316 New Articles

Κοινή επιστολή Β. Γιαννόπουλου, Π. Αντωνακόπουλου και Γ. Γεωργιόπουλου, για την Σιδηροδρομική Γραμμή "Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία"

      ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

     ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
     ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
     ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αρχαία Ολυμπία 05/06/2020                          

 

 

 

ΠΡΟΣ: Τον Αξιότιμο Υπουργό Υποδομών και    Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή

ΚΟΙΝ: -Υφυπουργό Μεταφορών κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη

-Γ.Γ. Υπουργείου Μεταφορών κ. Νικόλαο Σταθόπουλο

- Διοικητικό Συμβούλιο ΟΣΕ

-Πρόεδρο ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Κωνσταντίνο    Κεσεντέ

-Πρόεδρο ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Caposciutti Marco

 

 

 

 

 

 

Κύριε Υπουργέ

Με τη λήξη των περιοριστικών μέτρων και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επαναφέρει σταδιακά τα τακτικά δρομολόγια σε όλες τις σιδηροδρομικές γραμμές του εν ενεργεία δικτύου του ΟΣΕ, πλην εξαιρέσεων, μεταξύ των οποίων δυστυχώς και τη γραμμή Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας. Να σημειωθεί πως στις άλλες δύο τουριστικές διαδρομές της χώρας (Οδοντωτός Διακοφτού – Καλαβρύτων και Τραινάκι Πηλίου) τα δρομολόγια επανήλθαν από 1ης Ιουνίου.

Βεβαίως στην περίπτωση της γραμμής Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, εκτός από τα έκτακτα – ενισχυτικά δρομολόγια για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας, λειτουργούσαν μέχρι τη διακοπή και τέσσερα (4) τακτικά ζεύγη δρομολογίων, δύο (2) μεταξύ Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας και δύο (2) μεταξύ Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, για την εξυπηρέτηση της τοπικής κίνησης (δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, φροντιστήρια, εργασία, αγορά κλπ).

Επισημαίνουμε πως τα τακτικά δρομολόγια συμπεριλαμβάνονται στις επιδοτούμενες «Υπηρεσίες Γενικότερου Οικονομικού Συμφέροντος» για τις οποίες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιδοτείται ετησίως με το ποσό των πενήντα (50) εκατομμυρίων ευρώ και επέχουν χαρακτήρα «καθολικής υπηρεσίας» με βάση σχετικές οδηγίες της Ε.Ε.

Τα παραπάνω, καθώς και δημοσιογραφικές πληροφορίες το τελευταίο διάστημα, ότι η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν προτίθεται να επαναλειτουργήσει τη γραμμή, έχουν εμβάλει σε ιδιαίτερη ανησυχία τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής και ευρύτερα της Ηλείας, καθώς έρχονται να προστεθούν στη μεγάλη καθυστέρηση δημοπράτησης από τον ΟΣΕ της αναβάθμισης της γραμμής (επιδομή, ΑΣΙΔ, Σταθμός Πύργου), η χρηματοδότηση της οποίας είναι εξασφαλισμένη (ενταγμένο έργο) από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στην πλήρη αδιαφορία της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία, «κρυπτόμενη» επί δύο έτη, αρνείται  να εκπληρώσει την ελάχιστη υποχρέωσή της (βεβαίωση 30.000 ευρώ ετησίως για τη συντήρηση του εξοπλισμού του τρένου!!!) που απαιτείται για τη συμπλήρωση και υποβολή του φακέλου για το «Smart Train» που επίσης θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια.

 

Κύριε Υπουργέ

Η ιστορική σιδηροδρομική γραμμή Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας είναι η παλαιότερη γραμμή της χώρας, μετά τη γραμμή Αθηνών – Πειραιώς, με 140 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στην τοπική κοινωνία και οικονομία και γενικότερα στη ζωή και την εικόνα της χώρας.

Η επαναλειτουργία της αλλά και η αναβάθμισή της αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της ζωής του τόπου μας. Η δε σύνδεσή της με την Πάτρα μέσω μιας επαναλειτουργούσας και αναβαθμισμένης γραμμής Πάτρα– Πύργος – Αρχαία Ολυμπία κρίνεται αναγκαία και επιτακτική καθώς ο νομός μας, όπως γνωρίζετε, στερείται και ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου.

 

Εκφράζοντας τα αισθήματα και την αγανάκτηση των κατοίκων όλης της Ηλείας σε τυχόν επιβεβαίωση των δυσμενών πληροφοριών προσβλέπουμε στις δικές σας ενέργειες.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Ο ΑΝΤΙΠΕΡ/ΧΗΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ          Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΡΓΟΥ           Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ

          Βασίλειος Γιαννόπουλος          Παναγιώτης Αντωνακόπουλος           Γιώργος Γεωργιόπουλος

 

Πηγή φωτογραφίας: https://www.patrisnews.com/i-istoria-tis-sidirodromikis-grammis-pyrgou-katakolou/

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ΣΕ ΨΕΥΔΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ – ΠΥΡΓΟΥ - ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα που κατηγορεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.για τη διακοπή λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Αρχαίας Ολυμπίας-Πύργου- Κατακόλου, η Εταιρεία:

 • διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες του συγκεκριμένου δημοσιεύματος, που αναφέρουν πως η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή Αρχαίας Ολυμπίας-Πύργου- Κατακόλου
 • ενημερώνει πως όλα τα δρομολόγια της σιδηροδρομικής γραμμής Αρχαίας Ολυμπίας-Πύργου- Κατακόλου πρόκειται να επανέλθουν σταδιακά και να επαναλειτουργούν κανονικά, διατηρώντας ακριβώς την προηγούμενη κατάσταση πριν τις αλλαγές που προέκυψαν λόγω της πανδημίας  του κορονοϊού.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε ευχαριστεί το επιβατικό κοινό του Νομού Ηλείας για την εμπιστοσύνη που έχει δείξει στις μετακινήσεις με το τραίνο όλα αυτά τα χρόνια και προσβλέπει σε σύντομη επαναφορά όλων των δρομολογίων της και στη συνέχεια της επιτυχημένης πορείας του μέσου.

Πύργος - Σύλληψη για μέθη

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στην Εθνική Οδό Τριπόλεως -  Πύργου, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε τροχονομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε αυτοκίνητο, υπό την επήρεια μέθης.

Κρέστενα - Σύλληψη με απόφαση

Συνελήφθη, χθες το πρωί, στα Κρέστενα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κρεστένων, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης επτά μηνών για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας δημοσίων κτημάτων  και δασών.

Δήμος Ήλιδας: «Η Λαϊκή Αγορά Αμαλιάδας θα λειτουργήσει κανονικά το Σάββατο 6 Ιουνίου με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα»

Ο Δήμος Ήλιδας ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό πως, η Λαϊκή Αγορά Αμαλιάδας θα λειτουργήσει κανονικά το Σάββατο 6 Ιουνίου 2020 με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, που έχουν οριστεί από τα αρμόδια Υπουργεία .Έτσι θα πρέπει  να εφαρμόσουν τα εξής μέτρα:

 1. Οι πωλητές θα πρέπει να τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ των πάγκων και ο ενδιάμεσος χώρος να είναι κενός και ελεύθερος από αντικείμενα.
 2. όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί) υποχρεούνται να φορούν κατά τις συναλλαγές και καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο, υγειονομική μάσκα και γάντια μιας χρήσης,
 3. κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου, δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό, προκειμένου να απολυμαίνονται τα μεταλλικά νομίσματα,
 4. οι καταναλωτές να μην συνωστίζονται στους πάγκους και τους διαδρόμους της Λαϊκής Αγοράς και να διατηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ τους.

Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις των πολιτών, ο Δήμος Ήλιδας επισημαίνει πως όλοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εφαρμόζουν όλες τις οδηγίες που αφορούν τις αποστάσεις, την συχνή απολύμανση των χεριών, τη χρήση μάσκας και κυρίως να αποφεύγονται οι συνωστισμοί.

Πύργος - Σχηματισμός δικογραφίας για κλοπή

Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού άνδρα, ο οποίος  χρησιμοποιώντας τραπεζική κάρτα την οποία είχε χάσει πολίτης, πραγματοποίησε συνολικά έξι συναλλαγές σε καταστήματα του Πύργου, συνολικής αξίας (127,40) ευρώ.

Εβδομαδιαίο Δρομολόγιο Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Ηλείας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, πληροφορεί τους πολίτες ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, την ερχόμενη εβδομάδα (8-6-2020 έως 14-6-2020) θα βρίσκεται στις εξής περιοχές :

 

 • Την Τρίτη 9-6-2020 και κατά τις ώρες 14:00 έως 20:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Λάλας – Μηλιές – Φολόη – Κούμανι – Ανδρώνι – Πανόπουλο – Καρυά Αγία Άννα – Πεύκη – Μουζάκι – Καράτουλα – Χειμαδιό – Αμπελώνας – Πύργος.
 • Την Τετάρτη 10-6-2020 και κατά τις ώρες 8:00-14:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Κρεστένων, Ανδρίτσαινας και Ζαχάρως, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Κρέστενα – Πλουτοχώρι – Τρυπητή – Καλλιθέα – Σέκουλας – Ανδρίτσαινα – Κάτω Μυγδαλιές - Λιβαδάκι – Αμυγδαλιές  - Κεραμίδι – Μυρώνια – Βρεστό - Μίνθη – Μηλέα – Αρτέμιδα – Σμέρνα – Βρίνα – Κρέστενα.
 • Την Παρασκευή 12-6-2020 και κατά τις ώρες 17:00 έως 24:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ζαχάρω – Διασταύρωση Θολού – Λέπρεο – Φασκομηλιά – Νέα Φιγαλεία – Πετράλωνα – Λυνίσταινα –  Ναός Επικούρειου Απόλλωνα –  Δραγώγι - Πέτρα - Νέα  Φιγαλεία – Ζαχάρω.
 • Το Σάββατο 13-6-2020 και κατά τις ώρες 17:00 έως 24:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Λάλας – Μηλιές – Φολόη – Κούμανι – Ανδρώνι – Πανόπουλο – Καρυά Αγία Άννα – Πεύκη – Μουζάκι – Καράτουλα – Χειμαδιό – Αμπελώνας – Πύργος.
 • Την Κυριακή 14-6-2020 και κατά τις ώρες 14:00 έως 20:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ήλιδας, Ανδραβίδας, Κυλλήνης και Πηνειού, ακολουθώντας το δρομολόγιο Αμαλιάδα – Χάβαρι – Κεραμυδιά – Εφύρα – Λαγανά – Ροδιά – Σιμόπουλο – Αγραπιδοχώρι – Βάλμη – Βουλιαγμένη – Άγναντα – Κεραμυδιά – Μπόρσι– Όλγα – Ρουπάκι – Αγία Μαύρα – Αμαλιάδα.

 

Περισσότερα Άρθρα...

Εγγραφείτε προκειμένου να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες.