559 New Articles

Top Stories

Ο « Ιπτάμενος Ολλανδός » και η Ογκολογική στην Αμαλιάδα

Απόψεις

του Κώστα Διαμαντόπουλου

 

Η λειτουργία Ογκολογικού τμήματος στην Ηλεία θα ήταν πραγματικά μια θετική εξέλιξη στο βαθμό που θα διασφαλιζόταν η ασφάλεια ασθενών και προσωπικού. Υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις στην Ηλεία και ειδικότερα στην Αμαλιάδα για την υλοποίηση ενός τόσο απαιτητικού εγχειρήματος; Είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν. Η βιώσιμη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας προϋποθέτει την ύπαρξη νοσοκομείου και η Αμαλιάδα σήμερα ελάχιστα θυμίζει νοσοκομείο. 

Σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας (Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών) μια ογκολογική μονάδα τύπου ΙΙ που χορηγεί σε εξωτερικούς ασθενείς χημειοθεραπείες απαιτεί τη στελέχωση της με τουλάχιστον έναν Ογκολόγο, έναν Αιματολόγο, πλήρη κάλυψη και υποστήριξη από Παθολόγους και Χειρουργούς των αντίστοιχων τμημάτων και έμπειρο προσωπικό στη διάλυση φαρμάκων και την ενδοφλέβια χορήγησή τους. Κρίσιμη παράμετρος αποτελεί η δυνατότητα ανταπόκρισης, υποδοχής και αντιμετώπισης  σε 24ωρη βάση επειγουσών ογκολογικών περιστατικών  που συνδέονται με την τοξικότητα και τις επιπλοκές της θεραπείας. Παράλληλα, κρίνεται απαραίτητη η λειτουργία ειδικών τακτικών ιατρείων για τα νεοπλάσματα με τα υψηλότερα φορτία νοσηρότητας (μαστού, πνεύμονα, πεπτικού) και επιθυμητή η λειτουργία ιατρείου πόνου. 

Η αναζωπύρωση της συζήτησης για την προοπτική δημιουργίας Ογκολογικής Μονάδας στην Αμαλιάδα εκδηλώνεται σε μια περίοδο που το ΕΣΥ στην Ηλεία ερημοποιείται ραγδαία θυμίζοντας ολοένα και περισσότερο τον « Ιπτάμενο Ολλανδό », το μυθικό πλοίο - φάντασμα που καταδικάστηκε να ταξιδεύει πάντα σε θαλασσοταραχή.  

Η σταθεροποίηση και η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ στην Ηλεία είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για να έχει αξία μια τέτοια συζήτηση έστω κι αν οι σημερινές συνθήκες είναι μάλλον απαγορευτικές ακόμα και για το νοσοκομείο του Πύργου.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για επικοινωνιακό πυροτέχνημα ενταγμένο σε μια προεκλογική στρατηγική. Μόνο που η διαχείριση των ογκολογικών ασθενών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα.... 

 

ΥΓ Ιδιαίτερο πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας που προβλέπει τη λειτουργία Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας (δεν αφορά μόνο ογκολογικούς ασθενείς) στην Αμαλιάδα η οποία θα προσφέρει νοσηλεία - φιλοξενία σε ασθενείς με χρόνια και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα, ημερήσια νοσηλεία - φροντίδα και υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας χρόνια πασχόντων.  

 

Ο Κώστας Διαμαντόπουλος είναι Οδοντίατρος, εκπρόσωπος στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας, πρώην Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας.

Όταν η πολιτική «υποκλέπτει» τη δημοκρατία

Απόψεις

Παναγιωτόπουλος Γιώργος

Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Μέλος Κ.Π.Ε ΠΑΣΟΚ


Τις τελευταίες ημέρες, στο φως της δημοσιότητας, έχουν εμφανιστεί γεγονότα που θέτουν εν αμφιβόλω τις αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αποκαλύφθηκαν σκοτεινές διαδρομές, μιας μορφής παρακράτους, που παραπέμπει σε «αλήστου μνήμης» εποχές.

Με στόχο τον αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος (ΠΑΣΟΚ) Ν. Ανδρουλάκη, τέθηκαν σε διατεταγμένη υπηρεσία με άνωθεν εντολή, κρατικοί φορείς που, κατά την ευθύνη τους, έχουν την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και την εθνική ασφάλεια.

Με μόνο κύριο αντικείμενο, οι εν λόγω υπηρεσίες, τους ανυπέρβλητους σκοπούς δημοσίου συμφέροντος σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας, τρομοκρατίας και ακραίας εγκληματικότητας, μετατράπηκαν σε όργανα προσβολής και τραυματισμού της δημοκρατίας και του πολιτεύματος.

Υπέκλεψαν τη δημοκρατία στον βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας, με πολιτικό αυτουργό, ως υπεύθυνο και δυνητικά ωφελούμενο, την κυβέρνηση.

Αν και υπάρχει, ένα αρκετά διευρυμένο οπλοστάσιο διατάξεων συνταγματικής επιταγής, κανόνων διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου αλλά και εθνικών αστικών και ποινικών νόμων που καταδεικνύουν τα όρια και τους λόγους ουσίας, οι εν λόγω υπηρεσίες, το έγραψαν στα «παλαιότερα των υποδημάτων τους», δημιουργώντας ρωγμή στη νομιμότητα και στην αναγκαία, σήμερα, εθνική ομοψυχία.

Το Σύνταγμα είναι σαφές. Στην παρ. 1 του άρθρου 19 αναφέρει: «Το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο είναι απόλυτα απαραβίαστο. Νόμος ορίζει τις εγγυήσεις υπό τις οποίες η δικαστική αρχή δε δεσμεύεται από το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων».

Η έλλειψη διαφάνειας, η έλλειψη νομιμοποίησης και η έλλειψη προστασίας των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων δεν μπορεί να «διασκεδάζεται» με τις δύο παραιτήσεις για εξαγνισμό, ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, του ιδίου του Πρωθυπουργού, που θα οδηγήσει σε έλλειμα απόδοσης ευθυνών.

Οι παρακρατικές, βαθιά αντιδημοκρατικές και ανήθικες πρακτικές που συντελέστηκαν, προσομοιάζουν με τη μετεμφυλιακή περίοδο και την περίοδο της δικτατορίας.

Το «ιλουστρασιόν επιτελικό κράτος», βρίθει επικίνδυνων παθογενειών που η δεξιά αντίληψη εκτρέφει.

Η υπερσυγκέντρωση, ουσία και τύπου, των εξουσιών ελέγχου της λειτουργίας του κράτους από το πρωθυπουργικό γραφείο, με τον ανιψιό Δημητριάδη αλλά και η προκλητική επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ (με τροποποιητική διάταξη νομιμοποίησης), οδηγεί αυταπόδεικτα, στην ταυτοποίηση της πολιτικής ευθύνης, στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού.

Η κάθαρση είναι πολιτικός μονόδρομος για τη δημοκρατία.

Με έκφραση υποκριτικής συγγνώμης και αποπροσανατολιστικά διλήμματα, που εντέχνως τα συστημικά μέσα καλλιεργούν, δεν προστατεύεται το δημοκρατικό πολίτευμα.

Η ιστορία έχει τεκμηριώσει ότι η δημοκρατία δεν υπηρετείται από διοικητικούς θεσμούς και όργανα, η λειτουργία των οποίων δεν υπακούουν στις δημοκρατικές αρχές της νομιμότητας και της διαφάνειας.

Το ψευδεπίγραφο αφήγημα της κυβέρνησης κατέρρευσε υπό το βάρος της «υποκλοπής της δημοκρατίας».

Το ΠΑΣΟΚ, με τη θεσμική ευθύνη που το χαρακτηρίζει και χωρίς ευκαιριακή πολιτική διαχείριση, ζητά την αποκάλυψη της αλήθειας.

Η πορεία των γεγονότων και οι πολιτικές εξελίξεις οδηγούν νομοτελειακά σε προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Το δημοκρατικό έλλειμμα, που δημιούργησε η διακυβέρνηση της ΝΔ, θα το διαχειριστεί, καλύπτοντάς το, ο λαός στις εκλογές.

Στη μνήμη του Ηλία Νικολακόπουλου

Απόψεις

Του Νίκου Διαμαντόπουλου

Επικοινωνιολόγου

 

 

   Στις 30 Ιουνίου 2022, έφυγε… αιφνιδίως από τη ζωή ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Κορυφαίος εκλογικός αναλυτής, ειδικός στις έρευνες κοινής γνώμης, αρχικά σπουδάζοντας Μαθηματικά και φτάνοντας να γίνει και πανεπιστημιακός, το πρόσωπο των εκλογών στη σύγχρονη Ελλάδα. Με βαθιά αντίληψη των πραγμάτων και ολοκληρωμένα δομημένη σκέψη σε συνδυασμό με λόγο σοβαρό και υπεύθυνο, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από τη συνεργασία της εταιρείας Opinion και του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel. 

   Τον γνώρισα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Καστοριά, όταν είχε παραστεί ως ομιλητής σ’ ένα συνέδριο πολιτικής επικοινωνίας & μάρκετινγκ που διοργάνωνε η Σχολή μου, σχεδόν είκοσι χρόνια πριν. Ο Ηλίας Νικολακόπουλος αν και βρισκόταν στην κορυφή του αντικειμένου του, ήταν απλός και πράος, εντελώς προσιτός και προσηνής κι εκπέμποντας ήθος.

   Θέλω να αναφερθώ σε δυο σημεία, αρχής γενομένης από τις δημοτικές εκλογές του 2014, στις οποίες και συμμετείχα στον Δήμο μου. 

   Το 2014 λοιπόν δημιουργώντας τη νεανική Ανεξαρτησία στον Δήμο Ήλιδας, ίσχυε ήδη απ’ τις προηγούμενες εκλογές, ένα εκλογικό σύστημα που ήταν πολύ δύσκολο (ως προς την συγκρότηση συνδυασμού), για σχήματα ανεξάρτητα και (τα λεγόμενα) “μικρά”, όπως το δικό μας. Ήταν ένα εκλογικό σύστημα που ευνοούσε τους ισχυρούς υποψηφίους, τις “μεγάλες” παρατάξεις.

   Η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας από την τότε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, είχε εκφράσει (υποτίθεται) τη βούληση να αλλάξει το εκλογικό σύστημα, με ένα άλλο που εν ολίγοις ευνοούσε κατά πολύ, ανεξάρτητους και “μικρούς” υποψηφίους. Πέραν από το τι τελικά (δεν) έκανε ή το τι κάνει σήμερα…

   Αν και η αλλαγή τότε, παρουσιαζόταν ως αποφασισμένη, τη μία μέρα έβγαιναν ορισμένοι από τη συγκυβέρνηση κι έλεγαν ότι αλλάζει το εκλογικό σύστημα, ενώ την άλλη μέρα έβγαιναν κάποιοι άλλοι λέγοντας ότι δεν αλλάζει. Αυτό γινόταν για καιρό… με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πως να κινηθούμε ως προς τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων μας.

   Τηλεφώνησα στον Ηλία Νικολακόπουλο και αφού του εξήγησα το λόγο, τον ρωτώ σχετικά με το ποιο τελικά εκλογικό σύστημα θα ισχύσει στις δημοτικές εκλογές του 2014. Άσε με να το δω, μου λέει... και πάρε με σε μια βδομάδα. Όταν επικοινώνησα ξανά μαζί του και αφού μου ανέφερε πως τίποτα δεν είναι βέβαιο ως προς την αλλαγή του, εν συνεχεία, μου έκανε μια μικρή ανάλυση… καταλήγοντας πως κατά την εκτίμησή του, οι εκλογές θα γίνονταν με το παλιό εκλογικό σύστημα. Εκτίμηση μεν, αλλά στο τέλος με σιγουριά μού είπε χαρακτηριστικά: “Εσύ να προετοιμάζεσαι για το υπάρχον”.

   Όσο οι μέρες περνούσαν, οι πληροφορίες από τα ΜΜΕ έλεγαν ξανά, ότι τελικά το εκλογικό σύστημα θα αλλάξει. Το εκλογικό σύστημα εν τέλει, δεν άλλαξε. Ο Νικολακόπουλος, παρά τις πληροφορίες που επικρατούσαν ότι ο εκλογικός νόμος αλλάζει, είχε εκτιμήσει σωστά. Το εκλογικό σύστημα όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά τελευταία στιγμή το τροποποίησαν σε κάποια σημεία ως προς την διαμόρφωση των ψηφοδελτίων που ευνοούσε ακόμη περισσότερο τους ισχυρούς, όσους είχαν ή θέλησαν να έχουν πίσω τους… μηχανισμούς και οι οποίοι μαζί με όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα και την ΚΕΔΕ, είχαν  αντιδράσει έντονα στο ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού συστήματος.

   Ως επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας πια και εδώ είναι το άλλο σημείο που θα ήθελα να αναφερθώ στον αείμνηστο πλέον Ηλία Νικολακόπουλο, τον συνάντησα στην Αμαλιάδα, όταν εν έτει 2015, είχε έρθει προσκεκλημένος του Δήμου Ήλιδας και της τότε Δημοτικής Αρχής, ως ομιλητής σε μια εκδήλωση για τον Νίκο Μπελογιάννη, εξ αφορμής της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του τελευταίου. Το αναφέρω, γιατί κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ήταν συγκλονιστική η στιγμή που αναφέρθηκε στα οστά του Μπελογιάννη. Όταν πέθανε η Έλλη Παππά, η σύντροφος του Νίκου Μπελογιάννη, πήγαν, όπως είπε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, στο νεκροταφείο, στον τάφο του Μπελογιάννη, για να βγάλουν τα οστά του εξ Αμαλιάδος ορμώμενου αγωνιστή… επικεντρώνοντας στη στιγμή που αντίκρισε την οπή στο κρανίο του Νίκου Μπελογιάννη, από τη χαριστική βολή της εκτέλεσής του.

   Αυτές οι λίγες γραμμές, με δυο αναφορές που ήθελα απ’ την πλευρά μου να παραθέσω, κατατίθενται ως φόρος τιμής στον Ηλία Νικολακόπουλο, τον επιστήμονα, τον πολιτικό, κοινωνικό και εκλογικό αναλυτή αλλά και ερευνητή, τον συγγραφέα, τον πολίτη, τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο που αν και δεν πολιτευόταν ή δεν ήταν πολιτικός (με την έννοια που γνωρίζουμε), ωστόσο στη συνείδηση της κοινής γνώμης, ταυτίστηκε όσο κανείς, με τις εκλογές, στη σύγχρονη μορφή κι εξέλιξη της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας.      

 

 

Η χαμένη τιμή … της Ηλείας και η «ανεντιμότητα» της κυβέρνησης

Απόψεις

Παναγιωτόπουλος Γιώργος

Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Μέλος Κ.Π.Ε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

 

Τα γεγονότα και οι συνθήκες γνωστές.

Η Ηλεία της κυβέρνησης είναι: Ηλεία χωρίς υγεία, χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς πρωτογενή τομέα, χωρίς προοπτική στη νέα γενιά, χωρίς ανάπτυξη και χωρίς προοπτική.

Αναρωτιόμουν, λοιπόν, τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά για τον τόπο μας.

Τον προβληματισμό μου, τον ερμήνευσε εύστοχα ένας φίλος και συμπολίτης μας, σύμφωνα με τον οποίο:

Η ουσία της πολιτικής στην Ηλεία έφθασε να ταυτίζεται με την πλήρη απουσία της.

Ίσως αυτή, η αυθόρμητη έκφρασή του, που εμπεριέχει και την αναγκαία νοηματοδότηση, αποτελεί και την αρχή του νήματος για να ξεκινήσουμε να εξηγούμε τους λόγους που ο τόπος μας κατάντησε «παρίας» της χώρας.

Ο νομός μας βρίσκεται πίσω από τα γεγονότα της ζωής και της ευημερίας που, τηρουμένων των αναλογιών, απολαμβάνουν οι άλλοι νομοί της χώρας.

Ο νομός μας, ακολουθεί παθητικά τις επιλογές της κεντρικής εξουσίας χωρίς εγωισμό και ανάστημα, που αρμόζει στην Ολυμπιακή Γη.

Τα πεδία αναφοράς, πολλά.

Χαρακτηριστικό, ιδιαίτερης και συμβολικής αξίας, αποτελεί και το ζήτημα της αφαίρεσής του από τον ακαδημαϊκό χάρτη.

Αφωνία και παθητικότητα, που παραπέμπει σε απόλυτη ενοχή των θεσμικών του νομού και των πολιτικών παραγόντων της κυβέρνησης.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Τα τελευταία χρόνια ο τόπος αφαιρέθηκε ουσιαστικά και από τον υγειονομικό χάρτη, με συνέπειες στην ίδια τη ζωή.

Κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο μέγεθος της ευθύνης για την υγειονομική κάλυψη του τόπου, με ευθύνη της κυβέρνησης.  

Είναι γνωστή η ενστικτώδης αντίδραση όλων των πολιτών: «Αν θέλεις να ζήσεις, πήγαινε στην Πάτρα».

Τραγικό μεν, αληθινό δε, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού.  

Κι εδώ ο νομός ζει υπό το καθεστώς κενών, παραπλανητικών και δήθεν προσδοκιών, τις οποίες μας καλούν να δεχτούμε οι κυβερνητικοί παράγοντες.

Η καταδίκη της ακολουθούμενης ανέντιμης πολιτικής είναι αναγκαία και επιβεβλημένη.  

Συνεχίζοντας τη συζήτηση με τον φίλο και συμπολίτη μας, που με εξέπληξε με την ετοιμότητα και το περιεχόμενο του λόγου του, άκουσα ότι, όσο και αν επενδύουν σε ανυπαρξία αντανακλαστικών από μέρους των συμπολιτών μας, «πλανώνται πλάνην οικτράν».

Γνωρίζουν οι πολίτες της Ηλείας ότι, παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις, οι προσωρινώς κρατούντες την ευθύνη, διαχειρίζονται απλά την μιζέρια και παρακμή, που οι ίδιοι δημιούργησαν στον τόπο.

Γνωρίζουν οι πολίτες της Ηλείας ότι δεν τους αρμόζει η ανοχή και η απάθεια διότι είναι οι τελευταίες αρετές μιας θνήσκουσας κοινωνίας, όπως είπε ο Αριστοτέλης.

Γνωρίζουν οι πολίτες της Ηλείας ότι δεν έχουν τα περιθώρια «να καυγαδίζουν μεταξύ τους» για τις σερβιρισμένες ψευδαισθήσεις της κυβέρνησης διότι θα προσομοιάσουν με τους επιβάτες της πρώτης θέσης του Τιτανικού…

Γνωρίζουν και γνωρίζουμε όλοι ότι μόνο η κοινωνία μπορεί να αλλάξει την πορεία του τόπου και της ζωής.

Να καταδικάσει όσους υπερασπίζονται την πολιτική τους επιβίωση και τα προνόμιά τους εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.  

Μόνο η κοινωνία μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή …της Ηλείας που έχει προ πολλού απολεσθεί, στον βωμό της ανεξέλεγκτης δοσοληψίας και των αφανών προσωπικών πολιτικών διαδρομών.

Αυτή είναι η ελπίδα.

Η αλλαγή, μέσα από την ανατροπή της «ανέντιμης» πολιτικής.

 

 

  

 

 

 

Παίζουν τον παπά: Εδώ Νοσοκομείο, εκεί Νοσοκομείο, που είναι το Νοσοκομείο;

Απόψεις

Του Μάκη Μπαλαούρα

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ο Διοικητής της 6ηςΥΠΕ Γ. Καρβέλης, θεωρώντας ότι θα γίνουν άμεσα εκλογές, σκέφτηκαν, ανάγοντας τη μικροπολιτική σε επιστήμη, να εμφανίσουν ότι τάχα επουλώνουν τις πληγές που άνοιξαν στην Αμαλιάδα, που μετάτρεψαν το Νοσοκομείο της σε εμβολιαστικό κέντρο και στη καλύτερη Κέντρο Υγείας  και έκαναν την αντίστροφη κίνηση. Πριν μήνες, με πρόσχημα τον κορονοϊό αποψίλωσαν το Νοσοκομείο Αμαλιάδας. Τώρα, παίζοντας «γιο-γιο» τους εργαζόμενους, τους επιστρέφουν ως μπαγάζια, με τον κορονοϊό, ..πάλι σε έξαρση!

Αξιοσημείωτη «ευφυής» ενέργεια (!) μεσυνέπειες:

 1. Ολοκληρωτική διάλυση της Υγείας στην Ηλεία!!!
 2. Αναζωπύρωσητης αντιπαλότητας Πύργου-Αμαλιάδαςόπως εμφανίζονται με δημοσιεύσεις, που, επί ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα σκουπίδια είχε καταλαγιάσει..
 3. Δημιουργία κοινωνικού αυτοματισμού και μεταξύ των συλλόγων Εργαζομένων Νοσοκομείων Πύργου-Αμαλιάδας…

Νοσοκομεία Πύργου/Αμαλιάδας μείον/δια=Μηδέν Υγεία στην Ηλεία

Το θέμα κοινωνικά και πολιτικά είναι προφανέστατα απλό.

Να λειτουργήσουν με επαρκή στελέχωση και τα δύο Νοσοκομεία.

Να θυμίσουμε ότι όταν ήλθε στην Ηλεία τον Γενάρη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, είχε δηλώσει ότι«επιταχύνονται οι διαδικασίες πρόσληψης υγειονομικών με παροχή κινήτρων», αλλά καμιά επιτάχυνση και κανένα κίνητρο από τότε δε συνέβη, ενώ αντίθετα, ειρωνεύθηκε τους φορείς που ζήτησαν να χαρακτηριστεί «Άγονη Περιοχή Κατηγορίας Α’» και μάλιστα σε αντίθεση με τα όσα είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας Πλεύρης. Μπάχαλο και ασυνεννοησία μεταξύ τους!

Το Νοσοκομείο Πύργου, με τη κυβέρνηση ΝΔ, και πριν την επιδημία, επί τρία χρόνια επί ΝΔ, δεν έχει παύσει μόνο να είναι ένα πλήρες μητροπολιτικό νοσοκομείο, αλλά το οδήγησαν εντελώς στην απαξίωση (ούτε φάρμακα δε του παρέχουν για σοβαρότατες ασθένειες, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας), οδηγώντας το εκτός της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι βουλευτές της ΝΔ θα εξακολουθήσουν να σφυρίζουν αδιάφορα;

Το θέμα είναι να αποκτήσουν αγωνιστικά αντανακλαστικά σε συλλογική και συντονισμένη δράση οι αιρετοί, οι Σύλλογοι Εργαζομένων και οι πολίτες για αποτελεσματική-λειτουργική αναβάθμιση του Υγειονομικού Χάρτη της Ηλείας με την Πρωτοβάθμια και τα τρία Νοσοκομεία Πύργου, Αμαλιάδας, Κρεστένων ..

«Η κυβερνητική πολιτική δεν μπορεί να λύσει το δημογραφικό» - Των Πάνου Τριγάζη και Διονύση Καλαματιανού

Απόψεις

Με την ευκαιρία της καθιερωμένης από τον ΟΗΕ Παγκόσμιας Ημέρας των Πληθυσμών (11 Ιουλίου),  συναποφασίσαμε κοινή παρέμβαση για το δημογραφικό, κυρίως με τις επιστημονικές μας ιδιότητες, αν και το πρόβλημα αυτό είναι κατεξοχήν κοινωνικό–πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό. 

Μιλώντας για την κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού, που φέτος αγγίζει τα 8 δισεκατομμύρια (7.954 δισεκατομμύρια για την ακρίβεια), με περίπου τα 5/6 στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οφείλουμε να μιλήσουμε και για τα προβλήματα των κοινωνιών, της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης. 

Πρόσφατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε σχετικό συνέδριο, χαρακτήρισε το δημογραφικό «ωρολογιακή βόμβα» για την πατρίδα μας, με τη διαφορά ότι η διαπίστωση αυτή έχει ιστορία πολλών δεκαετιών. Θυμίζουμε ότι το 1992 είχε συσταθεί διακομματική επιτροπή της Βουλής για το ζήτημα, με τον Μανόλη Δρεττάκη μεταξύ των διακεκριμένων μελών της, η οποία είχε καταλήξει σε ομόφωνο πόρισμα που όμως δεν εφαρμόστηκε. 

Όσο για τη σημερινή κυβέρνηση, δεν μπόρεσε να οργανώσει και να φέρει σε πέρας την τακτική ανά δεκαετία απογραφή πληθυσμού. Ακόμα ένα στίγμα για το λεγόμενο επιτελικό κράτος των Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη. 

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ για την κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού και τους δημογραφικούς δείκτες παγκοσμίως, ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2022 αριθμεί 10,3 εκατομμύρια, με προβλεπόμενη ετήσια μείωση 0,3%, με συνέπεια, το 2050, ο πληθυσμός της χώρας μας να είναι γύρω στα εννέα εκατομμύρια.  Μεγάλο μέρος του πληθυσμού, 23%, είναι άνω των 65 ετών, με την ίδια ηλικιακή ομάδα στην Τουρκία (πληθυσμός 85,6 εκατομμύρια με αυξητικές τάσεις)  να υπολογίζεται στο 10%.

Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση στην Ευρώπη (της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης), την οποία το Ευρωκοινοβούλιο χαρακτηρίζει «γηράσκουσα και συρρικνούμενη» πληθυσμιακά, με το ίδιο πρόβλημα να αντιμετωπίζει η Ιαπωνία. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ κερδίζουν και στον τομέα αυτό την Ευρώπη, καταγράφοντας πληθυσμιακό δυναμισμό, με το σύνολο του πληθυσμού της χώρας το 2022 να ανέρχεται στα 334,8 εκατομμύρια, με αυξητικές τάσεις. 

Άρα, το δημογραφικό δεν είναι κατ’ ανάγκη πρόβλημα της ανάπτυξης, όπως την εννοεί η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση, ταυτίζοντάς την με την οικονομική μεγέθυνση, ενώ για την Αριστερά πρόκειται για έννοια ποιοτική, με την συμπερίληψη πολλών κοινωνικών δεικτών, της παιδείας, υγείας και απασχόλησης συμπεριλαμβανομένων.

Επισημαίνουμε ότι το 2004 ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 11,4 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι η πληθυσμιακή συρρίκνωση που σημειώθηκε στο μεταξύ,  οφείλεται στη μετά το 2009 τραγωδία των μνημονίων λόγω της κρίσης χρέους, η οποία ξεκίνησε με κυβέρνηση ΝΔ. Τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια ξαναφούντωσε και η μετανάστευση, με νέους και νέες πλέον του μισού εκατομμυρίου να αναζητούν την τύχη τους στην ξενιτιά, ιδιαίτερα στα χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, με την ανεργία των νέων να υπερβαίνει τότε το 50% και την γενική ανεργία το 27%.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι η δημογραφική κρίση στη χώρα μας, μείζον εθνικό θέμα, δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα του τύπου ένα διχίλιαρο για κάθε παιδί που γεννιέται, αλλά με ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα εναρμονίζεται πλήρως με τις ανάγκες της κοινωνίας. Απαιτείται μια προσέγγιση που θα εμπεριέχει διαφορετικές οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές για την προστασία της εργασίας, την επαγγελματική αποκατάσταση με τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, την εξάλειψη της έμφυλης ανισότητας στην εργασία, την εξασφάλιση στέγασης, τον οικογενειακό προγραμματισμό, την αναζωογόνηση της υπαίθρου και τη στοχευμένη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού.

 

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι οικονομολόγος-διεθνολόγος και ο Διονύσης Καλαματιανός Βουλευτής Ηλείας, π. Διοικητής ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, δικηγόρος-εργατολόγος,  στελέχη και οι δύο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

 

Έκλεισαν τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας: Έγκλημα κατά της κοινωνίας της Ηλείας από την κυβέρνηση

Απόψεις

Παναγιωτόπουλος Γιώργος

Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας Κυλλήνης

 

Δυστυχώς, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτά που έθετα στον δημόσιο διάλογο, συνεχώς, τα δύο τελευταία χρόνια.

Μόνο οργή και απογοήτευση μπορεί να νιώθει κανείς σήμερα.  

Με την έκδοση του ΠΔ ολοκληρώνεται το έγκλημα κατά του Ν. Ηλείας.

 

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, από 1 Σεπτεμβρίου, ο ν. Αιτωλοακαρνανίας με αυτόνομη σχολή (δύο τμήματα στο Μεσολόγγι και δύο τμήματα στο Αγρίνιο), ο ν. Αχαΐας με όλα τα υπόλοιπα τμήματα και ο ν. Ηλείας, χωρίς καμιά σχέση με την ακαδημαϊκή ζωή.

 

Η αλαζονική, εμμονική και καταστροφική πολιτική της ΝΔ και της κυβέρνησής της, θέτει στο περιθώριο και καταδικάζει στην υποβάθμιση, την κοινωνία του τόπου.

 

Από 1 Σεπτεμβρίου, η Ηλεία θα έχει το «προνόμιο» να είναι ο μοναδικός νομός της χώρας που θα στερείται της ακαδημαϊκής σχέσης και θα ζήσει τις επιπλέον συνέπειες του αναπτυξιακού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού αποκλεισμού.

Θα είναι στο γκρίζο του περιθωρίου, ως θύμα μιας καταστροφικής πολιτικής, που συνεπικουρήθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, πλην της γνωστής εξαίρεσης, και των κάθε λογής παραγόντων που έσκυψαν το κεφάλι, απεμπολώντας την ευθύνη των συμφερόντων του τόπου μας.

 

Από 1 Σεπτεμβρίου, η Ηλεία γυρίζει στη μαύρη σελίδα της εξέλιξης, με φυσικούς και πολιτικούς αυτουργούς, την κυβέρνηση, τα μοιραία πολιτικά πρόσωπα που την εκπροσωπούν στην Ηλεία αλλά και τους οσφυοκάμπτες, «κλητήρες» και «βοηθούς» της εξουσίας, που θα μείνουν στην ιστορία ως «συνένοχοι» στην εγκληματική πράξη της υποβάθμισης και της απομόνωσης της Ηλείας.

Ηλεία, χωρίς υγεία, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς πρωτογενή τομέα, χωρίς προοπτική στη νέα γενιά, χωρίς ανάπτυξη και χωρίς προοπτική, είναι η Ηλεία της κυβέρνησης.

Αυτό το γνωρίζουν οι πολίτες. Η απάντηση δε θα αργήσει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ: “Υπάρχουν 3 Νοσοκομεία στην Ηλεία” - Δεν γίνεται τα 100 κρεβάτια στην Αμαλιάδα να κάθονται και στον Πύργο να συνωστίζονται”

Απόψεις

Με αφορμή τις αντιδράσεις για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας από το Νοσοκομείο του Πύργου, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω σε δημοσιεύματα που ρίχνουν στάχτη στα μάτια του Ηλείου πολίτη.

 1. Οι υπάλληλοι που μετακινήθηκαν στον Πύργο από την Αμαλιάδα και την Κρέστενα τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν με κριτήρια βιωσιμότητας και των 3 Νοσοκομείων της Ηλείας, αλλά για να μπαλώσουμε τις τρύπες του κεντρικού Νοσοκομείου.
 2. Η Πανδημία ήταν ένα θαυμάσιο αφήγημα διαφόρων “σχολιαστών” και εκφραστών περί του ενός Νοσοκομείου στην Ηλεία.
 3. Το νοσοκομείο του Πύργου θα έπρεπε να είχε αποτυπώσει ορθολογικότερα τις ανάγκες του σε Νοσηλευτικό και Ιατρικό προσωπικό και να μην στηρίζεται αποκλειστικά στην Αμαλιάδα και στην Κρέστενα.

Τώρα γιατί βγαίνουν διάφοροι να εκφράσουν την ανησυχία τους για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου του Πύργου, γιατί οι ίδιοι δεν βγαίνανε να εκφράσουν την ανησυχία τους για όλες τις Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας; Δηλαδή κάποιοι πολίτες είναι πιο πάνω και κάποιοι πολίτες συνεχώς μειονεκτούν στην κάλυψη υγείας στοι Νομό;

Είπαμε και το ξαναλέμε. “Πρέπει όλα τα κρεβάτια στο Νομό Ηλείας να είναι ενεργά.Δεν γίνεται τα 100 κρεβάτια στην Αμαλιάδα να κάθονται και στον Πύργο να συνωστίζονται”.

Όσο για το ποιό Νοσοκομείο είναι αρκετό και ποιό δεν είναι, κανένα μα κανένα κόμμα δεν έχει πει στον Ηλειακό λαό οτι θα κλείσει Νοσηλευτικές Μονάδες στον πολύπαθο Νομό. Τότε γιατί φωνάζουν;

Φωνάζουν οι “διάφοροι” γιατί η μετακίνηση των υπαλλήλων στις οργανικές τους θέσεις θα δείξει τη γύμνια και την ουσιαστική κρίση των Νοσηλευτικών μονάδων της Ηλείας, που διαχρονικά οι εργαζόμενοι και οι Ιατροί υπολείπονται των οργανικών τους θέσεων. Συνεχώς αιμορραγούμε προς άλλους Νομούς και ενώ θα έπρεπε να υπάρχει αρραγές μέτωπο, πολεμάμε ο ένας τον άλλο σαν τον χειρότερο εχθρό. Και εκεί φαίνεται η έλλειψη πολιτικής πρόβλεψης για το μέλλον ενός Νομού που κανονικά θα έπρεπε να είχε 3 πλήρη Νοσοκομεία και 350 “ενεργές” κλίνες, σύμφωνα με τον πληθυσμό της και το ανάγλυφό της.

Αλλά που τέτοια πρόνοια όταν εμείς οι ίδιοι λοξοκοιτάμε προς τις δικές μας ανεπάρκειες και τα πρόσκαιρα οφέλη. Είχαμε το άθλημα να κάνουμε πολιτική “τοπικισμού”, τώρα κάνουμε πολιτική “εκσυχρονισμού” και “ψευτοεπιστημοσύνης”. Ειδικά αυτοί που ξέρουν και γνωρίζουν τα θέματα επειδή εργάζονται ή εργαζόντουσαν σ' αυτά τα 3 Νοσοκομεία δεν θα πρέπε να βγάζουν τέτοιες ανακοινώσεις εναντίον μιας Νοσηλευτικής Μονάδας Ιστορικής και αναγκαίας, όσο ποτέ άλλοτε, όπως είναι της Αμαλιάδας.

 

 

Ιωάννης Χουζούρης

Πρώην Αν. Διοικητής Ν.Μ. Κρεστένων και Αμαλιάδας

Άρθρο της Δ. Αυγερινοπούλου για τη συμπλήρωση τριών ετών από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 - Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η πλέον κοινωνικά ευαίσθητη Κυβέρνηση των τελευταίων ετών

Απόψεις

Τρία χρόνια συμπληρώνονται από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αν και ήρθε αντιμέτωπη με πρωτοφανείς διεθνείς κρίσεις, με σχέδιο συνεχίζει να λαμβάνει γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώραςκαι την οριζόντια στήριξη όλων των πολιτών και έχει επιτυχώς εκσυγχρονίσει σειρά τομέων, φροντίζοντας η ανάπτυξη να είναι συμπεριληπτική, ψηφιακά έξυπνη, περιβαλλοντικά βιώσιμη και με δίκαιους όρους προς όφελος της κοινωνίας και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που χαίρουν της απαιτούμενης στηρίξεως.

Κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τα τρία αυτά χρόνια ήταν η γρήγορη ανάταξη της εθνικής μας οικονομίας με νέες θέσεις εργασίας και καλύτερους μισθούς, ενώ επίκεντρο όλων των δράσεων ήταν ο πολίτης. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδακαι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η πλέον κοινωνικά ευαίσθητη Κυβέρνηση που έχει υπάρξει στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια. Η κοινωνική πολιτική δε της Κυβέρνησης μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα μεγάλα κεφάλαια: την εργασία, την καταπολέμηση της ανεργίας, την κοινωνική ασφάλιση και την προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Τομείς στους οποίους η Κυβέρνηση έκανε τολμηρές αλλαγές για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της διαβίωσης των πολιτών.

Στον τομέα της εργασίας, κεντρικές τομές είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ, η οποία συνεπάγεται και αύξηση στις τριετίες και στα επιδόματα, και η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, ένα νέο πρόσθετο εργαλείο για την προστασία των εργαζομένων που καταπολεμά τη μαύρη εργασία και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Συμπληρωματικά, για την προστασία των εργαζομένων, τα στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας θα έχουν πια αυτόματη πρόσβαση στα δεδομένα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, ενώ με τον νέο νόμοοι εργατοτεχνίτες απέκτησαν επιτέλους τα ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους. Καθιερώθηκε, ακόμη, από την Κυβέρνηση η γονική άδεια για τον πατέρα και αυξήθηκαν οι μέριμνες στις νέες μητέρες στο πλαίσιο της εναρμόνισης της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, ενώ σε συμφωνία πια με τους εργοδότες, οι εργαζόμενοι μπορούν να ορίζουν οι ίδιοι τον χρόνο της απασχόλησης και των διακοπών τους.Ακόμη, η χώρα διαθέτειπλέον ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας αλλά και προστασίας των εργαζόμενων στα delivery, και έχουν ρυθμιστεί κρίσιμα ζητήματα,όπως η τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενου.

Η μείωση της ανεργίαςήταν και ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της Κυβέρνησης, το οποίο και κερδήθηκε, καθώς με μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας καταφέραμε να μειώσουμε κατά σχεδόν 5 μονάδες την ανεργίακαι να έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας που είχαμε εδώ και 12 χρόνια. Με ουσιαστικά μέτρα τονώθηκε η απασχόληση και σε τρία χρόνια άνοιξαν και ανοίγουν 136.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και με προγράμματα εστιασμένα στην απασχόληση των συμπολιτών μας άνω των 55 ετών. Στόχος της Κυβέρνησης ήταν δε η κατάρτιση και η εξειδίκευση των ανέργων, αλλά και η ενεργοποίηση των ιδίων για εύρεση εργασίας, το οποίο ενθαρρύνθηκε μέσα από στοχευμένα μέτρα.

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν και παρεμβάσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, ώστε οι συντάξεις να παρέχονται γρήγορα και δίκαια. Η Κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%, αλλά και σεαυξήσεις έως 7,2% στις κύριες συντάξεις για τουλάχιστον 225.000 συνταξιούχους, ακυρώνοντας παράλληλα τις περικοπές για άλλους 250.000 που λάμβαναν άνω των 1.300 ευρώ σε κύρια και επικουρική ασφάλιση.Επιστράφηκαν αναδρομικά σε πάνω από 1.200.000 συνταξιούχους, λύθηκαν εκκρεμότητες στο χώρο των συντάξεων, όπως συντάξεις χηρείας, και μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του 2022 εκδόθηκαν όσες συντάξεις είχαν βγει όλο το 2019, κάνοντας σημαντικές παρεμβάσεις στον ΕΦΚΑ. Ειδική ήταν και η μέριμνα της Κυβέρνησης για τους συνταξιούχους του μέλλοντος, όπου καθιερώθηκε ένα καινοτόμο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, όπου η πολιτεία εγγυάται στο ακέραιο την επιστροφή των εισφορών των ασφαλισμένων μετά την ολοκλήρωση του εργασιακού τους βίου, ενώ δίνεται, συμπληρωματικά, και η δυνατότητα οι ίδιοι να επιλέγουν τον τρόπο που θα επενδύσουν τις αποταμιεύσεις τους. Το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, ωστόσο, δεν περιορίζεται στις προαναφερθείσες σημαντικές παρεμβάσεις, αλλά συνεχίζεται για την ελάφρυνση των πολιτών.Όπως ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση την 1/1/2023 θα καταργήσει την Εισφορά Αλληλεγγύης για όλους, για συνταξιούχους και για δημόσιους υπαλλήλους, ενώ την ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, μπαίνοντας σε μία τροχιά τακτικών και μόνιμων αυξήσεων.

Ειδική μέριμνα έδειξε, τέλος, η Κυβέρνηση, στα τρία χρόνια διακυβέρνησης, και στον τομέα της προστασίας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, ευρισκόμενη εμπράκτως δίπλα σε κάθε πολίτη με γνώμονα να μην μείνει κανείς πίσω.Μόνο εντός του 2021 δαπανήθηκαν 4,8 δισεκατομμύριασε επιδόματαστους χαμηλοσυνταξιούχους, στους ανασφάλιστους υπερήλικες, σε ΑμεΑ συμπολίτες μας, ενώ υπήρξε μία σειρά από έκτακτες ενισχύσεις ως άμυνα απέναντι στην ακρίβεια.Πάρθηκαν, ακόμη, σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η αύξηση των γευμάτων σε 276 σχολεία, η Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα διευκολύνει 180.000 συνανθρώπους μας και ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθούπου θα ενισχύσει την ανεξάρτητη διαβίωση 2.000 δικαιούχων. Καίριες ήταν και οι παρεμβάσεις στο δικαιϊκό σύστημα, όπου καθιερώθηκαν αυστηρότερες ποινές για τον βιασμό, την κακοποίηση και την παρενόχληση, ενώ εγκαινιάζονταικαινοτόμα συστήματα, όπως το «panic button». Στα πολλά κυβερνητικά μέτρα με κοινωνικό πρόσημο, ξεχωρίζουν, τέλος, οι δωρεάν προληπτικές παρεμβάσεις, η κατάργηση της ρατσιστικής απαγόρευσης της αιμοδοσίας από ομοφυλόφιλους, αλλά και η πρόσβαση στους διεμφυλικούς στα προγράμματα εργασίας του ΟΑΕΔ.

Οι σπουδαίες αυτές παρεμβάσεις στους τομείς της απασχόλησης, της καταπολέμησης της ανεργίας, της κοινωνικής ασφάλισης και της προστασίας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας συνθέτουν το κοινωνικό προφίλ της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπου στο επίκεντρο είναι ο πολίτης.

Ποια σκευωρία; Η Novartis σκανδαλάρα με τα όλα της: πολιτικοί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, γιατροί,δικαστικοί, μεγαλοδημοσιογράφοι!

Απόψεις

Του Μάκη Μπαλαούρα

Το Δικαστικό Συμβούλιο αποκάλυψε τους πραγματικά σκευωρούς από το στημένο από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πολιτικό κατηγορητήριο για δήθεν «σκευωρία» Novartis από Τουλουπάκη-Παπαγγελόπυλο και δημοσιογράφους, αποδεχόμενο ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis, που θα πρόσθετα ότι το σκάνδαλο Siemens (που το κουκούλουσαν…)ωχριά μπροστά στοσκάνδαλοNovartis…

Το Δικαστικό Συμβούλιο:

 • Ομόφωνα κατέληξε ότι οι ενέργειες των εισαγγελέων ήταν νόμιμες και επιβεβλημένες.
 • Παραδέχτηκε, ότι η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, Τουλουπάκη, υπηρέτησε με συνέπεια το καθήκον της, δηλαδή σώζοντας τη τιμή της Δικαιοσύνης.

Το σημερινό παρακράτος πολιτικών-υπόγειων δικαστικών διαδρόμων-ΜΜΕ παραπαίει

 Η Κυβέρνηση και ανέντιμοι υπόγειοι διάδρομοι στη κορυφή της Δικαιοσύνης επιδίωξαν να παραπλανήσουν τους πολίτες.

 • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, γνωρίζοντας ότι λέει ψεύδη επαναπροώθησε τον μιντιακό βούρκο και ..παραμένει ακόμα στη θέση του!
 • Ακόμα και η γνωστή δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Ιωάννα Μάνδρου, θεωρώντας ότι την εξαπάτησαν ζήτησε συγγνώμη για τη παραπληροφόρηση μιλώντας για ένα οργανωμένο σχέδιο διασποράς ψευδών ειδήσεων και ότι πρόκειται για στοχευμένη διαρροή με πολιτικά κίνητρα, δείχνοντας ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου! Σημείωσε επίσης ότι είναι πρωτοφανές το συγκεκριμένο περιστατικό στην καριέρα της και πως σκέφτεται ακόμη και να παραιτηθεί από το ρεπορτάζ.
 • Ο λαλίστατος Άδωνις Γεωργιάδης, περίλυπος ομολόγησε: Ναι, δεν είναι σκευωρία το σκάνδαλο Novartis - «Έληξε, πάμε παρακάτω»

Πρόκειται για στρατηγική ήττα κυβέρνησης, ΝΔ και Μητσοτάκη που εδώ και πέντε χρόνια, που με το Μάτι, το Μακεδονικό και τη δήθεν «σκευωρία» Novartis εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό για να κερδίζουν τις εκλογές.

Ο Μητσοτάκης που μιλούσε για συμμορία κρύβεται πίσω από πετσομένα κυβερνητικά ΜΜΕ. Πλέον όμως, αποκαλύπτεται σε όλη την κοινωνία. Τα ψέματα της ΝΔ ξεσκεπάζονται ακόμα και σε απλούς ψηφοφόρους της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει τους αγώνες του για τη προάσπιση της Δημοκρατίας

Το παρακράτος της ΝΔ, που καταδικάζεται πιά σε όλη την Ευρώπη, όπως αναδείχτηκε και στη προχθεσινή παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο, ακόμα και από ευρωβουλευτές της ίδιας οικογένειας με τον πρωθυπουργό, που τον παρουσίασαν με το Όρμπαν, για τον έλεγχο της ενημέρωσης, θα εξαρθρωθεί, όπως και στο παρελθόν…

Φαίνεται ότι υπάρχουν αντιστεκόμενοι τίμιοι δικαστές!  Ήδη εστάλησαν από δικαστές στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)  οι δικογραφίες των Δ. Αβραμόπουλου και Αδ. Γεωργιάδη για έλεγχο φοροδιαφυγήςκαι ψευδούς Πόθεν Έσχες σχετιζόμενες με τοσκάνδαλο Novartis

Ας ελπίσουμε ότι θα ανοίξουν ξανά οι έρευνες των πολιτικών προσώπων, όπως γράφει το πόρισμα του FBIκαι η απόφαση του δικαστηρίου του NewJersey…

 

Κύμα ακρίβειας και Κοινωνικής οργής

Απόψεις

Παναγιωτόπουλος Γιώργος

Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας Κυλλήνης

 

 

Μια κατάσταση που τείνει να καταστεί ανεξέλεγκτη ζει η ελληνική κοινωνία, σε ό,τι αφορά την αγοραστική της δύναμη, το βιοτικό επίπεδο και συνακόλουθα, την επιβίωσή της.

Αυξήσεις χωρίς όρια!

Στην περιδίνηση μιας ξέφρενης πορείας αύξησης του κόστους ζωής και συνάμα, αδυναμία ανταπόκρισης στα βασικά αγαθά και υπηρεσίες για την οικονομική δραστηριότητα και ζωή.

Ο πληθωρισμός κινείται πάνω και από τα επίπεδα του 1994, με ανοδικές τάσεις, συγκρινόμενος με τις συνθήκες της κυβέρνησης Μητσοτάκη του πρεσβύτερου.

Ο Ιούνιος θα κλείσει με υπέρβαση του 12% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Η μορφή χιονοστιβάδας που πήρε ο πληθωρισμός τρομάζει.  

Τα εισοδήματα ροκανίζονται καθημερινά και η απελπισία εξαπλώνεται.

Καύσιμα, ενέργεια, κάθε είδους εφόδια και καταναλωτικά αγαθά αιχμαλωτίζουν τα νοικοκυριά και ναρκοθετούν την παραγωγική διαδικασία.

Η κυβέρνηση αρέσκεται σε ανακοινώσεις και επικοινωνιακά τρικ που μένουν σενάρια χρεωκοπημένης ελπίδας.

Η αναχαίτιση της ακρίβειας, χωρίς σύγκρουση με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, τα καρτέλ και  την αισχροκέρδεια, είναι ατελέσφορη.

Τα πενιχρά μέτρα στήριξης που εξαγγέλλονται δεν ανατρέπουν τη διαμορφωμένη μειονεκτική θέση της πλειονότητας της κοινωνίας.

Παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς, ενώσεις καταναλωτών, επαγγελματικοί σύλλογοι αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης καθημερινά θέτουν το πρόβλημα, «επί τον τύπον των ήλων».

«Δεν γίνονται καθαρές επιλογές από τη ΝΔ γιατί υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα σε βάρος του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), επιμένοντας στην επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος και της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Μία κατάσταση της οικονομίας, χαρακτηριστική των δεκαετιών του 1970 και του 1980, κατά την οποία συνυπάρχουν υψηλός ρυθμός πληθωρισμού με πολύ χαμηλό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και στασιμότητα υποθηκεύει το μέλλον της χώρας.

Η συνεχής και εκρηκτική αύξηση στο γενικό επίπεδο των τιμών οδηγεί στη δραματική μείωση της αγοραστικής αξίας του χρήματος (δυνατότητες αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών).

Ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδας τονίζει εμφατικά:  «Η παρατεταμένη άνοδος των τιμών πολλών καταναλωτικών ειδών συνεπάγεται απώλεια αγοραστικής δύναμης, καθώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αυξήσεων των τιμών που δυσχεραίνει τον προγραμματισμό αποταμιεύσεων και επενδύσεων τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις».

Στην εξάπλωση αυτής  της νέας κρίσης,  συμβάλλουν δραματικά και τα στρεβλά κίνητρα επιδίωξης κέρδους, με κάθε κοινωνικό κόστος, των επιχειρηματικών ομίλων που προστατεύει η κυβέρνηση.

Η πρόκληση στην οποία καλούμαστε να απαντήσουμε είναι απλή:

θέλουμε συνέχιση της πολιτικής των πειραματισμών, της προχειρότητας, των σκοπιμοτήτων και των ολίγων προνομιούχων που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ ή θα δώσουμε προοπτική στην ελπίδα, για προστασία και ανάκαμψη των παραγωγικών τάξεων, της νέας γενιάς και της κοινωνίας;

Η απάντηση θα δοθεί από όλους μας, στις εκλογές.

Στην «ώρα μηδέν» για την κυβέρνηση της ΝΔ.

 

 

 

Να βάλουμε όλοι τις μηχανές μπρος,παλιά και νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

Απόψεις

Του Μάκη Μπαλαούρα

To 3ο Συνέδριο μας κατέληξε σε μια σημαντική Πολιτική Απόφαση με σχεδόν απόλυτη ομοφωνία του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (μόνο μια αρνητική ψήφος και ένα λευκό), ενώ αδιαμφισβήτητη επιτυχία κατάγραψε η εκλογική διαδικασία της 15 Μαΐου που έφερε κι άλλους συνοδοιπόρους και συντρόφους, κοντά 100.000 ανθρώπους, στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο υπάρχει ακόμα και χρειάζεται πολλή και συστηματική δουλειά για να ηττηθεί.

Η Πολιτική Απόφαση πρέπει να αποτελέσει τον μπούσουλα της δράσης μας

Το πολιτικό μας σχέδιο πρέπει να κινείται στη λογική της Πολιτικής Απόφασης του Συνεδρίου και της απόφασης της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης. Οφείλουμε άμεσα να καταρτίσουμε Κυβερνητικό Πρόγραμμα, αλλά και μεσοπρόθεσμο, επειδή η κυβερνητική θητεία είναι περιορισμένη, με τις δομικές αλλαγές που θέλουμε, δίνοντας στους πολίτες ταυτόχρονα, όραμα!  

Βασικές τους αιχμές είναι τα ζητήματα της οικονομίας (παραγωγικό μοντέλο, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση),τα ζητήματα των δικαιωμάτων (Δημοκρατία, εργασιακά, Παιδεία, Υγεία), η 4η βιομηχανική επανάσταση και οι νέες τεχνολογίες, η Νεολαία  και τα προβλήματα της με αιχμή στο πρόβλημα της στέγης.

Να ενσωματώσουμε στις οργανώσεις μας τα μέλη μας

Με βάση αυτή την ατζέντα να απευθυνθούμε σε όλους αυτούς/ες τις 172.000 που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προέδρου και ψήφισαν στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Να κάνουμε με μεγαλύτερη συνέπεια αυτό που δεν κάναμε από το 2019 και πρέπει αφενός να ενεργοποιήσουμε τα παλιά μέλη και βρούμε τα νέα που δεν πρέπει να τα αφήσουμε στην τύχη του περιστασιακού ψηφοφόρου, οφείλοντας να τους ενσωματώσουμε σε συντροφική και εξωστρεφή λειτουργία μας. Να εναρμονιστούν με τον κώδικα των πολιτικών αρχών μας, της δημοκρατίας, του αλληλοσεβασμού και γενικά του ηθικού πλεονεκτήματος που αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της ταυτότητάς μας. Οφείλουμε να μπούμε μπροστά και με ξεκάθαρες αριστερές, ριζοσπαστικές θέσεις και προτάσεις να πρωτοστατήσουμε σε εξωστρεφείς δράσεις. 

Εξωστρεφείς δράσεις-Κινήματα

 Να εξηγούμε στον κόσμο με παρρησία το έργο της κυβέρνησης μας στους άνυδρους καιρούς του Μνημονίου, να απαντάμε με επιχειρήματα στις Σειρήνες της προπαγάνδας τού «Όλοι το ίδιο είναι…Να τους παρουσιάζουμε τις σημερινές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για όλα μικρά και μεγάλα προβλήματα της χώρας, σπάζοντας τον ασφυκτικό κλοιό των καλοταϊσμένων ΜΜΕ…

 Ένα από τα ταυτοτικά μας χαρακτηριστικά, η κινηματική μας δράση, έχει αδρανήσει. Τα κινήματα ένα κόμμα της Αριστεράς δεν τα παρακολουθεί, αλλά να συνδεθεί μαζί τους και να τα πυροδοτεί, όπως πράξαμε από το 2009 μέχρι το 2014!

Είχαμε κι έχουμε, αφορμές για να δημιουργήσουμε κινήματα, ενάντια στην πολιτική της Δεξιάς, στην πολιτική της εξαθλίωσης που μας επιβάλλει η Ν.Δ......Υπάρχει μεγάλη κοινωνική ύλη. Πόλεμος, ενεργειακό, φτώχεια, πείνα, το έμφυλο ζήτημα (ανδροκρατούμενη κοινωνία), Περιβάλλον και Κλιματική Κρίση, Παιδεία και Υγεία. Ιδιαίτερη μέριμνα για το Νεολαιϊστικο κίνημα.

Μη περιμένουμε τη γραμμή από τα κεντρικά και μάλιστα σε ζητήματα αυτονόητα, μπορούμε και σε κάθε οργάνωση να συμβάλλουμε στη δημιουργία, στη μαζικότητα και τη δυναμική τους.

Να συνδεθούμε με το συνδικαλιστικό κίνημα και να προτρέπουμε τα νέα μέλη μας. Να είμαστε παντού παρόντες από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, πολιτιστικές πρωτοβουλίες, περιβαλλοντικές δράσεις, αθλητικές ενώσεις.

Τέλος, ήδη έχουμε αργήσει πολύ, για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, να βοηθήσουμε, έστω και τη τελευταία στιγμή, στη σύσταση  αυτόνομων Δημοτικών Κινήσεων, που θα υποδεικνύουν λύσεις για τα προβλήματα του Δήμου, αλλιώς θα επαναληφθούν τα τραγικά φαινόμενα του παρελθόντος, που στη καλύτερη περίπτωση θα αγκαλιαστούμε με κάποιο παράγοντα… Για όλα αυτά η ιστορία κομμάτων της Αριστεράς (αλλά και του ΠΑΣΟΚ) μας διδάσκει πολλά…Σε κάθε περίπτωση να αρχίσουν οι συζητήσεις στις ΟΜ και στις ΝΕ.

Περιφερειακή Δράση

Να προσθέσω στους προβληματισμούς, ότι έχουμε και τη νέα καταστατική κατάσταση στις Περιφέρειες. Θεωρώ, ότι πρέπει τα μέλη της ΚΕ να βρίσκονται, τουλάχιστον μια φορά το μήνα τακτικά, με τους συντονιστές των ΝΕ σε ολομέλεια να συζητούν τα ζητήματα της Περιφέρειας, προγραμματικά θέματα καθώς και θεματικές, π.χ. για τα Πανεπιστημιακές Σχολές, Νοσοκομεία, υποδομές, για να είμαστε ενημερωμένοι, και  με  γνώση για να μεταφέρουμε την θέση μας και στα πάνω από 172.000 παλιά και νέα μέλη.

Επιπλέον έργο για όλες της ΟΜ

Πέραν των παραπάνω, τα συντονιστικά των ΟΜ να καταγράψουν αναλυτικά τα έργα που έγιναν σε κάθε Δήμο από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη συμβολή των τότε βουλευτών του. Σημειώνω ότι όλοι οι Δήμοι, πήραν χρηματοδότηση που δεν είχαν πάρει ποτέ στην ιστορία τους!! Καθήκον των ΟΜ είναι να τα δημοσιοποιήσουν με κάθε τρόπο, κυρίως με φυλλάδια που θα μοιραστούν-παρουσιαστούν από κλιμάκια των μελών μας.

  Τέλος, οι ΟΜ και οι Νομαρχιακές θα πρέπει από τώρα να αναζητήσουν υποψήφιους/ες και στις άνυδρες περιοχές των Νομών, καθώς και να συντάξουν έναν Οδικό Χάρτη περιοδειών για τις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, που θα συνοδεύονται από τους βουλευτές, τους/τις υποψήφιους/ες βουλευτές και τα στελέχη μας της ΚΕ του κόμματος. 

Διαδικασία για ανάδειξη υποψήφιων των εθνικών εκλογών

 Ο πρόεδρος ήδη κάλεσε τις οργανώσεις να αρχίσουν τη διαδικασία και έτσι οφείλουμε να πράξουμε. Η θεμιτή φιλοδοξία συντροφισσών/φων για να αναδειχτούν ως υποψήφιοι βουλευτές, ανεξάρτητα από την έναρξη των διαδικασιών δε μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε κλειστούς κομματικούς χώρους, αλλά με κοινωνική και πολιτική παρουσία στα δρώμενα κάθε περιφέρειας. Να αρχίσουν να μιλούν με πολίτες, να ασχοληθούν με τα προβλήματα τους, καθώς και με τα κεντρικά ζητήματα (π.χ. ακρίβεια, αγροτικό πρόβλημα, πανεπιστημιακές σχολές), με αρθρογραφία και φυσική παρουσία στις κοινωνικές και κομματικές δράσεις… 

 

 

 

 

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.