσπίστηκε, εξάλλου, αυτό το αφιέρωμα.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι η ενθάρρυνση αυτών των κινηματογραφιστών να φέρουν την κάμερά τους στο ύψος του παιδικού βλέμματος και να γυρίσουν ταινίες που καθιστούν τα παιδιά όχι μόνο αντικείμενο των ταινιών, αλλά και θεατές τους. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το Olympia "Creative Ideas" Pitching Lab του Φεστιβάλ το οποίο, όχι τυχαία, ξεκίνησε το 2018, μαζί με αυτό το αφιέρωμα.

Η φετινή επιλογή του επαναλαμβανόμενου αφιερώματος "Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο" περιλαμβάνει τις ταινίες ENOMENA της Φαίδρας Βόκαλη, Τσίχλα τσιγάρο της Αντζελίκα Κατσά, Τσουλάκια της Δέσποινας Μαυρίδου, Kiddo του Μιχάλη Κίμωνα, Όχι αύριο της Αμέρισσα Μπάστα, Χυμός Πορτοκάλι του Δημήτρη Ζάχου, Pendulus του Δημήτρη Γκότση και Γιάμα του Ανδρέα Βακαλιού.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για το σινεμά και την εκπαίδευση, σε Πύργο και Αμαλιάδα

 

Με πέντε εκδηλώσεις σε Πύργο και Αμαλιάδα, που υλοποιούνται παράλληλα με τις προβολές των διαγωνιστικών προγραμμάτων, συνεχίζονται οι επετειακές δράσεις του φετινού 25ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, αύριο Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου. Στις 09:30, στον Ακροβάτη στον Πύργο, φιλοξενείται η δράση «Καλές πρακτικές διάχυσης κινηματογραφικής κουλτούρας» η οποία περιλαμβάνει τρεις παρουσιάσεις. Του προγράμματος “Έναν μύθο θα σας πω”, που υλοποιήθηκε από τον Κώστα Κορρέ και το Φεστιβάλ Ολυμπία, μέσα από το οποίο γυρίστηκαν 18 ταινίες από ισάριθμα κινηματογραφικά εργαστήρια σε περιφερειακά σχολεία της Ηλείας το διάστημα 2019-2022, του προγράμματος“KET & DOCS”, Kevin de Ridder, JEF, για την ανάπτυξη, χρηματοδότηση και παραγωγή ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους, απευθυνόμενο σε επαγγελματίες κινηματογραφιστές της φλαμανδικής κοινότητας του Βελγίου και το “Films for Kids at Hospital”, Edita Bilaver, Kids Meet Art, Κροατία & Alfred Sesma, Drac Magic, ένα διεθνές πρόγραμμα παρουσίασης ευρωπαϊκών κινηματογραφικών ταινιών σε παιδιά που νοσηλεύονται σε παιδικά νοσοκομεία του Βελγίου, της Σουηδίας, της Ισπανίας και της Κροατίας, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA.Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα.

Στον ίδιο χώρο, στις 11:30 πραγματοποιείται το THE ECFA BEAT: Επιλέγοντας ταινίες για φεστιβάλ κινηματογράφου για παιδιά, μια ανοιχτή συζήτηση-στρογγυλό τραπέζι με συμμετοχή μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) και κινηματογραφιστών. Θα συζητηθούν πρακτικές και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εποχή μας οι επιμελητές προγράμματος των κινηματογραφικών φεστιβάλ. Συντονίζει ο Gert Hermans, υπεύθυνος επικοινωνίας της ECFA.Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα.

Στις 17:00, στον Ακροβάτη, θα φιλοξενηθούν οι Εκπαιδευτικές Συναντήσεις με το ΕΚΟΜΕ. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας συναντάται και φέτος με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μελετών και συνομιλεί σε δύο πρωτότυπα εκπαιδευτικά εργαστήρια οπτικοακουστικής και αρχειακής παιδείας. Τα εργαστήρια αποτελούν μέρος του Εθνικού Δικτύου για την Παιδεία στα Μέσα (Τηλεόραση – Κινηματογράφος – Διαδίκτυο) και δράση του UNESCO MIL Alliance Mediterranean Group, που συντονίζει το ΕΚΟΜΕ, και του οποίου το Φεστιβάλ είναι μέλος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Locate the Locations, μια εκπαιδευτική δράση του ΕΚΟΜΕ και του Φεστιβάλ Ολυμπίας για τον εντοπισμό παλιών και νέων κινηματογραφικών χώρων. Συζητούν εκ μέρους του ΕΚΟΜΕ ο Στέλιος Κυμιωνής, προϊστάμενος της διεύθυνσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου και η Ειρήνη Ανδριοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και εκ μέρους του Φεστιβάλ ο Παντελής Παντελόγλου, αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής και η Ευρυδίκη Γεωργοπούλου, ραδιοφωνική παραγωγός. Επίσης θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα «Κιθάρα, μπάσο, ντραμς» που αφορά στην δημοφιλή μουσική στην οθόνη και τις δυνατότητες εκπαιδευτικής αξιοποίησης μιας οπτικοακουστικής συλλογής του ΕΚΟΜΕ για το ελληνικό ροκ. Συζητούν οι Στέλιος Κυμιωνής και Νίκος Πουλάκης από το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του ΕΚΠΑ.

Στην Αμαλίαδα, στο Cine Cinema, στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση υπό τον γενικό τίτλο #σώσετηνπόλη. Περιλαμβάνει προβολή του ντοκιμαντέρ “Η αρχή του τέλους των πυρηνικών όπλων”, του ανεξάρτητου διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Pressenza ενώ ακολουθεί συζήτηση για την ενημέρωση και κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο να υπογράψει και να επικυρώσει και η Ελλάδα τη Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων (ΣΑΠΟ/TPNW). Οι δήμοι Πύργου, Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, έχουν ήδη εκδώσει ψηφίσματα υπέρ της εκστρατείας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Κόσμος χωρίς πολέμους και βία».

ΔΗΜΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ- ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΥΛΛΗΝΗΣ -ΕΑΑΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΛΕΙΑΣ - Λαμπρός συνεορτασμός του Πολιούχου Γαστούνης

-Στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κ.κ. Γερμανός

Η Γαστούνη, έδρα του Δήμου Πηνειού, εόρτασε και φέτος με κάθε λαμπρότητα τον Πολιούχο της Άγιο Νικόλαο με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτη πρώην Ηλείας κ.κ. Γερμανού και συμπαραστατούντων κληρικών της τοπικής Εκκλησίας.

Ο Δήμος Πηνειού, η ΕΑΑΝ Παράρτημα Ηλείας και το Λιμεναρχείο Κυλλήνης τίμησαν τον Προστάτη των Ναυτικών αλλά και τις Νικηφόρες Ναυμαχίες των Βαλκανικών Πολέμων 1912 – 1913 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.

Τον πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής Φιλόλογος, ιστορικός του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ειρηναίος Σταματόπουλος, ενώ τελετάρχης είχε ορισθεί ο αντιπρόεδρος του παραρτήματος Αντιπλοίαρχος (Ε) ε.α. Αναστάσιος Αράπογλου Π.Ν.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος και ο πρόεδρος της ΕΑΑΝ Παράρτημα  Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής, αντάλλαξαν ευχές και  ως δώρα, βιβλία. Ο κ. Υφαντής χάρισε στον Δήμαρχο το εξαιρετικό βιβλίο του κ. Βασίλη Ιατρίδη «Από τον Βυθό στον Ουρανό» και ο κ. Μαρίνος του χάρισε το βιβλίο του πρώην Δημάρχου κ. Κώστα Λούρμπα για την ιστορία της Γαστούνης.

 Ο Δήμαρχος Πηνειού   εξήρε το έργο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί και ειδικά για εκείνη όπου ανεδείχθη ο  ρόλος  του  ήρωα του ΠΝ Μίλτωνα Ιατρίδη, Κυβερνήτη του θρυλικού υποβρυχίου «Παπανικολής».

 Στην πανηγυρική εκδήλωση παρέστησαν: ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύσιος Καλαματιανός, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Σπ. Βασιλείου, ο πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού κ. Δ. Βασιλόπουλος, πρ. Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι ΤΚ, εκπρόσωποι συλλόγων, ο Λιμενάρχης Κυλλήνης Αντιπλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Φουσέκης ο Υποπλοίαρχος Δημήτρης Παπαδάτος ΠΝ εκπρόσωπος Διοικητού Ναυτικού Σταθμού Ιονίου, ο εκπρόσωπος διοικητού ΚΕΑΤ Επισμηνίας Σμπούκης Χρ., ο υποδιοικητής ΣΕΤΤΗΛ Αντισυνταγματάρχης κ. Παν. Γκολφινόπουλος ,ο  πρόεδρος και Γραμματέας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας κ.κ. Κ. Φλετούρης και Γ. Παπαγιάννης, η σημαιοφόρος (Ε) Σ. Πετροπούλου , η αρχιλοχίας Ε. Χριστοπούλου και ο Εκπρόσωπος Ένωσης Αποστράτων Αεροπορίας σμήναρχους εα κ. Αθανάσιος Μπενέκος.

25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου - Masterclass από τον βετεράνο διευθυντή φωτογραφίας Νίκο Καβουκίδη - Ο παιδικός κινηματογράφος στην Αμαλιάδα τη δεκαετία του 1930, στο CineCinema

Ο βετεράνος διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης, επιστρέφει στον Πύργο και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους για ένα μοναδικό μάθημα κινηματογράφου. Αύριο Τετάρτη, στις 18:00 στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε Ηλείας, θα αναλύσει τα μυστικά του φωτισμού και οι τεχνικές της κάμερας στον κινηματογράφο, σε ένα masterclassαρκετά διαφορετικό από όσα έχουν προηγηθεί και θα έχει τη μορφή εργαστηρίου. Έχοντας αφιερώσει τα τελευταία χρόνια όλες του τις προσπάθειες στη μεταλαμπάδευση των πολύτιμων γνώσεών του στους νέους, έχει αναπτύξει στενούς και δημιουργικούς δεσμούς με το Φεστιβάλ Ολυμπίας. Μέσα από το βραβείο «Νίκος Καβουκίδης» της Camera Zizanio πολλές ομάδες μαθητών υποστηρίχθηκαν για να δημιουργήσουν ταινίες με επαγγελματικές προδιαγραφές. Στο φετινό masterclass νέοι, με την καθοδήγησή του, θα δουλέψουν πάνω στο φωτισμό διαφόρων σκηνών αλλά και στη χρήση της κάμερας που τις κινηματογραφεί. Το αποτέλεσμα της λήψης θα εμφανίζεται στη μεγάλη οθόνη για να μπορούν να παρακολουθούν όλοι οι συμμετέχοντες.Εξάλλου, ο Νίκος Καβουκίδης θα επισκεφθεί το Λύκειο Βουνάργου και το 3ο Λύκειο του Πύργου, την Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα, και θα μιλήσει με τα παιδιά για ιστορίες γύρω από τον Ελληνικό Κινηματογράφο, στον οποίο έχει θητεύσει επί 70 χρόνια.

Εξάλλου αύριο Τετάρτη, στις 20:00, στο CineCinemaστην Αμαλιάδα, σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων του Μουσείου Μπελογιάννη, η ερευνήτρια της τοπικής ιστορίας, Πουλχερία Γεωργοπούλου θα μιλήσει με θέμα «Γυναικείο Κίνημα και παιδικός κινηματογράφος» σε μια εκδήλωση για τον παιδικό κινηματογράφο στην Αμαλιάδα τη δεκαετία του 1930. Η κα. Γεωργοπούλου θα μιλήσει για τις επιρροές και ανάπτυξη του φαινομένου στην Αμαλιάδα του Μεσοπολέμου, την περίπτωση της Μαρίκας Μπότση - Τσαπαλίρα και του Νίκου Μπελογιάννη.

Θα ακολουθήσει η προβολή της κλασικής ουγγρικής αντιπολεμικής ταινίας “Κάποτε στην Ευρώπη” του Radvanyi Geza, Hungary, 1948.

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.