311 New Articles

ΠΔΕ-Νέα έργα πολιτισμού, ύψους 5,89 εκ. ευρώ, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027»

«Η ιστορία και ο πολιτισμός αποτελούν δύο από τα πιο πολύτιμα “περιουσιακά στοιχεία” των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας και η ικανοποίησή μας είναι πάντοτε μεγάλη, όταν μέσα από τους πόρους που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διευρύνεται το πολιτιστικό αποτύπωμα του τόπου μας, το οποίο δημιουργεί παράλληλα και οικονομικό αποτύπωμα, καθώς κάθε έργο πολιτισμού αποτελεί και μία νέα ευκαιρία αύξησης της επισκεψιμότητας».

Αυτά ανέφερε  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με την αφορμή εγκαινίων τμήματος του Ρωμαϊκού Σταδίου της Πάτρας από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, το απόγευμα της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου 2023, αλλά και με την ευκαιρία της απόφασης ένταξης στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», νέων έργων Πολιτισμού, συνολικού ύψους 5,89 εκ. ευρώ.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για την πρώτη γενιά έργων Πολιτισμού που εντάσσονται στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και αφορούν και τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, ενώ σταδιακά πρόκειται να ακολουθήσει και η ένταξη πολλών ακόμα και σημαντικών έργων.

Τα έργα που ήδη εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021- 2027» είναι τα εξής:

  • "Αποκατάσταση, Εσωτερικές διαρρυθμίσεις, λειτουργικός εκσυγχρονισμός και ανάπλαση άμεσου περιβάλλοντος χώρου ιστορικού κτηρίου Επισκοπείου στο Μεσολόγγι", προϋπολογισμού 1.750.000 ευρώ. Πρόκειται για διατηρητέο κτίσμα του 1928, χαρακτηρισμένο ως μνημείο. Βρίσκεται στο Μεσολόγγι σε οικόπεδο έκτασης 5.500τ.μ. που καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο. Προγραμματίζεται ευρεία παρέμβαση με εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης, εσωτερικών διαρρυθμίσεων, λειτουργικού εκσυγχρονισμού και ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου ώστε το συγκρότημα να εκσυγχρονιστεί και να καταστεί λειτουργικό προς επανάχρηση. Θα γίνουν μεταξύ άλλων εργασίες κατασκευής δαπέδων, ξύλινων δαπέδων και οροφών, διαχωριστικών τοίχων, κουφωμάτων, επιστρώσεις δαπέδων από μάρμαρο, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις κ.ά.
  • «Αποκατάσταση και ανάδειξη ιεράς μονής είσοδών της Θεοτόκου Μυρτιάς Αιτωλοακαρνανίας», προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ με στόχο η Ιερά Μονή και το καθολικό της Μονής να αποκατασταθούν και το μνημειακό σύνολο να είναι ασφαλές και επισκέψιμο. Επίσης προβλέπεται να υλοποιηθεί η συντήρηση και αποκατάσταση του τοιχογραφικού διακόσμου του καθολικού, η τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων, με πληροφορίες και σε γραφή Braille για τα ιστορικά στοιχεία της μονής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
  • «Στερέωση και δομητική αποκατάσταση του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Σχινων, Δήμου Ζαχάρως ΠΕ. Ηλείας» , με προϋπολογισμό 685.000 ευρώ για την αποκατάσταση ρωγμών με καθαίρεση και ανακατασκευή τμήματος της εξωτερικής στρώσης της λιθοδομής, αλλά και την ενίσχυση της θεμελίωσης, με την δημιουργία στο ανατολικό τμήμα του ναού συστοιχίας πασσάλων αποτελούμενη από κεφαλόδεσμο. Ο ναός θα αποδοθεί στερεωμένος, αποκατεστημένος και λειτουργικός.
  • «Αποκατάσταση Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δαφνιωτισσας Δ. Ήλιδας», προϋπολογισμού 552.160 ευρώ που μεταξύ άλλων αφορούν εργασίες τοιχοποιίας για την σταθερότητα του μνημείου, στερέωση και ενίσχυση της τοιχοποιίας, κατασκευή νέου δαπέδου, εξυγίανση των εξωρραχίων των τριών αψίδων στην ανατολική πλευρά, κατασκευή νέων ξύλινων κουφωμάτων, τοποθέτηση Η/Μ εγκαταστάσεων εσωτερικά στο μνημείο, κατασκευή νέου κωδωνοστασίου κ.α Με την ολοκλήρωση του έργου θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα παθολογίας του ναού και θα αποδοθεί αποκατεστημένος και λειτουργικός.
  • «Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και φωτισμός ανάδειξης-λειτουργικός Ρωμαϊκού Ωδείου Πατρών» προϋπολογισμού 610.000 ευρώ ώστε να συνεχιστούν ολοκληρωμένες εργασίες μορφολογικής-αρχιτεκτονικής αποκατάστασης του περιβάλλοντα χώρου του μνημείου καιλειτουργικής αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου στο σύνολό του. Με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις  θα παραδοθεί στο κοινό ένα μνημείο πλήρως αποκατεστημένο με τον περιβάλλοντα χώρο να μπορεί να φιλοξενεί και πολιτιστικά δρώμενα.

 

 

 

Δελτίο Τύπου - Κώστας Καρπέτας: Η πολιτική Φαρμάκη οδηγεί σε χρέη και μισοτελειωμένα έργα εις βάρος της ασφάλειας των πολιτών.

«Έργα οδοποιίας σταματημένα, έργα αντιπλημμυρικά που κρατούν διπλάσιο χρόνο από το κανονικό και δεν ολοκληρώνονται, χρέη εκατομμυρίων ευρώ και η ασφάλεια των πολιτών αφημένη στην τύχη. Αυτή είναι η κληρονομιά Φαρμάκη.» Αυτό τόνισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Καρπέτας, ο οποίος σε δήλωση του αναφέρει ότι:

 

«Για πρώτη φορά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δημιουργείται το παράδοξο να έχουν δοθεί 64 εκατομμύρια ευρώ σε κλειστές απευθείας αναθέσεις έργων, 2.5 εκατομμύρια συμπληρωματικών συμβάσεων με μόνη θετική ψήφο της Παράταξης Φαρμάκη και εν τούτοις να έχουμε χιονοστιβάδα από παρατάσεις σε έργα κρίσιμα για την ασφάλεια των πολιτών, όπως τα Αντιπλημμυρικά ύψους 18.5 εκατομμυρίων ευρώ και η Οδοποιία σε επαρχιακούς δρόμους. Παρατάσεις οι οποίες οφείλονται και στην αδυναμία πληρωμών που έχει η Περιφέρεια που έχει φτάσει στο τεράστιο ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Από τη μία ένα κλειστό σύστημα ανάθεσης έργων, με νόθευση του ανταγωνισμού από συμπληρωματικές συμβάσεις και από την άλλη περίπου 30 εκατομμύρια οφειλές οι οποίες οδηγούν σε σταμάτημα των έργων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Άρση Επικινδυνότητας Επαρχιακών Οδών Ανατολικής Αιγιάλειας. Ένα έργο το οποίο θα έπρεπε να έχει τελειώσει από τον Απρίλιο του 2023 και πήρε δύο διαδοχικές παρατάσεις μέχρι τον Απρίλιο του 2024 για λόγους αδυναμίας πληρωμών.

 

Κατά τα άλλα ο κύριος Φαρμάκης μιλάει για έργα που είναι για όλους, όμως η πικρή αλήθεια είναι ότι δημιουργεί χρέη προς όλους και φυσικά υποθηκεύει το μέλλον νέων έργων που έχει ανάγκη η Περιφέρεια. Από την άλλη βέβαια, έχει δαπανήσει εκατομμύρια σε πανηγύρια, μελέτες, και δήθεν τουριστική προβολή που έχουν από μηδενικό έως και αρνητικό αποτέλεσμα. Όμως είναι καλές δαπάνες για εκλογική πελατεία.»

 

Στην ίδια δήλωση, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί Αλλάζουμε-Δυτική Ελλάδα» υπογράμμισε ότι: «Εμείς δεσμευόμαστε ότι η Περιφέρεια θα σταματήσει αυτόν τον κατήφορο. Η υλοποίηση Τεχνικών Έργων θα ανακτήσει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται, ώστε και τα έργα να γίνονται προς όφελος των πολιτών αλλά και να μην στρεβλώνεται ο υγιής ανταγωνισμός. Τα Οικονομικά της Περιφέρειας θα εξορθολογισθούν και κάθε ευρώ που δαπανάτε θα είναι πράγματι για τους πολλούς και όχι για τους κολλητούς.Το πάρτι εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος τελείωσε κύριε Φαρμάκη.»

Πύργος: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης των δρόμων πέριξ του Ι. Ν. Αγίας Κυριακής με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ - Υλοποιούνται όλες οι δεσμεύσεις για την αισθητική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης

Αυτοψία στις εργασίες ανάπλασης πέριξ του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής, που ήδη ξεκίνησαν με γρήγορους ρυθμούς, έκανε το πρωί της Παρασκευής (29/9) ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος εγκαινιάζοντας ουσιαστικά ακόμη ένα πολύ σημαντικό έργο που έρχεται να προστεθεί στην μεγάλη ατζέντα των αστικών αναπλάσεων του Δήμου Πύργου, για την αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης

Το έργο με τίτλο «Αστική αναζωογόνηση του κεντρικού πολεοδομικού ιστού πόλης Πύργου», ο προϋπολογισμός του οποίου αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο» και αφορά την αισθητική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ακολουθεί την ανάπλαση της οδού Κολοκοτρώνη καθώς και της 28ης Οκτωβρίου που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο σημείο, μαζί με τον κ. Αντωνακόπουλο βρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος με τον  προϊστάμενο του Γραφείου Μελετών Άρη Φιλιππόπουλο, όπου είχαν πλήρη ενημέρωση για την έναρξη των εργασιών από τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΤΕ» κ. Διλάρη.

 

Τα σημεία των αναπλάσεων

Το έργο, αφορά αστικές αναπλάσεις στις οδούς πέριξ του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής και συγκεκριμένα:

-την οδό Σπετσών (από τη συμβολή με την οδό Γιαννιτσών έως τη συμβολή με την οδό Μπιζανίου)

-την οδό Μπιζανίου (από τη συμβολή της με τη 28η Οκτωβρίου έως τη συμβολή της με την οδό Αγ. Κυριακής)

-την οδό Αγ. Κυριακής (από τη συμβολή της με την οδό Μαθιου έως τη συμβολή της με την οδό Αδ. Κοραή)

-την οδό Μαθιού (από τη συμβολή της με την οδό Αγ. Κυριακής έως τη συμβολή της με την οδό Παπασταθοπούλου)

-την οδό Παπασταθοπούλου (από τη συμβολή της με την οδό Μαθιού έως το τέρμα της οδού)

-την οδό Διάκου (από τη συμβολή της με την οδό Παπασταθοπούλου έως τη συμβολή της με την οδό Αδ, Κοραή)

-την οδό Αδ. Κοραή (από τη συμβολή της με την οδό Αγ. Χαραλάμπους έως τη συμβολή της με την οδό Λετρίνων)

Επίσης η μελέτη περιλαμβάνει τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων led και εργασίες πρασίνου.

 

 * * *  Όπως δηλώνει ο Δήμαρχος Πύργου: «Σταθεροί στις δεσμεύσεις μας για όσα έργα έχουμε προαναγγείλει, ακόμη ένα καθοριστικό για την αισθητική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης αλλά και έργο που βελτιώνει τις συνθήκες κυκλοφορίας των οχημάτων και των πεζών,ήδη ξεκίνησε. Ο Πύργος αλλάζει καθημερινά, σε μια αδιάλειπτη και μεθοδική προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε μια πόλη φιλόξενη, πιο όμορφη αισθητικά και λειτουργική για τους συνδημότες μας. Μια πόλη με χώρο για τους πεζούς, με πράσινο, με  ιστορικό κέντρο, σύγχρονη, καθαρή και  φωτισμένη».

-Αξίζει να σημειωθεί, πως όπως είχε δηλώσει τόσο ο κ. Αντωνακόπουλος όσο ο κ. Αργυρόπουλος προσφάτως, δεν θα υπάρξει διαφορά στις επιφάνειες οδικής κυκλοφορίες και τους χώρους στάθμευσης. Δεν μικραίνει καμία επιφάνεια οδικής κυκλοφορίας ούτε μειώνονται οι χώροι στάθμευσης. Απλά οι δρόμοι μετατρέπονται σε ήπιας κυκλοφορίας.

 

Συνάντηση Τάκη Αντωνακόπουλου με τη νέα γενιά - Σάββατο 30/9 στις 21.00 στο Café ΣΕΙΡΙΟΝ (Πλ. Ιατρίδη)

Συνεχίζοντας την προεκλογική του κίνηση και συναντήσεις με όλους τους δημότες, ο Τάκης Αντωνακόπουλος θα συζητήσει με τους νέους, θα διασκεδάσει και θα σχεδιάσει το μέλλον της πόλης μαζί τους, το Σάββατο 30/9 στο Café ΣΕΙΡΙΟΝ (Πλ. Ιατρίδη) και ώρα 21.00.

Μια συνάντηση με πολύ κέφι και σχέδια για το αύριο, γιατί το μέλλον της πόλης είναι οι νέοι της!

Περισσότερα Άρθρα...