319 New Articles

Δελτίο τύπου - Συγκίνησαν οι Έλληνες και οι Ιάπωνες με τους παραδοσιακούς χορούς και τις μουσικές τους!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η βραδιά παραδοσιακών χορών και μουσικών από το Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας και την αντιπροσωπεία της Ιναζαβα (Ιαπωνία) αντίστοιχα.

 

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας ολοκλήρωσε χθες βράδυ τις επετειακές εκδηλώσεις του για τη Τελετής Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», υποδεχόμενος στον αύλειο χώρο του Παλιού Δημαρχείου παιδιά από την Ελλάδα και την Ιαπωνία, τα οποία μας μύησαν στην παράδοση των δύο χωρών.

 

Το απόγευμα της Τρίτης, στις 19:00, το Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας εκτέλεσε παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας μας, ενώ η αντιπροσωπεία της Ιναζαβα ταξίδεψαν τους θεατές σε μια μαγική διαδρομή στην ιαπωνική παραδοσιακή μουσική taiko, με τύμπανα.

 

Σημειώνεται ότι η αντιπροσωπεία της Ιαπωνίας, θέλοντας να ευχαριστήσει τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, παρέθεσε δείπνο στον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους συντελεστές της διοργάνωσης και αντάλλαξαν μεταξύ τους δώρα, ευχές και μοναδικές εμπειρίες!

Δελτίο τύπου - Η ψηφιακή στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην συνάντηση Βασιλόπουλου-Παπαστεργίου

Την ψηφιακή στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την ενίσχυση της συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την υλοποίηση ψηφιακών έργων, συζήτησε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του πολίτη & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

Στόχος όπως επεσήμανε στην συνάντηση ο κ. Βασιλόπουλος είναι να καταστεί η Δυτική Ελλάδα πρότυπη ψηφιακή Περιφέρεια, ενώ κατέθεσε στον υπουργό ενημερωτικό υπόμνημα όπου αναφέρονται οι διαδικασίες ωρίμανσης σημαντικών έργων Πληροφορικής που αφορούν την εξυπηρέτηση των αναγκών των Υπηρεσιών της ΠΔΕ - με έμφαση στην Πολιτική Προστασία - και την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Ειδική αναφορά ο Αντιπεριφερειάρχης έκανε μεταξύ άλλων και σε δύο πρωτοβουλίες που αφορούν την ενίσχυση της Ψηφιακής Γεωργίας και Γεωργίας Ακριβείας στην μεγαλύτερη δυνατή κλίμακα, σε μία Περιφέρεια με αρκετά μεγάλη έκταση γεωργικών εκτάσεων, καθώς και την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον τουρισμό με αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών με χαρακτηριστικό παράδειγμα το portal "ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021".

Για να επιτευχθούν οι στόχοι θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορο χρηματοδοτικό εργαλείο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2021-2027 και όχι μόνο, με τον υπουργό να δεσμεύεται για μελλοντική εποικοδομητική συνεργασία.

Μετά την συνάντηση ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε τα εξής: «Με συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο και την υποστήριξη του Υπουργείου θα συνεχίσουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων στην περιοχή μας και γι αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου για την παραγωγική συζήτηση που έγινε.»

.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Αριστοφάνης στο Θέατρο Φλόκα: Μηνύματα περί Παιδείας, Δικαίου και Αδικίας

Η κωμωδία «Νεφέλες» του Αριστοφάνη σε μία θεαματική και διδακτική θεατρική παράσταση προσαρμοσμένη για παιδιά κάθε ηλικίας, με απλά κατανοητά μηνύματα, παρουσιάστηκε το πρωί της Τετάρτης 18 Απριλίου στο Θέατρο Φλόκα.

 

Ο Αριστοφάνης, με την κωμωδία «Νεφέλες», μας διδάσκει, μέσα από τα κωμικά καμώματα των ηρώων και το ασταμάτητο γέλιο, ότι η σωστή παιδεία είναι το θεμέλιο για μια δίκαιη κοινωνία. Ο ίδιος θεωρούσε τις «Νεφέλες» ως το καλύτερό του έργο.

 

Λίγα λόγια για την ιστορία:

 

Βασικά πρόσωπα του έργου είναι ο Σωκράτης και ένας φτωχός και καταχρεωμένος πατέρας, ο Στρεψιάδης, που ψάχνει να βρει ένα καλό σχολείο για τον γιο του, ώστε αυτός αργότερα να τον βοηθήσει να ξεχρεώσει. Ο χορός αποτελείται από τις Νεφέλες, τις ουράνιες θεές, που φέρνουν την βροχή και προκαλούν τις βροντές.

 

Στην αρχή του έργου, ο Στρεψιάδης προσπαθεί να στείλει τον γιο του στο Σχολείο του Σωκράτη για να τον διδάξει τον δίκαιο και άδικο λόγο. Όμως, ο κακομαθημένος γιος του δεν δέχεται. Έτσι, αποφασίζει να πάει ο ίδιος. Ο δύστυχος πατέρας προσπαθεί να κατανοήσει τα μαθήματα, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνει. Ζητάει βοήθεια από τις Νεφέλες και εκείνες τον συμβουλεύουν να φέρει, έστω και με το ζόρι, τον γιό του στο Σχολείο, για να μάθει εκείνος όλα αυτά που ο ίδιος δεν καταλαβαίνει. Τελικά τον πείθει. Φέρνει τον γιο του στο Σχολείο και παρακαλεί τον  Σωκράτη να του διδάξει τον «δίκαιο» και «άδικο λόγο».

 

Ο γιος τελειώνει τις σπουδές του με επιτυχία. Ο πατέρας τον υποδέχεται με χαρά, αλλά γρήγορα διαπιστώνει ότι αυτό που διδάχθηκε ο γιος του, ο άδικος λόγος, δηλαδή η αδικία, εφαρμόζεται μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

 

Η θεατρική παράσταση δόθηκε στο Θέατρο Φλόκα, παρουσία δεκάδων μαθητών από σχολεία του ευρύτερης περιοχής.

 

ΔΕΛΤΙΟΤΥΠΟΥ - 1ο Our Ocean Film Festival Η 7η Τέχνη στον παγκόσμιο διάλογο για την προστασία των θαλασσών

-Με ισχυρά μηνύματα για το περιβάλλον η λαμπερή τελετή έναρξης, στο Μέγαρο Μουσικής

 

 

Με εμπνευσμένες ομιλίες, καλλιτεχνικά δρώμενα και ισχυρά μηνύματα για την προστασία των θαλασσών, που καλύπτουν το 71% της επιφάνειας της Γης και αποτελούν το 90% του οικοσυστήματος, έγινε την Δευτέρα, 15 Απριλίου, η επίσημη έναρξη του OUROCEANFILMFESTIVAL, του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τους Ωκεανούς, στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αθήνα. Το Φεστιβάλ οργανώθηκε επ’ ευκαιρία της παγκόσμιας Διάσκεψης OurOcean, η οποία φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά από τη χώρα μας και συγκέντρωσε γύρω από την μεγάλη αυτή κοινή, παγκόσμια προσπάθεια, ανθρώπους της Τέχνης, της Πολιτικής, της Διπλωματίας, της Επιστήμης και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

Η αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής, το απόγευμα της Δευτέρας, έγινε η φιλόξενη στέγη για ταινίες, ντοκιμαντέρ και Animationαλλά και τόπος ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των 480 θεατών, από όλο τον κόσμο που τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή των εγκαινίων.

Η Επίσημη Τελετή Έναρξης του OurOceanFilmFestivalέγινε με την παρουσία μελών της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του κ. Αυγενάκη, του Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Δήμα, του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ.Κυρανάκη, του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ.Βαρελίδη, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Μπακογιάννη, του Προέδρου του Παλάου, κ.Surangel  S. WhippsJr., του Πρωθυπουργού της Κοινοπολιτείας της Δομίνικας, κ.RooseveltSkerry με συνοδεία του Προξένου κ. Χρήστου Βαρδίκου, του Πρέσβη των ΗΠΑ, κ. Τσούνη, της QuennQuetMarquette L. Goodwine (Chiefness of the Gullah/GeecheNation), η οποία κρατώντας ανοιχτή μια σημαία της Φυλής της, τραγούδησε και κινητοποίησε τον κοινό της αίθουσας με ένα λόγο αρκετά ζωντανό για την προστασία του νερού.

 

«Για ένα μέλλον όπου οι ωκεανοί θα ευδοκιμούν»

Οικοδέσποινα της βραδιάς ήταν η ειδική απεσταλμένη του πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, συντονίστρια του OurOceanConference 2024, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτής Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες, τους σκηνοθέτες, τους παραγωγούς, τους ερευνητές και την ομάδα της που εργάστηκαν για το άρτιο αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε, για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου που αποδίδει τα εύσημα στο θαυμάσιο έργο που επιτελούν οι εξαιρετικές ομάδες ωκεανογραφικών ιδρυμάτων, θαλάσσιων βιολόγων και ερευνητών. Παράλληλα, επεσήμανε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε τέσσερις οριζόντιους τομείς, που διατρέχουν και τις έξι θεματικές της Διάσκεψης OOC, δηλαδή στον βιώσιμο τουρισμό σε παράκτιες περιοχές και νησιά, στην πράσινη ναυτιλία, στη μείωση της ρύπανσης των θαλασσών από πλαστικό και μικροπλαστικό και στην πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο. «Μαζί, ας επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για ένα μέλλον όπου οι ωκεανοί θα ευδοκιμούν, θα σφύζουν από ζωή και ζωτικότητα για τις επόμενες γενιές», υπογράμμισε η κ. Αυγερινοπούλου ενώ καταλήγοντας ευχήθηκε «αυτές οι προβολές να αναζωπυρώσουν το πάθος για τη διατήρηση των ωκεανών και να μας ωθήσουν προς ένα πιο φωτεινό, πιο γαλάζιο μέλλον. Αυτές οι παραγωγές παρουσιάζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί μας, αλλά και επισημαίνουν τις διαθέσιμες λύσεις. Πρέπει να ενσωματώσουμε το όραμα των επιστημόνων και των θαλάσσιων βιολόγων στις πολιτικές μας. Πρέπει να σεβαστούμε τα επιστημονικά δεδομένα. Τώρα έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Πρέπει να συνεργαστούμε, να εδραιώσουμε τις προσπάθειές μας και να δράσουμε».

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Χρίστος Δήμας, «είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε τη δυναμική και την επιρροή που έχει η τέχνη, ώστε οι κοινωνίες να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν ακόμα περισσότερο στα κρίσιμα ζητήματα της ανθρωπότητας, όπως είναι το περιβάλλον ή η κλιματική κρίση. Το OurOceanFilmFestival επιδιώκει την κινητοποίηση του κοινού και την συμμετοχή του στον παγκόσμιο διάλογο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέσω του κινηματογράφου».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Πέτρος Βαρελίδης, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις των συμμετεχόντων στο 9ο OurOceanConference. «Όλες τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει θα τις τηρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

 

Εμπνευσμένες ομιλίες

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του OurOceanFilmFestival, μίλησαν ο πρόεδρος του Παλάoυ, Surangel S. WhippsJr. και ο πρωθυπουργός της Κοινοπολιτείας της Δομινίκα, Dr. RooseveltSkerritκαθώς επίσης και επιστήμονες από διάφορες χώρες, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανισμών καθώς και άνθρωποι των τεχνών.

Λόγια έμπνευσης ακούστηκαν και από την Θρυλική Ωκεανογράφο SylviaEarl, την Φιλάνθρωπο Ιστιοπλόο DonnaBertarelli, τον εξερευνητή του NationalGeographic και εμπνευστή του Project The PristineSeas, EnricSala, την Πρόεδρο του ConservationCollectiveJadeBrudennel καθώς και την Εκπρόσωπο του CycladesPreservation Fund, Άννυ Μητροπούλου.

Για τη δύναμη της τέχνης μίλησαν o Πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, η Δανάη Σπέντζου (μέλος της SpentzosFilm), η CorneliaVolk, filmmaker, σύμβουλος και κριτής διεθνών φεστιβάλ, ο Μανώλης Μελισσουργός ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ για νέους & εφήβους, Camera Zizanioκαι οπρόεδρος του International NatureFilmFestival της VaasaIliasMissyris

Την Τελετή Έναρξης παρουσίασε ο Δημοσιογράφος και Παρουσιαστής της ΕΡΤ, Γιάννης Μούτσιος ενώ Έλληνες και ξένοι δημιουργοί καθώς και Εταιρίες Παραγωγής, βρίσκονταν στην αίθουσα για να στηρίξουν το Φεστιβάλ.Παρόντες ο πολυβραβευμένος και διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληναςσκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, οι βραβευμένοι σκηνοθέτες, Λευτέρης Χαρίτος, Βίκυ Μαρκολέφα, Δάφνη Ματζιαράκη, Σωτήρης Δανέζης, Θοδωρής Χονδρόγιαννος, ο διεθνούς φήμης Σκηνοθέτης MatthieuRytz, και οι ΣκηνθέτεςLucaVincent, NicoMarinBenitez, DomitillaSenni, ClementPourtal, JeromeBrousse και άλλοι.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ είχε η Ευτυχία Αργυροπούλου, την επιμέλεια ο Μενέλαος Τζαβέλλας, βοηθός επιμελητή ήταν ο Κωστής Βαρελίδης, στο τεχνικό τμήμα και στην ευθύνη της ροής ήταν ο Πολυδεύκης Πολυδεύκη, τα trailerκαι ταvideo σκηνοθετήθηκαν από τον Αρτέμης Σαμοθράκη ενώ τα Media είχε αναλάβει η Τζένη Ιωάννου.

 

«Άρωμα Ηλείας» κατά την υποδοχή!

Έντονο «άρωμα» Ηλείας δόθηκε στην επίσημη τελετή έναρξης, με τις Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές Αιμιλία Γιαννοπούλου. Η αγάπη των ιδρυτών για την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας, τους οδήγησε έπειτα από επισταμένη έρευνα στην κατασκευή παραδοσιακών φορεσιών πιστών αντιγράφων των αυθεντικών, μερικές εκ των οποίων παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής, από νεαρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, δίνοντας το δικό τους μήνυμα για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς μέσα από την ποικιλία και πολυμορφία των φορεσιών προέβαλαν την ιστορία και την ιδιαιτερότητα κάθε τόπου.

 

Ξεχωριστές παράλληλες δράσεις

Στην υποδοχή, το κοινό είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στην Έκθεση Φωτογραφίας της Έλλης Αγιαννίδημε θέμα το νερό, 3d προβολές που με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού κάποιος βίωνε την εμπειρία μιας κατάδυσης, μια ευγενική χορηγία της ΕΛΟΠΥ καθώς και ένα welcomecocktail.

Τις εντυπώσεις «έκλεψε» η ειδική συλλογή φορεμάτων “TakemeHome” από τον Οίκο Μόδας Τρανούλη, (AthenabyTranoulis), γυναίκες ντυμένες Καρυάτιδες που στέκονταν ακίνητες, σε μια μοναδική σύνδεση της μόδας που ανοίγεται με γενναιοδωρία σε νέα πεδία έκφρασης και ευαισθητοποίησης, ενώνοντας εαυτόν με την τέχνη, την οικολογική συνείδηση, την ορατότητα, την αλληλεγγύη.

Στο φουαγιέ, έξω από την αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος», εκτέθηκε κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, το πορτοκαλί δελφίνι-κάδος απορριμμάτων. Μια ιδέα της Νατάσσας Κομνηνού, κτηνιάτρου και καθηγήτριας στο ΑΘΠ, προέδρου του ΑΡΙΩΝ, που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Δημήτρης Φόρτσας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για το τεράστιο πρόβλημα των πλαστικών σκουπιδιών στις θάλασσές μας.

Εξάλλου, δίπλα στην αίθουσα συναυλιών του Μεγάρου, ανέβηκε στα ύψη, στον γαλάζιο ουρανό της Αθήνας, το γιγάντιο πλοκάμι της Συμμαχίας Υψηλής Θάλασσας (HSA), ο ευγενικός γίγαντας των 8 μέτρων, η λαμπερή και χαρούμενη μασκότ που «χόρεψε» στο αεράκι, φέρνοντας το μήνυμα «Επικυρώστε τη Συνθήκη Ανοιχτής Θάλασσας τώρα!».

Στήριξαν το Φεστιβάλ…

Ελληνικά και ξένα συνεργεία κάλυψαν δημοσιογραφικά τη βραδιά. Το OurOceanFilmFestivalπραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα τωνυπουργείωνΠολιτισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, της Ένωσης Ελλήνων Σκηνοθετών του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας.

Στο 1ο Our Ocean Film Festival παραχώρησανταινίεςτουςοιAnemon Production, Vaasa Wildlife Festival, CNN CineDoc - Greece, National Geographic, Aegean Film Festival, Camera Zizanio. Στην διάδοσή του, αμέριστη ήταν η υποστήριξη από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, AthensVoice (official), Αθήνα9.84, Πρώτο Πρόγραμμα ΕΡΤ #ertproto Αθηνόραμα ενώ στην υλοποίηση βοήθησαν με τις ευγενικές τους προσφορές οι FishfromGreece, ΕΛΟΠΥ Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, Μαρμαρίδης Έπιπλα.

Περισσότερα Άρθρα...