206 New Articles

Χαιρετισμός Δημάρχου Ήλιδας στην τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ήλιδα και ομιλία εκπροσώπου της οργανωτικής επιτροπής του "Τόκυο 2020"

Από την άλλοτε λαμπρή και ένδοξη πόλη της Ήλιδας, με τα 4000 χρόνια ιστορίας, αντικρίζουμε σήμεραπολύ λίγη από την αίγλη των κτιρίων και των μνημείων της. Αυτό που μένεικαι θα μένει όμως ζωντανό,  είναι  οι ιδέες και οι αξίες που αυτή η πόλη γέννησε και διέσπειρε. Ιδέες που στάθηκαν όρθιες μέσα στους αιώνες, πέρασαν τα σύνορα  και έγιναν κτήμα όλης της ανθρωπότητας.

Είμαστε στην πατρίδα του Αέθλιου, που έδωσε τα’ όνομά του στον Άθλο και τον Αθλητισμό. Του Ίφιτου, που καθιέρωσε την Ολυμπιακή Εκεχειρία και το ΣτεφανίτηΑγώνα. Του Κόροιβου, του πρώτου Ολυμπιονίκη.

Η Ήλιδα στέλνει και σήμερα, μ’ αυτή τη φλόγα το ίδιο μήνυμα:

Να μην απογυμνωθούν ποτέ οι αγώνες από τα ιδεώδη που γεννήθηκαν σ’ αυτή τη γη:

Την ανιδιοτέλεια,

την προσήλωση στους θεσμούς και τους κανόνες,

το σεβασμό του αντιπάλου,

την καταδίκη των διακρίσεων.

Στέλνει το μήνυμα

για την ανάγκη  της παγκόσμιας ειρήνης.

Το μήνυμα της συναδέλφωσης και της αλληλεγγύης των λαών.

Το μήνυμα για τις κοινές προσπάθειες  της ανθρωπότητας

που δεν κάμπτεται από τις δυσκολίες,

που αγωνίζεται,

που ακόμα και μέσα στο δράμα και την κρίση

βρίσκει τις δυνάμεις,

τα αποθέματα και την ψυχή

να διεξάγει αγώνες νικηφόρους.

HIROMI KAWAMURA, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ά ΤΗΣ TOCOG

 

ΟΜΙΛΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ (TOCOG) "ΤΟΚΥΟ 2020" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

 

Αγαπητοί φίλοι στην Αρχαία Ήλιδα και σε ολόκληρη την Ελλάδα, χορηγικοί και βοηθητικοί εταίροι της σκυταλοδρομίας της Ολυμπιακής Δάδας «Τόκυο 2020», κυρίες και κύριοι. Είναι, πραγματικά, μεγάλη χαρά, προνόμιο και τιμή να μοιράζομαι αυτή την ιστορική στιγμή μαζί με όλους εσάς.

 

  Αυτή η ιερή φλόγα, που άναψε στις 12 Μαρτίου 2020, και θα συνεχίσει το μεγάλο της ταξίδι σε όλο το έθνος, είναι τώρα στην πόλη σας.

Η Ολυμπιακή Φλόγα υπενθυμίζει στους ανθρώπους πόσο πολύτιμη είναι η ειρήνη, και τους φέρνει την ελπίδα στο αύριο και την πίστη στο μέλλον.

 

Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, η Ιαπωνία έχει πληγεί από αρκετούς σεισμούς, τσουνάμι, κι άλλες φυσικές καταστροφές και αρρώστιες. Ράγισε πολλές φορές η καρδιά μας και νιώσαμε συντετριμμένοι βλέποντας τόσους πολλούς ανθρώπους να χάνουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους και τα σπίτια τους.

 

Παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι είναι δυνατοί. Κι εμείς, σαν λαός, προχωράμε μπροστά, με την ελπίδα στην καρδιά μας, και με τη βοήθεια των φίλων μας από όλο τον κόσμο, έχουμε ξεπεράσει αμέτρητες δυσκολίες. 

 

Η Ολυμπιακή Φλόγα συμβολίζει το σταθερό αυτό βήμα προς το μέλλον με οδηγό την ελπίδα. Γι’ αυτό λοιπόν, το σύνθημα-θεμέλιο της σκυταλοδρομίας της Ολυμπιακής Δάδας «Τόκυο 2020», είναι: «Η Ελπίδα Φωτίζει Τον Δρόμο Μας».

 

Μέσα από αυτή τη σκυταλοδρομία, το «Τόκυο 2020» θα κατορθώσει να γίνει μια Βιώσιμη κοινωνία˙ γι’ αυτό το λόγο, η Ολυμπιακή Δάδα έχει φτιαχτεί, εν μέρει, από ανακυκλώσιμο αλουμίνιο, υλικό που χρησιμοποιήθηκε αρχικά στην κατασκευή προσωρινών κατοικιών,  μετά τον μεγάλο σεισμό, και οι αθλητικές φόρμες φτιάχνονται από ανακυκλώσιμα πλαστικά μπουκάλια.

 

Είμαι τόσο εντυπωσιασμένη από την ιστορία κάθε Έλληνα λαμπαδηδρόμου, σήμερα.

 

Η σκυταλοδρομία της Ολυμπιακής Δάδας ξετυλίγει μπροστά μας πολύ όμορφες σκηνές και ιστορίες, δημιουργεί πολλά όνειρα και προσδοκίες, και φέρνει την ελπίδα για το αύριο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες «κουβαλούν» τον σεβασμό, τη φιλία και την τελειότητα.

 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

 

Διονύσης Καλαματιανός: Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Μανώλη Αγιομυργιαννάκη

Αποχαιρετούμε με έντονη συγκίνηση και θλίψη τον Μανώλη Αγιομυργιαννάκη. Έναν άνθρωπο ακέραιο με ήθος, ένα γνήσιο αγωνιστή. Ο Μανώλης αγωνιζόταν καθημερινά για την Ηλεία, την κοινωνία, την εκπαίδευση, τους μαθητές του, για το κοινό καλό. Με το ίδιο σθένος πάλεψε και τώρα. Σε δύσκολες και ειδικές συνθήκες, μαζί με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που συνεχίζει να μάχεται στην πρώτη γραμμή καθημερινά.

Τον Μανώλη, θα τον θυμόμαστε πάντα ως ένα δραστήριο και νηφάλιο άνθρωπο, με αξιοπρεπή και ανιδιοτελή τρόπο ζωής. Δυστυχώς, υπήρξε θύμα μιας πρωτόγνωρης πανδημίας, την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε όλοι, προτάσσοντας την ατομική συνείδηση και την κοινωνική ευθύνη, όπως δίδαξε ο Μανώλης, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και τον έλεγχο διασποράς του κορονοϊού.

Αυτή τη στιγμή η σκέψη όλων μας είναι στην οικογένεια του Μανώλη, εκφράζοντας τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας.

 

 

Συλλυπητήριο μήνυμα Α. Νικολακόπουλου

Η σκληρή ‘μάχη’ που έδωσε ο συμπολίτης και αγαπητός σε όλους μας Μανώλης δυστυχώς χάθηκε τα ξημερώματα. Οι στιγμές είναι δύσκολες για όλους, καθώς έφυγε από κοντά μας ένας άνθρωπος που ξεχώρισε τόσο για το χαρακτήρα όσο και για την διαδρομή του, σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και να ευχηθώ κουράγιο και δύναμη.

 

Μιχάλης Κατρίνης: Αναμένουμε ενίσχυση του ΕΣΥ και μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων.

Στην ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικό σχέδιο δράσης για τη δημόσια υγεία, καθώς και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων σε περιοχές που πλήττονται οικονομικά από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, όπως η Ηλεία, για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής επισήμανε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη κατάσταση, που δεν θέλει πανικό και τόνισε ότι πρέπει να εξάρουμε τον ρόλο, την αποτελεσματικότητα και την αυταπάρνηση των λειτουργών του δημοσίου συστήματος υγείας που σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες πραγματικά αποτελούν το καταφύγιο όλων όσοι προστρέχουν για να λάβουν τις υπηρεσίες, να ενημερωθούν ή να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις.

Ο Μιχάλης Κατρίνης συνέστησε στους πολίτες να ακολουθήσουν τις συστάσεις των ειδικών με ατομική ευθύνη και υπογράμμισε ότι η συμμόρφωση στις οδηγίες αφορά όλους χωρίς εξαιρέσεις, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι η Ιερά Σύνοδος με αίσθημα ευθύνης, όπως και στο παρελθόν, θα αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα πάρει αποφάσεις που θα λειτουργήσουν προληπτικά και αποτρεπτικά, όσον αφορά τους χώρους λατρείας και τα μέτρα προστασίας των πιστών.

Στη συνέχεια τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει πλέον σωστή διαχείριση των περιστατικών, κάτι που δεν συνέβη αρχικά στην περίπτωση των νοσοκομείων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με ευθύνη, όχι των εργαζομένων, αλλά των διοικήσεων και του ΕΟΔΥ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πρέπει να εμπλακούν και οι ιδιωτικές μονάδες υγείας, όσον αφορά τη διαδικασία ελέγχου, αν έχουμε έξαρση την οποία προφανώς δεν μπορεί να απορροφήσει το δημόσιο σύστημα, σημειώνοντας ότι μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν εξωτερικοί ειδικοί χώροι διαλογής στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας.

Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, ανέφερε ότι απαιτείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με τη χορήγηση στοχευμένων δανείων με ευνοϊκούς όρους στις τράπεζες των κρατών-μελών για να μπορέσουν να τα κατευθύνουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέτρα μείωσης επιτοκίων, όπως έκανε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, φορολογικές ελαφρύνσεις και απευθείας βοήθεια, ακόμη και αύξηση δημοσίων δαπανών. Όλα αυτά, βεβαίως, με στόχο ώστε η προσωρινή κρίση να μην πλήξει με μόνιμο τρόπο ανθρώπους και επιχειρήσεις, μέσω απώλειας θέσεων εργασίας και πιθανών χρεοκοπιών. Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη ότι είναι επιτακτικό για την ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους ευρωπαίους εταίρους μια δημοσιονομική επέκταση με επιπλέον δαπάνες για τη δημόσια υγεία, για τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους που πλήττονται αυτή τη στιγμή από την κρίση του κορωνοϊού.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τα χαρακτήρισε αναγκαία, αλλά ανεπαρκή και εκτίμησε ότι αφορούν μια ελάχιστη κατηγορία περιπτώσεων επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εργαζομένων που ήδη πλήττονται σε κάποιες περιοχές- δυστυχώς, μία απ’ αυτές περιοχές είναι και ο Νομός Ηλείας- από την κρίση λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η δέσμη μέρων που αναμένουμε για το επόμενο διάστημα δεν πρέπει να μιλάει για αναστολή, αλλά για απαλλαγή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, μερική μισθολογική κάλυψη των εργαζομένων (εφόσον υπάρχει δημοσιονομική επέκταση), εάν οι επιχειρήσεις τους προσωρινά κλείσουν. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να προβλεφθούν ρυθμίσεις για τους γονείς των παιδιών που πηγαίνουν στα σχολεία και λόγω των μέτρων αναγκάζονται οι ίδιοι να λείπουν από την εργασία τους.

Ο βουλευτής καταλήγοντας επισήμανε ότι χρειάζεται ένα συνολικό πακέτο μέτρων που θα αποτρέψει οικονομικές επιπτώσεις, πιθανόν ολέθριες, για την οικονομία, ενώ ειδικότερα για τις επιπτώσεις στον τουρισμό, εκτίμησε ότι μια μείωση της τάξης του 10% σε σχέση με τα 18 δις ευρώ έσοδα της περυσινής χρονιάς θα ισοδυναμεί με 1% μείωση του ΑΕΠ, τη στιγμή, ωστόσο, που η McKinsey κάνει χειρότερες προβλέψεις και μιλά για κάμψη 40% του τουριστικού προϊόντος.

 

Συλλυπητήρια δήλωση του βουλευτή Ηλείας Νέας Δημοκρατίας Κ. Τζαβάρα

Ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας εκφράζει τη βαθιά του λύπη για τον άδικο χαμό του Μανώλη Αγιομυργιαννάκη, τονίζοντας ότι ο θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια για την Ηλείας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκπαίδευση. Επεσήμανε ότι ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης ήρθε από την Κρήτη στην Ηλεία, όπου δημιούργησε μια ζηλευτή οικογένεια, δέθηκε με τους Ηλείους, συμμετείχε στα κοινά με επιτυχία και αγωνίστηκε μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβάλλοντας με τις δυνάμεις του στην επίλυση των ζωτικών προβλημάτων του τόπου μας.

Σε κρίσιμες ώρες δεν δίστασε να πάρει δύσκολες αποφάσεις αψηφώντας το πολιτικό κόστος όπως χαρακτηριστικά συνέβη στην περίπτωση κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου.

Υπήρξε με τη ζωή του ένα ξεχωριστό παράδειγμα αξιοπρέπειας, εντιμότητας και αγωνιστικότητας.

Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥ- ΟΛΥΜΠΙΑΣ - ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ο  Ιατρικός Σύλλογος  Πύργου-Ολυμπίας  ενημερώνει τους κατοίκους της περιοχής μας  ότι    πλέον   οποιοσδήποτε ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, πυρετός, και τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, δύσπνοια) που διαμένει ή επισκέφθηκε  την  Π. Ε. Ηλείας  όπως και τις Π.Ε. Αχαϊας και  Ζακύνθου,  θεωρείται επισήμως και αυτός  ύποπτο κρούσμα  με βάση το νέο ορισμό κρούσματος  του Ε.Ο.Δ.Υ.  Συνεπώς θα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό. Επομένως αρκεί πλέον μόνο  η παρουσία των ανωτέρω συμπτωμάτων χωρίς να είναι απαραίτητο το ιστορικό επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή επίσκεψης σε χώρα με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων για να χαρακτηρισθεί ένας κάτοικος της περιοχής μας ύποπτο κρούσμα. Προς αποφυγή πανικού οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι κάθε τέτοιος ασθενής δεν είναι υποχρεωτικό να φέρει το νέο κορωνοϊό καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να πάσχει απλώς  από την εποχική γρίπη ή ακόμη και από κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο η λοίμωξη από κορωνοϊό αποτελεί πλέον μια πιθανότητα και θα πρέπει να διενεργείται ο σχετικός έλεγχος.

 

               Επαναλαμβάνουμε επίσης ότι ασθενείς με τα παραπάνω συμπτώματα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σπεύδουν αυτοβούλως στα ιδιωτικά ιατρεία ή στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια , τα οποία άλλωστε δεν διαθέτουν την υποδομή διαχείρισης τέτοιων περιστατικών, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου, αλλά πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον θεράποντα ιατρό τους (Παθολόγο, Γενικό  Ιατρό, Πνευμονολόγο,  Παιδίατρο) ο οποίος στην συνέχεια  σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ θα τους κατευθύνει στην κατάλληλη δημόσια δομή (Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου ή  Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό  Νοσοκομείο Πατρών).  Ωστόσο ούτε τις ανωτέρω δημόσιες δομές πρέπει να επισκέπτονται  με δική τους πρωτοβουλία. Σε περίπτωση κατά την οποία ο ασθενής δεν έχει θεράποντα ιατρό (π.χ. νέοι σε ηλικία ασθενείς χωρίς χρόνια νοσήματα ) ας επικοινωνήσει ο ίδιος απευθείας με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135

 

            Ακόμη υπενθυμίζουμε ότι κάθε συμπολίτης μας, έστω χωρίς συμπτώματα αλλά με ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου οφείλει να παραμείνει στο σπίτι του και να αποφύγει τις κοινωνικές επαφές για 15 τουλάχιστον ημέρες , να θερμομετρείται  τουλάχιστον ανά 12 ώρες και εφόσον εμφανίσει  συμπτώματα να  επικοινωνήσει με τον ιατρό του. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στενή επαφή σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σημαίνει επαφή με σωματικές εκκρίσεις κρούσματος (πχ σάλιο), άμεση σωματική επαφή (πχ χειραψία και πολύ περισσότερο ασπασμός) με κρούσμα, παραμονή στον ίδιο κλειστό χώρο με κρούσμα για τουλάχιστον 15 λεπτά και σε απόσταση κάτω από δυο μέτρα, ή  παραμονή σε ανοιχτό χώρο πρόσωπο με πρόσωπο επίσης  για τουλάχιστον 15 λεπτά και σε απόσταση κάτω από δυο μέτρα. Ακόμη στενή επαφή θεωρείται  η συγκατοίκηση με κρούσμα και υπό προϋποθέσεις,  το κοινό ταξίδι στο ίδιο μεταφορικό μέσο.

            Τέλος, σε συμφωνία και με τις οδηγίες του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου  προτρέπουμε για μια ακόμη φορά τους συμπολίτες μας να αποφεύγουν κατά το δυνατό  τις συναθροίσεις, ιδίως σε κλειστούς χώρους.

 

                                             Για το  Διοικητικό  Συμβούλιο

 

         Ο Πρόεδρος                                                                 Ο  Γεν.  Γραμματέας

Νίκος   Κατσαρός                                                               Χρήστος   Γιαννικούλης 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.