238 New Articles

Ο απολογισμός του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη στο Περιφερειακό Συμβούλιο

O απολογισμός πεπραγμένων του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το 2022, θα πραγματοποιηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας που συνεδριάζει την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 14:00.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών 32 & Αμερικής, στην Πάτρα), με ταυτόχρονη δυνατότητα τηλεδιάσκεψης και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω υπηρεσίας livestreaming από το σύνδεσμο:https://diavlos.grnet.gr/epresence-conference-13737

Επισυνάπτεται η Πρόσκληση στη συνεδρίαση.

O Πύργος γίνεται η επόμενη πόλη ανάπτυξης των Special Olympics Hellas -Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος υπογράφει τη Συμφωνία Συνεργασίας αύριο Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο

Ο Πύργος γίνεται η 17η ΄πόλη της Ελλάδας στην οποία θα υλοποιηθεί το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Special Olympics Hellas, το οποίο θα επισφραγιστεί με την υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ του Προέδρου των Special Olympics Hellas, Πρέσβυ ε.τ. Διονύσιου Κοδέλλα, και του Δημάρχου του Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 στο Λάτσειο Δημοτικό και ώρα 12.30, παρουσία εκπροσώπων από τον χώρο της Εκπαίδευσης και του Αθλητισμού.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και θα παρέχει εντελώς δωρεάν στα άτομα με νοητική αναπηρία της περιοχής, ευκαιρίες προπόνησης στα αθλήματα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης (ping pong) και του στίβου και δυνατότητες συμμετοχής σε αγώνες και αθλητικές δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Πύργος αποτελεί την 17η σε σειρά πόλη στην οποία υλοποιείται το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Special Olympics Hellas παρέχοντας σε άτομα με νοητική αναπηρία σε όλη την Ελλάδα, τη δυνατότητα να εξελιχθούν, να ενεργοποιηθούν και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, μέσω του αθλητισμού.

Κύριος στόχος του Προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία, η ανάπτυξη και η ενίσχυση των δεξιοτήτων τους, καθώς και η στήριξη των οικογενειών τους. Η Ομάδα των Special Olympics Hellas μαζί με τον Συντονιστή και τους προπονητές θα αναλάβουν το σημαντικό έργο να βοηθήσουν τους αθλητές να αναπτύξουν το σώμα και το πνεύμα τους μέσω του αθλητισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος τα Special Olympics Hellas έχουν ήδη ιδρύσει προπονητικά προγράμματα στις περιοχές: Άρτα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κάλυμνος, Καστοριά, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κως, Λευκάδα, Σκιάθος, Σπάρτη, Σύρος, Τρίκαλα, Τρίπολη, Σάμο, Λαμία, και τώρα και στον Πύργο!

 

Προγραμματική Σύμβαση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Δήμου Πύργου και Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης για την αξιοποίηση της λίμνης Μουριάς

Στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης προχώρησαν η Περιφέρεια Δυτική Ελλάδας, ο Δήμος Πύργου και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ΠΔΕ για την εκπόνηση μελέτης με στόχο την αξιοποίηση της λίμνης Μουριάς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος και ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος συνυπέγραψαν το πλαίσιο συνεργασίας, βάσει του οποίου προβλέπεται η εκπόνηση μελέτης για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της λίμνης Μουριάς.

«Η Περιφερειακή Αρχή ανταποκρινόμενη στο διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας συμπράττει με τον Δήμο Πύργο, με στόχο την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή της αποξηρανθείσας λίμνης, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και βιοποικιλότητας του τοπικού οικοσυστήματος, αλλά και την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης τονίζοντας ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση που η Περιφερειακή Αρχή εντάσσει κατά προτεραιότητα στον αναπτυξιακό της σχεδιασμό.

Μέσα από τη συνεργασία αναμένεται ότι θα προκύψουν πολύτιμες συνέργειες, πολλαπλασιαστικά οφέλη και οικονομίες κλίμακας στο κρίσιμο πεδίο της βιώσιμης περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, γεγονός που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πύργου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο κ. Γιαννόπουλος, πρόσθεσε: «Γίνεται ένα σημαντικό βήμα με στόχο την αποκατάσταση ενός φυσικού οικοτόπου και την αξιοποίηση των άγονων εκτάσεων στην πρώην Λίμνη Μουριάς. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε επόμενο στάδιο απαιτείται μια σειρά σύνθετων διαδικασιών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση νομικών, τεχνικών θεμάτων καθώς και διευθέτηση γραφειοκρατικών ζητημάτων» επισημαίνοντας πως η εκπόνηση μελέτης είναι σημαντική προϋπόθεση για την υλοποίηση οποιασδήποτε παρέμβασης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης θα διερευνηθούν τα εξής:

  • Ιστορικό αποξήρανσης της λίμνης

  • Ιδιοκτησιακό καθεστώς

  • Καταγραφή υφιστάμενων μελετών και δεσμεύσεων

  • Υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής του έργου

  • Δυνατότητα επαναπλημμυρισμού και αξιοποίησης της λίμνης

Σημειώνεται ότι η αποξήρανση της λίμνης Μουριάς ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 για να καλύψει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Η συνολική της έκταση ανέρχεται σε περίπου 6.800.000 τ.μ.. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται και τα εγγειοβελτιωτικά έργα που έχουν κατασκευαστεί. Τμήματα της έκτασης έχουν παραχωρηθεί σε φορείς, μεταξύ αυτών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας/Π.Ε. Ηλείας και στο Δήμο Πύργου.

Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται σε 37.000 ευρώ και η χρηματοδότησή της προέρχεται από πόρους του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της ΠΔΕ.ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΠΟΛΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ από την Πολιτική Εκδήλωση της Ν.Ε με το Νίκο Παππά

Το Σάββατο στις 28 του Γενάρη, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Θεματικού Πάρκου Ξυστρή, στην Πολιτική Εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής με προσκεκλημένο τον Νίκο Παππά, μέλη, φίλοι, στελέχη και όσοι ήταν παρόντες έγιναν κοινωνοί της ίδιας «πραγματικότητας». Η ανάγκη για πολιτική αλλαγή, η ανάγκη για Δίκαιο κράτος, δίκαιη κοινωνία, δίκαιη οικονομία, για Δικαιοσύνη Παντού είναι επιλογή!

Ο Συντονιστής της Ν.Ε. Παναγιώτης Φλεβοτόμος, καλωσόρισε και προλόγισε το Βουλευτή και Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών Νίκο Παππά και στη συνέχεια ο Βουλευτής Ηλείας και Αν. Τομεάρχης Προστασίας του πολίτη Διονύσης Καλαματιανός αναφέρθηκε στην πολιτική επικαιρότητα, εστιάζοντας στην πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. τόσο για την Ηλεία όσο και για τις επιπτώσεις της στην κοινωνία και στους πολίτες. Το σκάνδαλο των υποκλοπών, η φτωχοποίηση των πολιτών και η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, τα προβλήματα άρδευσης, ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, οι υποδομές της Ηλείας και κυρίως ο δρόμος Πάτρας- Πύργου και Πύργου- Καλού Νερού- Τσακώνας που σταθερά καθυστερούν, η συστηματική «αδικία» που βιώνουν οι συμπολίτες μας εξαιτίας της υποβάθμισης της Υγείας τόσο στο νομό όσο και γενικότερα και της Παιδείας με την «διαγραφή» της Ηλείας από τον πανεπιστημιακό χάρτη, ήταν βασικά σημεία της τοποθέτησής του.

Ο Νίκος Παππάς, κεντρικός Ομιλητής και προσκεκλημένος, εκφράζοντας το διπλό μήνυμα της συγκέντρωσης τόσο προς τον κ. Μητσοτάκη για την ήττα του όσο και προς τον Αλέξη Τσίπρα για την επερχόμενη νίκη του, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, όπως προκύπτουν από τις έξι Εθνικές Προτεραιότητες που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Δ.Ε.Θ. εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην ενεργειακή κρίση, στο δίκαιο κοινωνικό και δημοκρατικό κράτος. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους και επιστροφή των ανaδρομικών, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ρύθμιση χρεών, αφορολόγητο στις 10000 ευρώ, προστασία πρώτης κατοικίας, επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων και κατάργηση αντεργατικών νόμων. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φτιάχτηκα μαζί με την κοινωνία για το κοινό καλό, τόνισε ο Νίκος Παππάς.

Ακολούθησε η κοπή της πίτας της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι πρώην Βουλευτές Έφη Γεωργοπούλου, Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Μάκης Μπαλαούρας, τα μέλη της Κ.Ε. Βίκυ Βασιλοπούλου, Αννίτα Λάκκα, Σπύρος Λαμπρινός και Γιώργος Παναγιωτόπουλος, μέλη της Ν.Ε και στελέχη του κόμματος, εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων.

Από τον Πύργο, δόθηκε ισχυρό το μήνυμα! Οι πολίτες της Ηλείας, με την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ν. Ηλείας, θα δώσουν «την πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ» και η χώρα θα αποκτήσει «ισχυρή και σταθερή προοδευτική κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα»!


Περισσότερα Άρθρα...