549 New Articles

Top Stories

Φτάνει πια η ιδιοποίηση έργων του ΣΥΡΙΖΑ από δημοτικές αρχές …Και για το Mall Βάρδας

Απόψεις

Του Μάκη Μπαλαούρα
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διάβασα ότι ξεκίνησαν οι εργασίες για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου (
Open Mall) Βάρδας, ένα σημαντικό έργο στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης με τίτλο «Αναπλάσεις πεζοδρόμιων και δημιουργία οδών ήπιας κυκλοφορίας στη Βάρδα».

Στην εκδήλωση εγκαινίων για την έναρξη των εργασιών παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Λέντζας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κεκάτος. Όλοι αποσιώπησαν, όπως συνηθίζουν για λόγους μικροπολιτικής, ότι η ένταξη-χρηματοδότηση του έργου έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη ένθερμη στήριξη των τότε βουλευτών του.

Αντίθετα με τους παραπάνω που δηλώνουν ότι είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ο δραστήριος Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας Αντρέας Τσίρος, που δεν έχει πολιτική συγγένεια με ΣΥΡΙΖΑ, μόνο αυτός, μακριά από σφετερισμούς, έκανε αληθή αναφορά (όπως πάντα πράττει) στις προσπάθειες της τότε δημοτικής αρχής (Ναμπίλ-Μίγκος) και σε εμένα.
Θυμίζω ότι το
Open Mall Βάρδας στην πρώτη φάση ήλθε στην κατάταξη επιλαχόν διότι δεν έλαβε την απαραίτητη βαθμολογία από τα εντεταλμένα όργανα του Υπουργείου Οικονομίας-Ανάπτυξης. Μετά από πίεση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο αύξησε κατά 10 εκατομμύρια τον προϋπολογισμό της δράσης, προκειμένου να ενταχθούν πόλεις, όπως η Βάρδα.

Για να μη ξεχνιόμαστε: Έργα στη δημοτική ενότητα Βουπρασίας επί ΣΥΡΙΖΑ

 • Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βάρδας, δυναμικότητας 60 μαθητών

 • Διατήρηση Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας (πανελλαδικά μόνο η ύπαρξη δύο Αστυνομικών Τμημάτων σε ένα Δήμο, Λεχαινών-Βάρδας)

 • Νομιμοποίηση Κυριακάτικης Λαϊκής Αγοράς Νέας Μανωλάδας

 • Mall Βάρδας (1,9 εκατ. €)

 • Βιολογικός Βάρδας (14,436 εκατ.€)

 • Δημοτικό Σχολείο Νέας Μανωλάδας (3,1 εκατ. €)

 • Νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός Βάρδας (1,6 εκατ.€)

 • Ανάπλαση Βάρδας-Λεχαινών (1,780 εκατ. €)

 • Αποκατάσταση δικτύων ύδρευσης Βάρδας και Νησίου ( ΕΣΠΑ 825.000 €)

 • Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης και σωληνώσεων Υδατόπυργων» σε Νεάπολη, Αετοράχη, (Δάφνη), Ψάρι μαζί με Κάστρο, Κουρτέσι, Μέλισσα, Μπόρσι, (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι1.068.654,84 €)

 • Αποκατάσταση Αγροτικής Οδοποιίας στη Βουπρασία (280.000 €)

 • Βελτίωση, πρόσβαση, ασφαλτόστρωση 3,2 χιλιομέτρων στο Καπελέτο (405.000 €)

 • Έργα για τη λειψυδρία (για Κοτέικα, Καπελέτο, Μανωλάδα, Νέα Μανωλάδα, Ψάρι, μαζί με Μυρσίνη, Άγιοι Θεόδωροι, Ανδραβίδα, Λεχαινά, Κάστρο Κουρτέσι, Μάζι, Μπόρσι, Αρετή, Κυλλήνη (250.000 €)

 • Αποκατάσταση γέφυρας Ρούσκουλα Νέας Μανωλάδας (730.000 €)

 • Αποκατάσταση οδικού δικτύου πυρόπληκτων περιοχών σε Ξενιές, Αετοράχη, Νησί (300.000 €)

 • Αντιπλημμυρικά έργα σε Βάρδα –Λεχαινά (300.000 €)

 • Ανάπλαση γηπέδων Παλιάς Μανωλάδας, Κάστρου και Λεχαινών (250.000 €)

 • Σημείωση: αποζημιώσεις για τις πλημμύρες της 22/10/2015. Για τις αποζημιώσεις σε επαγγελματίες, για φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν, κυρίως, στη Βάρδα και μετά τους απαραίτητους ελέγχους, με προτροπή Τσίρου-Νικολούτσου οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ πίεσαν για την υπογραφή απόφασης της αποζημίωσης των αρμόδιων υπουργών, γεγονός που επιτεύχθηκε στις 13/11/ 2017. Όμως το θέμα το μπλοκάρισαν δύο μέλη, μηχανικοί της Τεχνικής Διεύθυνσης της Νομαρχίας Πύργου, μέλη της 5μελούς επιτροπής της Περιφέρειας που, ενώ δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην επιτροπή, αργότερα αρνήθηκαν, με σαθρά επιχειρήματα! Τότε ο κ. Τσίρος και εγώ δηλώσαμε ότι ο καθένας μπορεί να έχει τις κομματικές προτιμήσεις του, αλλά δε μπορεί να κάνει κοινωνικό πόλεμο, με θύματα βιοπαλαιστές.…

 

Ο ΝΟΜΟΣ ΜΑΣ…Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ…ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ…

Απόψεις

Η Ηλεία αποτελεί την κοιτίδα του πολιτισμού, ενός πολιτισμού γνωστού σε κάθε γωνιά της γης. Η Αρχαία Ολυμπία, η Αρχαία Ήλιδα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Ηλείας, ενώ τα μηνύματα τα οποία εκπέμπει το Ολυμπιακό Ιδεώδες, που γεννήθηκε στην Ηλειακή γη, είναι διαχρονικά. Το brandname της Ολυμπίας αποτελεί πόλο έλξης για ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης. Δεν είναι όμως μόνο ο πολιτισμός της Ηλείας εκείνος ο οποίος που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Η Ηλεία διαθέτει απαράμιλλη φυσική ομορφιά. Παραλίες δεκάδων χιλιομέτρων με πεντακάθαρα- κρυστάλλινα νερά, ιαματικές πηγές με μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες, ορεινό όγκο και προστατευόμενα δάση, ποτάμια και μοναδικής ομορφιάς καταρράκτες, λίμνες…

 

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Ηλεία αποτελεί την γη της Επαγγελίας…. Τον τόπο όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει όλα όσα ο ίδιος αναζητά.

 

Το λιμάνι του Κατακόλου, δεν αποτελεί απλά το Επίνειο του Δήμου Πύργου, αλλά ουσιαστικά το Επίνειο της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς κάθε χρόνο, εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια μεγάλων εταιριών κρουαζιέρας,  επιλέγουν να δέσουν στο Κατάκολο, ενώ οι χιλιάδες επισκέπτες που φτάνουν με αυτά, είτε επιλέγουν να απολαύσουν την θάλασσα είτε μεταφέρονται προκειμένου να «ζήσουν τον Μύθο» της Ολυμπίας.

 

Η πορεία του ελληνικού τουρισμού προς το 2030 προϋποθέτει τη «μετάβαση» από την αυθόρμητη στη στοχευμένη ανάπτυξη μέσα από ένα μεθοδικό, ουσιαστικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε ένα πλαίσιο βιωσιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη διαθέσιμους πόρους, στόχους και αναδυόμενες τάσεις, τονίζει το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, το ΙΝΣΕΤΕ, με αφορμή την εκπόνηση μελέτης με θέμα: «Ελληνικός Τουρισμός 2030|Σχέδια Δράσης» για την ανάπτυξη των τουριστικών προϊόντων της χώρας σε προορισμούς και clusters προορισμών από όλες τις περιφέρειες της χώρας. Στη μελέτη προσδιορίζονται 5 άξονες για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού:

-Η βελτίωση και ανάπτυξη των δημοσίων -κυρίως- υποδομών

-Η αναβάθμιση, καινοτομία και προώθηση του τουριστικού προϊόντος

-Η ψηφιακή αναβάθμιση και ο μετασχηματισμός του τουριστικού οικοσυστήματος

-Η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφορία, και

-Η ενίσχυση των δεξιοτήτων και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

 

Οι εξελίξεις ωστόσο τρέχουν και θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους να σχεδιάσουμε το μέλλον του τόπου μας. Στο λιμάνι του Κατακόλου έχει προγραμματιστεί η ανάπτυξη σταθμού υδροπλάνων, ενώ την ίδια στιγμή υλοποιούνται έργα με τη συνδρομή του Δήμου Πύργου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προκειμένου ο λιμένας του Κατακόλου να γίνει ακόμα πιο ελκυστικός για όλους.

Η Ηλεία μπορεί να αποτελέσει τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό, ανταγωνιζόμενη ακόμα και όμορφες νησιωτικές περιοχές.

Σε έναν τόπο πραγματικά ευλογημένο, η ανάπτυξη του επιχειρείν συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό. Η Ηλεία, μέχρι και σήμερα αν και έχει τη δυνατότητα δεν έχει αναπτύξει όλα τα είδη του τουρισμού (αναψυχής, πολιτιστικό, θρησκευτικό, ιαματικό). Υπάρχει ωστόσο μία διαρκώς ανοδική τάση η οποία μεταφράζεται και σε νέες θέσεις εργασίας. Για να στηριχτεί ωστόσο το όλο εγχείρημα απαιτείται και διαρκή εκπαίδευση των εργαζομένων στο τουρισμό, καθώς χρόνο με το χρόνο οι απαιτήσεις αλλάζουν. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχής μας και κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός εργαζομένων απασχολείται σε αυτές. Ωστόσο απαιτείται καλά καταρτισμένο προσωπικό. Ο δήμος Πύργου διαθέτει, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς όλα τα εχέγγυα για την ανάπτυξη τουρισμού, και κατ’ επέκταση ανάπτυξη θέσεων εργασίας, με τη δυνατότητα απασχόλησης και πρακτικής άσκησης σπουδαστών στον συγκεκριμένο τομέα.

 

 

Ιωάννης Παν. Πλεμμένος

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών

Παιδείας- Δια βίου μάθησης

Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης

 

ΠΑΣΟΚ: Στο σταυροδρόμι των διλημμάτων και των επιλογών για μια άλλη πολιτική

Απόψεις

Παναγιωτόπουλος Γιώργος

Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας -Κυλλήνης

 

 

Στην ατζέντα των προβληματισμών και συζητήσεων, κυριαρχούν τα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.  

Η κορύφωση της υγειονομικής κρίσης με τον αντίκτυπό της αλλά και οι επιπτώσεις σοκ του πολέμου της Ουκρανίας δημιουργούν ένα εφιαλτικό παζλ και καθιστούν τους πολίτες ομήρους στη μαγεία της αγοράς και της αισχροκέρδειας. Αδιέξοδα, που θέτουν το ελληνικό πολιτικό σύστημα σε θέση απολογητική.

Θα τολμούσαμε να πούμε ότι αυτή η γραμμική πορεία των συνεχόμενων κρίσεων μας ενέταξε σε μια αβέβαιη εποχή όπου κεκτημένα δεκαετιών σχετικοποιήθηκαν  και το γκρίζο καθίσταται  κυρίαρχο.

Ζούμε μια εποχή χωρίς όνομα. Μάλλον καλύτερα, στη μετά-εποχή.

Η βεβαιότητα ότι κάθε γενιά προσέφερε στην επόμενη, την προσδοκία ενός καλύτερου μέλλοντος σε σχέση με το δικό της, δεν υφίσταται πλέον.

Όσο και εάν οι προσπάθειες εντείνονται από την «τηλεοπτική δημοκρατία» για προσωποποίηση της εξουσίας, με εστίαση σε ονοματεπώνυμο και πιθανή απενοχοποίηση  των εφαρμοζόμενων πολιτικών, τόσο επιτακτική γίνεται η διάκριση και ερμηνεία της πολιτικής, ως ευθυνόμενης για τις ήδη βιούμενες συνέπειες.

Η παραπάνω παραδοχή μάς βρίσκει μπροστά σε μια πρόκληση επιλογής. 

Να παρακολουθούμε τις, εις βάρος μας, εξελίξεις ή να θέσουμε την αμφισβήτησή μας, επιδρώντας καταλυτικά με την ενεργοποίησή μας, για μια άλλη πολιτική που θα δημιουργήσει διεξόδους.

Είναι παραδεκτό από ουδέτερους αναλυτές ότι το σοκ της πανδημίας με την αποσπασματική διαχείρισή του και η φρενήρης αύξηση των τιμών των δημοσίων (π.χ ΔΕΗ) και ιδιωτικών αγαθών, αποδομεί ταχύτατα και χρεωκοπεί την προβληματική πλέον σχέση της κυβερνητικής πολιτικής με την κοινωνία.

Τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται. Ο διαχωρισμός σε προνομιούχους και μη προνομιούχους επανέρχεται δριμύτερος.

Η μεγιστοποίηση των κερδών, των ολίγων και εκλεκτών, είναι πολύ πιο σημαντική από την επιβίωση της κοινωνίας.

Το εναπομείναν κοινωνικοοικονομικό απόθεμα λιγοστεύει, σε αναφορά της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων ομάδων.

Προκύπτει αβίαστα και αναγνωρίζεται από την πλειονότητα μια αδήριτη ανάγκη αλλαγής της πολιτικής.

Ίσως για αυτό και η δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ με τη νέα ηγεσία τείνει να πάρει μορφή δημοψηφισματικής αναμέτρησης, αν αποδεχτούμε τα τελευταία ευρήματα των ερευνών.

Είναι όμως αυτό, μια φαινομενική απόρροια και εικονική παράσταση εξελισσόμενης δυναμικής ή αναγεννιέται μια παράταξη που συνέβαλλε στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και τον εκδημοκρατισμό της;

Όσο και αν είχε ξεχαστεί, όσο και αν χρεώθηκε την ανάληψη ευθύνης για τη διατήρηση της χώρας στην ευρωπαϊκή τροχιά, όσο και αν υπερτονίστηκαν τα όποια λάθη, τόσο πιο σαφή γίνεται η νέα οριοθέτηση του πολιτικού χώρου σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την κοινωνία και τη χώρα.    

Τι νέο κομίζει όμως το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ  στην ιστορική συγκυρία του χρόνου και  των γεγονότων που ζούμε;

Πώς τεκμηριώνεται μια άλλη πολιτική της αστικής δημοκρατίας εν μέσω δομικών αδυναμιών και αμφισβητήσεων του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που αναδείχθηκαν με την  πανδημία και την ενεργειακή κρίση;

Είναι δυνατή η άρθρωση πολιτικού λόγου με επιχειρήματα που θα απαντά με σαφήνεια και αξιόπιστα στα σύγχρονα και επίκαιρα  ζητήματα, αλλά και θα οριοθετεί ευδιάκριτα τον προσανατολισμό που έχει ανάγκη η χώρα;

Μπορεί να επιστρέψει η ελπίδα στον πολίτη που νιώθει μια ιδιότυπη αιχμαλωσία λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών της κυβέρνησης;

Υπάρχει τρίτος δρόμος για εκσυγχρονιστικές προοδευτικές πολιτικές, ανάμεσα στον αναποτελεσματικό κρατικισμό της συμβατικής αριστερής πολιτικής και στον αδυσώπητο νεοφιλελευθερισμό ;

Το ΠΑΣΟΚ καλείται άμεσα να δώσει απαντήσεις που δε θα επιδέχονται αμφισβήτησης και αντιφατικών ερμηνειών.

Καλείται άμεσα να υπερβεί τις βεβαιωμένες ανεπάρκειες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσοντας έναν καινούργιο τρόπο, ένα νέο αφήγημα, για να αντιπαρατεθεί ουσιαστικά με τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Καλείται να μετατρέψει το μετέωρο βήμα της δημοσκοπικής ευφορίας σε θεμέλιο βηματισμό προοπτικής, για ένα νέο συμβόλαιο με την κοινωνία.

Σοβαρότητα, αξιοπιστία πολιτικού λόγου, επεξεργασμένες προτάσεις κατά τομέα πολιτικής και ζωής, υπεύθυνο προσανατολισμό και ξεκάθαρες πολιτικές επιλογές, εν ολίγοις, έναν νέο πατριωτισμό.

Αυτές είναι οι αφετηριακές προϋποθέσεις του.    

Αυτά είναι τα κύρια ζητούμενα από τους πολίτες για να διακρίνουν τον τρίτο δρόμο και να εμπιστευτούν πάλι το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ.

Αυτή είναι και η πρόκληση της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

 

Κλείνοντας,

Μην ξεχνάμε τη σκέψη του Anthony Giddens  ότι: «η πολιτική ζωή χωρίς ιδανικά δεν έχει αξία, αλλά και τα ιδανικά είναι κούφια αν δε συνδέονται με τις πραγματικές δυνατότητες».

Ο χρόνος ωριμάζει τις συνθήκες. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν. Ίδωμεν…

 

 

 

Μάκης Μπαλαούρας: Η εκτίναξη της ακρίβειας δεν είναι λάθος της κυβέρνησης αλλά εσκεμμένη πολιτική

Απόψεις

Από στοιχεία της Κομισιόν: Στην Ε.Ε. ο μέσος όρος αύξησης ενέργειας στη λιανική είναι 30%. Στην Ελλάδα είναι στο 100% και η κυβέρνηση δε βλέπει υπερκέρδη και αισχροκέρδεια!

 • Ισπανία-Πορτογαλία διεκδίκησαν από ΕΕ εξαίρεση που ελαφρύνει τους λογαριασμούς από 40% έως 50%. Ο Κ. Μητσοτάκης δε διεκδίκησε, σφύριζε αδιάφορα…
 • Σε 6.500 σπίτια έχει ήδη κοπεί το ρεύμα. Αναμένεται να κοπεί σε ακόμα 20.000 τις επόμενες ημέρες.
 • Ακολουθούν τον βουλευτή ΝΔ Βασίλη Οικονόμου: «Δεν είμαστε στην εποχή του τζάμπα, μπορούν να πληρώσουν».
 • Προσκυνούν τις εταιρίες παροχής ρεύματος, με τα 2 δισ. κέρδη αισχροκέρδειας, πριν μάλιστα ξεσπάσει ο πόλεμος. Ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης το είπε ωμά: «Η ρήτρα αναπροσαρμογής προστατεύει τους παραγωγούς ρεύματος από τη χρεοκοπία»…

Δε θα τους περάσει όμως:                                                 

 • Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη κατάθεσε τροπολογία που θα προβλέπει τη μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής και να μην γίνεται καμία διακοπή ρεύματος μέχρι να κριθεί το θέμα στα δικαστήρια.
 • Προσφυγές στη δικαιοσύνη, όχι μόνο χιλιάδων πολιτών, αλλά και των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας και κυρίως δημιουργούνται κινήματα αντίστασης…

Γ. Παναγιωτόπουλος - Πολιτική επιλογή η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια εις βάρος της μεσαίας τάξης και της ελληνικής κοινωνίας

Απόψεις

Παναγιωτόπουλος Γιώργος

Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας Κυλλήνης

 

Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία διανύει μια πρωτοφανή δοκιμασία, που αποτελεί συνέχεια της δεκαετούς περιόδου των μνημονίων, με τις κοινωνικές – οικονομικές συνέπειες της πανδημίας , απειλώντας την υπόσταση της κοινωνικής συνοχής. 

Εν μέσω αυτών των συνεπειών, έρχεται και επιδρά στο ήδη εφιαλτικό περιβάλλον και η κρίση του ενεργειακού τομέα από τον εξελισσόμενο πόλεμο της Ουκρανίας.   

Κάθε  κρίση όμως, ως συνεπακόλουθο,  συμπεριλαμβάνει, την αποκάλυψη των αδυναμιών και παθογενειών της οργάνωσης του κράτους και των ασκούμενων πολιτικών.

Ιδιαίτερα δε, το τελευταίο διάστημα, με σαφή την πολιτική επιλογή και ευθύνη της κυβέρνησης, αναπτύσσεται ραγδαία, μια άνευ προηγουμένου, αφαίμαξη του εναπομείναν εισοδήματος  της μεσαίας τάξης της κοινωνίας.

Η εκρηκτική αύξηση των τιμών της ενέργειας, ακινητοποίησε τον τραυματισμένο παραγωγικό ιστό και συμπαρέσυρε αναλογικά κάθε αγαθό που συνδέεται με την καθημερινότητα και γενικότερα με την ποιότητα ζωής του πολίτη.

Είναι γνωστό πως ερμηνεύουν την κατάσταση οι κυβερνώντες.

Χωρίς στοιχειώδη πολιτική ενδοσκόπηση, αφού φαίνεται να επιχειρείται εντέχνως η μετακύλιση της ευθύνης οπουδήποτε αλλού, η χώρα ζει σε ρυθμούς αισχροκέρδειας με τραγικές επιπτώσεις στην πλειοψηφία του λαού και άκρατο πλουτισμό των συνδαιτημόνων της εξουσίας.

Μάλιστα χωρίς «αιδώ», πολιτικά στελέχη και πολλαπλασιαστές της ακολουθούμενης πολιτικής, διασκεδάζουν τις εντυπώσεις και «τζογάρουν» επικοινωνιακά  στις πλάτες των βαλλόμενων οικογενειών και πολιτών.

Τα συμφέροντα των ολιγαρχιών του τόπου, υπερβαίνουν το κοινωνικό και πολιτικό «δέον».

Χαρακτηριστικές δηλώσεις, αποκαλύπτουν τον τρόπο ανάγνωσης των δυσκολιών που βιώνει η ελληνική οικογένεια και καταδεικνύει τα κυρίαρχα πολιτικά προτάγματα  εκ μέρους της κυβέρνησης.

Για την επιβεβαίωση της κρίσης μου,

Οικονόμου Βασίλης Βουλευτής ΝΔ.  Δήλωσε ότι «σε αυτή τη χώρα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ο τσάμπας πέθανε» και πως κάποιοι χρησιμοποιούν ως δικαιολογία το υψηλό κόστος του ρεύματος γιατί έχουν τη νοοτροπία του «δεν πληρώνω».

Ο συγκεκριμένος κοινοβουλευτικός, προκλητικά καθιστά υπεύθυνους τους πολίτες για την εξωπραγματική αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αποκρύπτοντας επιδεικτικά την υπαιτιότητα της κυβέρνησης για την βίαιη μετάβαση  του ρεύματος από κοινωνικό αγαθό σε χρηματιστηριακό προϊόν.

Αυτιάς Γιώργος δημοσιογράφος , πολλαπλασιαστής της κυβερνητικής πολιτικής. Δήλωσε ότι «Φιλότιμοι άνθρωποι όσοι δεν τρώνε φαγητό 2 εβδομάδες για να πληρώσουν το ρεύμα».

Η δημοσιογραφία και η ενημέρωση στην υπηρεσία των μεγάλων παικτών της αγοράς ενέργειας και των πολιτικών πατρώνων τους. 

Χαρακτηριστικές φιγούρες πολιτικής αγηρτείας που θυμίζουν την σοφή παροιμία με καίρια την διαπίστωσή της, «Τον καθρέφτη, όπως τον κοιτάς σέ βλέπει».

Οι πολίτες κρίνουν και μορφώνουν άποψη αλλά και βεβαιότητες  για τους αρχιτέκτονες των συνθηκών της ζωής τους . 

Θα επαναφέρουν όμως  την πολιτική όπως την προσδιόριζε ο Πλάτων : «Ο αληθινός άρχων ου πέφυκε το αυτώ συμφέρον σκοπείσθαι αλλά το τω αρχομένω».

Η  πολιτική ευθύνη δεν θα μείνει .... στα «αζήτητα». Θα αποδοθεί.

Η τεκμηρίωσή του προκύπτει  από πλήθος ανεξάρτητων και έγκυρων  ερευνών αυτή την περίοδο.

Και κάτι τελευταίο.  Στην Ελλάδα, οι εκλογές κερδίζονται και χάνονται με βάση την αβεβαιότητα που βιώνει η μεσαία τάξη. Ας το έχουν υπόψη τους όλοι.

Εμπρός για τη δεύτερη φορά Αριστερά

Απόψεις

Του Μάκη Μπαλαούρα*

Οι απρόσμενες προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποίησαν το πολιτικό ζητούμενο, η αμιγώς, δηλαδή πολιτική συζήτηση για τα μεγάλα διακιδεύματα της εποχής, με ενδεχόμενες αντιθέσεις, αλλά και τις συνθέσεις, που συνήθως προκύπτουν στο κόμμα μας.

Ας δούμε τα μεγάλα οργανωτικά, που εμπεριέχουν πολιτικές θέσεις:

 1. Το άνοιγμα του κόμματος που έπρεπε να πραγματοποιηθεί από παλιά, τα μέλη μας δεν πρέπει και δε μπορεί να είναι μια χρήσης. Να εμφανίζονται μόνο στις κρίσιμες ψηφοφορίες και μετά εξαφανίζονται από τις οργανώσεις.
 2. Με αυτόν τον τρόπο οι οργανώσεις δε μπορούν να γίνουν «το κόμμα στο χώρο τους», όταν διαφοροποιείται η σύνθεση των μελών που προσφέρουν στη ζωή του κόμματος.
 3. Περιορίζεται η ισοτιμία της ψήφου με τη πριμοδότηση, κατά 20%, συντρόφων που εγγράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2019, καθώς και στους βουλευτές με συνέπεια να εκλέγονται με απειροελάχιστες ψήφους.Ως αποτέλεσμα, ιδίως στις μικρές Περιφέρειες, δε πρόκειται να εκλεγούν μάχιμοι-δραστήριοι σύντροφοι/σες από τις οργανώσεις.

Πολιτικά ζητήματα

 1. Ο πρόεδρος Τσίπρας πριν λίγους μήνες είπε ότι «θέλουμε ένα κόμμα Αριστερό και απευθυνόμαστε σε πέρα από την Αριστερά δυνάμεις, σοσιαλιστικές, σοσιαλδημοκρατικές, οικολογικές, κεντρώες με την αριστερή μας ταυτότητα και όχι με κάποια άλλη»!! Θα πρόσθετα ότι πρέπει να απευθυνόμαστε και στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, όπως σε συντρόφους/σες που αποχώρισαν το 2015.
 2. Τα κινήματα στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ.Από το 2010 η λαϊκή οργή αναβάθμισε την ενεργή συνύπαρξη και αγωνιστική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τα κινήματα, δημιουργώντας κοινωνική και πολιτική πυροδότηση, στην οποία συμβάλλαμε με πολιτικό σχέδιο που υπηρετήσαμε με ειλικρίνεια και πάθος. Σήμερα δημιουργούνται επιτυχημένες κινηματικές διεκδικήσεις, από τη Cosco, τους ντελιβεράδες, υγειονομικούςέως εκπαιδευτικούς. Το ζήτημα για εμάς είναι να πυροδοτήσουμε την ανάπτυξη τους, τη μεταξύ τους διασύνδεση και το κοινό μας βάδισμα.
 3. Πόλεμος και Ειρήνη. Η ΕΔΑ είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο κοινωνικό, πολιτισμικό και πολιτικό όπλο, τα Κινήματα Ειρήνης. Με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οφείλουμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία ανοιχτών-αυτόνομων επιτροπών. Λαμπρό παράδειγμα η μεγάλη συναυλία στα Προπύλαια.
 4. Μαραθώνια Πορείας Ειρήνης. Όχι μόνο για να τιμήσουμε την επέτειο της δολοφονίας του βουλευτή της ΑριστεράςΛαμπράκη, σύμβολο τουελληνικού λαού, να στηρίξουμε την πραγματοποίηση Πορείας Ειρήνης.
 5. Τι να κάνουμε:Δε πιστεύω στηθεωρία του «Ώριμου Φρούτου» και δεν την επιθυμώ. Ακόμα και αν συμβεί αυτό, το μήλο, θα είναι σάπιο και θα το βρούμε μπροστά μας ως κυβέρνηση. Το όλον κόμμα οφείλει:
 • Γείωση στη κοινωνία. Να μαθαίνουμε, να μας γνωρίζουν και να στηρίζουμε τη δράση των κοινωνικών υποκειμένων, παντού. Στο Αναπηρικό κίνημα, στουςΣυλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, στις οικολογικές, πολιτιστικές, αθλητικές,ζωοφιλικέςοντότητες.
 • Στους Δήμους να στηρίξουμε τη συγκρότηση ενεργών-αυτόνομων δημοτικών κινήσεων και όχι να τρέχουμε τη τελευταία στιγμή ως φτωχοί συγγενείς στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες…
 • Κυβερνητικό Πρόγραμμαπουέπρεπε ήδηνα διαμορφωθεί, ιεραρχημένο και κοστολογημένο, που θα παρουσιάζεται στον ελληνικό λαό, από τα στελέχη μας που συνάμα θα είναι και ενοποιητικός αρμός.
 • Όραμα στον λαόμε κατάρτισηΜεσοπρόθεσμουΠρογράμματος, επειδή στη περιορισμένη κυβερνητική θητεία δε μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες δομικές αλλαγές, όπως για τον Πρωτογενή Τομέα, Υγεία, Παιδεία, Ενέργεια.

Πιο ώριμη-πιο τολμηρή-πιο ριζοσπαστική

Μπορούμε όλοι μαζί να διώξουμε τη χειρότερη κυβέρνηση, της Νέας Δεξιάς. Είμαστε υπερήφανοι που παλέψαμε με ψηλά το κεφάλι στα χρόνια του βάσανου.

Με τόλμη, αυτοπεποίθηση και σχέδιο και με μεροληπτική θετική ματιά στους πιο αδύναμους της κοινωνίας, στις δυνάμεις της εργασίας, στη Νεολαία προκειμένου να δει ο ελληνικός λαός πολύ καλύτερα χρόνια που του πρέπουν και αξίζουν, από μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό.

*Σημεία ομιλίας του Μ. Μπαλαούρα στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

 

 

 

 

 

Γ. Παναγιωτόπουλος - Ακαδημαϊκός χάρτης και Ηλεία: Μια επιπλέον ήττα του τόπου μας.

Απόψεις

Παναγιωτόπουλος Γιώργος

Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας Κυλλήνης

 

 

Για την ανάγκη παραμονής της Ηλείας στον ακαδημαϊκό χάρτη έχω τοποθετηθεί δημόσια πολλές φορές. Αποτελεί δε, ζήτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη του τόπου, μιας και οι προεκτάσεις του σχετίζονται με πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλους τους τομείς της ζωής.

Για την καταδίκη του τόπου σε συνθήκες παρακμιακές από εμμονικές και αλαζονικές  πολιτικές που αφαιρούν την προοπτική και περιθωριοποιούν την κοινωνία, δε χρειάζεται να γράψει κανείς. Είναι αυταπόδεικτο και το επιβεβαιώνει η μεγάλη πλειονότητα των συμπολιτών μας που διαρκώς βάλλεται από την εξελισσόμενη πολιτική της κυβέρνησης.

Όμως, το να συνηγορούν στη φθορά και υποβάθμιση του τόπου οι εκπρόσωποί του, πλην ελαχίστων και γνωστών σε όλους μας εξαιρέσεων, ως συνένοχοι στο επικείμενο «έγκλημα» με την αφαίρεση του νομού από τον ακαδημαϊκό χάρτη, ως μοναδικού νομού της χώρας, αυτό υπερβαίνει κάθε λογική ερμηνεία και ανοχή.  

Όταν, σχεδόν δύο χρόνια πριν, έθετα στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα των πανεπιστημιακών σχολών και έκανα έκκληση προς όλους για ενεργοποίηση, λόγω της πρώιμης εκτίμησής μου για καταστροφικές εξελίξεις, ένιωθα ότι είχα υπερβεί τα «προφητικά όρια» και ήλπιζα στον πατριωτισμό των ηγητόρων του τόπου και στην διάψευσή μου. Δυστυχώς, οι εξελίξεις με επιβεβαιώνουν. Προ των πυλών η απόφαση.     

Οι «προβληματικές ανεπάρκειες» των εκπροσώπων, που όσο και αν περιφέρονται φωτογραφιζόμενοι με κάθε είδους προσωπείο και διαρκώς υποκλινόμενοι ως πειθήνια όργανα, μιας άνωθεν και εναντίον του τόπου πολιτικής, είναι βέβαιο ότι θα τους καταγράψουν ως τα μοιραία πολιτικά πρόσωπα.

Όσο και αν επιτηδευμένα προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν το πολιτικό προφίλ τους για να κρύψουν το πολιτικό κενό τους και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τα συσσωρευμένα προβλήματα της κοινωνίας, τόσο θα ξεγυμνώνονται πολιτικά απέναντι στους πολίτες του τόπου.

Οι προσωπικές διαδρομές, τα ίδια βολέματα, οι πελατειακές σχέσεις που αναπτύσσονται και οι θαμπές, ανεπαρκείς και ανούσιες δηλώσεις από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης,  δε σώζουν το πολιτικό της αφήγημα.

Μόνο απογοήτευση και θυμό προκαλούν στην κοινωνία της Ηλείας.

Όσο και αν επενδύουν στα λεγόμενα του Gustave Le Bon ότι: «Είναι αμέτρητοι οι άνθρωποι που ποτέ δεν έχουν διαφορετική γνώμη από εκείνη της εφημερίδας τους», είμαι βέβαιος ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας μας νοιάζεται για την ποιότητα της ζωής και την προοπτική της και όταν έρθει η ώρα θα αποδώσει ευθύνες.

Αλήθεια, μήπως έστω και τώρα, όλοι όσοι «ερωτοτροπούν» με τη συμμετοχή τους σε λίστες υποψηφίων της κεντρικής πολιτικής, πρέπει να  αρθρώσουν δημόσιο λόγο για το ζήτημα;    

Μάλλον λίγοι πολιτικοί τολμούν να διαρρήξουν την κρούστα του συμβιβασμού και της ένοχης σιωπής για το «δέον».

Γνωστή, λοιπόν, η ευθύνη. Με ονοματεπώνυμο!

Ο νομός Ηλείας θα είναι ο μόνος νομός της Ελλάδας όπου δεν θα υπάρχει επιστημονική, κοινωνική και ευρύτερα λειτουργική σύνδεση με την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα είναι στο γκρίζο του περιθωρίου ως θύμα μιας καταστροφικής πολιτικής.       

Έχω την εκτίμηση, όμως, ότι το αδικαίωτο του τόπου δεν πετιέται εύκολα στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Οι πολίτες δεν ξεχνούν. 

 

 

Άρθρο Παρέμβαση του Απόστολου Κατσιφάρα για την Μισθωτή εργασία στην Χώρα μας

Απόψεις

ΚΑΘΗΛΟΜΕΝΟΙ οι  ΜΙΣΘΟΙ στην  ΧΩΡΑ μας για  μια 10 ετία.

Η κατάρρευση των μισθών την τελευταία δεκαετία καταγράφεται από τα επίσημα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ του ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ.

. Το 56 % των μισθωτών αμείβονται με μισθό  κάτω των 900 ευρώ μηνιαίως μικτά.

. Το 63 %  των μισθωτών αμείβονται με μισθό κάτω των 1.000 ευρώ μηνιαίως μικτά.

Βασική αιτία της κατάρρευσης των αμοιβών στην μισθωτή εργασία είναι :

Α. Η μείωση του κατώτατου μισθού από 751 σε 583 ευρώ, ποσοστό μείωσης  22 %.

Β. Η μείωση του κατώτατου μισθού των νέων κάτω των 25 ετών στα επίπεδα του 511 ευρώ, ποσοστό μείωσης 32 % .

Γ. Η κατάργηση της Μετενέργειας και των συλλογικών συμβάσεων.

Δ. Η επικράτηση των ατομικών  συμβάσεως και κυρίως της μερικής απασχόλησης.

Η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού , το τσουνάμι  της ακρίβειας και των συνεχών ανατιμήσεων  συνθλίβει το οικογενειακό εισόδημα και φέρνει στην επιφάνεια την άμεση ανάγκη των αυξήσεων των μισθών σε όλα τα επίπεδα.

Οι αυξήσεις στα ενοίκια το Ηλεκτρικό Ρεύμα και τα καύσιμα θα μετεξελιχθεί σε δομικό πρόβλημα στις χώρες με μικρή παραγωγή και τοπικές αγορές θα πνιγούν από την έλλειψη ρευστότητας.  

Λύσεις υπάρχουν και θα αποδειχθούν βιώσιμες γιατί θα τονώσουν την αγορά αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και εθνική συνεννόηση :

.   Αύξηση  τώρα του κατώτατου μισθού πάνω από το επίπεδο των 751 ευρώ που προτείνει     η ΓΣΣΕ.

.   Αυξήσεις τώρα σε όλα τα επίπεδα της εργασίας στο ύψος του πληθωρισμού.

.   Νέο ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους.

.   Συμμετοχή της οικονομικής ελίτ της χώρας στην βιωσιμότητα των νοικοκυριών και της χώρας. Το μεγαλύτερο μέρος από την κατανομή των 43 δις λόγω Covid έγινε αδιαφανώς και καταθέσεις από τους έχοντες.

.   Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 % στις μικρές και πολύ μικτές επιχειρήσεις που δοκιμάζονται σκληρά για να καλύψουν μέρος των αυξήσεων των μισθών και του ενεργειακού κόστους.

Η ανακοίνωση της επιδότησης της κατοικίας στους νέους είναι στην θετική κατεύθυνση αλλά από μόνο του ως μέτρο δεν αρκεί.

Τα επιδόματα όμως  που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι ημίμετρα και θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά γιατί το Ράλι των ανατιμήσεων συνεχίζεται.

Το ένα 1 δις που διατέθηκε με τον λάθος τρόπο των επιδομάτων είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Η χώρα μας είναι μπροστά σε νέες προκλήσεις και το Πολιτικό σύστημα δείχνει άτολμο και φοβικό και οι αποφάσεις παίρνονται πολύ καθυστερημένα.

Οι αυξήσεις των μισθών στην συγκεκριμένη συγκυρία είναι  Ρεαλισμός δεν είναι Λαϊκισμός.

Παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Νίκου Κοροβέση στις “Ημέρες Καριέρας” - Εργασιακή απασχόληση στο χώρο της εστίασης και στα τουριστικά καταλύματα

Απόψεις

 • Νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης επιχειρήσεων και τουριστικών καταλυμάτων δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου

 

Η Τουριστική Βιομηχανία ανέκαθεν είχε καθοριστικό ρόλο στην τοπική οικονομία της Ηλείας, καθώς πέρα από τον πρωτογενή τομέα είναι ο κινητήριος μοχλός της που καθορίζει και διαμορφώνει το εισόδημα εκατοντάδων επιχειρήσεων και εργαζομένων του νομού.  Τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, προερχόμενης από δημοσιονομικά αίτια, ο τουριστικός κλάδος στήριξε επάξια την οικονομία της χώρας, συμβάλλοντας να ορθοποδήσουμε ξανά, ενώ το ίδιο έγινε και κατά το διάστημα της πανδημίας όταν οι υπόλοιποι κλάδοι είχαν κυριολεκτικά καταρρεύσει.  Δυστυχώς, οι υγειονομικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει σε διεθνές επίπεδο κατά τα δύο τελευταία έτη, δεν έχουν επιτρέψει στον κλάδο να συνεισφέρει αυτά που θα ήταν δυνατό βάσει της δυναμικής του.

Το επίπεδο των υπηρεσιών στον κλάδο της εστίασης και της διαμονής στα τουριστικά καταλύματα  στη Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ηλεία, είναι υψηλό. Το επίπεδο κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεων και ο επαγγελματισμός που μας διακατέχει, αποτελούν ικανές παραμέτρους ώστε να διατηρούμε την παροχή υπηρεσιών μας σε υψηλό επίπεδο. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατανοώντας πόσο σημαντικό είναι το “ επιχειρείν” στήριξε έμπρακτα  τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δύο προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού  50 εκατομμυρίων  ευρώ, πέφτουν στοχευμένα στην αγορά της Δυτικής Ελλάδας… Ασφαλώς  και  δεν είναι η λύση στα πολλά προβλήματα του επαγγελματία, στα πολλά προβλήματα της αγοράς. Αποτελεί κοινή παραδοχή όμως, πως αυτή η προσπάθεια ενίσχυσης, τονώνει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ώστε να καλύψουν μέρος των υποχρεώσεων που έχουν προκύψει και βεβαίως να  ένα μέρος των απωλειών εισοδήματος λόγω πανδημίας.

 

 

 

 

 

Νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης επιχειρήσεων

 

Επιπλέον, η στήριξη της πολιτείας και της Περιφέρειας στις επιχειρήσεις, θα φανεί για ακόμα μια φορά έμπρακτα το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι υποδομές  των επιχειρήσεων και των καταλυμάτων, θα αναβαθμιστούν. Για πρώτη φορά σχεδιάζεται και θα υλοποιηθεί πρόγραμμα τύπου «εξοικονομώ» με το οποίο θα αναβαθμιστούν ενεργειακά επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας. Έρχεται λοιπόν η ενίσχυση των υποδομών και η αναβάθμιση της αξίας του κεφαλαίου των επιχειρήσεων, να προσδώσει ακόμη υψηλότερη ποιότητα στις υπηρεσίες της περιοχής.

 

Δια βίου η κατάρτιση των εργαζομένων σε εστίαση και τουρισμό

Σε ότι αφορά την απασχόληση στο χώρο της εστίασης και στα τουριστικά  καταλύματα, θα πρέπει να επισημανθεί  πως ο χώρος χρειάζεται ανθρώπους με επαγγελματισμό, ανθρώπους με κατάρτιση και εξειδίκευση, ανθρώπους με διάθεση για συνεισφορά και στόχους ανέλιξης. Ο κλάδος δύναται να προσφέρει καλές οικονομικές παροχές στους εργαζομένους, και γιατί όχι,  να δημιουργήσει φιλοδοξίες και προοπτικές  για την επαγγελματική διάκριση των εργαζομένων.

 Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο την επιστημονική συνεισφορά των ειδικών με την επαγγελματική κατάρτιση των υποψηφίων εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο. . Στο πλαίσιο του Επαγγελματικού Προσανατολισμού θα πρέπει να γίνει σαφές στους νέους πως ο κλάδος χρειάζεται εργατικό δυναμικό, χρειάζεται φρεσκάδα και ζωντάνια. Ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιώς που έχουν κύκλους σπουδών πάνω στο αντικείμενο του τουριστικού κλάδου, ΙΕΚ και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης θα πρέπει να αναδείξουν τα προγράμματα των κύκλων σπουδών τους και να δημιουργήσουν έναν ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας με τους νέους που έρχονται στην αγορά εργασίας.

Η εκπαίδευση όπως σε όλους τους εργασιακούς κλάδους θα πρέπει να είναι συνεχής. Η δια βίου εκπαίδευση αποτελεί το κλειδί για  να διατηρούμε τις υπηρεσίες μας  σε υψηλά επίπεδα, ώστε να συμβαδίζουμε με νέες μεθόδους και τεχνικές, από την παραγωγή των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, μέχρι και το στάδιο της προσφοράς προς τον καταναλωτή.  

Η υγειονομική κρίση μπορεί να έφερε πολλά δεινά, όμως  μας έκανε καλύτερους, ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας, δημιουργήσαμε πρωτόκολλα που θα μείνουν, με βασικό στόχο την ασφάλεια τόσο των επισκεπτών όσο και του προσωπικού. Ήμασταν ξανά παρόντες, . σε μία προσπάθεια με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και τα Επιμελητήρια ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις εστίασης και καταλύματα να εκπαιδευθούν και να πιστοποιηθούν πάνω στα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τέλος, το νέο branding της Περιφέρειας – Olympian Land ή Ολυμπιακή Γη…. Η Γη της Φλόγας  (Φλόγα Πολιτισμού, Φλόγα έμπνευσης, Φλόγα δημιουργικότητας, Φλόγα αισιοδοξίας), αναδεικνύει και προβάλλει πλέον τη Δυτική Ελλάδα στο εξωτερικό με  σαφές σημείο αναφοράς τον Παγκόσμιο τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας.   

Η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να χαράζει πορεία, για τον τόπο μας, για τη Δυτική Ελλάδα, για την Ηλεία μας!

O Δ. Μπαξεβανάκης για την Πατρών - Πύργου: Φιέστα για τους ιθαγενείς, πανηγύρι για τους εργολάβους

Απόψεις

Μητσοτάκης και Καραμανλής μας θυμήθηκαν μετά από 2,5 χρόνια.Έστησαν,μαζί με τους παρατρεχάμενους, φιέστα στο Γεράκι, στοεργοτάξιο που οι ίδιοι ερήμωσαν πριν δύο χρόνια. Ποιοι, όμως, πανηγυρίζουν;Αυτοί που δύο φορές σταμάτησαν την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου:

 • Την πρώτη φορά, το 2013, όταν η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αφαίρεσε ολόκληρο το τμήμα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα από τη σύμβαση παραχώρησης, διότι οι εργολάβοι το θεωρούσαν ασύμφορο. Αν δεν είχαν διαπράξει αυτό το έγκλημα, το έργο θα είχε ολοκληρωθεί από το 2017, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε το τμήμα Κόρινθος – Πάτρα και απάλλαξε τους πολίτες από τον ατελείωτο εφιάλτη με τα … κολωνάκια!
 • Τη δεύτερη φορά, το 2020, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε τις υπογεγραμμένες συμβάσεις, σταμάτησε το έργο και ερήμωσε τα εργοτάξια. Και μάλιστα πλήρωσαν στους αναδόχουςκαι αποζημίωση 8 εκατομμυρίων ευρώ, όχι βέβαια από τις τσέπες τους αλλά από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Θυμάστε που μας έπρηξαν τα συκώτια για τις οχτώ εργολαβίες;Ε, τώρα σπάνε το έργο σε τρία κομμάτια, τα οποία θα κατασκευαστούν από τρεις διαφορετικές εταιρείες!

Και φυσικά ούτε που σκέφτηκαν να προχωρήσουν με ανοιχτό διαγωνισμό. Είναι γνωστό ότι οι δεξιοί έχουν αλλεργία στις ανοιχτές διαδικασίες και στη διαφάνεια. Έχουν συνηθίσει να κάνουν τις δουλειές τους «αλλιώς».Αλλά να δώσουν ένα έργο τέτοιου μεγέθους με απευθείας ανάθεση, ξεπερνά κάθε προηγούμενο!

Αλήθεια, γιατί πανηγυρίζουν;

 • Για τα 2,5 χαμένα χρόνια; Για ένα έργο που, αν δεν το σταματούσαν, θα ολοκληρωνόταν στις αρχές του 2023, ενώ τώρα πάμε για τα τέλη του 2025 και … βλέπουμε;
 • Για το επιπλέον κόστος των 114 εκατομμυρίων ευρώ που θα εισπράξουν οι τρεις «εθνικοί εργολάβοι»;
 • Για τα πανάκριβα διόδια που θα πληρώνουν οι πολίτες; Για τα 10 ευρώ που θα χρειάζεται ένα ΙΧ αυτοκίνητο για να πάει στην Πάτρα και να επιστρέψει;

Και εντάξει, η κυβέρνηση και οι εργολάβοι έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν. «Είναι πολλά τα λεφτά»! Τα ντόπια παπαγαλάκια για ποιον ακριβώς λόγο πανηγυρίζουν;

ΥΓ. Γιατί, βρε παιδιά, τον κρύψατε τον Μητσοτάκη; Δεν τον βγάλατε μια βόλτα στην Αμαλιάδα ή στον Πύργο να του εκφράσει ο κόσμος την «αγάπη» του! Κρίμα…

Δημήτρης Μπαξεβανάκης

Δεν αρμόζουν οι φιέστες για το διαρκές έγκλημα του δρόμου. - Μετριοπάθεια και συγνώμη ευθύνης, χρειάζεται.

Απόψεις

Παναγιωτόπουλος Γιώργος

Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας Κυλλήνης

 

 

Είναι γνώριμο χαρακτηριστικό της πολιτικής ζωής του τόπου, η κάθε είδους φιέστα που φιλοδοξεί να διαμορφώσει πολιτική δράση εναρμονισμένη όχι με τις ανάγκες της κοινωνίας, όπως καταγράφονται στο μυαλό του πολίτη, αλλά με προσδοκία τις ανάγκες και την ωφέλεια του κατά περίπτωση, πολιτικού κόμματος.

Δεν είναι πρώτη φορά που «εγκαινιάζεται» ένα έργο ζωτικής σημασίας για τον τόπο. Ο δρόμος Πατρών Πύργου.

Στο βωμό της πολιτικής επικοινωνίας και της αποκόμισης της ανάλογης υπεραξίας, οι πολίτες βλέπουν πάλι το ίδιο έργο, ως θεατές.

Ένας δρόμος θανάτου, που στοίχισε σε εκατοντάδες συμπολίτες μας, την ζωή τους.

Ένας δρόμος που σε κάθε του μέτρο, φωτίζεται από τα εικονοστάσια των ψυχών αδικοχαμένων ανθρώπων, θυσιασμένων στο βωμό της χρόνιας απραξίας και αδιαφορίας της πολιτείας και των εκπροσώπων της.

Η κοινωνία ζει ένα καθημερινό προσκλητήριο θανάτου και διαρκώς αναζητά το γιατί.

Δεν θα επικαλεστώ το «διαρκές έγκλημα» που βαραίνει το πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα τους ασκήσαντες εξουσία.

Θα επικαλεστώ όμως την ανάληψη ευθύνης που παραμένει στα αζήτητα από την ευνομούμενη πολιτεία.

Δεν γράφω για να μειώσω την αξία, της πιθανής υλοποίησης του έργου.

Ζητώ όμως να σεβαστούν τους αδικοχαμένους συμπολίτες μας, να σταθούν με μετριοπάθεια όπως αρμόζει στο χρέος τους. Δεν αρμόζουν οι φιέστες και ο λαϊκισμός.

Αξιοπιστία και πολιτική ευθύνη χρειάζεται.  Αυτές είναι κάποιες από τις αρετές, για την πολιτική.

Μετριοπάθεια και σεβασμός σε όλους μας.

Παραπέμπω δε, στην πλούσια παρακαταθήκη του Θουκυδίδη και στην φιλοσοφική προσέγγιση του Αριστοτέλη ως ιστορική αναφορά, που ίσως βοηθήσει, μιας και ζούμε σε περίοδο κρίσης.   

Οι δεκαετίες που χάθηκαν και μαζί τους χάθηκαν συνάνθρωποί μας, επιζητούν από τους κυβερνώντες και από τον πρωθυπουργό της χώρας, με αφορμή την επίσκεψή του στο νομό μας , ένα μεγάλο «συγνώμη ευθύνης»

Αυτό θα ωφελούσε και όχι οι κάθε είδους τυμπανοκρουσίες της επικοινωνίας για κομματικό όφελος.

M. Κατρίνης: Η προοδευτική απάντηση στις προκλήσεις της εποχής

Απόψεις

Αυτή την περίοδο πόλεμος, ενεργειακή κρίση, πανδημία, πιο πριν κρίση χρέους και κατάρρευση χρηματοπιστωτική, σε μόνιμη βάση περιβαλλοντική κρίση και διακινδύνευση.

Οι εποχές των βεβαιοτήτων φαίνονται όλο και πιο μακρινές στις μέρες μας.

Οι προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας πολλές και τα ερωτήματα συγκεκριμένα:

 • Πώς μπορεί ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να αφουγκράζεται και να απαντά στις αγωνίες και τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, δίνοντας λύσεις;
 • Πώς μπορούν να ενισχυθούν οι δεσμοί εμπιστοσύνης με τον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας –τον κόσμο δηλαδή της δημοκρατικής παράταξης– και παράλληλα να δημιουργηθούν νέα δίκτυα αλληλεπίδρασης που να φέρνουν σε επαφή υπαρκτές δυνάμεις της κοινωνίας, αναδεικνύοντας νέες ιδέες και νέες πολιτικές λύσεις στα σύγχρονα, σύνθετα και πολυεπίπεδα προβλήματα της εποχής μας;

Η απάντηση της δημοκρατικής παράταξης είναι σαφής και πολιτικά ειλικρινής: με την αναζωογόνηση της εσωκομματικής δημοκρατίας, το άνοιγμα στις υγιείς αυτές κοινωνικές δυνάμεις και την ανανέωση σε κάθε επίπεδο της κομματικής λειτουργίας.

Ανανέωση θεσμών, ανανέωση προσώπων, ανανέωση πολιτικού λόγου και προτάσεων διακυβέρνησης.

Θέλουμε να βαδίζουμε μαζί με την κοινωνία, τις ανάγκες της, τις προσδοκίες και τα όνειρά της. Αυτό, δηλαδή, που διαχρονικά έκανε το ΠΑΣΟΚ, αλλάζοντας τη μοίρα αυτού του τόπου.

Αυτό είναι το νόημα και η ουσία της αυτοοργάνωσης που επιχειρούμε.

‘’Ξαναγυρίζουμε’’ στη βάση μας, ζητάμε και δίνουμε δύναμη στους δημοκρατικούς πολίτες, υλοποιώντας την εντολή τους: Να καταστήσουμε το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Πολίτες που αγωνιούν και ασφυκτιούν ανάμεσα σε μια νεοσυντηρητική κυβέρνηση που σκέπτεται, ενδιαφέρεται, νομοθετεί και  κυβερνά για το συμφέρον των λίγων και ισχυρών και μια αξιωματική αντιπολίτευση που παρακολουθεί αμήχανη, αδυνατώντας να διαχειριστεί-μετά από σχεδόν τρία χρόνια- την ήττα της και να συγκροτήσει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

‘’Ξαναγυρίζουμε’’ στη βάση μας και με την αυτοοργάνωση αναδεικνύουμε σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο την μεγάλη δυναμική της δημοκρατικής παράταξης, απ’ όπου και αν προέρχεται: από την επιχειρηματικότητα και την παραγωγή, τη νεολαία, την τοπική αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό κίνημα, την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, την τέχνη και τη δημιουργία, την τεχνολογία και την καινοτομία, την οικολογία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων.

Από κάθε συλλογικότητα και κάθε πολίτη που θέλει να συμμετάσχει, να προσφέρει, να συνδιαμορφώσει με ιδέες και προτάσεις, το σχέδιο και τις λύσεις που απαιτούνται.

Έτσι πιστεύουμε ότι μπορεί να οργανωθεί στην πράξη μια  δημοκρατική απάντηση -πρωταγωνιστική και πλειοψηφική- στη νεοσυντηρητική κυβέρνηση και τους συνεργάτες της, κάτι που αδυνατεί να κάνει η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.

Με ένα κίνημα βαθιά δημοκρατικό, ενωτικό, πολιτικά αυτόνομο που μπορεί με ρεαλισμό, ευθύνη και αξιοπιστία να απαντά στις προκλήσεις της εποχής μας, με γνώμονα την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, τα δημοκρατικά δικαιώματα, την εθνική αξιοπρέπεια.

Ένα κίνημα που μπορεί και ξέρει να χρησιμοποιεί δημιουργικά τα σύγχρονα μέσα και εργαλεία για τη διάδοση των ιδεών και των προτάσεων του.

Ένα κόμμα ευρωπαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό, σύγχρονο, προοδευτικό με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Μια φυσική συνέχεια της δημοκρατικής μας παράδοσης, μια προβολή της δημιουργικής Ελλάδας στο μέλλον.

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.