236 New Articles

Μάκης Μπαλαούρας*: Κορινθιακή Σταφίδα: Αναδιάρθρωση καλλιεργειών ή αφανισμός της

Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα ήταν το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας, μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, ξεπερνώντας στη δεκαετία 1880 το 60% της συνολικής αξίας των εξαγωγών της. Η ζήτηση στην Ευρώπη ήταν μεγάλη και η Ελλάδα συμμετείχε στο διεθνή καταμερισμό μόνο με αυτό το προϊόν. Η σταφίδα στη Ηλείαπρωτοεμφανίστηκε μετά την απελευθέρωση (1827), στηπεριοχή της Αρχαίας Ήλιδας.Λόγω της μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης διαμορφώνεται μια νέα αστική τάξη, σε Πύργο, Λεχαινά, Καλαμάτα, Κόρινθο, Ξυλόκαστρο, Γαργαλιάνοι, Φιλιατρά, γνωστή ως «κοινωνία της σταφίδας».Η μεγάλη εξαγωγήέφερετη πρώτη γραμμή σιδηροδρόμου στην Ελλάδα, Πύργος – Κατάκολο (1883), με6 δρομολόγια ημερησίως.Ακολουθεί η γραμμή Πειραιάς-Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα (1887-1902), που συνέδεε όλες τις σημαντικότερες εμπορο-σταφιδοπαραγωγικές πόλεις. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα, που οφείλεται στη σταφίδα, είναι η διώρυγα της Κορίνθου (1893).

Μετά το εξαγωγικό μπουμ (φυλλοξήρα Γαλλίας-1878),άρχισεη σταφιδική κρίση (1890) Μεγάλο μέρος της παραγωγής έμενε αδιάθετο και οι τιμές έφτασαν στο ναδίρ.Αναπτύχθηκε ένα λαϊκό-αγροτικό κίνημα με σοβαρά των περιοχών Πάτρας καιΠύργου.Συλλαλητήρια με πρωταγωνιστές τους παραγωγούς των χωριών Κολίρι, Λαμπέτι με βίαια ξεσπάσματα, αλλά καιμε σύγχρονες μορφές διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης Το1903 στη Βαρβάσαινα οι διαμαρτυρίες εξελίχθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι τη «Σταφιδική Εξέγερση»(1935), σε όλη τη Δυτική Πελοπόννησο.Όλες αυτές οι συγκρούσεις είχαν, νεκρούς, τραυματίες, φυλακισμένους…

Αναγκαία η αναμπέλωση για την ύπαρξη της

Η ιστορική περιγραφή είναι για να δείξει ότι η μαύρη σταφίδα δεν έχει μόνο βαθιές ρίζες στην Ηλεία δεμένη με το κλίμα, το έδαφος και το μεράκι που εμφύσησαν οι προπάτορες τους.

Και σήμερα η σταφίδα είναι ένα άκρως εξαγώγιμο προϊόν, του οποίου η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς σε ολόκληρο τον κόσμο: Αγγλία-Ολλανδία-Γαλλία-Γερμανία-ΗΠΑ-Αυστραλία, καθώς, σύμφωνα με μελέτες,έχει καθιερωθεί, σε όλο τον κόσμο ως superfood και με αντικαρκινικές ιδιότητες!

Η παραγωγή όμως μειώνεται συνεχώς. Από 144.000 στρέμματα, πριν λίγα χρόνια,έφτασεστα 100.000, με έντονη καθοδική τάση, με συνέπεια να μη μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη διεθνή ζήτηση, που θα τη καλύψουν άλλα κράτη, όπως η Τουρκία.

Και για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, Λεφτά υπάρχουν!

Τα αμπέλια όμως σήμερα είναι γερασμένα, ξεραίνονται και κτυπημένα από ασθένειες. Επομένως, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, κινδυνεύει με εξαφάνιση, προειδοποιούν οι παραγωγοί, που αναγκάζονται να αντικαθιστούν τα κλήματα με άλλα προϊόντα, όπως ελιές.

Η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση–ανασύσταση,όπως ζητούν συνεταιρισμοί και παραγωγοί,με νέα κλήματα προσαρμοσμένα στις νέες περιβαλλοντικές και εδαφολογικές συνθήκες. Σημειώνω, ότι η τελευταία αναμπέλωση είχε γίνει στη δεκαετία του ΄90.

Οι,σε απόγνωση, παραγωγοί δε μπορούν να κατανοήσουν τους λόγους που δεν προχωρά η θέσπιση κινήτρων για τη διάσωση της σταφίδας και την αύξηση της παραγωγής προς όφελος της εθνικής οικονομίας,μέσω προγραμμάτων όπως αυτό των αμπέλων οινοποίησης.

Συγκεκριμένα, το «Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων», (ΠΑΑ 2014-2020), κάλυψε χιλιάδες στρέμματα, χορηγώντας ενίσχυση1.500 € ανά στρέμμα!

Δυστυχώς, το 2014 η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν είχε εντάξει τη σταφίδα στο τρέχον ΠΑΑ. Ο πρώην υπουργός ΑΑΤ Στ. Αραχωβίτης είχε δηλώσει ότι θα εντάξει τη σταφίδα, όπως και τα σύκα, στο νέο ΠΑΑ 2021-27.

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες μου, υπάρχει πολύ μεγάλο ποσό που δεν έχει απορροφηθεί από το μέτρο «Σχέδια Βελτίωσης».

Επομένως, ηκυβέρνηση της ΝΔ, επειδή είναιτο τελευταίο έτος του προγράμματος,μπορεί και οφείλει να μεταφέρει ένα ικανό κονδύλι στο «Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής της κορινθιακής σταφίδας».

*Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ   

 

Εβδομαδιαίο Δρομολόγιο Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Ηλείας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, πληροφορεί τους πολίτες ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, την ερχόμενη εβδομάδα (18-5-2020 έως 24-5-2020) θα βρίσκεται στις εξής περιοχές :

 

  • Την Δευτέρα 18-5-2020 και κατά τις ώρες 8:00 έως 14:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Λάλας – Μηλιές – Φολόη – Κούμανι – Ανδρώνι – Πανόπουλο – Καρυά Αγία Άννα – Πεύκη – Μουζάκι – Καράτουλα – Χειμαδιό – Αμπελώνας – Πύργος.
  • Την Τετάρτη 20-5-2020 και κατά τις ώρες 17:00 έως 24:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Κρεστένων, Ανδρίτσαινας και Ζαχάρως, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Κρέστενα – Πλουτοχώρι – Τρυπητή – Καλλιθέα – Σέκουλας – Ανδρίτσαινα – Κάτω Μυγδαλιές - Λιβαδάκι – Αμυγδαλιές  - Κεραμίδι – Μυρώνια – Βρεστό - Μίνθη – Μηλέα – Αρτέμιδα – Σμέρνα – Βρίνα – Κρέστενα.

Την Πέμπτη 21-5-2020 και κατά τις ώρες 14:00 έως 20:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ζαχάρω – Διασταύρωση Θολού – Λέπρεο – Φασκομηλιά – Νέα Φιγαλεία – Πετράλωνα – Λυνίσταινα –  Ναός Επικούρειου Απόλλωνα – Δραγώγι – Πέτρα - Νέα  Φιγαλεία – Ζαχάρω.

  • Την Παρασκευή 22-5-2020 και κατά τις ώρες 8:00-14:00 στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Λάλας – Μηλιές – Φολόη – Κούμανι – Ανδρώνι – Πανόπουλο – Καρυά Αγία Άννα – Πεύκη – Μουζάκι – Καράτουλα – Χειμαδιό – Αμπελώνας – Πύργος.
  • Το Σάββατο 23-5-2020 και κατά τις ώρες 17:00-24:00 στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ήλιδας, Ανδραβίδας, Κυλλήνης και Πηνειού, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Αμαλιάδα – Χάβαρι – Κεραμυδιά – Εφύρα – Λαγανά – Ροδιά – Σιμόπουλο – Αγραπιδοχώρι – Βάλμη – Βουλιαγμένη – Άγναντα – Κεραμυδιά – Μπόρσι – Όλγα – Ρουπάκι – Αγία Μαύρα – Αμαλιάδα.
  • Την Κυριακή 24-5-2020 και κατά τις ώρες 14:00 έως 20:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ζαχάρω – Διασταύρωση Θολού – Λέπρεο – Φασκομηλιά – Νέα Φιγαλεία – Πετράλωνα – Λυνίσταινα – Ανδρίτσαινα - Ναός Επικούρειου Απόλλωνα – Μάτεσι – Ροβιά - Θησόα - Νέα  Φιγαλεία – Ζαχάρω.

 

 

 

 

 

 

Αμαλιάδα - Σύλληψη για κλοπή

Συνελήφθη, χθες το πρωί, στην Αμαλιάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι στη Κουρούτα Ηλείας, αφαίρεσε ένα χορτοκοπτικό, μία μάσκα προστασίας προσώπου και μία ζώνη εργασίας, που ανήκουν στο Δήμο Ήλιδας και είχαν τοποθετήσει προσωρινά δημοτικοί υπάλληλοι σε πεζοδρόμιο.

Διονύσης Καλαματιανός: Σε κίνδυνο οι συντάξεις

Τις δυσμενείς εξελίξεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ, καθώς και τις πολιτικές της κυβέρνησης που προκαλούν

μεγάλες απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά Ταμεία, επισημαίνει ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός,

με ερώτηση του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την οποία συνυπέγραψαν 59 βουλευτές του

ΣΥΡΙΖΑ.

     Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καλαματιανός: « Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με δήλωση του, ανέφερε ότι

πέτυχε έναν «άθλο», εξασφαλίζοντας τις πληρωμές, με την αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων, νωρίτερα τον Ιούνιο.

     Μάλλον αναφέρεται στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, το οποίο ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, έχει κρίνει ως

αντισυνταγματική την περικοπή στις επικουρικές συντάξεις, το άθροισμα των οποίων, μαζί με τις κύριες, ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ.

      Επομένως, ο Υπουργός «πανηγυρίζει» για την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, ενώ έχουν μεσολαβήσει 8 μήνες (!) από τη

δημοσίευσή τους, ενώ και ο σχετικός νόμος (ν.4670/2020) έχει δημοσιευθεί εδώ και 3 μήνες.

       Παράλληλα, πρέπει να σημειώσουμε, ότι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) που

εντάχθηκε στον νέο e-ΕΦΚΑ, εκκρεμούν συντάξεις, με παλαιότερες αιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί ακόμα. Επομένως, το ότι θα

χορηγηθούν οι όποιες αυξήσεις εφεξής, δεν συνεπάγεται ότι θα υπάρξει και επίσπευση έκδοσης των αποφάσεων των επικουρικών, που

βρίσκονται σε αναμονή.

      Ο υπουργός, είχε δεσμευτεί στο παρελθόν, ότι επρόκειτο να καταβληθούν τον Ιούνιο, οι αναδρομικές αυξήσεις, που προβλέπονται

από το νόμο. Και ενώ το ΣτΕ προέβλεψε στην απόφασή του, την αναδρομική καταβολή των περικοπών σε κύριες και επικουρικές

συντάξεις από τις αρχές Οκτωβρίου, έχει ήδη μετατεθεί η καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων για το προσεχές Φθινόπωρο. Η

συγκεκριμένη αναβολή, προφανώς, οφείλεται σε πρόβλημα ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς είναι γνωστό, ότι τα έσοδα

του νέου φορέα έχουν ήδη καταρρεύσει, εξαιτίας  της αυξανόμενης ανεργίας και της προσεχούς επικράτησης των ευέλικτων μορφών

απασχόλησης.

       Εξάλλου, εκκρεμεί και η απόφαση του ΣτΕ με τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης, για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για το διάστημα από το 2013 έως το 2018, που αν δικαιωθούν το κόστος ανεβαίνει κοντά στα 4 δις.

         Όλα τα ανωτέρω δημιουργούν ένα ιδιαίτερο κλίμα αβεβαιότητας στους συνταξιούχους και στους εργαζόμενους, ενώ, ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα οι συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες έχουν εκτοξευθεί. Οι εκκρεμείς αιτήσεις  στις κύριες συντάξεις, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο και ξεπερνούν τις 198.000, σε αντίθεση με τα λεγόμενα του Υπουργού ότι από τον Ιούνιο και μετά, οι κύριες συντάξεις θα βγαίνουν σε μια μέρα.

              Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο e-ΕΦΚΑ οφείλει να καταβάλει το επόμενο διάστημα 450 εκατομμύρια ευρώ από τις αναδρομικές αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από 1.10.2019, ενώ ο φορέας, θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των 300 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει κάθε μήνα, λόγω της αύξησης της ανεργίας και της έκρηξης της μερικής απασχόλησης.

           Επιπλέον, οι εκκρεμείς συντάξεις που έχουν σωρευτεί το τελευταίο έτος, δημιουργούν πρόσθετη συνταξιοδοτική δαπάνη  αρκετών δις ευρώ, σε αντίθεση με τα έσοδα, από την τελευταία ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία, που μειώνονται συνεχώς, καθώς οι οφειλέτες δε μπορούν ν΄ ανταποκριθούν στις δόσεις.

         Οφείλει, λοιπόν, ο Υπουργός να μας ενημερώσει για τα έσοδα του e-ΕΦΚΑ, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, και αν ισχύουν οι πληροφορίες για αύξηση των εκκρεμών συντάξεων κατά 100% σε μόλις 10 μήνες, δηλαδή ότι ανέρχονται, πλέον, κοντά στις 200.000. Επιπρόσθετα, οφείλει να αιτιολογήσει τη μετάθεση της πληρωμής των αναδρομικών αυξήσεων που προβλέπει ο ν.4670/2020 για τον Οκτώβριο, και να μας ανακοινώσει πότε αναμένεται να πιστωθούν αυτές οι αυξήσεις.

        Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ενισχύσει ουσιαστικά με ρευστότητα τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους παραγωγούς, την οικονομία και την κοινωνία, ώστε να αποφευχθούν τα λουκέτα, η έκρηξη της ανεργίας, η μείωση των μισθών, η γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης και οι τεράστιες απώλειες εσόδων του e-ΕΦΚΑ» 

 

 

 

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος άγνωστου δράστη για παράβαση του νόμου περί προστασίας ζώων συντροφιάς

Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ήλιδας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος άγνωστου δράστη, ο οποίος πριν τρεις ημέρες παρείχε δηλητηριασμένη τροφή σε δεσποζόμενο σκύλο γυναίκας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο θάνατός του.

Απεβίωσε από κορωνοϊό, στη Νέα Υόρκη, στις 9 Μαΐου 2020, ο Πύργιος Διονύσης Κοτσώνης

Ο Διονύσης Κοτσώνης γεννήθηκε το 1930 στον Πύργο. Αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική - Bowdoin College BA, Columbia University PhD. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή καριέρα του στην πολιτεία της Νέας Υόρκης διδάσκοντας Οικονομικά στο Hobart and William Smith Colleges (1957-1961), συνέχισε μέχρι το τέλος της καριέρας του να διδάσκει στην Αμερική - Brooklyn College and Hunter College, αλλά και σε ελληνικά πανεπιστήμια όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά, το ALBA και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε ως ερευνητής οικονομολόγος στη Federal Reserve Bank of New York και επί προεδρίας Κένεντι διετέλεσε σύμβουλος της Επιτροπής Bernstein για το ισοζύγιο πληρωμών της Αμερικής στην Ουάσινγκτον. Στη συνέχεια μεταπήδησε στη Γουόλ Στριτ ως διεθνής τραπεζίτης και το 1968 επέστρεψε στην Ελλάδα, επικεφαλής της Τράπεζας Επενδύσεων του Ανδρεάδη, για να συνεχίσει ως οικονομικός διευθυντής στον Όμιλο Επιχειρήσεων "Σκαλιστήρης", και του Ομίλου "Τιτάν". Στα τέλη της δεκαετίας του '80 συμμετείχε στην ίδρυση της Ευρωεπενδυτικής Τράπεζας, η οποία μετονομάστηκε Eurobank, του Ομίλου Λάτση. Τερμάτισε την καριέρα του με κάτι πρωτόγνωρο γι' αυτόν - μάνατζερ στη Ναυτιλία.

 

Είναι συγγραφέας ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος βιβλίου, που αποτελεί παρακαταθήκη για τις παρούσες και τις μελλοντικές γενιές. Έχει εκδοθεί και στα ελληνικά και στα αγγλικά. Στην ελληνική του έκδοση έχει ως τίτλο "Το ταξίδι - Από τον Πύργο στη Fed και από τη Wall Street στην ίδρυση της Eurobank" και είναι από τις εκδόσεις "Καλέντη" (2013).

Η αναφορά, σε σχέση με το βιβλίο, που υπάρχει στην biblionet.gr έχει ως εξής: "Με σημείο εκκίνησης τον Πύργο της προπολεμικής Ελλάδας και τελικό σταθμό τη Ναυτιλία, ο Διονύσης Κοτσώνης διαγράφει μία διαδρομή ζωής μεστής από εμπειρίες, που του χάρισε την καταξίωση μιας επίζηλης επαγγελματικής πορείας.

Τα ξέγνοιαστα καλοκαίρια των παιδικών του χρόνων στο κτήμα του Πύργου, το Κολέγιο Αθηνών, η Νέα Υόρκη των σπουδών αλλά και αφετηρία της σταδιοδρομίας του ως καθηγητή και ερευνητή οικονομολόγου στην Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής, η μετάβαση στην Ουάσινγκτον ως ειδικού εμπειρογνώμονα σε οικονομική επιτροπή επί προεδρίας Κένεντι, η ανελέητη Γουόλ Στριτ, η επιστροφή στην Ελλάδα ως επικεφαλής της Τράπεζας Επενδύσεων του Ανδρεάδη και στη συνέχεια η ίδρυση της Ευρωεπενδυτικής Τράπεζας, νυν Eurobank, αποτελούν σταθμούς μιας προσωπικής, άκρως ενδιαφέρουσας κατάθεσης οκτώ δεκαετιών αλλά και μιας γλαφυρής καταγραφής του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού πλαισίου που τις συνοδεύουν.

Δραματικά στιγμιότυπα της ελληνικής ιστορίας, Κατοχή, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος, χούντα και μεταπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της αμερικανικής, Μακαρθισμός, Κόλπος των Χοίρων, Βιετνάμ, περνούν σαν κρόουλ σε μια ταινία έντονα αυτοβιογραφική.

Με συνοδοιπόρους το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό, ο Διονύσης Κοτσώνης ταξιδεύει τους αναγνώστες σε μια ολόκληρη εποχή που έγραψε Ιστορία. Τα προσωπικά "αρχεία" της ζωής του διαθέτουν "μέγεθος μνήμης", η πρόθεσή του έχει ειλικρίνεια και η διάθεσή του αποπνέει αισιοδοξία για το μέλλον".  

 

Προέλευση φωτογραφίας: https://kalendis.gr/author-book/dionushs-kotswnhs/

Πηγή κειμένου: http://www.biblionet.gr

Ανοίγει ο δρόμος για το Φυσικό Αέριο στη πόλη του Πύργου

O Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος   συνυπέγραψε το σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  και της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε (ΔΕΔΑ Α.Ε) σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Πύργου θα αναλάβει να συνδράμει την ολοκλήρωση της χωροθέτησης εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και τροφοδοσίας των δικτύων .

Με την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας με την ΔΕΔΕ.Α.Ε  ξεκινούν οι διαδικασίες προκειμένου οι δημότες οι επιχειρήσεις και οι φορείς του Δήμου να αποκτήσουν επιτέλους πρόσβαση σε φθηνό καύσιμο.

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.