225 New Articles

Συμμετοχή της Προέδρου της Επ. Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρος Αυγερινοπούλου, στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη

Προτεραιότητα η βελτίωση των συστημάτων υγείας στην μετά Covidεποχή

Νέα Υόρκη, 22 Σεπτεμβρίου 2023

ΣτηΔιάσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης με κύρια θέματα την προώθηση των Παγκόσμιων Στόχων της Βιωσιμότητας και τη βελτίωση των συστημάτων υγείας στην μετά Covid εποχή(I.P.U. Parliamentaryeventat the SDG Summit)μετείχε η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων.Η εν λόγω Κοινοβουλευτική Διάσκεψη έλαβε χώρα στο πλαίσιο της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της Συνόδου Κορυφής για τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).

Εδώ και πολλά χρόνια, η IPU βρίσκεται στην πρωτοπορία του κοινοβουλευτικού ενδιαφέροντος για δύο καίρια θέματα: την καθολική υγειονομική κάλυψη (universalhealthcoverage) και την παγκόσμια ασφάλεια της υγείας (globalhealthsecurity), εστιάζοντας στην κοινοβουλευτική δράση για την ενδυνάμωση του τομέα της υγείας και την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Στη Διάσκεψη τονίστηκε η σημασία της υγείας ως ένας κρίσιμος παράγοντας για την ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ έγινε αποδεκτό ότι το μόνο αποτελεσματικό μέτρο σε πιθανή επόμενη πανδημία είναι η ύπαρξη ισχυρών συστημάτων υγείας και υποδομών σε όλα τα κράτη διεθνώς.

Παράλληλα, η Δρ. Αυγερινοπούλου παρακολούθησεκαι την ΣυνάντησηΥψηλού Επιπέδου για την καθολική κάλυψη υγείας του ΟΗΕ (UN High-LevelMeeting on Universal Health Coverage 2023), όπου επισημάνθηκε ο κρίσιμος ρόλος που διαδραματίζει η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη στην πραγματοποίηση της καθολικής υγειονομικής κάλυψης.

Συντονισμός με τον Υφυπουργό Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους

Η κα Αυγερινοπούλου, μετά το πέρας των υψηλών αυτών διασκέψεων, επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, ενόψει και της επίσκεψής του στην Ηλεία, και του μετέφερε το παγκόσμιο μήνυμα για τη «θωράκιση» και βελτίωση των εθνικών συστημάτων υγείας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών πανδημιών. Η κα Αυγερινοπούλου βρίσκεται, άλλωστε, σε τακτική επικοινωνία με τον Υφυπουργό, κ. Θεμιστοκλέους, για την ενίσχυση των υποδομών υγείας, με μέριμνα και για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πύργου - Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες για προληπτικούς ελέγχους θεμάτων υγείας

 

Η σπουδαιότητα των προληπτικών ελέγχων υγείας αναδείχθηκε στη δράση με ανάλογες ομιλίες που διοργάνωσε το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πύργου με παράρτημα Ρομάσε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Γαστούνης. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της 17ης Σεπτεμβρίου, «Πανελλήνιας Ημέρας Επισκεπτών Υγείας», με στόχο την ευαισθητοποίηση των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Τα θέματα που παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν εκτενώς ήταν τα εξής:

α) «Η σπουδαιότητα του Προσυµπτωµατικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας» (ομιλήτρια Αρβανιτάκη Αθηνά Επισκέπτρια Υγείας Κέντρου Υγείας Πύργου).

β) «Ενισχύουμε τον Προσυµπτωµατικό έλεγχο για την πρόληψη του καρκίνου» (ομιλήτρια Κολλιοπούλου Ρεβέκα Επισκέπτρια Υγείας 1ης ΤΟΜΥ Πύργου).

γ) «Σακχαρώδης Διαβήτης & Καρδιαγγειακά Νοσήματα η σημαντικότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου» (ομιλήτρια Μαντή Θεοφάνη Επισκέπτρια Υγείας Κέντρου Υγείας Γαστούνης).

-Όπως έχει τονίσει ο αντιδήμαρχοςΥγείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Γιάννης Αργυρόπουλος, ανάλογες δράσεις κρίνονται απαραίτητες και με συχνή επανάληψη για τη διάδοση του μηνύματος της αναγκαιότητας του προσυμπτωματικού ελέγχου στην πρόληψη των χρόνιων ασθενειών.

 

 

Να υπάρξει συνολικός και ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός για την Ηλεία

Να υπάρξει συνολικός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ηλείας και την αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής κρίσης καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης με σχετική Ερώτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κ. Κατρίνης ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα καταθέσει επικαιροποιημένους χάρτες επικινδυνότητας και χάρτες κινδύνου πλημμύρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2007/60/ΕΚ, παρά την παρέλευση τη σχετικής προθεσμίας και την προειδοποιητική επιστολή (15-2-2023) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητά να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ώστε ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός στην Ηλεία να λάβει υπόψη του τους νέους χάρτες. 

Ο βουλευτής τονίζει ότι η Ηλεία είναι ευάλωτη σε πλημμυρικούς κινδύνους, λόγω των λεκάνων απορροής Πείρου-Βέργα-Πηνειού, Αλφειού και Πάμισου-Νέδοντα-Νεδας που στο παρελθόν έχουν δώσει πλημμύρες στον Πύργο (1979,1985, 2002, 2012), στην Αμαλιάδα (1986, 2009), στον Ηλειακό κάμπο (2005, 2009, 2010, 2012,2013, 2015 και 2021 σε Βαρθολομιό, Λεχαινά, Ανδραβίδα, Βουπρασία), σε περιοχές του Πηνειακού Λάδωνα, της Νέδας και του Αλφειού (κάμπος της Παπαδού, των Μακρισίων κλπ), ενώ το 2021 στην Αρχαία Ολυμπία πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος.

Ο κ. Κατρίνης ζητά επιπλέον από τους συναρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν ποια αντιπλημμυρικά έργα έχουν ολοκληρωθεί από το 2019 μέχρι σήμερα, ποια έχουν ενταχθεί σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, για πόσα έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση και με τι χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ποια έχουν απενταχθεί, καθώς και εάν προτίθενται να χρηματοδοτήσουν νέα έργα από το ΕΣΠΑ και το αναθεωρημένο Ταμείο Ανάκαμψης. 

 

ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ - Κυρίαρχο το θέμα των Πανεπιστημιακών σπουδών στην Ηλεία

 

-Πρωτοβουλίες για την προώθηση των Διεθνών προγραμμάτων στην Αρχαία Ολυμπία, με έμφαση στον αθλητισμό

 

 

Σε σειρά ενεργειών έχει προβεί ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ώστε να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για την λειτουργία προγραμμάτων Πανεπιστημιακών σπουδών στο νομό μας.

Στο πλαίσιο αυτό είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Βρούτση, με κυρίαρχο θέμα συζήτησης την δημιουργία Διεθνών Προγραμμάτων Προπτυχιακών Πανεπιστημιακών σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία, με πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε προαναγγείλει στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή ο πρώην Αν. Υπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Οικονόμου, στην κατεύθυνση που έχει εστιάσει και ο κ. Νικολακόπουλος, στο πλαίσιο της συνεργασίας του τόσο με το Πανεπιστήμιο Πατρών όσο και με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, ο πρόεδρος της οποίας κ. Ισίδωρος Κούβελος, είχε καταθέσει από το 2020 στο Υπουργείο Παιδείας τεκμηριωμένη πρόταση για δημιουργία Προπτυχιακού προγράμματος Ολυμπιακών Σπουδών και Sportsmanagement, στην Αρχαία Ολυμπία.

 

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες

Ο κ. Νικολακόπουλος ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Βρούτση για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και ζήτησε την παρέμβασή του προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Ειδική αναφορά έκανε στο συμβολισμό της Αρχαίας Ολυμπίας και στην αξία που θα προσδώσει η λειτουργία ανάλογων τμημάτων όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή και το νομό μας, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Άλλωστε, έχει προηγηθεί η πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών για τη δημιουργία αυτόνομης Ξενόγλωσσης Σχολής Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αρχαία Ολυμπία, η οποία θα περιλαμβάνει τμήματα Ολυμπιακής Παιδείας, Ελληνικού Πολιτισμού και Φιλοσοφίας της Αρχαίας Ελλάδας και παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας αντίστοιχων Μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

«Ο παγκόσμιος τόπος του Ολυμπισμού, που προάγει τα Ολυμπιακά ιδεώδη και το ευ αγωνίζεσθαι, καλείται να παίξει ενεργό ρόλο πλέον και στον τομέα της εκπαίδευσης. Πρόκειται για έναν μεγάλο οραματικό στόχο, όχι μόνο για την Αρχαία Ολυμπία και την Ηλεία αλλά για ολόκληρη τη χώρα μας. Μέσα από τα προγράμματα που σχεδιάζονται και στόχος μας είναι να υλοποιηθούν άμεσα, θα εκπαιδευτούν στελέχη που θα προάγουν και θα εφαρμόζουν τα Ολυμπιακά ιδεώδη και την Ολυμπιακή Παιδεία στην εκπαίδευση και τους αθλητικούς χώρους και μπορούν να διαμορφωθούν προγράμματα σπουδών σε διάφορους τομείς που αφορούν τον αθλητισμό, όπως είναι και το Sportsmanagement» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολακόπουλος, επισημαίνοντας ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες ώστε οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο να προβεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και την Ολυμπιακή Ακαδημία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νικολακόπουλος είχε συναντηθεί στην Αρχαία Ολυμπία με τον πρόεδρο της Δ.Ο.Α. κ. Ισίδωρο Κούβελο ζητώντας την συνδρομή του για την υλοποίηση των πιο πάνω προτάσεων.

Στην συνάντησή του με τον κ. Βρούτση έθεσε και το θέμα λειτουργίας του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών, καθώς έχει ήδη ψηφιστεί η σχετική διάταξη στη Βουλή και μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

 

Ευχαριστίες για την πρωτοβουλία

Ο Ηλείος κοινοβουλευτικός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κ. Βρούτση για την πρωτοβουλία του Υπουργείου να προχωρήσει στην βράβευση του Ηλείου παγκόσμιου πρωταθλητή στην Ελληνορωμαϊκή, ΑρίωναΚολιτσόπουλο, και τον Ομοσπονδιακό προπονητή πατέρα του Αλέξη και στην άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημά τους για τον εκσυγχρονισμό του προπονητηρίου στον Πύργο, στο οποίο ο Αρίωνας κάνει την προετοιμασία του, με την αγορά μίας νέας παλαίστρας Ολυμπιακών προδιαγραφών.

«Είναι σημαντικό να επιβραβεύουμε και να στηρίζουμε τους αθλητές μας που τιμούν τη γαλανόλευκη και με τις διακρίσεις τους μας κάνουν υπερήφανους» τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος.

 

 

Σύλληψη ημεδαπού για παραβάσεις στα κέντρα διασκέδασης, στα μπαρ και στα όμοια καταστήματα

Συνελήφθη, σήμερα τα ξημερώματα, σε περιοχή της Αμαλιάδας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ήλιδας, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι λειτουργούσε, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι είχε θέσει σε λειτουργία στερεοφωνικό συγκρότημα, συνδεδεμένο με ενισχυτή και ηχεία, αναπαράγοντας μουσική, παραβιάζοντας την άδεια παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικής.

Διονύσης Καλαματιανός: «Να σταματήσουμε την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων»

Το μένος της κυβέρνησης για τον κόσμο της εργασίας δεν έχει τελειωμό, συνεχίζοντας απτόητη το ξήλωμα δικαιωμάτων και κεκτημένων. Με αυτόν τον τρόπο γιγαντώνεται το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας που εδώ και 4 χρόνια έχει δομήσει με πλήθος αντεργατικών διατάξεων.

Είναι γνωστό πως στην προηγούμενη καταστροφική θητεία της, η κυβέρνηση της ΝΔ, μεταξύ άλλων:

  • κατάργησε το 8ωρο,
  • πρόβλεψε τις φθηνές ή απλήρωτες υπερωρίες,
  • υπονόμευσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις,
  • θεσμοθέτησε τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και τις μικρότερες αμοιβές και αποζημιώσεις απόλυσης,
  • κατάργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, ανοίγοντας τον δρόμο για ανεξέλεγκτες απολύσεις,
  • περιόρισε τη δράση εργατικών σωματείων, ενώ πρόβλεψε έως και απαγόρευση κήρυξης απεργιών,
  • διεύρυνε τον αριθμό των εργασιακών κλάδων που μπορούν να εργάζονται και την Κυριακή,
  • αποδιοργάνωσε το ΣΕΠΕ.

Τώρα, επιχειρεί -ξανά- να πλήξει τους εργαζόμενους. Με προσχηματική διαβούλευση, βιασύνη και προχειρότητα φέρνει νέο νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, προχωρώντας ακάθεκτη στην απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων. Ένα σχέδιο νόμου που σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Ε.Ε.Δ.Α.) υποβαθμίζει το παρεχόμενο επίπεδο προστασίας των εργαζομένων και θίγει τις θεμελιώδεις αρχές του εργατικού δικαίου στη χώρα μας.

Τι προβλέπει αυτό το νομοσχέδιο; Διατάξεις που αλλοιώνουν το εργατικό δίκαιο, στην κατεύθυνση του ιδεοληπτικού σχεδίου «Πισσαρίδη».

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προωθείται η έως και 13ωρη εργασία αντί της 8ωρης, με την παράλληλη απασχόληση σε έτερο εργοδότη. Γεγονός που θα επιβαρύνει την υγεία και την ασφάλεια του εργαζόμενου, καθώς δε διασφαλίζεται η τήρηση των διατάξεων που αφορούν τον χρόνο εργασίας και ανάπαυσής του, εξαιτίας της έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών.

Επίσης, προβλέπει τις κατά παραγγελία συμβάσεις, με τον εργαζόμενο να είναι διαθέσιμος όλο το 24ωρο για όλες τις ήμερες της εβδομάδας. Πρόκειται για ένα νέο καθεστώς επισφάλειας και ελαστικότητας, με εξευτελιστικούς όρους και μισθούς, που δεσμεύει τον εργαζόμενο μετατρέποντάς τον σε «αποθήκη» προσωπικού για τις επιχειρήσεις. Ο εργαζόμενος «λάστιχο» πάντοτε σε ετοιμότητα.

Παράλληλα, επιβάλλεται η 6ήμερη εργασία, ενώ καταργείται η αργία της Κυριακής για μεγάλους κλάδους της βιομηχανίας. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Περισσότερα κέρδη για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, περισσότερη κούραση και λιγότερος ελεύθερος χρόνος για τους εργαζόμενους. Και όλα αυτά ενώ έχουν αυξηθεί τα εργατικά ατυχήματα και ειδικότερα τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, λόγω και της εξουθένωσης των εργαζομένων.

Άλλα μελανά σημεία του νομοσχεδίου είναι η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, με συνέπεια  τον εκφοβισμό των εργαζομένων να ασκήσουν το δικαίωμα της απεργίας, ενώ γίνεται 6μηνη η περίοδος μαθητείας, δίχως, όμως, δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας μετά την ολοκλήρωσή της και χωρίς να δικαιούται ο εργαζόμενος αποζημίωση απόλυσης.

Απέναντι και σε αυτόν τον εργασιακό οδοστρωτήρα της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύει ότι είναι άμεση αναγκαιότητα η αύξηση των μισθών, η κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης, η προστασία από τις ομαδικές απολύσεις, το πραγματικό ξεπάγωμα των 3ετιών, η κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας και η ενίσχυση της συνδικαλιστικής δράσης. Όπως, επίσης, θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί με ουσιαστικά μέτρα η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια που συντρίβουν την αγοραστική δύναμη της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Μένουμε σταθεροί στην πεποίθησή μας ότι οι αξιοπρεπείς μισθοί και εργασιακές συνθήκες, ο σεβασμός του 8ωρου, η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και την κοινωνική συνοχή.

Δυστυχώς, η αποψίλωση των εργασιακών δικαιωμάτων κυριαρχεί, για μια κυβέρνηση που έχει βαλθεί να γκρεμίσει ότι έχει μείνει όρθιο για την προστασία των εργαζομένων και στη δεύτερη θητεία της. Και όλα αυτά όταν χώρες της Ευρώπης προσανατολίζονται στη θέσπιση του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών.  

Δεν αποδεχόμαστε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα που συνθλίβει τον εργαζόμενο, που διώχνει τη νέα γενιά μακριά από τον τόπο μας, προκειμένου να βρει ένα καλύτερο μέλλον και αξιοπρεπή εργασία. Μαζί με τον κόσμο της εργασίας αγωνιζόμαστε για να τον σταματήσουμε και να επαναφέρουμε την προστασία και την αξιοπρέπεια  στις εργασιακές σχέσεις.  

 

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.